FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 december 2016

Toornstra denkt niet aan stap hogerop

Jens Toornstra voelt zich prima op zijn plek bij Feyenoord. De middenvelder annex aanvaller is nog niet bezig met het vervolg van zijn carrière.

Feyenoord haalde Toornstra in de zomer van 2014 op bij FC Utrecht. De club telde 3,5 miljoen euro voor hem neer. Na een teleurstellend afgelopen seizoen heeft de 27-jarige speler zich nu weer herpakt. Hij wil blijven imponeren in Rotterdam.

"Ik ben nu niet bezig met een volgende stap, ik ben tevreden hoe het nu gaat. Tuurlijk, je droomt altijd van een stap hogerop en je wilt altijd meer. Nu ben ik er alleen niet mee bezig en ben gewoon heel blij hoe het nu loopt", zegt Toornstra in de studio van #FCAfkicken.

Toornstra speelde dit seizoen tot dusver zeventien wedstrijden in het shirt van Feyenoord. Twee keer daarvan kwam hij als invaller binnen de lijnen. Hij heeft nog een tweejarige verbintenis in Rotterdam

Klopp: "Liverpool is de perfecte club voor mij"

Trainer Jurgen Klopp voelt dat hij steeds dichter bij het verwezenlijken van zijn droom komt. Hij wil landskampioen worden met Liverpool.

Klopp ontwikkelde zich als coach van Borussia Dortmund tot een van de beste coaches ter wereld. Hij leidde de club in zeven jaar naar meerdere successen in binnen- en buitenland. Sinds vorig seizoen is hij trainer van Liverpool.

"Ik ben altijd heel geïnteresseerd in de Premier League. Het is intens, maar geweldig", zegt Klopp tegen Sky Sports. "Dat ik trainer mag zijn van Liverpool, betekent heel veel voor mij."

"Voor de derde keer op rij heb ik een ongelooflijk goede clubkeuze gemaakt. Liverpool past perfect bij mij", stelt de 49-jarige oefenmeester. "We passen geweldig bij elkaar. Er hangt een fantastische sfeer op het trainingscomplex."

Liverpool staat op dit moment tweede in de Premier League. De club won maandag de Merseyside-derby van Everton met 1-0.

25 prachtige sportmomenten uit 2016

Het jaar 2016 was een bijzonder sportjaar vol met mooie overwinningen, spannende duels, absurde ontknopingen en de emotie die sport zo mooi maakt. De redactie van FOK!sport heeft 25 bijzondere sportmomenten uitgekozen, niet perse de beste of belangrijkste maar momenten die volgens ons het jaar kleur gaven.

Mis jij nog momenten die we absoluut hadden moeten plaatsen? Laat het dan weten bij de reacties op de laatste pagina.

Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Chili

Een aardbeving voor de kust van Chili heeft zondag tot een tsunamiwaarschuwing geleid maar die werd snel weer ingetrokken. Het epicentrum van de beving met een kracht van 7,6 lag in de Stille Oceaan 225 kilometer ten zuidwesten van de plaats Puerto Montt in het zuiden van Chili.

De waarschuwing gold voor gebieden binnen duizend kilometer van de aardschok. Verwacht werd dat de kust van Chili werd getroffen door golven die een tot drie meter boven het normale niveau liggen. Ongeveer 4000 mensen werden geëvacueerd uit het kustgebied Los Lagos. De waarschuwing werd na ongeveer een uur weer ingetrokken.

De beving werd tot in Argentinië gevoeld maar er werden geen slachtoffers gemeld.

Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Chili
Tsunamiwaarschuwing na aardbeving Chili (Foto: ANP)

Hoofden gevonden op stadsplein Mexico

Op een plein in een stad in Mexico zijn zes hoofden gevonden. De hoofden werden ontdekt in Juiquilpan op ongeveer 500 kilometer ten westen van Mexico Stad.

Het is niet duidelijk van wie de hoofden zijn. Er zijn geen lichamen ontdekt, aldus lokale media zondag. Niet ver van de stad werden begin deze maand ook al twee hoofden gevonden.

In het gebied strijden twee criminele bendes om de zeggenschap in de drugshandel.

Hoofden gevonden op stadsplein Mexico
Hoofden gevonden op stadsplein Mexico (Foto: ANP)

Chef Franse hulporganisatie ontvoerd in Mali

Gewapende mannen hebben de leider van een Franse hulporganisatie in Mali ontvoerd. Het gaat om de Française Sophie Pétronin die in Goa leiding geeft aan een niet-regeringsgebonden organisatie die kinderen met ondervoeding helpt.

Volgens het Malinese leger is ze naar het noorden van Mali meegenomen. De identiteit en de motieven van de ontvoerders zijn onduidelijk. De ontvoering is door het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.

Pétronin woont en werkt al jaren in Goa, een stad die bekendstaat als bolwerk van islamitische rebellen.

Chef Franse hulporganisatie ontvoerd in Mali
Chef Franse hulporganisatie ontvoerd in Mali (Foto: ANP)

NBA-ster regelt auto voor jonge kankerpatiënt

Ook in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heerst de kerstgedachte op 25 december. Carmelo Anthony, een van de sterren in de NBA, zorgde voor aanvang van het duel tussen zijn New York Knicks en de Boston Celtics voor een mooie kerst voor Jarell Lana.

De 17-jarige Lana lijdt aan een zeldzame vorm van kanker en heeft al zo'n anderhalf jaar aan chemotherapie voor de kiezen gekregen. Het heeft uiteraard flink zijn tol geëist op het gezin, waarin moeder Anne bijvoorbeeld haar baan op heeft moeten zeggen om voor haar zoon te kunnen zorgen. 

In de kelder van Madison Square Garden in New York kwam er dan eindelijk wat moois voor de familie. Niemand minder dan Anthony zelf overhandigde de sleutels van een grote Kia aan Jarell, wat vooral bij diens moeder tot veel emoties leidde. Anthony heeft de auto namens zijn stichting geregeld in samenwerking met een andere stichting. 

"Dit is groter en belangrijker dan sport", vertelde Anthony. "Een gezin blij maken, een droom uit laten komen en ze een dag van blijdschap geven..daar doe je het voor."

Ambassadeur VS op matje bij Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de Amerikaanse ambassadeur opgeroepen voor overleg. Reden is dat de VS zich in de Veiligheidsraad van de VN onthielden van stemming over resolutie over het bouwen van nederzettingen in bezet gebied door Israël. Het is niet bekend wanneer de ambassadeur zich moet melden.

Doordat de VS geen veto uitspraken, zoals gebruikelijk bij dit onderwerp, werd de resolutie aangenomen. Veertien van de vijftien leden van de raad stemden voor de resolutie. Daarin wordt Israël gevraagd met het bouwen te stoppen.

Ambassadeurs van tien andere landen moesten zich zondag op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken melden om daar een reprimande in ontvangst te nemen.

Ambassadeur VS op matje bij Netanyahu
Ambassadeur VS op matje bij Netanyahu (Foto: ANP)

Sneijder helpt 'Gala' aan zege met prachtgoal en drie assists

Galatasaray heeft zondag drie punten gepakt in de Turkse voetbalcompetitie. Dat was voor een erg groot deel te danken aan Wesley Sneijder, die  tegen Alanyaspor bij vier goals direct betrokken was.

Na een half uur gaf Sneijder een assist op Nigel de Jong, die de 1-0 maakte. Na een 2-1 ruststand - een speler van Alanyaspor maakte een eigen goal - kreeg Sneijder vroeg in de tweede helft de bal, die hij op prachtige wijze in het doel werkte. Vijf minuten later gaf hij een assist aan Eren Derdiyok, die Gala op 4-1 zette. Tien minuten voor het einde kreeg ook Derdiyok's vervanger, Josué, een voorzet van Sneijder, wat de 5-1 opleverde.

