FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 april 2016

Antiterreureenheid: wij kunnen taak prima aan

"Wij kunnen onze taak als antiterreureenheid uitstekend aan. Er zijn geen operationele problemen. Wij kunnen onze kwaliteit 100 procent garanderen."

Dat zeggen vijf leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) vrijdag in gesprek met het ANP. Ze treden bij grote uitzondering naar buiten, omdat ze berichtgeving over de DSI dat er sprake zou zijn van een verziekte werksfeer, een tekort aan materieel en permanente overbelasting, willen ontzenuwen. "Het is echt niet waar", benadrukken ze.

Het gesprek is op een geheime locatie. De leiding van de DSI heeft het vijftal de ruimte gegeven om vrijuit te spreken.

"Sommige collega's zijn echt geraakt", zegt een teamleider. "Iedereen geeft hier zijn ziel en zaligheid voor de veiligheid in Nederland en we zijn juist zo goed op weg. Wij kunnen onze taak echt goed aan. Ik heb veel contact binnen alle gelederen en ik weet zeker dat er geen verziekte werksfeer is. Anders had ik dat al lang gemerkt en hadden we niet zo goed kunnen functioneren als we nu doen. Als de werksfeer werkelijk verziekt zou zijn, zouden mijn collega's vertrekken. Daar is absoluut geen sprake van."

"We hebben een flinke werkdruk", erkent een lid van een interventieteam. "Dat komt door de recente ontwikkelingen waardoor meer capaciteit nodig is. We zijn druk bezig het tekort aan te vullen, maar dat kost tijd. Daarom werken we soms wat langer, maar we zijn heel creatief en dat lukt goed en verantwoord. En dat kan juist alleen maar door een hele goede en hechte band met elkaar."

Een scherpschutter: "We kunnen onze taak goed aan. We mogen overal in de wereld trainen, alles wordt gefaciliteerd. Of het nu gaat om training, wapens, geld, munitie en andere middelen. Alles kan."

"Omdat we streven naar perfectie, zijn we vaak ongeduldig", zegt een ander DSI-lid. "We kijken naar het nieuwste van het nieuwste wat beschikbaar is en willen dat graag snel hebben. Dat is helaas niet zo makkelijk, omdat spullen eerst goed getest moeten worden en veel kosten. Dan moet er een goede afweging worden gemaakt en dat kost tijd."

Antiterreureenheid: wij kunnen taak prima aan
Antiterreureenheid: wij kunnen taak prima aan (Foto: ANP)

Tesla harkt 180.000 orders binnen in een dag

Tesla heeft in 24 uur 180.000 bestellingen gekregen voor zijn nieuwe elektrische auto, de Model 3. Dat meldde Tesla-topman Elon Musk vrijdag via Twitter.

Met een gemiddelde prijs van circa 42.000 dollar liepen de totale opbrengsten van de eerste dag waarop de nieuwe auto kon worden gereserveerd volgens Musk op tot ruim 7,5 miljard dollar (6,6 miljard euro). "De toekomst van elektrische auto's ziet er zonnig uit", twitterde hij dan ook.

Klanten konden de nieuwe Tesla sinds donderdag (lokale tijd) reserveren. Daarvoor moesten ze wel 1000 dollar aanbetalen, voor een auto die alleen nog op de tekentafel bestaat.

Tesla harkt 180.000 orders binnen in een dag
Tesla harkt 180.000 orders binnen in een dag (Foto: BuzzT)

Vierde SP'er keert niet terug in Kamer

Opnieuw keert een SP'er niet terug in de Tweede Kamer na de volgende verkiezingen. In de Leeuwarder Courant van zaterdag laat Farshad Bashir weten dat hij het Binnenhof gaat verlaten.

Hij is het vierde fractielid die aankondigt niet meer op de kandidatenlijst te gaan staan. Eerder lieten Paul Ulenbelt, Sharon Gesthuizen en Arnold Merkies al weten niet in de SP-fractie terug te zullen keren.

Als er zoals gepland in maart volgend jaar verkiezingen zijn heeft de 28-jarige Bashir ruim negen jaar in de volksvertegenwoordiging gezeten. "Ik wil op een fris moment vertrekken. Je moet niet op een moment komen dat je bij het meubilair gaat horen", zegt hij in de krant.

Hij trad als 20-jarige toe tot de SP-fractie en werd daarmee de de jongste volksvertegenwoordiger uit de parlementaire geschiedenis. In de Kamer houdt hij zich bezig met onder meer belastingen. Ook was hij lid van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties.

Vierde SP'er keert niet terug in Kamer
Vierde SP'er keert niet terug in Kamer (Foto: ANP)

Wijnaldum: "Nederlands voetbal niet zo slecht als kenners beweren"

Georginio Wijnaldum streek medio 2015 neer bij Newcastle United en paste zich eenvoudig aan aan het niveau. De middenvelder neemt het op voor de veelbekritiseerde Eredivisie.

"De mensen in Nederland overdrijven enorm als ze praten over spelers die de stap vanuit de Eredivisie naar de Premier League maken", zegt Wijnaldum tegenover het Algemeen Dagblad. "Dat vind ik echt. Het is mij echt meegevallen. Of het moet aan het feit liggen dat het type voetbal dat in Engeland wordt gespeeld mij gewoon ligt."

"Fysiek wordt er misschien wat meer gevraagd van een speler", vervolgt de 25-jarige box-to-box speler. "Maar in Nederland doen ze af en toe net alsof Nederlandse spelers de stap naar een grote competitie niet zouden aankunnen. Dat is gewoon niet het geval. Ik heb hier alles gespeeld, ben niet geblesseerd geraakt."

"Maar volgens mij spelen jongens als Daryl Janmaat, Nathan Aké, Patrick van Aanholt en Jordy Clasie ook vrijwel alle wedstrijden", gaat de Oranje-international verder. "Veel mensen zijn misschien de laatste maanden somberder geworden, maar het Nederlandse voetbal is niet zo slecht als veel kenners beweren."

Akkoord over beveiliging luchthaven Zaventem

De Belgische autoriteiten hebben een akkoord gesloten met de politievakbonden over de beveiliging op luchthaven Zaventem. Dat meldden Belgische media. Volgens dagblad De Morgen wachten de bonden nog tot minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon met antwoorden op enkele vragen komt. Wanneer het vliegveld precies weer opengaat, is nog onbekend.

Akkoord over beveiliging luchthaven Zaventem
Akkoord over beveiliging luchthaven Zaventem (Foto: ANP)

Esmée wint The Voice Kids 2016

Esmée heeft The Voice Kids 2016 gewonnen. Esmée, afkomstig uit het team van Ilse DeLange, wint een studiebeurs van 25.000 euro.

Ilse heeft de winnares samen met medefinalist Jaco vrijdagavond tijdens de finale van The Voice Kids uitgenodigd om gastoptredens te verzorgen tijdens de tournee van The Common Linnets die ze dinsdag aanvangt in de Nederlandse theaters.

Na haar vertolking van Kon ik maar even bij je zijn kreeg Esmée vrijdagavond tijdens de liveshow al meer stemmen dan Selenay uit Team Borsato en Imani uit Team Ali B die het ook tot de top drie schopten.

Esmée wint The Voice Kids 2016
Esmée wint The Voice Kids 2016 (Foto: BuzzE)

Sijsling strijdend naar halve finale Saint-Brieuc

Tennisser Igor Sijsling heeft zich naar de halve finale van het challengertoernooi in het Franse Saint-Brieuc geknokt. De Nederlander (ATP-157) sloeg de Brit Daniel Evans (ATP-125) uiteindelijk met 6-4, 6-7(2) en 6-4 van zich af.

Sijsling begon goed aan de wedstrijd en had op de stand van 6-4 en 6-5 zelfs drie matchpoints, maar kon deze niet verzilveren. De Nederlander verloor uiteindelijk zelfs de set en kwam in het derde bedrijf nog een break achter ook. Hij rechtte zijn rug en knokte zich alsnog naar de overwinning. Hij neemt het nu op tegen de Fransman Gleb Sakharov (ATP-323) die zijn landgenoot Gregoire Barrere (ATP-277) met 6-4 en 6-2 de baas was.

Sparta moet nog even wachten op titel

Sparta Rotterdam heeft vanavond de titel in de Jupiler League nog niet binnen kunnen halen. De vandaag haar 128e verjaardag vierende club speelde op het eigen Kasteel met 1-1 gelijk tegen NAC Breda.

Om de titel binnen te halen had Sparta van NAC moeten winnen, maar hadden bovendien de concurrenten VVV-Venlo en FC Eindhoven punten moeten verspelen. Deze beide clubs wonnen hun duels met 2-1, waardoor Sparta met nu negen punten voorsprong heeft op VVV en tien op FC Eindhoven. Deze clubs hebben nog vier wedstrijden te spelen, terwijl Sparta nog een extra duel voor de boeg heeft.

Sparta zal nu minimaal een week moeten wachten voordat de club een volgende kans heeft om kampioen te worden.

Dekker: meeste asielkinderen snel naar school

Het overgrote deel van de leerplichtige asielkinderen gaat volgens staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) na aankomst in ons land binnen drie maanden naar school. Op 1 maart volgde 94 procent van de asielkinderen in opvangcentra onderwijs, meldde de bewindsman vrijdag aan de Kamer.

Het ging om 7600 van de 8100 leerplichtige kinderen in opvangcentra. Van de overige vijfhonderd zou naar verwachting van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) driekwart alsnog later in de maand naar school gaan. Ongeveer honderd gaan niet naar school. Er zijn geen grote knelpunten, aldus Dekker.

Volgens de staatssecretaris gaat 90 procent van de asielzoekerskinderen binnen drie maanden naar school. Van hen gaat 30 procent binnen drie weken naar school, blijkt uit een koppeling van de gegevens van COA en Onderwijs. Jongens van 16 en 17 jaar vormen de grootste groep bij de asielkinderen.

Vanaf het komende schooljaar wordt het basisonderwijs aan asielkinderen op dezelfde manier gefinancierd als het voortgezet onderwijs, laat hij verder weten. Basisscholen krijgen dan per kwartaal 2250 euro per asielkind. Ook bezorgt deze zogenoemde maatwerkbekostiging volgens hem scholen minder bureaucratische rompslomp.

Dekker: meeste asielkinderen snel naar school
Dekker: meeste asielkinderen snel naar school (Foto: ANP)

Migranten lopen weg uit Grieks opvangkamp

Zeker vijfhonderd vluchtelingen en migranten zijn vrijdag weggelopen uit een opvangkamp op het Griekse eiland Chios en naar de haven getrokken. Ze willen daarvandaan per boot naar de havenstad Piraeus, die dicht bij Athene ligt.

"Vrijheid, vrijheid, Athene, Athene", scandeerde de groep, die volgens de kustwacht voornamelijk uit Syriërs bestaat. De politie en kustwacht hebben een oversteek naar het Griekse vasteland echter uitgesloten.

De stemming in het kamp was eerder op de dag omgeslagen. Groepen Afghanen en Syriërs gingen elkaar in de ochtenduren te lijf. Twee mensen liepen steekwonden op en werden in een ziekenhuis opgenomen.

Migranten lopen weg uit Grieks opvangkamp
Migranten lopen weg uit Grieks opvangkamp (Foto: ANP)

Bokskampioenschap afgelast door doodsbedreigingen

Jonge Engelse boksers maakten zich op voor het Engels kampioenschap voor junioren, dit weekeinde in Portsmouth. Dat toernooi is twee dagen voor het begin echter afgelast, met een reden die ook de boksers niet elke dag zullen zien: er zijn meerdere doodsbedreigingen geuit, zo meldt England Boxing. 

De Engelse bond probeerde nog met de politie om de tafel te zitten om ervoor te zorgen dat het toernooi gewoon doorgang kon vinden, "maar het werd ons vrij duidelijk gemaakt dat we voor de rechter gesleept zouden worden als we het toch door lieten gaan", aldus een statement. "Dat jonge boksers op deze manier niet in actie kunnen komen is een tragedie, maar nog veel erger is het dat er schijnbaar mensen zijn die tijdens een bokswedstrijd voor gewonden of zelfs doden wilden zorgen."

