FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 augustus 2015

Reijnen vervangt Botteghin bij FC Groningen

FC Groningen heeft snel geanticipeerd op het vertrek van Eric Botteghin. De bekerwinnaar haalde donderdag Etiënne Reijnen weg bij SC Cambuur, als vervanger van de Braziliaanse verdediger. De 28-jarige Zwollenaar ondertekent volgens verscheidene media een contract voor drie jaar in Groningen. Beide clubs willen de transfer nog niet bevestigen, maar FC Groningen heeft voor vrijdagochtend 8 uur wel een perspresentatie aangekondigd.

Directeur Hans Nijland van Groningen bereikte donderdag na lange onderhandelingen een akkoord met Feyenoord over de transfer van Botteghin, die voor zo'n 2,5 miljoen euro naar De Kuip verhuist. Reijnen stond bovenaan het verlanglijstje van trainer Erwin van de Looi als de robuuste Braziliaan zou vertrekken. Cambuur verliest met de Zwollenaar zijn aanvoerder. Reijnen speelde eerder voor PEC Zwolle en AZ.

Reijnen vervangt Botteghin bij FC Groningen
Reijnen vervangt Botteghin bij FC Groningen (Foto: ANP)

Jos Verstappen: "Max snoert critici de mond"

Volgens Jos Verstappen heeft zijn zoon Max alle critici in de Formule 1 de mond gesnoerd. Jos is dan ook erg tevreden over de prestaties van zijn 17-jarige zoon die in Hongarije met een vierde plaats in Hongarije zijn beste prestatie tot nu toe heeft geleverd.

Max Verstappen kwam dit jaar als jongste rijder ooit de Formule 1 binnen en velen twijfelden er aan of de jonge Nederlander wel klaar zou zijn voor het grote werk, met zo weinig kilometers in Formule-auto's. De Toro Rosso-rijder toonde direct zijn snelheid, maar kende ook enkele crashes. Toch overheerst het positivisme met goede inhaalacties en enkele fraaie puntenfinishes. Jos Verstappen noemt Max tegenover Motorsport dan ook een parel voor de sport.

"Max was er klaar voor, en dat kan niet gezegd worden van elke 17-jarige. Ik ben blij dat hij in de Formule 1 zit en hij doet het erg goed. Red Bull is tevreden over hem en ik denk dat de Formule 1 blij kan zijn met een coureur als Max. Hij is snel, agressief en kan inhalen. Dat soort coureurs zijn altijd goed voor de sport."

De kritiek op de leeftijd van Verstappen junior is dan ook langzaam verstomd. Jos: "Ik heb een aantal artikelen gelezen waarin mensen hebben toegegeven dat ze fout zaten, maar er is nog niemand naar me toe gekomen om persoonlijk toe te geven dat hij het verkeerd had."

Inmiddels doen zelfs al geruchten de ronde dat Max Verstappen in 2017 naar Ferrari kan als opvolger van Kimi Räikkönen. Het onderstreept het talent van de rookie. "Ik wist dat Max het kon en ook Red Bull dacht er zo over. Ze hadden het volste vertrouwen in hem. Het is prima als iemand zegt dat ze niet in hem geloofden, maar ze hadden het duidelijk niet bij het rechte eind."

Jos Verstappen zeer tevreden over prestaties van zoon Max (Foto: Red Bull)
Jos Verstappen zeer tevreden over prestaties van zoon Max (Foto: Red Bull)

Ruime zege voetbalsters FC Twente in voorronde CL

De voetbalsters van FC Twente hebben ook hun tweede poulewedstrijd in de voorronde van de Champions League gewonnen en zijn nu al heel dicht bij een vervolg op het Europese podium. De Luxemburgse kampioen Jeunesse Junglinster vormde donderdagavond in Oldenzaal geen enkel probleem: 10-0.

Maud Roetgering had als eerste succes. De verdedigster benutte in het eerste half uur tot tweemaal toe een strafschop. International Jill Roord en Ellen Jansen scoorden later ook twee keer. De andere Twentse treffers waren van de Haagse aanwinst Renate Jansen, Shanice van de Sanden, Danique Kerkdijk en Jessica Birkel. De laatste werkte op slag van rust de bal in eigen doel.

FC Twente heeft zondag aan een gelijkspel tegen ASA Tel Aviv genoeg om het hoofdtoernooi, met de beste 32 clubs van Europa, te bereiken. Waarschijnlijk gaat de Nederlands kampioen ook bij een nederlaag door. De Israëlische ploeg verloor in Hengelo tegen Ferencváros met 1-2. Deze beide teams hebben nu drie punten en een veel minder doelsaldo. De Hongaarse titelhouder sluit af tegen Jeunesse.

Ruime zege voetbalsters FC Twente
Ruime zege voetbalsters FC Twente (Foto: ANP)

Aan hand van Sjef Jansen wint Totilas brons

Aan de hand van de Nederlandse trainer Sjef Janssen heeft Totilas met de Duitse ruiter Matthias Rath donderdag bij de Europese titelstrijd dressuur in Aken eindelijk bijgedragen aan brons voor Duitsland. Maar het dier dat ooit onder Edward Gal de grenzen verlegde, kwam individueel niet tot een opvallende score, 75,971. "Blijkbaar vinden sommigen dat de glans er een beetje vanaf is", zei Janssen. Zelf had hij het anders gezien. "Ik dacht dat hij boven de tachtig zou uitkomen."

Maar een teammedaille was tenminste iets. De laatste keer dat voor Totilas zoiets gebeurde was bij het EK van Rotterdam in 2011, zilver. De gouden medailles, twee keer Europees, drie maal op de Wereldruiterspelen, dateerden van 2009 en 2010. Ook onder leiding van Janssen, destijds bondscoach van Nederland. "Vorig jaar haalde Totilas nog scores die beter waren dan destijds", zegt Janssen. "Toen kwam die ellendige blessure. Maar het zit er volgens mij nog wel in."

Ooit kwam Totilas, gefokt in Nederland, van een andere planeet. Dat was voordat de hengst voor een bedrag dat naar verluidt de 10 miljoen euro overschreed in handen kwam van de Duitse hippische magnaat Paul Schockemöhle. Het tijdperk begon in 2009. Op de koninklijke terreinen van Windsor Castle reed Gal in de kür naar zijn eerste internationale titel. Hij deed dat met cijfers die nog nooit eerder waren behaald. Het paard was pas negen en werd een legende.

Te vroeg

De reactie van Gal, destijds: "Ineens merkte ik dat het fantastisch ging. Dat je iets deed wat nog nooit iemand eerder had gedaan. Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat er een paard zou komen dat zo goed zou zijn."

Die realiteit is inmiddels ingehaald. Janssen en Rath werken er hard aan Totilas terug te brengen naar de top. "Eigenlijk komt Aken te vroeg", had Janssen enkele uren voor de proef gezegd. "We zijn nog in de opbouwfase. Wat meer tijd was mooi geweest." De spanning voor Rath? "Dat kan hij aan. Hij is inmiddels wel wat gewend. Overal waar hij met Totilas verschijnt, staan twintig camera's."

Naderhand wil Janssen meer informatie. Drie juryleden beoordelen Totilas als de beste, de andere vier schatten hem lager in. De scores variëren van 80,1 tot 71,6, wat zeer opvallend is. "Ik wil weten waar dat vandaan komt. Pas dan weten we waar we aan toe zijn."

Aan hand van Sjef wint Totilas brons
Aan hand van Sjef wint Totilas brons (Foto: ANP)

Jimmy Fallon behoudt Tonight Show tot 2021

Jimmy Fallon blijft The Tonight Show presenteren tot het najaar van 2021. Dit meldt Deadline.

Topman Bob Greenblatt van NBC Entertainment heeft dit donderdag aangekondigd tijdens een presentatie van de Amerikaanse omroep.

Op 17 februari vorig jaar nam Jimmy Fallon het stokje over van Jay Leno, die de show sinds 1992 voor de Amerikaanse zender NBC presenteerde. BNN zendt de Amerikaanse latenightshow sinds mei 2014 elke werkdag rond 23.00 uur uit NPO3. In Nederland is de show een dag na de uitzending in Amerika te zien.

Jimmy Fallon behoudt Tonight Show tot 2021
Jimmy Fallon behoudt Tonight Show tot 2021 (Foto: BuzzE)

Connecticut voert doodstraf niet meer uit

De Amerikaanse staat Connecticut voltrekt geen doodstraffen meer. De hoogste rechtbank in de staat oordeelde donderdag dat de straf te wreed en ongepast is.

Connecticut nam al in 2012 een wetsvoorstel aan over afschaffing van de doodstraf. Voor mensen die voor het aannemen van de wet in april dat jaar tot de doodstraf waren veroordeeld, betekende het toenmalige besluit aanvankelijk geen uitkomst. Door de gerechtelijke uitspraak van donderdag ontlopen die veroordeelden nu alsnog de doodstraf.

Connecticut voert doodstraf niet meer uit
Connecticut voert doodstraf niet meer uit (Foto: ANP)

Meisje (11) bevallen van stiefzusje

Tragisch babynieuws uit Paraguay. Het elfjarige meisje, dat in april wereldnieuws was omdat ze zwanger was na te zijn verkracht door haar stiefvader, is zojuist bevallen.

Het meisje, in april nog maar tien lentes, werd destijds naar het ziekenhuis afgevoerd met hevige buikkrampen. Al snel bleek dat ze al 21 weken in verwachting was. Hoewel zij door haar stiefvader stelselmatig werd verkracht, mocht ze geen abortus ondergaan. Paraguay is namelijk streng katholiek.

Het meisje is vandaag bevallen van een dochter. Voor de zekerheid heeft men gekozen voor een keizersnee. Moeder en dochter maken het goed.

De stiefvader van het meisje moet binnenkort terechtstaan wegens verkrachting. Haar moeder zal worden aangeklaagd wegens verwaarlozing.

Boete Kyrgios voor beledigen Wawrinka

De Australische tennisser Nick Kyrgios moet boeten voor zijn beledigende opmerkingen richting Stan Wawrinka. De organiserende spelersbond ATP kondigde donderdag aan dat Kyrgios een boete krijgt. Onbekend is hoeveel de Australische 'bad boy' moet betalen voor zijn bijtende opmerkingen woensdag op de baan in Montreal tijdens zijn partij tegen Wawrinka. "Kokkinakis heeft het met je vriendin gedaan", zei de twintigjarige Australiër tussen twee punten door. "Sorry dat ik je dat moet vertellen, vriend."

Wawrinka leek op de baan niet te horen wat Kyrgios hem toeriep, maar de microfoons langs de baan registreerden de opmerkingen over mogelijke escapades van Kyrgios' landgenoot Thanasi Kokkinakis feilloos. De Zwitser, die in de derde set opgaf vanwege rugklachten, hoorde na afloop wat zijn tegenstander had gezegd. De winnaar van Roland Garros riep de ATP op maatregelen te nemen.

"Het is niet de eerste keer dat hij problemen veroorzaakt op de baan. Ik hoop dat de ATP hem straft", zei de 30-jarige Zwitser op de persconferentie na het duel in de tweede ronde van het masterstoernooi. "Hij is nog jong, maar dat is geen excuus. Elke partij heeft hij problemen, elke keer misdraagt hij zich." Kyrgios zei dat zijn opmerking een reactie was op een belediging aan zijn adres van Wawrinka. "Hij schold me uit, in het vuur van het spel heb ik iets teruggezegd."

Wawrinka scheidde vorig jaar en er zijn geruchten dat hij een relatie heeft met de Kroatische tennisster Donna Vekic. De negentienjarige blondine wordt ook gekoppeld aan Kokkinakis, teamgenoot van Kyrgios in het Daviscupteam van Australië.

Boete Kyrgios voor beledigen Wawrinka
Boete Kyrgios voor beledigen Wawrinka (Foto: ANP)

'Indiër te verlegen om te neuken'

Kan je eindelijk een tijger in je bed krijgen; ben je te verlegen. Het overkwam Vishal uit India. Misschien heeft het iets met zijn leeftijd te maken, hij is tien jaar oud.

Het is de droom van veel Fok!kers om ooit een vrouw op hun zolderkamertje te krijgen, maar voor Vishal werd dit volledig gefaciliteerd. Door medewerkers van de dierentuin. De witte Bengaalse tijger kreeg een leuk vrouwtje toegewezen en zij had er wel zin in.

Zij deed er dan ook alles aan om Vishal zover te krijgen dat hij zijn kleine krabpaaltje in haar poesje zou gaan schuiven: ze krabde waar hij jeuk had en rende enthousiast achter Vishal aan. Maar Vishal vond dat allemaal maar niets en ging er met de staart tussen de benen vantussen.

Een beetje jammer, want speciaal voor dit doel was Vishal ontwormd (wormen komen de romantiek niet ten goede) en kreeg hij de laatste 6 maanden extra middelen toegediend die zijn libido moesten verhogen. Ook aan de nodige vitamientjes was gedacht.