Galatasaray staat na zestien speelronden op de derde plek in de Turkse competitie, drie punten achter koploper Basaksehir en twee punten achter Besiktas. 

Eerste Kerstdag op twee na warmste

Eerste Kerstdag 2016 kan de boeken in als de twee-na-warmste Eerste Kerstdag sinds de start van de metingen in 1901. Volgens Weeronline werd het zondag in De Bilt om 18.10 uur 11,6 graden. Vorig jaar was het op 25 december 14,0 graden (eerste plaats) en in 1997 werd het 12,8 graden (tweede plaats).

De weerdienst verwacht dat het zondagavond nog iets warmer kan worden, 12 graden. Ook Tweede Kerstdag, maandag, wordt een zachte dag. Het waait dan wel wat harder dan zondag. Vooral in de avond is op de Wadden kans op zware tot zeer zware windstoten van 80 tot 110 kilometer per uur.

Eerste Kerstdag op twee na warmste
Eerste Kerstdag op twee na warmste (Foto: ANP)

Sky Sport's Formule 1-quiz 2016

Het Formule 1-seizoen zit er inmiddels al een tijdje op en dus vond men het bij Sky Sports tijd voor een quiz. Daar hebben wij ook wel zin in, dus bij dezen: hoeveel weet jij nog van het afgelopen seizoen? De quiz is hier te vinden en is uiteraard in het Engels. Uw redacteur moet tot zijn schaamte toegeven dat hij welgeteld zes van de vijftien vragen goed had...kom jij verder? Laat het vooral weten!

'Wie won de Grand Prix van Spanje?' was helaas geen quizvraag..(PROSHOTS/Zuma Sports Wire)

'Wie won de Grand Prix van Spanje?' was helaas geen quizvraag..(PROSHOTS/Zuma Sports Wire)

Bom Augsburg ontmanteld

Twee deskundigen hebben zondagavond na zo'n vier uur werken de bom uit WO II in het Duitse Augsburg ontmanteld. Zo'n 54.000 inwoners van de Duitse stad brachten de Eerste Kerstdag elders door vanwege de ontmanteling van de Britse vliegtuigbom. Het was de grootste evacuatie in Duitsland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het onschadelijk maken van het projectiel liep zondag vertraging op omdat de evacuatie van het gebied rond de vindplaats langer duurde dan verwacht. Om 15.00 uur begonnen twee deskundigen met de ontmanteling. Rond 19.00 uur waren zij klaar. De bom had diverse ontstekingen die allemaal moesten worden verwijderd.

Het ging om een bijzonder zware bom van 1,8 ton die bij bouwwerkzaamheden werd ontdekt. Tijdens de opruiming was een gebied met een radius van 1500 meter ontruimd.

Slecht ter been
De inwoners moesten zondagochtend uiterlijk om 10.00 uur hun huizen uit zijn. Vooral het wegbrengen van mensen die slecht ter been zijn, duurde langer dan verwacht. Daar werden tweehonderd voertuigen bij ingezet die bijna zeshonderd mensen weg brachten. De politie zette bijna negenhonderd mensen in om de evacuatie en ontmanteling te begeleiden.

Inwoners werden op zes plaatsen opgevangen, maar de meesten zijn naar familie of vrienden gegaan. Velen hadden hun woningen al op kerstavond verlaten.

Vrijdag werd al begonnen met de evacuatie van een ziekenhuis en een aantal zorgcentra. De autoriteiten kozen Eerste Kerstdag voor de evacuatie omdat er dan veel minder verkeer op straat is.

Bom Augsburg ontmanteld
Bom Augsburg ontmanteld (Foto: ANP)

Guardiola: "Messi van ander niveau dan Ronaldo"

De discussie zal altijd blijven. Wie is de beste voetballer van de afgelopen jaren: Lionel Messi of Cristiano Ronaldo? Pep Guardiola heeft een niet zo verrassende favoriet.

Op een persconferentie reageerde Guardiola op uitlatingen van Luis Enrique. De trainer van FC Barcelona baalde dat niet Messi, maar Ronaldo onlangs de Ballon d'Or van France Football in ontvangst mocht nemen. "Ik ben het met Luis eens. Messi is zonder twijfel de beste."

"Messi speelt goed, hij scoort veel en hij weet hoe hij zijn teamgenoten moet laten voetballen. Bovendien staat hij altijd op de juiste plaats." De 29-jarige Argentijn won de Ballon d'Or al vijf keer en Ronaldo is met zijn zege in 2016 op vier gekomen.

De vraag wie volgens Guardiola de allerbeste speler ter wereld is, beantwoordt de Spanjaard uiteraard met de naam van zijn oud-collega. "Met alle respect voor alle andere spelers, Ronaldo is top, maar Messi is van een ander niveau."

RTL krijgt inzage in brieven aan de koning

De koning en de koningin krijgen jaarlijks tussen de 3000 en 5500 brieven. RTL Nieuws mocht deze brieven inzien, naar eigen zeggen na lang aandringen. De schrijvers moeten anoniem blijven.

Op de website schrijft de nieuwsrubriek dat het brieven zijn van onder meer mensen die het moeilijk hebben en niet meer weten waar ze anders moeten aankloppen. De brieven zijn vertrouwelijk omdat ze vaak heel persoonlijk zijn.

RTL citeert: "AUB. Help ons". En: "Wij schrijven een brief omdat we radeloos zijn. Ik kan de hele dag wel huilen." Geld krijgen de brievenschrijvers niet. Wel krijgen ze een brief met tips van het betreffende ministerie. Dit jaar kwamen er 144 brieven binnen van mensen die financiële problemen hebben. Die gaan naar het ministerie van Sociale Zaken en worden daar ook beantwoord.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale Zaken reageert bij RTL: "Het is een soort laatste redmiddel. Mensen hopen dat de koning voor een oplossing kan zorgen. Ik begrijp wel dat mensen schrijven."

RTL krijgt inzage in brieven aan de koning
RTL krijgt inzage in brieven aan de koning (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence bezoekt kinderziekenhuis

Jennifer Lawrence heeft, traditiegetrouw, op kerstavond een bezoekje gebracht aan het Norton kinderziekenhuis in Louisville. De actrice doet dat sinds 2013, meldt de plaatselijke krant The Courier-Journal.

Jennifer kondigt haar bezoek nooit van tevoren aan. Ook zaterdag niet toen de pers ernaar vroeg. Dat het bezoek is uitgelekt komt door de vele foto's die op social media zijn verschenen. Jennifer ging gewillig op de foto met personeel en patiënten.

De actrice is niet alleen ieder jaar met kerst in het kinderziekenhuis te vinden; in februari schonk ze ook nog eens 2 miljoen dollar. "Mijn familie en ik hebben tijdens onze bezoekjes zoveel geweldige kinderen ontmoet. Hun kracht en moed inspireren ons", zei ze toen.

Jennifer Lawerence bezoekt kinderziekenhuis
Jennifer Lawrence bezoekt kinderziekenhuis (Foto: BuzzE)

Zaakwaarnemer Babel: "Besiktas en twee andere clubs"

Ryan Babel lijkt op weg naar Besiktas, maar volgens zijn zaakwaarnemer hebben twee andere clubs ook serieuze interesse in de oud-speler van Ajax.

Babel was zaterdag aanwezig bij de wedstrijd van Besiktas tegen Gaziantepspor en mogelijk kan hij dit weekend al de medische keuring afronden. Zaakwaarnemer Winnie Haatrecht houdt echter nog een slag om de arm. "Ryan viert in Istanbul kerst met Atiba Hutchinson en zijn familie. Zij zijn al jaren bevriend", vertelt Haatrecht aan FOX Sports.

