50+ gaat voor jong

Henk Krol maakte het vandaag, op zijn verjaardag,  bekend: 50+ wil  niet langer voor de ouderen opkomen. Ze zijn er achter gekomen dat veel te veel ouderen gewoon zwemmen in het geld en dat het juist de jongeren zijn die moeten sappelen om later een beetje redelijk pensioentje over te houden. Daarom gaan ze de strategie van de partij omgooien en zich voortaan op de jongeren richten. De naam van de partij wordt omgedoopt in 15+, Henk blijft wel lijsttrekker, want ‘hij heeft veel goed te maken ten aanzien van de jongeren’, zegt hij zelf

Vandaag was er een speciale bijeenkomst van 50+ vanwege de verjaardag van hun lijsttrekker. Henkie werd weer toegezongen door de oude dames van het vroegere  Sweet Sixteen, hoewel ze nu beter Sweet Sixty kunnen worden genoemd. Ze zongen hem ook toe toen hij lijsttrekker werd met het liedje ‘Peter’ dat ze vroeger zongen. ‘Ja dat is Henkie’ was het toen. Toepasselijk, want Henkie vindt de meisjes ook dom en kijkt zeker niet naar ze om. Nu zongen ze ‘Lang zal hij leven’. Als de dames echter hadden geweten wat hij op deze bijeenkomst ter ere van zijn verjaardag ging zeggen, dan hadden ze hem eerder dood gewenst.

Allereerst bood hij zijn verontschuldigingen aan de jongeren aan omdat het zijn partij alleen maar om de centen van de ouderen was gegaan. Hij biechtte op dat hij en zijn partij hadden gelogen over de rijkdom van de ouderen. Natuurlijk zijn er ouderen die het financieel moeilijk hebben, maar ze vormen nog altijd de rijkste groep mensen van Nederland. Hier werd Henkie zelfs een beetje emotioneel.

Kijk maar naar de reizen van reisorganisaties zoals Fital en Bolderman. Zomer en winter zitten de bussen vol met vrijwel alleen ouderen. Ze toeren door heel Europa en zowel de stedentrips als de fietsreizen zijn mateloos populair onder ouderen. Ik heb me nooit gerealiseerd dat ze het zo goed hebben’, snikte Henkie.

De ouderen die aanwezig waren, werden ondertussen wel een beetje boos op Henkie. Hoe kon hij dit nu zeggen, terwijl hij steeds heeft aangegeven dat de ouderen het financieel zo slecht hebben? Bovendien had hij steeds gezegd dat de ouderen er dit jaar het meest op achteruit gaan. Dat is dan toch niet uit te leggen met wat hij nu zei? Maar onze Henkie kon dat wel uitleggen.

Ik heb willens en wetens gelogen’, biechtte hij op. ‘Ouderen hebben veel meer vermogen dan jongeren. Hun centen zitten heel vaak in hun huis en het feit dat ze bijna geen of geen hypotheekschuld meer hebben. Jongeren hebben veel minder of nog geen vermogen. Ik heb echter het vermogen nooit meegeteld. Het is ook niet zo dat ouderen er het meest op achteruit zijn gegaan, Dat zijn juist de alleenstaanden met kinderen. Ik ben eigenlijk een liegbeest en een sjoemelaar, want ik heb destijds ook de pensioenopbouw van mijn medewerkers bij de Gaykrant versjoemeld.’ De tranen stonden in zijn ogen. Ik bedacht dat het misschien door Pasen kwam en dat hij nu zijn eigen kruis wilde dragen als boetedoening, maar hij bleek ook met Jan Nagel te hebben overlegd en die was het met hem eens. Ze hadden steeds te veel aan zichzelf gedacht.  De biecht bleek nog niet ten einde.

Ik hoop echt dat niemand me kwalijk neemt dat ik altijd heb gelogen. Ik ben nou eenmaal een verschrikkelijke geldwolf. Toen die gevaarlijke erectiepillen uit de handel moesten heb ik ze ook nog een tijd gewoon verkocht. Alleen vanwege het geld heb ik dus mensen in gevaar gebracht. De pillen heetten LibidFit, maar het was eigenlijk Libidshit.’

En Henk was nog steeds niet klaar met zijn biecht. Hij bleek ook onzin te hebben geroepen over de maximale WW. Hij en zijn partij riepen dat je 38 jaar moest hebben gewerkt om recht op de maximale WW  te krijgen, maar dat is helemaal niet zo. Inderdaad is een arbeidsverleden van 38 jaar nodig voor de maximale duur van de WW, maar die jaren hoef je niet daadwerkelijk te hebben gewerkt. Er is een fictief en een feitelijk arbeidsverleden dat vanaf je 18e jaar bij elkaar wordt geteld. Dus ook in dit geval had Henkie mensen voorgelogen.

En nu had Henkie er spijt van. De nieuwe koers van de partij is dus: opkomen voor de belangen van de jongeren. Henkie heeft al wat ideetjes. Allereerst dienen er volgens hem ook jongeren in de besturen van de pensioenfondsen te zitten. Daar zitten nu alleen 40-plussers. De ouderen beslissen nu dus over het geld van de jongeren. Dat moet anders, volgen Henkie.

Henkie is het volledig eens met Klaas Knot van de DNB dat het huidige pensioenstelsel niet houdbaar is.  Er moet meer flexibiliteit en keuzevrijheid komen. Waarom wel vrijheid van meningsuiting, maar geen vrijheid van pensioenfonds?

Ik was echt verbaasd over deze nieuwe koers van Henk en zijn partij. Ik was er wel erg blij mee, ook al ben ik zelf gepensioneerd. Waarom? Ik heb gewoon een teringhekel aan mensen die speciaal een partij oprichten om hun eigen centen veilig te stellen.