Een adviseur van de dierentuin vermoedt dat de verlegenheid van Vishal hem parten speelt. De grote kat is geboren in gevangenschap en heeft nooit eerder met dit soort leukigheid te maken gehad. Het zou zomaar kunnen zijn dat hij de geile signalen van Rupa niet begrijpt.

Dezelfde man denkt dat de dierentuinmedewerkers de kans hebben gemist om Vishal eens een keertje lekker van bil te laten gaan. De meeste witte tijgers nemen stiekem hun vriendinnetjes mee naar hun slaapkamer wanneer ze tussen de vijf en zes jaar oud zijn. Enkelen planten zichzelf succesvol voort tussen hun zevende en achtste jaar. Vishal is echter tien jaar oud, een leeftijd waarop het allemaal wat minder makkelijk gaat, volgens de adviseur.

De dierentuin heeft Vishal geselecteerd omdat hij het jongste, sterkste en leukst uitziende exemplaar is. Ze begrijpen niet waarom hij het niet ziet zitten om Rupa alle hoeken van het dagverblijf te laten zien.

Men hoopt nu meer kans te maken met een ander wijfje, dat wellicht wat minder kattig is in de ogen van de onwillige tijger. Haar naam is Rani, een Bengaalse tijger -niet wit- en dus wellicht een exotisch tintje dat Vishal in het gelid zal brengen.

Hopelijk komt Rupa over de afwijzing heen.

 

Blokkade pornosites India opgeheven (Foto: ANP)
Het blijft voorlopig bij digitale poesjes voor Vishal

Goud voor Nederlandse dressuurploeg op EK in Aken

De Nederlandse dressuurruiters zijn Europees kampioen geworden. Oranje, dat in 2007 en 2009 ook de beste van Europa was, troefde in het Duitse Aken olympisch kampioen Groot-Brittannië en titelverdediger Duitsland af.

Patrick van der Meer (Uzzo) en Diederik van Silfhout (Arlando) kwamen woensdag al in actie. Als eerste Nederlander mocht vandaag Hans Peter Minderhoud de arena in. Hij kwam op Johnson tot een score van 77.586%. Een aantal ruiters later was het de beurt aan Mathias Rath op Totilas, het paard waar Edward Gal in 2010 wereldkampioen mee werd. De Duitser kwam echter niet verder dan 75.917, uiteindelijk goed voor de zesde plaats. 

Edward Gal was op zijn paard Undercover de grote man van de tweede dag, met een score van 82.229%. Gal legde grote druk op de favorieten uit Duitsland en Engeland, door als eerste op de dag boven de tachtig procent uit te komen. De Engelse Charlotte Dujardin bleef daar met Valegro net iets boven (83.029%), maar voor de olympische kampioenen niet genoeg om Nederland van de eerste plaats te verdringen.

Als laatste kwam namens Duitsland Kristina Bröring-Sprehe de arena in, maar zij bleef met Desperados hangen op 79.433%, goed voor de derde plaats en daarmee werd Duitsland in eigen land teleurstellend derde. 

Zaterdag gaat het dressuurtoernooi verder met de Grand Prix Special. Zondag wordt het toernooi dan afgesloten met de kür op muziek. 

Sportblog: Button beroofd & schwalbe bij boksen

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Button bedwelmd en beroofd in Saint-Tropez
Formule 1-coureur Jenson Button genoot samen met zijn vrouw Jessica Michibata van een welverdiende vakantie in Saint-Tropez. Het stel had een villa gehuurd en samen met enkele vrienden verbleven ze in het riante huis om te genieten van de zomerbreak in de Formule 1. Echt genoten hebben ze helaas niet. Midden in de nacht is het gezelschap van zo'n 425.000 euro aan bezittingen beroofd. Dat de dieven hun gang konden gaan, kwam waarschijnlijk doordat ze slaapgas in de airconditioning van het gebouw gespoten hebben. Hierdoor merkten de slachtoffers niets van de diefstal.

De volgende ochtend bleken er vooral juwelen gestolen te zijn, waaronder de verlovingsring van Jessica Michibata ter waarde van zo'n 350.000 euro. Button en zijn vrouw zijn, nadat ze een verklaring bij de politie hadden afgelegd, snel huiswaarts gekeerd.

James Wade trouwt met voormalig walk-on girl
Darter James Wade is afgelopen zaterdag getrouwd met voormalig walk-on girl Sammi Marsh. De 32-jarige darter vroeg haar vorig jaar maart al ten huwelijk. The Machine zegt dat Sammi altijd er altijd voor hem is op de momenten dat hij het hard nodig heeft.

Sammi, die nu door het leven zal gaan als Sammi Wade Marsh, stopte vorig jaar als walk-on girl omdat op de andere dingen van het leven te concentreren. Sinds de aankondiging van het huwelijk gaat het sportief ook weer goed met Wade. Hij haalde de finales van de World Grand Prix en World Matchplay én won hij eind vorig jaar The Masters.

En zo kennen we Sammi waarschijnlijk beter:

Schwalbe in de boksring
We kennen schwalbes wel uit het voetbal, maar in het boksen komen ze maar zelden voor. Toch hebben er een echte onvervalste fopduik gevonden. In eerste instantie lijkt het alsof de Dominicaan Braulio Domínguez drie flinke klappen uitdeelt aan zijn Argentijnse opponent Marcos Martínez. Echter, bij het zien van de herhalingen blijkt dat de Argentijn hoogstens geschampt werd door zijn tegenstander. Toch stort hij ter aarde en zet het toneelspel voort als hij naar zijn kruk strompelt. Zelfs als de dokter hem controleert blijft de acteur in zijn rol. Dit zal nog wel een staartje krijgen, aangezien dit naar de misdaad riekt in verband met afgesloten weddenschappen.


Een echte schwalbe (Bron: YouTube)

Alles gaat fout bij HSV
Echt alles gaat mis bij Hamburger SV. De club vloog dankzij het nietige Carl Zeiss Jena uit de DFB Pokal en dat bleek het begin van het einde. Zo liet technisch directeur Peter Knäbel zijn rugzak achter in het park, per ongeluk naar wij aannemen. De rugzak werd gevonden door een vrouw die de loonlijst van alle spelers van HSV, enkele creditcards, scoutingsrapporten en nog een rijbewijs in de tas vond. Toen de vrouw zich bij de club meldde geloofden ze haar in eerste instantie niet. Na wat navraag bleek de vrouw toch gelijk te hebben. Een geluk bij een ongeluk is dat de vrouw de tas terugbracht in plaats van naar de pers te gaan.

Hiermee is de ellende voor de club nog niet voorbij. Ook de fanshop haakt aan bij de algehele malaise van de voormalige topclub, zo lezen we op Sportwereld.nl. De club verkocht via de fanshop namelijk een mooi shirt waarop diverse afbeeldingen van de eigen supporters stonden. Maar al snel bleek dat er niet alleen HSV-fans op stonden. Eén van de foto's bleek namelijk van fans van Hertha BSC te zijn. Inmiddels is het shirt uit de winkel gehaald. Maar dit zal vast niet het laatste incident in Hamburg zijn.

Historische collectie Spelen Amsterdam onder de hamer
De historische Treurniet-collectie zal vrijdag 14 augustus in IJsselstein geveild worden. Het gaat hier om de collectie van Jaco Treurniet met 998 spullen rondom de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Een van de absolute topstukken is een heuse gouden medaille - niet echt van goud - die door een onbekende olympisch kampioen werd gewonnen. Bieden voor de medaille is begonnen op 4500 euro, terwijl een zilveren (4000 euro) en bronzen (3500 euro) medaille nog op hun eerste bod wachten.

Er gaan nog veel meer verschillende items onder de hamer, ook voor een veel lager bedrag. Denk aan teamspeldjes van bijvoorbeeld Letland, Hongarije, Tsjechoslowakije, Frankrijk of Zweden. Ook een enorme collectie aan krantenknipsels, internationale tijdschriften en officiële rapporten van de Spelen worden geveild. Voor de liefhebber zijn er ook van vele evenementen nog heuse toegangskaartjes te kopen, zoals voor het athletiek (ja, met een h) of de 'openingsplechtigheid'. De gehele collectie is hier in te zien. Voor de liefhebber: bieden kan online, maar een account bij het veilinghuis is wel noodzakelijk.

Honkbalwedstrijd afgelast vanwege afleidende circustent
Sportwedstrijden worden om tal van redenen afgelast, maar slecht zelden omdat er een afleidend bouwwerk in het zicht staat. Maar dat was wel de aanleiding om de wedstrijd tussen Clearwater Threshers en Tampa Yankees in de Florida State League baseball af te gelasten. Direct achter het speelveld was namelijk een enorme blauwpaarse circustent verrezen. Dat was de officials zo'n doorn in het oog dat ze besloten de wedstrijd niet door te laten gaan. Het is immers lastig concentreren met een dergelijk uitzicht.

Revelatie Jupiler League moet weg bij Feyenoord

Joey Sleegers kan op zoek naar een nieuwe werkgever. In het afgelopen seizoen kwam de middenvelder van Feyenoord op huurbasis uit voor FC Eindhoven. Vandaag kreeg hij te horen dat trainer Giovanni van Bronckhorst in de selectie geen plaats voor hem heeft.

Het bericht kwam voor de speler in elk geval als een grote verrassing. Vorig seizoen liet Sleegers bij FC Eindhoven zien wat hij in huis had. Zo speelde 33 duels in de Jupiler League en scoorde daarin dertien keer. Dit leverde de aanvallende middenvelder overigens een Bronzen Stier en uiteindelijk zelfs een Gouden Stier voor het grootste talent van de Jupiler League op.

Toch lijkt de voetballer snel bij een andere club aan de slag te kunnen gaan. Volgens Martijn Krabbendam van Voetbal International zijn veel ploegen geïnteresseerd in de diensten van Sleegers. Het lijkt dus een kwestie van tijd te zijn, voordat hij bij een nieuwe club zal tekenen.

Octopussen zijn buitenaardse wezens

Een bericht waar niemand echt vreemd van zal opkijken: octopussen blijken eigenlijk buitenaardse wezens te zijn. Wetenschappers van de universiteit van Chicago komen tot deze opmerkelijke conclusie.

Het genetisch materiaal van het weekdier is in de ogen van de onderzoekers dusdanig vreemd: dat moet wel buitenaards zijn.

Het dna van de soortgenoten van Octo Q. Tentakel verschilt enorm van dat van andere dieren. In het dna van de octopus zijn maar liefst 33.000 eiwitten geïdentificeerd. Ter vergelijking: de mens heeft er 25.000.

De octopus lijkt verder ook totaal niet op andere maandweekdieren. Ze hebben namelijk -je verwacht het niet- acht poten, een uitzonder groot brein en een hoog IQ dat ze in staat stelt complexe problemen op te lossen. Daar komt nog bij dat sommige soorten bijzonder goed de voetbaltoto kunnen invullen.

De Britse Zoöloog Martin Wells laat aan duidelijkheid niets te wensen over: hij noemt het dier onomwonden een buitenaards wezen. “Hij beschrijft de eerste genoomsequentie op papier letterlijk als buitenaards”, aldus een collega.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Nature.

Dit is trouwens niet het enige Octopussen-nieuwtje van vandaag. In de Stille Oceaan is een octopussoort ontdekt die zijn soortgenoten zoentjes geeft. Een menselijke zuigzoen is er waarschijnlijk niets bij.

Het mannetje heeft nogal een sneaky manier om vrouwtjes het hof te maken: hij besluipt ze van achteren en tikt zijn 'Pino' op de 'schouder' waardoor ze schrikt en in zijn acht armen valt.

Daarna copuleren de dieren niet alleen maar gezellig samen, maar trekken ze ook een tijdje met elkaar op, waarbij er zowel voedsel als zoentjes worden uitgewisseld.

De meeste inktvissen zijn niet zo sociaal. Meestal bevruchten de mannetjes de vrouwtjes vanaf een afstandje omdat ze doodsbang zijn voor die agressieve en hongerige wezens.

 

"Spider-Man 2" "Dr. Octopus"
Dit ziet er inderdaad behoorlijk buitenaards uit

'Beschuldigingen van doodslag na bungeejump'

Twee organisatoren van de bungeejump in het noorden van Spanje, die een zeventienjarig Nederlands meisje het leven kostte, wordt doodslag ten laste gelegd. Dat meldde het Spaanse persbureau Europa Press donderdag. Het politieonderzoek naar het ongeval is nog niet afgerond.

Het Nederlands meisje sprong maandag van een brug bij Cabezón de la Sal in de buurt van de stad Santander. Ze maakte een val van ongeveer 40 meter en kwam in de droge bedding van de rivier Ceceja terecht. Het meisje overleefde de val niet.

Volgens de Belgische reisorganisatie FlowTrack Travel, die een lokaal bedrijf had ingeschakeld voor het uitstapje, is miscommunicatie het meisje noodlottig geworden. "Een medewerker van het bedrijf zei, terwijl hij nog niet klaar was haar vast te maken, 'maak je geen zorgen, gewoon springen'".

