Van U. verklaart over relatie met gedode zus

Bart van U. heeft dinsdag een warrige verklaring afgelegd bij de rechtbank in Rotterdam. Hij vertelde over de slechte relatie die hij met zijn zus Loïs zou hebben gehad. Van U. heeft eerder bekend dat hij haar 'uit zelfverdediging' heeft doodgestoken.

Van U. vertelde dat zijn zus hem te gronde probeerde te richten en niet anders kon. Zijn gevoel dat hij zichzelf moest beschermen heeft uiteindelijk geleid tot het doden van Loïs, was uit de soms zeer onsamenhangende verklaring op te maken. Van U. verhaalde onder meer over stofzuigerslangen die zijn zus kapot zou maken en over boodschappen die zij zou hebben gedaan en waar hij niet op zat te wachten.

Een opvallend element in zijn verklaring was dat Van U. - uit een orthodox christelijk milieu - en zijn zus anders over euthanasie en abortus dachten. Van U. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van oud-minister van Volksgezondheid Els Borst. Als bewindsvrouw heeft zij veel te maken gehad met dit soort medisch ethische kwesties. Van U. heeft overigens dinsdag zelf geen enkele uitspraak gedaan over zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Borst.

Van U. vreesde volgens zijn advocaat Noëlle Pieterse dat hij zou worden opgesloten in een kliniek. Van U. zelf verklaarde dat zijn zus "voor alles zou hebben getekend". "Om mij opgenomen te krijgen, om mij zelfmoord te laten plegen", aldus Van U. Onder dezelfde omstandigheden zou hij hetzelfde doen, zei hij over het doden van zijn zus.

Van U. verscheen dinsdag voor het eerst in het openbaar bij de rechtbank. Hij was in pak gestoken en droeg een bril en een baard. De zitting dinsdag was nog niet inhoudelijk en ging alleen over het doodsteken van zijn zus en nog niet over de dood van Borst. Bij de volgende zitting in september worden de zaken samengevoegd.

Loïs werd in januari 2015 vermoord in haar woning aan de Oudedijk in Rotterdam. Els Borst werd in februari 2014 dood gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven. Van U. kwam pas in januari 2015 in het vizier als verdachte in die zaak, dankzij een DNA-match.

Van U. is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Volgens zijn advocaat Pieterse komt in de rapportage naar voren dat Van U. schizofreen en sterk verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn.

Van U. verklaart over relatie met gedode zus
Van U. verklaart over relatie met gedode zus (Foto: ANP)