Boksers in het noorden van het land kunnen zondag alsnog aan de bak tijdens de halve finales in Wakefield. Voor hun collega's in het zuidelijke deel van Engeland moet nog een oplossing gevonden worden. Aan wie de dreigingen precies gedaan zijn is niet bekendgemaakt. 

Charlie Sheen krijgt contactverbod opgelegd

Charlie Sheen mag zeven dagen lang geen contact opnemen met zijn ex Brett Rossi. Ze is zo bang voor hem dat ze de politie heeft gevraagd hem uit de buurt te houden.

Politiebronnen hebben aan TMZ bevestigd dat Brett Rossi, een voormalige pornoster, donderdag aanklopte bij een politiebureau van de LAPD om aangifte te doen van een incident tussen haar en Sheen. De politie heeft de Amerikaanse acteur een contactverbod voor noodgevallen opgelegd. Een rechter heeft het contactverbod vrijdag toegekend.

Het is niet duidelijk wat er is voorgevallen tussen de twee ex-geliefden. Het stel ging na één jaar samen in oktober 2014 uit elkaar, een paar weken voordat ze zouden trouwen.

Charlie Sheen krijgt contactverbod opgelegd
Charlie Sheen krijgt contactverbod opgelegd (Foto: BuzzE)

Obama waarschuwt voor atoomterrorisme

De Amerikaanse president Barack Obama heeft bij het begin van de top over nucleaire veiligheid gewaarschuwd voor de gevaren van nucleair terrorisme. "Er is geen twijfel dat als deze gekken dergelijk materiaal in handen krijgen, ze zo veel mogelijk mensen zullen doden", zei hij vrijdag in Washington.

Hij wees op de interesse van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) in radioactief materiaal. Obama drong aan op gezamenlijke internationale actie om de voorraden nucleair materiaal veilig te stellen. "Geen enkel land kan dat alleen oplossen."Staatshoofden en regeringsleiders uit meer dan vijftig landen zijn voor de top bijeen in Washington. De top eindigt vrijdagavond.

Obama waarschuwt voor atoomterrorisme
Obama waarschuwt voor atoomterrorisme (Foto: ANP)

Prima trainingen Bendsneyder Moto3 Argentinië

Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft twee prima vrije trainingen afgewerkt tijdens de opening van het grand prix-weekeinde in Argentinië. De Nederlandse Moto3-debutant reed zijn eerste rondjes ooit op het circuit van Termas de Río Hondo en dat ging niet slecht.

Tijdens de eerste training kwam de 17-jarige Bendsneyder na zeventien ronden op het zeer stoffige circuit tot de negende tijd. Hij leverde 1,3 seconden in op Enea Bastianini, die de snelste bleek. Wel zat de Nederlander op zeven tienden van teamgenoot Brad Binder. De tweede training leverde met plek twaalf weliswaar een mindere positie op, hij zat maar net iets meer dan een halve seconde achter leider Bastianini. Binder was dit keer exact 0,3 seconden sneller dan Bendsneyder. 

In de MotoGP zette Andrea Dovizioso op zijn Ducati de snelste tijd neer in de eerste training, gevolgd door de Honda van Marc Marquez. Die kwam in de tweede training tot de beste ronde en zag alleen teamgenoot Dani Pedrosa in de buurt blijven. 

Zaterdag staat er voor alle klassen nog een training op het programma, gevolgd door de kwalificaties. Net als de races zullen ook die allemaal live te zien zijn op Eurosport. 

Russische snelwandelaars bedelen bij Poetin om hulp

Een groep geschorste Russische snelwandelaars, coaches en officials hebben in een open brief hulp gevraagd aan president Vladimir Poetin. Het gaat daarbij met name om de levenslange schorsing van 'succescoach' Victor Chegin, van wie letterlijk tientallen atleten door de jaren heen betrapt zijn op het gebruik van verboden middelen.

"We vragen u om hulp, meneer Poetin, als persoon die garant staat voor de grondwet en de rechten en vrijheden van de mensen in ons land", opent de brief. "De levenslange schorsing van Chegin is niks meer dan een politiek verhaal, onder druk van de internationale antidopingautoriteit WADA en de wereldatletiekbond IAAF. Chegin gaf leiding aan het trainingscentrum in Saransk, wat leidde tot 35 gouden medailles op WK's en Olympische Spelen", waarbij men overigens geen rekening houdt met de karrevracht aan medailles die vanwege dopingovertredingen afgenomen zijn van de betreffende atleten.

"Je kunt de prestaties van deze man simpelweg niet besmetten. Hij heeft dertig jaar lang zijn leven gewijd aan de Russische sport en heeft alles opgegeven, vakanties, vrije dagen en tijd met zijn familie. Wat hij heeft opgezet is uniek in de wereld. Meneer Poetin, we vragen u om te helpen om de goede naam van de ware patriot Viktor Chegin in ere te herstellen. Hij heeft niet voor niks onderscheidingen van de hoogste ordes gekregen, want hij heeft decennia lang alles voor de Russische sport gedaan."

De brief is onder meer ondertekend door Sergey Kirdyapkin, Olga Kaniskina, Stanislav Emelyanov, Sergey Bakulin, Denis Nizhegorodov en Elena Lashmanova, samen goed voor een indrukwekkend aantal - vanwege doping afgepakte - internationale medailles. 

'Taalnazi's zijn hufters'

Iedereen die wel eens op een forum, Facebook of een ander medium waarop je jouw mening kan delen, gereageerd heeft, weet dat er zo nu en dan snurkers op forums rondhangen die je zuiver en alleen beoordelen op je grammaticale kwaliteiten en dolenthousiast op een typo duiken. De universiteit van Michigan heeft daar onderzoek naar gedaan en wat blijkt? Spelling- en/of grammaticanazi's zijn geen mensen met wie je gezellig een biertje kan drinken.

Met zo'n 83 deelnemers kunnen we eerlijk gezegd niet spreken over onweerlegbaar bewijs voor deze nogal crue conclusie. Er zou wat meer wetenschappelijk onderzoek naar moeten komen, maar dat vertellen we gewoon niet aan die kommaneukers.

Voorafgaand aan de studie hadden de onderzoekers een profielschets gemaakt van de deelnemers. Hiermee konden ze een aardig beeld krijgen van het karakter van de personen die meewerkten aan het onderzoek. Daarna kregen de participanten de opdracht om een aantal emails te beoordelen. De mails stonden in het kader van 'wij zoeken een huisgenoot. Ben je geïnteresseerd, reageer dan op ons mailadres'. Iets van die strekking. Een soort reactie op een kamer die te huur staat dus.

Sommige van de mailtjes waren in foutloos Engels (voor zover Amerikanen dat beheersen) opgemaakt. Andere antwoorden waren bewerkt. Dat wil zeggen: er werden wat typo's en taalfoutjes ingevoegd. Daarbij moet je denken aan dingen als 'jou' in plaats voor 'jouw' en typo's zoals 'mjin' waar 'mijn' had moeten staan en dat soort leuks.

Naderhand kregen de deelnemer de vraag of ze taalfouten hadden gevonden in de mailtjes en zo ja: hoe irritant vonden ze die foutjes vonden.

Extraverte mensen bleken het meest tolerant te zijn. Zij deden niet zo moeilijk over typo's en grammaticale foutjes. 'Kan gebeuren'. Deelnemers die van tevoren hadden aangegeven dat ze taalbeheersing wel belangrijk vinden, waren minder gecharmeerd van de 'foute' mailtjes. Maar dat zal niemand verbazen.

Introverte personen stonden wat negatiever tegenover typo's Dat leken ze storender te vinden dan grammaticale fouten. Individuen die voorafgaand aan het onderzoek het stempel 'minder aangenaam' kregen, vielen behoorlijk door de mand. Zij krijgen een rode waas voor de ogen wanneer zei zij een zin zien met een typo of een ander taalfoutje.

Er lijkt dus een verband te zijn tussen spellingnazigedrag en een weinig verheffende persoonlijkheid. Doe er hier op FOK! je voordeel mee!

'Opheldering kamers Toetanchamon week later'

De resultaten van nieuwe metingen in de grafkamer van de Egyptische farao Toetanchamon in Caïro, die vrijdag bekendgemaakt zouden worden, laten nog een week op zich wachten. De nieuwe beelden zijn nog niet geanalyseerd, zei de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty vrijdag.

Uit radarbeelden was eerder gebleken dat in de grafkamer onontdekte ruimtes zijn. Achter een van de wanden zouden zich metalen of organische materialen bevinden. Omdat eerdere opnames van een Japanse expert niet volledig eenduidig waren, moeten nieuwe metingen opheldering brengen over de volgens Damaty mogelijke 'ontdekking van de eeuw'.

De Britse archeoloog Nicholas Reeves kwam vorig jaar met de theorie over onontdekte ruimtes in het graf. Hij speculeerde dat daar koningin Nefertiti zou kunnen liggen, een van de stiefmoeders van Toetanchamon van wie een wereldberoemde buste in Berlijn staat.

'Opheldering kamers Toetanchamon week later'
'Opheldering kamers Toetanchamon week later' (Foto: ANP)

Marechausee Schiphol pakt drie mannen op

Op Schiphol zijn vrijdagmiddag drie mannen opgepakt. De aanhouding gebeurde na een tip van een medewerkster van een luchtvaartmaatschappij dat het drietal zich verdacht gedroeg. Dat bevestigde een woordvoerder van de marechaussee op de luchthaven na berichtgeving door AT5.

Details over de identiteit van de verdachten en de luchtvaartmaatschappij zijn nog niet bekendgemaakt.

Marechausee Schiphol pakt drie mannen op
Marechausee Schiphol pakt drie mannen op (Foto: ANP)

'Amazon overweegt belang in rivaal van TomTom'

Amazon neemt mogelijk een belang in HERE, de voormalige kaarten- en navigatietak van Nokia. Het Amerikaanse internetbedrijf is daarover in gesprek met de eigenaren, de Duitse autobouwers BMW, Audi en Mercedes. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen.

BMW, Audi en Mercedes namen de belangrijke concurrent van het Nederlandse TomTom vorig jaar over van Nokia. Het Finse technologiebedrijf heeft ook zijn mobieltjestak verkocht en legt zich volledig toe op de productie van apparatuur voor telecomnetwerken. De nieuwe eigenaars praten al langer met mogelijke nieuwe investeerders, maar dan vooral binnen de autobranche.

De drie autobouwers zouden in Amazon een goede partij zien, omdat het bedrijf veel kennis op het gebied van zogenoemde cloudtechnologie in huis heeft. Die heeft HERE nodig om actuele verkeersinformatie te verzamelen en door te geven aan zijn gebruikers. Betrouwbare navigatie- en communicatietechnologie is daarnaast een vereiste bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

Concurrentieslag
Voor Amazon kan een belang in HERE interessant zijn omdat het bedrijf zo eigen navigatietechnologie met actuele verkeersinformatie in huis haalt. Dat kan een voordeel zijn in de concurrentieslag met andere webwinkelbedrijven. Een snelle bezorging, soms binnen een of twee uur na bestelling, is daarbij van groot belang.

Andere autobedrijven blijven ook welkom, omdat met meer aangesloten wagens de betrouwbaarheid van de verkeersinformatie kan worden verbeterd. Onder meer Renault heeft al belangstelling getoond, en ook Ford is volgens ingewijden geïnteresseerd.

'Amazon overweegt belang in rivaal TomTom'
'Amazon overweegt belang in rivaal van TomTom' (Foto: BuzzT)

Thuiszorgbranche dreigt Enschede met rechter

Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) heeft de gemeente Enschede een ultimatum gesteld. Als de gemeente niet binnen een week terugkomt op het gunnen van een zorgopdracht aan thuiszorgorganisatie Buurtzorg, volgt een kort geding. Dat maakte de werkgeversorganisatie vrijdag bekend.

Volgens BTN is de deal in strijd met aanbestedingsregels en is er sprake van verboden staatssteun. Buurtzorg neemt in het hele land activiteiten over van het failliete TSN en wil daarbij gebruikmaken van een subsidie van miljoenen euro's uit een speciaal zorgpotje. Maar volgens BTN worden andere thuiszorgbedrijven hierdoor benadeeld.

De brancheorganisatie zal de zaak aanspannen, samen met 'een groot aantal' lokale aanbieders van thuishulp. BTN zegt ook juridische stappen voor te bereiden tegen onder meer de gemeente Den Haag, Purmerend en Amersfoort.