"De interesse van Besiktas is er, maar er zijn nog twee clubs concreet. Na kerst komt er duidelijkheid." De 30-jarige Babel kwam dit najaar bij Deportivo La Coruña terecht. Vanwege familieomstandigheden besloot hij zijn contract, dat eind december afloopt, niet te verlengen.

In Turkije is de 42-voudig international geen onbekende. Tussen 2013 en 2015 voetbalde Babel namelijk voor Kasimpasa. Daarna vertrok de Amsterdammer naar Al Ain, waar hij amper in actie kwam.

OM houdt social media extra in de gaten

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen begin volgend jaar gaat het Openbaar Ministerie (OM) de sociale media extra in de gaten houden op beledigen en discrimineren van politici. Dat zei hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee zondag bij AT5. Hij stelde dat het OM snel moet ingrijpen als er op sociale media wordt beledigd of gediscrimineerd.

"Ik verwacht vanwege de verkiezingen dat we heel alert moeten zijn op wat zich gaat afspelen op social media", aldus Hofstee. Het OM maakte eerder deze maand al bekend dat het meer dan tien mensen gaat vervolgen vanwege bedreiging en belediging van Sylvana Simons die eerder voor DENK in de Tweede Kamer wilde komen, maar zaterdag aankondigde met een eigen partij aan de verkiezingen mee te gaan doen.

Hofstee vindt dat het een prioriteit van het OM is om juist enkele maanden voor de verkiezingen extra aandacht te geven aan belediging en discriminatie op sociale media. "Alle meningen moeten natuurlijk kunnen worden geuit, maar wel op een nette manier", zegt hij. "Iedereen die aan de democratie deelneemt, zoals Sylvana Simons, moeten wij beschermen. Dus we gaan hier extra op letten."

In de maanden voor de verkiezingen op 15 maart wordt er meer gedebatteerd. "Dan nemen ook de emoties toe. Dus we verwachten meer van dit soort gevallen als we niet opletten."

OM houdt social media extra in de gaten
OM houdt social media extra in de gaten (Foto: ANP)

2Pac in programma kerkkoor

Een kerkkoor in Sri Lanka heeft een ietwat hilarische fout gemaakt bij de keuze van hun repertoire. In het programmaboekje voor het Catholic Joy to the World festival stond een foute tekst afgedrukt. In plaats van Hail Mary, een traditioneel katholiek nummer uit de 15e eeuw, stond de tekst van Hail Mary van de rapper Tupac Shakur erin.

Het festival, waar 1 van de grootste kerstvieringen van het jaar wordt gevierd, werd van tevoren aangekondigd als fundraiser voor projecten om armoede te bestrijden. De teksten van 2Pac zijn niet de meest geschikte teksten voor zo'n festival.

Tupac overleed in 1996 na een schietpartij in Las Vegas. Hail Mary was zijn allerlaatste single, uitgebracht na zijn dood.

Kapers Libisch vliegtuig voor rechtbank

De twee kapers van een Libisch passagiersvliegtuig dat afgelopen vrijdag was geland in Malta, is ontvoering, het gebruik van geweld in een vliegtuig en vrijheidsberoving ten laste gelegd. Beide mannen verklaarden zondag voor de rechtbank in de Maltese hoofdstad Valletta niet schuldig te zijn. Als ze worden veroordeeld voor ontvoering kunnen ze levenslang krijgen.

De twee mannen dwongen vrijdag de bemanning van het vliegtuig van Afriqiyah-Airways op een binnenlandse vlucht in Libië naar Malta te vliegen. Daar werd urenlang onderhandeld waarna de twee kapers alle inzittenden lieten gaan en zichzelf overgaven.

De kapers hebben volgens politiebronnen tot nu toe niets over hun motieven verteld, aldus de Times of Malta. Tot op heden heeft Libië ook geen verzoek tot uitlevering gedaan en hebben de mannen ook geen politiek asiel in Malta aangevraagd.

Alles duidt er op dat de kapers aanhangers van de verdreven en gedode dictator Muammar Gaddafi zijn doordat ze een Libische vlag uit zijn tijd lieten wapperen.

Kapers Libisch vliegtuig voor rechtbank
Kapers Libisch vliegtuig voor rechtbank (Foto: ANP)

Formule 1-rookie Stroll: "Met geld koop je geen overwinningen"

Lance Stroll zal het volgend jaar niet makkelijk gaan krijgen als rookie bij Williams. De keuze van de renstal voor de jonge Canadees kon op veel kritiek rekenen. Stroll zou vooral dankzij het geld van zijn vader op de grid staan. Stroll zelf ontkent dit niet, maar benadrukt dat dit voor iedereen geldt.

"Er zijn twee manieren waarop het kan gaan. Een manier is om een sponsor of familielid te zoeken, iemand die je vanaf je achtste tot het moment dat je in de Formule 1 rijdt, helpt. Zonder mijn vader zou ik hier niet staan."

Stroll benadrukt ook dat geld niet alles is en dat talent ook een belangrijke factor is: "Het maakt niet uit hoe veel geld je hebt, als je niet stuurt en niet snel rijdt, zal je ook geen wedstrijden winnen. Overwinningen kan je niet kopen, alleen de kans op een overwinning."

Hoogezand-Sappemeer geschokt door ongeval

Burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer zijn 'zeer geschokt' door het verkeersongeval op kerstavond dat drie inwoners van de gemeente het leven kostte. Dat liet het college zondag op de website van de gemeente weten. Het bestuur zegt mee te leven met de nabestaanden.

Het ongeluk gebeurde zaterdagavond op de Bornholmstraat in Groningen. De slachtoffers zaten in een auto die door nog onbekende oorzaak van de weg raakte en in de sloot belandde. Twee jongens van achttien en negentien jaar uit Sappemeer en een 21-jarige man uit Hoogezand kwamen om. De negentienjarige bestuurder uit Westerbroek raakte gewond.

Bij voetbalvereniging HS'88 waar twee van drie omgekomen jongeren sportten, is de verslagenheid groot. "De club stelt zondag vanaf 16.00 uur de kantine open om alle betrokkenen de gelegenheid te geven samen te komen, het condoleanceregister te kunnen tekenen en stil te staan bij dit enorme verlies", aldus HS'88 op de website.

Hoogezand-Sappemeer geschokt door ongeval
Hoogezand-Sappemeer geschokt door ongeval (Foto: ANP)

Paus roept op tot wereldwijde vrede

In zijn jaarlijkse kersttoespraak voorafgaand aan het 'Urbi et Orbi', heeft paus Franciscus zondag opgeroepen tot wereldwijde vrede. " Alleen dan is er kans op een welvarender toekomst voor iedereen.", zei het hoofd van de katholieke kerk in zijn toespraak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

"Vrede voor de mannen en vrouwen in het gemartelde Syrië, waar te veel bloed heeft gevloeid", zei de paus. "Vrede voor degenen die dierbaren hebben verloren door wrede terroristen die dood en verderf hebben gezaaid in veel steden en landen."

Verder noemde de kerkvorst het lopende conflict tussen Israël en de Palestijnen, de vele oorlogen in Afrika, "waar kinderen worden ingezet bij terroristische daden", en de spanningen in Oost-Oekraïne en op het Koreaanse schiereiland. Ook liet hij de vele ontheemden, vluchtelingen en migranten niet ongenoemd.

De paus sloot zijn kersttoespraak zoals gebruikelijk af met de zegen "zalig kerstfeest" en de zegen Urbi et Orbi (voor de stad en voor het land).

