Super Bowl-winnaars Denver Broncos uitgeschakeld voor NFL play-offs

Het is voor het eerst sinds 2003 dat beide Super Bowl teams van het jaar ervoor de play-offs niet halen. In week 16 zagen zowel de Denver Broncos als de Carolina Panthers hun kansen op de play-offs in rook opgaan. De Broncos verloren uit tegen de Kansas City Chiefs en de Panthers verloren thuis van de Atlanta Falcons.

Blessures
Week 16 was zeer spannend met prachtige en zeer spannende wedstrijden. Helaas waren er ook veel blessures. De Oakland Raiders wonnen thuis met 33-25 van de Indianapolis Colts, maar zagen hun quarterback Derek Carr zijn kuitbeen breken. De Raiders zijn zeker van een plek in de play-offs, maar de aanval zal zonder Carr een stuk minder sterk zijn.

De Tennessee Titans verloren in Jacksonville met 17-38 van de Jacksonville Jaguars, maar zagen ook hun quarterback Marcus Mariotta zijn kuitbeen breken. Met de nederlaag tegen de Jaguars maken de Titans geen kans meer op de play-offs.

De Seattle Seahawks verloren na een zeer spannende wedstrijd thuis met 31-34 van rivaal Arizona Cardinals. Naast de zure nederlaag moesten de Seahawks ook twee blessures verwerken. Sterspeler en running-back Thomas Rawls kon niet verder na een schouderblessure. Het is nog niet bekend hoe serieus de blessure is en of Rawls tijdens week 17 en de play-offs kan spelen. Het seizoen is in ieder geval wel over voor wide-receiver Tyler Lockett. Na een mooie 28-yards pass van Seattle-quarterback Russell Wilson ving Lockett de bal, maar werd van achteren neergehaald door de verdediging. Dit resulteerde in een nare val waarbij Lockett zowel zijn kuitbeen als zijn scheenbeen brak. De Seahawks zijn al zeker van de play-offs, maar het is de vraag hoe de aanval zal lopen zonder Rawls en Lockett.

Cleveland Browns winnen eerste wedstrijd van het seizoen
De Browns kunnen opgelucht ademhalen. De jonge Browns, die gedurende het seizoen steeds weer belangrijke spelers verloren aan blessures, hebben in week 16 eindelijk hun eerste wedstrijd gewonnen. In een saaie en slechte wedstrijd wisten de Browns uiteindelijk met 17-20 te winnen van de San Diego Chargers.

American Football Conference
In de AFC zijn alle plekken voor de play-offs vergeven. Vorige week waren de New England Patriots en de Oakland Raiders al zeker van een plekje. Na de wedstrijden van week 16 hebben ook de Miami Dolphins, Pittsburgh Steelers, Kansas City Chiefs en Houston Texans een plekje weten te bemachtigen in de play-offs.

De Dolphins wonnen in een knotsgekke wedstrijd in over-time van de Buffalo Bills. De ruststand was 7-14 in het voordeel van de Dolphins. In het derde kwart scoorden beide teams 14 punten en stonden de Dolphins 21-28 voor. De Bills kwamen echter door een zeer sterk vierde kwart terug en stonden zelfs met 31-28 voor, totdat met nog tien seconden te spelen Dolphins-kicker Andrew Franks een 55-yards field goal maakte. In over-time kwamen beide teams niet makkelijk tot scoren en leek het een gelijkspel te worden. Uiteindelijk was het weer Franks die met maar 0:51 op de klok een 27-yards field goal maakte en de Dolphins de 31-34 overwinning bracht. Voor de plek in de play-offs moesten de Dolphins wachten op de wedstrijd tussen de Pittsburgh Steelers en de Baltimore Ravens. Die werd gewonnen door de Steelers, waardoor de Dolphins na acht jaar weer terugkeren in de NFL play-offs.

De wedstrijd tussen de Steelers en Ravens was misschien wel één van de mooiste van het seizoen. De Steelers waren de absolute favoriet, maar door onder andere fouten van Steelers-quarterback Ben Roethlisberger stonden de Ravens bijna de gehele wedstrijd voor. De Steelers kregen bij een achterstand van 24-27 en nog maar 108 seconden te spelen de bal. Roethlisberger, met de bijnaam 'Big Ben', maakte dit keer geen fouten. Na een paar mooie acties kwamen de Steelers met nog maar veertien seconden te spelen op de 4-yards lijn van de Ravens. Na een korte pass van 'Big Ben' naar wide-receiver Antonio Brown scoorden de Steelers op de valreep nog een touchdown voor de eindstand van 31-27. Met de overwinning op de Ravens werd de AFC North divisietitel voor de tweede keer in drie jaar veiliggesteld en zijn de Steelers voor de derde keer op rij weer van de partij in de play-offs.

De Houston Texans zijn na de 12-10 overwinning op de Cincinnati Bengals verzekerd van de tweede AFC South divisietittel op rij. De Texans verloren vorig jaar met 30-0 kansloos van de Kansas City Chiefs in de 'wild-card round'. De kans is zeer groot dat ook dit jaar de 'wild-card round' tussen deze twee teams zal gaan. De Texans spelen sinds vorige week met een andere quarterback en de aanval wil mede daarom nog niet echt lopen. De Chiefs lijken daarentegen te pieken op het juiste moment en schakelden zonder moeite de titelverdediger Denver Broncos uit.