Thuiszorgbranche dreigt Enschede met rechter
Thuiszorgbranche dreigt Enschede met rechter (Foto: ANP)

Zayn Malik niet opgewassen tegen Lil' Kleine

Lil' Kleine voert ook deze week de Album Top 100 aan met zijn plaat WOP!. Hij weet nieuwe binnenkomers Joe Bonamassa en Zayn Malik voor te blijven.

Joe Bonamassa komt met zijn nieuwe album Blues Of Desperation binnen op de tweede plek. Zayn Maliks eerste soloalbum Mind of Mine verovert de derde positie. Het succes van Joe en Zayn gaat ten koste van Justin Bieber en André Hazes Jr. Justins Purpose zakt van de derde naar de vierde plaats, André gaat met Leef van twee naar vijf.

Album Top 10 week 14
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Lil' Kleine - WOP!
2. (-) Joe Bonamassa - Blues Of Desperation
3. (-) Zayn Malik - Mind Of Mine
4. (3) Justin Bieber - Purpose
5. (2) André Hazes Jr. - Leef
6. (7) Adele - 25
7. (4) Anouk - Queen For A Day
8. (-) Birdy - Beautiful Lies
9. (8) SBMG - Richting Kraaie
10. (11) Coldplay - A Head Full Of Dreams

Zayn Malik niet opgewassen tegen Lil' Kleine
Zayn Malik niet opgewassen tegen Lil' Kleine (Foto: BuzzE)

Mercedes opnieuw bovenaan in tweede vrije training

Mercedes heeft zijn dominantie bij de eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein weten voort te zetten in de tweede training. Nico Rosberg bleek net iets sneller dan zijn teamgenoot Lewis Hamilton, terwijl de rest van het veld op meer dan een seconde volgde. 

Jenson Button was in de McLaren-Honda de beste van de rest, op de hielen gevolgd door Max Verstappen en Kimi Raikkonen. De snelle tijden werden allemaal in de eerste helft van de training neergezet en ook allemaal op de superzachte band. Daarna gingen de coureurs over op race simulaties om te kijken hoelang de banden het zouden volhouden.

De training leek gevrijwaard te blijven van problemen, totdat Sebastian Vettel een kwartier voor het einde stilviel en samen met de stewards de wagen op een veilige plek zette. Dit leek te komen door een wiel dat niet goed vast zat. Niet veel later zorgde Romain Grosjean voor een virtual safety car, nadat hij een deel van zijn voorvleugel verloor op de kerbstones.

Uitslag tweede vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:31.001   38
2 L. Hamilton Mercedes 1:31.242 +0:00.241 32
3 J. Button McLaren 1:32.281 +0:01.280 32
4 M. Verstappen Toro Rosso 1:32.406 +0:01.405 31
5 K. Räikkönen Ferrari 1:32.452 +0:01.451 38
6 S. Vettel Ferrari 1:32.650 +0:01.649 26
7 D. Kvyat Red Bull 1:32.703 +0:01.702 34
8 V. Bottas Williams 1:32.792 +0:01.791 39
9 D. Ricciardo Red Bull 1:32.870 +0:01.869 23
10 F. Massa Williams 1:32.873 +0:01.872 36
11 S. Vandoorne McLaren 1:32.999 +0:01.998 30
12 E. Gutierrez Haas F1 1:33.129 +0:02.128 31
13 C. Sainz Toro Rosso 1:33.177 +0:02.176 36
14 R. Grosjean Haas F1 1:33.384 +0:02.383 23
15 S. Perez Force India 1:33.406 +0:02.405 35
16 K. Magnussen Renault 1:33.447 +0:02.446 34
17 N. Hülkenberg Force India 1:33.570 +0:02.569 37
18 J. Palmer Renault 1:33.640 +0:02.639 35
19 P. Wehrlein Manor 1:33.953 +0:02.952 21
20 M. Ericsson Sauber 1:34.224 +0:03.223 31
21 F. Nasr Sauber 1:34.477 +0:03.476 34
22 R. Haryanto Manor 1:34.562 +0:03.561 33

Volkswagen weet tij in VS nog niet te keren

Volkswagen heeft zijn verkopen in de Verenigde Staten in maart opnieuw stevig zien dalen. Vorige maand verkocht het met het dieselschandaal worstelende Duitse concern ruim 10 procent minder auto's in de VS dan een jaar eerder, werd vrijdag bekendgemaakt.

VW gaf in september toe dat er in het verleden in de VS is gesjoemeld met dieselauto's, waardoor die in tests milieuvriendelijker leken dan ze zijn. Sindsdien staan de verkopen van het bedrijf in 's werelds grootste economie zwaar onder druk. Eerder meldde VW al dat de verkopen in de VS in januari en februari met 13 à 15 procent waren gekrompen, na stevige dalingen in de laatste twee maanden van vorig jaar.

Volkswagen weet tij in VS nog niet te keren
Volkswagen weet tij in VS nog niet te keren (Foto: ANP)

Gewonden bij gevechten Grieks migrantenkamp

Bij gevechten in een migrantenkamp in de Griekse havenstad Piraeus zijn vrijdag zeker acht mensen gewond geraakt. Syriërs en Afghanen gingen elkaar volgens ooggetuigen drie uur lang te lijf, meldt de BBC.

In het kamp in Piraeus, op zo'n tien kilometer van de hoofdstad Athene, leven duizenden migranten onder erbarmelijke omstandigheden. Gevechten in de overvolle Griekse vluchtelingenkampen zijn niet ongebruikelijk. In een kamp op het eiland Chios vielen eerder deze week drie gewonden.

De Europese Unie en Turkije sloten onlangs een akkoord over de enorme vluchtelingenstroom. Migranten die na 20 maart illegaal in Griekenland zijn aangekomen worden teruggestuurd naar Turkije. Voor elke migrant die word teruggestuurd zal de EU iemand opvangen uit een van de kampen in Turkije. Mensenrechtenorganisaties hebben felle kritiek geuit op de afspraken. Amnesty International stelde in een rapport dat Turkije zelfs vluchtelingen terugstuurt naar Syrië.

Gewonden bij gevechten Grieks migrantenkamp
Gewonden bij gevechten Grieks migrantenkamp (Foto: ANP)

Perspectief op vrijlating voor levenslang gestraften?

Nederland is een van de weinige landen waar levenslang echt levenslang is. De VVD heeft met tegenzin ingestemd met een PvdA-plan om na 25 jaar te toetsen of iemand met een levenslange celstraf toch in aanmerking kan komen voor vrijlating.

Volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is levenslang zonder enig perspectief een inbreuk op mensenrechten. Dus leggen rechters die straf nog nauwelijks op.

Om de straf 'toekomstbestendig' te maken ging de VVD akkoord. Terecht?

Politiemedewerkster uit functie na bedreiging

Een politiemedewerkster van de eenheid Oost-Nederland is aangehouden en buiten functie gesteld. Tegen de vrouw is aangifte gedaan van bedreiging. Ze is afgelopen zaterdag aangehouden, meldde de politie vrijdag.

Tegen de vrouw loopt naast het strafrechtelijk onderzoek ook een intern onderzoek wegens het vermoeden van ernstig plichtsverzuim. Over de aard van de bedreiging en haar functie doet de politie geen mededeling.

Politiemedewerkster uit functie na bedreiging
Politiemedewerkster uit functie na bedreiging (Foto: ANP)

Meldpunt voor ex-MIVD'ers na publicatie namen

Het ministerie van Defensie heeft een meldpunt ingericht voor oud-medewerkers van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) omdat hun namen op internet zijn verschenen. Dat heeft minister Jeanine Hennis (Defensie) vrijdag op Kamervragen laten weten.

De oud-medewerkers kunnen bij het meldpunt terecht voor vragen en advies. "Indien er dreigingen ontstaan, zullen passende maatregelen worden genomen", schrijft de bewindsvrouw. Er zijn nog geen gevallen bekend van bedreiging, voegt ze eraan toe.

De namen kwamen in de openbaarheid nadat Stichting Argus exemplaren van het MIVD-personeelsblad Ingelicht op zijn website had geplaatst. Defensie had het blad aan de stichting gegeven. Maar de namen van de medewerkers waren niet zwart gemaakt. Naast namen staan in het blad ook functies en foto's van medewerkers. Dat is een veiligheidsrisico, oordeelde de militaire vakbond VBM eerder hierover in de Volkskrant.

Openheid
Volgens het ministerie is er geen fout gemaakt omdat het personeelsblad niet geheim was en breed binnen Defensie is verspreid. De MIVD heeft intussen wel met Stichting Argus overlegd om de persoonsgegevens alsnog te verwijderen. Maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid, aldus Hennis.

Ingelicht verscheen tussen 2000 en 2011. In die tijd werd er volgens de minister veel nadruk op openheid gelegd. Het blad moest zorgen voor meer draagvlak voor de MIVD onder het personeel. De MIVD werd in 2002 gevormd uit vier verschillende militaire inlichtingenorganisaties.

Meldpunt voor ex-MIVD'ers na publicatie namen
Meldpunt voor ex-MIVD'ers na publicatie namen (Foto: ANP)

Cirque du Soleil klaagt Justin Timberlake aan

Cirque du Soleil sleept Justin Timberlake voor de rechter omdat de zanger muziek van de theatergroep gekopieerd zou hebben.

Justins nummer Don't Hold The Wall van zijn album 20/20 uit 2013 zou teveel lijken op Steel Dream, van het Cirque du Soleil-album Quidam uit 1997. De Canadese groep weet zeker dat de popster zijn auteursrechten heeft geschonden en eist 800.000 dollar (zo'n 700.000 euro) schadevergoeding.

Behalve Timberlake stelt Cirque du Soleil ook producer Timbaland en platenmaatschappij Sony Music verantwoordelijk. In februari nog kreeg de zanger ook al te maken met een plagiaatzaak; voor zijn nummer Damn Girl was hij vergeten een van de schrijvers te vermelden van A New Day is Here At Last, het nummer waarvan hij met toestemming delen had gebruikt voor zijn hit.

Cirque du Soleil klaagt Justin Timberlake aan
Cirque du Soleil klaagt Justin Timberlake aan (Foto: BuzzE)

Onzekerheid blijft over opening Zaventem

Zonder akkoord met de vakbonden is het niet mogelijk de luchthaven van Brussel zaterdag weer te openen. De Belgische regering wacht het overleg tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politievakbonden af voordat er een besluit valt.

Dat heeft vicepremier Kris Peeters vrijdag gezegd na de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. Hij hoopt dat er de komende uren een akkoord wordt bereikt.

De luchthavenpolitie en de vakbonden hebben kritiek op het veiligheidsbeleid en willen dat iedereen die de vertrekhal binnenkomt wordt gescreend, evenals de bagage. De vicepremier riep de bonden op constructief mee te zoeken naar oplossingen.

De luchthaven in Zaventem liet donderdag weten technisch klaar te zijn voor een gedeeltelijke heropening na de aanslagen van 22 maart. De luchthavenpolitie presenteerde daarop een nieuw eisenpakket.

Onzekerheid blijft over opening Zaventem
Onzekerheid blijft over opening Zaventem (Foto: ANP)

Mike Posner blijft Single Top 100 aanvoeren

Mike Posner blijft scoren met zijn pillen. I Took A Pill In Ibiza staat ook deze week bovenaan de Single Top 100. Het nummer staat al zestien weken in de lijst, waarvan zes weken op nummer één.

De hele top vijf is deze week hetzelfde als vorige week. Alan Walker staat met Faded op de tweede plaats, Fast Car van Jonas Blue feat. Dakota volgt op drie. Rihanna en Drake blijven met hun Work plakken op de vierde plaats, Major Lazer staat met Nyla en Fuse ODG nog steeds op de vijfde plaats met de remix van Light It Up.

Single Top 10 week 14
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
2. (2) Alan Walker - Faded
3. (3) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
4. (4) Rihanna feat. Drake - Work
5. (5) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (remix)
6. (11) Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Me, Myself & I
7. (9) Sia - Cheap Thrills
8. (7) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)
9. (10) Lukas Graham - 7 Years
10. (8) Twenty One Pilots - Stressed Out

Mike Posner blijft Single Top 100 aanvoeren
Mike Posner blijft Single Top 100 aanvoeren (Foto: BuzzE)

250 boetes voor verkoop tabak aan jongeren

Het komt in Nederland nog vaak voor dat tabak wordt verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deelde vorig jaar 251 boetes uit. Bij elf ondernemers is de verkoop zelfs stilgelegd, omdat ze binnen twaalf maanden drie keer werden betrapt.