'Beschuldigingen van doodslag na bungeejump'
'Beschuldigingen van doodslag na bungeejump' (Foto: ANP)

Lady Gaga maakt lelijke val

Lady Gaga is voor het oog van snorrende camera's gevallen. Na een bezoekje aan het restaurant van Lisa Vanderpump in Hollywood liep de zangeres door een haag van fotografen en cameramannen. Toen ze in de auto wilde stappen, viel ze van de stoeprand.

Van alle kanten werd gevraagd of de zangeres wel in orde was. De extravagante zangeres herstelde zich snel en stapte kort daarna in de auto alsof er niets gebeurd was, zo is te zien op een video van TMZ.

Gaga struikelt wel vaker in het openbaar voor het oog van de camera. Dat heeft geregeld te maken met haar torenhoge schoeisel.

Britt Dekker van de buis geflikkerd

Het Beste Idee van Nederland is het beste idee van SBS6 ooit. Vorig jaar verlosten zij RTL 5 van Britt Dekker, maar nu heeft de campingzender Britt van de buis geflikkerd.

Voor haar programma 'Het Beste Idee van Nederland' heeft SBS in Airen Mylene een betere presentatrice gevonden. SBS meldt geen verdere plannen te hebben met het blonde mokkel, dus Britt verdwijnt van de buis.

Nu Patty Brard nog

Man gearresteerd wegens 'vind ik leuk'

Een man uit Pennsylvania, Amerika, is afgelopen dinsdag in de boeien geslagen omdat hij meerdere Facebookberichten van zijn voormalige vriendinnetje 'geliked' had. Hiermee schond hij een opgelegd contact- en straatverbod.

De 26-jarige Justin Bellanco had op 28 juli dit contactverbod gekregen omdat hij beloofd had zijn ex-vriendin door haar knie te schieten, om vervolgens te kijken hoe zij zou liggen te creperen van de pijn. Als deel van de maatregel was ook opgenomen dat Justin ook niet de sociale media zou gebruiken om zijn sympathieke gedrag voort te zetten.

En zoals sommige mensen niet goed begrijpen dat een lunchroom een horecagelegenheid is, snapte Justin blijkbaar niet dat 'liken' ook valt onder 'contact opnemen met'. Nadat hij 22 keer foto's en filmpjes van zijn 24-jarige slachtoffer had 'ge-vind ik leukt' was voor zijn ex de maat vol en stapte zij naar het politiebureau.

De dienaren van de wet oordeelden dat het contactverbod inderdaad was geschonden en besloten meneer Bellanco te arresteren. Veel moeite hoefden ze daar niet voor te doen; 'toevallig' stond Justin buiten bij het politiebureau te hangen. Hij stotterde nog dat hij langs het politiebureau liep omdat hij onderweg naar huis was, maar daar geloofde de hermandad weinig van. Zijn residentie lag op een heel andere plek in de stad.

Na het betalen van een borgsom van bijna 4500 euro mocht Justin zijn weg vervolgen.

Een jaar geleden waren de zaken precies andersom: toen had Justin een contactverbod afgedwongen voor zijn vriendin omdat zij geprobeerd had hem te wurgen toen hij haar huis wilde verlaten. Dit verbod liep af in april.

Facebook ontwikkelt drone met internet (Foto: ANP)

Nieuwe modus Rainmaker komt morgen naar Splatoon

Nintendo heeft bekendgemaakt dat Rainmaker, een nieuwe modus van Splatoon, morgenochtend eindelijk beschikbaar komt. In deze modus is het de bedoeling om de rainmaker, een speciaal wapen, naar de basis van je tegenstander te brengen.

Wannneer degene met de rainmaker wordt doodgeschoten, laat hij de rainmaker vallen en is het mogelijk voor de tegenstander het wapen op te rapen. Op deze manier heb je een soort touwtrek-gevecht, waarin het team met het beste samenspel wint. Een indruk van de modus vind je in de trailer hieronder.

Imtech is failliet verklaard

De geplaagde technisch dienstverlener Imtech is failliet verklaard door de rechtbank in Rotterdam. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Volgens Imtech zijn de onderdelen Marine en Nordic buiten de groep geplaatst met het oog op een gehele of gedeeltelijke verkoop van die divisies. Daardoor moeten 7300 van de ruim 22.000 banen behouden blijven. Marine zal worden verkocht aan Pon Holdings en Parcom Capital, terwijl voor de divisie Nordic het verkoopproces nog loopt en naar verwachting op korte termijn zal worden afgerond.

Het is het doel om zo veel mogelijk van de onderneming te behouden, aldus een verklaring. Verder werd gemeld dat de financiers van Imtech het recht zullen hebben op alle opbrengsten van de verkoop van Marine en Nordic of eventuele andere onderdelen. De aandeelhouders en Imtech zelf zullen dus geen baat hebben bij de verkopen.

De curatoren van Imtech lieten in een aparte verklaring weten dat dankzij de verkoop van Marine en Nordic in Nederland circa 1300 arbeidsplaatsen zijn gewaarborgd. Er wordt overleg gevoerd met mogelijke kopers voor de onderdelen Traffic & Infra, Imtech Spanje, Imtech België en Imtech UK/Ierland. Ook voor de Nederlandse onderdelen is veel interesse getoond, aldus een persbericht van de bewindvoerders.

Namen worden door hen niet genoemd. Maar eerder op de dag liet het Helmondse installatiebedrijf Kuijpers weten interesse te hebben in specifieke onderdelen van Imtech.

Imtech uit Gouda vroeg dinsdag uitstel van betaling aan. De stap volgde op de faillissementsaanvraag van Imtech Duitsland, vorige week donderdag. Imtech wist daarna definitief geen overeenkomst te sluiten over extra financiering, waardoor de aanvraag tot surseance noodzakelijk was geworden.

Aandeel

Imtech had maandag al aangegeven dat de gesprekken over een nieuwe lening van 75 miljoen euro definitief op niks waren uitgedraaid. Het concern liet toen weten de situatie en consequenties te evalueren en de opties te bekijken om zo veel mogelijk van de groep te behouden.

De handel in het aandeel Imtech op de beurs in Amsterdam werd donderdag stilgelegd in afwachting van een verklaring. In de afgelopen tijd is de beurswaarde van Imtech vrijwel geheel verdampt vanwege de financiële problemen bij het bedrijf.

Imtech is failliet verklaard
Imtech is failliet verklaard (Foto: ANP)

Van Emden wint tijdrit en pakt leiding in Eneco Tour

Jos van Emden heeft donderdag de vierde etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Nederlander was de snelste in een tijdrit van 14 kilometer in en rondom Hoogerheide, in Noord-Brabant. Daardoor nam Van Emden ook de leiderstrui over van Jesper Asselman.

Van Emden deed zijn ploeg LottoNL-Jumbo een groot plezier met zijn zege. Dat is namelijk de eerste van dit seizoen in de World Tour voor de Nederlandse equipe. In het shirt van de vorige hoofdsponsor Belkin won Theo Bos voor het laatst een rit in de hoogste klasse van het wielrennen in de Ronde van Polen, in augustus vorig jaar.

"Dit is heel belangrijk voor het team, zoveel zeges hebben we nog niet gepakt", zei Van Emden. Hij moest na zijn tijdrit ruim anderhalf uur wachten om te zien of iemand nog sneller kon. Uiteindelijk was het teamgenoot Wilco Kelderman die het dichtst in de buurt kwam. De Nederlands kampioen tijdrijden strandde op vijf seconden, de Italiaan Adriano Malori werd derde op zeven tellen van de winnaar. Klassementsleider Asselman verloor veel tijd en eindigde als 108e in de tijdrit.

"Dit is een afstand die mij wel goed ligt. Maar de laatste vier, vijf kilometer waren toch wel lastig. Dan is het harken en kijken waar het uitkomt", zei de 30-jarige hardrijder uit Schiedam. Van Emden werd in Utrecht deze zomer ook al vijfde in de tijdrit in de Tour de France en vindt die prestatie even mooi als deze overwinning. "Winnen is wel weer wat anders, maar ik zet ze voorlopig even naast elkaar."

Van Emden wint en pakt leiding in Eneco Tour
Van Emden wint en pakt leiding in Eneco Tour (Foto: ANP)

Turkse premier: nog dit jaar herverkiezingen

De kans is groot dat Turkije nog dit jaar opnieuw naar de stembus gaat. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei donderdag dat vervroegde verkiezingen de enige optie lijken, nadat coalitieonderhandelingen op niets zijn uitgelopen.

De premier sprak namens de Turkse AK-partij met de belangrijkste oppositiepartij CHP, maar die gesprekken liepen donderdag na weken stuk.

"De uitkomst is negatief", zei een CHP-woordvoerder na een ontmoeting in Ankara tussen premier en CHP-leider Kemal Kilcdaroglu, die volgde op wekenlange onderhandelingen.

De AK-partij won bij de verkiezingen in juni geen absolute meerderheid, waardoor de partij voor het eerst sinds 2002 niet alleen een regering kon vormen. Davutoglu heeft formeel nog tot 23 augustus om een kleinere coalitiepartner te zoeken, bijvoorbeeld met de nationalistische partij MHP. Volgens een toonaangevend lid van de AK-partij is die kans echter erg klein. In dat geval schrijft president Tayyip Erdogan nieuwe verkiezingen uit, waarschijnlijk voor november.

Turkse premier: stembus lijkt enige optie
Turkse premier: stembus lijkt enige optie (Foto: ANP)

Van Gaal passeert De Gea opnieuw

Louis van Gaal heeft doelman David de Gea opnieuw gepasseerd bij Manchester United. De Spaanse international blijft buiten de selectie voor het bezoek vrijdag aan Aston Villa.

De Gea (24) is volgens Van Gaal te veel bezig met een transfer naar Real Madrid en daarom niet gefocust op zijn werk bij de Engelse topclub. De Spanjaard zat daarom vorige week bij de start van het seizoen tegen Tottenham Hotspur ook al niet bij de selectie. De Argentijnse aanwinst Sergio Romero verdedigde het doel van de Mancunians.

Van Gaal kan tegen Aston Villa niet beschikken over verdediger Phil Jones, die met een milde vorm van trombose kampt. Bastian Schweinsteiger is na een kuitblessure op de weg terug en volgens Van Gaal weer bijna topfit. Dat geldt niet voor Marcos Rojo, die meer tijd nodig heeft om zijn rentree te kunnen maken.

Van Gaal passeert De Gea opnieuw
Van Gaal passeert De Gea opnieuw (Foto: ANP)

Amerika hijst na 50 jaar de vlag in Cuba

Vijf decennia lang werd het niet voor mogelijk gehouden, maar sinds vorige maand wappert de Cubaanse vlag weer voor de Cubaanse ambassade in de Verenigde Staten. Vrijdag is opnieuw een bijzondere dag, want dan wordt ook de Amerikaanse vlag gehesen voor de VS-ambassade in Cuba. Dit alles is het resultaat van de voorzichtige vriendschappelijke band die beide landen sinds vorig jaar proberen op te bouwen. Het Amerikaanse handelsembargo tegen de Cuba is overigens nog wel grotendeels van kracht.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is vrijdag bij de plechtigheid aanwezig. Zijn Cubaanse collega Bruno Rodríguez Parrilla was vorige maand bij de heropening en het hijsen van de Cubaanse vlag in Washington.

De Amerikaanse ambassade zit in een iconisch pand in de Cubaanse hoofdstad Havana, aan de brede boulevard aan zee. In de jaren zestig claimde de Cubaanse regering het terrein, maar ging niet tot actie over. Het flatgebouw stamt uit 1953 en de ambassade sloot haar deuren in 1961, twee jaar na de communistische machtsovername. Er zijn sinds 1977 wel Amerikaanse diplomaten actief geweest, maar soepel liep het niet. "Alles in Cuba wordt afgeluisterd, zelfs de palmbomen", verzuchtte een Amerikaanse diplomaat eens.

De Cubaanse ambassade in het centrum van Washington zit sinds 1923 in een enorme villa uit 1917. Eind jaren vijftig gold het als een van de mooiste ambassades in de Amerikaanse hoofdstad. Dat kwam mede door renovaties die een Cubaanse ambassadeur die ook architect was, liet uitvoeren.

Het embargo ging zo ver dat je tot afgelopen januari in de VS forse straffen kon krijgen voor het in bezit hebben van zelfs maar een Cubaanse sigaar. Het embargo is ook de reden dat in Cuba nog veel Amerikaanse personenauto's uit de 50's en 60's rondrijden.

Amerika hijst de vlag in Cuba
Amerika hijst de vlag in Cuba (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 33

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was hanns met het volgende onderschrift: "Of je de volgende race weer gaat winnen?..zal even kijken in je glazen bol."

Er lijkt hier bijna wat mis te gaan met Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk na de huldiging na de podiumceremonie, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Insidefoto)
Er lijkt hier bijna wat mis te gaan met Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk na de huldiging na de podiumceremonie, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Insidefoto)

De rennende rukker aangehouden

De man wiens bijnaam klinkt als een seksparodie van Suske en Wiske, de Rennende Rukker, is mogelijk aangehouden. Dat heeft de politie van IJmuiden bekendgemaakt.

