Dubbelslag De Rooy in Dakar

Peterselieman

Gerard de Rooy heeft in de vijfde etappe van de Dakar rally een dubbelslag geslagen. De kopman van het Iveco-team won niet alleen de ingekorte etappe naar Oruro, maar greep ook de leiding in het vrachtwagenklassement.

De Rooy mocht na de zege van gisteren als eerste vertrekken en via goed navigatiewerk kon hij in het tweede deel van de etappe toeslaan en wederom de dagzege grijpen. Dat het lastig was bleek wel, want nummer twee Eduard Nikolaev gaf bijna twaalf minuten toe, terwijl nummer drie Airat Mardeev al op ruim veertien minuten zat. De andere Nederlandse teams verloren veel tijd. Zo kwamen er een aantal met ruim een half uur achterstand binnen, terwijl onder meer Ton van Genugten en Wuf van Ginkel vast hebben gestaan in de modder en vele uren toe moesten geven.

In het klassement heeft De Rooy de leiding gegrepen. De Nederlander stond eerder deze week nog een half uur achter vanwege problemen met het bandenaflaatsysteem, maar hij heeft nu twee minuten op Nikolaev. Nummer drie is Dmitry Sotnikov op ruim zes minuten. Pascal de Baar is nummer vijf op ruim een half uur, terwijl Hans Stacey (+43 minuten), Peter Versluis (+45 minuten) en Maurik van den Heuvel (+1.05 uur) de top tien afsluiten.