Amerikaanse turnsters wereldkampioen, Nederland achtste

De turnsters van de Verenigde Staten hebben dinsdag bij de WK in Glasgow de teamfinale gewonnen. Daarmee prolongeerde de olympisch kampioen de vorig jaar in Nanning behaalde wereldtitel. Team USA kwam tot een score van 181,338.

Het zilver ging naar China (176,164), brons was voor Groot-Brittannië (172,380). De Nederlandse vrouwen, die zaterdag tot veler verrassing tot de finale waren doorgedrongen, werden achtste: 162,730. Door de kwalificatie voor de finale weten de Oranje-turnsters zich verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Rio.

De Amerikaanse vrouwen hebben met Simone Biles de beste turnster van deze olympische cyclus in de gelederen. Met de na twee jaar afwezigheid teruggekeerde Gabrielle Douglas en Alexandra Raisman had het team bovendien twee turnsters van de gouden olympische ploeg van Londen 2012. De Russinnen faalden op balk waardoor de Britse vrouwen hen alsnog passeerden.

Nederland
Voor Nederland was het veertien jaar geleden dat er een vrouwenteam in de WK-finale stond. Destijds waren Renske Endel en Verona van de Leur de grote namen, in het huidige team springen de routiniers Lieke en Sanne Wevers en de 17-jarige Eythora Thorsdottir er uit. Met Lisa Top, Mara Titarsolej en de bijzonder stabiele Tisha Volleman stond er in Glasgow een team dat op en buiten de werkvloer - alleen al met de opkomst in de volle SSE Hydro - indruk maakte.

Voor bondscoach Gerben Wiersma wacht richting Spelen van Rio een puzzel als onder anderen Céline van Gerner en Noël van Klaveren fit zijn. Ook van de talenten Kirsten Polderman en Sering Perdok, die volgend jaar overkomen naar de senioren, wordt een en ander verwacht.

Amerikaanse turnsters opnieuw wereldkampioen
Amerikaanse turnsters opnieuw wereldkampioen (Foto: ANP)