FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 februari 2016

Hollande: risico op oorlog Rusland - Turkije

De Franse president François Hollande waarschuwt voor de risico's op een oorlog tussen Rusland en Turkije in Syrië. "Turkije is betrokken bij de strijd in Syrië", zei Hollande vrijdagavond in een interview met radiozender France Inter.

"Dat betekent een risico op oorlog", zei het staatshoofd. "Men moet er alles aan doen om deze escalatie te verhinderen." In het gesprek in de marge van de EU-top in Brussel voegde Hollande eraan toe dat een dergelijk conflict geen directe oorlog zou zijn, "maar het kan een indirecte oorlog worden".

De betrekkingen tussen beide landen zijn enorm verslechterd nadat Turkije een Russische bommenwerper in het Syrisch-Turkse grensgebied had neergeschoten. Ankara beschuldigde Moskou van overschrijding van de Turkse grens. Het Kremlin wees dit krachtig van de hand en stelde economische sancties in tegen het NAVO-land.

Hollande: risico op oorlog Rusland Turkije
Hollande: risico op oorlog Rusland - Turkije (Foto: ANP)

Emma Watson neemt jaar vrij om te lezen

Emma Watson is voorlopig niet meer van plan te acteren. De Engelse actrice neemt een jaartje vrij om met haar neus in de boeken te duiken. "Mijn doel is elke week een boek te lezen", zegt Emma in een interview met Paper Magazine.

Emma legt uit dat ze haar jaar zonder filmopnamen wil gebruiken om zich verder te ontwikkelen. "Ik lees onwijs veel en studeer in mijn eentje." De actrice was bijna weer in de collegebanken gekropen om Genderstudies te bestuderen, maar realiseerde zich dat ze op haar eigen houtje meer leert. "Ik leer zo veel van gesprekken met mensen en uit boeken, dat pad wil ik blijven volgen."

Naast lezen is Emma van plan ook veel te gaan luisteren naar de verhalen van anderen. De Harry Potter-actrice heeft zich aangesloten bij een feministische leesclub, die elke maand een ander boek bespreekt. "Ik lees dit jaar veel en ik wil veel gaan luisteren."

Emma is sinds 2014 ambassadeur voor de Verenigde Naties. Ze zet zich in voor gelijke rechten tussen man en vrouw en het mondiger maken van vrouwen.

Emma Watson neemt jaar vrij om te lezen
Emma Watson neemt jaar vrij om te lezen (Foto: BuzzE)

Israëlische troepen schieten Palestijnen dood

Israëlische veiligheidstroepen hebben vrijdag drie Palestijnse aanvallers doodgeschoten bij drie afzonderlijke incidenten in Jeruzalem en de bezette Westelijke Jordaanoever. Het zijn de zoveelste incidenten sinds het geweld tussen beide groepen vijf maanden geleden weer oplaaide.

In Jeruzalem stak een Palestijnse man in op twee politieagenten buiten de ommuurde oude stad voordat ze het vuur openden en hem doodden, aldus de politie. Een paar uur later probeerde een Palestijnse man op de Westelijke Jordaanoever met zijn auto een groep Israëlische militairen te rammen. Die schoten de Palestijn daarop dood.

Een derde Palestijn werd gedood door Israëlische militairen elders op de Westelijke Jordaanoever. Volgens een Israëlische militaire woordvoerder vuurde de man met een automatisch wapen op Israëlische troepen tijdens rellen.

Sinds oktober zijn 28 Israëli's en een Amerikaanse burger door Palestijnen gedood. Israëlische veiligheidstroepen hebben al minstens 167 Palestijnen tijdens aanvallen en gewelddadige anti-Israëlische protesten doodgeschoten.

Israëlische troepen schieten Palestijnen dood
Israëlische troepen schieten Palestijnen dood (Foto: ANP)

'Topman Google spreekt met eurocommissaris'

Topman Sundar Pichai van Google spreekt volgende week donderdag met Europees Commissaris Margrethe Vestager. Dat meldde persbureau Reuters vrijdagavond op basis van bronnen. "Het zal een kennismakingsgesprek zijn", aldus de ingewijden.

De bijeenkomst is opvallend; de Europese Commissie is eerder de strijd aangegaan met de internetgigant omdat het concern zijn dominante positie op de Europese markt zou hebben misbruikt. Volgens Brussel bevoordeelde de internetzoekmachine zijn eigen diensten, waardoor concurrenten er bekaaid afkwamen.

De commissie houdt het bedrijf al een aantal jaren in de gaten. Brussel vindt dat ondernemingen met een uiterst groot marktaandeel een speciale verantwoordelijkheid dragen om de concurrentie niet te verstoren. In potentie zou Google een miljardenboete kunnen krijgen.

'Topman Google spreekt met eurocommissaris'
'Topman Google spreekt met eurocommissaris' (Foto: BuzzT)

Uitslag ADO Den Haag - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft na vijf uitduels zonder zege weer eens uit gewonnen. Het zegevierde met 0-2 bij ADO Den Haag. PEC stijgt naar de negende plaats in de Eredivisie. ADO Den Haag blijft elfde. 

ADO Den Haag

0 - 2

PEC Zwolle

     44' Dekker
 90+1' Veldwijk
 
 Gele kaart: Meijers, Beugelsdijk (ADO Den Haag), Ehizibue, (PEC Zwolle)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11784
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Wormgoor (Ebecilio/60)
Beugelsdijk
Meijers
Jansen
Derijck (Kanon/73)
Bakker
Duplan
Havenaar
Marengo (v.d.Heijden/ 72)
  v.d.Hart
Marcellis
Lam
Bouy
Schenkeveld
Dekker
Marinus
Brama
Ehizibue (Nijland/83)
Veldwijk
Menig (Tanda/90+2)

Akkoord bereikt dat Brexit moet voorkomen

Het Verenigd Koninkrijk en de andere 27 landen van de Europese Unie zijn het eens geworden over aangepaste voorwaarden van het EU-lidmaatschap van het land. Met het akkoord moet een vertrek van Groot-Brittannië, Brexit genaamd, worden voorkomen.

Het was de Litouwse president Dalia Grybauskaite die via Twitter het nieuws naar buiten bracht. "Akkoord over UkinEU. Drama is voorbij!"

Anderson wint vierde UK Open qualifier, Van de Pas bij laatste vier

Gary Anderson heeft de vierde UK Open Qualifier op zijn naam geschreven. De tweevoudig wereldkampioen won in de finale van het vloertoernooi in Wigan met 6-1 van James Wade. Anderson won een ronde eerder nog van Benito van de Pas met 6-4. 

Anderson won vandaag van Darren Webster (6-1), Mick de Decker (6-1), Andrew Gilding (6-5), Mark Webster (6-2) en Simon Whitlock (6-3). In de halve finale ging Van der Pas eraan. De Tilburger won in de kwartfinale nog van Michael van Gerwen (6-4). Ook Jelle Klaasen strandde in de kwartfinale na een nederlaag tegn Wade. Yordi Meeuwisse verloor in de achtste finale. 

Raymond van Barneveld lag er snel uit. Hij verloor in de tweede ronde met 6-5 van Joe Cullen. Vincent van der Voort haalde de laatste 32.   Zaterdag en Zondag zijn het vijfde en zesde kwalificatietoernooi voor de FA Cup of Darts. De beste 96 darters na zes toernooien kwalificeren zich uiteindelijk voor de UK Open begin maart. De eerste kwalificatietoernooien werden gewonnen Adrian Lewis, Phil Taylor en Van Gerwen ook al een kwalificatietoernooi. 

UK Open Qualifier 4 - uitslagen vanaf achtste finales
Gary Anderson 6-2 Mark Webster
Simon Whitlock 6-2 Ian White
Michael van Gerwen 6-0 Michael Smith
Benito van de Pas 6-4 Justin Pipe
Jelle Klaasen 6-3 Ricky Evans
James Wade 6-3 Kim Huybrechts
Terry Jenkins 6-3 Steve Beaton
Daryl Gurney 6-3 Yordi Meeuwisse

Kwartfinale
Gary Anderson 6-3 Simon Whitlock
Benito van de Pas 6-4 Michael van Gerwen
James Wade 6-3 Jelle Klaasen
Terry Jenkins 6-4 Daryl Gurney

Halve finale
Gary Anderson 6-4 Benito van de Pas
James Wade 6-3 Terry Jenkins

Finale
Gary Anderson 6-1 James Wade

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

Gemeentehuizen bezet door boze burgers

Het mag geen geheim zijn dat de zorg in Nederland steeds verder uitgekleed wordt en die sector het zwaar te verduren heeft. Om dat een halt toe te roepen, hebben thuiszorgmedewerkers het gemeentehuis van het Gelderse Bronckhorst bezet.

Hun huidige werkgever, de grootste thuiszorginstelling van Nederland TSN, is failliet. Stichting Familiehulp wil de 1200 klanten en de daarbij horende banen in de regio overnemen, zodat de cliënten niet van thuiszorger hoeven te wisselen én de medewerkers hun arbeidsvoorwaarden behouden zien. Door de zorg beter te organiseren, zegt Stichting Familiehulp dat te kunnen bolwerken.

De gemeentes moeten echter toestemming geven voor het plan en de thuiszorgmedewerkers, georganiseerd onder FNV, zeggen het gemeentehuis niet te verlaten voor die toestemming er is.

Update 12.30 uur
De wethouder heeft inmiddels gereageerd. Op dinsdag is er een vergadering over en daarna zal het College het besluit kenbaar maken. Eerder wil hij er geen uitspraken over doen. Het is dus maar goed dat de 'bezetters' hun slaapzakken hebben meegenomen.

Ondertussen meldt RTV Noord-Holland dat het gemeentehuis in Hollands Kroon op soortgelijke wijze bezet is. Hier hebben we wat (verder niet heel spannende) Periscope-beelden van. We houden jullie op de hoogte.

Update 20.50 uur
Rond de klok van 18.30 uur zijn de bezetters, zo'n 25 man sterk, van het gemeentehuis in Hollandse kroon vrijwillig vertrokken. De politie was aanwezig voor een ontruiming maar dat bleek dus niet nodig. De boze thuiszorgmedewerkers zijn in gesprek geweest met de fractievoorzitter van de ChristenUnie, een PvdA- en een GroenLinks-raadslid. Deze beloofde zich te zullen inzetten voor het probleem.

Inmiddels is ook bekend dat de thuiszorgmedewerkers van TSN ook deze maand weer hun salaris krijgen. Dat kan omdat de gemeenten op tijd hun facturen hebben betaald, aldus bewindvoerder Jan van der Hel vrijdag.

"We zijn de gemeenten hiervoor bijzonder erkentelijk, net zoals wij de medewerkers van TSN dankbaar zijn dat zij de dienstverlening op peil houden in deze voor iedereen moeilijke tijd", aldus Van der Hel.

De thuisorganisatie Buurtzorg wil ongeveer driekwart van de medewerkers en cliënten van het noodlijdende TSN overnemen. Gemeenten hebben tot maandag om een besluit te nemen over de thuiszorg.

Het gemeentehuis in Bronckhorst is nog steeds bezet door de thuiszorgmedewerkers.

Update 22.08 uur
De actievoerders in Bronckhorst zijn van plan om het hele weekend te blijven meldt Omroep Gelderland. Ze zijn bang dat de wethouder, naar Amsterdams model, liever in zee gaat met studenten van het Graafschap Collega, omdat dat betaalbaarder zou zijn.  

Inmiddels heeft Henk Krol zijn steun betuigd op twitter en is Emile Roemer langsgeweest bi de actievoerders. Hij zei onder meer: "Het zijn wederom werknemers uit de Achterhoek die het voortouw nemen in de acties. Er zijn goede oplossingen voorhanden maar er is weer een wethouder die denkt dat hij het wel met stagiaires af kan."

Superster Kim (15) naar tweede snowboardgoud

Snowboardster Chloe Kim heeft haar tweede gouden medaille van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer in de wacht gesleept. De 15-jarige Amerikaanse superster - al tweevoudig X-Games-kampioen - won na de halfpipe ook het goud op de slopestyle.

Met haar 87,50 punten van de eerste run was het goud al binnen, maar in run twee deed Kim er met 88,25 punten nog een schepje bovenop. De Finse concurrentie kon alleen maar toekijken en vechten om de overgebleven medailles: Elli Pikkujamsa won met 82,25 punten het zilver, voor landgenote Henna Ikola en haar 79,25 punten. 

"Ik had helemaal niet voor de slopestyle getraind", liet Kim ook nog eens weten. "Aan het begin van het seizoen zaten we even zonder halfpipe en heb ik wel op zo'n parcours gereden, maar dat was vooral wat lol in plaats van trainen. Ik had ook echt geen medaille verwacht...ik had wat maagproblemen en mijn knie deed veel pijn, dus gisteren heb ik helemaal niet gereden. Vandaag heb ik de grote sprongen voor het eerst gedaan, geweldig!", klonk het enthousiast.

Kim en Pates, de grote gouddelvers van het snowboarden op de Jeugdspelen in Lillehammer (Foto: YIS/Arnt Folvik)
Kim en Pates, de grote gouddelvers van het snowboarden op de Jeugdspelen in Lillehammer (Foto: YIS/Arnt Folvik)

Kim's equivalent bij de heren is haar landgenoot Jake Pates. Hij veroverde na halfpipegoud ook de titel op de slopestyle met zijn 94,75 punten. Hij bleef de Rus Vlad Khadarin (90,25) en de Fin Rene Rinnekangas (87,75) voor. "Of ik twee medailles verwacht had? Zeker niet! Slopestyle is gaaf, maar ik ben lang niet zo goed als op de halfpipe. Zolang je elke dag wat slopestyle rijdt en feedback krijgt kun je zeggen dat je aan het trainen bent, maar halfpipe is meer mijn onderdeel", aldus Pates na afloop. 

'Meer kinderen verdrinken tijdens vlucht'

Steeds meer vluchtelingenkinderen verdrinken in de Middellandse Zee. Dat concluderen enkele vluchtelingenorganisaties vrijdag. Volgens UNICEF, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de internationale organisatie voor migratie IOM sterven gemiddeld elke dag twee kinderen tijdens de oversteek.

De drie instanties roepen op tot verbetering van de veiligheid voor vluchtelingen. Sinds de beelden van de verdronken peuter Alan Kurdi de wereld september vorig jaar schokten, zijn zeker 340 kinderen op zee gestorven. Dat aantal is waarschijnlijk nog groter omdat van veel verdronken kinderen niets meer wordt teruggevonden.

"We kunnen onze gezichten niet afwenden van deze tragedie waarbij zoveel onschuldige jonge levens verloren zijn gegaan," zegt UNICEF-directeur Anthony Lake. "Landen moeten gaan samenwerken om deze gevaarlijke trajecten veiliger te maken. Niemand zet een kind in een boot als er een veiligere optie beschikbaar is."

'Meer kinderen verdrinken tijdens vlucht'
'Meer kinderen verdrinken tijdens vlucht' (Foto: ANP)

VS vraagt opnieuw gegevens iPhone moordenaar

De Amerikaanse Justitie heeft vrijdag opnieuw een verzoek ingediend om iPhone-producent Apple te dwingen mee te werken toegang te krijgen tot de versleutelde gegevens van de telefoon van een terrorist. Die schoot in december veertien mensen dood in Californië.

De VS zeggen dat Apple een eerdere rechterlijke uitspraak om te helpen bij de ontgrendeling verkeerd heeft geïnterpetreerd. Het bedrijf is tegen het bevel omdat het daartoe een 'achterdeur' in zijn systeem zou moeten bouwen. Zo'n ingang is volgens het bedrijf gevaarlijk. Als rechercheurs de beveiliging van een telefoon kunnen kraken, kunnen criminelen zo'n gat in de beveiliging ook misbruiken, stelt het technologieconcern.

Maar de Amerikaanse Justitie zegt dat het bevel niet inhoudt dat het bedrijf een 'achterdeur' voor elke iPhone moet maken. Een federale rechter in Californië heeft voor 22 maart een hoorzitting gepland over het verzoek van Justitie.

VS vraagt opnieuw gegevens iPhone moordenaar
VS vraagt opnieuw gegevens iPhone moordenaar (Foto: ANP)

ADO Den Haag vindt oplossing voor geldnood

Voetbalclub ADO Den Haag lijkt vooralsnog een uitweg te hebben gevonden voor de financiële problemen. De club uit de residentiestad stelt een oplossing te hebben gevonden voor het dreigende tekort aan liquide middelen en heeft voetbalbond KNVB gevraagd om geplaatst te worden in de veilige Categorie II, zo meldt Omroep West.

ADO heeft niet bekendgemaakt welke oplossing ze hebben gevonden. Het is daarom niet duidelijk of de Chinese eigenaar Hui Wang meer geld in de club heeft gestoken of dat zich een andere geldschieter aan heeft gediend. Een woordvoerder van de club wist alleen te melden: "Wij willen niet ingaan op de inhoud van de oplossing."

De nummer elf van de Eredivisie moest voor 4 maart met een plan van aanpak komen dat door de licentiecommissie van de KNVB wordt beoordeeld. Als de tekorten zijn weggewerkt dan kan de club overgeplaatst worden van de gevarenzone Categorie I naar de veilige Categorie II.

