Voorbeschouwing Glory 41: topkickboksen waar het hoort

Kickboksorganisatie Glory keert na bijna een jaar weer terug naar Nederland, de plek waar de meest succesvolle kickboksers aller tijden vandaan komen. Zaterdag 20 mei wordt in de Brabanthallen in Den Bosch kickboksgala Glory 41 gehouden waar zowel Nederlandse kickbokssterren als Rico Verhoeven, Robin van Roosmalen en - okay, uitkomend voor Suriname - Murthel Groenhart naast internationale sterren hun kunsten zullen gaan vertonen.

Rico Verhoeven vs Ismael Lazaar
Ditmaal staat de wereldtitel van Verhoeven niet op het spel, in zijn gevecht met de Marokkaanse Nederlander Lazaar. Het gevecht gaat wel over vijf ronden, dit in tegenstelling tot het gevecht met Badr Hari waarbij Hari had aangegeven geen vijf ronden te willen vechten. Glory heeft ondertussen een nieuwe regelgeving waardoor hoofdpartijen verplicht zijn om vijf ronden te duren, waardoor het voor Hari ook nog eens minder aantrekkelijk wordt om een rematch met Verhoeven te vechten.

 
Verhoeven vs Lazaar (Bron: Youtube) 

Met Lazaar is door Glory toch wel een topper aangetrokken. De voormalig wereldkampioen bij kickboksorganisatie Enfusion maakt zijn debuut voor Glory en hij heeft direct de eer om tegen de onbetwistte wereldkampioen bij de zwaargewichten te knallen. Lazaar is bij het publiek dan ook de grote onbekende, maar met dertig overwinningen en slechts twee verliespartijen is Lazaar een tegenstander van formaat. Hij heeft eigenlijk alleen tegen de absolute top bij Enfusion verloren, maar verder iedereen in die zwaargewichtklasse gedeklasseerd. Voor de 26-jarige hard-hitter is de overstap naar het grotere Glory dan ook een verstandige stap omhoog.

Net als Lazaar heeft ook Verhoeven iedereen in zijn gewichtsklasse wel verslagen en het is dan ook een verstandige zet van Glory geweest om talent van buiten de eigen organisatie binnen te halen. Met Lazaar en in mindere mate Hari, doen ze dat goed.

Het is hierna afwachten wat de volgende stap voor Verhoeven is, want hij laat toch wel zien dat zijn kickboksen van een hoger niveau is dan ieder ander in deze koningsklasse. In vergelijk met Lazaar is Verhoeven de grotere, en duidelijk completere vechter, maar Lazaar heeft de longen van een paard en vuisten van staal. Deze combinatie kan een spectaculair gevecht opleveren.

Robin van Roosmalen vs Petchpanomrung Kiatmookao
De Thai Kiatmookao en Van Roosmalen strijden zaterdagavond om de openstaande titel in het vedergewicht. Van Roosmalen is nog maar 27 jaar, maar strijdt al jaren mee in de top van het mondiale kickboksen en in die jaren heeft hij de allerbeste verslagen. De Brabander was tot vorig jaar Glory-kampioen in de lichtgewichtklasse, maar hij verloor deze titel tijdens een direct gevecht met de ijzersterke Sitthichai, in juni 2016. Lang duurde deze kampioensloze periode niet, want in oktober versloeg hij Gabriel Varga, en eiste de titel in het vedergewicht op. In januari van dit jaar werd zijn titel hem echter weer afgenomen, nadat Van Roosmalen zijn doelgewicht niet kon halen. Sindsdien is er geen kampioen in het vedergewicht bij Glory.


Van Roosmalen (Bron: Youtube)

Kiatmookao won het 'contender-toernooi' en hiermee de kans om voor de titel te strijden. De muay thai-specialist kan, net als alle Thai, keihard vechten en deze vechters hebben vaak op jonge leeftijd al tientallen gevechten op hun naam staan. De jonge Kiatmookao heeft dan ook al bijna tweehonderd thaiboksgevechten gestreden, een voor Nederlandse begrippen enorm aantal. Zijn mooie Thaise stijl zal veel spektakel in de ring brengen en zijn verwoestende linkerbeen zal Van Roosmalen voor een uitdaging stellen. Van Roosmalen zal zijn verdediging op orde moeten hebben, in ieder geval beter als toen tegen Sitthichai, die eenzelfde vechtstijl heeft als Kiatmookao en hem zijn laatste verlies toebracht.

Hesdy Gerges vs Thomas Hron
Nadat beoogd tegenstander Chi Lewis-Parry het wéér niet aandurfde om tegen Gerges te vechten, heeft Glory alsnog een mooie tegenstander voor de Amsterdammer gevonden. De Tjech Hron nam dit gevecht op zeer korte termijn aan, iets wat hij vaker lijkt te doen, aangezien hij onder andere in 2013  op korte termijn een gevecht tegen Jahfarr Wilinis aannam en deze ook nog eens overtuigend won. Gerges zal dan ook op zijn tellen moeten passen en Hron niet onderschatten, want de 35-jarige Tjech heeft niets te verliezen, waardoor de huidig King's of the Ring kampioen bij de zwaargewichten best wel eens voor een verrassing zou kunnen zorgen.

Zwaargewichttoernooi
Verhoeven strijdt zaterdag niet om de titel, maar zijn mogelijke tegenstander staat vanavond wel in de ring tijdens de het 'contender-toernooi', waar vier zwaargewichten zullen strijden voor een titelgevecht tegen Verhoeven. De Braziliaan Anderson Silva is hier de duidelijke favoriet voor de eindzege, maar de overige tegenstanders, te weten D’Angelo Marshall uit Curacao, Giannis Stoforidis uit Griekenland en Mohamed Abdallah uit Duitsland hebben dan misschien niet de naam van Silva, maar zijn wel ervaren vechters die snel een einde aan een gevecht kunnen maken.


Glory 41 - voorbeschouwing (Bron: Youtube)

Programma Glory 41:
Rico Verhoeven vs. Ismael Lazaar
Robin van Roosmalen vs. Petchpanomrung Kiatmookao - voor de titel in het vedergewicht
Murthel Groenhart vs. Alan Scheinson
Michael Duut vs. Mourad Bouzidi
Tyjani Beztati vs. Youssef Assouik
Zakaria Zouggary vs. Yetkin Ozkul

Zwaargewicht toernooi
D’Angelo Marshall vs. Mohamed Abdallah - halve finale
Anderson Silva vs. Giannis Stoforidis - halve finale
Beide winnaars gaan door naar de finale op dezelfde avond

Hesdy Gerges vs. Thomas Hron
Chenglong Zhang vs. Wilson Sanches Mendes

Kickboksgala Glory 41 wordt gehouden op zaterdag 20 mei in de Brabanthallen te Den Bosch, waar naast Verhoeven en Lazaar, ook de Nederlanders Hesdy Gerges, Robin van Roosmalen, Murthel Groenhart en Michael Duut in de ring te zien zullen zijn. Voor de liefhebbers, er zijn nog kaarten te krijgen via de Glory-website.

Ziggo zal dit gala live uitzenden op hun kanaal Ziggo Sport HD, de uitzending begint op 21:30 uur. Vanavond om 23:20 uur, zendt Ziggo een vooruitblik uit.