Per 1 januari zijn de boetes verhoogd. Waar de boete bij de eerste overtreding eerst 450 euro was, is dat nu 1360 euro. Grote bedrijven, met meer dan vijftig werknemers, moeten 2720 euro betalen. Dit was 900 euro. De maximumboete voor een groot bedrijf is 9000 euro en voor een klein bedrijf 4500 euro.

250 boetes voor verkoop tabak aan jongeren
250 boetes voor verkoop tabak aan jongeren (Foto: ANP)

Duizenden kilo's vuurwerk in bunker

De politie heeft vorige maand in Den Bosch duizenden kilo's zwaar vuurwerk in beslag genomen. De partij lag opgeslagen in een bunker die volledig was ingericht voor het verwerken en verpakken van vuurwerk.

De vondst van 5600 kilo vloeide voort uit een lopend onderzoek naar de handel in illegaal professioneel vuurwerk als supercobra's en lawinepijlen, liet de politie vrijdag weten.

In december werd al een 28-jarige man aangehouden die het vuurwerk vermoedelijk heeft geleverd. De verdachte werd donderdag voorgeleid en blijft voorlopig vastzitten.

Duizenden kilo's vuurwerk in bunker
Duizenden kilo's vuurwerk in bunker (Foto: ANP)

Steeds meer rookruimtes in kroegen

Als gevolg van het rookverbod in de horeca is het aantal aparte rookruimtes in cafés en discotheken in de afgelopen jaren flink toegenomen. Inmiddels heeft een kwart van de kroegen zo'n speciale rokersruimte, tegen 10 procent in 2009. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA voerde vorig jaar meer dan 22.500 rookinspecties uit in de horeca, waarvan ruim 6200 bij cafés en discotheken. Daarvan werden er 1063 beboet wegens het niet naleven van het rookverbod en kregen er 497 een schriftelijke waarschuwing.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zegt zich zorgen te maken over de groei van het aantal rookruimtes die volgens hem de (verslaafde) roker een alternatief bieden.

Steeds meer rookruimtes in kroegen
Steeds meer rookruimtes in kroegen (Foto: ANP)

Mercedes domineert VT1 GP van Bahrein

In Australië leek het er nog op dat Ferrari het Mercedes behoorlijk lastig ging maken, maar voor de GP van Bahrein zijn de voortekenen zeer positief voor Mercedes. In de eerste vrije training bleven Nico Rosberg en Lewis Hamilton Kimi Raïkkönen met maar liefst twee seconden voor. Daniel Ricciardo eindigde als vierde op 2,2 seconde van Rosberg, vlak voor zijn teamgenoot Daniil Kvyat. Max Verstappen eindigde de training op een achtste plek, op 2,6 seconde achterstand.

Rosberg noteerde al vroeg in de middag een 1:32.294, gevolgd door Hamilton met een 1:32.799, waarmee beiden bijna vijf seconden sneller waren dan de snelste VT1-tijd van vorig jaar. Ferrari had langer nodig om op gang te komen en was lange tijd niet bovenin te vinden. Stoffel Vandoorne reed tijdens zijn debuut naar een achttiende plaats, op negen tienden van teamgenoot Jenson Button.

Vanmiddag om 17.00 uur start de tweede vrije training.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:32.294   24
2 L. Hamilton Mercedes 1:32.799 +0:00.505 24
3 K. Räikkönen Ferrari 1:34.128 +0:01.834 16
4 D. Ricciardo Red Bull 1:34.461 +0:02.167 27
5 D. Kvyat Red Bull 1:34.541 +0:02.247 30
6 N. Hülkenberg Force India 1:34.601 +0:02.307 28
7 C. Sainz Toro Rosso 1:34.793 +0:02.499 21
8 M. Verstappen Toro Rosso 1:34.860 +0:02.566 19
9 R. Grosjean Haas F1 1:35.000 +0:02.706 18
10 F. Massa Williams 1:35.006 +0:02.712 19
11 S. Vettel Ferrari 1:35.073 +0:02.779 14
12 V. Bottas Williams 1:35.174 +0:02.880 21
13 E. Gutierrez Haas F1 1:35.309 +0:03.015 19
14 J. Button McLaren 1:35.440 +0:03.146 28
15 K. Magnussen Renault 1:35.490 +0:03.196 27
16 M. Ericsson Sauber 1:35.728 +0:03.434 30
17 P. Wehrlein Manor 1:36.371 +0:04.077 26
18 S. Vandoorne McLaren 1:36.392 +0:04.098 25
19 F. Nasr Sauber 1:36.719 +0:04.425 24
20 J. Palmer Renault 1:36.939 +0:04.645 28
21 A. Celis Force India 1:37.287 +0:04.993 23
22 R. Haryanto Manor 1:37.714 +0:05.420 27

Dark Souls III-film komt 12 april uit, alleen op VHS

Bandai Namco heeft in samenwerking met Sony aangekondigd dat op 12 april Dark Souls III The Movie uitkomt. De sinistere productie komt uitsluitend uit op VHS, dit in verband met de komst van de PlayStation 4.5, die beschikt over VHS-backward compatibility.

"Lang geleden, in een duistere periode toen de aarde nog werd geregeerd door helse wezens, was er één man die opstond tegen deze duivelse naarlingen. Als je bereid bent om te vechten met de duivel, kun je maar beter sterker zijn dan de hel zelf!", zo luidt het bijschrift van de veelbelovende productie. Of de film ook naar betamax en Video-2000 komt is niet bekend.

'Olie zal markt nog decennia domineren'

Olie zal de energiemarkt nog decennia domineren. Dat zei topman Eelco Hoekstra van tankopslagbedrijf Vopak vrijdag. Met een klap op de gong vierde de oer-Hollandse onderneming op het Damrak haar vierhonderdste verjaardag.

"Het heeft meer dan een eeuw geduurd voordat olie zijn dominante positie bereikte", zei Hoekstra. "De transitie naar andere vormen van energie zal ook niet overnacht gebeuren."

In vier eeuwen ontwikkelde Vopak zich van waagdragers van bulk uit VOC-schepen tot het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf ter wereld met terminals wereldwijd. Een periode waarin vooral de opkomst van de olie-industrie het bedrijf heeft gevormd.

Mijlpaal
Hoekstra is trots op de bereikte mijlpaal, maar liet het luiden van de gong over aan een 'collega' uit de zeventiende eeuw. "Het is mooi om te zien hoe we na vierhonderd jaar nog steeds op de kades staan."

Vopak vaart wel bij de huidige lage olieprijs. Veel handelaren slaan de olie liever op in de hoop op betere tijden en prijzen. De bezettingsgraad van de olieterminals van Vopak ligt daardoor momenteel boven de 90 procent.

Niet blijvend
"Uiteraard profiteren wij van de huidige situatie", erkent Hoekstra. "Maar het besturen van Vopak is een zaak van de lange termijn. Dat zijn ook lessen die we uit het verleden hebben geleerd. Vopak heeft zich elke keer weer kunnen aanpassen aan de veranderende maatschappij."

Hoekstra erkent ook dat de huidige lage olieprijs niet blijvend is. "Niets duurt namelijk voor altijd." Toch voorziet hij ook een goede bezetting bij een hogere olieprijs. "Raffinaderijen zullen olie blijven oppompen. Auto's blijven rijden dus de vraag naar benzine blijft." Ook ziet hij een groeiende vraag naar olie in met name opkomende economieën.

Gasterminals
Om bij de tijd te blijven investeert Vopak onder meer in gasterminals. Ook spelen eetbare oliën en chemie een steeds grotere rol. Zaken waarbij de uitstoot van CO2 minder "een issue" is. Wel benadrukt Hoekstra dat de consument uiteindelijk beslist welke keuzes gemaakt worden. "Wij gaan niet over het brandstofverbruik. Dat doet de consument zelf."

'Olie zal markt nog decennia domineren'
'Olie zal markt nog decennia domineren' (Foto: ANP)

Jongens van twaalf vast voor brand Drachten

Twee jongens van twaalf jaar uit Drachten zijn aangehouden als verdachten van brandstichting in een appartementencomplex. Drie appartementen in het pand aan de Nachtegaalstraat en een geparkeerde motorfiets liepen forse schade op.

De brand woedde op 9 maart en zorgde volgens de politie voor veel onrust in de buurt. Enkele maanden eerder was er een ontploffing in een andere flatwoning in dezelfde straat. Een groot deel van de flat werd daardoor verwoest.

De twaalfjarige verdachten werden eerder deze week aangehouden en zijn al verhoord. Ze hebben toegegeven dat ze de brand hebben aangestoken. Het Openbaar Ministerie (OM) moet nu beslissen of het tweetal wordt vervolgd.

Jongens van twaalf vast voor brand Drachten
Jongens van twaalf vast voor brand Drachten (Foto: ANP)

Oppositie: vluchteling niet terug naar Turkije

GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen niet dat vanaf maandag mensen vanuit Griekenland naar Turkije worden teruggebracht. Ze reageren daarmee op berichten dat Turkije vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. Amnesty International meldde dat donderdag in een rapport.

De oppositiepartijen willen vrijdag nog opheldering hierover van het kabinet. De Europese Unie heeft met Ankara afgesproken om vluchtelingen die in Griekenland aankomen, met een veerboot terug te brengen naar Turkije. Doel is om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen.

Volgens de oppositie bevestigt het rapport van Amnesty dat vluchtelingen niet veilig zijn in Turkije.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat "de afspraak tussen de EU en Turkije niet door kan gaan"als de Turken hun beleid niet veranderen, zei hij in Nieuwsuur.

Oppositie: vluchteling niet terug naar Turkije
Oppositie: vluchteling niet terug naar Turkije (Foto: ANP)

Minister wijst kritiek Erdogan van de hand

De bewering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat België en Nederland weinig snappen van jihadisme, wordt "helemaal niet herkend" door veiligheidsminister Ard van der Steur. Dat zei de bewindsman vrijdagochtend over de uitlatingen van de president op CNN.

"We weten heel veel van terrorisme en jihadisme. We hebben het behoorlijk in de gaten en voor zover dat gaat, goed onder controle", aldus Van der Steur. "We weten wat we zouden moeten willen weten en we zijn elke dag bezig onze kennis nog verder te vergroten."

Hij wees erop dat een veiligheid van 100 procent niet te geven is, maar dat er alles aan gedaan wordt om de kans op een aanslag zo klein mogelijk te houden. "100.000 mensen werken er onder mijn verantwoordelijkheid dag in, dag uit aan om Nederland veilig te houden."

Minister Ronald Plasterk (Veiligheidsdiensten) zei dat Nederland doet "wat het redelijkerwijs kan en moet doen"

.

Minister wijst kritiek Erdogan van de hand
Minister wijst kritiek Erdogan van de hand (Foto: ANP)

Otis Redding nummer 1 op Zwarte Lijst

(Sittin' on) The dock of the bay van Otis Redding is het favoriete soul- en jazznummer van de luisteraars van NPO Radio 2. De Amerikaanse soulzanger stond vorig jaar ook bovenaan.

De hele 'zwarte' lijst, met 526 platen, is komend weekend te horen op NPO Radio 2 en NPO Soul & Jazz. Stevie Wonder is met veertien noteringen hofleverancier van de lijst. Ook Michael Jackson is populair onder de luisteraars, met dertien soloplaten. Achttien nummers zijn van Nederlandse bodem, onder meer van Caro Emerald, Typhoon en Bo Saris. De hoogst genoteerde Nederlander is Kyteman met Sorry op nummer 18.

De Zwarte Lijst is voor de achtste keer te horen bij de NPO.

Toch weer ebola-dode in Liberia

Een vrouw is in Liberia gestorven door ebola, maanden nadat het West-Afrikaanse land schoon was verklaard van het dodelijke virus. Dat heeft een woordvoerder van het Liberiaanse ministerie van Volksgezondheid gezegd.

