Turkse premier: nog dit jaar herverkiezingen

De kans is groot dat Turkije nog dit jaar opnieuw naar de stembus gaat. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei donderdag dat vervroegde verkiezingen de enige optie lijken, nadat coalitieonderhandelingen op niets zijn uitgelopen.

De premier sprak namens de Turkse AK-partij met de belangrijkste oppositiepartij CHP, maar die gesprekken liepen donderdag na weken stuk.

"De uitkomst is negatief", zei een CHP-woordvoerder na een ontmoeting in Ankara tussen premier en CHP-leider Kemal Kilcdaroglu, die volgde op wekenlange onderhandelingen.

De AK-partij won bij de verkiezingen in juni geen absolute meerderheid, waardoor de partij voor het eerst sinds 2002 niet alleen een regering kon vormen. Davutoglu heeft formeel nog tot 23 augustus om een kleinere coalitiepartner te zoeken, bijvoorbeeld met de nationalistische partij MHP. Volgens een toonaangevend lid van de AK-partij is die kans echter erg klein. In dat geval schrijft president Tayyip Erdogan nieuwe verkiezingen uit, waarschijnlijk voor november.

Turkse premier: stembus lijkt enige optie
Turkse premier: stembus lijkt enige optie (Foto: ANP)