Nieuwe F1-kwalificatieformat ook in Bahrein

Formule 1-teams en coureurs hebben met grote verbazing gereageerd op het nieuws dat het nieuwe verguisde kwalificatieformat ook aankomend raceweekend in Bahrein gehanteerd zal worden. De reden is dat het nieuwe format binnen de F1 Commissie niet unaniem verworpen is, iets dat nodig is om tijdens een seizoen de regels aan te passen.

Het bericht volgt op eerdere communicatie dat het oude en vertrouwde kwalificatieformat weer in gebruik zou worden genomen. Een aantal coureurs, onder wie Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen en Jenson Button reageren teleurgesteld op de berichtgeving. Volgens Vettel zit het als volgt: "normaalgesproken luister je naar je klanten (de teams en coureurs, red.), in dit geval doe je je werk dan niet goed door precies het tegenovergestelde te doen."

Räikkönen had nog te melden dat de kwalificatie er nauwelijks anders uit zal zien dan die in Melbourne twee weken geleden. Vooral geen actie aan het einde van de kwalificatiesessies dus. Slecht voor de fans, aldus Lewis Hamilton: "het besluit is opmerkelijk, aangezien de fans zeer teleurgesteld waren in het nieuwe format. Ik begrijp niet dat is besloten dat we bij dit format blijven." 

Jolyon Palmer is een van de weinige coureurs die het format wel ziet zitten vanwege de actie in Q1. Maar ook hij is geschokt vanwege het niet teruggaan naar het oude format: "Q3 in Melbourne was zeer teleurstellend, vooral voor de fans. Ik mocht niet meedoen, maar ik ben verbaasd dat het nieuwe format is aangehouden."