Paint het nieuws: Albert Einstein

Paint het nieuws, een item waarin elke week één foto van een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was de ontdekking van de zwaartekrachtsgolven.

De ontdekking van zwaartekrachtsgolven - een eeuw geleden al voorspeld door Albert Einstein - biedt sterrenkundigen een compleet nieuwe blik op het heelal. Tot nu toe is de kosmos altijd bestudeerd met telescopen die bijvoorbeeld zichtbaar licht, radiostraling of röntgenstraling opvangen. Maar nu het lukt om zwaartekrachtsgolven te meten, komt er een compleet nieuw zintuig bij - alsof je de wereld om je heen niet alleen kunt zien, maar plotseling ook kunt horen. Hoe zou Einstein reageren als hij nu nog leefde?

Tennisster Rus naar halve finale Altenkirchen

Tennisster Arantxa Rus (WTA-284) heeft zich geplaatst voor de halve finale van het ITF-toernooi in Altenkirchen. De Nederlandse wist met 7-6(4) en 6-2 te winnen van de Griekse qualifier Valentini Grammatikopoulou (WTA-359).

Op het 25.000 dollar gedoteerde toernooi zal Rus het in de halve eindstrijd op moeten nemen tegen Oceane Dodin (WTA-164). De als vierde geplaatste Française schakelde eerder dit toernooi al de Nederlandse Lesley Kerkhove met 6-3 en 6-4 uit.

Schrijfster Harper Lee (89) overleden

De Amerikaanse schrijfster Harper Lee is op 89-jarige leeftijd in haar woonplaats Monroeville overleden. Dat heeft haar uitgever vrijdag bevestigd.

Lee werd in één klap wereldberoemd door haar boek To Kill a Mockingbird, dat in 1960 werd gepubliceerd. Een jaar later won ze met het werk de Pulitzerprijs. In 1962 werd het succesvol verfilmd, met onder anderen Gregory Peck.

Tot op de dag van vandaag wordt het boek bijzonder goed verkocht. In de Nederlandse boekhandels ligt het als Spaar de spotvogels. Al in 1957 schreef ze Go Set a Watchman, dat door de uitgever werd geweigerd. Die wilde eerst een verhaal dat twintig jaar eerder speelde. Dat werd To Kill a Mockingbird. Watchman werd uiteindelijk pas in 2015 uitgegeven. Het was vorig jaar overal binnen de kortste keren uitverkocht.

Truman Capote
Lee studeerde rechten in Alabama en in het Engelse Oxford voor ze zich in New York vestigde en ging schrijven. Ze was in haar jeugd het buurmeisje van Truman Capote, die eveneens een wereldberoemd schrijver zou worden. In To Kill a Mockingbird is het personage Dill op hem gebaseerd.

Na het succes van de vroege jaren zestig trok Lee zich grotendeels uit het openbare leven terug. Ze accepteerde wel literaire prijzen, maar sprak nooit een dankwoord. Af en toe publiceerde ze nog wat, maar dat waren geen boeken. Het waren voornamelijk recensies en artikelen.

Schrijfster Harper Lee (89) overleden
Schrijfster Harper Lee (89) overleden (Foto: ANP)

Sekstape-lek schokt Temptation Islands Louise

Temptation Island-deelneemster Louise Coffyn staat met haar mond vol tanden nu haar sekstapes hun weg naar het internet hebben gevonden. "Ik weet eigenlijk niet goed hoe ik hierop moet reageren", laat Louise vrijdag weten in een reactie.

De 22-jarige Louise legde haar bedkunsten enkele jaren geleden vast. "Iets wat enkele jaren bijzonder privé was, wordt nu even schaamteloos met heel Vlaanderen gedeeld. Die beelden waren duidelijk nooit voor de buitenwereld bedoeld."

De Vlaamse is bedroefd. "Ik kan alleen heel erg betreuren dat sommige mensen er plezier in hebben om dergelijk privémateriaal online te gaan verspreiden. Dit wens je niemand toe."

Louise stelt haar relatie met de eveneens 22-jarige Marvin op de proef in Temptation Island. In Thailand testten de studente psychologie en de havenarbeider of hun relatie van acht maanden bestand is tegen de vrijgezelle verleiders van het RTL-programma.

Sekstape-lek schokt Temptation Islands Louise
Sekstape-lek schokt Temptation Islands Louise (Foto: BuzzE)

Ook India zoekt zwaartekrachtgolven

India gaat helpen bij de zoektocht naar nieuwe zwaartekrachtgolven. Die waren een eeuw lang een groot raadsel voor de wetenschap, maar vorige week werd bekend dat ze na lang zoeken zijn ontdekt.

Om de golven te vinden, moet een uitzonderlijk gevoelige detector worden gebouwd. Het project kost waarschijnlijk minstens 12 miljard roepie, omgerekend meer dan 150 miljoen euro. Het Indiase apparaat kan in 2023 klaar zijn.

Er zijn al detectoren in de Verenigde Staten, Italië en Duitsland. Er is ook een klein apparaat in Leiden. Als er meer detectoren zijn, kunnen wetenschappers meer zwaartekrachtgolven vinden. Bovendien worden de metingen betrouwbaarder en nauwkeuriger.

Einstein opperde honderd jaar geleden dat het heelal bestaat uit ruimte en tijd, en dat die één geheel vormen. Dat noemde hij ruimtetijd. Die kan bij heftige gebeurtenissen gaan trillen, als rimpelingen na een steen in een vijver. Die rimpels zijn nauwelijks meetbaar. Dat lukte vorig jaar. Een golf van twee zwarte gaten die 1,3 miljard jaar geleden samengingen, trok toen langs de aarde. Een speciale laserstraal verschoof een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van een meter. Het bewijs dat Einstein gelijk had.

Ook India zoekt zwaartekrachtgolven
Ook India zoekt zwaartekrachtgolven (Foto: ANP)

Google start team speciaal voor Zuidoost-Azië

Om gebruikers in Zuidoost-Azië beter te kunnen bedienen, vormt Google een nieuw team van specialisten dat zich geheel richt op de regio. De zoekmachine zoekt knappe koppen in Singapore, waar het team gevestigd zal worden. Ook hoopt Google medewerkers met roots in Singapore te interesseren om terug te keren naar de stadsstaat.

Google wil met het speciale team zijn diensten beter kunnen aanpassen aan de specifieke kenmerken van de Zuidoost-Aziatische groeimarkt. Veel 'instappers' hebben geen laptop of pc, maar alleen een goedkope smartphone. En toegang tot internet is in deze regio vaak een probleem vanwege de kosten, lage snelheid of onbetrouwbaarheid.

"Daarom bouwen een nieuw team in Singapore", zegt Ceasar Sengupta van Google in een blog. "Om dichter bij de volgende miljard gebruikers te staan en om diensten te ontwikkelen die werken voor hen."

Google start team speciaal voor Zuidoost-Azië
Google start team speciaal voor Zuidoost-Azië (Foto: BuzzT)

Profvoetballer moet stoppen door bal tegen hoofd

De Engelse voetballer Andy Wilkinson heeft al op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière moeten zetten. De verdediger van Stoke City kreeg vorig jaar februari tijdens de bekerwedstrijd om de FA Cup tegen Blackburn Rovers van dichtbij een bal hard op zijn hoofd geschoten. Wilkinson heeft daar nog steeds last van.

"Het is nu een jaar geleden, maar nog steeds ondervind ik de naweeën van die bal op mijn hoofd", zei de Engelsman vrijdag. Wilkinson is af en toe duizelig en bij inspanning wordt zijn zicht vaag. Een specialist in Canada kon hem ook niet helpen, waarop de verdediger besloot te stoppen met voetballen. "Ik had nooit verwacht dat mijn carrière al zo snel voorbij zou zijn." Wilkinson speelde in vijftien jaar bijna tweehonderd wedstrijden voor Stoke City, dat hem ook een paar keer uitleende aan kleinere clubs.

"Ik heb in de Premier League gespeeld, in Europa en in een FA Cupfinale. Daar zou iedereen duizelig van worden", sloot hij op Twitter af met een kwinkslag.

Voetballer moet stoppen door bal tegen hoofd
Voetballer moet stoppen door bal tegen hoofd (Foto: ANP)

BeNeLeague ijshockey gaat beslissende fase in - Poule A

Het eerste seizoen in de gecombineerde Nederlands/Belgische ijshockeycompetitie BeNeLeaguezit er bijna op. Bijna een derde van de wedstrijden eindigde met één doelpunt verschil en niet minder dan achttien wedstrijden moesten in de extra tijd beslist worden.
 
Iets minder positief waren de enorme overwinningen van met name Herentals, met als grootste uitslag de 26-2 overwinning tegen Olympia Heist op den Berg. Met nog twee speelweekenden te gaan moet een aantal teams nog stevig aan de bak om de playoffs te halen. Vandaag kijken we naar de stand van zaken in Poule A.
 
Herentals gaat met 54 punten aan kop,  zolang de Belgen geen punten morsen zullen ze deze poule gaan winnen en met enkel nog wedstrijden tegen laagvliegers Antwerpen en Dordrecht op het programma lijkt dit een uitgemaakte zaak.
 
De nieuwe bekerwinnaar Heerenveen heeft met wedstrijden tegen Den Haag, Geleen, Nijmegen en Turnhout het zwaarste programma, maar ze hoeven hier slechts vier punten te halen om zeker te zijn van de tweede plaats. Daaronder is het een stuk spannender. Den Haag, Amsterdam en Zoetermeer zijn alledrie nog in de race voor de playoffs en de kans is aanwezig dat ze aan het einde van de rit evenveel punten hebben. De Amstel Tijgers hebben hun lot in eigen hand, de laatste twee wedstrijden tegen Turnhout en Antwerpen moeten (dik) gewonnen worden om de playoffs te halen.
 
Zoetermeer en Den Haag hebben het moeilijker. De Hagenezen mogen drie punten verliezen, maar met Heerenveen en de derby tegen Zoetermeer op het programma is dit een hele lastige opgave. Met name de wedstrijd tegen Zoetermeer is er één om naar uit te kijken: de Zoetermeerders zijn sinds het aantrekken van de Amerikaanse goalie Tyler Holske bezig met een sterke serie waarin ze wisten te winnen van onder anderen Heerenveen en Geleen.
 
De stand in Poule A:
 
# Team Gespeeld Punten Doelsaldo
1 REPLAY HYC Herentals 20 54 179-45
2 UNIS Flyers Heerenveen 18 47 113-36
3 Hijs Hokij Den Haag 19 42 102-55
4 IJ.V. Amstel Tijgers anno 1963 20 42 101-73
5 Hotwings Panters Zoetermeer 19 39 114-70
6 Phantoms Deurne 19 18 70-116
7 Turnhout Tigers 19 17 60-113
8 ProClass Dordrecht Lions 20 5 35-128
 
Vrijdagavond staat de belangrijke wedstrijd tussen Heerenveen en Den Haag op het programma en die is hieronder vanaf 20.00 uur live te kijken:
 
(Bron: YouTube)

'Atheïsme was heel normaal in de oudheid'

Lang niet iedereen in de oudheid geloofde in dingen als mensen met het lichaam van een paard, Goden in een stierenlichaam die copuleren met aardse vrouwen en personen die een oog doneren om wijsheid te krijgen. Een groot deel van de mensheid in de klassieke wereld zou je als atheïst kunnen beschouwen, zo wijst een studie van ene Tim Whitmarsh uit.

Tim kan het weten, want hij is hoogleraar Griekse cultuur en bovendien onderzoeker van het fameuze St. John's College, verbonden aan de universiteit van Cambridge. Het idee dat atheïsme een modern, West-Europees verschijnsel is, verwerpt hij.

"De vroege atheïsten maakten universele bezwaren tegen de paradoxale natuur die religie in zich heeft", zo legt Whitmarsh uit. "Het vraagt je namelijk om dingen te accepteren waarvan je intuïtief aanvoelt dat ze geen deel uitmaken van jouw werkelijkheid."

"Het feit dat dit duizenden jaren geleden al het geval was, suggereert dat vormen van ongeloof binnen alle culturen kunnen bestaan. Waarschijnlijk is dit ook altijd het geval geweest."

Whitmarsh staaft zijn beweringen aan de hand van zeer oude Griekse en Romeinse teksten die hij bestudeerd heeft. Sommige daarvan zijn ouder dan de geschriften die Plato de wereld na liet.

Opvallend is dat het atheïsme vooral een kans kreeg binnen maatschappijen waarin polytheïsme de norm was. Hieruit zou de conclusie kunnen worden getrokken dat het de normaalste zaak van de wereld was en dat bij (bijvoorbeeld) de Germaanse volkeren atheïsme ook veelvuldig voorkwam. Het werd zeer waarschijnlijk niet als een vreemde afwijking gezien.

Aan het gouden tijdperk van het atheïsme kwam een eind toen bij de voorheen tolerante samenlevingen de aanvaarding van een enkele, veeleisende god werd opgedrongen. Het monotheïsme liet geen ruimte voor andere opvattingen dan hun 'waarheid'.

Whitmarsh zegt hierover: "Het idee dat een priester jou vertelt wat je moet doen, was een tot dusverre onbekend verschijnsel in de Griekse wereld." 

Ter Mors niet naar WK shorttrack

Jorien ter Mors zal volgende maand niet naar Seoul te hoeven afrijzen voor de wereldkampioenschappen shorttrack. De Enschedese heeft geen individuele aanwijsplek gekregen voor het mondiale kampioenschap en zal zich nu richten op de wereldbekerfinale langebaan van 11 tot en met 13 maart in Heerenveen.

Ter Mors had zich niet rechtstreeks geplaatst voor het WK. Ze hoopte dat de licentiecommissie haar alsnog zou aanwijzen, maar dat gebeurde niet. "Ik had gehoopt op een aanwijsplek, want ik had heel graag drie WK's gereden", zei een balende Ter Mors vrijdag. "Ik vind het heel jammer dat ik die kans niet krijg, maar ik heb niets te zeggen over de regels."

Ter Mors heeft niet voldaan aan de selectiecriteria voor het individuele toernooi. De selectiecommissie besloot haar ook niet aan te wijzen. "We hebben met Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof twee andere kandidaten van hoog niveau, die wél aan de eisen hebben voldaan", aldus technisch directeur Arie Koops.

Ter Mors kon wel mee naar het WK voor de relay, maar die uitnodiging sloeg ze af. Lara van Ruijven en Rianne de Vries zijn de overige dames van de relayploeg. 

Bij de heren zijn Freek van der Wart, Dennis Visser en Ithzak de Laat geselecteerd voor het indivduele toernooi. Adwin Snellink en Mark Prinsen gaan mee voor de relay. Sjinkie Knegt kwam vorige week tijdens de wereldbekerfinale in Dordrecht ten val en kan vanwege de opgelopen blessures zijn wereldtitel niet verdedigen. 

Verongelukte band in Britse hitlijst

De Britse indierockband Viola Beach, waarvan alle leden afgelopen week verongelukten, is op nummer 11 binnengekomen in de officiële Britse singles-hitlijst. Het nummer Swings & Waterslides is vaak gedownload nadat fans een campagne zijn gestart.

Kris Leonard (20), River Reeves (19), Jack Dakin (19), Tomas Lowe (27) en hun manager Craig Tarry (33) verongelukten afgelopen zaterdag in Zweden. De auto waarin ze zaten reed van een hoge brug af. Het overlijden van de veelbelovende jonge band en hun manager bracht een schok teweeg in de Britse muziekwereld.

Fans van de band begonnen een campagne om Swings & Waterslides hoog in de hitlijsten te krijgen. Het nummer verscheen in augustus 2015 voor het eerst; vorige maand kwam de opvolger Boys That Sing uit.

Onder anderen Oasis-frontman Liam Gallagher en zanger Tim Burgess van The Charlatans ondersteunden het initiatief van de fans. Eerder deze week belandde de single al op nummer-1 in de iTunes hitlijst, nu komt daar een notering in de officiële Britse hitlijst bij.

Noren kunnen juichen op skislopestyle Jeugdspelen

Noorwegen heeft voor de derde keer een gouden medaille gewonnen op de Jeugd Olympische Winterspelen in het eigen Lillehammer. Freestyleskiër Birk Ruud was de beste in de slopestylefinale.

In de eerste van twee runs scoorde Ruud al 89,20 punten en dat bleek genoeg voor het goud. De Amerikaan Alexander Hall, vierde op de halfpipe, kwam in run twee tot 87,40 punten. Daarmee sprong hij over de Nieuw-Zeelander Finn Bilous, die na het zilver op de halfpipe ook slopestylebrons mee naar huis mag nemen. 

"Mijn familie is hier, het kon niet beter", reageerde Ruud. "Dat ik in mijn eigen land jeugdolympisch goud win is onbeschrijflijk." Buiten het skiën om was de 15-jarige Noor ook druk met het verzamelen van de badges van andere landen. "Ik heb die van India en Jamaica onder anderen, die zijn gaaf." Hall heeft zijn plannen voor vrijdagavond ook al op een rijtje: "Ik ga zeker naar de halve finale in het ijshockey, de VS tegen Rusland. Het zit altijd vol daar, dus het wordt misschien even lastig.."

