FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 augustus 2015

Vormer helpt Club Brugge aan winst

Ruud Vormer heeft Club Brugge vrijdag aan een zwaarbevochten overwinning in de Belgische competitie geholpen. Met een doelpunt en een assist was de Nederlandse middenvelder beslissend in de thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk: 2-1. Daardoor nestelde de door blessures geteisterde ploeg van trainer Michel Preud'homme zich op de gedeelde tweede plaats, op één punt van koploper Anderlecht.

Vormer opende kort na rust met zijn hoofd de score. De oud-speler van AZ, Roda JC en Feyenoord werkte een half weggeslagen voorzet met zijn hoofd over doelman Darren Keet. Lange tijd leek dat de winnende treffer, maar Kortrijk kwam in blessuretijd langszij Thanasis Papazoglou. Club Brugge pakte in de slotseconden toch nog de winst via Tuur Dierckx, die werd weggestuurd door Vormer en de 2-1 binnen schoot.

Vormer helpt Club Brugge aan winst
Vormer helpt Club Brugge aan winst (Foto: ANP)

Manchester United wint wéér met minimaal verschil

Manchester United heeft voor de tweede maal op rij met minimaal verschil gewonnen. Nadat vorige week Tottenham Hotspur met 1-0 werd verslagen, was vrijdag Aston Villa aan de beurt.

Al negentien jaar had Manchester United voor de competitie niet meer van Aston Villa verloren op Villa Park. De langste reeks van ongeslagen wedstrijden tegen eenzelfde club uit de Premier League en ook vrijdagavond zag het er niet naar uit dat Aston Villa zou kunnen stunten.

Na een ronduit saaie openingsfase waarin beide ploegen niets klaar speelden, nam Manchester United het heft in handen. Dit resulteerde na een goed kwartier in de eerste kans. Een indraaiende vrije trap van Memphis werd bij op de achterlijn door de geheel vrijstaande Morgan Schneiderlin met het hoofd beroerd. De tweede kans was een stuk groter. Dit keer was het Memphis die aan een doelpunt rook, maar een riskante maar daardoor niet minder succesvolle tackle van keeper Brad Guzan voorkwam de 0-1.

Die goal kwam er even later dan toch. Adnan Januzaj tekende voor de eerste treffer. De Belg werd op randje buitenspel op schitterende wijze weggestuurd door Juan Mata. De bal werd sierlijk en met de juiste snelheid bezorgd, waarna Januzaj zijn tegenstander uitkapte en ietwat fortuinlijk afrondde via het lichaam van Clark.

Het armetierige Villa kwam pas na een kleine veertig minuten voor het eerste gevaarlijk dichtbij de goal van Romero. Darmian mocht bovendien van geluk spreken dat de leidsman de thuisploeg geen strafschop toekende, toen de verdediger tegenstander Richards om de nek hing. Hierna zwaaide het elftal van Louis van Gaal weer de scepter. Verder dan één schot op doel kwam Villa niet.

Gesteund door de eigen aanhang op Villa Park rechtte Aston Villa zich na rust de rug. Jordan Ayew wist na een slippertje van Mata de grootste kans van de thuisploeg te noteren. Zijn schot ging niet eens zo heel ver over. The Red Devils oogden bij tijd en wijle laks. Villa merkte dit op en zette meer druk. Ook Gabriel Agbonlahor deed een duit in het zakje, maar kopte uit een hoekschop slechts recht op de doelman.

Het was Van Gaal allemaal te gortig. Na een uur haalde de manager Michael Carrick en Januzaj naar de kant voor Ander Herrera en Bastian Schweinsteiger. De wissels deden het spel van United goed, want direct namen de bezoekers het initiatief weer over. Rooney dacht na zwak verdedigen van Jordan Amavi af te drukken, maar daar stak Leandro Bacuna een stokje voor.

Ondanks de minimale voorsprong van United, leek niets een tweede overwinning voor de miljoenenploeg in de weg te staan. Villa kwam op eigen kracht niet verder dan het vijandelijke strafschopgebied. Twintig minuten voor tijd leek Memphis de wedstrijd in het slot te gooien. Na weer een heerlijke pass van Mata schoot de nummer zeven net naast. Hierdoor moet de smaakmaker van het voorbije Eredivisie-seizoen nog even wachten op zijn eerste goal in de Premier League.

Keeper Romero kwam aan de andere niet meer in de problemen en kon zo zijn tweede clean sheet op rij noteren. Zo staat United aan kop met zes punten en een minimaal doelsaldo van twee goals voor en nul tegen.

NAC verliest ook tweede competitiewedstrijd

NAC Breda wacht na twee duels in de Jupiler League nog steeds op de eerste punten. Na het thuisverlies vorige week tegen FC Volendam (1-4) ging de gedegradeerde club vrijdagavond ook onderuit bij FC Eindhoven. In Eindhoven gaf NAC een voorsprong van 1-0 binnen een paar minuten weg. Het duel eindigde zo in het voordeel van de Eindhovenaren: 2-1.

Voor NAC opende Kevin Brands de score, maar na slordig uitverdedigen van Hakim Borahsasar kwam de bal in de 73e minuut voor de voeten van de Eindhovense invaller Anil Koc die van afstand in de verre hoek schoot. Twee minuten later bezorgde Anthony van den Hurk de thuisclub de zege. De aanvaller kopte een voorzet binnen van een andere invaller, Christopher Mandiangu.

NAC staat na twee duels op de laatste plaats in de competitie met nul punten. De spelers van NAC gingen na de wedstrijd met de meegereisde aanhang in discussie over de dramatisch slechte resultaten tot dusver.

Ranglijst

De ranglijst van de Jupiler League wordt na vrijdag aangevoerd door FC Emmen, Achilles '29, FC Volendam en Jong PSV, die allemaal nog geen punt hebben verloren in hun eerste twee duels. FC Emmen versloeg de andere degradant FC Dordrecht in eigen huis door een doelpunt van Erixon Danso (1-0). Jeroen Lumu kreeg voor rust een aardige kans voor FC Dordrecht, maar trof met een omhaal de lat.

Achilles '29 maakte in Sittard op indrukwekkende wijze een achterstand van 2-0 goed. Gökhan Lekesiz scoorde twee keer voor Fortuna, maar de bezoekers waren in het laatste half uur vier keer trefzeker en pakten zo de winst: 2-4.

NAC verliest ook tweede competitiewedstrijd
NAC verliest ook tweede competitiewedstrijd (Foto: ANP)

Bayern München deelt flinke klap uit aan HSV bij opening Bundesliga

Bayern München is het seizoen in de Bundesliga uitstekend van start gegaan. Voor eigen publiek werd Hamburger SV met ruime cijfers opzij gezet. Het werd 5-0. 

Trainer Pep Guardiola had een basisplaats ingeruimd voor Arjen Robben. De Nederlandse sterspeler van Bayern München is blessurevrij en begint fit aan het nieuwe seizoen. Ook Arturo Vidal, overgekomen van Juventus, begon in de basis. Bayern nam vanaf de eerste minuut het initiatief. Het duurde tot de 27ste minuut voordat doelman René Adler gepasseerd werd. Een perfect aangesneden vrije trap werd binnen gewerkt door Medhi Benatia. Van dichtbij kopte de 28-jarige verdediger de bal achter Adler.

HSV had weinig in te brengen en mocht blij zijn met een krappe achterstand bij rust. Na de thee was het spelbeeld hetzelfde als in de eerste helft. In de 53ste minuut werd het krachtsverschil omgezet in nog een doelpunt. Robert Lewandoswki schot zijn eerste van het seizoen tegen de touwen.

De wedstrijd was gespeeld toen Thomas Müller er 3-0 van maakte in de 69ste minuut. Robben was door Guardiola al naar de kant gehaald toen Douglas Costa er op de rechterflank vandoor geing en met buitenkantje links Müller wist te bereiken. De Duitse international liet Adler kansloos.

Diezelfde Müller maakte er vervolgens ook nog 4-0 van. Op aangeven van Lewandowski liet hij de Allianz Arena voor de vierde keer deze avond juichen. De eindstand werd vlak voor tijd op 5-0 bepaald doro Costa. Zo start Der Rekordmeister uitstekend aan het nieuwe seizoen, in de jacht op weer een nieuwe Bundesliga-titel.

Uitslag Vitesse - Roda JC

Het gerenoveerde Vitesse heeft zijn eerste zege te pakken. In de Gelredome werd Roda JC, dat de hele tweede helft met tien man speelde, met 3-0 geklopt. Iets voor rust kreeg Ard van Peppen rood nadat hij de bal met zijn arm raakte toen hij op de doelijn stond. Lewis Baker mocht de penalty benutten en schoot raak. De thuisclub liep in de tweede helft verde uit naar 3-0.  

Vitesse

3 - 0

Roda JC

 45+1' Baker(pen)
 68' Dauda
 80' Nathan
   
 
 Gele kaart: A.Jansen, Dijkhuizen, (Roda JC)
 Rode kaart: v. Peppen (45) (Roda JC)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13212
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks (Kruiswijk/73)
Kashia
Leerdam
Achenteh
Kazaisjvili
Baker
Nakamba (Osman/81)
Rashica (Nathan/69)
Dauda
Brown
  v.Leer
Dijkhuizen (Werker/87)
Swinkels
Sankoh
v.Peppen
Noor
Griffiths (Rutjes/73)
v.Hyfte
Faik
E.Gyasi
A.Jansen (Paulissen/46)

Politiebond 'verbijsterd' over woorden Rutte

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP is "verbijsterd" over de uitspraak van premier Mark Rutte dat hij niet begrijpt waarom agenten nog staken en dat het kabinet geen extra geld wil uittrekken.

"Dit zijn de mensen die ons land regeren en het volk 'dienen'. Kijkend naar de afgelopen jaren waarin de vakbeweging maar ook de hele Nederlandse samenleving zonder al te veel te morren heeft bijgedragen aan de draconische bezuinigingen die zijn doorgevoerd, is deze reactie volstrekt ongepast", aldus Van de Kamp.

Rutte werd gevraagd naar de acties van politie-agenten en de aankondiging van vakcentrale FNV dat mogelijk ook onderwijzers en buschauffeurs gaan staken. Het loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro is volgens de premier "echt veel", veel hoger dan in marktsectoren en bij het huidige niveau van inflatie "ongekend".

Onjuist

Maar Van de Kamp bestrijdt dit fel: "De staalharde beweringen dat er sprake is van een 'cao voor alle werknemers bij de overheid' en dat het gaat om een 'loonsverhoging van ruim 5 procent' zijn pertinent niet waar en onjuist. De tijd dat politiemensen dit niet zouden begrijpen ligt al lang achter ons. Politiemensen die jaren loyaal hun bijdrage hebben geleverd in vaak onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden worden door dit kabinet en deze premier weggezet als een stel zeurende kinderen."

De politiebonden wijzen erop dat er in de de toegezegde 5 procent veel geld zit dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt. Ze noemen het daarom een sigaar uit eigen doos. Volgens Van de Kamp hebben de bezuinigingen grote problemen opgeleverd in het publieke domein, onder meer voor de veiligheid.

Het geld dat niet beschikbaar is zit waarschijnlijk in diverse Europa-potten, zoals de vele miljarden die we regelmatig schenken aan onze Griekse vrienden.

Politiebond 'verbijsterd' over woorden Rutte
Politiebond 'verbijsterd' over woorden Rutte (Foto: ANP)

Rutte: geen geld voor extra loon ambtenaren

Het kabinet heeft geen geld over om de aangeboden loonsverhoging van ruim 5 procent voor rijksambtenaren nog eens te verhogen. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Of dat komt omdat het benodigde geld wordt uitgetrokken voor asielzoekers of dat het al overgemaakt is naar Griekenland was geen onderdeel van zijn toespraak.

Rutte werd gevraagd naar de acties van politie-agenten en de aankondiging van vakcentrale FNV dat mogelijk ook onderwijzers en buschauffeurs gaan staken. Rutte zei niet te begrijpen waarom politie-agenten nu staken. Het loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro is volgens hem "echt veel", veel hoger dan in marktsectoren en bij het huidige niveau van inflatie "ongekend".

Voorman Gerrit van de Kamp van politiebond ACP reageert via Twitter afwijzend op de uitlatingen van de premier. "Uitspraken MP Rutte over CAO-conflict zijn olie op het vuur voor politiemensen. Bijzondere manier om waardering te tonen."

Acties

Politiemensen voeren al een tijd actie voor een betere cao. De afgelopen tijd waren er al acties van douaniers op Schiphol en de Rotterdamse haven.

Buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers gaan misschien staken uit onvrede over de loonsverhoging die het kabinet vlak voor de zomervakantie afsprak met enkele bonden. Vakcentrale FNV gaat woensdag praten met haar leden over de onvrede. Onderwijsbond AOb zegt dat zich al veel boze leden zich hebben gemeld. Maandag beginnen de eerste scholen weer.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlands Zaken) vindt dat de ambtenaren de 5 procent loonsverhoging zouden moeten accepteren. "Dit is de ruimte die we gevonden hebben. Ik zou die kans aangrijpen en de FNV willen oproepen niet dwars te gaan liggen", zei hij.