Op kerstavond liet de paus tijdens de traditionele mis zijn ongenoegen blijken dat Kerstmis tegenwoordig bevangen is door materialisme dat velen blind maakt voor de behoeften van de armen in de wereld. Tijdens de sobere maar vrolijke dienst zei hij ten overstaande van tienduizend toehoorders onder wie veel kardinalen en bisschoppen dat mensen in de rijke wereld eraan herinnerd moeten worden dat de boodschap van Christus bescheidenheid, eenvoud en wonderlijk is.

Paus roept op tot wereldwijde vrede
Paus roept op tot wereldwijde vrede (Foto: ANP)

Stenders vindt 3JS te slecht voor Top 2000

Rob Stenders vindt het nummer Geloven in het leven van de 3JS te slecht voor een notering in de Top 2000. Stenders kraakte het nummer van de Volendammers af in de uitzending van NPO Radio 2.

Stenders, die toegaf nooit eerder het liedje van de Volendammers te hebben gehoord, zei letterlijk dat hij vindt dat het lied niet thuishoort in de Top 2000.

Veel luisteraars van Radio 2 hebben gestemd op het nummer, waardoor het lied op nummer 1923 te horen was in de lijst der lijsten. Pas na het lezen van de argumentatie van luisteraars, die veel betekenis hechten aan het nummer, krabbelde Stenders wat terug. "Als het nummer zo belangrijk is in je leven, nou, wie ben ik dan om een oordeel te vellen over de tekst. Wat hebben de luisteraars aan de mening van een pedante dj, misschien moet ik als presentator me er maar gewoon bij neerleggen en gewoon de nummers draaien."

Stenders vindt 3JS te slecht voor Top 2000
Stenders vindt 3JS te slecht voor Top 2000 (Foto: BuzzE)

Tuig steekt dakloze in brand in Berlijnse metro

Op een metrostation in Berlijn heeft een groep tuig van vijf á zes personen in de kerstnacht geprobeerd een dakloze die daar sliep in brand te steken. De 37-jarige man bleef door ingrijpen van omstanders volgens de politie ongedeerd maar zijn kleren en spullen gingen wel in vlammen op.

De daders zijn op de vlucht geslagen, maar staan gelukkig wel op camerabeelden. Zij kunnen een aanklacht wegens poging tot moord tegemoet zien. Het incident was in het station Schönleinstraße.

Dakloze aangestoken in Berlijnse metro
Dakloze aangestoken in Berlijnse metro (Foto: ANP)

Franse topbiatleet boos na 'afpakken' World Cup van Rusland

De Franse biatleet Simon Fourcade is boos op de internationale biatlonbond IBU. De bond besloot eerder deze week om de achtste World Cup van het seizoen niet in het Russische Tyumen te houden. Dat is een gevolg van het McLaren-rapport over staatsdoping in Rusland. Rusland raakte ook het WK bij de jeugd en junioren kwijt, dat in Ostrov gehouden zou worden.

"Ik kan niet voor de hele biatlongemeenschap spreken, dus praat ik alleen voor mijzelf", zei Fourcade. "Ik baal ervan dat de World Cup in Tyumen niet door gaat. De 'Parel van Siberië' is een fantastische plek voor biatlon: de fans zorgen altijd voor een warm welkom voor alle deelnemers en het organisatiecomité is fantastisch. Tijdens de Race of Champions (een jaarlijks demonstratie-evenement in Tyumen, red.) was het één groot feest en vroeg ik me af hoe het dan tijdens de World Cup zou zijn." Tyumen zou voor het eerst in lange tijd een World Cup-wedstrijd organiseren, nadat Khanty-Mansiysk jarenlang de vaste Russische stop op de kalender was.

"Het is een belachelijke beslissing van de IBU! Waarom moeten de fans in Tyumen, de stad en de organisatie allemaal gestraft worden? De leugens in de sport stoppen als de World Cup in Tyumen niet door gaat? Stop toch met dat hypocriete gedoe!", foetert Fourcade. "Wat mij betreft telt alleen keihard bewijs dat bepaalde atleten doping hebben gebruikt, net zoals alleen keihard bewijs van een groot dopingsysteem telt. Geen duidelijk bewijs? Laten we dan in vredesnaam gewoon biatlonwedstrijden houden in plaats van dit achterbakse gedoe", zegt Fourcade, die eraan toevoegt dat hij nog altijd volledig achter de toekenning van het WK 2021 aan Tyumen staat.

De uitspraken van Fourcade zijn op zijn minst opvallend te noemen. Krap een week geleden was zijn jongere broer, veelvoudig World Cup-kampioen Martin, de eerste topbiatleet die een oproep deed voor een boycot van de wedstrijd in Tyumen als de IBU de Russen niet genoeg zou straffen. 

'Advocaat wil Schöne bij Fener'

Dick Advocaat zou Lasse Schöne naar Fenerbahçe willen halen. Bij Ajax is de Deen helemaal opgebloeid, maar heeft hij wel een contract dat komende zomer afloopt.

Schöne wordt door diverse Turkse media in verband gebracht met een stap van Amsterdam naar Istanbul. De speler, die bij Ajax onder Peter Bosz weer in de ploeg is teruggekeerd als vaste waarde, heeft een aflopend contract en de vraagprijs zou zo'n drie miljoen euro zijn. In de Turkse kranten staat zelfs dat Fener minder diep in de buidel hoeft te tasten voor Schöne.

De media melden ook dat Simon Kjaer, verdediger van Fenerbahçe, bevriend is met Schöne en dat die de Ajacied er weleens van zou kunnen overtuigen naar Istanbul te komen. Of Schöne zelf wil vertrekken bij Ajax is twijfelachtig, aangezien hij een zeer belangrijke pion is in de ploeg van Bosz die nog altijd volop meestrijdt om de landstitel.

Schöne is niet de enige naam op het wensenlijstje van Fenerbahçe, maar wel een van de kleinere namen. Aan de andere kant worden namelijk Hatem Ben Arfa (Paris Saint-Germain) en Cesc Fàbregas (Chelsea) genoemd als aankomende versterkingen.

Topskiester Veith bevestigt comeback

Topskiester Anna Veith heeft zondagmiddag bevestigd dat ze terugkeert in de World Cup. De Oostenrijkse won de World Cup in 2013/14 en 2014/15, maar raakte in oktober 2015 zwaar geblesseerd. 

Sindsdien kwam Veith, mogelijk nog beter bekend onder meisjesnaam Fenninger, niet meer in actie. Zaterdag werd duidelijk dat de Oostenrijkse dicht bij een comeback zat, waarbij ze vertelde dat ze maandag zou beslissen.

Zondagmiddag verscheen op Veith's Facebookpagina echter al een bericht: "Als ik er nu aan denk hoe het zal voelen om weer in het starthuis te staan, gaat mijn hartslag al omhoog en word ik al emotioneel", aldus de Oostenrijkse. "Na 431 dagen van angst, pijn, teleurstelling, opwinding en werk ga ik heel veel moed nodig hebben. Maar, lieve fans, dinsdag sta ik in Semmering aan de start en ik kan niet wachten. Ik wil gewoon wat mooie bochten laten zien, niks meer en niks minder", spreekt Veith.

In Semmering wordt dinsdag een reuzenslalom gehouden, nadat de wedstrijd in Courchevel eerder afgelast werd. Die wedstrijd is verplaatst naar het Oostenrijkse skioord, waar ook woensdag een reuzenslalom geskied wordt. 

Koning worstelt met kersttoespraak

Koning Willem-Alexander heeft geworsteld met zijn jaarlijkse kersttoespraak. "Kerstmis 2016 roept tegenstrijdige gevoelens op", zei hij. Hij verwees daarbij naar de onzekere tijden waarin we nu leven, een tijd waarin tegenstellingen groter lijken te worden en het extreme het nieuwe normaal lijkt te worden.

Willem-Alexander verwees naar de terreur in Europa en elders. Het vieren van Kerstmis kan confronterend zijn en ons aan het denken zetten, zei hij.