Een meisje dat de man eerder had gezien, dacht hem te herkennen. De politie pakte hem op in een supermarkt aan het Canopusplein.

De Rennende Rukker

De Rennende Rukker

De Rennende Rukker valt al geruime tijd vrouwen lastig in IJmuiden. Hij kijkt de vrouwen aan terwijl hij masturbeert. Vorige week ontstond ophef rond een compositietekening die RTV Noord-Holland heeft laten maken van de man. De politie nam er afstand van en vreesde voor valse meldingen en voor mensen die voor eigen rechter zouden gaan spelen.


De politieverklaring

FOK! Wat een weer... Toenemende kans op onweer.

Goeiemiddag allemaal! Even een speciaal weerberichtje in de middag, ik zeg maar zo, beter actueel zijn, dan de hele dag je berichtje maar aanpassen. De eerste onweersbuien beginnen zich nu te ontwikkelen boven Frankrijk en over een paar uur ook boven onze Zuiderburen. Deze buien trekken dan naar het noorden toe.

Het is nu nog overal zonnig met maxima die tussen de 25 en 30 graden liggen. Ook aan de kust is het warm en dat komt omdat er een matige tot vrij krachtige oostelijke wind staat. De zeewind heeft daarom geen kans om de kop op te steken.

Het belangrijkste is nu de vraag tot hoever de onweersbuien komen. De zwaarste buien lijken voor het zuidwesten te gaan worden, want bij het verder trekken neemt de activiteit waarschijnlijk wat af, omdat een hogedrukgebied de boel toch wat stabiliseert. 

Concreet wil dat zeggen dat de kans op onweer gaat toenemen en die buien kunnen dan behoorlijk heftig zijn. Ik blijf ze volgen.

Vannacht neemt de buienactiviteit dan tijdelijk af, om morgen weer flink toe te nemen. Ook morgen is het broeierig warm met maxima van 24 tot 28 graden. Ook dan kunnen de buien heftig zijn en dan in het hele land. In de loop van de middag moet het dan wat droger gaan worden vanuit het zuidwesten.

Kim Holland krijgt talkshow op Teleshop5

Pornodiva Kim Holland is vanaf zaterdag 15 augustus te zien in haar eigen latenighttalkhow: Kim Holland Verrast. Het programma wordt elke zaterdag een half uur na middernacht uitgezonden op Teleshop5.

In de livetalkshow beantwoordt de pornoactrice en -producente vragen over liefde en erotiek. Elke week is er een ander thema en schuift er een gast aan in de studio om zijn of haar licht over dat onderwerp te laten schijnen.

Holland wil in het programma een andere kant van zichzelf laten zien. "De meeste mensen kennen mij zonder kleren en de verrassing is dat ik ze nu een keer aanhoud", zegt de 46-jarige blondine. "Ik heb veel ervaring met alles wat met liefde en erotiek te maken heeft. In Kim Holland Verrast zet ik deze ervaring in om mensen advies te geven over zaken waar zij in de liefde of in de slaapkamer tegenaan lopen."

Teleshop5 is in de nachtelijke uren te zien op het kanaal van RTL 5. De talkshow staat los van de programmering van RTL 5, benadrukt RTL. "Mobitainment, de producent van verschillende homeshoppingprogramma's, heeft zendtijd ingekocht in het homeshoppingblok waarin dit bewuste programma te zien zal zijn", aldus een woordvoerder.

Kim Holland krijgt talkshow op Teleshop5
Kim Holland krijgt talkshow op Teleshop5 (Foto: BuzzE)

Bokser spoelt pik liefdesrivaal door wc

De politie van Tokio heeft een 24-jarige bokser in de boeien geslagen. De beste man heeft namelijk een 42-jarige advocaat de spermaspeer afgeknipt en deze door de wc gespoeld. Naar verluidt had het slachtoffer de vrouw van de dader aan zijn paarsgepunte lans geregen.

Toen Ikki Kodukai vanochtend ontdekte dat zijn vrouw was vreemdgegaan met een advocaat, bedacht hij zich niet. Hij pakte een snoeischaar en toog naar het kantoor van de raadsheer. Eenmaal binnen gaf de geoefende bokser de minnaar van zijn vrouw een paar rake klappen.

Hierna ritste Kodukai de broek van zijn liefdesrivaal open en zette de tuinschaar om het lid van de arme drommel. Hij knipte de jongeheer af en gooide deze in de plee. Vervolgens trok de 24-jarige man door.

De Japanse politie heeft de bokser al vrij snel na de verminking gearresteerd. Het slachtoffer is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Hoewel hij veel bloed heeft verloren, is zijn leven geen moment in gevaar geweest.

Egel als voetbal gebruikt en doodgeschopt

In het Overijsselse Olst is in de nacht van 10 op 11 augustus een egel als voetbal gebruikt en vervolgens doodgeschopt tegen een hek. Dit meldt het politiekorps Olst-Wijhe die op zoek is naar de mogelijke dader(s).

Volgens de politie waren er diverse mensen getuige van deze walgelijke dierenmishandeling en zijn er ook namen doorgegeven. De moeder van een van de mogelijke egelschoppers heeft zich inmiddels gemeld bij de politie. Momenteel wordt er verder onderzoek gedaan naar het voorval en de toedracht er van.

Egel als voetbal gebruikt en doodgeschopt (Foto: kallerna, Wikimedia Commons)
Egel als voetbal gebruikt en doodgeschopt (Foto: kallerna, Wikimedia Commons)

1 op 5 ouders baalt van ongezonde traktaties

Ongezonde traktaties, zoals chips en snoep, van andere kinderen. Eén op de vijf ouders ervaart dit als grote hindernis bij het aansporen van hun kind om verantwoord te eten en drinken. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van Motivaction, in opdracht van het Voedingscentrum.

"Kinderen krijgen per schooljaar al gauw dertig traktaties. Wanneer de traktaties dan groot en calorierijk zijn, tikt dat aan. Voor kinderen is snoep namelijk al snel te veel", stelt de voorlichtingsinstantie. Volgens de onderzoekers komen de ongezonde traktaties niet alleen van andere kinderen, maar ook van de oppas. Hier klagen 16 procent van de ouders over.

Ook kinderen die gezond simpelweg niet lekker vinden wordt ervaren als een belangrijke belemmering bij het stimuleren van voedzaam eten. Daarnaast speelt de te hoge prijs van gezonde voedingsmiddelen (13 procent) een rol.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 600 ouders met kinderen van drie tot vier jaar oud.

Ouders balen van ongezonde traktaties
Ouders balen van ongezonde traktaties (Foto: ANP)

Dying Light-uitbreiding 'The Following' toont dodelijkste wapen tot nu toe

Zombie-ontwikkelaar Techland heeft een trailer online gezet van de opkomende verhaalgedreven uitbreiding voor Dying Light, genaamd The Following. De video is afkomstig van Gamescom en was ten tijde van het evenement excusief te bekijken door pers.

De trailer toont naast de dirt-buggy, het meest dodelijke wapen uit de game tot nu toe, ook wat details over het verhaal van The Following. Je speelt als hoofdpersoon Kyle Crane (met de stem van Roger Craig Smith, bekend uit Assassin's Creed- en Batman-games, maar vooral als de stem van Chris Redfield uit Resident Evil) en reist naar een gevaarlijke, uitgestrekte zone waar hij een 'mysterieuze, fanatieke sekte' ontmoet die informatie bezit over de (oorzaak van de) zombieuitbraak.

De buggy is de belangrijkste novelty in de uitbreiding. Deze beschikt naast buitengewone dodelijkheid ook zijn eigen skill tree met talloze upgrademogelijkheden. The Following is inbegrepen bij de season pass, los kan de uitbreiding aangeschaft worden voor 15 dollar, waarschijnlijk ook zoiets in euro's dus. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

SBS verschuift nieuws bij Champions League

Op de avonden dat bij SBS6 de Champions League is te zien, verhuist de zender de programma's Hart van Nederland en Shownieuws naar SBS9. De uitzendingen zijn op het gebruikelijke tijdstip, maakte SBS donderdag bekend. Na de voetbalprogrammering volgt een beknopte live-editie van beide programma's op SBS6.

Volgens zendermanager René Oosterman wil SBS hiermee tegemoet komen aan zowel de voetballiefhebbers als de kijkers van de vaste dagelijke programma's. Hart van Nederland begint op deze dagen om 22.30 uur op SBS9, gevolgd door Shownieuws en Piets Weer. De eerstvolgende dagen dat SBS voetbal uitzendt, is op 18, 19, 25 en 26 augustus en 15, 16, 29 en 30 september.

SBS9 is sinds begin dit jaar in de lucht. Het is de vierde zender van SBS.

SBS verschuift nieuws bij Champions League
SBS verschuift nieuws bij Champions League (Foto: ANP)

Drie aanklachten tegen Assange verjaard

De Zweedse aanklager heeft drie aanklachten van aanranding tegen WikiLeaksoprichter Julian Assange laten vallen. Hier staat namelijk een verjaringstermijn van vijf jaar voor en die periode is nu voorbij.

Het onderzoek naar mogelijke verkrachting van twee Zweedse vrouwen blijft wel staan, die verjaringstermijn is tien jaar. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Zweden wil Assange oppakken vanwege de verdenking. De Australiër zit sinds 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Zo wil hij voorkomen dat Groot-Brittannië hem aan Zweden uitlevert. Assange vreest dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren.

WikiLeaks
De Amerikanen willen hem berechten voor het lekken van informatie via klokkenluiderssite WikiLeaks. Op dat platform werd de afgelopen jaren een immense hoeveelheid geheime data gepubliceerd.

Deze week nog riep Assange op om de inhoud van het mogelijk aanstaande handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten openbaar te maken. Wie de tekst van het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) doorspeelt aan WikiLeaks, krijgt daarvoor 100.000 euro, zo beloofde de site.

Drie aanklachten tegen Assange verjaard
Drie aanklachten tegen Assange verjaard (Foto: ANP)

Groningen en Feyenoord akkoord over Botteghin

FC Groningen en Feyenoord hebben op enkele details na een akkoord bereikt over de overgang van verdediger Eric Botteghin. Dat maakte de Groningse eredivisionist donderdag bekend. De Braziliaan heeft toestemming gekregen van zijn club om met Feyenoord te onderhandelen over een contract.

Botteghin ontbrak donderdag op de training van de Groningers, die woensdag met 1-1 gelijkspeelden tegen FC Twente. De 27-jarige verdediger speelde de afgelopen twee seizoenen voor FC Groningen dat hem in 2013 overnam van NAC Breda. Daarvoor kwam hij uit voor PEC Zwolle. In Groningen kwam hij in 84 officiële duels tot zes doelpunten.

Groningen en Feyenoord akkoord over Botteghin
Groningen en Feyenoord akkoord over Botteghin (Foto: ANP)

Punaises op tijdritparcours Eneco Tour

Op het parcours van de Eneco Tour zijn donderdag punaises gevonden. Volgens een woordvoerder van de politie zijn de scherpe prikkers inmiddels opgeruimd door agenten en de organisatie van de Nederlands/Belgische wielerkoers. De wielrenners rijden donderdagmiddag een tijdrit in en rondom Hoogerheide, in Noord-Brabant.

Op twee plaatsen op de 14 kilometer lange route lagen punaises, in Ossendrecht en Woensdrecht. De rest van het parcours is afgespeurd, maar daar lag niets dat een gevaar vormt voor de banden van de racefietsen.

Het is niet duidelijk wie de punaises heeft neergegooid. De politie start daar volgens de woordvoerder niet een heel onderzoek naar, "maar als er informatie binnen komt, zullen we daar zeker mee aan de slag gaan".

De eerste renner vertrok om 13.30 uur vanuit Hoogerheide.

Punaises op tijdritparcours Eneco Tour
Punaises op tijdritparcours Eneco Tour (Foto: ANP)

Woede over schunnige opmerking tennisser Kyrgios

Tennisser Nick Kyrgios heeft weer eens van zich doen spreken. Ditmaal beledigde hij Stan Wawrinka, al was niet duidelijk of de Zwitser daadwerkelijk gehoord heeft wat zijn jonge tegenstander hem in Montreal toeriep. "Kokkinakis heeft het met je vriendin gedaan", registreerden de microfoons langs de baan een opmerking over mogelijke escapades van Kyrgios' landgenoot en teamgenoot bij de Davis Cup Thanasi Kokkinakis. "Sorry dat ik je dat moet vertellen, vriend."