Enkele weken geleden was Guinee het laatste land dat kon verklaren dat de epidemie tot staan was gebracht. De uitbraak in 2013 en 2014 eiste zeker 11.000 levens in Liberia, Guinee en Sierra-Leone.

Toch weer ebola-dode in Liberia
Toch weer ebola-dode in Liberia (Foto: ANP)

Rode cijfers voor BlackBerry

BlackBerry heeft het afgelopen kwartaal opnieuw flink verlies geleden. De omzet slonk daarbij met bijna 30 procent. Het Canadese smartphonebedrijf slaagde er wel in om marktaandeel te winnen met zijn softwaretak.

Onder de streep kwam BlackBerry over de drie maanden tot maart 238 miljoen dollar (208 miljoen euro) tekort. In voorgaande kwartalen zette de onderneming ook al verliezen in de boeken. Een jaar geleden was nog sprake van een kwartaalwinst van 28 miljoen dollar.

De totale opbrengsten zakten in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar naar 464 miljoen dollar, van 660 miljoen een jaar eerder. BlackBerry kampt al langer met teruglopende verkopen. Sinds de komst van de iPhone van Apple verkiezen de meeste consumenten smartphones met aanraakschermen boven de toestellen met volledig toetsenbord waar het Canadese bedrijf ooit veel succes mee had.

Softwarelicenties
De laatste tijd zet BlackBerry vooral in op groei in softwarelicenties die voor een stabiele inkomstenstroom kunnen zorgen. Software en -diensten brachten afgelopen kwartaal 153 miljoen dollar in het laatje, meer dan tweemaal zo veel als een jaar eerder.

De concurrent van onder meer Apple, Samsung en LG zette afgelopen boekjaar in totaal een kleine 2,2 miljard dollar om. Dat was een jaar eerder nog dik 3,3 miljard. Het verlies lag met 208 miljoen dollar wel lager dan de min van 304 miljoen dollar die in het boekjaar 2014/2015 in de boeken werd gezet.

Rode cijfers voor BlackBerry
Rode cijfers voor BlackBerry (Foto: BuzzT)

'Bevriezen olieproductie hangt af van Iran'

Saudi-Arabië is alleen bereid de olieproductie te bevriezen als Iran en andere grote producenten dat ook doen. Dat heeft plaatsvervangend kroonprins Mohammed bin Salman gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Daarmee herhaalde hij de positie van Riyad over een eventuele productiebevriezing.

Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar praten op 17 april in Doha opnieuw over het bevriezen van de productie. Bij het vorige overleg in februari werd het voorstel geopperd om de productie op het niveau van januari te handhaven, om zo de olieprijzen te stutten. Voorwaarde is dat andere grote olieproducerende landen meedoen aan de deal. Iran heeft juist te kennen gegeven zijn productie fors te gaan verhogen, na het wegvallen van de internationale sancties tegen het land.

"Als alle landen instemmen met het bevriezen van de productie, zijn we er klaar voor", aldus Salman, die zich heeft ontpopt als de leidende politieke kracht van Saudi-Arabië.

Saudi Aramco
Vanwege de sancties tegen Iran zag het land zijn olie-export sterk dalen. Nu de sancties zijn weggevallen wil Teheran juist weer veel meer olie gaan verkopen.

Saudi-Arabië is volgens Salman ondertussen van plan een belang van minder dan 5 procent te verkopen in staatsolieconcern Saudi Aramco, 's werelds grootste producent van ruwe olie. Saudi Aramco zou op zijn vroegst in 2017 en uiterlijk in 2018 een notering moeten krijgen op de beurs in Riyad.

Druk
De olieprijzen stonden vrijdag flink onder druk. De prijs van Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent tot 37,54 dollar en Brent ging eveneens meer dan 2 procent omlaag, tot 39,49 dollar per vat.

'Bevriezen olieproductie hangt af van Iran'
'Bevriezen olieproductie hangt af van Iran' (Foto: ANP)

Werkstraf na lekken info burgemeestersbenoeming

De VVD'ers Kathalijne de Kruif en Piet Ploeg uit Maarssen zijn vrijdag veroordeeld tot respectievelijk 100 en 60 uur werkstraf. De rechtbank vindt bewezen dat ze vertrouwelijke informatie over de burgemeestersbenoeming voor de gemeente Stichtse Vecht (waar Maarssen onder valt) hebben gelekt naar partijgenoot Rob Bats, die ook had gesolliciteerd.

De Kruif (44) was VVD-fractievoorzitter in de gemeente en zat daarom in de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Ze gaf namen en cv's van kandidaten door aan partijgenoot en ex-wethouder Piet Ploeg (57). Ook de vragen voor de eerste ronde en een casus die in de tweede ronde aan kandidaten zou worden voorgelegd gaf ze door.

Ploeg speelde ongevraagd alles door aan Bats, die even medeverdachte was, maar mogelijk niet wist dat de informatie die hij kreeg uit de commissie kwam. Bats, die in Haren aftrad wegens de Project-X-rellen, werd niet de nieuwe burgemeester.

Telefoongesprek
De zaak kwam aan het licht toen telefoongesprekken tussen Ploeg en De Kruif werden afgeluisterd omdat De Kruif werd verdacht van het witwassen van wietwinsten door de aanschaf van onder meer een boot, caravan en jetski's. De rechtbank in Utrecht veroordeelde haar op 10 maart jl. tot zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk.

De Kruif en Ploeg stelden dat zij alleen informatie met Bats deelden om te sparren en niet om een partijgenoot op weg te helpen. Niet door hun schuld, maar door het OM zijn er kandidaatsnamen openbaar geworden, opzettelijk gelekt door het OM, aldus hun advocaten. Dat Ploeg op verzoek van Haagse partijgenoten een VVD-kandidaat over Maarssense zaken bijpraatte is geen schending van ambtsgeheim, stelden de advocaten.

Strafrichtlijnen
De officier van justitie eiste twee weken geleden 150 uur werkstraf. De rechtbank, die nog geen strafrichtlijnen heeft voor dit soort zaken, koos voor een lagere straf. De rechtbank vindt het ernstig dat de twee al grappend aan de telefoon het openbare bestuur in diskrediet brachten.

Werkstraf na lek info burgemeestersbenoeming
Werkstraf na lek info burgemeestersbenoeming (Foto: ANP)

Rustig eerste jaar bankentuchtrecht

Een jaar na de algehele invoering van de bankierseed zit het tuchtrecht in de bankensector nog altijd in de opstartfase. Er zijn nog geen zaken voorgelegd aan de tuchtcommissie. Momenteel zijn er wel 14 zaken in onderzoek, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de stichting Tuchtrecht Banken.

Consumenten en banken deden in totaal 57 meldingen van vermeende overtredingen van de vorig jaar ingestelde gedragscode. Daarvan zijn er 43 afgewezen. "Aan het begin van het jaar merkten we dat mensen nog niet goed begrepen hadden op wie de bankierseed nu precies van toepassing is. Zo zaten er bijvoorbeeld ook meldingen tussen tegen banken zelf", zegt aanklager Jerry Brouwer. Veel van de aangekaarte overtredingen vonden daarbij plaats vóór 1 april 2015, de dag dat de bankierseed wettelijk van kracht werd.

Voorzitter Toon Huydecoper van de stichting spreekt van een "klassiek opstartjaar". "Het aantal zaken is in lijn met onze verwachtingen. Organisaties en consumenten moesten wennen. We zien in de laatste drie maanden het aantal meldingen toenemen. Ook van banken en dat is bemoedigend."

Het tuchtrecht is in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Afgelopen jaar hebben meer dan 80.000 krachten in de sector de vereiste beloftes gedaan. Bij overtreding van de gedragsregels kunnen medewerkers individueel worden bestraft via het tuchtrecht. Straffen kunnen variëren van een berisping tot een beroepsverbod voor drie jaar.

Rustig eerste jaar bankentuchtrecht
Rustig eerste jaar bankentuchtrecht (Foto: ANP)

Akkoord over woningbouw rond Schiphol

Rond luchthaven Schiphol mogen meer woningen in steden en dorpen worden gebouwd. Het kabinet heeft hiermee vrijdag ingestemd.

Er zit op dit moment een rem op de woningbouw rond de luchthaven. Het aantal mensen dat last heeft van geluidshinder door Schiphol mag niet toenemen. Maar de vraag naar woningen in de regio groeit.

De Kamer ging onlangs akkoord met een nieuw luchthavenbesluit. Daardoor moet het aantal mensen dat hinder heeft van landende en stijgende vliegtuigen afnemen.

Nieuwbouwlocaties
Minister Stef Blok (Wonen) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zijn met de regio Schiphol overeengekomen dat in het gebied dat dicht tegen de start- en landingsbanen aanligt de woningbouw beperkt blijft. Maar in de zone daarbuiten mag in bebouwd gebied meer gebouwd worden. Ook mogen leegstaande kantoren tot huizen worden verbouwd.

Over grote nieuwbouwlocaties in buitengebieden op de lange termijn moet nog worden overlegd. Die locaties hangen ervan af van hoe de nieuwe routestructuur van Schiphol er gaat uitzien.

Akkoord over woningbouw rond Schiphol
Akkoord over woningbouw rond Schiphol (Foto: ANP)

Kaley Cuoco bevestigt nieuwe relatie

Kaley Cuoco is inderdaad weer gelukkig in de liefde. Met een paar foto's op Instagram bevestigde de Big Bang Theory-actrice dat ze samen is met de 25-jarige miljardairszoon en ruiter Karl Cook.

Te zien is hoe Kaley en Karl van het strand genieten. Op een van de foto's geeft Karl de dertigjarige actrice een kus. Geruchten dat Kaley voor Karl was gevallen deden al een tijdje de ronde, hij was de laatste weken geregeld te zien op haar Instagram-account.

Karl is de zoon van zakenman Scott Cook, medeoprichter van softwarebedrijf Intuit. Kaley, een groot paardenliefhebster, scheidde in september na een huwelijk van 21 maanden van tennisser Ryan Sweeting.

Kaley Cuoco bevestigt nieuwe relatie
Kaley Cuoco bevestigt nieuwe relatie (Foto: BuzzE)

Noord-Korea lanceert weer raket in Japanse Zee

Noord-Korea heeft een korteafstandsraket gelanceerd in de Japanse Zee. Met de lancering tart Pyongyang de bijeenkomst van wereldleiders in Washington, die daar praten over internationale nucleaire veiligheid.

De raket werd vrijdagmiddag afgevuurd vanuit het noordoosten van Noord-Korea, zei een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse leger.

Het regime in Pyongyang heeft de afgelopen weken een reeks lanceringen bevolen, waaronder één langeafstandsraket die 800 kilometer verder neerkwam. Het stalinistische bewind verzet zich daarmee tegen de toenemende internationale druk en tegen de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten samen houden.

Noord-Korea lanceert weer raket in Japanse Zee
Noord-Korea lanceert weer raket in Japanse Zee (Foto: ANP)

Dealers zien autoverkoop weer toenemen

De Nederlandse autoverkopen zijn in maart weer wat opgeleefd, na een dip in de eerste twee maanden van dit jaar. Afgelopen maand verkochten autodealers 29.869 nieuwe auto's. Dat komt neer op een stijging van 4,3 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, meldde brancheorganisatie Bovag vrijdag.

In januari en februari bleef het aantal wagens dat de showroom uitrolde nog fors achter. Dat had te maken met de verkoophausse in november en december toen veel mensen een nieuwe auto aanschaften om nog te kunnen profiteren van oude bijtellingsregels. Alles bij elkaar loopt de autoverkoop nu nog dik 10 procent achter vergeleken met vorig jaar rond deze tijd.

"Een zwaluw maakt nog geen zomer. We hebben zulke rare maanden achter de rug", aldus een woordvoerder van Bovag. De brancheorganisatie denkt niet dat de verkopen dit jaar die van vorig jaar gaan overstijgen. In heel 2015 zijn bijna 450.000 auto's aan de man gebracht, een kleine 16 procent meer dan in 2014. Bovag houdt het voor dit jaar voorlopig op een prognose van ongeveer 400.000 transacties.

Meest verkochte merk is nog altijd Volkswagen. De in een groot dieselschandaal verzeild geraakte Duitse fabrikant moest in het merkenlijstje van maart wel Opel en Peugeot boven zich dulden, maar gaat over de eerste drie maanden nog steeds op kop.