Ruud vliegt over het slopestyleparcours op weg naar goud (Foto: YIS/Bob Martin)
Ruud vliegt over het slopestyleparcours op weg naar goud (Foto: YIS/Bob Martin)

Bij de dames ging Lana Prusakova met het goud aan de haal. De Russin scoorde in de eerste run 77,00 punten en dat bleek genoeg voor goud. Met 72,80 punten in de tweede run slaagde de Française Lou Barin er in om de Britse Maddie Rowlands van het zilver af te houden. Rowlands, winnares van halfpipegoud, pakte wel een bronzen medaille met 67,80 punten. 

Miljoen mensen veranderen van zorgverzekeraar

Ruim een miljoen mensen zijn per 1 januari overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Het definitieve overstappercentage bedraagt daarmee 6,3 procent. Dat blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van informatiecentrum voor de zorg Vektis.

Dat betekent dat minder mensen dan het voorgaande jaar zijn veranderd van verzekeraar voor hun zorgpolis. Toen stapte 6,8 procent over.

In Nederland is een zorgverzekering voor iedereen verplicht. Veranderen van verzekering kan alleen gedurende de laatste weken van het jaar. Tot het einde van het jaar kon iedereen zijn zorgverzekering opzeggen. Daarna was er nog tot eind januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

De vergelijkingssite Zorgkiezer liet eerder al weten dat minder mensen zijn overgestapt omdat de premiestijgingen het afgelopen jaar niet groot waren. Ook waren er geen grote wijzigingen in polissen.

Miljoen mensen veranderen van zorgverzekeraar
Miljoen mensen veranderen van zorgverzekeraar (Foto: ANP)

Dijsselbloem: schikking ex-topman 'zuur'

De schikking van bijna een kwart miljoen euro voor de van fraude verdachte ex-topman van spoorvervoerder Abellio, Jeff Hoogesteger, is zuur. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag in een reactie op de bekendmaking van het bedrag door NS. "Maar het is zoals het is." Dijsselbloem is aandeelhouder van NS, Abellio is een NS-dochter.

"Het is echt de verantwoordelijkheid van NS als werkgever", aldus Dijsselbloem. "Ik vind het heel vervelend dat na een fraudezaak sommige mensen ook nog recht hebben op doorbetaling van het salaris. Helaas moeten we dit accepteren, ook als aandeelhouder."

Er zijn naar aanleiding van de fraudeaffaire met Abellio in Limburg acht mensen vertrokken, deels zonder geld en deels met geld, benadrukte Dijsselbloem.

Dijsselbloem: schikking ex-topman ,,zuur''
Dijsselbloem: schikking ex-topman ,,zuur'' (Foto: ANP)

'Gehaktdag' kabinet niet meer op vaste dag

De vaste datum waarop het kabinet verantwoording aflegt over beleid en financiën, spottend Gehaktdag genoemd, verdwijnt. De zogenoemde verantwoordingsdag was tot nu toe op derde woensdag in mei.

Maar het kabinet vindt zo'n vaste dag ouderwets en stelt voor om elk jaar te bekijken welke dag het beste uitkomt. De minister van Financiën kan die dag vastleggen in overleg met de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer, de instantie die permanent het beleid en de uitgaven van het Rijk controleert.

'Gehaktdag' kabinet niet meer op vaste dag
'Gehaktdag' kabinet niet meer op vaste dag (Foto: ANP)

Presentatie Samsung Galaxy S7 in VR

Unpacked 2016 van Samsung wordt in 360 graden VR gestreamd. Op de productshow van de Koreaanse techgigant op 21 februari wordt onder meer de smartphone Galaxy S7 gepresenteerd. Ook zal er aan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona naar verwachting een Gear 360 VR camera worden gepresenteerd.

De beelden van Unpacked kunnen op een telefoon, tablet of PC worden bekeken, waarbij vier verschillende gezichtspunten kunnen worden gekozen. Het beeld kan alle kanten op worden gestuurd, om het gebodene van top tot teen en van voren naar achteren te bekijken. Maar het mooiste is volgens Samsung natuurlijk om de streaming video te bekijken met een Gear VR-bril en een Galaxy met VR-ondersteuning.

Eigenaren van dergelijk virtual reality-apparatuur kunnen dan direct zien en beleven wat het nieuwste VR-spul hen te bieden heeft.

Presentatie Samsung Galaxy S7 in VR
Presentatie Samsung Galaxy S7 in VR (Foto: BuzzT)

VW verkoopt meer worsten dan auto's

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2015 in Duitsland veel meer worsten dan auto's verkocht. Het concern sleet 7,2 miljoen 'Currywürste' en verkocht 5,82 miljoen auto's. Bij de worst leverde de in 1937 opgerichte autofabriek ook nog ruim 600.000 kilo kruidenketchup.

De worsten worden in eigen beheer door de slagerij van Volkswagen gemaakt. Op de verpakking staat het VW-logo en 'Volkswagen Originalteil'. Het vlees komt uit de streek van Wolfsburg en de worst is tot ver buiten de bedrijfskantines geliefd en verkrijgbaar. De slagerij maakt daarom al jaren een forse groei door. Dat kan bij de afdeling auto's van dit concern nu niet gezegd worden. VW verkocht in Duitsland in 2015 300.000 auto's minder dan het jaar daarvoor.

Volksworst doet het beter dan de auto
Volksworst doet het beter dan de auto (Foto: ANP)

100.000ste bezoeker voor expo Bowie

De tentoonstelling over zanger en stijlicoon David Bowie in het Groninger Museum heeft vrijdag de 100.000e bezoeker verwelkomd. Dat heeft het museum gemeld.

De expositie zou eigenlijk lopen tot 13 maart, maar is na het overlijden van Bowie met een maand verlengd tot en met 10 april. De Britse popster overleed op 11 januari, twee dagen nadat op zijn 69ste verjaardag het album Blackstar was verschenen.

100.000ste bezoeker voor expo Bowie
100.000ste bezoeker voor expo Bowie (Foto: BuzzE)

Apple zegt sorry en fixt dode iPhones

Apple heeft zich verontschuldigd voor de iPhones die werden 'gebrickt' nadat gebruikers een update hadden geïnstalleerd. Het bedrijf heeft een fix uitgebracht, meldt The Guardian. Na de gewraakte iOS-update verscheen 'error 53' op het scherm en was de iPhone in een duur tegeltje veranderd.

De getroffen toestellen waren in de meeste gevallen, vaak maanden eerder, door een niet-geautoriseerde reparateur van een nieuw homeknopje voorzien. Andere iPhone-eigenaren hadden hun toestel naar verluidt laten stuiteren en niet laten maken.

Volgens Apples aanvankelijke verklaring betrof het onklaar maken van de toestellen een beveiligingsfeature. Het van vingerafdrukherkenning voorziene homeknopje zit namelijk in een beveiligde enclave, en kon niet opnieuw worden gevalideerd na reparatie door een niet-geautoriseerde reparateur.

Nu zegt Apple echter dat het om een fabriekstest ging, die niet in de in november vrijgegeven update terecht had moeten komen. Dode iPhones kunnen weer tot leven worden gewekt door ze aan een pc of Mac te hangen, en via iTunes de nieuwe fix te installeren. Wie zijn toestel al liet vervangen kan bij AppleCare terecht voor een schadevergoeding.

De ommezwaai komt nadat in de VS een rechtszaak tegen Apple werd voorbereid. Ook een Australische concurrentiewaakhond overwoog stappen.

De fix herstelt de Touch ID-functionaliteit op de telefoon niet. Apple blijft bij zijn eerdere verklaring dat ongeautoriseerde vervanging van de vingerafdruksensor tot ongeautoriseerde toegang tot het toestel kan leiden. Getroffen eigenaren die Touch ID terug willen moeten dus alsnog naar een Apple Store voor een prijzige vervanging van het homeknopje.

Releasedatum Blade Runner 2 bekend

Er is vandaag een releasedatum bekend gemaakt voor de vervolgfilm van de science fiction cultklassieker Blade Runner uit 1982. Blade Runner 2, met in de hoofdrollen Harrison Ford en Ryan Gosling, zal vanaf 12 januari 2018 in de Amerikaanse bioscopen te zien zijn.

De film, die op de IMDB nog wordt omschreven als Untitled Blade Runner Project, zal worden geregisseerd door Denis Villeneuve (Sicario) en is gebaseerd op een scenario van Hampton Fancher (Blade Runner) en Michael Green.

Front National vraagt Moskou om grote lening

De Franse politieke partij Front National heeft Rusland om een lening van 27 miljoen euro gevraagd om de verkiezingscampagne van 2017 mee te financieren. Dit meldde de Moscow Times vrijdag. Het is niet voor het eerst dat de partij van Marine Le Pen in Moskou om geld aanklopt. In 2014 werd er 11 miljoen euro van een bank in Moskou geleend.

Die lening van twee jaar geleden was in Frankrijk behoorlijk omstreden. Politici en media beweerden dat het Front National in ruil Ruslands bemoeienissen en acties in Oekraïne publiekelijk steunde. Le Pen verklaarde destijds dat de annexatie door Rusland van de Krim na een volksraadpleging legitiem was. De daaropvolgende sancties door de Europese Unie tegen Moskou werden door haar partij veroordeeld.

Front National vraagt Moskou om grote lening
Front National vraagt Moskou om grote lening (Foto: ANP)

Huizenprijzen sterkst omhoog in bijna 8 jaar

De huizenprijzen zijn vorige maand het sterkst gestegen in bijna acht jaar. Koopwoningen waren in januari 4,1 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe cijfers van het het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De woningmarkt laat al een tijd krachtig herstel zien. De huizenprijzen zitten sinds halverwege 2013 in de lift. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 zijn woningen inmiddels 7,9 procent duurder geworden. Het gemiddelde prijsniveau is nu ongeveer even hoog als in juni 2004.

Huizenprijzen sterkst omhoog in bijna 8 jaar
Huizenprijzen sterkst omhoog in bijna 8 jaar (Foto: ANP)

Man heeft flinke groengepunte lans

Chris Bishop uit Worcestershire is een behoorlijke baas. De beste man heeft een groengepunte lans van maar liefst zes meter. De Engelsman is namelijk boomchirurg.

Chris wilde eens wat origineels doen met zijn hoge cyprusboom in de voortuin van zijn huis in een nette wijk. Hij besloot de zaag te hanteren en de boom om te toveren tot een gigantische, groene piemel. Tot groot verdriet van de buren.

"Hij en zijn vrienden vonden het zeker hilarisch", jankt een buurtbewoner. "Ik vind het anders behoorlijk choquerend. Het doet pijn aan mijn ogen."

De 43-jarige tuinman is niet over één nacht ijs gegaan. Het kostte hem maar liefst drie jaar om de perfecte groengepunte lans te kweken.

Bus vol tienermeisjes naar seksfeestje

De politie van het Engelse Staffordshire heeft onlangs een bus vol tienermeisjes van de weg geplukt. De veertig schoolmeisjes, van veertien en vijftien lentes, waren op weg naar een seksfeestje.

De meisjes zouden allemaal zijn uitgenodigd via Facebook. Zij zouden in Stoke-on-Trent in een huis zijn uitgenodigd om aldaar een orgie bij te wonen.

De zaak kwam aan het licht toen enkele tienermeisjes een paar volwassenen in vertrouwen hadden genomen. De meisjes vertelden aan hen dat ze al vaker zo'n seksfeestje hadden meegemaakt en op weg gingen naar een nieuw feestje.

Zo ver kwam het echter niet, want de verontruste ouders hadden inmiddels de politie ingeseind. Deze wist de volgepropte bus onderweg tegen te houden.

De politie is nu druk bezig om uit te zoeken wie er achter deze seksfeestjes zit. Het is niet bekend of er al mensen zijn aangehouden wegens deze groomingzaak.

Lil' Kleine domineert hitlijsten

Lil' Kleine en Ronnie Flex zijn deze week op nummer 1 binnengekomen in de Singles Top 10. Met het nummer 'Niet omdat het moet' wisten ze in een klap de hoogste positie te claimen. En daar blijft het niet: het duo bezet ook plek 3 met het nummer 1, 2, 3. Ook die stond vorige week nog niet in de lijst. De enige die het geweld van het duo kan weerstaan is Mike Posner. Die staat op 2 met I Took A Pill In Ibiza.

In de top 100 staan verder ook de overige nummers van het debuutalbum Wop! Lil' Kleine bezet plek 9, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 35. Ook is hij samen met Ronnie Flex terug te vinden op plek 93, met een ouder nummer. In totaal staan twaalf nummers van Lil' Kleine in de lijst met bestverkochte singles. Om het feest compleet te maken is het album Wop! ook op nummer 1 binnengekomen in de Album Top 100.

Dat de nieuwe plaat van Lil' Kleine een doorslaand succes blijkt wel uit alle records die gebroken worden. In de eerste 24 uur na de release is het album al meer dan anderhalf miljoen gestreamed op Spotify. Niet eerder is een album zo vaak online geluisterd. De vorige recordhouder was Justin Bieber met Purpose. De videoclip van Niet omdat het moet is de afgelopen dagen een miljoen keer bekeken en is daarmee de bestbekeken video op YouTube.

Albums
Het debuutalbum Wop! van Lil' Kleine is tevens op nummer 1 binnengekomen in de Album Top 100. De rapper lijkt met zijn album alle records te breken: alle nummers op het album staan in de Single Top 100 en hij claimde meteen de eerste plek in de Single Top 100.

Lil' Kleine, die bekend werd met de hit Drank en Drugs verdrijft Adele van de eerste plek. Haar album 25 zakt naar de tweede plaats. Plek 3 is voor Justin Biebers Purpose. Coldplay staat te trappelen om met A Head Full Of Dreams de top 3 binnen te gaan.

Claudia de Breij en K3 zitten weer in de lift, terwijl Marco Borsato, Simon Keizer, Rihanna en David Bowie moeten inleveren.

Single Top 10 week 8
1. (-) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - Niet omdat het moet
2. (1) Mike Posner - I took a pill in Ibiza
3. (-) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - 1, 2, 3
4. (13) Rihanna feat. Drake - Work
5. (4) Alan Walker - Faded
6. (2) Justin Bieber - Love yourself
7. (3) Major Lazer feat. Nyla - Light it up (remix)
8. (6) Lukas Graham - 7 Years
9. (-) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - Bel me op
10. (8) Jonas Blue feat. Dakota - Fast car.

Album Top 10 Week 8
1. (-) Lil' Kleine - Wop!
2. (1) Adele - 25
3. (2) Justin Bieber - Purpose
4. (5) Coldplay - A Head Full Of Dreams
5. (4) David Bowie - Blackstar
6. (3) Rihanna - Anti
7. (11) K3 - 10.000 luchtballonnen
8. (9) Claudia de Breij - Alles is goed
9. (6) Simon Keizer - Ik & Simon
10. (8) Marco Borsato - Evenwicht

Lil' Kleine domineert hitlijsten
Lil' Kleine domineert hitlijsten (Foto: BuzzE)

Victor Muller wordt vervolgd in Zweden

Voormalig Saab-topman Victor Muller wordt in Zweden vervolgd voor het dwarsbomen van belastingcontroles. Dat heeft de Zweedse fiscale opsporingsdienst Ekobrottsmyndigheten vrijdag bekendgemaakt

De Zweedse FIOD meldde eerder op de dag al dat vijf voormalige topbestuurders van Saab worden vervolgd, zonder namen te noemen. Aanklager Olof Sahlgren bevestigde 's middags tegen het ANP dat de Nederlander onder de vijf aangeklaagden is. De aanklacht werd vrijdag officieel ingediend bij de rechtbank in Vänersborg.

Sahlgren verwacht dat Muller zich gewoon zal melden in Zweden zodra dat nodig is. Hij verwacht niet dat Nederland om uitlevering zal moeten worden gevraagd. "Hij heeft tot nu toe altijd in de hoogste graad zijn medewerking verleent", aldus de aanklager. "Reëel gezien zal de zaak in het gunstigste geval ergens in de herfst inhoudelijk door de rechter worden behandeld."

Reactie Muller

Muller was van 2010 tot 2012 de baas bij de Zweedse autoproducent Saab, na de overname van dat bedrijf door Spyker. Muller liet vrijdagmiddag aan het ANP weten "via de media" kennis te hebben genomen van het nieuws. "Dat is daar kennelijk gebruikelijk, want het gebeurt elke keer. Ik ken de feiten niet, dus ik heb geen commentaar."

De vijf topmensen van SAAB Automotive AB worden ervan beschuldigd een bedrag van omgerekend 3,5 miljoen euro uit het zicht van de belastingdienst te hebben gehouden. De hoogte van het bedrag maakt het een ernstig misdrijf, stelde Ekobrottsmyndigheten vrijdag. Indien ze schuldig worden bevonden, hangt de verdachten een boete en/of een gevangenisstraf van zes maanden tot vier jaar boven het hoofd.

Victor Muller wordt vervolgd in Zweden
Victor Muller wordt vervolgd in Zweden (Foto: ANP)

Gevonden lichaam is van Andy de Heus

Het stoffelijk overschot dat donderdag is gevonden in een visvijver in het Limburgse Stevensweert is van Andy de Heus uit Echt. Dat heeft identificatie vrijdag uitgewezen. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe De Heus aan zijn einde is gekomen.

