Werkstraf na lekken info burgemeestersbenoeming

Redactie

De VVD'ers Kathalijne de Kruif en Piet Ploeg uit Maarssen zijn vrijdag veroordeeld tot respectievelijk 100 en 60 uur werkstraf. De rechtbank vindt bewezen dat ze vertrouwelijke informatie over de burgemeestersbenoeming voor de gemeente Stichtse Vecht (waar Maarssen onder valt) hebben gelekt naar partijgenoot Rob Bats, die ook had gesolliciteerd.

De Kruif (44) was VVD-fractievoorzitter in de gemeente en zat daarom in de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Ze gaf namen en cv's van kandidaten door aan partijgenoot en ex-wethouder Piet Ploeg (57). Ook de vragen voor de eerste ronde en een casus die in de tweede ronde aan kandidaten zou worden voorgelegd gaf ze door.

Ploeg speelde ongevraagd alles door aan Bats, die even medeverdachte was, maar mogelijk niet wist dat de informatie die hij kreeg uit de commissie kwam. Bats, die in Haren aftrad wegens de Project-X-rellen, werd niet de nieuwe burgemeester.

Telefoongesprek
De zaak kwam aan het licht toen telefoongesprekken tussen Ploeg en De Kruif werden afgeluisterd omdat De Kruif werd verdacht van het witwassen van wietwinsten door de aanschaf van onder meer een boot, caravan en jetski's. De rechtbank in Utrecht veroordeelde haar op 10 maart jl. tot zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk.

De Kruif en Ploeg stelden dat zij alleen informatie met Bats deelden om te sparren en niet om een partijgenoot op weg te helpen. Niet door hun schuld, maar door het OM zijn er kandidaatsnamen openbaar geworden, opzettelijk gelekt door het OM, aldus hun advocaten. Dat Ploeg op verzoek van Haagse partijgenoten een VVD-kandidaat over Maarssense zaken bijpraatte is geen schending van ambtsgeheim, stelden de advocaten.

Strafrichtlijnen
De officier van justitie eiste twee weken geleden 150 uur werkstraf. De rechtbank, die nog geen strafrichtlijnen heeft voor dit soort zaken, koos voor een lagere straf. De rechtbank vindt het ernstig dat de twee al grappend aan de telefoon het openbare bestuur in diskrediet brachten.

Werkstraf na lek info burgemeestersbenoeming
Werkstraf na lek info burgemeestersbenoeming (Foto: ANP)