Wawrinka, die in de derde set opgaf wegens rugklachten en in ieder geval na afloop was ingelicht over het voorval, riep spelersbond ATP op maatregelen te nemen tegen Kyrgios. "Het is niet de eerste keer dat hij problemen veroorzaakt op de baan. Ik hoop dat de ATP hem straft. Hij is nog jong, maar dat is geen excuus. Elke partij heeft hij problemen, elke keer misdraagt hij zich", zei de Zwitser op de persconferentie na het duel. Kyrgios zei dat zijn opmerking een reactie was op een belediging aan zijn adres van Wawrinka. "Hij schold me uit, in het vuur van het spel heb ik iets teruggezegd." Wawrinka scheidde vorig jaar en er zijn geruchten dat hij een relatie heeft met de Kroatische tennisster Donna Vekic, die ook gekoppeld wordt aan Kokkinakis.

Wawrinka's coach Magnus Norman had al via social media gereageerd op het voorval. "Dit was heel laag, Nick Kyrgios, ik hoop dat de mensen in je omgeving je wat levenslessen bijbrengen", twitterde Norman kort na de partij. Kyrgios was dit jaar op Wimbledon al vloekend onderuit gegaan tegen de Fransman Richard Gasquet, een optreden dat hem veel kritiek opleverde.

Wawrinka treft in september Oranje in Daviscupverband. "Ik voelde aan het begin van de derde set een pijnscheut in mijn onderrug", verklaarde de Zwitser op de website van zijn bond. "De pijn trok door naar mijn linkerbeen waardoor ik niet meer goed kon afzetten. Ik hoop dat het geen serieuze blessure is."

Woede over schunnige opmerking Kyrgios
Woede over schunnige opmerking Kyrgios (Foto: ANP)

Alle Jumbo-supermarkten hebben extra beveiliging

Alle 579 Jumbo-supermarkten in Nederland krijgen al een tijdje ,,zichtbaar en onzichtbaar'' extra beveiliging. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De supermarktketen wordt afgeperst. De dader is nog niet gepakt.

De dreiger heeft bij twee winkels in Groningen explosieven achtergelaten. Eén bom ontplofte daadwerkelijk en beschadigde een raam. Een derde filiaal werd ontruimd na een bommelding, maar daar werd niets gevonden. Een winkel in Zwolle kreeg vorige maand een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

De dader eist ,,een hoeveelheid bitcoins'', maar de politie wil niet zeggen hoe hoog de eis precies is. De bitcoin is een virtuele munt die op internet wordt verhandeld. Transacties zijn moeilijk te traceren en mensen kunnen dus anoniem blijven. Dat maakt de munt interessant voor criminelen.

De politie heeft donderdag veel informatie over de zaak vrijgegeven, omdat ze hoopt op hulp van het publiek. Maar dat betekent niet dat het onderzoek vastzit, zegt onderzoeksleider Rob Vos. ,,We hopen wel dat burgers ons kunnen helpen met het zoeken van de dader, zodat we de veiligheid bij Jumbo weer kunnen garanderen", aldus Rob Vos, die namens de politie het onderzoek leidt.

De politie heeft een profiel van de vermoedelijke dader laten maken. Het gaat waarschijnlijk om een man van twintig tot veertig jaar oud. Hij woont waarschijnlijk in Groningen, niet ver van de plek waar hij explosieven heeft neergelegd. De dader heeft kennis van zowel explosieven als computersystemen en elektronica. Hij moet een nauwkeurige manier van werken hebben.

Bij een van de Jumbo's in Groningen was een witte emmer gevonden. Het is niet bekend waar die vandaan kwam, maar volgens de politie worden zulke emmers ,,veel in de horeca gebruikt, voor onder andere kipkerriesalade''. In de emmer zat een witte Leifheit-kookwekker, die waarschijnlijk is gekocht bij de Blokker. Agenten hebben inmiddels tientallen kopers bezocht. Vlak voor de vondst zag een omwonende iemand parkeren in een Suzuki Swift. De politie is op zoek naar de bestuurder daarvan. Bij het andere explosief was een grijze Leifheit-kookwekker gevonden.

Meer agenten bij Jumbofilialen Zwolle (Foto: ANP)

Turkse topatlete positief, dreigt medailles te verliezen

De Turkse topatlete Elvan Abeylegesse is toch één van de 28 atleten die tijdens het WK atletiek van 2005 of 2007 positief bleken te zijn. Dinsdag bracht wereldatletiekbond IAAF nog het nieuws naar buiten dat bij hertesten van het ingevroren urinemonsters van die twee WK's 28 atleten alsnog positief hadden getest, maar de namen zijn nog niet naar buiten gebracht.

De Turkse atletiekbond TAF heeft nu bevestigd dat Abeylegesse één van de betrokken atleten is. Haar monster van het WK van 2007 in Osaka zou positief zijn geweest. Op dat toernooi greep de geboren Ethiopische zilver op de tien kilometer. Als Abeylegesse geschorst wordt zal ze naast die medaille zeer waarschijnlijk ook haar twee zilveren medailles van de Olympische Spelen van 2008 verliezen. De Turkse werd op de Spelen in Beijing tweede op zowel de vijf als de tien kilometer, beide keren achter haar voormalig landgenote Tirunesh Dibaba.

Als Abeylegesse inderdaad geschorst wordt zal haar zilveren WK-medaille naar de Amerikaanse Kara Goucher gaan, die de Britse Jo Pavey in de eindsprint versloeg. Pavey zelf zal dan het brons krijgen dat nu in handen is van Goucher. De olympische vijf kilometer van 2008 zou de Ethiopische Meseret Defar als winnares van het zilver krijgen, terwijl diens brons dan naar Sylvia Kibet uit Kenia gaat. De Amerikaanse Shalane Flanagan wacht het olympisch zilver van de tien kilometer, Linet Masai uit Kenia krijg haar bronzen medaille dan. De Nederlandse Lornah Kiplagat schuift een plekje op en komt dan als zevende in de eindstand.

In 2010 pakte de atlete nog dubbel goud op het EK door zowel de vijf als tien kilometer te winnen. Op de tien kilometer pakte Hilda Kibet voor Nederland brons, maar het is onduidelijk of die medailles ook opnieuw verdeeld gaan worden.

Wielrenner Hansen gaat voor 'groterondesrecord'

Adam Hansen kan in de Vuelta a España een uniek wielerrecord breken. De Australiër zit in de selectie van zijn ploeg Lotto-Soudal en is, als hij de wielerkoers uitrijdt, de wielrenner die de meeste grote rondes op de rij heeft volbracht: dertien stuks.

Hansen deelt het record na de afgelopen Tour de France met de Spanjaard Bernardo Ruiz. Die voltooide tussen 1954 en 1958 twaalf keer een grote ronde. Vorig jaar won Hansen een etappe in de Vuelta.

Jurgen van den Broeck en Maxime Monfort zijn op het oog de klassementsmannen voor de Belgische wielerploeg in de Spaanse rittenkoers. Kris Boeckmans mag zich mengen in de sprints. Verder starten Jasper de Buyst, Tosh van der Sande, Jelle Vanendert, Bart de Clercq en Thomas de Gendt namens Lotto-Soudal. De Vuelta start volgende week zaterdag.

Wielrenner Hansen gaat voor ronderecord
Wielrenner Hansen gaat voor ronderecord (Foto: ANP)

Froome haalt uit naar atletiekbond

Atletiekfederatie IAAF krijgt donderdag kritiek van buiten de eigen sport. Ditmaal was het Tourwinnaar Chris Froome die zich kritisch uitliet over de manier waarop de wereldatletiekbond de strijd met doping voert. "Volgens mij zijn de dopingtests niet op hetzelfde niveau als in het wielrennen. Ze moeten veel meer investeren in hun anti-dopingprogramma", aldus de wielrenner tegenover de BBC.

Volgens Froome is het budget voor dopingtests bij de wielerbond UCI vier keer groter dan dat van de IAAF. Dat sorteert effect, meent hij. "Er is een hoop veranderd binnen het wielrennen, sinds de donkerste perioden van tien tot vijftien jaar geleden. De controles zijn verbeterd en de UCI test nu 24 uur per dag. Ik heb vertrouwen in het huidige systeem."

De IAAF ligt sinds anderhalve week flink onder vuur na een publicatie van The Sunday Times en de Duitse zender ARD. Die betichten de atletiekbond van laks handelen tegen doping, onder meer omdat er lang niet altijd is opgetreden tegen atleten met verdachte bloedwaarden.

Froome haalt uit naar atletiekbond
Froome haalt uit naar atletiekbond (Foto: ANP)

Wilkshire per direct weg bij Feyenoord

Luke Wilkshire vertrekt bij Feyenoord. Zijn contract is volgens de Rotterdamse club "in goed onderling overleg ontbonden", zo meldde Feyenoord donderdag op Twitter. Hij zou niet meer aan voldoende speeltijd toekomen in Rotterdam.

Afgelopen april liet de club juist weten dat de 33-jarige Australische verdediger langer zou blijven bij de club. De van Dinamo Moskou overgekomen Wilkshire speelde vorig seizoen achttien competitieduels voor Feyenoord. De international ontbrak een tijd vanwege een hamstringblessure.

Wilkshire per direct weg bij Feyenoord
Wilkshire per direct weg bij Feyenoord (Foto: ANP)

Actrice Ariel Winter (17) heeft nieuwe tieten

Hoewel nog maar zeventien lentes jong, is Ariel Winter onder het mes gegaan. De Modern Family-actrice heeft haar voorgevel laten verbouwen. De brunette heeft haar tieten namelijk laten verkleinen, verdomme.

Volgens het lekkere tienermeisje waren ze veel te groot.  "Ik kreeg er op een gegeven moment zoveel last van. Het deed pijn en dat kon ik niet meer aan", aldus Ariel.

"Een aantal van mijn nichtjes hebben hun borsten ook laten verkleinen, dus toen ik besloot dit ook te laten doen, was dat geen verrassing voor mijn omgeving." Winter zegt dat ze altijd veel opmerkingen kreeg over haar flinke boezem, maar dat is niet de reden dat ze onder het mes is gegaan. "Ik heb het echt voor mezelf gedaan en ik kan niet uitleggen hoe fijn het is om eindelijk lekker in mijn vel te zitten."

Ariel vertelt dat ze als jong meisje wel naar vrouwelijke vormen verlangde. "Ik kan mij nog goed herinneren dat ik op de bruiloft van mijn zus was en nog helemaal geen rondingen had. Ik hoopte en wenste toen echt dat ik ze wel zou krijgen", zegt Ariel. Snel daarna maakte haar lichaam een groeispurt door. "Ze bleven toen maar groeien en groeien", zegt Ariel open. "Ik was vijftien jaar en toen al had ik cupmaat F."

Haar enorme prammen zijn nu dus gereduceerd tot een standaard cup D. Hieronder volgen enkele pics van Ariels 'ouwe' tieten. Opdat wij nooit zullen vergeten...

Leerlingen Rijswijk tijd naar andere scholen

De leerlingen van drie afgebrande scholen in Rijswijk moeten na de zomervakantie toch naar een andere plek. Sommige leerlingen moeten de komende maanden elke dag op en neer naar Delft. Dat liet de gemeente donderdag weten.

De scholieren zouden verhuizen naar een oude middelbare school om de hoek, maar dat gaat niet door. Het kost te veel tijd om de school geschikt te maken voor basisscholieren. "Er moeten bijvoorbeeld kleinere toiletpotjes komen, de trapleuningen moeten omlaag en er moet beter zicht op de kinderen zijn dan in het voortgezet onderwijs", legt een gemeentewoordvoerder uit. Bovendien zit er asbest in het gebouw. "Als je daarin gaat boren en breken, moet je allerlei protocollen toepassen en dat is tijdrovend."

Het complex met de drie scholen brandde op 24 juli af. Een 39-jarige verstandelijk gehandicapte man is opgepakt voor brandstichting. Bij de brand kwam asbest vrij.

De J.H. Snijdersschool kan op zijn plek blijven, omdat een deel van het gebouw is gespaard. Daarnaast komen er een paar noodlokalen bij de school. De leerlingen van de Godfried Bomansschool gaan naar Delft. Ze worden elke dag met bussen heen en weer gebracht. 't Prisma gaat naar een andere leegstaande middelbare school in de buurt.

Het gaat om een tijdelijke maatregel. Rijswijk hoopt dat de leerlingen na de herfstvakantie of na de kerstvakantie een andere plek hebben. Daar krijgen ze de komende twee jaar les, tot een nieuw scholencomplex is gebouwd.

Leerlingen Rijswijk tijd naar andere scholen
Leerlingen Rijswijk tijd naar andere scholen (Foto: ANP)

Grootste omzetgroei detailhandel in 7 jaar

Nederlandse winkeliers hebben in juni 4,7 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Het gaat om de grootste omzetgroei voor de detailhandels sinds juli 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Er werden grofweg 5,1 procent meer producten en diensten verkocht, bij prijzen die gemiddeld 0,4 procent lager waren dan een jaar een eerder. Wat opvalt is de sterke groei van de verkopen via het internet. Hiermee werd ruim 28 procent meer omzet behaald.

Vooral winkels in woninginrichting, drogisterijen en kledingzaken deden in juni goede zaken. Op het gebied van woninginrichting werd zelfs voor bijna 13 procent meer aan spullen verkocht. De woonzaken profiteerden van de aantrekkende woningmarkt.