"Dicht bij de plek waar de kribbe stond, heersen nu angst en geweld. Onvoorstelbaar zijn de ontberingen die gewone mensen - onder wie veel kleine kinderen - in Syrië, maar ook in andere landen moeten lijden. Geweld kan ook vlakbij komen. Terroristische aanslagen - zoals deze week nog in Berlijn - hebben dit jaar vele families in rouw gedompeld."

Veilig
De vorst noemde de boodschap van kerstmis een boodschap van hoop, vrede en naastenliefde. "Dat is een oproep aan iedereen", zei hij. "Wat doen we er zelf aan om onze samenleving zo in te richten dat iedereen zich veilig weet en thuis kan voelen? Kunnen we het nog: samen vreedzaam problemen oplossen?"

Volgens Willem-Alexander is het in deze onzekere tijd nodig om vaste grond onder de voeten te houden. "Juist nu de wereld om ons heen minder houvast geeft, moeten we vasthouden wat we samen delen en beschermen wat ons verbindt".

Vrijheid heeft ruimte nodig, zei de koning. "Ruimte om te leven, te bewegen, te denken en te debatteren zonder angst. Ruimte om van elkaar te verschillen. Die vrijheid hoort bij ons en is sterker dan welke terreurdaad ook."

Koning worstelt met kersttoespraak
Koning worstelt met kersttoespraak (Foto: ANP)

1e kerstdag klassiek: 8 schone strijkers

Ik ben deze dagen doorgaans niet in de stemming voor goedbedoelde kerstliedjes, en zelfs niet voor het Weinachtsoratorium van Bach. Wel voor klassieke muziek, liefst met veel strijkers, maar laten we niet overdrijven.

Oftewel, zo'n heel orkest hoeft nou ook weer niet. Maar twee strijkkwartetten op een hoop is goed te pruimen. Voor die bezetting (vier violen, twee altviolen en twee celli) schreef Felix Mendelssohn in 1825 als 16-jarige zijn fameuze Octet in Es groot.

In onderstaande uitvoering is als extra traktatie echter een cello vervangen door een contrabas, en dat zorgt voor lekker veel diepte. Bovendien wordt dat instrument bespeeld door Rick Stotijn, een van de beste contrabassisten van het land. Ik kom hem wel eens tegen bij de vioolbouwer en verdomd, het is nog een aardige vent ook.

André Hazes pakt groots uit voor Monique

André Hazes junior laat het breed hangen deze Kerstmis. Hij heeft zijn vriendin Monique een flinke wagen cadeau gedaan. Hij schrijft op Instagram dat hij dankbaar is voor haar liefde en haar daarom wilde verrassen.

"En deze gedachtes, zetten mij aan het denken. De mix van, lekker keihard wijf en de veiligheid van onze zoon, heb ik je dit kado mogen geven", schrijft hij bij een afbeelding van een gloednieuwe Range Rover. "Er is een wens uitgekomen dat ik dit aan mijn vrouw mag geven. Jij bent bij mij vanaf seconde 1, en ik hoop totdat ik mijn laatste adem uitblaas."

André Hazes pakt groots uit voor Monique
André Hazes pakt groots uit voor Monique (Foto: BuzzE)

Horner: "Ricciardo als grote broer voor Verstappen"

Red Bull-teambaas Christian Horner is bijzonder tevreden over de relatie tussen zijn twee coureurs, Max Verstappen en Daniel Ricciardo. Sinds de Grand Prix van Spanje, toen Verstappen Daniil Kvyat verving, zijn de twee teamgenoten. Nadat de Nederlander de eerste race al gelijk won werd gevreesd dat er misschien een gespannen sfeertje zou ontstaan, maar niets is minder waar.

"Het belangrijkste is dat er respect is. Ik vraag mijn coureurs niet om samen uit eten te gaan, maar er moet wel respect zijn voor elkaar en voor het team", vertelt Horner tegen Autosport. "Dat is precies wat ze hebben gedaan en voor ons is het alleen maar goed dat hun onderlinge relatie nog beter is dan alleen respect. Daniel is in veel opzichten als een oudere broer voor Max."

Dat de twee een vergelijkbare kijk op de zaken hebben maakt het voor het hele team makkelijker. "De feedback die ze over de auto geven is bijna gelijk aan elkaar en ze vragen nagenoeg hetzelfde. Dat maakt het voor het hele team en zeker de ontwikkelaars natuurlijk een stuk makkelijker."

Ricciardo won het onderlinge duel in de races met 10-7 en in de kwalificaties met 11-6, maar Horner zou de twee nauwelijks van elkaar kunnen onderscheiden op basis van hun kwaliteiten. "Dat wordt heel moeilijk. De ene keer heeft Ricciardo de overhand, de andere keer is Verstappen de sterkere. Het verschilt vaak echt per weekeinde."

Als Red Bull volgend jaar een auto heeft waarmee om de titel gestreden kan worden, wil Horner het niet te ingewikkeld maken. "We bekijken het dan wel per race, zoals we altijd gedaan hebben. Er zijn al zat regels. Houd het simpel, dat is mijn hele filosofie in de sport en dat zal het blijven."

Politie rukt uit voor krokodil in gracht

Op zondagochtend is de politie in Amsterdam massaal uitgerukt nadat zij een melding kregen over een krokodil die in een gracht zou zwemmen.

De melder gaf door dat het beest gesignaleerd was in het water bij de 1e Constantijn Huygenstraat ter hoogte van de Jacob van Lennepkade. Eenmaal ter plaatse troffen de agenten het beest aan. Het bleek te gaan om een onschuldig en ongevaarlijke opblaasbare variant van het reptiel.

'Kans op kabinet VVD en PVV inhoudelijk nul'

De kans dat de VVD na de verkiezingen samen met de PVV gaat regeren is "inhoudelijk nul". Dat heeft fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD in de Tweede Kamer zondag gezegd bij het televisieprogramma WNL op Zondag.

Zijlstra herhaalde het standpunt dat de VVD in principe geen partijen uitsluit, maar benadrukte tegelijkertijd dat de kans op samenwerking met de PVV vrijwel te verwaarlozen is.

Zijlstra liet weten niets te zien in een coalitiepartner die de godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting wil afschaffen voor hele groepen mensen. Volgens hem zijn er bijna geen overeenkomsten meer in de boodschap van de VVD en die van Geert Wilders' PVV.

Bovendien is de PVV volgens de VVD-fractievoorzitter sociaal-economisch nog linkser dan de SP.

'Kans op kabinet VVD en PVV inhoudelijk nul'
'Kans op kabinet VVD en PVV inhoudelijk nul' (Foto: ANP)

Doden en gewonden na auto te water

Twee mensen zijn zaterdagavond in Groningen om het leven gekomen door een ongeval. Zij zaten met twee anderen in een auto, die in het water terechtkwam. Dat meldt de politie. De twee mensen die het ongeval overleefden zijn uit de auto gekomen, hoe is nog niet duidelijk. Zij zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De andere twee inzittenden werden gevonden nadat hulpdiensten de auto uit het water hadden getakeld.

De auto raakte rond 21.30 uur door onbekende oorzaak te water ter hoogte van de Bornholmstraat.

Op social media doen volgens de politie veel geruchten de ronde over de oorzaak van het ongeluk. Aanleiding voor de politie Groningen om een tweet de wereld in te sturen: "Op social media wordt gesuggereerd over oorzaak en achtergronden. Houd je svp verre van geruchten. Politie onderzoekt ongeval."

"Laten we het alsjeblieft bij de feiten houden", lichtte een woordvoerder van de politie toe.