Rutte: geen geld voor extra loon ambtenaren
Rutte: geen geld voor extra loon ambtenaren (Foto: ANP)

Eurolanden stemmen in met Grieks steunpakket

De eurogroep stemt in met een nieuw steunprogramma van circa 86 miljard euro voor Griekenland. Vrijdag zetten de ministers van Financiën van de negentien eurolanden het licht op groen tijdens een extra vergadering in Brussel. Het noodlijdende land zal in ruil voor de miljarden ingrijpende maatregelen moeten nemen.

Met de instemming van de eurogroep is het programma uit het noodfonds ESM nog niet helemaal een feit. Een aantal parlementen, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag moeten hun instemming nog geven aan het leningenprogramma. Debatten en stemmingen zullen waarschijnlijk aan het begin van volgende week worden gehouden. De verwachting is echter dat ook de parlementen zullen instemmen.

Voor Griekenland is er enige haast. Het land moet op 20 augustus, volgende week donderdag, een flinke afbetaling doen en het land wil het geld hiervoor halen uit het nieuwe programma.

Eurolanden stemmen in met Grieks steunpakket
Eurolanden stemmen in met Grieks steunpakket (Foto: ANP)

'Matchfixer' Kargbo meldt zich bij KNVB

Voetballer Ibrahim Kargbo heeft zich bij de KNVB gemeld omdat hij officieel wil reageren op de beschuldigingen dat hij in zijn tijd bij Willem II betrokken is geweest bij matchfixing. "Hij heeft ons gebeld en wil graag zijn verhaal doen", bevestigde een woordvoerder van de voetbalbond vrijdagavond naar aanleiding van een bericht van het Brabants Dagblad.

Kargbo zou de centrale figuur zijn geweest bij bedrog rond wedstrijden van de Tilburgse club in 2009. Hij zou als speler van de Tilburgers contact met matchfixers hebben gehad en geld hebben aangenomen. "Wij willen hem graag spreken", reageerde de KNVB-woordvoerder. Kargbo zal worden gehoord door de integriteitseenheid van de voetbalbond die de zaak onderzoekt, kondigde hij aan.

Volgens het Brabants Dagblad verblijft Kargbo nu in Engeland. De voetballer uit Sierra Leone heeft de beschuldigingen tot dusver altijd ontkend.

'Matchfixer' Kargbo meldt zich bij KNVB
'Matchfixer' Kargbo meldt zich bij KNVB (Foto: ANP)

Kat verliest voorpoot bij mishandeling

In Arnhem is een kat dusdanig mishandeld dat deze zijn voorpoot kwijt is geraakt. Dat is het vermoeden van dierenarts Peter Heins.

De kat, Koffie, kwam woensdag thuis zonder rechtervoorpoot. De éénjarige kat strompelde het huis binnen toen de kinderen even alleen in huis waren. De arme kater werd meteen naar de dierenarts gebracht door een buurvrouw.

De dierenarts sluit een ongeluk of beklemming uit. "Het is een rechte breuk, geen verpulvering of versplintering en de spieren zijn redelijk intact. Het moet in 1 keer gebeurd zijn. Dan denk je aan mensenwerk, een zaag of iets dergelijks. Ik heb dit niet eerder meegemaakt en hoop het ook nooit meer mee te maken" vertelt de dierenarts tegenover de Gelderlander.

Over eventuele daders is niets bekend.

De foto van het arme beestje vind je op de site van de Gelderlander.

Amerikaanse vlag wappert weer in Cuba

In Cuba wappert na meer dan vijftig jaar weer de Amerikaanse vlag bij de ambassade. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, was vrijdag samen met vele andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig toen de vlag werd gehesen in de hoofdstad Havana.

Bij het historische moment klonk het Amerikaanse volkslied, in het hart van het communistische land. Kerry zei in een toespraak: "We zijn hier bijeen omdat onze leiders de moedige beslissing hebben genomen om niet langer gevangenen van de geschiedenis te zijn." Hij sprak van "een dag om oude barrières opzij te schuiven en nieuwe mogelijkheden te verkennen".

Kerry's Cubaanse collega Bruno Rodríguez Parrilla was vorige maand bij de heropening van de Cubaanse ambassade in Washington en het hijsen van de Cubaanse vlag daar.

Belofte

De communisten grepen in 1959 de macht op Cuba. Twee jaar later sloten de Amerikanen hun ambassade op het eiland. Met economische en politieke sancties probeerde Washington het bewind te laten wankelen. De laatste jaren proberen beide landen voorzichtig weer een vriendschappelijke band op te bouwen. "De weg van wederzijdse isolatie en vervreemding is niet de juiste en de tijd is gekomen om een richting met meer belofte in te slaan", zei Kerry daarover. Hij erkende dat "het beleid van het verleden niet heeft geleid tot een democratische verandering in Cuba".

Kerry uitte ook kritiek op Cuba. "We blijven ervan overtuigd dat de Cubanen het meest gebaat zijn bij een echte democratie, waar mensen vrij zijn om hun leiders te kiezen", verklaarde de minister. Zijn toespraak werd rechtstreeks uitgezonden op de Cubaanse staatstelevisie. Cuba antwoordde dat het zich zorgen maakt over de mensenrechten in de VS.

Dissidenten mochten niet aanwezig zijn bij de plechtigheid. Jeb Bush, die voor de Republikeinen wil meedoen aan de komende presidentsverkiezingen, was daar niet over te spreken. "Dat moedige Cubanen, wiens enige misdaad is op te komen voor vrijheid en democratie, worden weggehouden van de officiële ceremonie is een concessie aan de Castro's", zei de voormalige gouverneur van Florida, waar veel Cubanen naartoe zijn gevlucht.

Amerikaanse vlag wappert weer in Cuba
Amerikaanse vlag wappert weer in Cuba (Foto: ANP)

Prost: "Eigen F1-team beginnen fout geweest"

Viervoudig Formule 1-wereldkampioen Alain Prost vindt dat hij de fout in is gegaan door het team Ligier over te nemen. De 60-jarige Fransman deed zijn uitspraken tegenover het FIA-blad AUTO. "Ik had het nooit moeten doen." Uiteindelijk ging de rental begin 2002 op de fles.

Prost nam in 1993 met de wereldtitel afscheid van de Formule 1. Ruim drie jaar later kwam hij terug, ditmaal als nieuwe eigenaar van Ligier dat hij omdoopte tot Prost Grand Prix. "Drie maanden nadat ik het team had gekocht, boekten we enkele zeer goede resultaten en wonnen we zelfs nog bijna een race, maar ik zei toen al tegen familie en vrienden dat ik er geweest was. Ik wist vanaf het begin dat het niet goed zou komen. Ik ken de Formule 1 en ken mijn land, dus ik had beter moeten weten. Ik zie het als mijn grootste fout."

Al voor de koop stond Prost niet meer achter zijn keuze om Ligier over te nemen. "Twee dagen voordat ik het contract ondertekende, zag ik het eigenlijk niet meer zitten. Maar we hadden al een plan gemaakt met Peugeot, met wie een deal hadden dat we vijf jaar lang gratis motoren zouden krijgen die flink ontwikkeld zouden worden. Maar twee dagen voordat de handtekeningen gezet moesten worden, kwamen ze bij me terug en zeiden ze dat het alleen voor drie jaar was en dat ik daarna moest betalen voor de motoren. Ik was blij toen het allemaal was afgelopen."

Tegenwoordig is Prost met een eigen team actief in de Formule E. Ook is de Fransman ambassadeur bij autosportfederatie FIA.

Mercedes in dubio over motoren voor Red Bull

Mercedes twijfelt of het in de toekomst Formule 1-motoren moet gaan leveren aan grote concurrent Red Bull Racing. De Oostenrijkers willen Renault graag inruilen voor het merk uit Stuttgart, maar dat wil zelf met het fabrieksteam beter presteren dan de grote rivaal.

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff gaf tegenover La Gazetta dello Sport dan ook de twijfel over het leveren aan Red Bull weer. "Ze hebben een contract met Renault en ik wil me daar niet tussen dringen, maar als hoofd van Mercedes' motorsporttak en iemand die aan het belang van de sport als geheel denkt, zou het een interessante optie zijn."

Dat Mercedes het leveren van krachtbronnen overweegt komt doordat Red Bull een jong publiek aan zich gebonden weet. Een directe concurrent aan de sterkte motor in het Formule 1-veld helpen is de andere zijde van de medaille. "Als teambaas van de Formule 1-stal van Mercedes, weet ik dat het niet verstandig zou zijn om een rivaal die erom bekend staat goede auto's te bouwen op deze manier sterker te maken."

Red Bull heeft nog tot eind 2016 een contract met Renault, maar dat bedrijf lijkt na alle kritiek uit het Oostenrijkse kamp de verbintenis niet willen verlengen. Daarom wil Red Bull met Mercedes in zee, al zou er ook een aanbod van Ferrari liggen dat wel dezelfde motoren zou willen leveren als dat het fabrieksteam krijgt.

Reiningequipe met Van Grunsven naar brons

De Nederlandse reiningequipe heeft bij de Europese titelstrijd in Aken verrassend de bronzen medaille gewonnen. Anky van Grunsven maakte deel uit van de formatie. De drievoudig olympisch kampioene dressuur had wel het minste resultaat van de vier van Oranje.

De ploeg van bondscoach Dave Young bestond naast Van Grunsven (Whizashiningwalla BB) uit Olivier van den Berg (Footworks X Factor), Jurgen Pouls (Hollywood Gunman) en Rieky Young (Brady Chex). Van Grunsven startte als eerste en oogstte meteen bewondering van de kenners met het optreden in de voor haar relatief onbekende discipline.

Van den Berg, Pouls en Young plaatsten zich bovendien voor de individuele finale op zondag. Van Grunsven niet, maar ze krijgt op zaterdagavond nog wel een herkansing.

Van Grunsven, die ook al eens op de Wereldruiterspelen deelnam aan reining, ziet de sport als een hobby. "Maar ik heb me wel heel serieus voorbereid. Ik vind het ook hartstikke leuk om te doen. Het is anders dan bij de dressuur. Daar moest ik eigenlijk altijd winnen. Hier liggen mijn doelen iets anders. Ik wil gewoon elke rit weer iets beter zijn dan de rit ervoor. Maar hier ben ik natuurlijk geen wereldtop."

Van Grunsven, die sinds 1988 (Seoul) onafgebroken deelnam aan de Olympische Spelen, behoort tot de Nederlandse sporters met de grootste erelijst. Naast olympische titels was ze ook meerdere keren de beste van de wereld én van Europa. Haar laatste individuele wereldtitel, in 2006, behaalde ze ook in Aken.

Het goud ging naar Italië, voor Duitsland. Het was de eerste keer dat Nederland op een EK bij reining een medaille won. Reining is geen olympische discipline.

Reiningequipe met Van Grunsven naar brons
Reiningequipe met Van Grunsven naar brons (Foto: ANP)

Aziatische voetbalbond steunt Platini

De Aziatische voetbalbond AFC schaart zich achter de Fransman Michel Platini bij de verkiezing van een nieuwe voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Dat zei AFC-voorzitter sjeik Salman Al-Khalifa uit Bahrein vrijdag. "De FIFA heeft een ervaren leider nodig die voor stabiliteit kan zorgen. Huidig UEFA-voorzitter Platini heeft die eigenschappen én een ambitieuze visie om het vertrouwen in de bond te herstellen."

Naast Platini stelde tot nu toe alleen de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon zich officieel kandidaat, maar hij wordt nu dus opvallend genoeg gepasseerd door zijn 'eigen' continentale bond. De Braziliaanse oud-topvoetballer Zico en bestuurders uit Liberia en Trinidad en Tobago willen zich ook mengen in de verkiezingsstrijd, maar onduidelijk is nog hoe serieus hun kandidatuur is. De verkiezingen om de opvolging van Sepp Blatter zijn op 26 februari.

Aziatische voetbalbond steunt Platini
Aziatische voetbalbond steunt Platini (Foto: ANP)

Palestijnen eren moordenaars Nederlandse jongen

Ter gelegenheid van de islamitische feestdag Eid al-Fitr heeft de disctrictsgouveneur van Ramallah besloten om de moordenaars van een 15-jarige, Nederlandse jongen nog eens extra in het zonnetje te zetten. Er werden kransen gelegd bij het Mausoleum voor de 'martelaren van de Savoy aanslag'.

Ere wie ere toekomt. Op 4 maart 1975 verlieten 2 rubberboten, gevuld met 8 Palestijnen Libanon. Het plan was om een aanslag te plegen in de Israëlische havenstad Naharia. Helaas konden de heren zich in het donker maar moeilijk oriënteren en besloot men in plaats daarvan een jeugdclub en de opera van Tel Aviv aan te vallen. Daar was het wat lichter. Ook deze locaties waren echter veel te moeilijk te vinden voor de moordenaars in spe.

Dan maar het Savoy Hotel. Dit was goed verlicht en makkelijk te vinden. Schietend en granaten smijtend stormde men het hotel in. De gasten werden gegijzeld. Daarna volgde een eisenpakket: Israël moest maar snel andere terroristen loslaten, want anders...

Voordat een anti-terreureenheid een einde kon maken aan deze grappenmakerij, schoten de Palestijnen eerst wat toeristen dood. Waaronder de 15-jarige Amsterdammer Asjer Feldman. Zijn vader werd ernstig verwond. De overige gedode toeristen kwamen uit Zwitserland en Duitsland.

