Ruim 7000 'vuurwerkklachten' binnen

Meer dan zevenduizend klachten zijn in twee dagen tijd bij meldpunt vuurwerkoverlast.nl binnengekomen dat zaterdag voor het vijfde jaar openging. Dat laat het digitale loket maandag weten. Hoeveel van deze klachten nep zijn is volstrekt onbekend.

De meeste meldingen gaan over overlast door vuurwerkbommen, gevolgd door klachten over 'irritant supermarktvuurwerk', aldus het loket. Vooral het aantal klachten over supermarktvuurwerk, dat heel het jaar te koop is, is beduidend hoger dan voorgaande jaren, stelt GroenLinks-raadslid Arno Bonte, een van de initiatiefnemers.

Het gaat hierbij om categorie één vuurwerk zoals sterretjes, ijsfonteintjes, kleine sierpotjes en knalerwten. Knallen niet harder dan een klappertjespistool. Dit 'vuurwerk' mag gedurende het hele jaar worden afgestoken.

Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties, waaronder die van Rotterdam, Den Haag en Groningen. Die willen in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is. Vorig jaar kwamen zo'n 89.000 vuurwerkklachten binnen, waarvan een zeer groot deel hoogstwaarschijnlijk nep of anderszins beïnvloed. Zo waren er honderden meldingen van vuurwerkoverlast midden op de afsluitdijk en bleek Schin op Geul een van de grootste vuurwerkhellen op aarde te zijn.

Bij het meldpunt kwamen rond de vorige jaarwisseling ook bijna 10.000 valse meldingen binnen. Die spam is er toen volgens Bonte "voor 99 procent uitgefilterd". Hij vertelt hierbij niet waarop hij dat percentage baseert.

Bij het invullen van een klacht hoeft geen enkele informatie verstrekt te worden. Het mailadres dat je moet invullen mag je geheel uit je duim zuigen, omdat er geen bevestigingslinkje hoeft te worden aangeklikt. Zo kan iedereen dus vrij eenvoudig honderden meldingen maken op verschillende postcodes en zo doen lijken dat heel Nederland vol zit met zure zeurmensen.

Ruim 7000 vuurwerkklachten binnen
Ruim 7000 vuurwerkklachten binnen (Foto: ANP)