Dealers zien autoverkoop weer toenemen
Dealers zien autoverkoop weer toenemen (Foto: ANP)

Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk

Bij het Amsterdamse stadhuis is vrijdag een nieuwe variant van het bekende I Amsterdam-logo onthuld. De letters zijn uitgevoerd in regenboogkleuren, wereldwijd symbool van de homobeweging. Met de onthulling wordt gevierd dat in Amsterdam precies vijftien jaar geleden het eerste huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht werd gesloten.

Wethouder Simone Kukenheim (Diversiteit), die het regenbooglogo onthulde: "Ik wil dat je in Amsterdam kunt zijn wie je bent. Amsterdam was en is een voorloper in gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksen."

Nederland was het eerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Sinds 2001 worden in ons land jaarlijks rond de 1100 'roze' huwelijken gesloten, waarvan ongeveer 200 in Amsterdam. Op 1 april 2001 verbond toenmalig burgemeester Job Cohen drie mannenparen en een vrouwenpaar in de echt.

Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk
Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk (Foto: ANP)

Armin van Buuren viert Koningsdag in Breda

Armin van Buuren kruipt op Koningsdag in Breda achter de draaitafels voor 538Koningsdag. De dj gaf vrijdagochtend in 'Evers staat op' het startsein voor de kaartverkoop.

Naast Armin zijn ook Miss Montreal, Dua Lipa en Jess Glyne toegevoegd aan de line-up van het Oranjefeest van 538. Eerder maakte de radiozender al bekend dat de dj's Tiësto en Hardwell draaien in hun thuisstad. 538 maakt 'binnenkort' meer bekend over de line-up.

Het is dit jaar de derde keer dat 538 een groot Oranjefeest houdt in Breda. Op de vorige twee edities kwamen ruim 40.000 bezoekers af.

Armin van Buuren viert Koningsdag in Breda
Armin van Buuren viert Koningsdag in Breda (Foto: BuzzE)

Huawei ziet omzet fors groeien

De Chinese technologiegigant Huawei heeft een goed jaar achter de rug. De omzet steeg op jaarbasis met 37 procent naar 395 miljard Chinese yuan, omgerekend circa 53,6 miljard euro. De nettowinst bedroeg 5 miljard euro, een stijging van een derde ten opzichte van 2014.

Alle bedrijfstakken van Huawei kenden vorig jaar een forse groei. Vooral de consumententak deed het goed. Die behaalde een omzet van 17,5 miljard euro, een stijging van bijna driekwart op jaarbasis. Steeds meer consumenten zien de smartphones van Huawei, die de afgelopen jaren kwalitatief beter werden, als een goedkoper alternatief voor die van concurrenten als Samsung en Apple.

Huawei ziet omzet fors groeien
Huawei ziet omzet fors groeien (Foto: BuzzT)

25.000 Vierdaagselopers moeten loten voor plek

Zo'n 25.000 mensen die willen meelopen met de Vierdaagse in Nijmegen, moeten loten voor een startkaart. Vrijdag sluit de inschrijving voor het wandelevenement en er zijn bijna 55.000 belangstellenden, terwijl er nog maar 20.000 startkaarten beschikbaar zijn, aldus een woordvoerster van de organisatie.

Dertigduizend wandelaars hebben al een plekje, omdat zij in aanmerking kwamen voor automatische toelating. De andere lopers horen volgende week vrijdag of ze kunnen meedoen aan de honderdste editie van de Vierdaagse.

Vanwege het jubileum zijn er dit jaar vierduizend extra plaatsen. In totaal mogen vijftigduizend wandelaars starten. Er is volgens de organisatie veel belangstelling voor de afstand van viermaal 55 kilometer, die aan de feesteditie is toegevoegd.

Wie de Vierdaagse alleen niet genoeg vindt, kan dit jaar vanuit zijn provinciehoofdstad in georganiseerd verband naar Nijmegen lopen. Deze Stertochten starten een week voor de Vierdaagse vanuit alle provinciehoofdsteden. Op zondag 17 juli dragen alle groepen hun provincievlag over de Nijmeegse Waalbrug tijdens een manifestatie. De Vierdaagse heeft plaats van 19 tot en met 22 juli.

25.000 Vierdaagselopers moeten loten voor plek
25.000 Vierdaagselopers moeten loten voor plek (Foto: ANP)

Radicalisering Europese jihadisten gaat snel

Radicalisering in Europa gaat snel. De groepen jihadisten die hierdoor ontstaan bestaan vaak uit groepen vrienden die als groep radicaliseren en besluiten om naar Syrië of Irak te vertrekken om daar te gaan vechten. Dit blijkt uit een grootschalig terreuronderzoek in Europa, uitgevoerd onder leiding van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Nederland is nu voorzitter van de EU.

In het onderzoek wordt geschat dat er tussen de 3922 en 4294 jihadisten uit de EU naar de strijdgebieden zijn afgereisd. Dertig procent van hen is inmiddels teruggekeerd naar hun thuisland. De meeste jihadisten komen uit België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Uit Nederland zijn er 220 strijders gesignaleerd. Daarvan zijn er naar schatting nog 140 in de strijdgebieden, zijn er veertig teruggekeerd naar Nederland en zijn er 42 omgekomen.

Radicalisering Europese jihadisten gaat snel
Radicalisering Europese jihadisten gaat snel (Foto: ANP)

21 miljoen uitgekeerd om misbruik RK-Kerk

Slachtoffers van misbruik binnen de Rooms-Katholiek Kerk in Nederland hebben tot nu toe bijna 21 miljoen euro aan schadevergoeding gekregen. Het gaat daarbij om 699 zaken. De mogelijkheid voor indiening van klachten sloot 1 mei vorig jaar.

Bij gegrondverklaring van hun klacht kunnen slachtoffers bij een commissie compensatie aanvragen. Tot 1 januari hadden 820 slachtoffers een vergoeding gevraagd en verwacht wordt dat nog ongeveer 150 slachtoffers dat zullen doen. Eind dit jaar of begin 2017 hebben naar verwachting allen een uitspraak ontvangen, blijkt uit het jaarverslag van de toezichthoudende stichting.

Sinds 2010 hebben zich 3056 slachtoffers gemeld bij de klachtencommissie. De helft van hen diende uiteindelijk een officiële klacht in. In 937 zaken werd een geheel of gedeeltelijke gegrondverklaring uitgesproken (71 procent van het totaal). Als de uitspraak niet-gegrond werd verklaard was er veelal gebrek aan steunbewijs, hoewel het verhaal van deze slachtoffers vaak wel authentiek werd geacht. In een aantal gevallen wordt alsnog compensatie aangeboden en een gesprek.

Verhaal
"Na jaren intensief werk voor slachtoffers is veel bereikt", zegt voorzitter Rob van de Beeten van de stichting Beheer & Toezicht. "Zij konden hun verhaal doen en hebben dat in de meeste gevallen gewaardeerd, hoe pijnlijk het ophalen van hun trieste geschiedenis ook is geweest."

De klachtencommissie werkt nu nog aan tientallen zaken die naar verwachting 1 september zijn behandeld. Slachtoffers kunnen een beroep blijven doen op gespecialiseerde hulp. Verder heeft de kerk een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag opgericht.

21 miljoen uitgekeerd om misbruik RK-Kerk
21 miljoen uitgekeerd om misbruik RK-Kerk (Foto: ANP)

Chaotische ochtendspits

De ochtendspits is vrijdag chaotisch verlopen. De ochtend werd ontsierd door een aantal aanrijdingen. Op twee plaatsen zorgden voertuigbranden bovendien voor files. Bij Zaltbommel ging op de A2 een bestelbus in vlammen op. Op de A4 was het raak ter hoogte van Hoogmade. Ook daar brandde een bestelbus volledig uit.


Op de A15 vond ter hoogte van Rotterdam-Charlois een aanrijding plaats waarna politie-onderzoek nodig was. De vertraging voor het verkeer liep op tot een uur. Op de A6 bij het knooppunt Muiderberg zorgde een ongeluk voor dertig minuten vertraging.


Aan de grens met België was het druk door vrachtwagenchauffeurs die op het laatste moment nog een tolkastje moesten installeren. Vanaf vrijdag geldt in België een kilometerheffing voor vrachtwagens.

'Verdeeldheid EU over lidmaatschap Oekraïne'

Een groep van vijf EU-landen, waaronder Nederland, heeft zich tijdens de onderhandelingen over het associatieverdrag met Oekraïne verzet tegen een EU-lidmaatschap voor dat land. Dat zegt de Franse topdiplomaat Pierre Vermont vrijdag in een interview met de Volkskrant.

"Er was steeds dezelfde discussie. Een groep landen, waartoe de Baltische staten, Polen, Groot-Brittannië en Zweden behoren, wilde in de eindtekst steevast een notie opnemen over vooruitzicht op lidmaatschap", aldus Vermont. "Maar een tweede groep landen bestaande uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, België en Oostenrijk, verzette zich ertegen. Die groep weigerde zich vast te leggen op enige belofte voor de toekomst."

Op woensdag 6 april stemt Nederland in een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Mocht er een nee uitkomen, dan kan het verdrag door de partijen eventueel worden opgedeeld, meldt Vermont: "Voor het handelsverdrag is alleen een meerderheid van stemmen nodig. Je kunt het politieke deel, waarvoor unanimiteit nodig is, in een apart verdrag gieten."Daar hoeft Nederland dan niet aan mee te doen.

'Verdeeldheid EU over lidmaatschap Oekraïne'
'Verdeeldheid EU over lidmaatschap Oekraïne' (Foto: ANP)

Nutrilon voortaan direct in China te koop

Danone gaat voortaan rechtstreeks babymelkpoeder van Nutrilon met een Nederlands etiket aanbieden in China, via het online platform Tmall Global. De maatregel is bedoeld om tegemoet te komen aan de aanhoudend grote vraag uit China. Ook wil het moederbedrijf van Nutricia daarmee de beschikbaarheid van Nutrilon in Nederland verder verbeteren.

Nutrilon-babymelkpoeder is in winkels in ons land nog altijd lastig te verkrijgen. Hamsterende Chinezen kopen soms enorme partijen op. Vanuit China is grote vraag naar Nederlands melkpoeder vanwege verschillende voedselschandalen in het land. Veel mensen daar vertrouwen het Chinese babymelkpoeder niet meer. De prijs via het online platform ligt overigens wel hoger dan wat er in Nederlandse winkels afgerekend hoeft te worden.

Om lege schappen te voorkomen voerde de fabrikant zijn Europese productie van babymelkpoeder vorig jaar al flink op. Ook zorgde Danone ervoor dat Nederlandse ouders het product direct via het internet kunnen bestellen.

Nutrilon voortaan direct in China te koop
Nutrilon voortaan direct in China te koop (Foto: ANP)

Een vijfde wereldbevolking in 2025 obees

Een vijfde van alle volwassenen in de wereld heeft in 2025 ernstig overgewicht. In een land als Groot-Brittannië heeft dan zelfs een derde obesitas, blijkt uit een onderzoek waarover het medische tijdschrift The Lancet publiceerde.

"In de afgelopen veertig jaar zijn we veranderd van een wereld waarin ondergewicht meer dan twee keer zo vaak voorkwam dan obesitas, naar een wereld waarin meer mensen extreem overgewicht dan ondergewicht hebben", zei onderzoeker Majid Ezzati van het Imperial College in Londen vrijdag tegen The Guardian.

Vooral de Engelstalige wereld kampt met overgewicht. Rond 2025 is 38 procent van de Britse mannen en vrouwen het zwaarst in Europa. Van de obese volwassenen leeft een vijfde (118 miljoen) in de zes Engelstalige landen met het hoogste inkomen: Australië, Canada, Ierland, Nieuw Zeeland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

BMI
Zwaar overgewicht wordt vastgesteld aan de hand van de BMI (body mass index), de verhouding tussen lengte en gewicht. Een BMI tussen de 20 en 25 wordt als gezond beschouwd. Mensen met een BMI onder 18,5 hebben ondergewicht, terwijl een BMI boven de 35 staat voor zwaar overgewicht. Het risico op hartaandoeningen, diabetes, kanker en andere gezondheidsproblemen is dan veel hoger dan met een gezond gewicht.