Als ultiem gebaar van verzoening heeft Israël in 2012 de lichamen van de omgekomen terroristen overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit. Deze reageerde enthousiast en richtte meteen een mausoleum in voor deze helden. Eerder dit jaar werd op de officiële facebookpagina van de Fatah (de partij van president Abbas) al gerept over 'de heroïsche zelfopofferende strijders van Fatah', hierbij refererend aan de laffe moordenaars.

Wie nu denkt dat Nederland, Duitsland of Zwitserland zijn afkeuring zou uitspreken over dergelijk gedrag, komt bedrogen uit. Geen van deze landen heeft ook maar enig kritisch woordje gesproken richting de PA en staan blijkbaar niet afkeurend tegenover het verheerlijken van terroristen. Zelfs niet wanneer de eigen staatsburgers hiervan het slachtoffer zijn.

Gesprekken Israël en Palestijnen van start (Foto: ANP)
'En bedankt voor de jaarlijkse bijdrage van 1 miljard euro!'

Sharon Stone (57) gaat weer naakt

Sharon Stone toont haar naakte lichaam in het septembernummer van de glossy Harper's Bazaar. In het bijbehorende interview vertelt de 57-jarige actrice blij te zijn met haar lijf. Ze voelt zich 23 jaar na Basic Instinct nog steeds sexy.

"Ik ben me ervan bewust dat mijn achterwerk lijkt op een buidel flensjes, maar ik doe niet mijn best om de mooiste van de wereld te zijn. Op een gegeven moment vraag je jezelf af wat nou echt sexy is? Het is meer dan de hoogte van je borsten. Het gaat om presenteren, plezier en jezelf leuk vinden. Als ik aldoor moet proberen net zo sexy te zijn als in Basic Instinct, zou dat voor ons allemaal erg vermoeiend zijn."

Sharon erkent dat haar lichaam in de loop der jaren is veranderd, zeker nadat ze een beroerte kreeg, wat haar leven veranderde. "Mijn lichaam heeft er twee jaar over gedaan om de interne bloeding die ik had te absorberen. Het voelt alsof mijn hele DNA is veranderd. Mijn hersens zitten op een andere plaats, mijn type lichaam is veranderd en zelfs mijn voedselallergie is anders. Ik ben emotioneel intelligenter geworden. Ik ben nu sterker. En ik kan erg direct zijn. Dat schrikt mensen af, maar dat is hun probleem. Ik heb hersenletsel, zij moeten er maar mee leren omgaan."

Sharon Stone naakt in Harper's Bazaar
Sharon Stone naakt in Harper's Bazaar (Foto: BuzzE)

Explosies Tianjin mogelijk door bluswater veroorzaakt

Uitgerekend de brandweer heeft mogelijk de ramp in een chemische fabriek in de Chinese havenstad Tianjin veroorzaakt. Het bluswater zou een chemische kettingreactie in gang hebben gezet die eindigde met twee enorme explosies. Het dodental staat op 55, maar veel mensen worden nog vermist. Ongeveer zevenhonderd mensen raakten gewond.

De explosies verwoestten woensdag een terminal met chemische stoffen in Tianjin, ongeveer 100 kilometer van Peking. Een brandweerman die de ramp overleefde, zei dat zijn bluswater het vuur niet doofde, maar juist "groter maakte''. Wat er in het brandende complex zat, wist hij niet. "Het was zo'n groot vuur. Ik heb nog nooit zoiets gezien", zei Xu Qu.

Volgens de politie lag in de terminal vooral ammoniumnitraat, kaliumnitraat en calciumcarbide opgeslagen. Als calciumcarbide (beter bekend als carbid) in aanraking komt met water, ontstaat acetyleen. Dat is een uiterst explosieve stof. Volgens de Amerikaanse deskundige David Leggett, die chemische bedrijven adviseert over veiligheid, kan een explosie van acetyleen hebben gezorgd voor de ontploffing van het aanwezige ammoniumnitraat. ,,Wat mij betreft kan de aanwezigheid van ammoniumnitraat de enorme verwoesting verklaren.''

De directe omgeving is met de grond gelijk gemaakt door de knal. De restanten van de terminal zijn nog altijd gevaarlijk, omdat er nog chemicaliën liggen die kunnen ontploffen. Legereenheden die zijn getraind op chemische oorlogsvoering onderzoeken het terrein.

Een negentienjarige brandweerman is vrijdag levend gevonden in de puinhopen. Zhou Ti was een van de eerste brandweermannen die naar het vuur werden gestuurd, voordat de twee explosies plaatsvonden. Zijn toestand is stabiel. Hij lag op een deel van het terrein waar nog niet eerder kon worden gezocht, omdat het vuur nog niet volledig was geblust.

Kwart miljoen bootvluchtelingen naar Europa

Bijna een kwart miljoen vluchtelingen zijn dit jaar aangekomen in Europa. De teller staat op 237.000 en gaat nog voor het einde van de maand over de 250.000 heen. Dat meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag. In heel 2014 staken 219.000 vluchtelingen de Middellandse Zee over.

Volgen de IOM worden elke dag ongeveer duizend bootvluchtelingen aan land gehaald. Sinds het begin van het jaar zijn waarschijnlijk ook zo'n 2300 mensen omgekomen, een record.

Meer dan de helft van de vluchtelingen arriveert in Griekenland. De regering in Athene heeft 134.988 mensen geteld, die vanuit Turkije de korte oversteek naar eilanden als Kos, Lesbos, Chios en Samos maken. Omdat het zo'n korte route is, komen veel vluchtelingen veilig aan.

De meeste doden vallen tijdens de overtocht tussen Libië en Italië. Desondanks hebben alsnog ongeveer 100.000 vluchtelingen die oversteek gemaakt.

Bootvluchtelingen (wikimedia Commons)
Bootvluchtelingen (wikimedia Commons)

Kevin Hart & Ice Cube terug in eerste trailer Ride Along 2

Het is weer knallen geblazen met het agententeam in het vervolg op het succesvolle Ride Along. Bekijk hieronder de eerste trailer.

In Ride Along 2 moeten de stoere Ice Cube en kluns Kevin Hart op zoek naar een drugshandelaar en zijn netwerk platleggen. Dit gaat natuurlijk weer gepaard met de nodige explosies, mooie auto's en schietgevechten.

Het eerste deel was vooral een succes in de VS, waar het bijna 135 miljoen dollar opbracht.

De film draait vanaf 21 januari 2016 in de Nederlandse bioscopen. De regie is opnieuw in handen van Tim Story.

15 september gaan we allemaal dood!

Noteer 15 september maar vast in je agenda, want dan gaan we allemaal dood! Over een maand zal een enorme meteoriet inslaan op onze aardkloot.

Wetenschappers hebben, volgens twee conspiracy theorists, het rotsblok met een doorsnee van maar liefst vier kilometer al enkele jaren in het oog gehouden. Maar om de mensheid geen angst aan te jagen, hebben zij besloten wijselijk hun mond te houden.

Blijkbaar heeft men de meteoriet toch in de smiezen gekregen, en we ontkomen er niet aan. Op 15 september zal het ding inslaan in Puerto Rico. Nu lijkt dat ver weg, maar een rotsblok met zo'n enorme omvang zal de totale verwoesting van onze planeet betekenen.

NASA houdt natuurlijk alles weer onder de pet. "De komende paar eeuwen zal de aarde niet in aanraking komen met een rotsblok van een dergelijke omvang." Of ze hebben Bruce Willis inmiddels gevraagd, dat kan natuurlijk ook...

meteor
meteor

Van Barneveld en Van Gerwen winnen eerste ronde in Perth

Augustus is traditioneel vakantiemaand bij de PDC, maar tegenwoordig organiseert de dartbond een vakantietripje voor de toppers. De beste darters van de wereld, inclusief Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld, trekken naar Nieuw-Zeeland en Australië voor drie darttoernooien. Eerste stop Perth voor de Perth Darts Masters.

De acht darters van de PDC werden gekoppeld aan Australische en Nieuw-Zeelandse darters waaronder Simon Whitlock, Paul Nicholson, Kyle Anderson en Loz Ryder. Van Barneveld nam het op tegen Whitlock en Van Gerwen speelde tegen David Platt.

Whitlock pakte de openingsleg tegen Van Barneveld, maar Barney pakte daarna drie legs op een rij. Deze break gaf de Hagenaar niet meer uit handen en trok de partij met 6-3 naar zich toe. Van Barneveld had met 103 een prima gemiddelde.

Van Gerwen opende de partij bijna met een perfecte leg, maar bij pijl zeven ging het mis. Hij pakte de eerste leg tegen Platt wel en liep uit vervolgens uit naar 3-0. Platt kon vervolgens zijn eerste leg noteren. In het tweede deel van de partij kon Van Gerwen de dubbel nauwelijks vinden en op 5-4 kreeg Platt zelfs mogelijkheden om langszij te komen. Dit lukte echter niet, waardoor Van Gerwen met 6-4 kon winnen. Het gemiddelde van Mighty Mike was met 105,7 prima. 

Van alle geplaatste spelers faalde alleen Stephen Bunting om een Australiër of Nieuw-Zeelander te verslaan. Kyle Anderson was met 6-5 te sterk. Zaterdag gaat het toernooi verder met de kwartfinales. Van Barneveld en Van Gerwen spelen dan tegen elkaar. 

Uitslagen Perth Darts Masters ronde I

James Wade 6-1 Adam Rowe
Gary Anderson 6-0 Kim Lewis
Adrian Lewis 6-1 Loz Ryder
Phil Taylor 6-1 Craig Caldwell
Kyle Anderson 6-5 Stephen Bunting
Peter Wright 6-2 Paul Nicholson
Raymond van Barneveld 6-3 Simon Whitlock
Michael van Gerwen 6-4 David Platt

Programma kwartfinales 

Phil Taylor - Kyle Anderson 
Adrian Lewis - Gary Anderson 
Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld 
James Wade - Peter Wright

Rivaldo (43) stopt nu echt met voetballen

De Braziliaanse voetballer Rivaldo moet op 43-jarige leeftijd een punt zetten achter zijn lange en rijke carrière. De beroemde aanvaller, die in 1999 werd gekozen tot beste voetballer ter wereld, speelt zaterdag zijn laatste officiële wedstrijd. Aanhoudende knieklachten dwingen Rivaldo te stoppen bij Mogi Mirim, de club uit de tweede divisie in Brazilië waarvoor hij de laatste jaren speelde samen met zijn zoon Rivaldinho.

De begaafde aanvaller maakte in Europa vooral furore bij FC Barcelona, waarmee hij twee keer Spaans kampioen werd. Rivaldo botste in Camp Nou ook regelmatig met trainer Louis van Gaal. Na zijn succesvolle jaren in Catalonië speelde Rivaldo voor onder meer AC Milan en Olympiakos Piraeus. De 74-voudig Braziliaans international, die in 2002 met zijn land de wereldtitel pakte, ging daarna langzaam afbouwen.

Rivaldo speelde de laatste jaren in de anonimiteit bij Mogi Mirim, de club waarvan hij ook een tijdje eigenaar was. Hij kondigde vorig jaar zijn pensioen aan, maar keerde dit jaar toch weer terug op het veld.

Rivaldo (43) stopt nu echt met voetballen
Rivaldo (43) stopt nu echt met voetballen (Foto: ANP)

Achtbaan doodt man die telefoon terug wil

In attractiepark Cedar Point is een man om het leven gekomen toen hij probeerde zijn verloren telefoon terug te pakken na een ritje in de Raptor, een populaire achtbaan. Dat meldt het pretpark.

Na een rit in de achtbaan merkte de man dat hij zijn telefoon was verloren tijdens de rit en dus klom hij over een hek heen naar een afgesloten deel van de attractie, verboden voor het publiek.

Toen de achtbaan, die gewoon in bedrijf was, voorbij raasde raakte deze de man in volle vaart. De klimmende dommerd overleed ter plaatse.

Officials van het park, gelegen in Sandusky, Ohio, probeerden de man nog te reanimeren, maar die poging was onsuccesvol.

At approximately 5 p.m., a guest entered a restricted, fenced area of the Raptor roller coaster and was struck by the...

Posted by Cedar Point on donderdag 13 augustus 2015

Raptop - Cedar Point, Ohio
Raptop - Cedar Point, Ohio

Usb-sticks gestolen bij officier van justitie

Een officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) is slachtoffer geworden van een inbraak in zijn woning. De inbraak lijkt niet geheel toevallig te zijn, want er zijn alleen usb-sticks en een werktelefoon gestolen. Op de usb-sticks staat gevoelige informatie.

Het OM liet vrijdag weten dat op de usb-sticks delen van dossiers staan, die de officier had meegenomen om thuis zaken te kunnen voorbereiden.

De inbraak vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag. De usb-sticks waren niet voorzien van een extra beveiliging, wat wel verplicht is. Raadslieden die betrokken zijn bij de zaken die op de sticks, zijn ingelicht over de vermissing. De werktelefoon is volgens het OM niet door anderen dan medewerkers van het OM te gebruiken.