De dertigjarige marktkoopman De Heus werd sinds 18 december 2012 vermist. De grijze Volkswagen Caddy waarmee hij van huis in Echt (Limburg) was vertrokken werd later uitgebrand teruggevonden in België.

Nadat er nieuwe aanwijzingen waren binnengekomen, was de politie woensdag begonnen met een zoekactie in Stevensweert. Donderdag vonden forensisch experts een lichaam. Al eerder was er onderzoek gedaan in Stevensweert. In december zochten rechercheurs naar aanwijzingen op een vakantiepark in die plaats.

In januari hield de politie twee vrouwen aan in verband met de verdwijning van de De Heus, vader van twee kinderen. Het ging om een 55-jarige vrouw uit Sittard en een 52-jarige vrouw uit Kinrooi (Belgisch-Limburg). Die laatste is weer op vrije voeten, maar blijft wel verdachte in deze zaak.

Gevonden lichaam is van Andy de Heus
Gevonden lichaam is van Andy de Heus (Foto: ANP)

Beurzen New York in het rood

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag lager aan de laatste handelssessie van de week begonnen. De dalende olieprijs drukte de stemming, na enkele dagen met flinke winsten eerder in de week.

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 0,4 procent lager op 16.337 punten. De S&P 500 daalde 0,5 procent tot 1908 punten en de Nasdaq verloor 0,4 procent tot 4469 punten. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 3,5 procent omlaag tot 29,68 dollar per vat. Brent-olie daalde 2,5 procent tot 33,44 dollar per vat.

Machinebouwer Deere zakte meer dan 4 procent. Het bedrijf temperde zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar. De producent van onder meer tractors en maaidorsers denkt dat de verkopen in het lopende jaar niet 7 procent, maar 10 procent zullen teruglopen. Hierdoor komt de winst waarschijnlijk ook iets lager uit.

Beurzen New York in het rood
Beurzen New York in het rood (Foto: ANP)

Man gepakt met gestolen Chanelzeep

Een 32-jarige Amsterdammer is donderdag aangehouden met een grote hoeveelheid Chanelzeep ter waarde van 4000 euro. De zeep was eerder gestolen door een pakketbezorger.

De politie, die in actie kwam na een telefoontje van het pakketbezorgingsbedrijf, ontdekte dat de Amsterdammer de luxezeep aanbood op Marktplaats. Bij het doorzoeken van zijn huis stuitten agenten niet alleen op ongeveer honderd stukken zeep, maar ook op bijna zeshonderd ongebruikte simkaarten.

De politie is nog op zoek naar de pakketbezorger die de zeep eerder had gestolen. Waarschijnlijk heeft deze man ook nog andere pakketten ter waarde van 10.000 euro achterovergedrukt. Hij is intussen ontslagen.

Man gepakt met gestolen Chanelzeep
Man gepakt met gestolen Chanelzeep (Foto: BuzzO)

Nederlandse inzendingen Emmy's bekend

De Nederlandse Publieke Omroep heeft de programma's geselecteerd die de NPO gaat inzenden voor de International Emmy Awards. Veertien tv-programma's zijn ingestuurd in negen categorieën.

Het gaat onder meer om de dramaserie Vechtershart, de documentaire MH17: Het verdriet van Nederland, de tv-film Aanmodderfakker, het journalistieke reisprogramma Onze man in Teheran, het goochelprogramma Mindf*ck en het jeugdprogramma De Dokter Corrie Show.

Of de programma's ook echt gaan meedingen blijkt pas in oktober. Dan worden tijdens de internationale tv-beurs in Cannes de nominaties bekendgemaakt. De Emmy's worden in november uitgereikt in New York. Het zijn de belangrijkste internationale tv-onderscheidingen. Vorig jaar won Maarten Heijmans een Emmy voor zijn rol in Ramses.

Nederlandse inzendingen Emmy's bekend
Nederlandse inzendingen Emmy's bekend (Foto: BuzzE)

FOK! sportfoto-onderschrift week 7

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was grrrrg met het volgende onderschrift: "Van Bronckhorst gaat de Boer op?"

De opgave van deze week:

Feyenoord-spelers Karim El Ahmadi en Sven van Beek zien het even niet meer zitten na wederom een verliespartij. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Peter Lous)
Feyenoord-spelers Karim El Ahmadi en Sven van Beek zien het even niet meer zitten na wederom een verliespartij. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Peter Lous)

Werving voor nieuwe Kinderombudsman gestart

De Nationale ombudsman is vrijdag met een vacature op de website officieel begonnen met de werving van een nieuwe Kinderombudsman. De ombudsman zoekt per 1 april naar een "krachtige persoonlijkheid voor het ambt Kinderombudsman die zich met hart en ziel wil inzetten voor de rechten voor het kind."

Ombudsman Reinier van Zutphen maakte eind januari bekend het ambtstermijn van Marc Dullaert niet te willen verlengen. Het gedwongen vertrek van Dullaert zorgde voor veel ophef. De afgelopen weken zetten ruim 40.000 mensen hun handtekening op Petities24.com. Die werden woensdag aangeboden aan Pia Dijkstra (D66), voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Dit verzet tegen het vertrek van Dullaert heeft hem echter niet geholpen.

De vacature verschijnt zaterdag ook in diverse landelijke kranten.

Werving voor nieuwe Kinderombudsman gestart
Werving voor nieuwe Kinderombudsman gestart (Foto: ANP)

Oostenrijks goud op spannende slalom Jeugdspelen

De Oostenrijkse alpineskiër Manuel Traninger heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer het goud veroverd op de slalom. Hij voorkwam daarmee de sweep van River Radamus, die de alpinecombinatie, super-G en reuzenslalom al gewonnen had. De Amerikaan ging in de eerste slalomrun onderuit, terwijl hij weer onderweg was naar een toptijd.

De Noor Odin Vassbotn Breivik was in de eerste run nog nipt de snelste, slechts één honderdste van een seconde voor Filip Vennerström uit Zweden. Op 0,30 tellen volgde Traninger, terwijl verder alleen Pietro Canzio en Samuel Kolega binnen een seconde bleven. Radamus wilde op zijn favoriete onderdeel voor de 4-uit-4 gaan, maar die poging eindigde in de sneeuw halverwege run één.

Traninger liet vervolgens een fantastische tweede run zien en nam de leiding. Vennerström mocht na hem naar beneden, maar kwam 0,03 seconden tekort om de Oostenrijkse van het lijf te houden. Breivik viel tot slot behoorlijk tegen, maar kon de Kroaat Kolega nog net van zich afhouden en het brons veiligstellen. De Nederlander Djordy Schaaf eindigde met een 22e plek.

Traninger slalomt naar het goud op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Traninger slalomt naar het goud op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

"Ik heb hier bloed, zweet en tranen ingestopt, dus ik had graag gezien dat het beter ging vandaag", aldus Radamus na afloop. "Maar met drie keer goud ben ik natuurlijk tevreden over deze Spelen, de rest zal er blij mee zijn", zei hij gekscherend. "De Italiaan Canzio kwam gisteren naar me toe: 'je hebt drie gouden medailles, doe nou even rustig man!' Ik zal er niet om huilen dat de vierde niet gelukt is hoor, ik ga lekker feestvieren met de winnaar!", klonk het vrolijk.

Traninger was uiteraard erg blij met het goud. "De super-G en reuzenslalom zijn mijn favoriete onderdelen, maar dat het dan juist op de slalom lukt is geweldig. Het was een hele goede tweede run en ik kan nauwelijks geloven dat ik het goud heb", jubelde de Oostenrijker. Overigens werd Alireza Ahmadpour uit Iran 34e en laatste, ook hij was blij: "Ik hou van deze sport! Ik wil beter en beter worden en misschien kan ik in de toekomst wel kampioen worden", klonk het hoopvol uit de mond van de Iraniër, die in tegenstelling tot 28 anderen wél beide runs tot een goede einde wist te brengen. 

De toppers gaan het publiek Rickrollen

De Toppers krijgen voor de volgende editie van hun concertreeks versterking van Rick Astley en Robin S. Dat werd vrijdag bekendgemaakt in een persbericht. Het thema van de Toppers is deze keer Royal Night of Disco.

De Britse ster Rick Astley is vooral bekend van zijn grote hit 'Never Gonna Give You Up'. Hij verkocht tientallen miljoenen platen. Robin S scoorde in de jaren negentig grote hits met Show Me Love en Luv 4 Luv.

René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling zingen tijdens de concerten vooral de grootste hits uit de jaren zeventig en tachtig. De dresscode voor de nieuwe concertreeks is 'Glitter gold with a colourful touch of disco'.

Rick Astley en Robin S bij Toppers
Rick Astley en Robin S bij Toppers (Foto: BuzzE)

Fiji zet zich schrap voor Winston

Bewoners op de eilanden van Fiji maken zich op voor de kolossale orkaan Winston. De orkaan haalt op dit moment windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur en raast op de hoofdstad van de eilandengroep af.

Amper tien dagen geleden ontstond de storm in de Stille Oceaan enkele honderden kilometers ten oosten van de eilandengroep Vanuatu. De storm trok daarna naar het zuiden en groeide uit tot een categorie 3 orkaan. Er leek niets aan de hand want er lagen geen eilanden in het pad van de storm die langzaam weer leek af te zwakken. Toen maakte Winston ineens een opmerkelijke draai en zette koers naar het (noord)oosten en trok de cycloon richting Tonga terwijl hij langzaam weer in kracht won. 

Daar bracht Winston enorme hoeveelheden regen en veroorzaakte hij schade aan gewassen, infrastructuur en gebouwen. Eenmaal voorbij Tonga leek het gevaar geweken want Winston zwakte weer af en voordat hij bij Samoa zou komen bleek het systeem niet opgewassen tegen een hoge druk gebied en bleef het liggen.  Althans voor even want Winston deed het ondenkbare. Hij won opnieuw aan kracht en maakte rechtsomkeert en zette ineens koers naar het westen. 

Die koers heeft Winston nog altijd terwijl de storm steeds meer aan kracht won. Inmiddels is de cycloon uitgegroeid tot een orkaan van vierde categorie (5e op de Australische schaal) en halen de uitlopers windsnelheden tot 285 kilometer per uur. Winston mist Tonga dit keer maar raast nu recht op Fiji af. Diverse eilandjes liggen recht in het pad van de immense cycloon die op dit moment ook op ramkoers ligt met het dichter bevolkte hoofdeiland Viti Levu, waarop ook de hoofdstad Suva ligt. 

Sommige weermodellen voorspellen 400 tot 600 millimeter regen voor het hoofdeiland. De combinatie van zware regenval, stormvloed en de enorme windsnelheden voorspellen niet veel goeds voor de inwoners van het paradijs Fiji.  De verwachting is dat de storm daar dit weekend aan land zal gaan. Daarna zal de storm vermoedelijk weer een koers richting het zuiden kiezen. 

In het forumtopic over orkanen kan je de laatste stand van zaken en het actuele pad van de storm ook volgen. 

HBO geeft Vinyl een tweede seizoen

Vinyl, de nieuwe HBO-serie over seks, drugs en rock & roll in de seventies, is nog geen twee weken van start, maar de kabelzender heeft de makers al om een tweede seizoen gevraagd.

De zet is opvallend; hoewel de eerste, door Martin Scorsese geregisseerde, aflevering van de serie er veelbelovend uit ziet, scoorde deze in de eerste Amerikaanse uitzending op HBO, afgelopen zondag, slechts 764.000 kijkers. Dat is minder dan recente debutanten als The Leftovers, True Detective en The Newsroom, zo meldt Variety. Van die series is The Newsroom na drie seizoenen alweer geëindigd en gaat The Leftovers nog een derde en laatste seizoen maken. Bovendien hebben HBO-bazen toegegeven dat hun druk op de makers van True Detective (ze vroegen te snel om een tweede seizoen) naar hun idee heeft geleid tot een lagere kwaliteit dan in het eerste seizoen.

Het eerste seizoen van Vinyl heeft nog negen afleveringen te gaan. De serie wordt gerund door Terence Winter, die ook verantwoordelijk was voor HBO's Boardwalk Empire, en Mick Jagger is executive music producer. Voor een blik op de eerste aflevering, zie onze review, of praat mee op het forum.

Bobby Cannavale in Vinyl (Foto: HBO)
Bobby Cannavale in Vinyl (Foto: HBO)

Spelers Manchester United leveren kwart salaris in bij missen Champions League

Clubs als Manchester United waren in het verleden niet weg te denken in de Champions League. De Red Devils zijn de afgelopen jaren echter niet meer zeker van deelname aan het miljoenenbal. In het seizoen 2014-2015 waren The Red Devils niet eens actief in Europa.

Mocht het elftal van Louis van Gaal falen om zich te plaatsen voor de Champions League, dan moeten de spelers een kwart van hun salaris inleveren. Volgens de Mirror zouden een aantal spelers een percentage van 25% aan salaris en bonussen moeten inleveren. Deze maatregelen zouden sinds drie jaar geleden zijn ingevoegd in de spelerscontracten. 

Manchester United is nog steeds actief in de Europa League dat ook een ticket naar het miljoenenbal kan opleveren. Als dat niet lukt zou United vierde moeten worden in de competitie om deel te mogen nemen aan de voorrondes van volgend seizoen.

Trailer: het gevaar is nog niet geweken in Orphan Black 4

Het mysterie achter de clones gaat weer verder op 14 april, wanneer in de VS en Canada het vierde seizoen van Orphan Black begint. Een nieuwe trailer laat zien dat er nog genoeg dreiging is voor Sarah Manning en haar zussen.

Orphan Black, over een aantal vrouwen die ontdekken dat ze het resultaat zijn van menselijk klonen en door de wetenschap worden gezien als weinig meer dan geproduceerde mensen, wist de afgelopen drie seizoenen fans te vermaken met de diverse personages, die veelal worden gespeeld door Tatiana Maslany. De nieuwe trailer laat doorschijnen dat er weer nieuwe gezichten in de serie opduiken, maar de vraag is: zijn dat eigenlijk bekende gezichten?

Orphan Black is in Nederland te zien op Netflix; in vorige seizoenen bracht de streamingdienst nieuwe afleveringen direct na de Amerikaanse uitzending. Niet zeker is of dat dit seizoen ook het geval is.

Automobilist gepakt met 170.000 euro in doos

Ongeveer 170.000 euro in een kartonnen doos. Die vondst deed de politie in de nacht van donderdag op vrijdag bij een automobilist tijdens een grote verkeerscontrole op de snelweg A1. De recherche gaat kijken waar het geld vandaan komt. De man, niet in het bezit van een rijbewijs, had ook nog inbrekerswerktuig in zijn wagen liggen.

Tijdens de actie 'Ochtendgloren' controleerden de opsporingsambtenaren 285 personenauto's en twee bussen. Ze hielden zeven personen aan voor onder meer drugsbezit. Ook werden 22 bekeuringen uitgeschreven voor zaken als gladde banden en het niet kunnen tonen van het rij- of kentekenbewijs.

Daarnaast moesten diverse automobilisten openstaande boetes betalen en ging een persoon achter slot en grendel omdat hij nog 41 dagen hechtenis had openstaan. Iemand die nog ruim 30.000 euro schuld had bij de belasting, raakte zijn bedrijfsvoertuig kwijt.

Automobilist gepakt met 170.000 euro in doos
Automobilist gepakt met 170.000 euro in doos (Foto: ANP)

Apps gijzelen Android-telefoons

Er zijn tientallen apps die telefoons met het besturingssysteem Android bedreigen. Ze proberen onder meer bankgegevens en creditcardinformatie van de gebruikers te achterhalen. Er zijn ook applicaties die de telefoon kunnen 'gijzelen'. De aanvallers eisen losgeld van de gedupeerde gebruikers om de smartphone weer vrij te geven.

Beveiliger Palo Alto Networks waarschuwt daarvoor. Er zijn tot nu toe meer dan twintig van zulke apps gevonden. Die richten zich vooral op Android-gebruikers in Rusland en Oostenrijk. Omdat de code regelmatig wordt bijgewerkt en verbeterd, "kan het binnenkort mensen over de hele wereld bedreigen'', aldus Palo Alto.

De kwaadaardige apps behoren tot dezelfde 'familie'. Die is Xbot genoemd. Het kan mensen naar nagemaakte apps van banken sturen, in de hoop dat nietsvermoedende klanten proberen in te loggen. Dan krijgen de criminelen hun inloggegevens voor internetbankieren. Xbot probeert ook sms'jes te onderscheppen op zoek naar TAN-codes.

Apps gijzelen Android-telefoons
Apps gijzelen Android-telefoons (Foto: BuzzT)

Facebook komt met reclame in Messenger

Facebook stopt binnenkort reclame in Facebook Messenger. Dat heeft TechCrunch ontdekt in documenten van het sociale netwerk. In het schrijven zou Facebook zijn grootste adverteerders hebben laten weten dat ze in het tweede kwartaal van 2016 ook kunnen adverteren in Messenger.

