Eis: 3 jaar cel voor oud-Rochdale-topman

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat oud-Rochdale-bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp drie jaar de cel in. De oud-topman, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen, staat terecht voor meineed, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Ook zou hij creditcards van de corporatie privé hebben gebruikt.

Möllenkamp zou zich tien jaar lang hebben laten omkopen, voor meer dan twee miljoen euro in totaal. Het OM sprak van een man die 'zich kennelijk verheven voelde boven anderen'. "De regels golden niet voor hem."

Volgens de aanklager getuigde Möllenkamp's handelen van een 'haast niet te bevatten arrogantie'. "Alles was geoorloofd om zijn luxeleven te kunnen leiden."

Ontnemingszaak
De strafeis valt iets lager uit dan het OM eigenlijk had gewild, omdat het onderzoek lang heeft geduurd.

Eerder werd al bekend dat het OM ruim 2,4 miljoen euro terug wil van Hubert Möllenkamp. Dit wordt los van de strafzaak behandeld in een ontnemingszaak.

Mercedessen
Tegen de vrouw van Möllenkamp, Alberdine V., die wordt verdacht van het opmaken van een valse factuur, is drie maanden cel geëist. Zij zou een valse factuur hebben opgemaakt ter waarde van een kleine 190.000 euro voor consultancydiensten aan een bedrijf waar Rochdale ook zaken mee deed.

Henk O. (75) wil het OM acht maanden in de cel zien. O. had een sloopbedrijf dat zaken deed met Rochdale en wordt ervan verdacht Möllenkamp te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen. Het OM gaat uit van steekpenningen van in totaal ongeveer 700.000 euro.

Nawon
Arie van E. (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, wordt ook verdacht van omkoping van Möllenkamp. Als het aan het OM ligt, gaat hij voor zeven maanden de cel in.

Wat het OM betreft, krijgen alle vier de verdachten onvoorwaardelijke celstraffen.

Eis: 3 jaar cel voor oud-Rochdale-topman
Eis: 3 jaar cel voor oud-Rochdale-topman (Foto: ANP)