Rusland: raketschild VS nu overbodig

De Amerikaanse plannen om delen van een raketschild in Europa plaatsen, kunnen de koelkast in. Nu er grenzen zijn gesteld aan het nucleaire programma van Iran is er namelijk geen reden meer toe. Dat heeft Rusland vrijdag nadrukkelijk aan de Verenigde Staten gemeld.

Rusland is een fervent tegenstander van het raketschild. Het land vreest dat de VS het tegen hen zal inzetten. De VS daarentegen heeft daarop laten weten dat het echt niet tegen Rusland bedoeld is, maar tegen "schurkenstaten"als Iran.

Nu er vorige maand met dat land een historische overeenkomst is getekend over de afbouw van het nucleaire programma, is er ook geen reden meer om een raketschild in de buurt van Rusland te hebben, aldus de Russiche onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov.

Rusland: raketschild VS nu overbodig
Rusland: raketschild VS nu overbodig (Foto: ANP)

Sesamstraat wordt een HBO-serie

'Sesamstraat' gaat naar HBO. In een deal die de producent van de Amerikaanse kinderserie heeft gesloten met de abonneezender is afgesproken dat nieuwe afleveringen van Sesame Street, zoals het origineel heet, bij HBO in première zullen gaan.

De deal is opmerkelijk, omdat Sesame Street de afgelopen 45 jaar te zien is geweest op PBS, de enige publieke zender van de Verenigde Staten. Bovendien is de serie er oorspronkelijk op gericht om kinderen in achterstandswijken spelenderwijs met hun leerachterstand te helpen, wat nogal haaks staat tegenover de 'upper class' doelgroep van een betaalde dienst als HBO.

Sesame Street, en het publiek dat de serie dient, worden er uiteindelijk echter wel beter van: waar Sesame Workshop nu slechts achttien afleveringen per jaar kan maken, zal dit aantal door de deal groeien naar 35 afleveringen. Bovendien gaat de producent een spinoff met de Sesamstraat-muppets maken, plus nog een derde educatieve serie voor kinderen. Negen maanden na de eerste uitzending op HBO zullen de afleveringen vervolgens beschikbaar worden voor PBS, zodat nog steeds hetzelfde publiek bereikt kan worden.

HBO zal Sesame Street aanbieden via de reguliere kanalen en de streamingdiensten HBO Go en HBO Now. Dit maakt de serie toegankelijk via nieuwe kanalen in een markt waar reguliere televisie in populariteit wegzakt. "Ons nieuwe partnership met HBO is een win-win voor publieke én besloten televisie," licht Sesame Workshop-topman Jeffrey D. Dunn toe in een reactie. "Het biedt Sesame Workshop de financiële mogelijkheden om de productie van Sesame Street voort te zetten en door te gaan met de nonprofit-missie die kinderen leert slimmer, sterker en vriendelijker te worden. Daarnaast geeft het HBO exclusieve betaalkabel- en VOD-toegang tot de belangrijkste educatieve programmering, en geeft het PBS de mogelijkheid om Sesame Street aan te blijven bieden aan alle kinderen, zoals het heeft gedaan voor de laatste 45 jaar."

Nieuwe afleveringen van Sesame Street starten op HBO aan het einde van de herfst. De deal heeft geen betrekking op de Nederlandse Sesamstraat en de Nederlandse HBO; Sesamstraat wordt in Nederland geproduceerd door de NTR en HBO gaat in Nederland geen van beide versies van het programma aanbieden.

Sesame Street: Big Bird
Sesame Street: Big Bird

Le Bon wint vijfde etappe Eneco Tour, Kelderman pakt leiding

Fransman Johan Le Bon heeft de vijfde etappe van de Eneco Tour gewonnen. Le Bon wist een ontsnapping samen met Dylan van Baarle succesvol af te ronden. De Nederlander moest tevreden zijn met de tweede plaats. Wilco Kelderman nam de leiderstrui over van ploeggenoot Jos van Emden. 

Van Emden ging vandaag van start in de leiderstrui in Riemst om vervolgens de koers voort te zetten richting Sittard-Geleen. De vijfde etappe was 180 kilometer lang en vooraf gezien als de etappe waar de strijd om de leiderstrui los zou barsten. Niki Terpstra liet meteen zien dat hij wel mee wilde doen om de prijzen en ging vroeg in de aanval. Terpstra kon niet wegblijven en kreeg een andere Nederlander als zijn opvolger. Van Baarle vertrok met de Fransman Le Bon en wist een voorsprong van vijf minuten te creeëren. 

In het peloton leidde LottoNL-Jumbo op kop, maar op dertig kilometer van de streep brak Philippe Gilbert de koers open en brak het peloton in stukken. In de tussentijd vielen er ook nog hevige buien en hadden de koplopers nog altijd ruime marge.

Acht kilometer voor de eindstreep ging de Duitser André Greipel op kop om om zijn kopman Tim Wellens in een goede positie te brengen voor de laatste klim van de dag. Kelderman had dit in de gaten en bleef goed bij, met hem konden ook Georg Preidler en Magnus Cort Nielsen aanpikken. 

In de voorlaatste kilometer demarreerde Le Bon. Van Baarle kon bijna terugkomen maar moest toen aanzien hoe Le Bon juichend over de finish kwam. De achtervolgende groep met Kelderman volgde op negen seconden en daardoor kon Kelderman de leiderstrui overnemen van Van Emden, die nu vierde in het algemeen klassement staat. 

De kinderen van Anky van Grunsven mogen eindelijk juichen

Op de vierde dag van de Europese titelstrijd van de paardensport kwam dan eindelijk de drievoudig olympisch kampioene dressuur in actie. Anky van Grunsven deed dat in de luwte op het onderdeel reining, dressuur in western-stijl.

De koningin van de sport vliegt door de piste met de hoed van een cowboy, die ze onderweg verliest. Aanspraak maken op individuele medailles doet ze niet "Weet je wat zo leuk is?", zegt ze na afloop. "De kinderen mogen me nu eindelijk aanmoedigen op de tribune."

Bij de dressuur, waar Anky jarenlang de norm was, mocht dat niet. "Zelfs als ze bij de kür op muziek wat riepen, klonk het overal sssst. Dat is nu anders. Voor mij is die wisselwerking met het publiek heel fascinerend. In de piste van de dressuur voel je je alleen, in de stilte. Hier roept en schreeuwt iedereen door de proef heen. Dat is geweldig."

Wereldruiterspelen

Van Grunsven was al eens op de Wereldruiterspelen van de partij bij reining. In aanloop naar Aken pikte ze de discipline weer op. "Het is niet iets waar ik dag in dag uit mee bezig ben. Maar de laatste tijd heb ik er wel hard voor getraind. Het is voor mij anders dan de dressuur. Daar moest ik winnen, dit is een hobby. Maar ik wil het wel zo goed mogelijk doen."

Haar aanwezigheid helpt de sport. "Het is natuurlijk geweldig dat één van de grootsten van de dressuur op ons onderdeel start", zegt Fenna Elzinga, vooraanstaand reining-amazone, maar vanwege zwangerschap in Aken op de tribune. "Door haar krijgen we veel meer aandacht. Bovendien heeft Anky gezegd dat ze door deze sport een betere dressuuramazone wordt. Dat is toch mooi."

Eén hand

Bij reining gaat het om wendbaarheid, snelheid en controle, legt Elzinga uit. De ruiter heeft slechts één hand aan de teugels. Dat is volgens Elzinga voortgekomen uit de praktijk. "In de andere hand hadden de cowboy's een lasso." In Duitsland wordt de sport onder meer gedragen door de familie Schumacher. De dochter van Michael, de meervoudig wereldkampioen in de Formule 1, mag in Aken bij wijze van gastoptreden het bal openen. Zij, Gina Maria, is Europees kampioene bij de jeugd.

Van Grunsven is op haar gemak. "Gisteren heb ik naar de dressuur gekeken, maar dan voel ik niet echt de motivatie om dat weer op te pikken. Het echte gevoel dat ik dat weer wil doen is er op dit moment niet. Aan de andere kant heb ik wel weer een goed, jong paard. Je weet het nooit."

Sinds 1988 was Anky onafgebroken van de partij op de Olympische Spelen. "We gaan naar Rio hoor", zegt ze lachend. "Dat heb ik de kinderen beloofd!" Op het onderdeel reigning werd ze vandaag 29e van de 39 deelnemers. 

Anky's kinderen mogen eindelijk juichen
Anky's kinderen mogen eindelijk juichen (Foto: ANP)

De Boer haalt uit naar Boilesen

Nicolai Boilesen zit bij Ajax op een dood spoor. De Deense linksback hoopt nog deze zomer een transfer te maken. Ajax deed de reserve-aanvoerder van afgelopen seizoen wel een aanbieding voor een nieuw contract, maar daar ging Boilesen niet op in. Frank de Boer laat weten dat hij dat onbegrijpelijk vindt.

"Ik ben nog steeds enthousiast over Boilesen, maar niet over zijn handelwijze. Of in ieder geval de keuze die hij maakt", zegt de Ajax-coach volgens Ajax Life op de persconferentie van vrijdag.

Boilesen hoopte in Amsterdam meer te kunnen verdienen dan Ajax bood, maar dan zouden er scheve gezichten worden getrokken in de kleedkamer, denkt De Boer. "Als je een superseizoen hebt gedraaid, kun je het nog proberen dat te vragen"

"Maar als je een slecht seizoen hebt gehad, mag je God op je blote knieën danken dat we zo'n aanbieding doen", besluit De Boer zijn verhaal.

Videoblog: The Bond Women of Spectre

De vierentwintigste James Bond-film kruipt langzaam dichterbij en het productieteam weet hoezeer iedereen ernaar uit zit te kijken. Daarom worden er af en toe korte videoblogs gemaakt om iets meer over de film te vertellen.

In de nieuwse vlog vertellen regisseur Sam Mendes en actrices Monica Belluci en Léa Seydoux iets over de vrouwen in het verhaal.

Door een mysterieus bericht wordt Bond geconfronteerd met zijn verleden en moet hij een duistere organisatie ontmaskeren. Terwijl M verwikkeld raakt in een politieke strijd om de Britse geheime dienst te behouden, ontrafelt Bond gaandeweg de verschrikkelijke waarheid achter Spectre.

Spectre, met naast Belluci en Seydoux ook Daniel Craig, Naomie Harris, Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Christoph Waltz, David Bautista, Rory Kinnear en Andrew Scott, is vanaf 6 november in de bioscoop te zien.

Immers weer bij selectie Feyenoord

Lex Immers kan weer voetballen voor Feyenoord. De aanvallende middenvelder is volledig hersteld van een enkelblessure en kan zondag spelen in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Vorige week moest hij de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (3-2 winst) nog missen.

Ook Eric Botteghin en Michiel Kramer zijn zondag inzetbaar. Beide spelers kunnen hun debuut maken voor Feyenoord. "Eric is fit, heeft een volledige voorbereiding gedraaid en woensdag nog gespeeld", zei trainer Giovanni van Bronckhorst over de speler die donderdag overkwam van FC Groningen en met die club woensdag nog tegen FC Twente speelde (1-1).

De vorige week van ADO Den Haag overgenomen Kramer speelde woensdag met Jong Feyenoord zijn eerste wedstrijd voor de Rotterdammers. In de met 3-1 gewonnen uitwedstrijd tegen het tweede elftal van sc Heerenveen benutte hij een strafschop.

Eljero Elia zit voorlopig nog niet bij de selectie. De aanvaller moet eerst minuten maken in het tweede elftal.

Van Bronckhorst in Leeuwarden dus beschikken over een bijna volledig fitte selectie. Ook Rick Karsdorp is er gewoon bij. De verdediger werd vrijdag door de tuchtcommissie van de KNVB vrijgesproken van de drie duels schorsing die de aanklager had opgelegd na zijn rode kaart tegen FC Utrecht.

"Voor mij als coach is het alleen maar heel prettig", zei Van Bronckhorst vrijdag op de clubwebsite. "Het niveau wordt steeds hoger. We willen met Feyenoord naar de top en daar hoort een selectie bij die zodanig op sterkte is dat iedereen in aanmerking komt om te spelen. De selectie is nu goed in balans, op vrijwel elke positie is er sprake van concurrentie."

Immers weer bij selectie Feyenoord
Immers weer bij selectie Feyenoord (Foto: ANP)

Trailer: Show Me a Hero

Komende week gaat op HBO de nieuwe zesdelige miniserie Show Me a Hero in première. Voor deze serie is ook een trailer vrijgegeven.

Show Me a Hero is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lisa Belkin en is geschreven en geproduceerd door David Simon (The Wire, Generation Kill, Treme) en William F. Zorzi (The Wire). Het vertelt over rassensegregatie in de stad Yonkers in New York, en is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Show Me a Hero richt zich op de demografische verschillen van een voorstad in New York; jaren nadat de strijd om de burgerrechten in de jaren 60 hebben plaatsgevonden. Een jonge burgemeester (Oscar Isaac) krijgt de ondankbare taak om een aantal huizen te bouwen voor arme gezinnen in een wijk met voornamelijk blanke bewoners. Zijn poging om dit voor elkaar te krijgen, resulteert in een hoop spanningen waar de betrokken ambtenaren hun vingers niet aan durven te branden. Terwijl de burgemeester de opdracht tot een goed einde probeert te brengen, zet hij zijn aanstelling - en misschien zelfs wel zijn politieke carrière - op het spel.