Hoe de advertenties er precies uit moeten komen te zien, is niet helemaal duidelijk. Facebook houdt het er vooralsnog op dat bedrijven contact kunnen zoeken met mensen die eerder al eens een chatgesprek met hen hebben gehad.

Messenger is de snelst groeiende dienst van Facebook en vooralsnog verdient het sociale netwerk er niets aan. Door reclames in de chatdienst mogelijk te maken, komt daar verandering in. Of ook WhatsApp reclames gaat bevatten, is niet duidelijk. De vooral in Europa populaire chatdienst is in handen van Facebook, maar oprichter Jan Koum is een fel tegenstander van advertenties. "Het is niet alleen een aanslag op de goede smaak, maar het is ook een aanslag op het intellect van de gebruiker", zei hij eerder.

Facebook komt met reclame in Messenger
Facebook komt met reclame in Messenger (Foto: BuzzT)

Schiphol wil snelle aanpak paspoortcontroles

Schiphol wacht een "heel hete zomer" als er geen extra geld beschikbaar komt om de lange wachtrijen bij de paspoortcontrole aan te pakken. Daarvoor waarschuwde topman Jos Nijhuis vrijdag.

De Koninklijke Marechaussee kampt volgens Nijhuis al jaren met tekorten. Door het verhoogde dreigingsniveau en de toestroom van asielzoekers is de bezetting op Schiphol alleen maar verder onder druk komen te staan.

"Wij hebben dringend behoefte aan een oplossing voor de korte én lange termijn", zei Nijhuis. "Wat ons betreft wordt er in de Voorjaarsnota financiële ruimte vrijgemaakt voor de oplossing van dit probleem. Dat is snel naar Haagse begrippen, maar niet naar die van Schiphol."

Schiphol wil snelle aanpak paspoortcontroles
Schiphol wil snelle aanpak paspoortcontroles (Foto: ANP)

'Uitspraak over Van der G. teleurstellend'

Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen Onrecht is "zeer teleurgesteld" over de uitspraak van de rechtbank in Den Haag om Volkert van der G. niet langer te verplichten psychologische behandeling en begeleiding te laten ondergaan. Eerdmans was partijgenoot van Pim Fortuyn die in 2002 door Van der G. werd doodgeschoten.

"Als ik zie wat hij op televisie allemaal verkondigde denk ik dat hij wel degelijk nog hulp nodig heeft", zegt Eerdmans. Hij vindt de uitspraak van de rechtbank discutabel, omdat Van der G. de voorwaarden voor zijn vrijlating zou hebben geschonden. "Wij bekijken de mogelijkheden om een dwangprocedure tegen Van der G. te starten. We blijven hem wat dat betreft juridisch op de hielen zitten."

Advocaat Willem Jebbink van Van der G. wilde vrijdag geen commentaar geven op de uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

'Uitspraak over Van der G. teleurstellend'
'Uitspraak over Van der G. teleurstellend' (Foto: ANP)

'Vliegtuigen VS vallen doelen in Libië aan'

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag ten westen van de Libische hoofdstad Tripoli aanvallen uitgevoerd. Dit berichtte The New York Times.

Er zouden meer dan dertig mensen om het leven zijn gekomen. De vliegtuigen bestookten onder anderen een Tunesiër, Noureddine Chouchane, die ervan wordt verdacht een belangrijke steunpilaar te zijn van de soennitische extremisten van IS in Libië. De aanvallen waren bij Sabratah, ongeveer halverwege de weg van Tripoli naar de Tunesische grens. Het is niet bekend of de Tunesiër die van terrorisme wordt verdacht, onder de slachtoffers is.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft pas nog gezegd dat zijn land in actie komt "bij elke gelegenheid die zich voordoet om te voorkomen dat Islamitische Staat (IS) zich in Libië ingraaft". Extremisten die zich tot de beweging IS rekenen, hebben langs de Libische kust grote gebieden in handen gekregen.

'Vliegtuigen VS vallen doelen in Libië aan'
'Vliegtuigen VS vallen doelen in Libië aan' (Foto: ANP)

Nederlandse werklozen vaker weer aan de slag

Nederlandse werklozen vinden iets makkelijker een nieuwe baan dan gemiddeld in Europa. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Van de Nederlanders die in het tweede kwartaal van vorig jaar werkloos waren, vond 22,5 procent in het derde kwartaal een nieuwe betrekking. In heel de Europese Unie was dat gemiddeld 17,9 procent. Zowel in Nederland als in heel Europa signaleerde Eurostat een lichte verbetering ten opzichte van een jaar eerder.

Er zijn wel landen waar het percentage een stuk hoger lag dan hier. In Denemarken kreeg 33,9 procent van de werklozen in het derde kwartaal weer werk. Ook Estland en Zweden scoorden goed. In Griekenland was de situatie voor werklozen het minst rooskleurig. Daar kwam slechts 5,9 procent in het derde kwartaal weer aan de bak.

Nederlandse werklozen vaker weer aan de slag
Nederlandse werklozen vaker weer aan de slag (Foto: ANP)

'Deadpool 2 houdt een laag budget'

Het is de succesvolste film van dit moment, de grove superheldenfilm Deadpool. Een van de redenen van het succes is volgens de schrijvers het lage budget, en dat blijft ook zo bij het vervolg, melden ze vandaag aan Movieweb.

Schrijvers Rhett Reese en Paul Wernick zeggen daarover het volgende: "Dat Deadpool nu een succes is zou kunnen betekenen dat er aan het vervolg een budget van 150 miljoen dollar wordt vastgeplakt. Dat is simpelweg niet Deadpool, die tilt geen gebouwen op of laat steden exploderen. Daarom zijn we blij dat we door mogen gaan met hetzelfde level van budget als met de eerste"

De eerste Deadpool-film, die vanaf 12 februari in de bioscopen draait, had een budget van nog geen 60 miljoen dollar. Dit is opmerkelijk laag in vergelijking met films als X-Men Origins: Wolverine (150 miljoen) en X-Men: Days of Future Past (200 miljoen). De film wist in zijn eerste paar dagen wereldwijd al 325 miljoen dollar binnen te brengen, waardoor de film na twee dagen in release al 'succesvol' was. Er werd haast direct groen licht gegeven door studio 20th Century Fox voor het vervolg, dat ergens in 2018 zijn weg naar de bioscoop moet gaan vinden.

 

'Salah Abdeslam zat wekenlang in Schaarbeek'

De vermoedelijke terrorist Saleh Abdeslam heeft zich wekenlang in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek verscholen na de aanslagen van 13 november in Parijs. Dit meldde de Belgische krant La Dernière Heure vrijdag. Abdeslam geldt als hoofdverdachte in het onderzoek naar de bloedige aanslagen die in de Franse hoofdstad 130 mensen het leven kostte.

Abdeslam kwam uit het stadsdeel Molenbeek. De politie deed daar 16 november een inval tijdens de zoektocht naar de verdachte. Het was bekend dat hij de dag na de aanslagen in Brussel is afgezet. Later is gesuggereerd dat hij heel snel naar Syrië is ontkomen.

Maar volgens de bronnen van La Dernière Heure dook hij twintig dagen lang onder in een appartement in de Henri Bergéstraat in de Belgische hoofdstad. Hij zou pas 4 december de benen hebben genomen, toen er een heleboel agenten in de straten van Schaarbeek verschenen.

'Salah Abdeslam zat wekenlang in Schaarbeek'
'Salah Abdeslam zat wekenlang in Schaarbeek' (Foto: ANP)

Netten rond Domtoren vanwege losse ornamenten

De gemeente Utrecht gaat netten rond de Domtoren spannen omdat ornamenten mogelijk los kunnen laten. De netten komen volgens de gemeente vanaf 29 februari rond de omloop op 40 meter.

Uit onderzoek van de Monumentenwacht Utrecht is gebleken dat de Domtoren onderhoud nodig heeft. De onderhoudstoestand van de Utrechtse trekpleister wordt 'matig' genoemd. Daarom is restauratie en groot onderhoud noodzakelijk. Het gaat hierbij om het vervangen en aanbrengen van voegwerk, het vervangen van natuurstenen onderdelen en het behandelen of vervangen van ijzeren onderdelen.

In een groter onderzoek moet duidelijk worden wat er precies gedaan moet worden.

Tijdens het onderzoek blijft de Domtoren gewoon toegankelijk voor het publiek.

Netten rond Domtoren vanwege losse ornamenten
Netten rond Domtoren vanwege losse ornamenten (Foto: ANP)

Briljant WK-debuut FOK!ster Bos op WK skeleton

Skeletonster Kimberley Bos maakt vrijdag haar debuut op het wereldkampioenschap. Samen met de ervaren Joska le Conté komt de 22-jarige Edese in actie op de baan van het Oostenrijkse Igls-Innsbruck. Het is niet alleen een grote stap voor Bos, maar ook voor de Nederlandse skeletonsport: nooit eerder was er een dubbele Nederlandse vertegenwoordiging op het WK.

Uiteraard zijn we als FOK! ook trots op Bos, die in het SPT-forum van FOK! regelmatig haar gezicht laat zien in haar eigen fantopic en het algemene skeleton, bobslee- en rodeltopic. We hopen dan ook dat het woordje "FOK!fans" achterop haar helm zal helpen om een topprestatie neer te zetten - haar doel is de top-15.

De eerste run van het WK zal vanaf 09.45 uur hieronder live te zien zijn. Bos gaat als 21e van de 26 deelneemsters naar beneden, even na Le Conté. 

Update 11.00 uur

De eerste run zit erop en het ging nog veel beter dan menigeen had durven dromen. Bijna niemand verbeterde haar start zo sterk als Bos deed ten opzichte van de trainingen en een bijna feilloze run leverde een fantastische zevende plek op. De Edese staat 0,49 seconden achter leidster Tina Hermann en heeft de Canadese dames Jane Channell (zesde) en Elisabeth Vathje (vijfde) nog volop in het vizier.

Tussen de plekken vijf en veertien zit nog geen twee tienden verschil, dus er is nog heel veel mogelijk. Le Conté staat op 0,85 seconden op een nette vijftiende plek. Daar eindigde ze vorig jaar op en dat was destijds het beste Nederlandse WK-resultaat ooit. 

Om 11.15 uur gaat de tweede run van start, die is via onderstaande video weer live te kijken. Bos vertrekt daarin als veertiende, Le Conté gaat als zesde naar beneden.

Update 12.05 uur

Bos heeft haar zeer verrassende zevende plek in de tweede run vast weten houden. Sophia Griebel, Marina Gilardoni en Elena Nikitina passeerden de Nederlanse, maar op haar beurt wist ze Jane Channell, Elisabeth Vathje en nummer twee in de World Cup Jacqueline Lölling in te halen. 

De leiding is nog altijd in handen van Hermann, die 0,16 seconden voorsprong heeft op de Oostenrijkse Janine Flock. Binnen enkele honderdsten volgen dan Griebel (+0,53), Anne O'Shea (+0,54), Nikitina (+0,55) en Gilardoni (+0,60). Daarachter wordt een groepje achtervolgers aangevoerd door Bos, die op 0,75 seconden staat. Zij heeft één honderdste van een seconde voorsprong Lölling en Vathje en ruim een tiende op Deas en ex-wereldkampioene Katie Uhlaender. 

Le Conté wist haar positie één plekje te verbeteren en staat nu op de veertiende plek. Zaterdagochtend worden de derde en vierde runs gesleed en wordt het WK dus beslist. Ook dat zal uiteraard op FOK! te volgen zijn. 

De eerste run op het hoogste niveau ooit van Kimberley Bos, met plek zeven als resultaat (Bron: YouTube)

Justin Bieber wil nieuw aapje

Justin Bieber heeft zijn zinnen gezet op een nieuw aapje, tot grote woede van dierenbeschermingsorganisaties. Dat schrijft TMZ. Bieber heeft eerder al een aapje gehad, Mally.

Bieber zegt dat 'apen geweldig zijn' en dat hij er weer eentje wil. "Ik moet er alleen voor zorgen dat ik een huis heb en dat ie in het fucking huis blijft. Ik neem hem maar niet mee naar Duitsland." De zanger verwijst daarmee naar een incident in 2013. Op een reis naar Duitsland had hij Mally meegenomen, maar die werd door de Duitse douane in beslag genomen, omdat Bieber niet de juiste papieren voor het beest had. Hij heeft vervolgens nooit geprobeerd de aap weer terug te krijgen.

Een organisatie die zich inzet voor apen haalt fel uit naar Bieber omdat een aap in huis 'gevaarlijk is voor jou en de aap'. Het is bovendien 'onverantwoordelijk richting je achterban'. "Alsjeblieft, doe niet weer zoiets doms", aldus de organisatie.

Justin Bieber wil nieuw aapje
Justin Bieber wil nieuw aapje (Foto: BuzzE)

Vervolging 'daders' MH17 kan nog lang duren

De opsporing, de arrestatie en berechting van de 'daders' van het neerschieten van vlucht MH17 kan nog lang duren. Dat schrijft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie aan de nabestaanden. Hij coördineert het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.

Het onderzoeksteam heeft wel een "grote groep personen in beeld die op een of andere wijze betrokken lijken te zijn geweest bij het neerschieten van de MH17", laat hij weten. Het ANP heeft de brief ingezien.

Er komt 'voor de tweede helft' van dit jaar informatie over met welk type raket en vanaf welke locatie de MH17 is neergeschoten. Het OM zegt dat het onderzoeksteam denkt het bewijs daarover dan te kunnen leveren. In die periode verwacht het team ook meer zicht te krijgen op mogelijke daders.

Vervolging 'daders' MH17 kan nog lang duren
Vervolging 'daders' MH17 kan nog lang duren (Foto: ANP)

Klanten winstgevend NS minder tevreden

Meer vertragingen, minder klanttevredenheid, maar wel een positief financieel resultaat van 118 miljoen euro. Dat is de balans van 2015 voor de Nederlandse Spoorwegen (NS), blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag.

NS kreeg afgelopen jaar onder meer te maken met een parlementaire enquête over het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra en fraude bij een aanbesteding voor regionaal vervoer in Limburg. Die laatste affaire kostte topman Timo Huges de kop. Hij werd in de zomer vervangen door oud-minister Roger van Boxtel.

"Het afgelopen jaar was in meerdere opzichten een jaar van vallen en weer opstaan voor NS", concludeerde Van Boxtel vrijdag. De lagere klanttevredenheid hangt volgens de topman samen met het grotere aantal vertragingen, dat deels het gevolg is van externe verstoringen. Maar ook overvolle treinen zijn een bron van ergernis, erkende hij.

Klanten winstgevend NS minder tevreden
Klanten winstgevend NS minder tevreden (Foto: ANP)

Dijksma: treinpersoneel moet geweld melden

Treinconducteurs en machinisten zouden alle gevallen van agressie in de trein moeten melden. Deze oproep deed staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) vrijdag in den Haag.

De bewindsvrouw zegt dat ze ontzettend is geschrokken van de berichten dat ruim de helft van de treinconducteurs en -machinisten niet alle incidenten van agressie meldt omdat ze het gevoel hebben dat er toch niets mee wordt gedaan. "Dat is heel ernstig", aldus Dijksma.

Ze reageerde op de uitkomst van een onderzoek van spoorwegvakbond VVMC onder bijna duizend conducteurs en machinisten. Zelfs bedreigingen met wapens, seksuele intimidatie en berovingen worden niet altijd gemeld, meldde het AD dat aan het onderzoek meewerkte. Twee derde van het treinpersoneel denkt dat er met meldingen niets wordt gedaan, bijna een kwart is bang dat de werkgever iets zegt van de meldingen.

Dijksma: treinpersoneel moet geweld melden
Dijksma: treinpersoneel moet geweld melden (Foto: ANP)

Weer Turkse beschietingen op Koerden

Het Turkse leger heeft bijna zeven uur achtereen stellingen beschoten van Koerdische milities van de YPG in het noorden van Syrië. Dat heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vrijdag verklaard.

Het ging om de heftigste beschietingen sinds de aanslag in Ankara dinsdag waardoor 28 mensen omkwamen. Turkije denkt dat een Syrische Koerd, die banden heeft met YPG, de aanslag heeft gepleegd.

De doelen van de beschietingen lagen ten noordwesten van de stad Aleppo.

Weer Turkse beschietingen op Koerden
Weer Turkse beschietingen op Koerden (Foto: ANP)

'Kris Jenner wil crisismanagement voor Kanye'

De vreemde uitspattingen van Kanye West baren Kris Jenner zorgen. De realityster vreest dat de man van haar dochter het imago van haar familie aantast, schrijft New York Post.

"Ze is bang dat hij het Kardashian-merk beschadigt", meldt een insider. Het team rond de rapper zou de afgelopen maanden tevergeefs op zoek zijn gegaan naar een nieuwe publicist. "Zijn verbale uitspattingen op Twitter zijn uit de hand gelopen en Kris vreest dat hij de familie mee de goot in trekt. Kris wil dat Kanye iemand inhuurt om de boel op orde te stellen zodat hij zich op zijn artistieke dingen kan richten."

Een anonieme publicist weet te melden dat Kanye teveel werk zou zijn: "Je kan ons niet genoeg betalen om hem te vertegenwoordigen. Hij is te veel om aan te kunnen."

