Oosting benadrukt: geen samenspanning

"Is er werkelijk geen doofpot?". Die vraag bleef volgens commissievoorzitter Marten Oosting 'prominent' opduiken na het verschijnen van zijn tweede onderzoek naar de Teeven-deal. "Maar er is geen enkele aanwijzing voor een samenspanning", benadrukte hij dinsdag in een gesprek met de Tweede Kamer.

Hij zou het dan ook jammer vinden als het aanstaande debat in de Kamer alleen maar zou gaan over de vraag of er wel of niet een doofpot was. Er was sprake van 'geklungel' op het ministerie van Veiligheid van Justitie. De volksvertegenwoordigers praten volgende week over het tweede rapport van de commissie-Oosting.

Oosting ziet bij het ministerie de wil om te veranderen. Het is volgens hem belangrijk dat de ambtelijke top tegenspraak toelaat en organiseert. "Ik heb het idee dat daaraan wordt gewerkt." Maar de secretaris-generaal en de bewindslieden hebben nog een 'lange weg heeft te gaan', aldus Oosting.

Er wordt steeds vaker gesproken over splitsing van het 'superministerie' van Veiligheid en Justitie. De omvang van het ministerie heeft niks met deze zaak te maken, denkt de oud-ombudsman. "Ik heb niet de neiging toe te schrijven wat mis is gegaan aan de omvang van het departement."

Oosting benadrukt: geen samenspanning
Oosting benadrukt: geen samenspanning (Foto: ANP)