De serie is vanaf zondagavond bij de Amerikaanse HBO te zien en wordt gelijktijdig (en dus 's nachts) op de Nederlandse HBO uitgezonden. Voor wie niet wil nachtbraken is de serie, die in twee afleveringen per week wordt uitgebracht, daarna ook via de on demand-platformen van HBO beschikbaar. Ten slotte is er vanaf maandagavond elke week een aflevering van de serie te zien, voor wie liever rustig aan doet.

Schrijver Lisa Belkin, die het boek in 1999 uitbracht, heeft op Yahoo! verteld hoe de ontwikkeling van de serie is verlopen, sinds David Simon in 2002 voor het eerst interesse toonde.

Seizoen Wagner na Eneco Tour voorbij

De Eneco Tour is het laatste kunststukje van Robert Wagner in het huidige seizoen. De wielrenner van LottoNL-Jumbo moet namelijk onder het mes, vanwege een probleem met zijn liesslagader in zijn linkerbeen. Na de medische ingreep staat hij in elk geval twee maanden aan de kant.

"Ik heb geen keuze meer. De problemen met mijn linkerliesslagader spelen al het hele seizoen en verslechteren", liet Wagner in een persbericht weten. "Ik heb niet op mijn manier kunnen koersen. Fietsen lukte wel, maar echt diep gaan, zat er niet in."

Wagner is in elk geval optimistisch over de operatie en het herstel. De 32-jarige Duitser kijkt zelfs al naar uit naar het volgende seizoen. "Ik ben vijf jaar geleden ook al aan mijn rechterliesslagader geopereerd. Toen was de ingreep succesvol."

Zwemcoach Robbertsen vertrekt uit Eindhoven

Kees Robbertsen stopt als bondscoach van de Nederlandse zwemmers in Eindhoven. Hij keert na een jaar terug naar RTC Drachten, het opleidingscentrum voor talentvolle wedstrijdzwemmers.

"Het werken in Eindhoven bevalt goed en ik heb het naar mijn zin", licht Robbertsen zijn vertrek toe. "Maar mijn gezin is in Drachten en het werken op afstand is niet ideaal. Het is een druk jaar geweest en dat zal zeker niet minder worden met het oog op de Spelen in Rio. Ik vind de balans tussen werk en privé belangrijk, en die was dit jaar niet goed. Dat wil ik graag veranderen en binnen de huidige mogelijkheden is teruggaan naar het RTC in Drachten de beste optie."

Technisch directeur Joop Alberda van de Nederlandse zwembond respecteert de beslissing van Robbertsen. "Natuurlijk hebben we begrip voor de keuze van Kees. Maar het is wel jammer, omdat Kees in Eindhoven een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan de vorming van zijn eigen zwemmers en aan het gehele coachteam. Op korte termijn zullen we kijken hoe we de positie van Kees in Eindhoven gaan opvangen en hoe we de samenwerking in Drachten tussen Frank Bosma en Kees vorm kunnen geven."

Zwemcoach Robbertsen vertrekt uit Eindhoven
Zwemcoach Robbertsen vertrekt uit Eindhoven (Foto: ANP)

Mourinho blijft bij verbanning Carneiro

José Mourinho blijft bij zijn besluit om teamarts Eva Carneiro en fysiotherapeut Jon Fearn te verbannen van de bank bij wedstrijden van Chelsea. "Ze zullen zondag niet op de bank zitten, al betekent dat niet dat ze in de toekomst niet kunnen terugkeren", zei de Portugese coach van de Britse voetbalclub.

Vorige week zaterdag was Mourinho ziedend op het medische duo, dat het veld op rende op verzoek van de scheidsrechter om spits Eden Hazard te verzorgen. De Portugese coach vond dat ze 'naief en impulsief' handelden en daarmee het team benadeelden: Hazard moest immers voor behandeling uit het veld. Mourinho viel publiekelijk tegen het duo uit en ontzegde ze de toegang tot wedstrijden en trainingen.

"Ik wil bovenal zeggen dat ik een fantastische medische afdeling heb, waarmee ik een goede relatie heb. Ze zeggen dat ze nog nooit zo zijn geprezen als in mijn termijn als coach", zei Mourinho.

Mourinho blijft bij verbanning Carneiro
Mourinho blijft bij verbanning Carneiro (Foto: ANP)

Hoofdredactie NRC betreurt 'nigger' in kop

Nadat tot in Amerika mensen zich publiekelijk boos maakten over het gebruik van het woord 'nigger' in NRC Handelsblad, heeft de hoofdredactie van de krant laten weten de gewraakte aanhef te betreuren. Mede namens de chef van het katern Boeken, meldt de krantenleiding vrijdag dat het niet de bedoeling was mensen te kwetsen.

VS-correspondent Guus Valk nam in een groot verhaal in de krant van 31 juli drie Amerikaanse boeken over de rassenkwestie in het land onder de loep. Boven het artikel plaatste de redactie de kop 'Nigger, are you crazy? Hoe vernietig je de zwarte identiteit?' Een opinieredacteur van The Washington Post kreeg het stuk onder ogen en wijdde er een blog aan, waarin ze het woordgebruik en de illustraties 'walgelijk' noemt.

"Wij betreuren de keuze van de kop en de illustratie, omdat ze geen recht doen aan de genuanceerde strekking van het artikel", reageert de NRC-hoofdredactie in een artikel over de ophef op hun eigen website. "De redactie in Amsterdam wilde met een cynische kop de pessimistische toon van de drie boeken samenvatten. Die afweging gold ook voor de gekozen illustratie. Het was zeker niet onze bedoeling om mensen te kwetsen. De auteur van het stuk, correspondent Guus Valk, had niets met de keuze van de kop en de illustratie van doen."

Hoofdredactie NRC betreurt 'nigger' in kop
Hoofdredactie NRC betreurt 'nigger' in kop (Foto: ANP)

Premier League Darts naar Ahoy

De Premier League Darts komt volgend jaar naar Ahoy in Rotterdam. Dit heeft de Britse dartsbond PDC zojuist via Twitter bekendgemaakt.

De komende editie van de Premier League Darts wordt in 2016 afgetrapt op donderdag 4 februari in de First Direct Arena in Leeds. Daarna worden onder meer Newcastle, Glasgow, Sheffield, Belfast en Birmingham aangedaan.

Op donderdag 12 mei 2016 strijkt het dartscircus uiteindelijk neer in Nederland. Dan fungeert Ahoy als locatie voor de voorlaatste speelronde van dit toernooi. Het is voor het eerst dat de Premier League Darts een uitstapje maakt naar een land buiten de Britse eilanden. Sinds de oprichting in 2005 werd enkel in Groot-Brittannië en Ierland gespeeld.

Afgelopen jaar won Gary Anderson dit prestigieuze toernooi. In de finale was hij met 11-7 te sterk voor onze landgenoot Michael van Gerwen, die in 2013 de beste was. In 2014 schreef Raymond van Barneveld dit evenement overigens ook nog op zijn naam.

Wil je de tien beste darters in actie zien komen? De kaarten worden verkocht vanaf begin oktober. Details vind je te zijner tijd via deze website.

Anderson en Gorter mogen weg bij AZ

Djavan Anderson en Donny Gorter mogen naar een andere werkgever gaan uitkijken. Beide spelers staan op dit moment nog onder contract bij AZ, maar voor hen zal in het komende seizoen weinig ruimte voor speelminuten zijn. De contracten van het duo lopen aan het einde van dit seizoen af.

Anderson kwam in 2014 over van Ajax en kreeg slechts één keer de kans om zich te bewijzen. Vorig seizoen kwam hij eenmaal binnen de lijnen tijdens de wedstrijd tegen Ajax.

Gorter speelt al wat langer in het shirt van de Alkmaarder formatie. In 2012 kwam hij over van NAC Breda en was in zijn eerste seizoen in Alkmaarse dienst nog regelmatig basisspeler. Toch kwam de verdediger steeds minder aan spelen toe en werd vorig jaar zelfs verhuurd aan het Deense Aalborg BK, waar hij de nodige indruk maakte. Een knieblessure gooide uiteindelijk roet in het eten.

Geblesseerde Totilas verlaat EK

Het wereldberoemde paard Totilas komt niet meer in actie op de EK-dressuur in Aken. De 15-jarige hengst heeft een blessure aan het linkerbeen.

Totilas stelde bij de landenwedstrijd teleur, met de Duitser Matthias Rath op de rug. Duitsland eindigde als derde, achter winnaar Nederland. Edwin Gal leidde de oranje dressuurploeg naar goud. Uitgerekend hij beleefde in het verleden grote successen met Totilas.

Het individuele dressuurprogramma start zaterdag met de Grand Prix Spécial.

Geblesseerde Totilas verlaat EK
Geblesseerde Totilas verlaat EK (Foto: ANP)

Blom, Makkelie en Nijhuis fluiten in Europa

Scheidsrechters Danny Makkelie, Kevin Blom en Bas Nijhuis mogen zich opmaken voor het fluiten van een Europa League-duel. Makkelie en Blom gaan twee keer samen op pad, Nijhuis moet volgens de KNVB naar Kazachstan.

Makkelie fluit op 20 augustus de wedstrijd tussen Sparta Praag uit Tsjechië en FC Thun uit Zwitserland. Blom is daar vierde man. Een week later zijn de rollen omgedraaid en heeft Blom de leiding over het duel tussen Red Bull Salzburg uit Oostenrijk en het Wit-Russische Dynamo Minsk.

Nijhuis mag zijn koffers pakken voor een flinke reis. Hij fluit op 27 augustus het treffen tussen FC Kairat Almaty uit Kazachstan en het Franse Girondins Bordeaux.

Blom, Makkelie en Nijhuis fluiten in Europa
Blom, Makkelie en Nijhuis fluiten in Europa (Foto: ANP)

'Geen ruimte voor extra begrotingswensen'

Het kabinet heeft "niet ineens extra ruimte" om meer geld uit te geven, bovenop de beloofde 5 miljard euro voor lastenverlichting. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

Hij wees er op dat het overheidstekort nog altijd verder terug moet worden gedrongen. "Het kabinet wil de lasten fors verlagen en we mikken nu op 5 miljard om de lasten op arbeid te verlagen. Dat gaat lukken, maar mensen die denken dat er nog veel meer goed nieuws aankomt met extra uitgaven moet ik teleurstellen."

Wel gaat het kabinet deze maand kijken naar maatregelen om de koopkrachtdaling van sommige groepen in de samenleving te repareren. Zo gaan ondanks de aantrekkende economische groei gepensioneerden en mensen met een uitkering er volgend jaar op achteruit. Vicepremier Lodewijk Asscher zei woensdag al dat daar iets aan gedaan moet worden.

'Geen ruimte voor extra begrotingswensen'
'Geen ruimte voor extra begrotingswensen' (Foto: ANP)

Jumbo Rosmalen ontruimd om verdacht pakket

Een filiaal van supermarkt Jumbo aan de Pastoor van Thiellaan in Rosmalen is vrijdag uit voorzorg ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. Volgens de politie gaat een explosievendeskundige het pakketje onderzoeken. Er staat veel publiek te kijken, zegt een woordvoerster.

Alle filialen van Jumbo krijgen sinds enige tijd extra beveiliging, omdat de supermarktketen wordt afgeperst. Bij twee winkels in Groningen werden explosieven achtergelaten en bij een Jumbo in Zwolle werd een explosieve stof gevonden in een verjaardagskaart.

Donderdag riep de politie de hulp van het publiek in bij de speurtocht naar de dader. Het zou gaan om een man tussen twintig en veertig jaar oud, waarschijnlijk uit Groningen. Hij eist een niet bekendgemaakte hoeveelheid bitcoins (virtuele munteenheid).

Jumbo Rosmalen ontruimd voor verdacht pakket
Jumbo Rosmalen ontruimd voor verdacht pakket (Foto: ANP)

EU maakt geld vrij voor migrantenproblemen

De Europese Commissie maakt geld vrij om direct noodsteun te bieden aan landen die te maken hebben met de grote stroom migranten. Zo kan Griekenland rekenen op geld, maar er komt ook geld om in Calais de problemen met migranten aan te pakken.

Europees Commissaris Dimitris Avramopoulos zei vrijdag dat "de wereld vandaag met de ergste vluchtelingencrisis te maken heeft sinds de Tweede Wereldoorlog". Hij riep alle Europese landen op hun belofte aan de versterking van de Europese grensbewaking Frontex na te komen.

Griekenland kan rekenen op ruim 476 miljoen euro aan steun. De eerste bedragen kunnen binnen ongeveer vier dagen worden overgemaakt.

Calais

Frankrijk kreeg in februari al 4 miljoen euro om de problemen rond Calais aan te pakken. Het land zal binnenkort een tweede aanvraag voor steun indienen, zei Avramopoulos, die direct toezegde die aanvraag snel te behandelen.

Hongarije, dat in de maand juli 35.000 vluchtelingen te verwerken kreeg, heeft Brussel om steun gevraagd. Brussel gaat zich buigen over de aanvraag voor 8 miljoen euro. Op verzoek van Hongarij komt er eind september, dan wel begin oktober een conferentie om over de migrantenproblematiek te praten. Hongarije krijgt veel vluchtelingen uit en via de Westelijke Balkanlanden.