'Kris Jenner wil crisismanagement voor Kanye'
'Kris Jenner wil crisismanagement voor Kanye' (Foto: BuzzE)

Blatter blijft strijdbaar: "Vechten voor de FIFA"

Sepp Blatter blijft erbij dat hij ten onrechte is bestraft is met acht jaar uitsluiting van voetbalgerelateerde activiteiten. De Zwitser geeft de moed niet op. Blatter ging tegen de straf in beroep en de zaak werd deze week behandeld, net als die van Platini. Het duo is verbannen uit de voetbalwereld, onder meer wegens een dubieuze betaling van Blatter aan Platini in 2011. Beide bestuurders blijven er echter bij dat er geen sprake was van omkoping.

"Ik wacht nog steeds op de uitspraak van de beroepscommissie", vertelde Blatter donderdag aan RMC. "Mijn verhoor op dinsdag was speciaal en in scherp contract met eerdere hoorzittingen, want dit keer is de commissie alleen samengesteld uit FIFA-mensen. Ik voelde me daarom beter op m'n gemak."

Eind februari wordt bekend wie Blatter opvolgt als voorzitter van de FIFA. "Ik ben droevig vanwege de manier waarop ik ben vertrokken. Ik ben blij dat mijn verantwoordelijkheden tot een einde zijn gekomen, maar ik kan mezelf niet scheiden van het voetbal en de FIFA. Ik wil blijven bestaan."

"Het is belachelijk wat jullie mij verwijten", ging de 79-jarige Zwitser verder. "Je kan niet 41 jaar voor een bedrijf werken zonder dat je naam wordt gelinkt aan de FIFA. Daarom vecht ik voor mijn reputatie en voor de FIFA."

Dronken aap bedreigt bargasten

In het Braziliaanse Paraiba heeft een dronken kapucijnaapje voor heel wat commotie gezorgd.

Na teveel restjes van een Braziliaanse sterke drank in de lokale bar gedronken te hebben, raakte het aapje helemaal van het padje af. Waar de gemiddelde dronken aap in een Nederlandse bar dan vrouwen lastig gaat vallen, deed deze kleine vriend het tegenovergestelde. Het diertje greep een mes en ging daarmee achter de mannen in de bar aan. 

Op de bijgevoegde video is de situatie gelukkig al iets rustiger en staat de aap op het dak met het, niet onaanzienlijke, mes te zwaaien. De brandweer kon de aap uiteindelijk gevangen nemen en liet hem los in de wildernis. Een week later is deze recidivist echter weer 'opgepakt', ditmaal toen hij kinderen lastig aan het vallen was. 

Winkel geeft Jennifer Lawrence privésessie

Het is voor beroemdheden soms lastig rustig te winkelen in de drukke straten van New York. Modehuis Alexander Wang sloot daarom de deuren zodat Jennifer Lawrence ongestoord kon shoppen. Dat meldt TMZ.

De actrice was samen met een vriendin in New York op zoek naar nieuwe aanwinsten voor haar kledingkast. Het exclusieve modehuis was niet te beroerd om andere klanten uit de winkel te weren zodat Jennifer rustig de nieuwe collectie kon bekijken.

Ook pottenkijkers waren niet welkom: al snel werden de ramen bedekt om de privacy van de actrice te garanderen.

Winkel geeft Jennifer Lawrence privésessie
Winkel geeft Jennifer Lawrence privésessie (Foto: BuzzE)

OM schikt met Vimpelcom voor 358 miljoen euro

Het Openbaar Ministerie heeft een schikking getroffen met telecombedrijf Vimpelcom rond een omkopingszaak in Oezbekistan. Het OM maakte donderdag bekend dat het Russische bedrijf, dat sinds 2010 is gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas, 397,5 miljoen dollar ofwel 358 miljoen euro gaat betalen.

Het OM verwijt Vimpelcom ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte in de periode 2006 tot en met 2012. Naast betalingen van in totaal 114,5 miljoen dollar aan Oezbeekse ambtenaren betaalde Vimpelcom nog eens 30 miljoen dollar aan liefdadigheidsdoelen waarvan een aantal gelieerd was aan Oezbeekse overheidsfunctionarissen.

Parallel aan het Nederlandse onderzoek werd de zaak ook bekeken door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Het Russische bedrijf betaalt ook 397,5 miljoen dollar aan de Amerikaanse autoriteiten.

OM schikt met Vimpelcom voor 358 miljoen euro
OM schikt met Vimpelcom voor 358 miljoen euro (Foto: BuzzT)

Lady Gaga loopt modeshow voor Marc Jacobs

Lady Gaga verscheen donderdag op de catwalk van modeontwerper Marc Jacobs. Volgens Womens Wear Daily stond de popster erop om hetzelfde behandeld te worden als de andere modellen die de nieuwe collectie van de Amerikaanse modeontwerper laten zien. Zo wilde ze niet dat ze apart van de andere modellen voorbereid werd voor de show.

Jacobs zorgde ook voor de outfit die Gaga eerder deze week droeg tijdens haar eerbetoon aan David Bowie op de Grammy's. Die look was gebaseerd op Bowie's karakter Ziggy Stardust. Eerder deze week liet de zangeres aan New York Post weten liefde te koesteren voor mode, maar benadrukte dat ze zichzelf niet geschikt vindt om zelf kleding te ontwerpen. "Ik heb geen eigen kledinglijn en zal ik die nooit krijgen. Als ik al iets met mode doe zal het altijd als muze zijn."

Lady Gaga loopt modeshow voor Marc Jacobs
Lady Gaga loopt modeshow voor Marc Jacobs (Foto: BuzzE)

'Trump kan Republikeinse race gaan winnen'

Donald Trump zou de Republikeinse voorverkiezingen kunnen gaan winnen en moet daarom serieus worden genomen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zei de Amerikaanse vicepresident en Democraat Joe Biden donderdag lokale tijd. Volgens Biden speelt Trump in op de angsten die bij kiezers leven.

"Ik denk dat het zeker mogelijk is dat Trump genomineerd wordt voor het presidentschap. Ik zou hem dus maar serieus nemen, want hij speelt in op de angsten van kiezers en weet die goed onder woorden te brengen", aldus Biden in een interview met tv-zender MSNBC.

'Trump kan Republikeinse race gaan winnen'
'Trump kan Republikeinse race gaan winnen' (Foto: ANP)

Rihanna stelt tour uit vanwege ziekte

Rihanna heeft het begin van haar Anti-tour uitgesteld. Dat schrijft NME. Ze is ziek en heeft besloten om concerten in onder meer San Diego, Houston, Austin, Dallas en Atlanta uit te stellen. De tour begint nu in Jacksonville op 12 maart.

Eerder moest de zangeres ook al haar optreden op de Grammy Awards afzeggen. Ze heeft volgens een woordvoerder bronchitis en moet haar stem rust geven, omdat ze anders het risico loopt haar stembanden te beschadigen. Rihanna is al enkele dagen aan de antibiotica, tot dusver lijkt het resultaat van de kuur ver te zoeken.

Ook het concert dat de zangeres uit Barbados op 11 juni zou geven in de Amsterdam ArenA is verschoven. Het optreden heeft nu plaats op 17 juni, liet Mojo Concerts vrijdag weten.

Het optreden wordt verplaatst vanwege "onvoorziene veranderingen in het tourschema van Rihanna". Gekochte kaarten zijn ook op de nieuwe datum geldig. Wie al kaarten had maar op 17 juni is verhinderd, kan zijn geld terugkrijgen, aldus Mojo.

Rihanna stelt tour uit vanwege ziekte
Rihanna stelt tour uit vanwege ziekte (Foto: BuzzE)

Klusprogramma John Williams scoort goed

De eerste aflevering van een nieuwe reeks Help mijn man is klusser van RTL4 heeft donderdagavond veel kijkers getrokken. Ruim 1,6 miljoen mensen stemden af op het klusprogramma met John Williams. Dat is maar ietsjes minder dan Goede tijden slechte tijden dat slechts 60.000 kijkers meer had en daarmee de tweede plek in de top 10 bekleedt.

In Help mijn man is klusser worden vrouwen geholpen van wie de man zelf in huis klust, maar er een potje van maakt. John Williams confronteert de thuisklussers met de puinhoop die ze veroorzaakt hebben. Een professioneel klusteam gaat vervolgens in het huis aan de slag en herstelt de schade die is aangericht.

Verder stonden naast het nieuws en de actualiteiten ook Het mooiste meisje van de klas (NPO1, 1,3 miljoen kijkers) en Heer en Meester (NPO1, 1,1 miljoen kijkers) in de top 10.

Klusprogramma John Williams scoort goed
Klusprogramma John Williams scoort goed (Foto: BuzzE)

Eric Clapton komt met nieuw album

Eric Clapton brengt komend voorjaar zijn 23e album uit onder de titel I Still Do. Dit meldt Rolling Stone.

De zanger werkt samen met muziekproducent Glyn Johns, die in het verleden werkte voor de Rolling Stones, Eagles, Led Zeppelin en the Who. In 1977 werkten ze samen aan Claptons lp Slowhand, met daarop de hits Cocaine, Wonderful Tonight en Lay Down Sally.

Het nieuwe album komt 20 mei uit. "Dit was eindelijk een kans om weer samen met Glyn Johns te werken, toevallig veertig jaar na Slowhand", zegt Eric Clapton.

Voor een aantal nummer op I Still Do werkte Eric Clapton samen met muzikanten die hij kent uit het verleden, onder wie drummer drummer Henry Spinetti, bassist Dave Bronze, gitarist Andy Fairweather Low en organist Paul Carrack.

Eric Clapton komt met nieuw album
Eric Clapton komt met nieuw album (Foto: BuzzE)

Biden prijst anticorruptiewetgeving Oekraïne

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de president van Oekraïne Petro Porosjenko donderdag in een telefoongesprek geprezen voor het doorlaten van anticorruptiewetgeving. Dat maakte het Witte Huis bekend. Oekraïne schoof belangrijke hervormingen eerder op de lange baan en deed weinig tegen de enorme corruptie in het land. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie oefenden al langere tijd druk op Oekraïne uit.

"De vicepresident was daarnaast lovend over Porosjenko's beslissing om procureur-generaal Viktor Sjokin te vervangen. Dit maakt het mogelijk om de noodzakelijke hervormingen door te voeren", aldus het Witte Huis in een verklaring. Sjokin werd samen met de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek geruime tijd bekritiseerd omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor de vertraging van de hervormingen. President Porosjenko had Jatsenjoek dinsdag gevraagd op te stappen, maar de regering van de premier overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen.

Biden prijst anticorruptiewetgeving Oekraïne
Biden prijst anticorruptiewetgeving Oekraïne (Foto: ANP)

Schiphol lijdt niet onder tariefsverlaging

Schiphol heeft de omzet afgelopen jaar maar licht zien dalen, ondanks een fikse verlaging van de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen. De groei van het verkeer en vervoer compenseerde de tariefsverlaging volledig, liet het luchthavenbedrijf vrijdag weten.

De omzet daalde 1 procent tot 1,42 miljard euro. Dat komt met name door de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail. Daarvoor gecorrigeerd was sprake van 1,5 procent groei. De opbrengsten uit havengelden lieten juist een lichte stijging zien, tot 869 miljoen euro.

De nettowinst ging met meer dan een derde omhoog naar 374 miljoen euro. Dat is grotendeels te danken aan een herwaardering van vastgoed ter waarde van 67 miljoen euro, en een boekwinst van 50 miljoen euro op de verkoop van het belang in Schiphol Airport Retail.

Schiphol lijdt niet onder tariefsverlaging
Schiphol lijdt niet onder tariefsverlaging (Foto: ANP)

Consumenten geven iets meer uit

Consumenten hebben in december iets meer uitgegeven dan een jaar eerder. De toename zwakte echter af tot het laagste peil van 2015, terwijl de stemming onder consumenten de afgelopen tijd is verslechterd. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De consumentenbestedingen lagen in de laatste maand van vorig jaar 0,6 procent hoger dan in december 2014. De beperkte stijging kwam onder meer door de warme winter. Daardoor werd aanzienlijk minder gas verbruikt.

Het consumentenvertrouwen is volgens het CBS verder afgenomen. Deze maand zakte de index waarmee de stemming wordt gepeild met 5 punten naar min 1. Dat betekent dat de pessimisten weer de overhand hebben.

Consumenten geven iets meer uit
Consumenten geven iets meer uit (Foto: ANP)

Hans Teeuwen doet korte tournee

Cabaretier Hans Teeuwen gaat een korte tournee doen van zijn nieuwe voorstelling Echte Rancune. Tussen mei en augustus speelt Teeuwen 31 keer in grote theaters in zestien grote steden in Nederland en België.

De kaartverkoop voor deze korte tour start maandag om 10.00 uur, zo maakte zijn woordvoerder vrijdag bekend. De exacte steden en theaters worden vrijdagochtend op zijn website bekendgemaakt.

Het is de eerste maal in vijf jaar dat de cabaretier met een theatervoorstelling te zien is. Het is de zevende solo-cabaretvoorstelling van Teeuwen. De laatste was Spiksplinter in 2011, waar 60.000 mensen naar kwamen kijken.

Echte Rancune wordt volgens Teeuwen 'een bonte avond boordevol karaktermoord op belangrijke mensen en/of instituties'. "Ook voor wijven." Verder zegt Teeuwen zich kwetsbaar te gaan opstellen en eerlijk te praten over zijn eigen zwakheden, zoals narcisme en een hardnekkige softdrugsverslaving.

De try-outvoorstellingen in april en begin mei waren binnen een uur uitverkocht. Teeuwen is de derde grote cabaretier in korte tijd die aankondigt na jaren weer een comeback op het podium te maken. Ook Harrie Jekkers en Theo Maassen keerden na jaren van afwezigheid in de theaters terug op het podium.

Hans Teeuwen doet korte tournee
Hans Teeuwen doet korte tournee (Foto: BuzzE)

Fuller House

Het is de era van revival-tv. Diverse oude series zijn teruggekeerd of staan op het punt terug te keren. Denk aan het nu lopende nieuwe seizoen van The X-Files, het aangekondigde Twin Peaks of de terugkeer van 24. Een opvallende en minstens net zo populaire revival waarmee Netflix komt is een vervolg op Full House. Maar zitten we in de 'tenties' nog op een sitcom over waarden en normen binnen een grote familie te wachten?

Apple krijgt steeds meer bijval

Apple-CEO Tim Cook krijgt uit de techwereld steeds meer bijval in zijn strijd met de FBI. Nadat eerder Google en Facebook de kant van Apple kozen, heeft nu ook Twitter-CEO Jack Dorsey laten weten achter Cook te staan. "Wij steunen Tim Cook en bedanken hem voor de manier waarop hij Apple leidt", schrijft Dorsey op Twitter.

Apple heeft het met de FBI aan de stok omdat de opsporingsdienst van de iPhonemaker eist dat het agenten toegang geeft tot versleutelde software op de iPhone van een van de San Bernardino-schutters. Apple zegt enerzijds geen toegang te kunnen geven en anderzijds dat het dat ook helemaal niet van plan is. Een achterdeurtje in de software van Apple bouwen, zoals de FBI wil, is voor Cook helemaal een brug te ver. Volgens de CEO geeft Apple daarmee niet alleen de FBI toegang tot de meeste gevoelige informatie van zijn gebruikers, maar in potentie iedereen.

Vrijwel direct nadat Cook zijn standpunten over de FBI in een schrijven op de website van Apple plaatste, kreeg hij uit alle hoeken van de samenleving steun. Onder meer de toppen van Google en Facebook en schaarden zich achter Apple. Ook NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft zijn waardering uitgesproken over het standpunt van Cook. Volgens Snowden is de strijd tussen Apple en de FBI een cruciaal moment in de strijd om privacy.

Apple krijgt steeds meer bijval
Apple krijgt steeds meer bijval (Foto: BuzzT)

KNMI waarschuwt voor mist en gladheid

Het KNMI heeft wegens mistbanken en gladheid vrijdag een code geel afgegeven. Vooral in het westen, midden en noorden kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing.

Die weersomstandigheden speelden het verkeer in de ochtendspits parten. Er waren wat ongelukken, vooral in het oosten van het land.

Dit weekend wordt het onstuimig weer, met zware windstoten en heel veel regen. Op veel plaatsen valt er 25 millimeter, en her en der zelfs 40 millimeter. Het lijkt wel herfst, meldt Weeronline.

Vooral in het westen van het land waait het dit weekend hard, met zware windstoten tot 80 kilometer per uur. Aan de kust is het stormachtig. Waarschijnlijk valt in het noorden en noordoosten de meeste regen. Glad wordt het niet, en ook gaat het niet vriezen.

KNMI waarschuwt voor mist en gladheid
KNMI waarschuwt voor mist en gladheid (Foto: ANP)

Europol waarschuwt voor aanslag IS

De chef van de Europese politieorganisatie Europol waarschuwt voor grootschalige aanslagen door aanhangers van Islamitische Staat (IS). In de Duitse Osnabrücker Zeitung zegt Rob Wainright dat het gevaar voor een aanslag in Europa in tien jaar niet zo groot is geweest.