Update 11:25 uur:
Intussen is ook een derde persoon overleden. De overledenen zijn mannen van 18 en 19 jaar uit Sappemeer en een 21-jarige man uit Hoogezand. De enige overlevende, een 19-jarige man uit Westerbroek is met onbekend letsel overgebracht naar het Martiniziekenhuis in Groningen.

Boom voorzichtig bij comeback in het veld

Wielrenner Lars Boom noemde zijn terugkeer bij LottoNL-Jumbo eerder deze week nog een thuiskomst. Maandag wacht de Nederlander een soort tweede thuiskomst, want Boom maakt dan zijn echte comeback op het hoogste niveau in het veldrijden.

De 30-jarige Boom verschijnt in Heusden-Zolder aan de start van de wereldbekercross aldaar, maar verwacht nog niet volop mee te kunnen doen om de voorste plekken. "Ik zal Mathieu van der Poel en Wout van Aert nog niet bij kunnen houden", klonk het over de twee grote mannen van het huidige veldrijden.

"Vorig jaar deed ik een poging maar was ik niet optimaal voorbereid, waardoor ik op meer dan zeven minuten achterstand zat. Ik hoop nu toch wel binnen de helft daarvan te blijven", sprak Boom, die al genoten heeft van de strijd tussen Van der Poel en Van Aert. "De klasse spat ervan af." De nu ex-renner van Astana heeft zich met crossen in Spanje opgewarmd, wat een bewuste keuze was: "De druk zou er veel meer op liggen als ik in Nederland of België was begonnen."

De cross in Heusden-Zolder is maandag om 15.00 uur live te zien op Sporza. 

Cruijff denkt niet aan functie bij Ajax

Jordi Cruijff laat bij Maccabi Tel Aviv zien met een bescheiden budget tot prima resultaten te kunnen komen, zelfs in Europa. De zoon van Johan Cruijff is technisch directeur van de Israelische topclub en is weleens genoemd als opvolger van Marc Overmars bij Ajax.

Dat betekent niet dat Cruijff-junior ook daadwerkelijk aan de slag zal gaan in Amsterdam. "Of ik ooit bij Ajax wil werken? Volgens mij zijn ze daar goed voorzien", laat hij weten in een interview met Algemeen Dagblad.

Cruijff wijst op de band die zijn vader had vanwege zijn Nederlandse achtergrond, iets wat Jordi maar ten dele heeft. "Ik heb daar niet zo’n band mee als mijn vader bijvoorbeeld had. Ik voel me niet zo Nederlands als hij zich voelde. Ik ben nu 42. Ik heb meer met Barcelona of Spanje", aldus de sportbestuurder.

Vogelgriep bij pluimveebedrijf Zoeterwoude

Bij een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude is zondag vogelgriep vastgesteld. Het gaat om het type H5. De 28.500 kippen van het bedrijf worden afgemaakt, meldde het ministerie van Economische Zaken. De 30.000 kippen van een pluimveebedrijf op een kilometer afstand van het eerste bedrijf worden eveneens preventief geruimd.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het besmette bedrijf in Zoeterwoude. Dat verbod geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Een pluimveebedrijf op zo'n drie kilometer afstand van het besmette bedrijf wordt nog nader onderzocht op vogelgriep.

Sinds de uitbraak van de vogelgriep zijn in Nederland negen bedrijven met eenden en kippen besmet en geruimd.

Vogelgriep bij pluimveebedrijf Zoeterwoude
Vogelgriep bij pluimveebedrijf Zoeterwoude (Foto: ANP)

Jagen op planten in bloei

Floron en Tuintelling.nl roepen mensen op de komende dagen op zoek te gaan naar bloeiende planten. Voor de derde keer wordt de Eindejaars Plantenjacht georganiseerd. Tussen eerste kerstdag en 3 januari kunnen mensen bloeiers melden bij de organisaties.

Vorig jaar werden door het zachte winterweer maar liefst 735 plantensoorten bloeiend aangetroffen. Een jaar eerder waren dat er 383. Hoeveel soorten er dit jaar worden gevonden, is niet te voorspellen. Begin december was er al flink wat nachtvorst maar ondudielijk is vooralsnog welke invloed dat heeft gehad op de bloei, aldus Floron zondag.

In de winter kunnen veel planten nog prima bloeien. Vaak zijn het planten die doorgaans in de herfst bloeien en bij het uitblijven van nachtvorst de bloei weten te rekken, maar het kunnen ook soorten zijn die het hele jaar door bloeien.

Jagen op planten in bloei
Jagen op planten in bloei (Foto: ANP)

Alle eredivisietrainers halen Kerst, eerste keer in 33 jaar

Het is Kerst, ook in de Eredivisie. Doorgaans is minstens één trainer dan inmiddels wel de laan uit gestuurd, maar opvallend genoeg is dat dit keer niet het geval.

Alle achttien clubs hebben nog altijd dezelde trainer op de loonlijst staan als aan het begin van het seizoen. Dat klinkt misschien niet heel bijzonder, maar sinds het seizoen 1983/84 was dat al niet meer gebeurd. 

Vorig seizoen waren er voor de feestdagen al twee trainers ontslagen: Alfred Schreuder kon eind augustus al zijn biezen pakken bij FC Twente, terwijl Dwight Lodeweges in oktober vertrok bij SC Heerenveen. 

De trainers in de Eredivisie hebben het een stuk beter dan bijvoorbeeld hun collega's in de Bundesliga. Daar hebben maar liefst zeven trainers hun ontslagbrief al in de post mogen ontvangen. 

Record voor jubileumeditie All You Need

De jubileumeditie van de All You Need is Love kerstshow heeft een recordaantal kijkers getrokken. Zaterdagavond stemden 3.046.000 kijkers af op het programma van Robert ten Brink. Het was de 25e keer dat de presentator geliefden speciaal voor Kerstmis bijeenbracht. Nog niet eerder slechtte de kerstspecial de grens van 3 miljoen kijkers.

Vorig jaar trok het programma op kerstavond 2,9 miljoen kijkers en de twee jaren daarvoor zagen 2,7 miljoen mensen hoe Robert ten Brink geliefden van heinde en verre voor de feestdagen herenigde.

De finale van 3FM Serious Request trok zaterdagavond 641.000 kijkers naar NPO3.

Record voor jubileumeditie All You Need
Record voor jubileumeditie All You Need (Foto: ANP)

Kleinzoon Emerson Fittipaldi in opleidingsprogramma Ferrari

Coureur Enzo Fittipaldi is opgenomen in het opleidingsprogramma van Ferrari. De 15-jarige Braziliaan is de kleinzoon van Formule 1-legende Emerson Fittipaldi, de wereldkampioen van 1972 en 1974.

Op het circuit van Fiorano werd vorige maand door Ferrari een test georganiseerd. Enzo Fittipaldi maakte daar een dusdanig goede indruk dat men besloot hem in de Ferrari Driver Academy op te nemen. Dat geldt ook voor Marcus Armstrong, een 16-jarig talent uit Nieuw-Zeeland. 

De Fittipaldi's zijn een bekende familie in de autosport. Emerson werd tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1, waar ook zijn broer Wilson en zijn neef Christian in actief zijn geweest. De broer van Enzo, Pietro, kwam afgelopen seizoen zonder groot succes uit in de Formule V8 3.5, het ver weggezakte kampioenschap waar talenten als Robert Kubica en Carlos Sainz in het verleden titels pakten. 

Derde seizoen voor Fuller House

De Amerikaanse sitcom Fuller House krijgt een derde seizoen. Dat werd op kerstavond met een speciale video op de accounts van de serie op Twitter en Instagram bekendgemaakt.

In de video is te zien hoe de leden van de cast elkaar een groot cadeau doorgeven. Uiteindelijk wordt het pakje omgedraaid en staat daar de boodschap: Fuller House. Season 3. Coming Soon.