In november staat er een bijeenkomst gepland om ook met (West-) Afrikaanse landen te praten over de problematiek en te spreken over terugkeerbeleid. Want geld alleen is niet de oplossing, aldus Avramopoulos. "Er is geen makkelijk of eenduidig antwoord. Geen enkel land kan dit alleen. We hebben een nieuwe meer Europese aanpak nodig."

EU maakt geld vrij voor migrantenproblemen
EU maakt geld vrij voor migrantenproblemen (Foto: ANP)

Vermaelen in selectie Barcelona

Thomas Vermaelen is opgenomen in de selectie van Barcelona, dat vrijdagavond de eerste wedstrijd om de Spaanse Super Cup tegen Athletic Bilbao speelt. De Belg zat dinsdag nog op de tribune tijdens het doelpuntenfestijn met Sevilla (5-4) om de Europese variant.

De oud-speler van Ajax en Arsenal krijgt van trainer Luis Enrique de voorkeur boven Jérémy Mathieu, die dinsdag nog een basiplaats had. De Fransman speelde een matige wedstrijd en is nu buiten de selectie gelaten.

Vermaelen miste nagenoeg het hele vorige seizoen wegens een langdurige hamstringblessure. Hij debuteerde pas in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen voor Barcelona.

Vermaelen in selectie Barcelona
Vermaelen in selectie Barcelona (Foto: ANP)

Fingered is nieuwste project van Super Meat boy-dev

Edmund McMillen, het brein achter onder andere de populaire games Super Meat Boy en Binding of Isaac, is bezig met een nieuwe game die volgende week uit moet komen. De game heet Fingered en is een politie-sim waarin je uit moet vinden welke verdachte schuldig is aan verschillende criminele activiteiten.

Hoewel het doel van de game voor zich lijkt te spreken, doet de aankondigingstrailer dat allesbehalve. Het is een psychedelisch en kleurrijk filmpje dat je zelf maar moet bekijken om een oordeel te vellen. De trailer is gemaakt door James Id, filmmaker en lid van Team Meat. McMillen had al ervaring met vage, creepy trailers, zoals hij eerder bewees met de live-action trailer voor Binding of Isaac.

Fingered komt exclusief uit voor pc (Steam).

Eerste screenshots voor Dragon Quest XI

Dragon Quest XI is in de maak voor Nintendo 3DS, PlayStation 4 en wellicht ook Nintendo NX. Na de aankondiging in juli is er niets meer getoond van de game, tot nu. Screenshots tonen de overwereld en gevechten van beide versies.

De screenshots zijn hieronder te bekijken. Voor een grotere versie van de PlayStation 4-versie kun je gerust klikken op het plaatje. Een release voor het Westen is nog niet bevestigd, maar we houden hoop.

PlayStation 4:

Overwereld Dragon Quest XI Ps4

Dragon Quest XI PS4 combat

Nintendo 3DS:

Dragon Quest XI 3DS Overwereld

Dragon Quest XI 3ds Combat 3d Dragon Quest XI 3ds 2d combat

De Rennende Rukker is zwerver uit Polen

De beruchte masturbeermeneer, in de volksmond bekend als 'de Rennende Rukker', is een 32-jarige zwerver uit Polen. Dat maakt de politie bekend. De trekkende zwerver werd gistermiddag aangehouden in een supermarkt in IJmuiden, nadat een slachtoffer hem herkende.

De schennispleger viel al geruime tijd vrouwen lastig in de buurt. Zeker negen vrouwen zijn belaagd door de man. Vijf van hen deden daadwerkelijk aangifte.

De man kreeg zijn Suske en Wiske-achtige bijnaam doordat hij zich aftrok terwijl hij voorbijgangsters aan keek.

De Rennende Rukker
De Rennende Rukker

ChristenUnie: geen erotiekreclame op strand

Ouders die met hun kinderen een dagje naar het strand gaan, moeten niet worden lastiggevallen met erotische reclameboodschappen. Vliegtuigjes die boven de vloedlijn reclame maken voor een erotische website, Tweede Kamerlid ChristenUnie Gert-Jan Segers wil er echt vanaf.

Segers wijst er vrijdag op dat volgens een uitspraak van de Reclame Code Commissie dit soort reclame niet zou mogen worden gemaakt. "Zanger Dinand Woesthoff zorgde ervoor dat zijn kinderen geen billboardreclame voor webcamseks hoefden te zien. Nu wordt de uitspraak van de Reclame Code Commissie die Woesthoff gelijk gaf, per vliegtuig omzeild en worden stranden vol gezinnen opnieuw lastig gevallen met dergelijke reclame", aldus Segers. Hij heeft opheldering gevraagd aan maar liefst drie bewindslieden.

ChristenUnie: geen erotiekreclame op strand
ChristenUnie: geen erotiekreclame op strand (Foto: ANP)

Man gered uit puinhopen van Tianjin

Een negentienjarige brandweerman is vrijdag levend tussen de puinhopen in de Chinese stad Tianjin gevonden. Zhou Ti was een van de eerste brandweermannen die woensdagavond naar een brandmelding in een terminal met chemische stoffen werd gestuurd, voordat er twee enorme explosies plaatsvonden, meldt de krant South China Morning Post.

Zijn conditie is stabiel, zei een zichtbaar aangedane brandweercommandant tegen de staatstelevisie. Het terrein waar de man werd gevonden, kon eerder nog niet worden doorzocht omdat het vuur nog niet volledig was geblust.

Het dodental van de explosies staat inmiddels op 55. Zeker zeventien brandweerlieden verloren het leven en velen worden nog vermist. Het gaat veelal om mannen tussen de negentien en 22 jaar, zeggen familieleden die in ziekenhuizen wachten tot ze een lichaam kunnen identificeren. De brandweerlieden die als eerste ter plaatse waren, kwamen uit dezelfde brigade. Slechts twee van hen hebben de ramp overleefd.

Volgens de autoriteiten zijn de restanten van de terminal nog altijd gevaarlijk omdat er nog chemicaliën liggen die kunnen exploderen. Legereenheden die zijn getraind op chemische oorlogsvoering zijn begonnen met onderzoek op het terrein.

Man gered uit puinhopen van Tianjin
Man gered uit puinhopen van Tianjin (Foto: ANP)

Vader dagvaardt kinderen Dutroux om erfenis

De vader van het twintig jaar geleden ontvoerde Belgische meisje Eefje Lambrecks gaat de drie kinderen van Marc Dutroux en Michelle Martin dagvaarden om een deel van de erfenis van hun grootmoeder te krijgen. Daarmee wil Jean Lambrecks vooral morele genoegdoening krijgen voor de dood van zijn zeventienjarige dochter.

Dutroux had haar opgesloten in de kelder van zijn huis en misbruikte haar en andere meisjes maandenlang.

De moeder van Martin overleed in 2000. De vrouw van Dutroux verwierp de nalatenschap, waardoor de drie kinderen die kregen en de slachtoffers van het paar niets konden eisen. Daarmee heeft ze volgens Lambrecks frauduleus gehandeld. "Op het ogenblik dat Martin de nalatenschap van haar moeder verwierp, wist ze dat ze aan mij - en aan de andere burgerlijke partijen - een fikse schadevergoeding zou moeten betalen. Dat was duidelijk, ook al stond de som toen nog niet vast", zegt Lambrecks tegen de krant Het Belang van Limburg.

Dutroux is veroordeeld tot levenslang voor de ontvoering en misbruik van zes meisjes en de moord op vier van hen, Martin kreeg dertig jaar cel. Daarnaast moest zij alle nabestaanden 179.000 euro betalen, maar dat is nooit gebeurd.

Vader dagvaardt kinderen Dutroux en Martin
Vader dagvaardt kinderen Dutroux en Martin (Foto: ANP)

Vrouw in Drachten dood door geweld

Een 32-jarige vrouw is in Drachten door geweld om het leven gekomen. In de nacht van donderdag op vrijdag is ze gevonden in een woning aan de Zilverschoon. Haar 43-jarige vriend is kort na incident elders in Drachten aangehouden voor betrokkenheid bij haar dood, meldt de politie.

In het huis was ook het achtjarige zoontje van het slachtoffer. De politie heeft het jongetje naar de vader gebracht.

Vrouw in Drachten dood door geweld
Vrouw in Drachten dood door geweld (Foto: ANP)

Brandweer 140 keer gebeld voor wateroverlast

De brandweer is tussen donderdagavond en vrijdagmorgen 140 keer gealarmeerd over wateroverlast, zo blijkt uit een overzicht van de website Alarmeringen.nl.

De meeste meldingen kwamen binnen uit de regio Rotterdam-Rijnmond. Ook kwamen er tachtig meldingen over stormschade binnen. Uit Midden- en West-Brabant en Haaglanden kwamen eveneens veel meldingen.

Een regenfront met onweer en hevige windstoten trok sinds donderdagavond vanuit het zuiden en het westen over het land. Automobilisten hadden op snelwegen veel last van het noodweer.

A44 afgesloten

Vanwege een omgewaaide boom moest de A44 van Amsterdam naar Den Haag bij afrit Oude-Wetering enige tijd worden afgesloten. Ook de A20 bij Kleinpolderplein in Rotterdam was urenlang dicht wegens water op de rijbaan. Vanwege blikseminslag konden er tussen 01.00 en 02.00 uur geen treinen rijden tussen Vleuten en Woerden.

In de loop van vrijdagmiddag trekken opnieuw regen- en onweersbuien over het land. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor gevaarlijk weer. Code geel is de op twee na hoogste alarmering van de vier die het weerinstituut gebruikt.

Brandweer 140 keer gebeld voor wateroverlast
Brandweer 140 keer gebeld voor wateroverlast (Foto: ANP)

Van der Hart naar PEC Zwolle

Mickey van der Hart lijkt op weg naar PEC Zwolle te zijn. De Zwollenaren hopen de komst van de goalie, die nu nog bij Ajax onder contract staat, snel af te ronden.

"Het is onze intentie om er vandaag uit te komen met Ajax, Van der Hart en zijn zaakwaarnemer. Ik heb er een goed gevoel over dat dat gaat lukken", liet technisch directeur Gerard Nijkamp aan Voetbal International weten.

Aanvankelijk wilde PEC Zwolle Colin Coolemans, keeper van KV Mechelen, voor een jaar huren. De Belgische club ging hier echter niet in mee en wilde niet meewerken aan een verhuurperiode.

Intussen sprak PEC Zwolle dus ook met Van der Hart, die vorig jaar nog door Go Ahead Eagles werd gehuurd. De sluitpost slaagde er echter niet in om de Deventenaren te behoeden voor degradatie.

Update 11.55 uur:

Mickey van der Hart vertrekt per direct naar PEC Zwolle. Dit heeft Ajax zojuist wereldkundig gemaakt. Van der Hart had in Amsterdam nog een contract tot medio 2016.

Djurdjevic weg bij Vitesse

Uros Djurdjevic vertrekt met onmiddelijke ingang bij Vitesse. De 21-jarige aanvaller heeft zijn contract met de Arnhemmers vanochtend laten ontbinden, zo meldt Voetbal International op de website. Een belangrijke reden heeft te maken met trainer Peter Bosz.

Djurdjevic zou niet meer samen willen werken met Bosz. De breuk tussen beide partijen is overigens opmerkelijk te noemen, aangezien de Serviër zo'n 300.000 euro per jaar verdiende én nog een contract voor drie jaar had.

Voor de start van het seizoen dacht Djurdjevic, dat hij in aanmerking zou komen voor de positie van eerste spits. Dit werd versterkt na het vertrek van sterkhouder Bertrand Traoré. Niets bleek echter minder waar te zijn, aangezien de technische staf van Vitesse ervoor koos om de 17-jarige Dominic Solanke van Chelsea te huren. Daarnaast werd niet Djurdjevic tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Willem II in de spits geposteerd, maar Milot Rashica.

Roda JC Kerkrade wilde Djurdjevic voor één seizoen huren en ook nog eens 60.000 euro van zijn salaris overnemen, maar daar zag Vitesse vanaf.

Albert Heijn breidt online bezorgdienst uit

Albert Heijn begint binnenkort een nieuw initiatief in de strijd om de online supermarktklant. De super komt met een wekelijkse boodschappenbox met daarin ingrediënten voor drie maaltijden.

Die box is online te bestellen en wordt gratis bezorgd samen met eventueel andere boodschappen. Een woordvoerster van AH bevestigde vrijdag berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Albert Heijn lijkt daarmee de strijd aan te binden met concurrenten die ook gratis boodschappen bezorgen zoals de onlinesupermarkt Picnic. Deze nieuwe speler kondigde vorige week aan in de loop van september van start te gaan in Amersfoort.

Albert Heijn breidt online bezorgdienst uit
Albert Heijn breidt online bezorgdienst uit (Foto: ANP)

Kabinet staat achter Grieks steunpakket

Het kabinet staat achter het derde steunpakket voor Griekenland maar wil voor definitieve instemming nog wel een aantal garanties. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer.

Zo moeten de Grieken het privatiseringsprogramma versnellen en vindt het kabinet het cruciaal dat ook het Internationaal Monetair Fonds inhoudelijk en financieel betrokken blijft bij de steun voor de Grieken.

