Harden en Westbrook zorgen voor spektakel in NBA

Afgelopen nacht stond in de NBA een wedstrijd op het programma die bij menig basketballiefhebber rood omrand in de agenda stond. De Houston Rockets speelden in eigen huis tegen de Oklahoma City Thunder. Meer dan een clash tussen twee subtoppers in de Western Conference, was het een confrontatie tussen James Harden en Russell Westbrook.

Het was de derde ontmoeting dit seizoen tussen beide ploegen. Beide ploegen wonnen eén wedstrijd en de eerdere confrontaties werden met maximaal drie punten verschil beslist. Sinds de laatste wedstrijd, begin december, is ook duidelijk geworden dat Harden en Westbrook de voornaamste kandidaten zijn voor de prijs van meest waardevolle speler (MVP) van het seizoen.

Oklahoma City startte sterk en nam een 9-20 voorsprong. Houston wist wat terug te komen, maar laat in het eerste kwart zette Westbrook met een driepunter zijn ploeg op een 17-31 voorsprong. De wedstrijd was negen minuten oud en het zette zijn puntentotaal al op 15.

In de rest van de eerste helft waren de rollen echter helemaal omgedraaid. Eric Gordon kwam van de bank af en zoals zo vaak maakte hij korte metten met de bankzitters van de tegenstanders. Gordon eindigde de eerste helft met 16 punten en de Rockets hadden een 67-56 voorsprong. Westbrook had op dat moment 26 punten voor zijn ploeg gemaakt.

In het derde kwart bouwde Houston de voorsprong uit naar 14 punten, maar in het laatste kwart kwam Oklahoma City ijzersterk terug. Met tweeëneenhalve minuut op de klok bracht Westbrook met zijn achtste driepunter OKC tot op twee punten. Eric Gordon miste voor Houston en in de volgende aanval bracht Victor Oladipo met een driepunter de Thunder weer op voorsprong: 114-116.

Het was de laatste score voor Oklahoma City. In het restant van de wedstrijd miste Westbrook drie schoten. Harden besliste de wedstrijd. Eerst door met twee vrije worpen Houston op gelijke hoogte te brengen. In de slotseconden speelde de point guard Nene Hilario vrij, die een harde fout te verduren kreeg. De twee vrije worpen die hij mocht nemen schoot hij feilloos raak: 118-116.

De vraag wie het meest aanspraak kan maken op de MVP award is hiermee nog niet beantwoord. Westbrook haalde een seizoensrecord aan punten en eindige met 49 punten, 8 rebounds en 5 assists. Harden leverde iets minder indrukwekkende cijfers af, 26 punten, 8 rebounds en 12 assists, maar zijn ploeg haalde wel de zege binnen. De Thunder zakt met de derde nederlaag op rij naar de zevende plek in de Western Conference.

Samenvatting van Houston tegen Oklahoma City. (Bron: YouTube)