FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 juli 2015

Gemeente betaalt mee aan jubileum Di-rect

De gemeente Den Haag tast in de buidel voor het jubileumconcert van rockband Di-Rect op zaterdag 29 augustus. De gemeente betaalt 35.000 euro mee aan het optreden, meldt Den Haag FM zaterdag.

De Haagse band viert het 15-jarig bestaan met een eigen festival. Eerst zou het festival in het Haagse Westbroekpark worden gehouden, maar vanwege grote belangstelling wijkt de band nu uit naar het Scheveningse strand.

Tijdens het concert in Scheveningen staan ook onder meer Guus Meeuwis, voormalig Di-rect-zanger Tim Akkerman, Waylon, gitarist Dennis van Leeuwen van Kane, Miss Montreal en concertpianist Wibi Soerjadi op het podium.

In het televisieprogramma Hotel DI-RECT is vanaf 17 augustus op NPO3 dagelijks te zien hoe Di-rect zich voorbereidt op het jubileumconcert.

Gemeente betaalt mee aan jubileum Di-rect
Gemeente betaalt mee aan jubileum Di-rect (Foto: ANP)

Van Gerwen verslaat Van de Pas op World Matchplay, exit Klaasen

In Blackpool begint vanavond de 22e editie van de World Matchplay, na het WK het belangrijkste toernooi op de dartkalender. Op de openingsavond komen direct drie Nederlanders in actie. Jelle Klaasen speelt tegen Simon Whitlock en later op de avond treedt Benito van de Pas aan tegen Michael van Gerwen. De laatste zeven edities werden gewonnen door Phil Taylor. Van Gerwen is er op gebrand om voor het eerst dit toernooi te winnen. 

Simon Whitlock (8) 10-4 Jelle Klaasen

Klaasen mocht aan de partij beginnen en miste tops om 108 uit te gooien. Whitlock strafte dat direct af en brak de Brabander. De Australiér hield zijn eigen leg om vervolgens met een 70-finish Klaasen opnieuw te breaken. Bij de eerste pauze stond Whitlock met 5-0 voor. 

Na de pauze kon Klaasen eindelijk iets terug doen door de zesde leg te pakken. Het stond uiteindelijk 7-3 voor The Wizard bij de tweede pauze, mede met een 108-finish van The Cobra. Het spel van de Nederlander was in het tweede deel beter dan in het eerste deel van de wedstrijd. 

Het goede spel van Klaasen kende geen vervolg terwijl Whitlock lekker door met gooien. De Australiër won met 10-4 en speelt in de volgende ronde Ian White en Stephen Bunting. Het was de eerste TV-zege op Whitlock in bijna twaalf maanden. 

Peter Wright (5) 10-5 Kim Huybrechts

Wright liep snel uit naar een 6-0 voorsprong voordat Huybrechts drie legs kon pakken. Bij de tweede pauze stond er 7-3 voor Snakebite op het bord. Het werd 8-5, waarna Wright met finishes van 136 en 161 de partij in stijl uitgooide. Hij had een gemiddelde van 108 terwijl Huybrechts slechts op 95 bleef steken. 

Michael van Gerwen (1) 10-4 Benito van de Pas

Het was Van Gerwen die aan de partij begon. Hij hield zijn leg en brak Van de Pas direct. Big Ben brak direct terug, maar verzuimde om weer op gelijke hoogte te komen. Hij kreeg drie kansen op een dubbel, maar gooide het niet uit. Van Gerwen strafte het af en ging even later met een 4-1 voorsprong de eerste pauze in. 

Na de pauze ging Van de Pas minder gooien en Van Gerwen bleef stabiel. Het gevolg was dat er bij de tweede pauze 9-1 op het bord stond. Van de Pas zette in het derde deel nog even aan en pakte nog drie legs voordat Van Gerwen de show beëindigde met een 100-finish. 

Van de Pas zal toch wat teleurgesteld zijn over zijn optreden en voor Van Gerwen wacht Justin Pipe of Jamie Lewis in de volgende ronde. 

Adrian Lewis (4) 10-7 Joe Murnan

Ook Adrian Lewis heeft als geplaatste speler zich geplaatst voor de volgende ronde van de World Matchplay. Hij had het tegen Joe Murnan wel het lastigst, het werd 10-7. Het begin ging gelijk op en op 2-2 pakte Lewis de eerste break van de partij. Murnan zat in een mindere fase, waar Lewis op de beslissende momenten van profiteerde. Hij liep uit naar 7-2. 

Debutant Murnan, die dit jaar zijn eerste toernooi won bij de PDC, zette een comeback in en kwam tot 7-6 terug. Het einde van de wedstrijd was toch weer voor Jackpot en trok de wedstrijd met 10-7 naar zich toe. 

Wereldtitel- en record voor Teunissen op 50 vrij

Lisette Teunissen heeft op de voorlaatste dag van de WK voor paralympische zwemmers goud veroverd op de 50 meter rugslag (handicapklasse S3). Ze tikte zaterdagavond in de finale aan na 51,23 seconden en verbeterde daarmee haar eigen wereldrecord (52,12) van vorige maand in Dordrecht ruimschoots. De Chinese Meng Guofen werd op grote afstand tweede (53,04).

