Turkse topatlete positief, dreigt medailles te verliezen

De Turkse topatlete Elvan Abeylegesse is toch één van de 28 atleten die tijdens het WK atletiek van 2005 of 2007 positief bleken te zijn. Dinsdag bracht wereldatletiekbond IAAF nog het nieuws naar buiten dat bij hertesten van het ingevroren urinemonsters van die twee WK's 28 atleten alsnog positief hadden getest, maar de namen zijn nog niet naar buiten gebracht.

De Turkse atletiekbond TAF heeft nu bevestigd dat Abeylegesse één van de betrokken atleten is. Haar monster van het WK van 2007 in Osaka zou positief zijn geweest. Op dat toernooi greep de geboren Ethiopische zilver op de tien kilometer. Als Abeylegesse geschorst wordt zal ze naast die medaille zeer waarschijnlijk ook haar twee zilveren medailles van de Olympische Spelen van 2008 verliezen. De Turkse werd op de Spelen in Beijing tweede op zowel de vijf als de tien kilometer, beide keren achter haar voormalig landgenote Tirunesh Dibaba.

Als Abeylegesse inderdaad geschorst wordt zal haar zilveren WK-medaille naar de Amerikaanse Kara Goucher gaan, die de Britse Jo Pavey in de eindsprint versloeg. Pavey zelf zal dan het brons krijgen dat nu in handen is van Goucher. De olympische vijf kilometer van 2008 zou de Ethiopische Meseret Defar als winnares van het zilver krijgen, terwijl diens brons dan naar Sylvia Kibet uit Kenia gaat. De Amerikaanse Shalane Flanagan wacht het olympisch zilver van de tien kilometer, Linet Masai uit Kenia krijg haar bronzen medaille dan. De Nederlandse Lornah Kiplagat schuift een plekje op en komt dan als zevende in de eindstand.

In 2010 pakte de atlete nog dubbel goud op het EK door zowel de vijf als tien kilometer te winnen. Op de tien kilometer pakte Hilda Kibet voor Nederland brons, maar het is onduidelijk of die medailles ook opnieuw verdeeld gaan worden.