Supermarkten

Met de voedings- en genotsmiddelenbranche ging het in juni eveneens beter, zij het in mindere mate. De omzet van supermarkten groeide met 3,7 procent, terwijl de omzet van de speciaalzaken iets kromp.

Ook verkopers in consumentenelektronica kampten nog met een klein omzetverlies, net als de winkels in huishoudelijke artikelen.

Koopdagen

De detailhandel werd in juni wel wat geholpen door de samenstelling van de koopdagen. Die was iets gunstiger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Met juni is ook het kwartaalcijfer bekend, aldus het statistiekbureau. In het tweede kwartaal lag de omzet van de detailhandel 1,5 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkopen groeiden volgens het CBS met 2,4 procent.

"De weg omhoog is definitief ingeslagen", zei Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland, dinsdagmorgen al. De brancheorganisatie hoopt nog wel op een extra steuntje in de rug. Van Golberdinge pleitte ervoor om het algemene btw-tarief van 21 naar 18 procent te verlagen. Dat zou volgens hem veel extra omzet en banen opleveren. En in de grensstreek kunnen winkeliers dan hun concurrentiepositie verbeteren ten opzichte van zaken in Duitsland en België, aldus de branchevoorman.

Grootste omzetgroei detailhandel in 7 jaar
Grootste omzetgroei detailhandel in 7 jaar (Foto: ANP)

Twee kandidaten voor voorzitterschap D66

Twee kandidaten hebben zich gemeld voor het voorzitterschap van D66. Het gaat om de Nijmeegse oud-wethouder Henk Beerten en om Letty Demmers, op dit moment waarnemend burgemeester in Vlissingen. Zij was hiervoor jarenlang korpschef van de politie in Zeeland.

D66 zoekt een nieuwe partijvoorzitter sinds het aangekondigde vertrek van de huidige voorzitter, Fleur Gräper-Van Koolwijk. Zij is dit voorjaar benoemd tot lid van de gedeputeerde staten in de provincie Groningen.

Beerten en Demmers voldoen volgens een landelijke verkiezingscommissie van D66 aan de vereisten voor het voorzitterschap. Ze zullen zich de komende weken op partijbijeenkomsten presenteren.

Onderwijs

Beerten is behalve wethouder in Nijmegen ook jarenlang werkzaam geweest in het onderwijs. Demmers was ook burgemeester van Best en Reusel-de Mierden, en wethouder in Bergen op Zoom.

De ruim 25.000 leden van D66 kunnen van 31 augustus tot en met 11 september hun stem uitbrengen. De uitslag volgt op 13 september.

Twee kandidaten voor voorzitterschap D66
Twee kandidaten voor voorzitterschap D66 (Foto: ANP)

Afperser Jumbo is 20 tot 40 jaar oude man

De bomdreiger van de Jumbo is waarschijnlijk een man van twintig tot veertig jaar oud. Hij woont vermoedelijk in Groningen, niet ver van de plek waar hij explosieven heeft neergelegd. De dader heeft kennis van zowel explosieven als computersystemen en elektronica. Hij moet een nauwkeurige manier van werken hebben.

Dat blijkt uit het donderdag vrijgegeven politiedossier over de dreigementen aan het adres van de supermarktketen. Rechercheurs hebben een zogeheten daderprofiel gemaakt. De politie gaat ervan uit dat de dader de Jumbo wil afpersen. Hij eist "een hoeveelheid bitcoins". Er is ook gekeken naar baldadigheid en een aanslag, maar die scenario's zijn minder waarschijnlijk.

Begin mei was een explosief gevonden bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Op 31 mei was er een explosie bij een vestiging aan het Overwinningsplein, ongeveer 2 kilometer verderop. Een week later was er een bommelding bij de Jumbo naast stadion Euroborg, twee kilometer van het Overwinningsplein.

Witte emmer

Bij de Wilhelminakade was een witte emmer gevonden. Het is niet bekend waar die vandaan kwam, maar volgens de politie worden zulke emmers "veel in de horeca gebruikt, voor onder andere kipkerriesalade". In de emmer zat een witte Leifheit-kookwekker, die waarschijnlijk is gekocht bij de Blokker. Agenten hebben inmiddels tientallen kopers bezocht. Vlak voor de vondst zag een omwonende iemand parkeren in een Suzuki Swift. De politie is op zoek naar de bestuurder daarvan.

Een Jumbo-filiaal in Zwolle kreeg op 1 juli een verjaardagskaart. Die speelde bij openen het liedje 'Dans je de hele nacht met mij'. In de kaart zat een beetje explosieve stof.

Afperser Jumbo is 20 tot 40 jaar oude man
Afperser Jumbo is 20 tot 40 jaar oude man (Foto: ANP)

Droomhuis gezocht en Slimste mens scoren

Bijna 1,2 miljoen mensen hebben woensdagavond afgestemd op het MAX-programma Droomhuis gezocht. Alleen het Achtuurjournaal werd beter bekeken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Droomhuis gezocht, waarin Sybrand Niessen deelnemers helpt bij hun zoektocht naar een huis in het buitenland, troefde De slimste mens nipt af. De tv-quiz met Philip Freriks en Maarten van Rossem hield iets meer dan 1,15 miljoen mensen aan de buis gekluisterd.

Naar het Achtuurjournaal keken bijna 1,4 miljoen mensen, goed voor de eerste plek in de lijst met best bekeken programma's. De top vijf wordt completeerd door Studio Sport eredivisie en de Britse detectiveserie Lewis, die allebei ruim 1 miljoen kijkers trokken.

Droomhuis gezocht en Slimste mens scoren
Droomhuis gezocht en Slimste mens scoren (Foto: BuzzE)

Jongen slaat treinconducteur total-loss

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een zeventienjarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De jongen had in de trein van Groningen naar Leeuwarden een conducteur geslagen.

De jongen kon geen geldig vervoersbewijs tonen en de conducteur sprak hem daar op aan. De zeventienjarige werd agressief, viel de conducteur aan en sloeg hem herhaaldelijk. Agenten hielden de man aan op het station van Leeuwarden en namen hem mee naar het bureau.

Twee verdachten van fraude vliegcertificaten

Twee mannen zijn opgepakt voor gesjoemel met medische certificaten voor piloten en luchtverkeersleiders. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag. Honderd van die verklaringen waren vorige maand ongeldig verklaard. Het gaat om verkeersvliegers, hobbyisten, een cabinemedewerker en een verkeersleider.

De twee verdachten werkten voor het European Aviation Medical Center (EAMC) in het Brabantse Rijen. Een van de twee mannen zou de mensen hebben gekeurd, terwijl hij helemaal geen arts is. De andere verdachte zou de handtekening van een bevoegde arts op de certificaten hebben gezet. Ze zijn maandag opgepakt, donderdag vrijgelaten en moeten op 26 november voor de rechter komen. Het OM wil nog niets zeggen over hun motief.

Piloten, cabinepersoneel en luchtverkeersleiders moeten lichamelijk en psychologisch worden goedgekeurd voordat ze aan de slag mogen. Na het intrekken van de certificaten moeten ze op de grond blijven en weer worden gekeurd. Het is niet bekend of ze al opnieuw zijn getest. Het is ook niet duidelijk hoeveel mensen na die herkeuring zijn afgekeurd.

Erkende instantie

Het EAMC mag voorlopig niet werken. Omdat het een erkende instantie was, konden de piloten ervan uitgaan dat het centrum in orde was, zegt het OM.

Nederland heeft zeven andere medische keuringsinstanties in de luchtvaart en dertien zelfstandige keuringsartsen. De Inspectie Leefomgeving en Transport houdt ze de komende tijd extra in de gaten.

Twee verdachten van fraude vliegcertificaten
Twee verdachten van fraude vliegcertificaten (Foto: ANP)

Tientallen doden bij bomaanslag Bagdad

Zeker 76 mensen zijn omgekomen door een bomaanslag op een markt in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Tweehonderd anderen raakten gewond, meldden bronnen bij de hulpdiensten donderdag. Dit is een van de grootste aanslagen op de hoofdstad van het afgelopen jaar.

Een koelwagen gevuld met explosieven werd op de markt in de sjiitische wijk Sadr City opgeblazen. De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag.

IS pleegt vaker aanslagen in sjiitische gebieden in Irak. Via een statement op internet is de verantwoordelijkheid opgeëist.

Tientallen doden bij bomaanslag Bagdad
Tientallen doden bij bomaanslag Bagdad (Foto: ANP)

Man (100) werkt indringers huis uit

Een honderd jaar oude Zwollenaar heeft woensdag twee vrouwen zijn huis in de wijk Wipstrik uit gewerkt.

Ze stelden zich voor als zijn nieuwe buren en kwamen naar binnen, maar de man ontdekte dat hun verhaal niet klopte. Toen hij daar iets over zei, gingen ze er snel vandoor. Volgens een getuige stond een derde vrouw op de uitkijk.

Dankzij het optreden van de bejaarde man konden de vrouwen niets wegnemen, meldde de politie donderdag. Agenten hebben tevergeefs naar ze gezocht in de Wipstrik. Volgens de politie hadden ze een Oost-Europees uiterlijk en spraken ze gebrekkig Nederlands.

Pleisters zijn racistisch

In Zweden is ophef ontstaan rond de pleisters van drogisterijketen Apoteket. Volgens een racismewaakhond zijn deze namelijk racistisch.

Deze week deed Paula Dahlberg van een anti-racismeblog haar verhaal op de Zweedse radio. Volgens haar helpt de drogist racisme in stand te houden. Ze vindt het namelijk belachelijk dat je wel beige pleisters kunt kopen en pleisters met kinderfiguurtjes, maar geen zwartkleurige pleisters.

Een neger met een beige pleister is geen gezicht, zo vindt ze. En dus moeten ze een eigen pleister krijgen.

Apoteket heeft inmiddels gereageerd. Ze hebben toegezegd een 'negerpleister' te zullen ontwerpen. Deze zal eind dit jaar in de winkels moeten liggen.

Racistische pleister
Racistische pleister

Gerritsen naar Team AfterPay

Schaatsster Annette Gerritsen zet haar loopbaan voort bij Team AfterPay. Dat bevestigde Gerritsen donderdag via social media. De schaatsster uit Ilpendam kwam bij LottoNL-Jumbo niet meer in aanmerking voor een nieuw contract.

Gerritsen (29) veroverde op de Winterspelen van Vancouver 2010 zilver op de 1000 meter. De prestaties die ze tot dat moment had geleverd kon ze de jaren erna niet meer benaderen. Ook de ziekte van Pfeiffer en blessures deden haar niet meer het gewenste niveau halen. Gerritsen slaagde er ook niet in zich te kwalificeren voor Sotsji 2014. Bij Team AfterPay gaat ze werken onder trainer en oud-schaatser Dennis van der Gun.

Gerritsen naar Team AfterPay
Gerritsen naar Team AfterPay (Foto: ANP)

Schweinsteiger: "Binnen een week volledig fit"

Bastian Schweinsteiger zegt te hopen binnen een week volledig fit te zijn. De Duitse middenvelder van Manchester United liep in de voorbereiding een kuitblessure op, herstelde maar begon zaterdag het eerste competitieduel met Tottenham Hotspur op de bank. "Het gaat goed, die blessure heeft mijn ritme even verstoord maar ik hoop volgende week al 100 procent fit te zijn", verklaarde Schweini die als invaller nog wel dertig minuten in actie kwam voor het team van coach Louis van Gaal.

Zijn verklaring volgt nadat zijn vorige coach Pep Guardiola zijn twijfels had uitgesproken over de fysieke gesteldheid van de international. Volgens de Spaanse coach, die hem bij Bayern München tot afgelopen zomer onder zijn hoede had, was de middenvelder de afgelopen jaren nooit honderd procent fit geweest.

Schweinsteiger: binnen een week volledig fit
Schweinsteiger: binnen een week volledig fit (Foto: ANP)

Onvoltooid werk van Tolkien gepubliceerd

Over ruim twee weken wordt een onvoltooid werk van de Britse fantasyschrijver J.R.R. Tolkien gepubliceerd. Het heet The Story of Kullervo en is nooit eerder in boekvorm uitgegeven. Tolkien schreef het in 1915 op 23-jarige leeftijd, toen hij nog studeerde. Dat heeft uitgeverij HarperCollins laten weten.

The Story of Kullervo gaat over een weesjongen die als slaaf wordt verkocht en die zonder het te weten zijn tweelingzuster verleidt alvorens zelfmoord te plegen. Met het tragische verhaal, dat is geïnspireerd op een negentiende-eeuws Fins gedicht, legde Tolkien de kiem voor zijn latere werken, zoals In de Ban van de Ring en De Silmarillion.

The Story of Kullervo komt in Groot-Brittannië uit op 27 augustus, in de Verenigde Staten eind oktober.