Manon Vermariën (18) bekroonde haar WK-debuut een bronzen medaille op de 400 vrij (S9): 4.53,80. De Brite Tully Kearney (4.39,29) en de Spaanse Nuria Marques (4.53,80). Summer Mortimer moest zich zaterdag op de 100 vrij (S10) ook tevreden stellen met de derde plaats (1.01,24) achter de Nieuw-Zeelandse wereldrecordhoudster Sophie Pascoe (1.00,16) en de Canadese Aurelie Rivard (1.00,25). Ze was al in het bezit van goud op de 100 rug.

Goud voor Teunissen op 50 vrij
Goud voor Teunissen op 50 vrij (Foto: ANP)

Tiende seizoen Doctor Who bevestigd

Er komt een tiende seizoen van de populaire sci-fi televisieserie Doctor Who. Dit heeft de BBC bevestigd.

Ook al werd het voor een groot deel aangenomen als vaststaand feit, de bevestiging van de BBC maakt het nu tot waarheid. Goed nieuws voor de fans van de serie over de tijdreizende alien. De Doctor wordt op dit moment nog gespeeld door Peter Capaldi. Of dit ook voor het tiende seizoen het geval is, is nog niet bekendgemaakt. Dit geldt ook voor Jenna Coleman, die de tijdreisgenoot speelt van Capaldi.

Het negende seizoen van Doctor Who is vanaf 19 september te zien op de BBC. Kijk hier de trailer.

Nieuwe baan voor omstreden pastoor

Pastoor Dominique Donders, die eerst veroordeeld werd voor het bezit van kinderporno en daarna werd vrijgesproken, heeft een nieuwe baan. Hij gaat aan de slag als kapelaan bij de parochie Maria Moeder van de Kerk in de Brabantse gemeente Sint Anthonis. Dat heeft de parochie op zijn website staan. In het AD zeggen de pastoor en een bestuurslid van de kerk zaterdag dat de man een tweede kans verdient.

De pastoor kwam in 2013 voor de rechter omdat hij erotische foto's van minderjarigen in bezit zou hebben. De rechtbank veroordeelde hem. Het gerechtshof in Den Bosch vond de beschuldigingen echter niet bewezen en sprak de man vrij.

De parochie in Sint Anthonis heeft Donders op verzoek van het bisdom aangenomen. Bij het gedrag van Donders kunnen volgens de parochie "in moreel opzicht zeker kanttekeningen worden geplaatst", maar is "zijn pastorale integriteit niet fundamenteel in het geding." Het is de bedoeling dat Dominique Donders op korte termijn al zal voorgaan in vieringen en bij uitvaarten. Een precieze benoemingsdatum is er nog niet.

Etappewinnaar Cummings: "Hier heb ik van gedroomd"

Een kwestie van kalm blijven, geduld oefenen en het juiste moment de aanval kiezen. Zo omschreef de Britse wielrenner Stephen Cummings de manier waarop hij op grootse wijze toesloeg in de slotfase van de veertiende etappe in de Tour de France.

"Ik wist dat ik niet de beste klimmer en sterkste renner was in de kopgroep", liet de 34-jarige routinier kort na afloop een tikje geëmotioneerd weten. "Ik besefte daarom heel goed dat het zeer moeilijk zou zijn om deze rit te kunnen winnen. Ik moest wachten, wachten en nog eens wachten. Ik ben naar boven gereden alsof het een tijdrit was. Ik heb uiteindelijk kunnen profiteren van de onderlinge strijd tussen Bardet en Pinot. Ik zag op het laatste stukje naar beneden een gaatje in een bocht en dat was voor mij het moment om ervandoor te gaan."

Cummings kon zijn geluk niet op na zijn eerste zege in de Tour. "Hier heb ik als kleine jongen van gedroomd. Ik vind het prachtig om te zien als er iemand wint na een lange vluchtpoging. Het is mijn favoriete onderdeel in het wielrennen. En nu ben ik de gelukkige, fantastisch gewoon."

Jongensdroom komt uit voor Cummings
Jongensdroom komt uit voor Cummings (Foto: ANP)

Springruiters stellen teleur in Mannheim

De Nederlandse springruiters hebben in de landenwedstrijd van het CHIO van Mannheim teleurgesteld. De equipe van bondscoach Rob Ehrens, niet diens eerste keus, eindigde zaterdag als achtste en laatste. Johnny Pals was de uitblinker. In de eerste manche maakte hij weliswaar een springfout met de hengst Vignet, in de tweede gining hij onberispelijk rond.

Henk van de Pol (Willink), Albert Zoer (Gigolo) en Wout-Jan van der Schans (Aquila SFN) hadden meer problemen met de hindernissen en/of het voorgeschreven tempo. Oranje kwam daardoor uit op 29 strafpunten.

