F1-baas Carey wil af van Concorde Agreement

Formule 1-baas Chase Carey wil af van het Concorde Agreement. Dat is een akkoord tussen het Formula One Management, autosportfederatie FIA en de teams dat de verdeling van het geld in de sport bepaalt. Hiervoor moet in de nabije toekomst een nieuwe verdeelsleutel in de plaats komen.

Het huidige Concorde Agreement loopt in 2020 af, waarna Carey toe wil naar een systeem dat meer toekomstbestendig is. "Ons doel is om een langdurig partnerschap te creëren. Wat we nu hebben, is een partnerschap waarbij je om de zo veel tijd heronderhandelt over de volgende acht jaar. Dat is een continuüm. Dat zorgt voor een soort speltactiek, want iedereen wil er het beste voor zichzelf uithalen. Ik wil dat iedereen continu vooruit kijkt, en niet naar een specifieke datum in de toekomst."

De Amerikaan hoopt dat teams over hun eigen schaduw heen stappen en zich bewust worden van de lange termijn van de Formule 1. "Wat we doen is, we werken als partners die op de baan met elkaar concurreren. Maar we delen een visie over de toekomst van de sport en we profiteren samen van de voordelen. Formule 1 was altijd een sport waar iedereen voor zichzelf bezig was. We willen de cultuur van de sport veranderen en een nieuwe cultuur creëren. Dat zal even duren, maar ik vertrouw erop dat het wel gaat lukken."