'Angst voor robots niet terecht'

Dat robots steeds vaker het werk van mensen in bijvoorbeeld de zorg of in de industrie overnemen, is niet bij uitstek negatief. Ook de angst voor robots is niet terecht. Dat zegt algemeen directeur Arie van den Ende van RoboValley. Dat begint, met investeerder Chrysalix Venture Capital, een fonds dat in de komende jaren 100 miljoen euro in robotica wil investeren.

Volgens de initiatiefnemers strandt de ontwikkeling van nieuwe technologie nu vaak op universiteiten en in laboratoria die te weinig startkapitaal hebben om te kunnen groeien en de stap naar de markt te zetten. Met hulp van het RoboValley Investment Fund moet de stap naar de markt sneller worden gezet.

Het fonds betekent onder meer goed nieuws voor Delft, dat met RoboValley en de TU Delft een belangrijke positie heeft in de robotica-industrie. Momenteel werken daar ruim 170 wetenschappers samen met overheid en bedrijfsleven aan de 'next generation' robotica. In totaal zijn er 21 robotica startups gevestigd naast al langer bestaande roboticabedrijven.

De komende vijf jaar is het internationale fonds goed voor 100 miljoen euro. De verwachting is dat het merendeel van het geld in de 'robo-hub' in Delft wordt geïnvesteerd. Van den Ende denkt dat het geld over twee jaar al is besteed. "Maar investeerders maken zich al op voor een volgende kapitaalinjectie", zo zei hij. Daarbij trekt volgens hem het fonds indirect ook andere financiers aan waarmee de slagkracht tot wel een half miljard euro kan oplopen.

De investeringen in de robotica-industrie, een markt die wereldwijd goed is voor 19,4 miljard euro en binnen tien jaar goed is voor ruim 50 miljard euro, zorgen de komende jaren naar verwachting voor 15.000 tot 25.000 extra banen, die als een olievlek vanuit epicentrum Delft uitvloeien. "Niet alleen de beste jongetjes en meisjes van de klas zijn daarvoor nodig. Ook lager opgeleide mensen zijn nodig." Van den Ende doelt onder meer op onderhoud en installatie van robotica in de maakindustrie.

Opvallend zijn de hoogleraren ethiek die bij de ontwikkelingen betrokken worden. "Vooruitgang op het gebied van robots is goed, maar wel op verantwoorde basis", zo klinkt het.

Volgens Van den Ende was het fonds hard nodig. Onlangs sprak hij ondernemers die overwogen om naar de VS te verhuizen, juist omdat daar het geld zit. "Waarom niet bij Delft linksaf slaan", zo legde hij de ambities van RoboValley uit.

'Angst voor robots niet terecht'
'Angst voor robots niet terecht' (Foto: BuzzT)