Stoch wint Vierschansentournee na spannende ontknoping

heywoodu

Schansspringer Kamil Stoch heeft zich laten kronen tot winnaar van de Vierschansentournee. De dubbel olympisch kampioen zegevierde bij de slotwedstrijd in Bischofshofen en werd zo na Adam Malysz in 2000/01 de tweede Pool ooit die het hoogtepunt van de schansspringkalender won.

Stoch moest een kleine achterstand op de Noor Daniel André Tande goedmaken en in de eerste ronde deed hij dat al. Met de nodige rugwind, wat het allemaal een stuk moeilijker maakt, sprong de Pool voorbij Tande naar de virtuele leiding in het klassement. Toch was het verschil niet groot en dus werd het in de finaleronde bijzonder spannend.

In die finaleronde stond de druk er vol op bij Tande, die als eerste van het duo naar beneden moest. Het werd hem duidelijk te veel: de Noor bezweek onder de druk, liet zijn slechtste sprong in lange tijd zien en ging nog net niet onderuit. Vervolgens was het de beurt aan Stoch om het af te maken en dat deed hij in stijl. Met een mooie sprong en een prima landing verzekerde hij zich van de tourneezege.

De dagzege was nog niet binnen, want Jurij Tepes uit Slovenië moest nog naar beneden. Hij viel echter flink tegen en zakte weg in het klassement. De Oostenrijker Michael Hayböck, in Innsbruck door ziekte nog afwezig, sprong vrijdag in Bischofshofen naar de tweede plek, voor de Pool Piotr Zyla. Zyla kon daardoor nog eens extra juichen: in het eindklassement van de Tournee ging hij Tande voorbij en pakte hij achter landgenoot Stoch de tweede plek.

Voor Stoch is zijn carrière nu bijna 'compleet': in 2013/14 won hij het eindklassement in de World Cup en pakte hij twee keer olympisch goud, in 2013 werd hij wereldkampioen en met de tourneezege heeft hij alle grote prijzen binnen. Stoch moet alleen nog wereldkampioen skivliegen worden om daadwerkelijk elke prijs te winnen.