Fuller House is nieuw leven ingeblazen door Netflix. De sitcom is een vervolg op de populaire serie Full House, die liep van 1987 tot 1995. Voor Fuller House keerde een groot deel van de originele cast weer terug. De enigen die niet terugkeerden waren de Olsen-zusjes. Het is niet bekend of Mary-Kate en Ashley in het derde seizoen alsnog terugkeren.

Derde seizoen voor Fuller House
Derde seizoen voor Fuller House (Foto: BuzzE)

'Rooney kan in China 800.000 per week verdienen'

Wayne Rooney zou bij Manchester United kunnen vertrekken voor een avontuur in het Verre Oosten, om te gaan spelen in China, meldt Daily Mirror.

In de Chinese Super League zou een niet verkeerd salaris van 800.000 euro per week voor hem liggen te wachten. Doorberekend zou dat zo'n 42 miljoen euro op jaarbasis zijn. Het zou gaan om de grootmachten Beijing Guoan en Guangzhou Evergrande, die daarmee Rooney de best betaalde speler ter wereld kunnen maken.

Het opmerkelijke gerucht komt een week nadat Lionel Messi werd gelinkt aan China, waar hij een bedrag zou kunnen opstrijken van 500 miljoen euro in vijf jaar.

Atlético wilde Diego Costa terughalen

Atlético Madrid heeft geprobeerd om in de zomermaanden Diego Costa terug te halen van Chelsea. Vanwege het ontbreken van een clausule had de poging geen succes.

De Londense voetbalclub had namelijk geen clausule in zijn contract staan betreffende zijn transfersom. Om die reden konden ze bij The Blues eigenlijk elk denkbaar bedrag vragen voor Costa.

"Chelsea kon tegen ons zeggen dat ze bijvoorbeeld 200 miljoen euro wilden voor hem, of gewoon de poot stijfhouden waarmee we ook niks op zouden schieten", laat Atlético-trainer Simeone weten tegenover Marca.

Simeone stelt dat hij en de club er alles aan hebben gedaan om de spits erug te halen. Als alternatief haalde men Kevin Gameiro van competitiegenoot Sevilla.

Deel Augsburg ontruimd vanwege oude bom

Zo'n 54.000 inwoners van de Duitse stad Augsburg brengen de eerste kerstdag elders door omdat een Britse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk wordt gemaakt. Het betreft de grootste evacuatie in Duitsland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om een bijzonder zware bom van 1,8 ton die bij bouwwerkzaamheden werd ontdekt. Tijdens de opruiming is een gebied met een radius van 1500 meter ontruimd. Volgens een politiewoordvoerder kunnen de werkzaamheden tussen 14.00 en 15.00 uur beginnen en zullen die ongeveer vier uur gaan duren.

De inwoners moeten uiterlijk om 10.00 uur hun huizen uit zijn. Zij worden op zes plaatsen opgevangen, maar de meesten zijn naar familie of vrienden gegaan. Velen hadden hun woningen al op kerstavond verlaten. In totaal zijn negenhonderd politieagenten ingezet om te controleren of er zich niemand meer in het gebied bevindt.

Vrijdag werd al begonnen met de evacuatie van een ziekenhuis en een aantal zorgcentra.

Deel Augsburg ontruimd vanwege oude bom
Deel Augsburg ontruimd vanwege oude bom (Foto: ANP)

Zeldzame 'spookhaai' gefilmd

De spitsneuzige blauwe chimaera leeft op een paar kilometer onder de zeespiegel en was tot voor kort alleen waargenomen in de zuidwestelijke Stille Oceaan, rond Australië en Nieuw-Zeeland. Het dier is zo zeldzaam dat hij nog nooit met een camera is vastgelegd, tot nu toe. Onderzoekers van het Monterey Bay Aquarium Research Institute in de VS hebben het dier bij toeval gefilmd. 


Bloemist bestolen van bloemenwagen

Ook voor bloemisten is kerst een drukke tijd. Helaas is in de nacht van donderdag op vrijdag de bloemenkar van bloemist Remco Schipper uit Alkmaar gestolen. De bloemverkoper zit hierdoor zonder werk. "Dit was alles wat ik had.”

De Alkmaarder had het bedrijf overgenomen van zijn vader. Hij had eerst een winkel, maar die heeft hij door omstandigheden moeten verkopen. Vandaar dat de kar nu zijn winkeltje was.

Hij hoopt dat de dieven de bloemenwagen terug brengen en roept mensen op Facebook op hem te helpen en uit te kijken naar de wagen. "Als iemand iets weet of weet waar mijn kar is, vertel het me alsjeblieft, anoniem of niet. Ik heb er een beloning voor over, het maakt me niet uit. Ik wil zo graag mijn kar terug."

De wagen werd gestolen van het parkeerterrein van de McDonalds aan de Terborchlaan in Alkmaar.

Russisch vliegtuig neergestort

Een Russisch militair vliegtuig is kort na het opstijgen neergestort in de Zwarte Zee. Het vliegtuig was vertrokken uit Sotsji met 83 passagiers en 8 bemanningsleden aan boord. Het toestel, een Tupolev TU-154, maakte rond 5.20 uur een manoeuvre boven de Zwarte Zee toen het van de radar verdween. Daarna kregen luchtverkeersleiders geen contact meer met de piloten.

Er is inmiddels een grootschalige zoekoperatie op gang is gezet. Een reddingsteam heeft het toestel gelokaliseerd en wrakstukken gezien.

Het vliegtuig was onderweg naar Latakia in Syrië. Aan boord van het vliegtuig waren dansers en zangers van het Alexandrov Ensamble dat daar zou optreden. Ook waren er journalisten en militairen aan boord.

Achttiende editie Top 2000 begint

Met het nummer Politik van Coldplay begint zondag om 09.00 uur de achttiende editie van de Top 2000 op NPO Radio 2. Tot en met oudejaarsavond kunnen luisteraars hun favoriete nummers horen op de radiozender, met dit jaar op de eerste plek Bohemian Rhapsody van Queen, gevolgd door Hotel California van Eagles en Led Zeppelins Stairway To Heaven.

Dj Bart Arens bijt zondag het spits af. In totaal presenteren elf dj's de zogenoemde 'lijst der lijsten', onder wie voor het eerst ook twee vrouwen: Evelien de Bruijn en Marisa Heutink.

De Top 2000 wordt samengesteld aan de hand van stemmen van de luisteraars. Dit jaar is er massaal gestemd op liedjes van recent overleden artiesten als David Bowie, Prince en Leonard Cohen. De hoogste nieuwe binnenkomer dit jaar is Starman van David Bowie op nummer 270.

Boudewijn de Groot heeft met Avond de hoogste Nederlandse notering, het nummer staat op de zesde plek. De hoogste Nederlandse binnenkomer is Kensington met Sorry op plaats 365.

Achttiende editie Top 2000 begint
Achttiende editie Top 2000 begint (Foto: BuzzE)

Grote brand in Zevenaar, ongeluk op A12

In Zevenaar woedt in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand op een industrieterrein langs de A12. De brand heeft een garagebedrijf en meubelstoffeerder in de as gelegd. Grote rookwolken trekken over de A12 met een auto-ongeluk als gevolg. De weg is in beide richtingen afgesloten geweest, de rijbaan richting Arnhem is weer vrijgegeven. De A18 tussen Zevenaar en Varsseveld is ter hoogte van Didam ook afgesloten vanwege de rookontwikkeling.