Het nieuwe steunpakket heeft voor de Nederlandse begroting geen directe gevolgen. Nederland heeft eerder al 4,6 miljard euro in het Europese noodfonds ESM gestort en van daaruit komen nu de leningen voor Athene. Ook de garanties aan het ESM zijn eerder al in de Nederlandse begroting opgenomen.

Kabinet achter Grieks steunpakket
Kabinet achter Grieks steunpakket (Foto: ANP)

Edward Gal is een genie op een paard

Edward Gal is als ruiter een genie. Dat zei Maarten van der Heijden over de atleet uit Harskamp die donderdag de Nederlandse dressuurequipe naar goud op het Europees kampioenschap in Aken leidde.

De technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie vertolkte daarmee zeer waarschijnlijk de gevoelens van veel kenners: Het tijdperk van Gal stopt niet na Totilas. Andersom is dat mogelijk wel het geval.

Gal schitterde op de piste van Aken met Undercover, waar Totilas met Matthias Rath bleef steken in de grauwe middenmoot. Van leedvermaak was geen sprake. Gal: "Ik ben altijd blij als ik Totilas weer even zie. Of hij mij nog herkent weet ik niet. Het is toch jarenlang mijn paard geweest. Maar dat is vijf jaar geleden. Ik begrijp dat mensen het er nog over hebben. Ik kijk liever vooruit."

Zonder Totilas

In Aken won Gal voor de eerste keer goud zonder Totilas. Met de legendarische hengst behaalde hij in 2009 twee Europese titels en in 2010 drie wereldtitels. Het was niet eerder voorgekomen dat één ruiter met één paard op een WK zoveel goud won. Totilas kon wat geen ander paard kon, zeiden de kenners. Bondscoach Wim Ernes zegt daarover nu: "Het was niet Totilas die fantastisch was, maar de combinatie. Totilas én Edward."

Van der Heijden vindt dat ook. "Edward is een ruiter die het optimale uit een paard kan halen. Dat is geweldig. En elke keer wordt hij weer iets beter. Daarnaast heeft hij het vermogen om te pieken op de juiste momenten." Ernes beaamt dat: "Een absolute topsporter. Als het moet dan staat hij er. Edward voelt perfect aan hoever hij kan gaan met een paard. Waar de grens ligt. Hier in Aken hebben we waarschijnlijk gezien hoe Totilas roemloos ten onder gaat. Terwijl Edward opnieuw wereldtop is."

Anky van Grunsven

Natuurlijk heeft Gal nog niet de status van Anky van Grunsven, die in 2000, 2004 en 2008 de olympische titel veroverde. Inmiddels behoort hij wel tot de grootheden van de dressuursport. Het houdt hem niet bezig. "Ik train met mijn paarden en vind het geweldig als ze beter worden. Het allermooiste is om dan op grote wedstrijden te laten zien hoe goed ze zijn. Dat is het en verder zie ik het wel. Op dit moment zijn wij de blijste equipe van Europa. Ik hoop dat we volgend jaar nog iets blijer zijn."

Volgend jaar zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Edward Gal is een genie op een paard
Edward Gal is een genie op een paard (Foto: ANP)

Golfer Johnson leidt in Kohler, dramatische start Luiten

De Amerikaanse golfer Dustin Johnson gaat aan de leiding op het PGA Championship, de laatste major van het jaar. Hij had slechts 66 slagen nodig voor zijn eerste ronde op de mooie banen van Whistling Straits in Kohler, zes onder het baangemiddelde.

Joost Luiten stelde met een totaal van tachtig slagen en een voorlopige 150e plaats teleur. De beste Nederlandse prof begon nog wel aardig met driemaal par, maar daarna ging het mis voor Luiten. Hij noteerde een bogey op de vierde hole en vervolgens twee dubbele bogeys op de zesde en achtste. Luiten moest daarna nog vier bogeys op zijn scorekaart noteren. Alleen op de twaalfde hole kon hij een birdie maken.

Luiten zal zich vrijdag tijdens zijn tweede omloop enorm moeten verbeteren om de 'cut' te halen. Luiten miste eerder dit jaar al de 'cut' bij de Masters en het Britse Open. Alleen bij de US Open overleefde hij de schifting. De Bleiswijker stond toen halverwege zelfs vijfde, maar moest na vier rondes genoegen nemen met de gedeelde 39e plaats.

Golfer Johnson leidt in Kohler
Golfer Johnson leidt in Kohler (Foto: ANP)

New York krijgt nieuwe 4D-bioscoop

New York krijgt binnenkort een 4D-bioscoop. Het Zuid-Koreaanse bedrijf CJ 4DPlex gaat de komende winter het nieuwe complex bouwen aan Times Square.

Dat meldt het uitgaansblad Time Out op zijn website. Bij 4D-films, die doorgaans zijn voorbehouden aan pretparkattracties, bewegen de stoelen mee tijdens heftige actiescènes, worden er geuren in de bioscoop verspreid en krijgt het publiek ook water te voelen tijdens 'natte scènes'. Ook blaast er wind door de bioscoop op momenten dat de hoofdpersonen in een storm belanden. Het theater in New York krijgt twee zalen met tussen de 120 en 140 stoelen. Het is de bedoeling dat de noviteit in november of december al in gebruik wordt genomen.

Het is overigens nog niet duidelijk welke films er in de bioscoop gedraaid gaan worden. Vorige jaar openden al 4D-bioscopen hun deuren in Seoul, Los Angeles en Mexico City. Exploitanten van 4D-theaters richten zich vooral op jongeren. Veel cinefielen vinden de kermisvariant van de normale bioscoopervaring een vorm van heiligschennis.

Een woordvoerder van Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, laat weten dat er vooralsnog geen plannen zijn om in Nederland een 4D-zaal te openen.

New York krijgt nieuwe 4D-bioscoop
New York krijgt nieuwe 4D-bioscoop (Foto: BuzzE)

'Ten Dam wil in de VS rijden'

Laurens ten Dam verkast mogelijk naar de Verenigde Staten. Volgens zijn manager Joao Correia "zou hij Europa wel eens achter zich kunnen laten en bij een team in de VS kunnen tekenen", zei hij vrijdag tegen Cyclingnews. "Wielrennen in de VS is iets wat hij altijd al heeft willen doen."

De 34-jarige Ten Dam herstelt op het moment van een rugblessure, die hij overhield aan een aanrijding vorige week. Daardoor mist hij de Ronde van Spanje en kijkt hij naar het volgende seizoen. Zijn contract met LottoNL-Jumbo loopt af en de Nederlandse wielrenner heeft volgens Correia nog geen nieuwe aanbieding van de Nederlandse ploeg.

"Ons plan voor de laatste twee jaar van zijn carrière draait om de VS. Hij wil graag reizen en een paar grote Amerikaanse races rijden zoals de Redlands Bicycle Classic en de Tour of the Gila. Daar kijken we nu naar", aldus Correia. Voor welk team Ten Dam dan zou gaan rijden, is niet duidelijk. Ten Dam heeft drie aanbiedingen liggen van Europese World Tourteams, maar ook een Amerikaans World Tour- of ProContinentaal team is een optie.

"Het is ook een mogelijkheid dat hij de grote Amerikaanse races doet met een Amerikaans WorldTourteam en een paar Europese races rijdt in voorbereiding op de Tour de France", besluit Correia het scala aan opties. Ten Dam reed sinds 2008 voor de Rabo-equipe en de opvolgers Blanco, Belkin en LottoNL-Jumbo. In 2014 werd hij negende in het eindklassement van de Tour de France, in 2012 eindigde hij als achtste in de Ronde van Spanje.

'Ten Dam wil in de VS rijden'
'Ten Dam wil in de VS rijden' (Foto: ANP)

KNVB seponeert rode kaart Karsdorp

De Nederlandse voetbalbond heeft Rick Karsdorp van Feyenoord vrijgesproken. De verdediger van Feyenoord kreeg in de seizoensopener tegen FC Utrecht een rode kaart, maar deze heeft dus geen gevolgen.

Karsdorp kreeg afgelopen zaterdag in de tweede helft een rode prent van arbiter Kevin Blom na een charge op de enkels van Christian Kum. Dit had uiteindelijk geen gevolgen voor Feyenoord, aangezien de drie punten in Rotterdam bleven: 3-2.

Afgelopen maandag ontvingen de Rotterdammers een voorstel voor een schorsing van drie duels, waarvan één voorwaardelijk. Feyenoord en de speler gingen hier echter niet mee akkoord en lieten de zaak voorkomen bij de tuchtcommissie. Zij spraken Karsdorp gisteravond dus vrij.

Ondergronds meer onder grote Mayatempel

Onder de grootste tempel van de belangrijke Mayastad Chichén Itzá bevindt zich een ondergronds meertje, een zogeheten cenote. Dat heeft een groep wetenschappers ontdekt na onderzoek met elektrodes en elektrische golven. Het zinkgat onder de Mexicaanse Kukulkanpiramide zou 35 meter breed en circa 20 meter diep zijn.

Cenotes zijn een natuurverschijnsel dat specifiek op het Mexicaanse schiereiland Yucatán voorkomt.

Onderzoekers hopen door de ontdekking meer te weten te komen over de reden waarom de Maya's de piramide hebben gebouwd. "Als we denken aan de baarmoeder, aan de oorsprong van het leven en water als het oorspronkelijke leven, zien we een dubbele betekenis die heel belangrijk is", zei een woordvoerder van het Mexicaanse antropologische en historische instituut.

De negende-eeuwse Kukulkantempel of het Kasteel is door de Unesco aangemerkt als werelderfgoed.

Ondergronds meertje onder grote Mayatempel
Ondergronds meertje onder grote Mayatempel (Foto: ANP)

Dolph Lundgren in Kindergarten Cop 2

Het neefje van het rebootmonster, het sequelbeest, heeft toegeslagen bij een 25 jaar oude Arnold Schwarzenegger-film: Er komt een vervolg op Kindergarten Cop.

Volgens The Wrap is Dolph Lundgren door het beest gestrikt om de hoofdrol te spelen in Kindergarten Cop 2, die gemaakt wordt om direct op home video uit te brengen. In de film gaat Lundgren undercover om een verdwenen flash drive te vinden en onder te duiken voor Albanese schurken. Hij wordt vergezeld door Sanjit, een Indiase sidekick die hem helpt zijn zaakjes te regelen.

De film zal worden geregisseerd door Michael Don Paul (Jarhead 2: Field of Fire) op basis van een scenario van David H. Steinberg, die eerder American Pie schreef. De rol van Lundgren is overigens niet hetzelfde personage als dat van Schwarzenegger in het origineel.

Heroes-bedenker over de terugkeer van originele personages

Waneer Heroes Reborn over ruim een maand van start gaat op het Amerikaanse NBC, zal het zich meer focussen op de nieuwe personages dan op de figuren die fans kennen uit de originele Heroes. Dat lichtte Tim Kring, bedenker van Heroes, toe tijdens de Television Critics Association perstour.

Wie terug zou keren en wie niet was afhankelijk van niet alleen het verhaal voor de miniserie, maar ook van beschikbaarheid: vijf jaar nadat de serie door NBC geannuleerd werd zijn de meeste castleden immers onder contract bij andere series of films. Maar het introduceren van nieuwe personages ligt ook meer in de lijn van hoe Kring de serie oorspronkelijk had willen inrichten.

"Het was echt het verhaal dat bepaalde wie er zou terugkeren," aldus Kring. "De show was altijd ontworpen om heel elastisch te zijn in zijn opzet. Ik zag het altijd als een show die zichzelf opnieuw kon bevolken. Ik wilde het maken als iets dat makkelijk is voor nieuwe kijkers om naar te kijken. Voor hen is geven om nieuwe personages net zo belangrijk als het hebben van bestaande cast." Kring en zijn team weken in de vier seizoenen van de serie uiteindelijk sterk af van dit idee door de populariteit van de cast; nieuwe verhalen werden bedacht voor de personages uit het eerste seizoen en het idee van het compleet omgooien van de cast verdween.

Terugkerende castleden in Heroes Reborn, die in de meeste gevallen slechts een kleine rol in de serie hebben, zijn Jack Coleman (H.R.G./Noah Bennet), Masi Oka (Hiro Nakamura), Sendhil Ramamurthy (Mohinder Suresh), Jimmy Jean-Louis (Rene/The Haitian), Christine Rose (Angela Petrelli) en Greg Grunberg (Matt Parkman). Nieuwe castleden zijn Zachary Levi, Gatlin Green, Ryan Guzman, Robbie Kay, Danika Yarosh, Judith Shekoni, Kiki Sukezane en Henry Zebrowski.

De serie zal het verhaal van Heroes oppikken, vijf jaar nadat Claire Bennet aan de wereld bekend maakte dat er 'specials' bestaan. Volgens Tim Kring heeft hij de nieuwe serie benaderd met het idee alsof er in de tussentijd gewoon nog seizoenen zijn geweest: "Omdat we dat vijfde seizoen niet kregen had ik altijd het idee dat er een wat onafgemaakte sfeer hing. De wereld is een andere plek geworden."

In de tijd tussen de finale van seizoen vier en de start van Heroes Reborn heeft de wereld ontdekt dat er mensen met speciale gaven zijn, wat tot conflicten heeft geleid. In de tijdlijn binnen de serie is er een jaar voor de start van Reborn een terroristische aanval geweest in Odessa, Texas, waarbij Claire 'de cheerleader' Bennet is omgekomen. "Dat is de basis van de mythologie van het nieuwe seizoen," aldus Kring. Volgens hem is Jack Colemans personage verantwoordelijk voor het toelichten van deze achtergrond aan de kijker.