Onvoltooid werk van Tolkien gepubliceerd
Onvoltooid werk van Tolkien gepubliceerd (Foto: ANP)

Holland Casino verdubbelt halfjaarwinst

Holland Casino heeft in de eerste zes maanden een nettowinst gehaald van 41 miljoen euro, tegen 20,6 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 12 procent tot 286 miljoen euro, vooral door groei van het aantal bezoeken met 10 procent tot 2,9 miljoen.

De exploitant van veertien staatscasino's in Nederland maakte zeven uiterst magere jaren door, met als financieel dieptepunt een recordverlies van 22,3 miljoen euro in 2013. Vorig jaar keerde de onderneming terug naar winst. Die positieve ontwikkeling heeft het afgelopen jaar doorgezet, stelt de onderneming vast.

Topvrouw Anita de Kleijn schrijft de verbeterde resultaten toe aan een combinatie van factoren. "Met het aantrekken van de economie hebben mensen weer meer budget om ook naar het casino te gaan. Daarnaast werpt onze nieuwe strategie vruchten af en zijn onze kosten omlaag gebracht", zegt ze. Holland Casino (3000 werknemers) schrapte honderden banen en investeerde fors in nieuwe speelautomaten en in modernisering van de filialen.

Concurrentie

Met het oog op de toekomstige concurrentie is het zaak om het rendement verder omhoog te brengen door te blijven investeren in vernieuwing en innovatie, zegt De Kleijn. Omzet en het aantal bezoeken stijgen weliswaar weer, maar liggen nog altijd ruim 20 procent lager dan in het topjaar 2007.

Het kabinet wil de casinomarkt vanaf 2017 openen voor nieuwe aanbieders, een nieuw vergunningstelsel voor onlinekansspelen introduceren en tegelijk Holland Casino privatiseren.

De Kleijn verwacht dat Holland Casino goed in staat zal zijn om ook online te kunnen concurreren met eventuele nieuwkomers. Zij is sinds november 2012 financieel bestuurder van Holland Casino en neemt sinds 1 augustus voorlopig de taken waar van interim-topman Willem-Jan van den Dijssel, die vroegtijdig afscheid nam wegens onzorgvuldig declaratiegedrag.

Holland Casino verdubbelt halfjaarwinst
Holland Casino verdubbelt halfjaarwinst (Foto: ANP)

Nieuwe trailer voor The Transporter Refueled

Ed Skrein zal in het nieuwste deel uit de Transporter-franchise de rol van Jason Statham overnemen. Dat hij geschikt is voor de taak toont hij in de nieuwste trailer voor de vierde film uit de serie.

De trailer toont een aantal korte shots van actiescènes, maar ook een moment waarin Skrein, als Frank Martin, zijn vechtkunsten toont. Is hij de nieuwe Jason Statham, of had hij het beter bij Game of Thrones kunnen houden?

The Transporter Refueled is te zien vanaf 24 september, met naast Skrein ook Loan Chabanol en Ray Stevenson. De film wordt internationaal uitgebracht in IMAX, maar is bij ons vermoedelijk alleen in reguliere zalen te zien.

DCTV: Andrew Kreisberg over Arrow, Flash, Supergirl en Legends of Tomorrow

Tijdens de Television Critics Association press tour, de nieuwsgenerator van deze zomer, sprak Andrew Kreisberg, betrokken bij vier tv-series gebaseerd op DC Comics, over wat kijkers in het nieuwe seizoen kunnen verwachten.

Volgens Kreisberg is The Flash momenteel bezig met aflevering vier, waarin het originele ongeluk met de deeltjesversneller wordt getoond vanuit het perspectief van een nieuw personage. De serie is ook medeverantwoorlijk voor het opzetten van de spinoff Legends of Tomorrow. Kreisberg gaf aan dat The Flash meer zal tonen van Martin Stein en Ronnie Raymond, maar ook Kendra Saunders/Hawkgirl, het personage van Ciara Renée die in de finale van het eerste seizoen kort te zien was en bestemd is voor een rol in Legends. De crossover met Arrow, die plaatsvindt in de achtste aflevering, dient als een "quasi pilot" voor Legends of Tomorrow.

Arrow zal op zijn eigen manier bijdragen aan deze 'pilot', door in te gaan op wat er met Ray Palmer is gebeurd in de finale van het derde seizoen (al heeft de trailer voor Legends of Tomorrow hier al wat inzicht in geboden). Ook wordt de verhaallijn omtrent Sara Lance verder voortgezet; we wisten al dat ze in Arrow weer tot leven zal worden gewekt en dat John Constantine daarbij zal helpen, maar Kreisberg liet vallen dat dit in aflervering vijf zal gebeuren.

Over Supergirl wist Kreisberg toe te lichten hoe de rol van Superman zal worden ingevuld. Van de superheld, die volgend jaar in de bioscoop te zien is, was al bekend dat hij geen grote rol zal krijgen in de serie. "Er was oorspronkelijk een flashback met Dean Cain en Helen Slater, en een langere scène waarin hij praat over Superman. Het is een van mijn favoriete momenten van het opnemen van de pilot waarin Dean Cain over Superman praat," licht hij toe hoe voormalig Superman-acteur Cain oorspronkelijk meer met zijn rol te doen had dan nu in de pilot te zien is. "Maar de derde aflevering gaat erg over Supermans plek in de wereld, en Kara's plek in de wereld, en waarom Superman niet elke week in onze show te zien is. Die aflevering heeft veel discussie over hem". Eerder was door andere betrokkenen al aangegeven dat er bewust voor gekozen is om Superman niet te laten verschijnen in deze serie, om meer te kunnen focussen op Melissa Benoist als Supergirl.

Arrow en The Flash starten hun nieuwe seizoenen begin oktober in de VS; van Arrow is de Nederlands startdatum nog niet bekend en The Flash moet überhaupt nog met het eerste seizoen starten. Supergirl start eind oktober in de VS; niet bekend of deze ook in Nederland te zien zal zijn. Legends of Tomorrow heeft nog geen formele startdatum in de VS, maar het zal niet eerder zijn dan begin volgend jaar.

Super hero fight club: de helden en schurken uit Arrow en The Flash
Super hero fight club: de helden en schurken uit Arrow en The Flash

Blizzard overweegt Warcraft 4

In een interview geeft Tim Morten, producer van StarCraft 2: Legacy of the Void, aan dat wanneer het team klaar is met de uitbreiding voor StarCraft 2, ze gaan kijken wat ze hierna gaan doen. Een nieuw verhaal in het StarCraft-universum, iets geheel nieuws, maar ook Warcraft 4 wordt genoemd als mogelijk nieuw project.

"Het is erg belonend voor ons om te horen dat er vraag is naar meer RTS in het Warcraft-universum. We houden alle opties open, dus we overwegen Warcraft, StarCraft, of zelfs nieuwe ideeën. Alles is mogelijk, we hebben geen specifieke plannen", zegt Tim Morten. Daarna vertelt hij dat het StarCraft-universum zich ook zou lenen voor nieuwe verhalen.

Niets concreets dus, maar een "nee" is het in ieder geval niet. Voor mensen die niet kunnen wachten is er natuurlijk nog de MMO World of Warcraft, met de pas aangekondigde nieuwe uitbreiding Legion.

Afperser Jumbo eist bitcoins

De persoon die achter de incidenten bij Jumbo-supermarkten in Groningen zit, perst de keten af. Hij of zij eist "een hoeveelheid bitcoins". Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De rechercheurs hebben informatie over de zaak vrijgegeven en vragen het publiek om mee te denken.

Begin mei werd een explosief gevonden bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Op 31 mei was er daadwerkelijk een explosie bij de pui van de winkel aan het Overwinningsplein. Een raam en een kozijn raakten beschadigd. Op 6 juni werd de Jumbo bij voetbalstadion Euroborg ontruimd na een bommelding, maar dat bleek loos alarm.

Begin juli was een verdacht pakketje bezorgd bij de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle. Ook dat is het werk van de bomdreiger, denkt de politie. De dader stuurde een felicitatiekaart met een beetje explosieve stof. Volgens de politie heeft hij of zij meerdere keren contact gezocht over de Zwolse Jumbo.

Met de virtuele munt bitcoin kan een dader relatief anoniem blijven. Transacties zijn heel moeilijk te traceren. Dat maakt het interessant voor criminelen.

Jumbo noemt de dreigingen vervelend. "We hebben vanaf het eerste incident nauw contact met de politie. In samenspraak met hen zijn in onze winkels - opvallend en onopvallend, binnen en buiten - extra voorzorgsmaatregelen genomen om een veilige winkel- en werkomgeving te creëren", laat de supermarktketen donderdag weten in een verklaring.

Afperser Jumbo eist bitcoins
Afperser Jumbo eist bitcoins (Foto: ANP)

Bevolking Nederland groeit minder sterk

De Nederlandse bevolking is in de eerste helft van dit jaar minder sterk gegroeid dan in dezelfde periode vorig jaar. Er zijn minder kinderen geboren en het sterftecijfer ligt vrij hoog. De bevolking is vooral gegroeid door immigratie. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Er zijn in het eerste halfjaar 77.000 mensen doodgegaan. Er werden 82.000 kinderen geboren, terwijl dat er in het eerste halfjaar van 2014 85.000 waren. Volgens het CBS was er begin dit jaar enkele weken zelfs een negatieve natuurlijke groei: er gingen meer mensen dood dan er werden geboren.

Het CBS verwacht dat het sterftecijfer in de toekomst vaker hoger zal komen te liggen dan het geboortecijfer, vanwege de vergrijzing.

De immigratie lag het afgelopen halfjaar hoger dan een jaar eerder. Er zijn 82.000 mensen in Nederland komen wonen. Dat zijn er zesduizend meer dan vorig jaar. Vooral veel Syriërs hebben zich ingeschreven bij Nederlandse gemeenten. Maar er zijn ook veel mensen het land uitgegaan. Ruim 65.000 mensen zijn naar het buitenland vertrokken.

Bevolking Nederland groeit minder sterk
Bevolking Nederland groeit minder sterk (Foto: ANP)

'Explosies China eisten zeker 42 levens'

Het dodental van twee explosies in de Chinese havenstad Tianjin heeft veel meer levens geëist dat de autoriteiten melden, stellen Chinese media. Volgens de krant Beijing News zijn er bij een ziekenhuis in de stad zeker 42 lijken binnengebracht.

De autoriteiten in China maakten eerder melding van zeventien doden en vierhonderd gewonden. Onder de doden zijn negen brandweerlieden. De explosies gebeurden nadat er brand was uitgebroken in een containerterminal. Het vuur kreeg vat op gevaarlijke stoffen.

'Explosies China eisten zeker 42 levens'
'Explosies China eisten zeker 42 levens' (Foto: ANP)

Xena-reboot zoekt schrijver

Hoewel Lucy Lawless, die het bekendst is van haar rol in de originele serie, publiekelijk probeerde te ontkennen dat er een reboot van Xena: Warrior Princess op komt is, weten de omroepbazen wel beter. Volgens een NBC-topman is men momenteel op zoek naar een schrijver.

"Ja, we zijn in een vroeg stadium om een nieuwe benadering voor Xena te ontwikkelen," vertelde Bob Greenblatt, topman bij NBC Entertainment, aan de Hollywood Reporter. "We zoeken naar een schrijver. We willen het gaan doen." De serie, die volgend jaar zou kunnen gaan starten, wordt geleid door Rob Tapert en Sam Raimi, die ook de originele serie produceerden.

"Ik denk dat het niet gewoon een voortzetting wordt, maar zo ver zijn we nog niet. Het is een geweldig personage en we moeten uitvogelen hoe we [de show] weer tot leven kunnen brengen," aldus Greenblatt, die ook de betrokkenheid van Tapert en Raimi bevestigde. NBC is al in gesprekken met een beoogde schrijver voor de serie, maar wie dat is wordt nog geheim gehouden.

Over de betrokkenheid van Lawless wist Greenblatt te melden dat ze er open voor staan. "We zouden het geweldig vinden als Lucy onderdeel wil zijn van de serie - zolang haar aanwezigheid niet de richting die de serie neemt overschaduwt. Ik weet niet zeker of het werkt om haar mee te laten doen als ze Xena niet speelt," voegde Greenblatt eraan toe, waarmee hij aangeeft dat er ideeën zijn om een andere actrice de rol van Xena te geven.

Lawless is getrouwd met Rob Tapert en kan dus mogelijk ook een rol achter de schermen vervullen. Het gegeven dat NBC een andere schrijver zoekt dan Tapert en Saimi geeft mogelijk ook aan dat het idee is om een nieuw persoon de productie te laten leiden.

Setfoto's Captain America: Civil War tonen Black Panther

Marvel is al een tijdje in Berlijn bezig met de opnames voor Captain America: Civil War, wat de MCU-versie is van de Civil War-verhaallijn uit de comics. De film zal het personage van Black Panther introduceren in de filmwereld, en van hem zijn nu een paar foto's gelekt.