De brand begon omstreeks 02.30 uur in een garagebedrijf aan de Edisonstraat. Meerdere auto's brandden uit en het autobedrijf viel niet meer te redden. De brandweer kon ook niet voorkomen dat de brand oversloeg naar een meubelstoffeerder die aan het gebouw vast zit. Twee bewoners en twee agenten zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de brandweer is het pand waarin de bedrijven zitten niet meer te redden. "We doen er alles aan om te voorkomen dat de brand overslaat naar andere panden." Vanwege vliegvuur, het overwaaien van vuurdeeltjes, is een afvalstation tegenover het pand ook in de brand gevlogen. Op het oog leek er vuurwerk uit het pand te komen maar dat ging om gasflessen leerde navraag. "In het pand is een vuurwerkkluis maar die wordt gelukkig niet meer gebruikt. Wel zijn er gasflessen opgeslagen in de garage, die ontploft zijn."

De brand zorgde voor dichte rookwolken over de snelweg A12, waardoor Rijkswaterstaat daar een snelheidsbeperking instelde. Desondanks zorgde de rook toch voor een ongeluk. Volgens de woordvoerder van de brandweer knalden vier auto's op elkaar nadat de voorste autobestuurder op de rem trapte, geschrokken van de rookwolken. Daarbij raakte één iemand gewond.

Door de dichte rook en het ongeluk is de A12 ter hoogte van Zevenaar in beide richtingen afgesloten geweest. De rookontwikkeling richting Didam noodzaakte Rijkswaterstaat om ook de A18 bij Didam af te sluiten. Inmiddels is de A12 richting Arnhem weer open.

'Dat doet 'ie anders nooit'

De politie heeft zaterdagavond in Hoek van Holland een hond doodgeschoten nadat het dier zijn baasje had aangevallen en een vrouw meerdere keren had gebeten. De vrouw is ernstig gewond geraakt en moest naar het ziekenhuis. De man is ook naar het ziekenhuis gebracht. Wat de relatie van de baas van de hond en de vrouw is, weet de politie niet.

"De politie zag bij het aantreffen van de hond geen andere mogelijkheid dan het beest neer te schieten", zei een woordvoerder van de politie. Het baasje heeft nog geprobeerd om de hond neer te steken maar dat lukte niet. Waarom de hond zijn eigen baas aanviel is nog onbekend. Volgens de politie is het onderzoek in volle gang en kan er voorlopig niets gezegd worden over de oorzaak. Ook is het niet duidelijk of de hond aangelijnd was op het moment van de aanval.

'Kerstmis is bevangen door materialisme'

Paus Franciscus vindt dat Kerstmis tegenwoordig bevangen is door verblindend materialisme dat velen blind maakt voor de behoeften van de armen in de wereld. Dat zei hij zaterdag tijdens de kerstdienst op kerstavond.

"Het materialistische denken plaatst God in de schaduw en maakt velen blind voor de behoeften van de hongerigen, migranten en oorlogslachtoffers", zo sprak Franciscus in de Sint-Pietersbasiliek. Tijdens de sobere maar vrolijke dienst zei de paus ten overstaande van tienduizend toehoorders, waaronder veel kardinalen en bisschoppen, dat mensen in de rijke wereld eraan herinnerd moeten worden dat de boodschap van Christus bescheidenheid & eenvoud is.

Zondag spreekt Franciscus op eerste kerstdag het tweejaarlijkse 'Urbi et Orbi' uit vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

'Kerstmis is bevangen door materialisme'
'Kerstmis is bevangen door materialisme' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Bewolkt en veel wind

Goeiemorgen!  Als eerste wil ik, ook namens mijn collega's, jullie een heel fijne kerst toewensen. Een witte kerst gaat het zeker niet worden. We doen het maar met wat we hebben. 

Het is over het algemeen bewolkt vandaag en hier en daar valt er wat lichte motregen. Actieve storingen weten ons echter niet te bereiken door de grote afstand van de depressie. De invloed is er dus wel, maar niet op grootschalige wijze. Het is uitermate zacht vandaag met 11 tot 13 graden. Deze zachte lucht wordt aangevoerd door een strakke zuidwestelijke stroming. Meestentijds staat er een kracht 5 tot 7 in vrijwel het hele land. Pas in de avond neemt de kans op regen toe.

Op 2e kerstdag trekt de regen dan weer weg naar het zuidoosten en dan klaart het van het westen uit op. Dan kan het in de middag best heel aardig weer zijn, want de wind neemt af en met een zonnetje erbij is het prima toeven. De temperaturen zakken iets en liggen rond de 8 graden.

Heel fijne kerst allemaal!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:51
Zon onder: 16:33
Zonkracht: 1 / 1
 

Kalmthoutse Heide (Foto: qltel)
Een foto uit het archief van qltel. Hij maakte deze foto op 13 januari 2014 op de Kalmthoutse Heide. ( foto qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1847 Oprichting van het waterschap de Polder van Berlicum.
1932 Als eerste in de geschiedenis speelt de BBC een magnetische geluidsopname af in de studio.
1941 Hongkong geeft zich over aan Japan.
1954 De Schotse zangeres Annie Lennox wordt geboren.
2006 De Amerikaanse zanger James Brown overlijdt.

Mourinho: "Ligue 1 weer kijken waard zonder Zlatan"

De Ligue 1 is het kijken weer waard nu Zlatan Ibrahimovic er niet meer speelt. Dat stelt José Mourinho, die de Zweed naar Manchester United haalde.

Ibrahimovic stapte afgelopen zomer na vier jaar Parijs over naar Manchester United om onder zijn favoriete manager nog even de Premier League mee te pakken. "Ik denk dat de mensen in Frankrijk blij zijn dat hij weg is", zegt Mourinho tegen SFR Sport. "Nu heb je namelijk weer een competitie."

"Met hem was die competitie er niet. Het was Parijs, Parijs en nog eens Parijs. Landstitel, Coupe de la Ligue, Coupe de France, Supercup, ze wonnen alles. Nu is de Ligue 1 weer een competitie waar ik graag naar kijk. Ik ben geïnteresseerd. OGC Nice, Mario Balotelli, AS Monaco, mijn vriend Leonardo Jardim (trainer van Monaco) en Parijs. Ik kijk nu weer dus ze mogen hem dankbaar zijn dat hij vetrokken is", aldus Mourinho.

Ibrahimovic is ook in Engeland nog een ster. Hij maakte zestien officiële doelpunten voor United, waarvan elf in de Premier League. De stand op de ranglijst valt voor de Mancunians wel een beetje tegen: zesde, met dertien punten achterstand op Mourinho's oude werkgever en koploper Chelsea.

FOK! sportfoto-onderschrift week 51

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is aKboR met het volgende onderschrift: "Van Breukelen adviseert zitvoetbal tegen blessures."

De opgave van deze week:

Handbalkeepster Tess Wester koestert de bal op het EK, wat is een goed onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Bildbyran)
Handbalkeepster Tess Wester koestert de bal op het EK, wat is een goed onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Bildbyran)

Jørgensen schiet ook op thuisfront raak

De winterstop is in het Nederlandse voetbal begonnen, maar Nicolai Jørgensen weet nog van geen ophouden. De topscorer van de Eredivisie trapt er namens Feyenoord flink wat goals in, maar heeft nu ook op het thuisfront - een soort van - 'raak geschoten'.

De Deen heeft via Instagram laten weten dat zijn vriendin vanaf nu zijn verloofde is. Wat Jørgensen op het veld uitspookt is voor de fans van Feyenoord ongetwijfeld reuze interessant, maar voor ons gaat het er natuurlijk louter om dat we deze niet onaangename foto van de gelukkige dame met jullie kunnen delen. Gefeliciteerd, Nicolai!

 

She said Yes 🎉🎉💍🙌 proud to call you my future wife, love you forever baby💖 #engaged #fiance #summerwedding @theresakofoed

Een foto die is geplaatst door Jørgensen #9 (@nicolaijorgensen9) op24 Dec 2016 om 4:24 PST

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.