Laptopverbod vliegtuig makkelijk omzeilbaar

Ben je toevallig terrorist en was je van plan een bom in je laptop mee te nemen naar de Verenigde Staten? Dan zit je nu waarschijnlijk in zak en as, want die Amerikanen zijn - op Trump na - natuurlijk ook niet gek. Die hebben gewoon een verbod ingesteld op het meenemen van álle elektronische apparaten groter dan een smartphone.

Een bom meesmokkelen in je fototoestel, nintendo, e-reader, powerbank of noise-cancelling hoofdtelefoon kun je dus vergeten. En straks kunnen ook Europese terroristen niet langer ongestoord hun vele bommen meenemen omdat ook vanuit Europese luchthavens een verbod op handen is.

Maar gelukkig is er goed nieuws. Het verbod geldt namelijk alleen voor directe vluchten. Vlieg je vanuit bijvoorbeeld Syrië (of straks vanuit Keulen, Dusseldorf of Amsterdam) eerst naar IJsland, Mexico of Canada dan is er niets aan het handje. Dan kun je al je spullen gewoon meenemen, inclusief tot de rand toe met explosieven gevulde camera's, laptops, tablets etc.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is een verbod noodzakelijk omdat Al-Qaeda plannen zou hebben om bommen te vervoeren in laptops. Om die reden is vanaf een aantal luchthavens in islamitische landen het al niet meer toegestaan elektronische apparaten mee te nemen als handbagage op vluchten naar de VS.

Momenteel overleggen Amerikaanse en Europese inlichtingen- en veiligheidsdiensten over uitbreiding van het verbod naar Europese luchthavens.

 Bron: Skyscanner
Bron: Skyscanner

 

Hier nog een treffend filmpje over de schijnveiligheid die men probeert te creëren (dank Jordy-B voor de link!)