Black Panther, in het dagelijks leven T'Challa geheten, werd in 1966 geïntroduceerd in een Fantastic Four-comic en is de eerste zwarte mainstream superheld. In Civil War, en de in 2018 te verschijnen Black Panther-film, wordt hij gespeeld door Chadwick Boseman. Tot nu toe was van hem alleen concept art bekend over zijn outfit. Dankzij een aantal kiekjes van de set, gepubliceerd door de Daily Mail, is het nu mogelijk een echte blik op zijn outfit te krijgen.

Chadwick Boseman als Black Panther in setfoto Civil War

De foto's tonen Boseman in het zwarte pak, vastgemaakt aan kabels terwijl hij aan de zijkant van een gebouw hangt. Black Panther is, in de comics, een superheld met onder andere grote kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. De scène die hij in de foto's opneemt is er eentje met Captain America, al was Chris Evans niet ter plaatse: zijn rol werd gespeeld door een stuntman. Ook op de foto's te zien is Sebastian Stan als Bucky Barnes.

Captain America: Civil War draait om een conflict dat onstaat wanneer Steve Rogers en Wanda Maximoff, oftewel Captain America en nieuwe Avenger Scarlet Witch, een situatie met de schurk Crossbones (Frank Grillo) niet onder controle kunnen houden waardoor grote schade en verlies van levens ontstaat. Politieke druk leidt tot een systeem waarin superhelden verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden, alsmede worden overzien door een autoriteit die bepaalt wanneer de helden worden ingezet. De meningen over dit systeem zijn verdeeld en het leidt tot een tweedeling binnen de Avengers, met Captain America en Iron Man aan verschillende zijden van het conflict.

De film verschijnt in mei 2016.

'Bill Cosby verkrachtte ook zonder drugs'

Nog eens drie vrouwen claimen slachtoffer te zijn geworden van Bill Cosby.

Tijdens een persconferentie onthulden drie vrouwen verhalen over verkrachting en seksuele intimidatie waar de komiek zich schuldig aan gemaakt zou hebben. Advocaat Gloria Allred, die meer dan twintig van Cosby's slachtoffers vertegenwoordigt, staat ook deze vrouwen bij.

"Zijn aanval was snel en met chirurgische precisie", meldt Linda Ridgeway Whitedeer die claimt dat Cosby plotseling zijn geslachtsdeel in haar mond forceerde. "Toen hij klaar was, bleef er een hoop sperma achter op mijn gezicht, kleding en in mijn haar. Hij zei dat ik gezegend was met zijn zaad. Ik viel bijna flauw." Whitedeer vertelt dat het incident plaatsvond in 1971, toen ze op een filmset door Cosby in een kamertje werd gelokt. Ze wilde het gebeuren geheim houden uit schaamte en omdat ze vreesde dat het haar acteercarrière zou verknallen.

Het verhaal van Colleen Hughes lijkt op die van vele anderen. De stewardess claimt door Cosby naar een hotel te zijn gelokt waar ze een gedrogeerd drankje aangeboden kreeg en bewusteloos raakte. "Toen ik wakker werd voelde ik sperma op mijn onderrug en overal op mijn lichaam", vertelt ze.

De derde naar buiten getreden vrouw, Eden Tiri, wist een seksueel treffen met Cosby te ontwijken, maar werd wel geïntimideerd. In 1989 speelde ze een gastrol in The Cosby Show toen de hoofdrolspeler haar in probeerde te palmen. "Kijk, dat is alles wat we gaan doen, de liefde bedrijven", zou Cosby tegen haar gezegd hebben toen hij zijn arm om haar heen sloeg. "Ik ging er vandoor zonder iets te zeggen."

De regen van aanklachten hebben er inmiddels tot geleid dat Cosby in oktober voor de rechter uitleg moet geven. Rechtszaken tegen de komiek worden bemoeilijkt omdat de zaken verjaard zijn. Onthullingen van een rechtszaak uit 2005 dreef Cosby onlangs verder in het nauw. Hij zou destijds toe hebben gegeven dat hij verdovende middelen heeft gebruikt bij zijn seksuele avonturen.

'Bill Cosby verkrachtte ook zonder drugs'
'Bill Cosby verkrachtte ook zonder drugs' (Foto: BuzzE)

Extra beveiliging bioscopen bij NWA-film

Filmstudio Universal biedt bioscopen aan de kosten te betalen voor extra beveiliging rond vertoningen van de film Straight Outta Compton. Dat meldt Wall Street Journal.

De beslissing is genomen nadat vorige maand nog twee vrouwen om het leven kwamen bij een schietpartij in een bioscoop in Louisiana. Intussen is rassengeweld ook weer volop aan de orde, een onderwerp dat de rapgroep NWA aan de kaak stelde in hun hit Fuck Tha Police. De biografische film over de groep - waarin gangsters, politiegeweld en rellen volop aan bod komen - is daarom extra gevoelig voor eventuele schermutselingen, zo vreest de studio.

De première van de film afgelopen maandag werd eveneens extra beveiligd, dat evenement verliep uiteindelijk zonder problemen. Vanaf vrijdag draait de film in Amerikaanse bioscopen.

Extra beveiliging bioscopen bij NWA-film
Extra beveiliging bioscopen bij NWA-film (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar status brugdeel Alphen

In Alphen aan den Rijn wordt donderdagochtend begonnen met een onderzoek naar het gevallen brugdeel. Dat meldde het gemeentebestuur van de stad in de nacht van woensdag op donderdag.

Er wordt gekeken naar de status van het val, het beweegbare deel van de brug. Vanaf een hoogwerker worden opnames gemaakt met een camera. Zo kan worden gekeken hoe het brugdeel erbij ligt en hoe erg het beschadigd is. Het onderzoek is nodig om een plan te kunnen maken voor bergingswerkzaamheden, zegt het gemeentebestuur.

Vorige week maandag vielen het brugdek en twee grote kranen om in Alphen aan de Rijn, met een enorme schade als gevolg. Met het opruimen van de ravage is nog niet begonnen. Dat moet voorzichtig gebeuren, zodat er geen nieuwe schade ontstaat.

Onderzoek naar status brugdeel Alphen
Onderzoek naar status brugdeel Alphen (Foto: ANP)

Aantal asielzoekers Nederland groeit rap

Het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt, loopt in rap tempo verder op. Dat bericht de NOS. Vorige week meldden zich in één week tijd 1.700 asielzoekers; vijfhonderd meer dan in de weken daarvoor.

De toestroom stijgt al enige maanden gestaag. In mei meldden zich nog 800 vluchtelingen per week, in juni 1.000 en in juli 1.200. In het voorjaar en in de zomermaanden melden zich altijd meer asielzoekers. Ook elders in Europa is dat het geval. Maar de toename dit jaar is uitzonderlijk.

In totaal verblijven sinds deze week meer dan 28.500 asielzoekers en statushouders in Nederlandse asielzoekerscentra. Dat is het hoogste aantal sinds de jaren 90. Vooral in Ter Apel, bij het centrale aanmeldcentrum voor asielzoekers, is de drukte merkbaar. Onlangs is besloten om daar een extra opvanglocatie te creëren.

'We hebben te maken met een erg hoge instroom', aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie. 'IND, vreemdelingenpolitie en COA zetten alle zeilen bij om de stroom in goede banen te leiden. Het is erg druk in Ter Apel. Maar asielzoekers worden nooit weggestuurd.'

Woningtekort
In asielzoekerscentra worden veel plaats bezet gehouden door mensen die recht hebben op een eigen huis, maar voor wie op dit moment geen huizen beschikbaar zijn. Ongeveer de helft van alle azc-bewoners zou eigenlijk moeten doorstromen. 'Vluchtingen met een verblijfsstatus houden plekken bezet. Daardoor stokt de doorstroming', zei COA-woordvoerder Jan Stalman eerder al tegen de NOS.

Tientallen brandweerlieden China vermist

In de Chinese havenstad Tianjin worden 36 brandweerlieden vermist, nadat woensdag twee grote explosies plaatsvonden in een containerterminal. Negen brandweermensen zijn omgekomen, meldt de brandweer van Tianjin aan Chinese media.

De brandweermensen waren waarschijnlijk opgeroepen vanwege een brand in de terminal. De brand verspreidde zich naar een opslag van gevaarlijke stoffen. Twee grote ontploffingen waren het gevolg. Zeker zeventien mensen zijn omgekomen door de ontploffingen. Nog eens vierhonderd mensen raakten gewond.

Werk gaat door
Het werk in de haven van Tianjin gaat gewoon door, ondanks de explosies. Dat heeft een leidinggevende donderdag gezegd. De gebeurtenis heeft geen invloed gehad op de bedrijfsvoering in de haven, aldus de hooggeplaatste medewerker, Wei. Tianjin is een van de drukste containerhavens ter wereld.

Tientallen brandweerlieden China vermist

Tientallen brandweerlieden China vermist (Foto: ANP)

Smart-tv bezig aan opmars

Het aantal Nederlanders met een smart-tv - een tv met toegang tot internet - stijgt snel. Had in de tweede helft van vorig jaar nog 23 procent zo'n toestel, in de eerste helft van dit jaar is dat opgelopen tot 31 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Via het internet op de tv kan de kijker gebruikmaken van allerlei onlinediensten, zoals Netflix en Uitzending Gemist. En waar de smart-tv bezig is aan een opmars, raakt de DVD-speler wat in onbruik: Het bezit van DVD-spelers daalde van 51 procent naar 47 procent.

Het bezit van smartphones stijgt behoorlijk: van 63 procent naar 73 procent, aldus SKO. Ook digitale tv raakt steeds meer ingeburgerd: 86 procent van de Nederlandse huishoudens kijkt nu digitaal, tegen 84 procent in de tweede helft van 2014.

SKO heeft het onderzoek laten doen door TNS NIPO onder ruim drieduizend huishoudens en bijna 2.600 individuele deelnemers van 13 jaar en ouder.

Smart-tv bezig aan opmars
Smart-tv bezig aan opmars (Foto: ANP)

Ed Sheeran krijgt eredoctoraat

Ed Sheeran krijgt een eredoctoraat van de University Campus Suffolk voor zijn buitengewone bijdrage aan de muziek. Dat meldt de BBC.

De eer zal de zanger toekomen tijdens een formele afstudeerceremonie, waarvan de datum nog niet bekend is. Sheeran reageert trots dat hij geprezen wordt door de in 2007 geopende universiteit in zijn thuisregio: 'Suffolk is de plek die ik thuis noem. Ik krijg hier altijd een warm welkom en veel steun. Het ontvangen van deze erkenning is een waar voorrecht.'

Voor Sheeran komt het nieuws na al een mooie periode: 'Ik heb een geweldig jaar gehad met mijn wereldtour en dit maakt het alleen nog maar beter.'

Ed Sheeran krijgt eredoctoraat
Ed Sheeran krijgt eredoctoraat (Foto: BuzzE)

Oud-president Jimmy Carter heeft kanker

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter heeft kanker. Dat heeft hij woensdag in een verklaring laten weten.

'Een recente leveroperatie heeft aan het licht gebracht dat ik kanker heb die ook in andere delen van mijn lichaam zit. Ik zal mijn werkschema omgooien zodat ik kan worden behandeld door de artsen van Emory Healthcare', schrijft Carter. Hij verwacht volgende week meer te kunnen zeggen.

De Democraat en voormalige pindaboer Jimmy Carter (90) was president van 1977 tot 1981. In 2002 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede. Na George Bush senior (91) is Carter de oudste, nog levende oud-president van de Verenigde Staten.

Oud-president Jimmy Carter heeft kanker
Oud-president Jimmy Carter heeft kanker (Foto: ANP)

Khloé Kardashian heeft confrontatie met Lamar

Een boze Lamar Odom deed er op straat alles aan om de aandacht te krijgen van zijn ex Khloé Kardashian. TMZ meldt dat Khloé de agressieve Lamar ternauwernood ontvluchtte.

Onderweg naar de fitness werd Khloé plotseling benaderd door een schreeuwende Lamar, die eiste dat ze met hem praatte. Ooggetuigen meldden dat de realityster hem probeerde te negeren. "Ga van me af, ga van me af. Stop. Stop", zou ze tegen hem geschreeuwd hebben.

Toen een omstander haar vroeg of de politie erbij gehaald moest worden reageerde de basketballer boos: "Niemand belt de politie voor Lamar Odom." Nadat Khloé hem vroeg hoe hij wist dat ze daar was, ging ze er met haar auto vandoor. Volgens Radar Online heeft het incident een behoorlijke impact op haar: "Khloé is nog steeds van slag", meldt een bron. "Haar familie raadt haar aan een straatverbod aan te vragen zodat het niet weer voorkomt."

Een bron weet aan People uit te leggen dat de confrontatie kwam nadat Khloé haar telefoonnummer had veranderd om van de eindeloze telefoontjes van haar ex af te komen. Pas nog was de Kardashian juist lovend over haar ex, met wie ze eind 2013 brak wegens zijn drugsgebruik en vreemdgaan. "Hij is de liefde van mijn leven", vertelde ze aan Huffington Post. "We hadden een fantastisch huwelijk."

Khloé Kardashian heeft confrontatie met Lamar
Khloé Kardashian heeft confrontatie met Lamar (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.