Republikein Graham gooit handdoek in de ring

De strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten gaat verder met één kandidaat minder. De Republikeinse senator Lindsey Graham maakte maandag bekend dat hij zijn campagne voor het presidentschap staakt. 'Ik ben tegen een muur aangelopen', aldus Graham tegen CNN.

De 60-jarige senator uit South Carolina deed het niet goed in de peilingen voor de Republikeinse voorverkiezingen. Die worden nog altijd gedomineerd door de even omstreden als populaire Donald Trump. In zijn campagne kreeg Graham herhaaldelijk steun van senator John McCain, die in 2008 de Republikeinse presidentskandidaat was.

Graham liet duidelijk blijken dat hij een hoge post in de volgende regering ambieert, ongeacht wie de volgende president is. Zijn grootste ambitie is de vernietiging van terreurbeweging Islamitische Staat. Ook met de Democraat Hillary Clinton als president zou hij daar graag een bijdrage aan leveren, ook al ziet hij liever een partijgenoot aan het roer. 'Hillary, als jij president wordt, zal ik je helpen waar ik kan', zei Graham.

De presidentsverkiezingen zijn in november 2016. De voorverkiezingen bij de Republikeinen en Democraten beginnen over ruim een maand. Na het vertrek van Graham zijn er nog 13 Republikeinen in de race. Eerder staakten Scott Walker, Rick Perry en Bobby Jindal de strijd om het Witte Huis.

Republikein Graham gooit handdoek in de ring
Republikein Graham gooit handdoek in de ring (Foto: ANP)