In 1975 waren nog 105 miljoen volwassenen ter wereld veel te zwaar, in 2014 waren dat er al 641 miljoen. Het zwaarst zijn de inwoners van Polynesië en Micronesië. Daar hebben vrouwen gemiddeld een BMI van 34,8 en mannen van 32,2. Het lichtst zijn de bewoners van Oost-Timor, Ethiopië en Eritrea, waar het gemiddelde BMI net boven de 20 ligt.

Een vijfde wereldbevolking in 2025 obees
Een vijfde wereldbevolking in 2025 obees (Foto: ANP)

Jochem Myjer brengt lammetjes ter wereld

Jochem Myjer waande zich donderdag even schapenboer. Op Texel assisteerde de cabaretier bij de geboorte van twee lammetjes, blijkt uit berichten op social media.

"Net eigenhandig na een versnelde cursus twee nieuwe Texelaartjes op de wereld mogen zetten!", schreef Jochem bij foto's die hij donderdagavond laat via Instagram en Twitter deelde. "Zo ontzettend bijzonder!"

De cabaretier heeft een tweede huis op Texel, dat hij het Ibiza van het noorden noemt. Elk voorjaar worden op het eiland duizenden lammetjes geboren. Jochem stak zijn handen uit de mouwen op Schapenboerderij Rozenhout, waar hij vaker te vinden is. "Even bij m'n broer op bezoek!", schreef hij vorig jaar bij een foto van hem en een van de schapen van Rozenhout.

Jochem Myjer brengt lammetjes ter wereld
Jochem Myjer brengt lammetjes ter wereld (Foto: BuzzE)

Deadmau5 niet blij met e-sigaret Deadmodz

Deadmau5 trekt ten strijde tegen de e-sigaretten die onder de naam Deadmodz op de markt worden gebracht. De dj en muziekproducer vindt die naam te veel op zijn artiestennaam lijken, meldt The Wrap.

Deadmau5 klaagt het bedrijf achter de e-sigaretten, West Coast Vape Supply, aan wegens inbreuk op zijn handelsmerk. In de rechtbankdocumenten stelt Joel Zimmerman, beter bekend als Deadmau5, dat West Coast Vape Supply 'schaamteloos' probeert geld te verdienen door te suggereren dat hij verbonden is aan de Deadmodz.

De Canadese dj beweert bovendien dat West Coast Vape Supply hem in de weg zit. De e-sigaretten zijn volgens hem 'nauw verwant aan merchandise van Deadmau5 en/of vormen een logische uitbreiding van zijn productenlijn'.

Deadmau5 niet bij met e-sigaret Deadmodz
Deadmau5 niet bij met e-sigaret Deadmodz (Foto: BuzzE)

VVD ook voor toets bij levenslang

De VVD sluit zich aan bij het plan van de PvdA om na 25 jaar te toetsen of iemand met een levenslange celstraf toch in aanmerking kan komen voor vrijlating. VVD-Kamerlid Foort van Oosten bevestigt vrijdag berichtgeving daarover in Trouw.

PvdA'er Jeroen Recourt kwam ruim een jaar geleden met het voorstel voor een dergelijke toets. Net als rechters vindt hij dat mensen wel perspectief moeten hebben. Levenslang gestraften kunnen nu alleen vrij komen als de minister van Justitie hun gratieverzoek inwilligt. Dat gebeurt zelden.

Coalitiegenoot VVD voelde er eerder niets voor om het huidige systeem te wijzigen. Maar Van Oosten geeft nu aan dat de partij het vonnis levenslang "toekomstbestendig" wil maken. "De praktijk is nu dat een rechter levenslang niet of nauwelijks oplegt. Dat willen we veranderen door een toetsmoment aan te brengen, maar dan wel zover mogelijk in de tijd." De VVD wil dat wordt gekeken of iemand is veranderd. "Zo niet, dan blijft de straf gehandhaafd. Het is dus zeker geen recht of automatisme."

VVD ook voor toets bij levenslang
VVD ook voor toets bij levenslang (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 13

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Themeparktommy met het volgende onderschrift: "Here i'll show you... head, shoulder knees and toes... knees and toes..."

De opgave van deze week:

Jetro Willems ligt gehavend op het gras tijdens de oefeninterland tussen Nederland en Frankrijk. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Jetro Willems ligt gehavend op het gras tijdens de oefeninterland tussen Nederland en Frankrijk. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Kilometerheffing trucks in België van start

Vrachtwagenchauffeurs die door België rijden moeten vanaf vrijdag een kilometerheffing betalen, ondanks verzet van transportbedrijven. Truckers zijn verplicht in hun cabine een kastje te installeren dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens.

Vrachtwagens vanaf 3,5 ton moeten tussen de 7,4 en 29,2 cent per kilometer tolweg afrekenen, afhankelijk van onder meer de grootte en uitstoot van het voertuig. Chauffeurs die zonder kastje rijden, riskeren een boete van 1000 euro.

Naast Belgische transporteurs zullen het vooral bedrijven uit Nederland zijn die met de nieuwe heffing te maken krijgen. Van alle buitenlandse vrachtauto's rijden Nederlandse het vaakst in België. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) reden trucks uit ons land vorig jaar circa 6,5 miljoen ritten over de Belgische wegen.

De Nederlandse vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor uitstel van de tol vanwege problemen met de kastjes. Daarvan zijn er inmiddels zo'n 400.000 verspreid. Circa vijfhonderd Nederlandse transporteurs zouden echter nog niet voldoende werkende exemplaren in huis hebben.

Update 9:25 uur
De invoering van de kilometerheffing in België ging vrijdagmorgen gepaard met veel protest en verkeersopstoppingen. Vrachtwagenchauffeurs in Wallonië blokkeerden meerdere verkeerswegen. Aan de Nederlands-Belgische grens stonden sommige vrachtwagens wel twee uur langs de kant om het benodigde tolkastje te installeren.

TLN wil nu onderzoeken of het mogelijk is schade van vertragingen en overlast te gaan verhalen.

Kilometerheffing trucks in België van start
Kilometerheffing trucks in België van start (Foto: ANP)

Hatsune Miku: Project Diva X naar het Westen

Goed nieuws voor de mensen die van ritme-spellen houden: SEGA heeft laten weten dat Hatsune Miku: Project Diva X in Noord-Amerika uitgebracht wordt.

Voor de liefhebbers hier in Europa lijkt het erop dat het importeren wordt, want SEGA laat niet weten of het spel ook in ons continent uit gaat komen. In Hatsune Miku: Project Diva X vliegen de knoppencombinaties over het scherm, die jij met juiste timing moet indrukken. Er zijn dertig nummers onder de knie te krijgen en in totaal zijn er driehonderd kostuums en accessoires vrij te spelen. En natuurlijk kun je de vriendschappen van Miku en co versterken tussen de nummers door, waarmee je weer items vrijspeelt. Deze spullen en kostuums kun je weer gebruiken in de concert-editor waarin je als producer je eigen clip in elkaar zet.

Hatsune Miku: Project Diva X komt in de herfst uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Nieuwe F1-kwalificatieformat ook in Bahrein

Formule 1-teams en coureurs hebben met grote verbazing gereageerd op het nieuws dat het nieuwe verguisde kwalificatieformat ook aankomend raceweekend in Bahrein gehanteerd zal worden. De reden is dat het nieuwe format binnen de F1 Commissie niet unaniem verworpen is, iets dat nodig is om tijdens een seizoen de regels aan te passen.

Het bericht volgt op eerdere communicatie dat het oude en vertrouwde kwalificatieformat weer in gebruik zou worden genomen. Een aantal coureurs, onder wie Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen en Jenson Button reageren teleurgesteld op de berichtgeving. Volgens Vettel zit het als volgt: "normaalgesproken luister je naar je klanten (de teams en coureurs, red.), in dit geval doe je je werk dan niet goed door precies het tegenovergestelde te doen."

Räikkönen had nog te melden dat de kwalificatie er nauwelijks anders uit zal zien dan die in Melbourne twee weken geleden. Vooral geen actie aan het einde van de kwalificatiesessies dus. Slecht voor de fans, aldus Lewis Hamilton: "het besluit is opmerkelijk, aangezien de fans zeer teleurgesteld waren in het nieuwe format. Ik begrijp niet dat is besloten dat we bij dit format blijven." 

Jolyon Palmer is een van de weinige coureurs die het format wel ziet zitten vanwege de actie in Q1. Maar ook hij is geschokt vanwege het niet teruggaan naar het oude format: "Q3 in Melbourne was zeer teleurstellend, vooral voor de fans. Ik mocht niet meedoen, maar ik ben verbaasd dat het nieuwe format is aangehouden."

Reddit ontvangt dataverzoek van overheid

Het Amerikaanse internetforum Reddit zou een verzoek hebben ontvangen van de Amerikaanse overheid om gebruikersdata te delen. Dat blijkt uit een stuk tekst dat is verwijderd uit het nieuwe transparantierapport van het forum dat donderdag werd gepubliceerd.

Reddit publiceerde haar eerste transparantierapport in 2014 om openheid te geven over de privacy van gebruikers van de site en overheidsverzoeken. In het eerste rapport stond dat 'Reddit nooit een geheim verzoek tot gebruikersinformatie van de Amerikaanse overheid' heeft ontvangen. Die passage is niet meer terug te vinden in het nieuwste rapport.

Bij dataverzoeken van de overheid geldt een geheimhoudingsplicht. Steve Huffman, oprichter van Reddit, schrijft op het forum dat hem 'is geadviseerd om niets te zeggen'. Over het verwijderen van het stuk tekst zegt de CEO dat het forum zich daarmee 'in een grijs gebied bevindt'.

'Reddit ontvangt dataverzoek van overheid'
'Reddit ontvangt dataverzoek van overheid' (Foto: BuzzT)

Andy 'Thunderclap' Newman (73) overleden

De Britse muzikant Andy Newman is op 73-jarige leeftijd in Londen overleden. Newman was de pianist en het middelpunt van de band Thunderclap Newman, die in 1969 een wereldwijde hit met het nummer Something In The Air had.

Thunderclap Newman werd in december 1968 door de manager Kit Lambert en de gitarist Pete Townshend, die ook bij The Who speelde, opgericht. De band draaide met name om de talenten van zanger-gitarist John Keen en Andy Newman. De band maakte meer singles en bracht in 1970 de LP Hollywood Dream uit. Townshend werkte onder het alias Bijou Drains aan het album mee. Het succes van Something In The Air werd echter nooit meer geëvenaard.


Tesla-model 3 voor de massa onthuld

Autofabrikant Tesla heeft donderdag (lokale tijd) zijn eerste elektrische model onthuld dat betaalbaar is voor een groter publiek. Het eerste fabrieksmodel rolt naar verwachting eind 2017 van de band en kost waarschijnlijk 35.000 dollar (zo'n 31.000 euro).

De basisvariant van Model 3 kan met een volledig opgeladen accu ruim 345 kilometer afleggen en versnelt in zes seconden van nul tot bijna 97 kilometer per uur. Volgens Elon Musk, directeur van Tesla, heeft zijn bedrijf binnen 24 uur tijd ongeveer 115.000 bestellingen voor de sedan ontvangen. Voorwaarde om op de wachtlijst te komen voor de nieuwe Tesla is een aanbetaling van 1000 euro.

Het is voor het eerst dat het bedrijf uit Palo Alto, gelegen in het Californische Silicon Valley, met een auto voor de 'gewone man' komt die in grote aantallen zal worden vervaardigd. Model 3, met onder meer nieuwe motortechnologie, is de vierde wagen van de onderneming. Met 35.000 dollar hoort de auto nog steeds in het luxe-segment thuis, maar het model is wel een stuk betaalbaarder dan bijvoorbeeld de 75.000 dollar kostende sedan Model S.

Model 3 heeft wel flink wat concurrentie. General Motors wil later dit jaar komen met een volledig elektrische Chevrolet Bolt tegen een vergelijkbare prijs. Potentiële kopers van de Tesla-auto kijken daarnaast vermoedelijk ook naar de Audi A4 en de BMW 3-series.

Ewan McGregor wil graag weer in Star Wars

Ewan McGregor wil graag terugkeren in de rol van Obi-Wan Kenobi bij een eventuele nieuwe Star Wars-film met het karakter. Dat vertelt hij in een interview met Collider.

