Sunderland en Koolen winnen ingekorte Dakaretappe

Peterselieman

Sam Sunderland en Kees Koolen hebben de ingekorte vijfde Dakaretappe op hun naam geschreven. Sunderland deed dit op weg naar Oruro bij de motoren, terwijl Koolen voor het eerst bij de quads de sterkste was.

De etappe was door slechte weersomstandigheden ingekort tot 219 kilometer, maar dat betekende niet dat de verschillen klein zouden worden. De coureurs moesten goed navigeren, waarbij Sunderland dit veruit als beste deed. De Brit ging aanvankelijk niet aan de leiding, maar KTM-teamgenoot Matthias Walkner ging in de fout en verloor zeer veel tijd. Dat gold ook voor Joan Barreda Bort, Pablo Quintanilla en Stefan Svitko.

Hierdoor werd Paulo Goncalves op ruim zeven minuten van Sunderland tweede, vlak voor Adrien van Beveren. Juan Pedrero Garcia greep op bijna tien minuten plek vier. Maikel Verkade was op plek 48 op ruim een uur achterstand de beste Nederlander.

In het klassement greep Sunderland de leiding en hij heeft nu twaalf minuten voorsprong op Pablo Quintanilla. Van Beveren is met ruim zestien minuten achterstand derde, Gerard Farres Guil (+21) en Walkner die al tegen bijna een half uur achterstand aan kijkt.

Quads
Bij de quads was Koolen vandaag veruit de sterkste. De Nederlander leidde bij alle tussenpunten onderweg en had op de streep een voorsprong van zeven minuten op Gustavo Gallego. Op bijna dertien minuten van de Nederlander eindigde Simon Vitse als derde. Bastian Nijen Twilhaar gaf ruim anderhalf uur toe en werd vijftiende. Walter Nosiglia, dagwinnaar van gisteren, viel vandaag uit.

In het klassement leidt Vitse met ruim acht minuten voorsprong op Sergey Karyakin. Axel Dutrie is op ruim tien minuten derde. Koolen klom door zijn zege naar plek zes op 1.08 uur achterstand, bijna geheel bestaande uit verkregen straftijd. Nijen Twilhaar is negentiende met bijna acht uur achterstand.