Meldpunt voor ex-MIVD'ers na publicatie namen

Het ministerie van Defensie heeft een meldpunt ingericht voor oud-medewerkers van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) omdat hun namen op internet zijn verschenen. Dat heeft minister Jeanine Hennis (Defensie) vrijdag op Kamervragen laten weten.

De oud-medewerkers kunnen bij het meldpunt terecht voor vragen en advies. "Indien er dreigingen ontstaan, zullen passende maatregelen worden genomen", schrijft de bewindsvrouw. Er zijn nog geen gevallen bekend van bedreiging, voegt ze eraan toe.

De namen kwamen in de openbaarheid nadat Stichting Argus exemplaren van het MIVD-personeelsblad Ingelicht op zijn website had geplaatst. Defensie had het blad aan de stichting gegeven. Maar de namen van de medewerkers waren niet zwart gemaakt. Naast namen staan in het blad ook functies en foto's van medewerkers. Dat is een veiligheidsrisico, oordeelde de militaire vakbond VBM eerder hierover in de Volkskrant.

Openheid
Volgens het ministerie is er geen fout gemaakt omdat het personeelsblad niet geheim was en breed binnen Defensie is verspreid. De MIVD heeft intussen wel met Stichting Argus overlegd om de persoonsgegevens alsnog te verwijderen. Maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid, aldus Hennis.

Ingelicht verscheen tussen 2000 en 2011. In die tijd werd er volgens de minister veel nadruk op openheid gelegd. Het blad moest zorgen voor meer draagvlak voor de MIVD onder het personeel. De MIVD werd in 2002 gevormd uit vier verschillende militaire inlichtingenorganisaties.

Meldpunt voor ex-MIVD'ers na publicatie namen
Meldpunt voor ex-MIVD'ers na publicatie namen (Foto: ANP)