Kilometerheffing trucks in België van start

Vrachtwagenchauffeurs die door België rijden moeten vanaf vrijdag een kilometerheffing betalen, ondanks verzet van transportbedrijven. Truckers zijn verplicht in hun cabine een kastje te installeren dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens.

Vrachtwagens vanaf 3,5 ton moeten tussen de 7,4 en 29,2 cent per kilometer tolweg afrekenen, afhankelijk van onder meer de grootte en uitstoot van het voertuig. Chauffeurs die zonder kastje rijden, riskeren een boete van 1000 euro.

Naast Belgische transporteurs zullen het vooral bedrijven uit Nederland zijn die met de nieuwe heffing te maken krijgen. Van alle buitenlandse vrachtauto's rijden Nederlandse het vaakst in België. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) reden trucks uit ons land vorig jaar circa 6,5 miljoen ritten over de Belgische wegen.

De Nederlandse vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor uitstel van de tol vanwege problemen met de kastjes. Daarvan zijn er inmiddels zo'n 400.000 verspreid. Circa vijfhonderd Nederlandse transporteurs zouden echter nog niet voldoende werkende exemplaren in huis hebben.

Update 9:25 uur
De invoering van de kilometerheffing in België ging vrijdagmorgen gepaard met veel protest en verkeersopstoppingen. Vrachtwagenchauffeurs in Wallonië blokkeerden meerdere verkeerswegen. Aan de Nederlands-Belgische grens stonden sommige vrachtwagens wel twee uur langs de kant om het benodigde tolkastje te installeren.

TLN wil nu onderzoeken of het mogelijk is schade van vertragingen en overlast te gaan verhalen.

Kilometerheffing trucks in België van start
Kilometerheffing trucks in België van start (Foto: ANP)