WK Darts: Debutant De Zwaan verliest van Smith na thriller

Jeffrey de Zwaan is er net niet ingeslaagd om bij zijn debuut op het wereldkampioenschap darts te winnen. De 19-jarige darter, die dit jaar voor het eerst op de Pro Tour speelt, verloor na een sudden deathleg met 3-2 van Michael Smith, de nummer acht van de wereld. 

Smith mag aan de partij beginnen, maar De Zwaan brak direct met een 90-finish. De Engelsman brak met een 92-finish echter direct terug. Hij hield daarna zijn leg en brak De Zwaan met een 101-finish om de eerste set te pakken.

De partij was van goed niveau en De Zwaan hield zijn vorm vast. Hij maakte één break en trok daarmee de stand gelijk. In de derde set is het opnieuw De Zwaan die de eerste leg pakt en met een 86-finish op 2-0 komt. De Zwaan mist vervolgens twee darts op tops voor de derde set, maar een leg later kan hij alsnog de derde set pakken.

De als achtste geplaatste Smith liet in de vierde set direct zien dat hij nog een pijltje kon gooien en brak De Zwaan direct met een 134-finish. The Black Cobra kreeg drie kansen om direct terug te breaken, maar verzuimde. Smith klopte direct de 2-0 binnen en met een 105-finish zorgde Bully Boy dat er een vijfde set gespeeld moest gaan worden. 

De triples blijven lekker vallen bij Smith en kwam op 1-0. Via 62 bracht De Zwaan de stand weer op gelijke hoogte. Het werd 2-2 en er was een verlenging nodig. Smith hield de druk erop en kwam 4-3 voor, maar met een briljante 128-finish werd het 4-4 en even later 5-5. Voor het eerst dit WK was er een sudden deathleg nodig. 

Smith won het bullen en mocht de laatste leg beginnen. Hij opende met 128, waar De Zwaan slechts 29 noteerde. Dit verschil bleek dodelijk. Via dubbel vier gooide Smith de partij uit. De Engelsman treft na de kerst Steve Beaton in de tweede ronde.