Turkse Nederlander uitgeleverd om terrorisme

Een Turks-Nederlandse man is deze week uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie verdenkt hem ervan dat hij steun heeft verleend aan de Islamitische Beweging van Oezbekistan. De VS heeft die beweging in 2001 aangewezen als buitenlandse terroristische organisatie. De beweging wordt gelinkt aan al-Qaeda.

De uitgeleverde Irfan D. (56) moest maandag voor het eerst in de rechtbank in Washington verschijnen, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daar werd de aanklacht tegen hem voorgelezen. De man wordt ervan beschuldigd dat hij geld heeft ingezameld voor de islamitische beweging en dat hij strijders heeft geronseld. Die hebben volgens justitie gevochten tegen de Afghaanse overheid en haar bondgenoten, waaronder Amerikaanse strijdkrachten.

D. heeft zijn veronderstelde terroristische activiteiten uitgevoerd tussen januari 2006 en mei 2008 in onder meer Pakistan, Afghanistan, Turkije, Jordanië, Nederland en Frankrijk. In de periode was hij formeel inwoner van Nederland. D. werd in januari 2015 opgepakt in Duitsland. Bij schuldigverklaring hangt hem een lange celstraf boven het hoofd. Alleen al voor het leveren van 'materiële steun en middelen aan een buitenlandse terroristische organisatie' staat een maximumstraf van vijftien jaar gevangenis.

Justitie laat weten dat D. momenteel een van de vier verdachten is die in Washington in afwachting zijn van een proces waarbij het gaat om 'internationale, terroristische beschuldigingen'. Het gaat om vier afzonderlijke zaken. 'Deze zaken onderstrepen onze vastberadenheid om de voorstanders van terreur te vinden en te berechten', aldus justitie.

Turkse Nederlander uitgeleverd om terrorisme
Turkse Nederlander uitgeleverd om terrorisme (Foto: ANP)