"Obi-Wan Kenobi nog een keer spelen is iets dat ik graag nog een keer zou doen", zegt de acteur die vermoedt dat er nog genoeg te vertellen valt over zijn beroemde karakter. "Ik denk dat er een verhaal te vertellen valt dat zich afspeelt tussen Episode III en Episode IV en de overgang tussen mijn Obi-Wan en die van Alec Guinness overbrugt."

De acteur houdt hoop nu er veel nieuwe films rond Star Wars in de maak zijn. "Misschien is er zelfs nog wel een trilogie. Maar ik weet niet precies hoe dat er dan uit gaat zien."

Ewan McGregor wil graag weer in Star Wars
Ewan McGregor wil graag weer in Star Wars (Foto: BuzzE)

VS en China samen tegen nucleaire smokkel

De Verenigde Staten en China bundelen hun krachten in de strijd tegen de smokkel van nucleair materiaal. Dit spraken de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping donderdag (lokale tijd) af tijdens een internationale nucleaire top in Washington.

Beide landen zullen samen onderzoek doen naar nucleaire smokkel en hier jaarlijks gesprekken over voeren.

Op het punt van de nucleaire dreiging vanuit Noord-Korea meldden Obama en Xi dat ze beiden "volledige uitvoering" van de VN-sancties tegen het stalinistische land willen zien. Er was echter geen teken dat China verder wil gaan dan het steunen van de sancties die de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea begin maart oplegde.

Druk
In het Westen bestaat twijfel in hoeverre China druk wil uitoefenen op het straatarme Noord-Korea. Beijing vreest een instabiel buurland, mocht het Noord-Koreaanse regime ineenstorten onder de internationale sancties.

Xi pleitte voor een hernieuwde dialoog over het Koreaanse schiereiland en riep alle partijen op zich te onthouden van acties die voor meer spanningen zorgen. Hij verwees hiermee naar het Amerikaanse plan voor een raketafweersysteem op Zuid-Koreaanse bodem, waar China fel op tegen is.

Terrorisme
Op de top waren de leiders van meer dan 50 landen aanwezig om te spreken over het veiligstellen van kwetsbaar nucleair materiaal en het voorkomen van nucleair terrorisme. Grote afwezige was de Russische leider Vladimir Poetin, die blijkbaar geen zin had een door de VS gedomineerde bijeenkomst bij te wonen in een tijd van toenemende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten, met name over Oekraïne.

VS en China samen tegen nucleaire smokkel
VS en China samen tegen nucleaire smokkel (Foto: ANP)

Waalse chauffeurs blokkeren snelwegen

Automobilisten die naar België rijden moeten rekening houden met blokkade-acties van Waalse vrachtwagenchauffeurs. De truckers zijn boos over de invoering van de kilometerheffing in België. De acties concentreren zich vooralsnog op Wallonië, aldus de ANWB.

Nederlanders die bijvoorbeeld via Brussel naar Luxemburg willen krijgen op de E411 met een blokkade te maken ter hoogte van Achêne, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Namen. Nederlandse vervoerdersorganisaties zijn ook tegen invoering van de heffing.

Waalse chauffeurs blokkeren snelwegen
Waalse chauffeurs blokkeren snelwegen (Foto: ANP)

Hogere onderwijsuitgaven door groei studenten

De uitgaven voor door de overheid bekostigde onderwijsinstellingen zijn tussen 2004 en 2014 toegenomen met 3,6 miljard tot een totaal van 33,4 miljard euro. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

De groei van het aantal studenten vormt de grootste oorzaak van de kostenstijging, met een bedrag van 3,2 miljard euro. Vooral in het hoger onderwijs is er een grotere toestroom van studenten. Zo steeg tussen 2004 en 2014 het aantal studenten in het hoger onderwijs met 28 procent. Het aantal jongvolwassenen (in de leeftijd 17-24 jaar) groeide in die periode met 7,2 procent.

Ook in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs steeg het aantal leerlingen. Door de daling van de geboorteaantallen, vanaf 2000, nam het aantal leerlingen op basisscholen juist af. Als gevolg ging er 400 miljoen euro minder naar het basisonderwijs.

Naast de groei van het aantal studenten zorgden hogere loonkosten voor onderwijskrachten en ondersteunend personeel voor de toename van de onderwijsuitgaven.

Hogere onderwijsuitgaven door groei studenten
Hogere onderwijsuitgaven door groei studenten (Foto: ANP)

Auto's vaker teruggeroepen naar de garage

Automakers hebben afgelopen jaar veel vaker auto's teruggeroepen naar de garage vanwege een mogelijk mankement of vanwege milieuperikelen. In 2015 werden 261 zogeheten recalls gepubliceerd, een stijging van 26 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens toezichthouder RDW, die vrijdag zijn jaarverslag publiceerde, komt de stijging doordat fabrikanten meer gebruik maken van de mogelijkheid om auto's terug te roepen. Ook dragen problemen met onderdelen, zoals bijvoorbeeld airbags, bij aan de stijging. Heeft zo'n onderdeel een storing, dan moeten vaak meerdere merken een recall doen.

Ook volgt de RDW actief terugroepacties buiten Europa en onderzoekt het of deze storingen ook betrekking hebben op voertuigen die in Nederland rond rijden.

Auto's vaker teruggeroepen naar de garage
Auto's vaker teruggeroepen naar de garage (Foto: ANP)

Ronald de Boer: "Bij Feyenoord is men sneller tevreden"

Ajax en Feyenoord worden al jaren als de grootste clubs van Nederland gezien, maar volgens Ronald de Boer is er een duidelijk verschil in de cultuur bij beide teams.

"Bij de finish worden de prijzen verdeeld. En als je bij Ajax geen kampioen wordt, heb je verloren. Punt", vertelt de broer van Ajax-trainer Frank de Boer in de Telegraaf. "Dat is een verschil met het Feyenoord van de laatste jaren, waar men wat sneller tevreden is."

Volgens Ronald de Boer spreekt men bij Feyenoord van een 'redelijk seizoen' als er Europees voetbal wordt gehaald, terwijl Ajax baalt van een tweede plaats. Ook over de Klassieker spreekt de oud-international zich uit. "Winnen zit in het Ajax-dna en er moet 'gewoon' van elke tegenstander worden gewonnen, dus ook van Feyenoord. Als Ajax de Klassieker wint is er natuurlijk blijdschap, maar die is daardoor minder groot dan andersom."

In de Eredivisie eindigde de Klassieker dit jaar in Rotterdam in 1-1, terwijl in Amsterdam Ajax met 2-1 de beste was. In de beker in Rotterdam won Feyenoord met 1-0. In de Eredivisie is Ajax koploper en de ploeg hervat de competitie zondag om 16.45 uur tegen PEC Zwolle (thuis). Concurrent PSV gaat zaterdagavond op bezoek bij AZ. Nummer drie Feyenoord speelt zaterdag om 20.45 uur thuis de Rotterdamse derby tegen Excelsior.

Geen treinen tussen Rotterdam en Gouda

Er rijden vrijdagochtend geen treinen tussen Rotterdam Centraal en Gouda vanwege koperdiefstal. Het is volgens de NS nog niet bekend hoe lang de stremming gaat duren.

Reizigers die van Rotterdam naar Utrecht moeten, kunnen omreizen via Den Haag Centraal. Reizigers vanuit de richting Roosendaal die naar Utrecht moeten, krijgen het advies te reizen via Den Bosch. Tussen Rotterdam en Amersfoort kunnen mensen via Schiphol de trein nemen.

Geen treinen tussen Rotterdam en Gouda
Geen treinen tussen Rotterdam en Gouda (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: rotweer

We trappen vandaag af met flink wat mist. De rest van de dag blijft het flink bewolkt en valt er van tijd tot regen met hier en daar een klap onweer. De temperatuur blijft rond het vriespunt hangen en de wind uit het noorden maakt het gevoelsmatig nog wat kouder. IJzel is niet uitgesloten vandaag dus kijk uit als je naar buiten moet. 

Zon op 07:13
Zon onder 20:14

Meestentijds zwam ik maar wat, dus deze foto van Rewimo komt vandaag wel zeer goed uit

Zwam (Foto: Rewimo)
Zwam (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1980 De NOS begon met teletekst
 1934 Bonnie en Clyde vermoordden twee jonge highway patrol agenten in Texas. 
 1924 Hitler werd veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege zijn deelname aan de bierkellerputsch. Hij zit slechts 9 maanden uit, in die 9 maanden schreef hij het eerste deel van Mein Kampf
 2001 Nederland voerde als eerste land ter wereld het homohuwelijk in. 
 1960 De eerste succesvolle weersatelliet ter wereld, de TIROS-1, werd gelanceerd. 


Rick Astley. Dan kan ik er vast niet meer intrappen  

Komiek Ronnie Corbett (85) overleden

Komiek Ronnie Corbett is overleden. De 85-jarige Schot overleed donderdag in het bijzijn van zijn familie, melden Britse media. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.

Corbett verwierf in Groot-Brittannië grote bekendheid met de tv-show The Two Ronnies, die hij jarenlang samen met de in 2005 overleden Ronnie Barker maakte. Het programma liep van 1971 tot 1987. Corbett trad later ook in diverse anders shows en sitcoms aan zoals Sorry!, The Frost Reporter en Small Talk. The Two Ronnies was ook in Nederland op televisie.

Komiek Ronnie Corbett (85) overleden
Komiek Ronnie Corbett (85) overleden (Foto: BuzzE)

50+ gaat voor jong

Henk Krol maakte het vandaag, op zijn verjaardag,  bekend: 50+ wil  niet langer voor de ouderen opkomen. Ze zijn er achter gekomen dat veel te veel ouderen gewoon zwemmen in het geld en dat het juist de jongeren zijn die moeten sappelen om later een beetje redelijk pensioentje over te houden. Daarom gaan ze de strategie van de partij omgooien en zich voortaan op de jongeren richten. De naam van de partij wordt omgedoopt in 15+, Henk blijft wel lijsttrekker, want ‘hij heeft veel goed te maken ten aanzien van de jongeren’, zegt hij zelf

Lolbroeken pakken weer uit

Pizza's bezorgen met een robot, een eetbaar tijdschrift en de Onze-Lieve-Vrouwetoren 'verlengen' met verlichting. Het is 1 april en dat betekent dat we massaal voor de gek worden gehouden.

Vorige week was er ophef op social media toen ijsproducent OLA bekendmaakte dat het beroemde Raketje zou verdwijnen. Het bleek al snel een grap, waarmee de petitie 'Red de Raket' overbodig werd. Domino's Pizza zegt binnenkort de eerste zelfrijdende robot ter wereld, met 'vriendelijke persoonlijkheid', in te zetten. Goed nieuws voor rappe bezorgers op een scooter, want dit is vermoedelijk ook niet waar.

De eerstvolgende uitgave van C. magazine, een tijdschrift van cultuurorganisatie CJP, zou gemaakt zijn van eetbaar papier en inkt. Het blad verdwijnt na het lezen dus niet in de papierbak maar in de maag van de lezer. "Dat idee komt voort uit een eetbare uitnodiging die onze hoofdredacteur kreeg", zegt het CJP. Of de hoofdredacteur de uitnodiging heeft opgegeten, is onbekend.

Onze-Lieve-Vrouwetoren
Stichting Citymarketing Regio Amersfoort nodigt mensen uit om op donderdag om 00.00 uur naar de onthulling van de 'nieuwe' Onze-Lieve-Vrouwetoren te komen. De toren is nu 98 meter en moet met speciale belichting 15 meter langer lijken, waarmee hij de hoogste van Nederland zou worden.

Verder kunnen vakantiegangers voortaan extra vroeg een bedje aan het zwembad claimen met de nieuwe 'handdoekenservice' van reisorganisatie Corendon, brengt Hema vanaf vrijdag een deodorant op de markt die naar Tompoucen ruikt en heeft het Nuon Solar Team 'maancellen' ontwikkeld die ook 's nachts zonne-energie kunnen opwekken.

Wanneer de 1 apriltraditie precies is ontstaan is niet bekend. De eerste dag van april houdt in ieder geval in andere landen, bijvoorbeeld Engeland (April fool's day) en Frankrijk (poisson d'avril), ook elk jaar weer veel mensen bezig.

Lolbroeken pakken weer uit
Lolbroeken pakken weer uit (Foto: BuzzO)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.