Volgens Wainright laten de aanslagen in Parijs in november zien dat de terreur van IS een internationale dimensie heeft gekregen. "Het is te verwachten dat IS of andere religieuze terreurgroepen een aanslag ergens in Europa willen plegen met het doel zoveel mogelijk slachtoffers onder burgers te maken", aldus de Europol-chef.

Volgens Wainright komt het gevaar niet alleen van groepen maar ook van enkelingen, bijvoorbeeld jihadisten die terugkeren. Volgens schattingen van Europol zijn op dit moment 3000 tot 5000 strijders teruggekeerd in een van de landen van de EU.

Europol waarschuwt voor aanslag IS
Europol waarschuwt voor aanslag IS (Foto: ANP)

Gemeenteraad stemt tegen azc in Heesch

Er komt voorlopig geen asielzoekerscentrum in Heesch. Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om een asielzoekerscentrum met 500 bedden voor een periode van tien jaar te vestigen werd donderdag tijdens een raadsvergadering verworpen. In plaats daarvan riep de gemeenteraad het college op om "substantieel meer statushouders op te vangen" dan de gemeente Bernheze wettelijk verplicht is.

Al vanaf de middag was er een noodverordening van kracht in Heesch. Er werd wel geprotesteerd buiten het gemeentehuis, maar het bleef rustig. De politie hield drie mensen aan. Twee van hen werden gearresteerd vanwege opruiing en belediging, een derde had een mes bij zich.

In de afgelopen maanden was er veel ophef over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in de Noord-Brabantse plaats. Tegenstanders hingen onder meer varkenskarkassen op de plaats op waar dat zou moeten komen. De afgelopen week werden er pamfletten opgehangen in Heesch tegen het centrum.

Gemeenteraad stemt tegen azc in Heesch
Gemeenteraad stemt tegen azc in Heesch (Foto: ANP)

Rose McGowan investeert in wiet

Rose McGowan verdient wat geld bij door in de wietindustrie te investeren. Dat vertelt ze aan New York Post.

"Ik ga niet de wietindustrie in, ik zit er al in als een investeerder." De actrice weidt verder niet uit over haar zaken. Wel is duidelijk dat ze ook gewoon nog inkomsten heeft als actrice en ze gaat het ook proberen als regisseur, onthult ze. Ze gaat aan de slag als regisseur en producer van de film Death Valley Hell Cats, een western rond een vrouwelijke biker.

"Erg intelligent, erg rauw en niet seksueel", vertelt ze over haar aanstaande project. "Denk aan Easy Rider, maar dan met boze vrouwen."

Rose McGowan investeert in wiet
Rose McGowan investeert in wiet (Foto: BuzzE)

VNO-NCW: Alleen asiel bij kans op baan

Nederland en andere EU-landen moeten alleen nog maar vluchtelingen opvangen die kans hebben op een baan. Andere vluchtelingen moeten worden opgevangen in Turkije en andere landen in de regio waar zij vandaan komen.

Dit betoogt de voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, vrijdag in een interview met De Telegraaf. De EU moet er wel voor betalen: "Je zorgt voor geld voor opvang daar."

"De aantallen zijn zo groot geworden dat opvang en integratie in de verdrukking komen en we gedwongen zijn om de kansen op deelneming aan de samenleving een rol te laten spelen bij het toekennen van een legale status", aldus De Boer. "In die test kijk je of iemand kans maakt in onze westerse samenleving, op de arbeidsmarkt, cultureel. Die kansrijke mensen laat je komen."

VNO-NCW: Alleen asiel bij kans op baan
VNO-NCW: Alleen asiel bij kans op baan (Foto: ANP)

Kate Hudson wil nog vier tot zes kinderen

Kate Hudson heeft er al twee, maar ziet het zitten om nog veel meer kinderen te krijgen. Dat vertelt ze aan Jennifer Hutt in haar radioprogramma op SiriusXM.

"Ergens tussen de vier en zes", vertelt de 36-jarige actrice over hoeveel kinderen ze nog zou willen. Ze is momenteel moeder van twee zoons, Ryder (12) en Bingham (4) en geniet daar volop van. "Het zijn lastpakken maar wel de beste lastpakken. Ik geniet van alle aspecten. De krankzinnigheid, de chaos, dat ik met ze kan lachen en dat ik mijn stem moet verheffen."

De actrice kan geen helderheid geven over de geruchten dat haar moeder Goldie Hawn gaat trouwen met haar stiefvader Kurt Russell: "Die geruchten zijn 32 jaar oud en keren altijd terug. Ik weet het niet. Het zou geweldig zijn en ook hilarisch dat ze op dit punt zouden gaan trouwen. Ze zijn geweldig samen."

Kate Hudson wil nog vier tot zes kinderen
Kate Hudson wil nog vier tot zes kinderen (Foto: BuzzE)

Aparte top over migratie met Turkije

De Europese Unie organiseert begin maart een aparte top met Turkije over de migratieproblematiek. Dat kondigde Europees president Donald Tusk in de nacht van donderdag op vrijdag aan na de eerste dag van overleg met alle regeringsleiders en staatshoofden van de EU.

Tusk noemde geen specifieke datum. De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann had het over 7,8 of 9 maart als optie, maar ook de datum van 5 maart zingt rond.

Er stond donderdagochtend overleg gepland in Brussel met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Maar deze zegde af na de bloedige terreuraanslag in de Turkse hoofdstad Ankara van woensdag.

Plan van aanpak
Turkije en de EU hebben een plan van aanpak afgesproken om de stroom migranten naar Europa in te dammen. Maar hoewel Turkije al veel doet, moet het de afspraken sneller en beter uitvoeren, zei premier Mark Rutte. "Nederland is daar 24 uur per dag mee bezig." De militaire betrokkenheid van Turkije bij het conflict in Syrië zet de uitvoering van het plan volgens Rutte niet onder druk.

Turkije kan rekenen op zeker 3 miljard euro om de omstandigheden voor vluchtelingen in Turkse kampen te verbeteren zodat ze niet de reis naar Europa ondernemen. "Het is nu zaak die 3 miljard gezamenlijk goed te besteden", aldus Rutte.

Op dit moment gaat de toestroom van vluchtelingen echter nauwelijks verminderd door. Een aantal landen heeft hierop op eigen houtje maatregelen genomen. Zo wil Oostenrijk een limiet instellen op het aantal migranten dat het land dagelijks kan binnenkomen, maar dit kan in buurlanden zoals Slovenië leiden tot problemen.

Illegaal
Volgens de Europese Commissie zijn de Oostenrijkse maatregelen illegaal, maar Rutte toonde begrip voor de beslissing. Oostenrijk is "buitengewoon zwaar geraakt" door de grote instroom van migranten, zei hij.

Tusk zei, zonder Oostenrijk met name te noemen, dat de EU-landen "de samenwerking bij dergelijke beslissingen"moeten verbeteren. Hij benadrukte dat er geen alternatieve oplossing is voor de migratiecrisis dan een Europese.

Aparte top over migratie met Turkije
Aparte top over migratie met Turkije (Foto: ANP)

Politiebond Miami wil boycot concert Beyoncé

De chef van de politiebond in Miami is niet blij met de komst van Beyoncé naar zijn stad. De zangeres sympathiseerde volgens hem tijdens haar optreden in de Super Bowl-finale met de gewelddadige groep Black Panthers.

"Het feit dat Beyoncé Amerikanen uit elkaar wil drijven door de Black Panthers te promoten en een anti-politieboodschap te verspreiden laten zien dat ze weinig respect heeft voor de politie", schrijft Javier Ortiz. Hij ziet haar Super Bowl-outfit die naar de symboliek van de zwarte nationaalsocialistische groep en de inhoud van haar politieke nummer Formation als het bewijs van het vermeende dubieuze gedachtegoed van de popster.

"Ik zag per ongeluk de video van Formation waarin de mobiele eenheid zich overgeeft met hun handen omhoog, refererend naar het 'Hands up, don't shoot'-thema van de Black Lives Matter-beweging die werd geïnspireerd door de dood van Michael Brown in Ferguson", schrijft Ortiz in zijn betoog waarin hij stelt dat de kritiek op de politie van de zangeres en de demonstranten onterecht is. "Ik daag Beyoncé uit om het rapport te lezen over zijn dood. Hand up, don't shoot is gebouwd op leugens."Ortiz spreekt zijn hoop uit dat andere politieorganisaties in het land ook de concerten van Beyoncé gaan boycotten.

Politiebond Miami wil boycot concert Beyoncé
Politiebond Miami wil boycot concert Beyoncé (Foto: BuzzE)

Obama legt Noord-Korea nieuwe sancties op

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Noord-Korea nieuwe sancties opgelegd vanwege het nucleaire programma van het land. De sancties volgen op de lancering van de langeafstandsraket begin deze maand.

Volgens de BBC willen de Verenigde Staten geldstromen stopzetten waarmee Noord-Korea aan verkleinde, nucleaire koppen van raketten werkt.

Amerika en China onderhandelen ondertussen over een resolutie van de VN Veiligheidsraad die gericht is op nieuwe sancties. China zegt dat sommige maatregelen de economie van Noord-Korea totaal kunnen verlammen.

Noord-Korea lanceerde begin februari een satelliet die volgens het land bedoeld is om de aarde te observeren. Maar onder meer de Verenigde Staten en Zuid-Korea stellen dat de lancering bedoeld is om de langeafstandsraket te testen waar de satelliet de ruimte mee is ingeschoten.

Obama legt Noord-Korea nieuwe sancties op
Obama legt Noord-Korea nieuwe sancties op (Foto: ANP)

De stemacteurs van Master of Orion

Wargaming.net wist gamers al te hypen met de aankondiging van een reboot van Master of Orion. Nu doet de studio er een schepje bovenop met een video waarin zij de acteurs bekendmaken die de stemmen in de game gaan verzorgen.

Een iconische game kan uiteraard niet anders dan iconische stemmen bevatten en Wargaming lijkt daar volledig aan te gaan voldoen. De stemmen van Master of Orion worden namelijk gedaan door Sci-Fi-grootmeesters. De Alkari-keizer wordt bijvoorbeeld ingesproken door Mark Hamill, bekend als Luke Skywalker uit de Star Wars-fims. Andere stemmen zijn onder andere die van Michael Dorn (Lt. Worf uit Star Trek), Robert Englund (Freddy Kreuger) en Dwight Schulz (Murdock uit The A-Team en Reg Barclay uit Star Trek) en John de Lancie (Q uit Star Trek).

Master of Orion komt ergens in 2016 uit op pc en Mac.

Fallout 4 en Witcher 3 grote winnaars van D.I.C.E. Awards

De D.I.C.E. Awards zijn weer vergeven. Op de jaarlijkse D.I.C.E. Summit, waar elk jaar de grootste meesterbreinen van de gameindustrie samenkomen om de industrie, trends en toekomst te bespreken, werden daarnaast Satoru Iwata en Hideo Kojima in het zonnetje gezet.

Iwata werd geëerd met de 'Lifetime Achievement Award', terwijl Kojima werd opgenomen in de Hall of Fame. Fallout 4 en The Witcher 3 mogen zich de grote winnaars van de avond noemen: beide wonnen in drie categorieën, waaronder Game of the Year. Bekijk de gehele lijst met winnaars hieronder.

GAME OF THE YEAR

 • Bloodborne
 • Winner: Fallout 4
 • Ori and the Blind Forest
 • Rise of the Tomb Raider
 • The Witcher 3: Wild Hunt

OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN GAME DIRECTION

 • Winner: Fallout 4
 • Life is Strange
 • Rise of the Tomb Raider
 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Undertale

ADVENTURE GAME OF THE YEAR

 • Batman: Arkham Knight
 • Life is Strange
 • Winner: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
 • Ori and the Blind Forest
 • Rise of the Tomb Raider

ACTION GAME OF THE YEAR

 • Destiny: The Taken King
 • Helldivers
 • Just Cause 3
 • Winner: Star Wars Battlefront
 • Splatoon

MOBILE GAME OF THE YEAR

 • Dominations
 • Winner: Fallout Shelter
 • Lara Croft GO
 • Pac-Man 256
 • The Room Three

DICE SPRITE AWARD

 • Her Story
 • Galak-Z
 • Kerbal Space Program
 • Winner: Rocket League
 • Undertale

OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN ANIMATION

 • Assassin's Creed Syndicate
 • Batman: Arkham Knight
 • Winner: Ori and the Blind Forest
 • Rise of the Tomb Raider
 • The Order: 1886

OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN ART DIRECTION

 • Lara Croft Go
 • Winner: Ori and the Blind Forest
 • Rise of the Tomb Raider
 • The Order: 1886
 • Star Wars Battlefront

OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN CHARACTER

 • Assassin's Creed Syndicate — Evie Frye
 • Her Story — Hannah Smith
 • Life is Strange — Max
 • Winner: Rise of the Tomb Raider — Lara Croft
 • The Witcher 3: Wild Hunt — Geralt of Rivia

OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN ORIGINAL MUSIC COMPOSITION

 • Batman: Arkham Knight
 • Everybody's Gone To The Rapture
 • Winner: Ori and the Blind Forest
 • Starcraft II: Legacy Of The Void
 • The Witcher 3: Wild Hunt

OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN SOUND DESIGN

 • Destiny: The Taken King
 • Ori and the Blind Forest
 • Rise of the Tomb Raider
 • Winner: Star Wars Battlefront
 • The Order: 1886

OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN STORY

 • Fallout 4
 • Her Story
 • Tales from the Borderlands: A Telltale Game Series
 • Rise of the Tomb Raider
 • Winner: The Witcher 3: Wild Hunt

OUTSTANDING TECHNICAL ACHIEVEMENT

 • Just Cause 3
 • Rise of the Tomb Raider
 • Star Wars Battlefront
 • The Order: 1886
 • Winner: The Witcher 3: Wild Hunt

FAMILY GAME OF THE YEAR

 • Guitar Hero Live
 • Lego Dimensions
 • Rock Band 4
 • Winner: Super Mario Maker
 • Tearaway Unfolded

FIGHTING GAME OF THE YEAR

 • Winner: Mortal Kombat X
 • Dead or Alive 5 Last Round
 • Rising Thunder

RACING GAME OF THE YEAR

 • Winner: Forza Motorsport 6
 • Need for Speed
 • Project Cars

ROLE-PLAYING/MASSIVELY MULTIPLAYER GAME OF THE YEAR

 • Bloodborne
 • Winner: Fallout 4
 • Pillars of Eternity
 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Undertale

SPORTS GAME OF THE YEAR

 • FIFA 2016
 • Madden NFL 2016
 • MLB 15 The Show
 • NBA 2K16
 • Winner: Rocket League

STRATEGY/SIMULATION GAME OF THE YEAR

 • Cities: Skylines
 • Fallout Shelter
 • Grey Goo
 • Winner: Heroes of the Storm
 • Kerbal Space Program

HANDHELD GAME OF THE YEAR

 • Earth Defense Force 2: Invaders from Planet Space
 • Winner: Helldivers
 • Pokemon: Super Mystery Dungeon
 • Yo-Kai Watch

OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN ONLINE GAMEPLAY

 • Destiny: The Taken King
 • Halo 5: Guardians
 • Hearthstone: Heroes of Warcraft
 • Winner: Rocket League
 • Splatoon

OUTSTANDING ACHIEVEMENT IN GAME DESIGN

 • Fallout 4
 • Her Story
 • Lara Croft Go
 • Massive Chalice
 • Winner: The Witcher 3: Wild Hunt

[eSports] Uitslag The Curse Trials - Dag 2

Dag 2 van 'The Curse Trials' begon met de pot tussen Firebat en RDU. Wederom zien we veel Dragon decks voorbij komen, afgewisseld met Aggro-varianten. Zo begon Firebat met Aggro Paladin en had hij ook Aggro Shaman en Tempo Mage. Hij probeerde hiermee gebruik te maken van de gaten die zijn gevallen via Sludge Belcher en Antique Healbot. Deze strategie schoot echter tekort: 3-1.

De match tussen Savjz en Kolento bracht weer een nieuw deck mee: Midrange Hunter van Kolento met Desert Camels. Hunter heeft relatief weinig verloren in Goblins vs. Gnomes en Naxxramas, dus het is een begrijpelijke keuze. Het deck legde het echter af tegen het sterke Druid en Aggro Shaman. Het wist wel knap te winnen van Control Priest, waardoor het aankwam op Control Priest tegen Rogue. Helaas faalde het internet van Kolento waardoor Savjz de overwinning kreeg toegewezen: 3-2.

In tegenstelling tot de andere deelnemers kwam in pot 3, tussen wereldkampioen Ostkaka en SuperJJ, SuperJJ aanzetten met Midrange Shaman in plaats van het populaire Aggro Shaman. Na een spannende Rogue-mirror wist Ostkaka de serie echter makkelijk naar zich toe te trekken: 3-0.

