Fiji zet zich schrap voor Winston

Bewoners op de eilanden van Fiji maken zich op voor de kolossale orkaan Winston. De orkaan haalt op dit moment windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur en raast op de hoofdstad van de eilandengroep af.

Amper tien dagen geleden ontstond de storm in de Stille Oceaan enkele honderden kilometers ten oosten van de eilandengroep Vanuatu. De storm trok daarna naar het zuiden en groeide uit tot een categorie 3 orkaan. Er leek niets aan de hand want er lagen geen eilanden in het pad van de storm die langzaam weer leek af te zwakken. Toen maakte Winston ineens een opmerkelijke draai en zette koers naar het (noord)oosten en trok de cycloon richting Tonga terwijl hij langzaam weer in kracht won. 

Daar bracht Winston enorme hoeveelheden regen en veroorzaakte hij schade aan gewassen, infrastructuur en gebouwen. Eenmaal voorbij Tonga leek het gevaar geweken want Winston zwakte weer af en voordat hij bij Samoa zou komen bleek het systeem niet opgewassen tegen een hoge druk gebied en bleef het liggen.  Althans voor even want Winston deed het ondenkbare. Hij won opnieuw aan kracht en maakte rechtsomkeert en zette ineens koers naar het westen. 

Die koers heeft Winston nog altijd terwijl de storm steeds meer aan kracht won. Inmiddels is de cycloon uitgegroeid tot een orkaan van vierde categorie (5e op de Australische schaal) en halen de uitlopers windsnelheden tot 285 kilometer per uur. Winston mist Tonga dit keer maar raast nu recht op Fiji af. Diverse eilandjes liggen recht in het pad van de immense cycloon die op dit moment ook op ramkoers ligt met het dichter bevolkte hoofdeiland Viti Levu, waarop ook de hoofdstad Suva ligt. 

Sommige weermodellen voorspellen 400 tot 600 millimeter regen voor het hoofdeiland. De combinatie van zware regenval, stormvloed en de enorme windsnelheden voorspellen niet veel goeds voor de inwoners van het paradijs Fiji.  De verwachting is dat de storm daar dit weekend aan land zal gaan. Daarna zal de storm vermoedelijk weer een koers richting het zuiden kiezen. 

In het forumtopic over orkanen kan je de laatste stand van zaken en het actuele pad van de storm ook volgen.