Het Goede Doel strijdt tegen piraterij

Henk Temming en Henk Westbroek van Het Goede Doel zijn het helemaal zat dat het hen door illegaal downloaden onmogelijk wordt gemaakt geld te verdienen met muziek. Om te voorkomen dat ze net als bij hun vorige plaat het schip ingaan door piraterij, hebben ze een drastische keuze gemaakt. Het nieuwe album Overwerk ligt in een kluis te wachten totdat 10.000 mensen een exemplaar hebben besteld én betaald. Pas dan wordt de cd uitgebracht.

Van het vorige album van de Nederlandstalige groep, Liefdewerk uit 2011, werden amper exemplaren verkocht. Henk Temming: "Mensen wilden de liedjes wel luisteren, maar niemand kocht de cd want een dag na de presentatie stond alles gratis op internet. Dan hebben we dus een paar jaar voor niets gewerkt. Dat kost zo een ton tot anderhalve ton. Daar hielden we een flinke kater aan over."

"Wij muzikanten hebben het enige beroep ter wereld waarvan het kennelijk maatschappelijk geaccepteerd is te stelen. Het wordt zelfs gelegitimeerd, want niemand treedt er tegenop", fulmineert Temming. "Iedereen roept dat er niets tegen te doen is, dat je als artiest nieuwe manieren moet vinden om geld te verdienen. Wij oude mannen moeten met onze tijd mee en worden schamper aangekeken als we zeggen dat het illegaal downloaden echt pure diefstal is. Maar er is wél iets tegen te doen. We hebben een oplossing bedacht die te simpel voor woorden is. Als je niets uitbrengt, wordt er ook niets gejat."

Daglicht
Het nieuwe album is de komende drie maanden te bestellen via de site van Het Goede Doel. Als na die tijd geen 10.000 stuks zijn verkocht, krijgen de fans hun geld terug en zullen de liedjes nooit het daglicht zien. Als het verkoopminimum om uit de kosten te komen wel wordt gehaald, worden de cd's gedrukt.

De componist is ervan overtuigd dat de aanpak van Het Goede Doel een succes wordt. Sterker nog, het zou wel eens een revolutie in de muziekwereld kunnen ontketenen. "Dit is dé manier om illegaal downloaden tegen te gaan. Als Taylor Swift en Metallica en al die andere wereldsterren die zich daar zo boos over maken hiervan zouden weten... Ik garandeer dat het werkt. We hebben nu in een dag al meer exemplaren verkocht dan van de vorige plaat in totaal."

En als dat heilige aantal van 10.000 bestellingen niet wordt gehaald? "Dan niet, dat is dan jammer. Dan hebben we ook kosten gemaakt, maar ben ik in ieder geval niet mijn respect verloren." Het zal Het Goede Doel er in ieder geval niet van weerhouden nieuwe muziek te maken. "Ik ben alweer bezig met het volgende album", belooft Temming.

Het Goede Doel strijdt tegen piraterij
Het Goede Doel strijdt tegen piraterij (Foto: BuzzE)