Verhofstadt wil voorzitter EP worden

Redactie

Guy Verhofstadt heeft zich vrijdag kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. De Belgische liberaal wil de sociaaldemocraat Martin Schulz opvolgen, die is teruggekeerd naar de politiek in Duitsland.

In een video waarin hij zijn kandidatuur bekendmaakt, legt Verhofstadt zijn besluit uit: "In deze onzekere en turbulente tijden, nu Europa bedreigd wordt door nationalisten en populisten, hebben wij visionairen, bruggenbouwers en compromismakers nodig. Ik wil een van hen zijn."

Zijn jaren als premier van België vormen volgens hem het bewijs dat hij compromissen kan sluiten en kan samenwerken met christendemocraten, sociaaldemocraten en groenen. "België heeft mij geleerd dat passie en pragmatisme hand in hand gaan. Het heeft mij geleerd dat 'compromis' geen vies woord is."

Verhofstadt heeft steun voor zijn kandidatuur nodig van andere fracties dan de liberale. Hij hoopt op steun van links om te voorkomen dat de christendemocraat Antonio Tajani uit Italië voorzitter van het EP wordt.

Verhofstadt wil voorzitter EP worden
Verhofstadt wil voorzitter EP worden (Foto: ANP)