Heroes Reborn duurt slechts dertien afleveringen, wat een stuk minder is dan de soms wel 25 afleveringen die Heroes moest vullen in zijn originele run. Volgens Kring geeft de kortere run de mogelijkheid voor meer agressief vertellen. "Wanneer je een eindeloze weg voor je hebt moet je, hoe hard je ook probeert, dingen achterhouden. De kunst van het uitstellen. Maar met agressief vertellen stoppen we 50 pond in een tas van 10 pond."

Heroes zou na deze dertien afleveringen weer terug kunnen keren, maar vooralsnog wordt de serie gepromoot als eenmalig evenement. De serie start op 24 september met een dubbele aflevering op het Amerikaanse NBC. Zoals gebruikelijk is het niet bekend of er een Nederlands thuis voor de serie te vinden is.

Jack Coleman als Noah Bennet/Horn-Rimmed Glasses
Jack Coleman als Noah Bennet/Horn-Rimmed Glasses

Will Smith brengt de Fresh Prince terug op tv

Niets is veilig voor het rebootmonster. Superhelden niet, horror-helden niet, strijdersprinsessen niet en, blijkbaar, zelfs de Fresh Prince niet, want Will Smith is bezig om de serie terug te brengen naar televisie.

De sitcom The Fresh Prince of Bel-Air werd uitgezonden tussen 1990 en 1996 en was populair genoeg om Will Smiths acteercarrière te lanceren. Hij speelde in de serie een fictieve versie van zichzelf, als een jongen uit West-Philadelphia (geboren en getogen) die naar zijn familie in Bel-Air, Los Angeles wordt gestuurd om daar een tijdje te verblijven.

Volgens TVLine is Smith in een vroeg stadium van voorbereidingen voor een reboot van de serie. Hij zou alleen als producer aan de slag gaan en dus een andere acteur, mogelijk een nieuw, jong talent, de hoofdrol laten spelen. Smith is met zijn productiebedrijf Overbrook Entertainment bezig een pitch op te stellen en wordt verwacht deze, samen met productiepartners James Lassiter, Caleeb Pinkett en Jada Pinkett-Smith, binnenkort bij Amerikaanse omroepen aan te bieden.

Sc?ne uit Fresh Prince of Bel-Air leader
Yo home to Bel-Air!

Patrick Stewart in volgende Wolverine-film

Hoewel er nog niet veel bekend is over de laatste uiting van Hugh Jackman als Wolverine, heeft collega Patrick Stewart al laten vallen dat hij ook een rol heeft in de derde Wolverine-film.

In een interview met Collider meldde Stewart dat het niet bij een korte verschijning of cameo zal blijven: "Er is een project in ontwikkeling. Ik begrijp dat Professor Xavier meer dan alleen een verschijning zal maken, en dat intrigeert me."

Er wordt al een tijdje gesproken over het gebruiken van de Old Man Logan verhaallijn, geschreven door Mark Millar, als basis voor de film. Stewart leek ervan op de hoogte. "Het idee van een oude Wolverine - ik kijk er erg naar uit om Hugh Jackman oud te zien worden," reageerde hij. "Weet je, damn him. Hij ziet er zo goed uit! Dus ik hoop dat-ie onder de makeup zit, weet je wel? Ik zie er een stuk beter uit naast hem, in dat geval."

In Old Man Logan zijn de Verenigde Staten veroverd door superschurken. Logan leeft een rustig leventje met vrouw en kinderen, wanneer hij wordt benaderd door een blinde Hawkeye met een baan. Logan accepteert het aanbod omdat hij het geld nodig heeft. Deze verhaallijn kan niet volledig worden geïmplementeerd in de film, omdat bijvoorbeeld Hawkeye, een Avenger, qua rechten niet bij Fox ligt. Collider legt de theorie neer dat dit misschien is waar Professor X aan het verhaal wordt toegevoegd.

De nog titelloze derde Wolverine-film, de laatste keer dat Hugh Jackman de rol van Logan speelt, staat vooralsnog gepland voor maart 2017.

Patrick Stewart

Gilmour zet definitief punt achter Pink Floyd

Wat gitarist David Gilmour betreft is Pink Floyd over en voorbij. 'Ik ben er klaar mee' zegt hij in een gesprek met Classic Rock. Fans hoeven ondanks het enorme succes van het vorig jaar verschenen album The Endless River niet meer op een reünie in enigerlei vorm te rekenen.

Op het album staat muziek van Gilmour, drummer Nick Mason en de in 2008 overleden klavierspeler Rick Wright. 'Ik heb 48 jaar met Pink Floyd achter de rug', aldus Gilmour. 'En een flink deel daarvan, in de begintijd, met Roger (Waters, bassist, red). En die periode, die nu als onze hoogtijjaren worden beschouwd, was voor 95 procent muzikaal bevredigend en plezierig, met veel lol... En ik zal zeker de resterende 5 procent niet de herinnering laten kleuren van wat een geweldige tijd was. Maar dat is over, we zijn er klaar mee - en het zou nep om terug in de tijd te stappen en dat nog eens dunnetjes over te doen. Alleen al omdat Rick er niet meer bij kan zijn.'

De laatste keer dat Pink Floyd formeel als kwartet samenspeelde was tijdens het Live8 concert in 2005. Roger Waters, die de groep halverwege de jaren tachtig had verlaten, sloot zich voor die ene gelegenheid weer bij de andere drie aan. Waters toerde de afgelopen jaren nog uiterst succesvol de wereld rond met Pink Floyd repertoire - met name het vrijwel geheel door hem gecomponeerde album The Wall.

David Gilmour (69) brengt komende maand zijn vierde solo-album, Rattle That Lock, uit. 'Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik alleen nog maar doe wat ik echt wil doen', zegt hij tegen Classic Rock. En over de muziek die hij nu maakt: 'Ik weet niet of het net zo goed is als Pink Floyd of slechter of beter. Dat kan mij ook geen barst schenen. Het is wat ik wil doen en het is wat ik zal doen.'

Gilmour zet definitief punt achter Pink Floyd
Gilmour zet definitief punt achter Pink Floyd (Foto: BuzzE)

VS: Islamitische Staat gebruikte mosterdgas

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft in Irak waarschijnlijk mosterdgas gebruikt in hun strijd tegen Koerdische milities. Dat hebben hoge Amerikaanse functionarissen tegen de krant The Wall Street Journal gezegd. Het is voor het eerst dat er aanwijzingen zijn dat IS verboden chemische wapens gebruikt.

Een van de functionarissen zei dat er "geloofwaardige informatie" is over het gebruik van mosterdgas eerder deze week. De krant berichtte donderdag dat het gifgas waarschijnlijk afkomstig is uit Syrië. De regering van dat land bekende in 2013 het chemische goedje te hebben. Het Syrische regime beloofde toen zijn voorraad chemische wapens te vernietigen.

Het mosterdgas kan ook uit Irak komen, meldde de krant. Het is onduidelijk waar en wanneer de aanval met het gifgas heeft plaatsgevonden. Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben IS er eerder van beschuldigd chloorgas te hebben gebruikt.

VS: Islamitische Staat gebruikte mosterdgas
VS: Islamitische Staat gebruikte mosterdgas (Foto: ANP)

Jay Leno mist talkshow niet

Anderhalf jaar geleden nam Jay Leno na 22 jaar afscheid van zijn Tonight Show, maar missen doet hij zijn show niet, vertelt hij aan People.

'Je leeft in de tijd waarin je leeft', vertelt Leno. 'En het was geweldig in mijn tijd.' De 65-jarige Leno kijkt met plezier naar een nieuwe generatie talkshowhosts, zoals Jimmy Fallon die zijn show overnam. 'Hij doet het geweldig.' Leno benadrukt dat de show er vooral anders uitziet sinds Jimmy's aantreden. 'Wij deden geen dingen zoals muzikale parodieën, dat kan ik niet eens. Hij doet het op een andere manier.'

Ook over zijn onlangs gestopte rivaal David Letterman heeft Leno niets dan goede woorden over. 'Hij is compleet anders dan ik, maar we hebben dingen van elkaar geleerd.' De twee waren tegelijkertijd op televisie en maakten zo nu en dan grappen over elkaar. 'We wisten hoe we elkaar aan het lachen konden krijgen. Het was mooi geweest als we tegelijkertijd gestopt waren.'

Jay Leno mist talkshow niet
Jay Leno mist talkshow niet (Foto: BuzzE)

Minder doodgeboren baby's sinds rookverbod

De invoering van het rookverbod in openbare gelegenheden scheelt veel levens. Sinds Engeland zo'n verbod kent, is het aantal doodgeboren baby's met 7,8 procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek naar ruim 10 miljoen geboortes tussen 1995 en 2011, meldt de NOS.

De onderzoekers kozen bewust voor Engeland. Het rookverbod is daar namelijk in één keer ingevoerd en het wordt strikt gehandhaafd. Sinds 2007 heeft Engeland een rookverbod. In de vier jaar die binnen de onderzoeksperiode valt, is de dood van zo'n 1.500 baby's voorkomen, schatten de onderzoekers.

Niet alleen het aantal doodgeboren baby's daalde, er waren ook acht procent minder baby's die vlak na de geboorte overleden. Het aantal baby's met een laag geboortegewicht (minder dan 5 pond) nam af met bijna 4 procent. Te lichte baby's hebben op latere leeftijd vaker gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Nederland
Het onderzoek staat onder leiding van de Nederlandse kinderarts Jasper Been van het Erasmus MC. Hij zegt dat nu de Nederlandse situatie wordt bekeken. De resultaten kunnen verschillen met die in Engeland omdat het Nederlandse rookverbod gefaseerd is ingevoerd en minder strikt wordt gehandhaafd.

Minder doodgeboren baby's sinds rookverbod
Minder doodgeboren baby's sinds rookverbod.

Afrojack in dancehitlijst Billboard

Afrojack staat weer volop in de schijnwerpers in de Verenigde Staten. Zijn single SummerThing is de top 10 van de Billboards hitlijst Hot Dance/Electronic Songs binnengestormd.

Het is de vierde keer dat de Nederlandse producer en dj met een eigen single de hitlijst bezet en de tweede keer dat hij de achtste plek haalt. De eerste keer was in 2013, toen hij samen met Chris Brown een hit scoorde met As Your Friend.

De track SummerThing werd in digitale vorm volgens de index Nielsen Music 8.000 keer verkocht en in de VS 679.000 keer gestreamd.

Afrojack was al een tijdje dominant in de hitlijst; hij werkte net als Nicki Minaj en Bebe Rexha mee aan David Guetta's single Hey Mama, dat een tijdlang op nummer 1 stond.

Afrojack in dancehitlijst Billboard
Afrojack in dancehitlijst Billboard (Foto: BuzzE)

43.000 bliksemontladingen boven Nederland

Buien hebben in Nederland donderdagavond 43.000 bliksemontladingen veroorzaakt. Ook zijn er zware windstoten gemeten en is er in een strook van West-Brabant naar de regio Den Haag op veel plaatsen meer dan 20 millimeter regen gevallen. Dat liet Weeronline.nl donderdagavond weten.

Een bliksemontlading gaat gepaard met een donder, hoewel er niet altijd een bliksemschicht zichtbaar is.

In Vlissingen is een windstoot van 86 kilometer per uur gemeten. Op verschillende plaatsen viel 30 tot 50 millimeter regen. Vooral in Bergen op Zoom kwam er veel water uit de lucht: er viel ruim 50 millimeter regen. Volgens het weerbureau valt er in de zomer doorgaans één keer in de tien jaar zoveel regen op een plek in Nederland.

Het noodweer beweegt zich richting het noorden van het land. Hulpdiensten hebben veel meldingen gekregen van wateroverlast in Brabant en de regio Den Haag.

43.000 bliksemontladingen boven Nederland
43.000 bliksemontladingen boven Nederland (Foto: ANP)

Ferry Doedens aan het repeteren voor Grease

B-acteur Ferry 'De Snuif' Doedens is begonnen met repeteren voor de musical Grease, waarin hij de vaste vervanger wordt van hoofdrolspeler Tim Douwsma. Dit vertelde Maurice Wijnen van producent Stage Entertainment Nederland in Shownieuws. Maurice heeft er alle vertrouwen in dat Ferry, die altijd goedgekleed is, zijn drugsprobleem heeft overwonnen.

Ferry speelt de rol Danny Zuko. De cast is al een week aan het repeteren voor de voorstelling die vanaf 3 september op de planken staat. Ferry sloot zich deze week aan. ''Ferry is geïntroduceerd aan de cast en heeft open gesproken over zijn problemen met zijn nieuwe collega's, die natuurlijk ook van alles over hem gelezen hadden in de pers. Hij ziet er goed uit. Het is gewoon Ferry zoals we hem kennen. Het komt helemaal goed", zei Maurice.

De première van de musical Grease is op 13 september in Tilburg.

Ferry Doedens aan het repeteren voor Grease
Ferry Doedens aan het repeteren voor Grease (Foto: BuzzE)

Ferry tweet

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.