'Bekend wie hackmails zond naar WikiLeaks'

Danny

Amerikaanse inlichtingendiensten beweren te weten wie betrokken waren bij het hacken van e-mails van de Democratische Partij. De e-mails belandden uiteindelijk bij WikiLeaks. Amerikaanse media meldden vrijdag dat president Barack Obama hierover een geheim rapport heeft gekregen.

De Russische militaire inlichtingendienst GROe (Hoofdagentschap Inlichtingen) zou volgens de inlichtingendiensten op een erg ingewikkelde manier gehackte mails hebben toegespeeld aan WikiLeaks in een poging de bron te verhullen.

De Amerikaanse diensten zijn ervan overtuigd dat Russische hackers vrijwel uitsluitend de Democraten belaagden. De vreugde onder Russische functionarissen na de verkiezingswinst van de Republikein Donald Trump op 8 november, wijst op de steun van het Kremlin voor Trump. Afgeluisterde Russische regeringsfunctionarissen hebben Trumps verkiezingsoverwinning als hun eigen succes gevierd.

Of er - naast het feit dat de Russen blij zijn met de uitslag en het feit dat de Amerikanen blijkbaar de Russische regeringsfunctionarissen hebben afgeluisterd - daadwerkelijk bewijs is voor de stelling van de inlichtingendiensten zal nog moeten blijken.

'Bekend wie hackmails zond naar WikiLeaks'
'Bekend wie hackmails zond naar WikiLeaks' (Foto: ANP)