De vierde pot ging tussen Lifecoach en Zalae. Zalae herdefinieerde de betekenis van 'Bad Manners', ofwel BM. Als Aggro Shaman presteerde hij het om de eerste vier beurten niets te doen (uiteraard door een disconnect) en alsnog de winst te pakken. Betekent dit dat Aggro Shaman OP is? Zeker niet, maar lekker was het wel. Lifecoach liet zich echter niet kennen en vocht knap terug naar 2-2. Het kwam neer op het relatief zwakke Dragon Warrior van Lifecoach tegen de Combo Druid van Zalae. Lifecoach speelde het echter zeer sterk en pakte enigszins verrassend de serie met 3-2.

In de laatste twee potten van de winnersbracket wist Savjz te winnen van RDU (3-1) en pakte Lifecoach wederom een knappe zege, dit keer op wereldkampioen Ostkaka: 3-2. Hiermee plaatsten Savjz en Lifecoach zich voor de kwartfinales, die vanavond plaatsvinden. Via de losersbracket wisten Ostkaka en SuperJJ te plaatsen, de laatste twee kwartfinalisten.

Vanavond rond 20:00 uur Nederlandse tijd beginnen de kwartfinales. De matches vinden plaats tussen Trump en SuperJJ, Savjz en Amnesiac, Strifecro en Ostkaka en Thijs tegen ploeggenoot Lifecoach. Alles terugkijken kan via het Youtube-kanaal van Amaz, vanavond wordt alles weer live uitgezonden via zijn Twitch-kanaal.

Belgische trein rijdt op eigen houtje verder

Een Belgische trein die donderdagavond met motorpech stil kwam te staan op station Landen in Belgë, kwam plotseling weer in beweging en legde vervolgens ruim twaalf kilometer af zonder passagiers, maar ook zonder machinist. Dat meldt de VRT op haar website. 

De Belgische spoorwegen (NMBS) besloten om de trein gecontroleerd uit te laten rijden en stuurde de trein naar een doodlopend spoor in Tienen. Daar stond een machnist klaar op het perron om de spooktrein te enteren en tot stilstand te brengen. Uit voorzorg was verder al het treinverkeer op het betreffende traject stilgelegd. 

Het is nog steeds onduidelijk hoe de trein uit eigen beweging kon gaan rijden. Volgens de NMBS is er geen gevaar voor de veiligheid geweest, de overwegen waar de trein langs kwam werkten allemaal naar behoren en de trein had slechts een lage snelheid. Toch nemen de Belgische spoorwegen de zaak hoog op. 

'Emily Blunt in nieuwe Mary Poppins-film'

Emily Blunt is in gesprek om de hoofdrol te spelen in een nieuwe film rond Mary Poppins. Dat meldt Variety.

Disney wil binnenkort van start met de productie van een reboot van Mary Poppins. Naar verluidt speelt het nieuwe verhaal zich twintig jaar na het originele verhaal af, wel zullen originele verhaallijnen uit het beroemde kinderboek worden aangehouden.

Mocht de filmstudio Blunt strikken als hoofdrolspeler, dan zou het nog wel eens even kunnen duren voor de film af is. Vorige maand werd namelijk bekend dat de actrice zwanger is van haar tweede kind.

'Emily Blunt in nieuwe Mary Poppins-film'
'Emily Blunt in nieuwe Mary Poppins-film' (Foto: BuzzE)

Strijd tegen zikavirus kost 3,2 miljard euro

De strijd tegen het zikavirus in Latijns-Amerika en de Caraïbische Zee kost naar schatting 3,5 miljard dollar (ongeveer 3,2 miljard euro), denkt de Wereldbank . Als het virus dat door muggen wordt overgebracht niet snel gestopt wordt, kunnen de kosten nog oplopen. Dat maakte de Wereldbank donderdag Amerikaanse tijd bekend.

Vooral de Caraïbische landen kunnen financieel hard geraakt worden aangezien zij in hoge mate van het toerisme afhankelijk zijn. "Onze analyse onderstreept het feit dat we snel moeten handelen om het virus te stoppen", zei Wereldbankpresident Jim Yong. De bank helpt zelf mee door schenkingen te doen van 150 miljoen dollar (circa 135 miljoen euro).

Strijd tegen zikavirus kost 3,2 miljard euro
Strijd tegen zikavirus kost 3,2 miljard euro (Foto: ANP)

Getouwtrek over Britse EU-deal gaat verder

De eerste onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk zijn "open en constructief" verlopen, maar zicht op een akkoord is er nog allerminst. Na afloop van de eerste ronde gesprekken op regeringsniveau toonde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich voorzichtig optimistisch. Haar Italiaanse collega Matteo Renzi zei juist "minder optimistisch te zijn over een deal dan voor de top".

Zoals verwacht vocht de Britse premier David Cameron voor zijn land. Naar verluidt zette hij direct de toon van de onderhandelingen door fors hoger in te zetten op een aantal onderwerpen dan geformuleerd in de op tafel liggende compromistekst. Hij kreeg evenveel tegengeluid van andere EU-leiders.

Cameron wil betere voorwaarden voor het EU-lidmaatschap van zijn land, anders zal hij een vertrek uit de unie, Brexit genaamd, steunen. Zo wil hij onder meer de toegang van andere EU-burgers tot het Britse socialezekerheidsstelsel beperken. Met name in Oost-Europa stuit dit op grote bezwaren. Maar ook de relatie tussen euro- en niet-eurolanden wil Cameron anders en daar voelen Frankrijk en België dan weer weinig voor.

Deal moet mogelijk zijn 
"We zijn een eind gekomen, maar we zijn er nog niet", zei premier Mark Rutte. Volgens hem heeft wel "iedereen" het gevoel dat een deal mogelijk moet zijn. Al sloot Rutte ook niet uit dat de onderhandelingen vrijdag nog lang zullen doorgaan en mogelijk het weekeinde ingaan. Nederland kan "grosso modo" goed leven met de tekst die nu op tafel ligt, zei Rutte.

Rond 02.25 uur schorste voorzitter Donald Tusk de top en kondigde aan een-op-eengesprekken met enkele hoofdrolspelers te gaan voeren: Cameron, de Franse president François Hollande, de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka en de Belgische premier Charles Michel.

De andere regeringsleiders gingen naar hun hotelkamers. Juristen en diplomaten zijn ook aan het werk gezet om te kijken hoe ze alle opmerkingen en punten van zorg kunnen omzetten in voor iedereen acceptabele teksten. Later op vrijdag komen de leiders dan weer bij elkaar.

Tusk noemde dit voorafgaand aan het overleg de "maken-of-kraken-top". Volgens hem is er al wel wat voortgang geboekt, maar "moet er nog veel worden gedaan".

Getouwtrek over Britse EU-deal gaat verder
Getouwtrek over Britse EU-deal gaat verder (Foto: ANP)

John McAfee wil FBI helpen met hack telefoon

John McAfee snapt niet waarom de FBI zo aandringt bij Apple om diens technologie aan te passen zodat de opsporingsdienst toegang krijgt tot gevoelige gegevens. Samen met een groep getalenteerde hackers kan de softwaremiljonair de klus net zo goed klaren.

"Waarom kan de FBI zelf dit niet decoderen?", vraagt de oprichter van de antivirussoftware McAfee zich af in een column op Tech Insider. Hij noemt de rechterlijke uitspraak die Apple dwingt mee te werken een iPhone te kraken van een dader van de schietpartij in San Bernardino rampzalig voor de nationale veiligheid.

"Dus dit is mijn aanbod aan de FBI: ik decodeer binnen drie weken samen met mijn team de telefoon. Als jullie mijn aanbod accepteren hoef je Apple niet te vragen een achterdeur in zijn producten in te bouwen, wat het begin van het einde van Amerika zou zijn." Mocht de missie falen, dan belooft McAfee live op televisie zijn schoen op te eten.

Met het technische talent dat de VS rijk is zouden opsporingsklusjes simpel geklaard kunnen worden, vindt McAfee. "De reden waarom de FBI de beste hackers niet inhuren is dat ze niemand willen met een paarse hanenkam, tien piercings in de oren, tatoeages op het gezicht en eist om wiet te roken tijdens het werk. Maar reken maar dat de Chinezen en Russen zulke mensen wel inhuren en daarom lopen wij decennia achter in de cyberrace."

John McAfee wil FBI helpen met hack telefoon
John McAfee wil FBI helpen met hack telefoon (Foto: BuzzT)

Uitspraak verplichte behandeling Van der Graaf

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, hoort vrijdag of hij verplichte psychische behandeling moet blijven ondergaan. Hij heeft het stoppen hiervan vorige week bij de rechter in Den Haag geëist.

Het Openbaar Ministerie besloot eerder dat een van de voorwaarden voor zijn voorlopige vrijlating een verplichte begeleiding door een psycholoog is, meldde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) begin februari. Volgens Van der Graaf heeft hij de behandeling niet meer nodig.

Hij kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood.

Andere voorwaarden waar de moordenaar van Fortuyn zich aan moet houden, zijn onder meer dat hij zich wekelijks moet melden bij de reclassering. Ook mag hij niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van het slachtoffer komen. Bovendien is het hem verboden contact te hebben met nabestaanden en de pers.

Uitspraak verplichte behandeling Van der G.
Uitspraak verplichte behandeling Van der Graaf (Foto: ANP)

Biometrisch betalen wordt snel realiteit

Biometrische betalingsvarianten maken een snelle ontwikkeling door. Als het aan MasterCard ligt, kunnen onlinebetalingen eind volgend jaar al in grote delen van Europa via een vingerafdruk of gezichtsherkenning worden afgerond.

Die ambitie werd uitgesproken naar aanleiding van een zes maanden durende proef met 750 kaarthouders van ABN AMRO. Die lieten hun wachtwoorden, pincodes of bevestigingscodes varen en hadden de beschikking over een geschikte smartphone en een speciaal ontwikkelde app. Negen op de tien deelnemers zouden volgens het betalings- en technologiebedrijf bereid zijn hun wachtwoorden definitief in te ruilen voor biometrische authenticatie.

Daarbij viel het op dat de vingerafdrukmethode iets meer aanhangers had dan de variant met gezichtsherkenning. De gezichtsherkenning gebeurde daarbij overigens niet met een foto, maar met video. De gebruikers moesten met de ogen knipperen om te voorkomen dat criminelen er misbruik van maken door simpelweg een foto voor de lens te houden.

Vooruitstrevende Nederlander
"De Nederlandse consument is vooruitstrevend in het omarmen van nieuwe technologieën en ons land is duidelijk koploper in de ontwikkeling van het betalingsverkeer", concludeerde Arjan Bol, directeur MasterCard Nederland, na de test.

Voor het concreet uitrollen van de techniek, in onder meer het Verenigd Koninkrijk, België, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland, wordt nu contact gezocht met grote banken en technologiebedrijven. "We gaan verder kijken of we onze technologie kunnen integreren in de apps", aldus Bol.

Biometrisch betalen wordt snel realiteit
Biometrisch betalen wordt snel realiteit (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: van alles wat

Aanvankelijk kunnen er vandaag wat mistbanken hangen, maar die lossen snel op in de ochtend. Het uiterste oosten en zuidoosten maken 's ochtends kans op natte sneeuw, in de rest van het land schijnt met regelmaat de zon. Aan het eind van de dag neemt de bewolking toe en daarmee ook de kans op regen. De temperatuur is circa 6 graden en de zuidwestenwind is boven land zwak tot matig, krachtig aan de kust en boven zee.

Zon op 07.47
Zon onder 18.00

Afgelopen week wandelde qltel door Veghel. Om met zijn eigen woorden te spreken: "Het is weer eens wat anders dan het Reichswald".

Veghel (Foto: qltel)
Veghel (Foto: qltel)

Veghel (Foto: qltel)
Veghel (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1937 Koningin Wilhelmina bevestigde met haar handtekening een koninklijk besluit dat de kleuren van de Nederlandse vlag rood, wit en blauw zijn.
 1965 Drie opvarenden van het schip Sophocles kwamen om het leven toen er een explosie in de lading kunstmest plaatsvond, waardoor het schip zonk.
 1985

Na een motordefect kwam China Airlines-vlucht 006 in een vrije val terecht. Het toestel viel ruim 9 kilometer naar beneden voordat de piloten het vliegtuig weer onder controle kregen.

 1946 Het AVRO-radioprogramma Arbeidsvitaminen werd voor het eerst uitgezonden.


60 jaar arbeidsvitaminen

VVD: ook vervolging van geloofsgenootschappen

De bescherming die geloofsgenootschappen in het burgerlijk wetboek tegen strafvervolging genieten, moet verdwijnen. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vrijdag in een interview met Trouw. Dan wordt het ook mogelijk dat Justitie kan optreden tegen salafistische organisaties.

Volgens veiligheidsdienst AIVD zouden die organisaties met een orthodox-islamitische richting steeds vaker een antidemocratisch wereldbeeld uitdragen, zo schrijft Trouw. 'Religie kan nooit een dekmantel zijn voor een politiek-ideologische aanval op onze rechtsstaat', zegt Zijlstra daarover. 'In die salafistische kringen worden dingen geroepen en gezegd die echt ondermijnend zijn voor onze democratische rechtsstaat. Maar nu het onder het kopje religie wordt gebracht, kunnen we er niets aan doen. Daar moeten we vanaf.'

VVD: ook vervolging van geloofsgenootschappen
VVD: ook vervolging van geloofsgenootschappen (Foto: ANP)

Kensington naar Rome voor nieuwe plaat

Kensington vertrekt binnenkort naar Rome om daar aan een zijn vierde album te werken. Dat vertelde de band donderdagavond in RTL Late Night.

"Over een week gaan we", vertelde gitarist en zanger Casper Starreveld. "We gaan daar twee maanden zitten om aan de plaat te werken." In Rome gaat de Utrechtse rockband samenwerken met de Amerikaanse producer Michael Beinhorn. "Hij is een Grammy-nominated big shot uit Amerika", omschreef Casper. "Maar eigenlijk ook gewoon een aardige vent."

In Rome gaan de heren van Kensington 'nog wel wat schrijven'. "Maar we hebben al veel materiaal liggen." Casper schat in dat de tijd in de Italiaanse hoofdstad een 'best wel groot avontuur' wordt. "Het is echt een nieuwe stap."

Kensington naar Rome voor nieuwe plaat
Kensington naar Rome voor nieuwe plaat (Foto: BuzzE)

James Bonds Aston Martin levert miljoenen op

Een Aston Martin DB-10 waarin James Bond in zijn meest recente film Spectre reed, is in Londen geveild. Het voertuig heeft 2,1 miljoen pond (2,7 miljoen euro) opgeleverd, meldt Telegraph.

De supersnelle Aston Martin werd speciaal voor Spectre ontworpen. Er zijn slechts tien exemplaren gemaakt, de wagen die donderdag onder de hamer ging is de enige die te koop is aangeboden.

De nieuwe eigenaar mag de weg niet op met de sportwagen. Die is namelijk niet getest en daarom niet goedgekeurd voor de openbare weg. In het verkoopcontract is bovendien vastgelegd dat niet gesleuteld mag worden aan het voertuig, ook niet om ervoor te zorgen dat de wagen toch de weg op mag.

De Aston Martin was een van de tien bijzondere items uit Spectre die werden geveild. Een ring die schurk Franz Oberhauser droeg in de film bracht 26.000 pond (33.500 euro) op, de horloges van M en James Bond wisselden voor 16.000 pond (20.660 euro) en 75.000 pond (96.850 euro) van eigenaar. De opbrengst gaat naar verschillende goede doelen, waaronder Artsen Zonder Grenzen.

James Bonds Aston Martin levert miljoenen op
James Bonds Aston Martin levert miljoenen op (Foto: BuzzE)

Zeges Van Gerwen en Barney in Premier League Darts

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld hebben zeges geboekt tijdens de derde avond van de Premier League darts. De beide Nederlanders waren in Dublin te sterk voor respectievelijk Adrian Lewis (7-4) en Robert Thornton (7-5).

In een uitverkocht stadion in Dublin nam Van Gerwen al snel een 2-0 voorsprong in legs op Lewis, maar The Jackpot knokte zich naar een 3-4 voorsprong. Enkele mindere beurten voor de Engelsman zorgden ervoor dat Mighty Mike eenvoudig met 7-4 kon winnen. De nummer een van de wereld gooide een gemiddelde van boven de 106 punten per drie darts.

Van Barneveld had het lastiger tegen Thornton. Barney was scorend op dreef, maar maakte het zich toch onnodig lastig, waardoor het een benauwde 7-5 zege werd. Peter Wright trok de vorm van de afgelopen wedstrijden in de Premier League door en boekte een 7-3 zege op James Wade. De topper tussen Phil Taylor en Gary Anderson eindigde in een 7-4 zege voor Taylor. Dave Chisnall en Michael Smith deelden de punten: 6-6.

Stand

# Darter Gespeeld Punten Legsaldo
1 Peter Wright 3 6 21-11
2 Adrian Lewis 3 4 18-12
3 Raymond van Barneveld 3 4 19-14
4 Michael van Gerwen 3 4 18-14
5 Phil Taylor 3 4 16-12
6 James Wade 4 4 19-22
7 Dave Chisnall 3 3 17-13
8 Michael Smith 4 1 13-27
9 Gary Anderson 2 0 7-14
10 Robert Thornton 2 0 5-14
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #899
special
VrijMiBabes #151 (not very sfw!)
preview
Exoprimal
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
©FOK.nl e.a.