De Super Bowl kampioenen konden geen vuist maken tegen de ontketende Kansas City Chiefs. De wedstrijd was eigenlijk in het eerste kwart al beslist na drie touchdowns van de Chiefs en een stand van 21-7. In het tweede kwart scoorden de Broncos nog een field goal, maar die drie punten waren meteen de laatste punten die de Broncos zouden scoren. In het derde kwart werd niet gescoord, maar in het vierde kwart liepen de Chiefs nog verder uit. De laatste touchdown van de Chiefs kwam met een kleine twee minuten te spelen en was een zeer bijzondere. Dontari Poe, die normaal gesproken met zijn 157kg in de verdediging speelt, kwam het veld op rennen in plaats van quarterback Alex Smith. Poe kreeg de bal en gooide de bal met een prachtig sprongetje over de verdediging van de Broncos naar tight-end Demetrius Harris voor een touchdown en een eindscore van 33-10.

Hoewel alle plekken in de AFC play-offs al vergeven zijn is er nog wel genoeg om voor te spelen. De Oakland Raiders maken nog kans op homefield advantage, maar dan moet gewonnen worden van de Denver Broncos en moeten de New England Patriots thuis verliezen tegen de Miami Dolphins. De Chiefs maken nog kans op een first-round bye, maar dan moeten de Raiders weer verliezen van de Broncos. De enige twee teams die in week 17 nergens meer voor hoeven te spelen zijn de Steelers en de Texans. Deze teams zijn al verzekerd van respectievelijk de derde en vierde rang in het plaatsingssysteem.

National Football Conference
In de NFC waren vorige week de Seattle Seahawks en de Dallas Cowboys al zeker van een plekje in de play-offs. Deze week komen daar de Atlanta Falcons en, ondanks hun nederlaag tegen de Philadelphia Eagles, de New York Giants bij. De Green Bay Packers en Detriot Lions zijn op koers voor de play-offs, maar worden op de voet gevolgd door de Washington Redskins en Tampa Bay Buccaneers.

De Atlanta Falcons hadden weinig moeite met de Carolina Panthers en wonnen met 33-13. Voor de Panthers kan het teleurstellende seizoen niet snel genoeg achter de rug zijn. Na een seizoen met vijftien overwinningen en maar één nederlaag hebben de Panthers die seizoen al negen wedstrijden verloren.

Net als de Kansas City Chiefs lijken de Green Bay Packers, onder leiding van quarterback Aaron Rodgers, op het juiste moment te pieken. De afgelopen vijf wedstrijden waren gewonnen en de winst tegen de Minnesota Vikings was de zesde op rij. De Packers waren vanaf het begin in controle. De ruststand van 28-13 was genoeg voor de Packers om wat gas terug te nemen en de wedstijd met gemak uit te spelen. De Vikings probeerden in het laatste kwart nog wat terug te doen, maar de Packers gaven weinig weg en wonnen uiteindelijk met 38-25. De Packers spelen volgende week tijdens Sunday Night Football tegen rivaal Detriot Lions. Het belooft een spektakel te worden aangezien beide teams nog kans maken op de play-offs en moeten winnen. De Detriot Lions spelen vanavond nog eerst tegen de al geplaatste Dallas Cowboys.

De Washington Redskins wonnen uit met 41-21 tegen de al uitgeschakelde Chicago Bears, waardoor ze nog steeds kans maken op de play-offs. De Tampa Bay Buccaneers verloren met 31-24 van de New Orleans Saints. Hoewel ze op papier nog niet uitgeschakeld zijn is de kans zeer klein dat de Buccaneers de play-offs halen. Om de play-offs te halen moeten maar liefst negen wedstrijden met de juiste score eindigen, waaronder een gelijkspel tussen de New York Giants en Washington Redskins.

Met nog vier teams die voor twee play-offs plekken strijden en meerdere teams die nog een first-round bye kunnen verdienen belooft ook de NFC wedstrijden in week 17 spannend te worden, met als absolute topper de wedstrijd tussen Packers en Lions.

Alle resultaten van week 16
New York Giants 13 @ Philadelphia Eagles 24
Miami Dolphins 34 @ Buffalo Bills 31 (na over-time)
Atlanta Falcons 33 @ Carolina Panthers 16
Washington Redskins 41 @ Chicago Bears 21
San Diego Chargers 17 @ Cleveland Browns 20
Minnesota Vikings 25 @ Green Bay Packers 38
Tennessee Titan 17 @ Jacksonville Jaguars 38
New York Jets 3 @ New England Patriots 41
Indianapolis Colts 25 @ Oakland Raiders 33
San Francisco 49ers 22 @ Los Angeles Rams 21
Tampa Bay Buccaneers 24 @ New Orleans Saints 31
Arizona Cardinals 34@Seattle Seahawks 31
Cincinnati Bengals 10 @Houston Texans 12
Baltimore Ravens 27@Pittsburgh Steelers 31
Denver Broncos 13 @ Kansas City Chiefs 33
Detriot Lions @ Dallas Cowboys (dinsdag 02:30)