Demonstratie om aanslag Turkije neergeslagen

De politie in Istanbul heeft maandagavond hard ingegrepen toen enkele honderden Turken demonstreerden tegen de regering van president Recep Tayyip Erdogan. Ze waren samengekomen bij het Taksim-plein, na de aanslag in Suruç die eerder op maandag aan minstens dertig mensen het leven kostte. De demonstranten vinden dat de regering te weinig doet om aanslagen te voorkomen.

Er zijn sterke vermoedens dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk is voor de aanslag, al heeft IS de aanval nog niet opgeëist. Turkse Koerden zijn er echter zeker van dat de regering van Erdogan veel te weinig doet om de opmars van IS tegen te gaan. Ze zijn woedend. 'Moordenaars Islamitische Staat, collaborateur Erdogan en AKP', riepen ze over de president en zijn partij.

Volgens getuigen hielden de demonstranten zich verder veelal rustig, maar toen enkelen met flessen naar de politie gooiden, greep de ordedienst hard in. De agenten zetten onder meer traangas en een waterkanon in om de menigte uiteen te drijven.

Demonstratie om aanslag Turkije neergeslagen
Demonstratie om aanslag Turkije neergeslagen (Foto: ANP)