Nederland tegen Zwitserland in Davis Cup

De Nederlandse tennismannen moeten het in de Davis Cup opnemen tegen Zwitserland. Van 18 tot 20 september spelen de Nederlanders in Zwitserland om een plaats in de wereldgroep, oftewel bij de beste tennislanden ter wereld. Dat is dinsdag bij de loting in Groot-Brittannië bepaald.

De loting viel zeer gunstig uit voor de Nederlanders, die naar alle waarschijnlijkheid niet hoeven te spelen tegen de twee Zwitserse toppers Roger Federer en Stanislas Wawrinka. Die leidden hun land vorig jaar naar de titel, maar besloten om zich dit jaar niet opnieuw beschikbaar te stellen. Zonder de nummers twee en vier van de wereld zijn Adrien Bossel (ATP 266) en Henri Laaksonen (ATP 316) de hoogst geplaatste Zwitsers op de wereldranglijst.

Omdat de Zwitsers het tijdens de eerste ronde van de wereldgroep in maart dus zonder hun twee topspelers moesten stellen, verloren ze met 3-2 van België. Vandaar dat ze in de play-offs om promotie en degradatie belandden. Dat overkwam de Zwitsers sinds 2005 overigens al negen keer. Zeven keer sloten zij zo'n beslissende play-off winnend af. In 2012 behielden de Zwitserse mannen hun plek in de elitegroep ten koste van Nederland. In Amsterdam waren ze met 3-2 te sterk voor de Nederlanders.

De ploeg van teamcaptain Jan Siemerink kwam in de play-offs door afgelopen weekend Oostenrijk met 3-2 te verslaan in Kitzbühel. De Nederlanders hebben zich tot doel gesteld om zo snel mogelijk terug te keren in de wereldgroep, na de degradatie van vorig jaar. Toen was Kroatië te sterk en degradeerde Nederland naar groep I van de Europees/Afrikaanse zone.

Nederland tegen Zwitserland in Daviscup
Nederland tegen Zwitserland in Davis Cup (Foto: ANP)