Amerika hijst na 50 jaar de vlag in Cuba

Vijf decennia lang werd het niet voor mogelijk gehouden, maar sinds vorige maand wappert de Cubaanse vlag weer voor de Cubaanse ambassade in de Verenigde Staten. Vrijdag is opnieuw een bijzondere dag, want dan wordt ook de Amerikaanse vlag gehesen voor de VS-ambassade in Cuba. Dit alles is het resultaat van de voorzichtige vriendschappelijke band die beide landen sinds vorig jaar proberen op te bouwen. Het Amerikaanse handelsembargo tegen de Cuba is overigens nog wel grotendeels van kracht.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is vrijdag bij de plechtigheid aanwezig. Zijn Cubaanse collega Bruno Rodríguez Parrilla was vorige maand bij de heropening en het hijsen van de Cubaanse vlag in Washington.

De Amerikaanse ambassade zit in een iconisch pand in de Cubaanse hoofdstad Havana, aan de brede boulevard aan zee. In de jaren zestig claimde de Cubaanse regering het terrein, maar ging niet tot actie over. Het flatgebouw stamt uit 1953 en de ambassade sloot haar deuren in 1961, twee jaar na de communistische machtsovername. Er zijn sinds 1977 wel Amerikaanse diplomaten actief geweest, maar soepel liep het niet. "Alles in Cuba wordt afgeluisterd, zelfs de palmbomen", verzuchtte een Amerikaanse diplomaat eens.

De Cubaanse ambassade in het centrum van Washington zit sinds 1923 in een enorme villa uit 1917. Eind jaren vijftig gold het als een van de mooiste ambassades in de Amerikaanse hoofdstad. Dat kwam mede door renovaties die een Cubaanse ambassadeur die ook architect was, liet uitvoeren.

Het embargo ging zo ver dat je tot afgelopen januari in de VS forse straffen kon krijgen voor het in bezit hebben van zelfs maar een Cubaanse sigaar. Het embargo is ook de reden dat in Cuba nog veel Amerikaanse personenauto's uit de 50's en 60's rondrijden.

Amerika hijst de vlag in Cuba
Amerika hijst de vlag in Cuba (Foto: ANP)