Britse lords blokkeren omstreden belastingplan Cameron

In Groot-Brittannië heeft de zogeheten House of Lords een belangrijk besparingsplan van de regering van premier David Cameron tegengehouden. De leden van het hogerhuis houden zich doorgaans aan de ongeschreven regel dat ze zich niet te veel met financiële zaken bemoeien, maar in de stemming van maandag stopte een meerderheid het plan van de regering om bepaalde belastingverlagingen af te schaffen.

Cameron wil met de omstreden maatregel ruim 6 miljard euro bezuinigen, onder meer op bepaalde uitkeringen via de belastingdienst. Het hogerhuis vreest dat de armen veel te zwaar worden getroffen in de hervorming van het belastingstelsel.

In het huidige stelsel wordt aan armen 'belastingkrediet' uitgekeerd. De regering wil daar op besparen. Maar onder aanvoering van barones Meacher besloot het hogerhuis maandag dat het belastingplan eerst nader moet worden onderzocht. De minister van Financiën, George Osborne, beschuldigde de leden van het hogerhuis ervan op een constitutionele crisis aan te sturen.

Brits hogerhuis blokkeert hervormingsplan
Britse lords blokkeren omstreden belastingplan Cameron (Foto: ANP)