Het team van de Verenigde Staten, met onder anderen Laura Kraut (Nouvelle) en Beezie Madden (Cortes C), won de 100e editie van de 'Preis der Nationen von Deutschland', goed voor een premie van 64.000 euro. Madden was in de barrage de Belg Pieter Devos (Dylano) te snel af: 32,72 om 34,14. Christian Ahlmann maakte namens favoriet Duitsland, dat ook op 8 strafpunten was uitgekomen, een springfout in de extra omloop van de jubileumwedstrijd.

Springruiters stellen teleur in Mannheim
Springruiters stellen teleur in Mannheim (Foto: ANP)

Janssen blijft scoren voor AZ

Nieuwkomer Vincent Janssen blijft het uitstekend doen in zijn eerste weken bij AZ. De 21-jarige aanvaller, die deze zomer overstapte van Almere City FC, had zaterdag opnieuw een flink aandeel in een oefenzege van de Alkmaarse ploeg.

Op de speciale fandag in het eigen stadion won AZ met 3-0 van provinciegenoot Telstar. Janssen kwam twee keer tot scoren. Hij bracht daarmee zijn totaal in de voorbereidingsperiode op tien. De andere treffer van AZ kwam op naam van Derrick Luckassen.

Janssen blijft scoren voor AZ
Janssen blijft scoren voor AZ (Foto: ANP)

Froome ontgoocheld na 'urinedouche'

Chris Froome was zaterdag na de veertiende etappe in de Tour de France niet te genieten. De gele trui van de Britse wielrenner was weliswaar geen moment in gevaar gekomen, maar de kopman van Team Sky kon er nauwelijks blij mee zijn. Op weg naar finishplaats Mende kreeg Froome een flesje met urine naar zijn hoofd geworpen.

De Tourwinnaar van 2013 reageerde na aankomst zichtbaar aangedaan op het incident. "Een toeschouwer gooide een flesje urine naar mij en schreeuwde 'gedopeerd'! Dat is een heel grote ontgoocheling", liet Froome op Sporza weten.

"Ik vind dat walgelijk. Zoiets doe je niet. We werken keihard om dit te doen. Het voorval toont een gebrek aan respect. Niemand verdient het om op deze manier behandeld te worden."

Volgens Froome zijn journalisten medeschuldig. "De berichtgeving van sommige media is niet professioneel. Dat heeft dit incident mede veroorzaakt. Het is gelukkig maar een minderheid van de toeschouwers die zoiets doet. We krijgen ook veel steun en die mensen wil ik bedanken. Maar enkele individuen verknallen het voor iedereen."

Froome ontgoocheld na 'urinedouche'
Froome ontgoocheld na 'urinedouche' (Foto: ANP)

Pelé weer opgenomen in ziekenhuis

De Braziliaanse voetbalheld Pelé is voor de derde keer in zeven maanden in een ziekenhuis in Sao Paulo opgenomen. Volgens een raadsman van de voormalige topaanvaller heeft zijn vertrouweling inmiddels een geplande operatie aan de wervelkolom ondergaan. Pelé mag waarschijnlijk begin komende week het ziekenhuis weer verlaten. Een woordvoerder van de kliniek wilde geen informatie verstrekken.

De 74-jarige Pelé verbleef eerder in december en in mei enige tijd in het ziekenhuis. Eerst werden bij hem nierstenen verwijderd. Vijf maanden later onderging hij een operatie aan de prostaat.

Pelé, die met Brazilië drie wereldtitels veroverde, wordt door velen nog steeds gezien als de beste voetballer aller tijden.

Pelé weer opgenomen in ziekenhuis
Pelé weer opgenomen in ziekenhuis (Foto: ANP)

Historisch dieptepunt voor golfer Woods

De geplaagde Tiger Woods heeft in zijn imposante golfloopbaan zaterdag op de Old Course in St. Andrews een nieuw dieptepunt bereikt. De 39-jarige Amerikaan wist zich bij het Brits Open in Schotland niet te plaatsten voor de laatste twee rondes in de finale. Met een score van 151 slagen (76 en 75) miste Woods de cut ruimschoots. Ook bij het voorgaande US Open moest hij zijn koffers vroegtijdig pakken. Nooit eerder sneuvelde Woods bij twee majors op rij in een vroegtijdig stadium.

Woods, drievoudig winnaar op het Brits Open, moest zaterdag met nogal wat andere spelers terugkeren op de baan om zijn tweede ronde te voltooien. Het toptoernooi werd na vrijdag echter ook op zaterdag geteisterd door slecht weer. Wegens harde wind moesten de spelers in de ochtenduren snel weer naar binnen. In de loop van de middag kon het toernooi alsnog worden hervat.

Met de derde ronde op zondag is de vierde en beslissende ronde verschoven naar maandag. Het is pas de tweede keer dat het Brits Open na het weekeinde wordt afgesloten. Dat gebeurde eerder alleen in 1988.

Historisch dieptepunt Woods
Historisch dieptepunt Woods (Foto: ANP)

[Tour]Twee Fransen en een Brit

Twee Fransen vochten om een been, maar een Brit ging er mee heen. Bardet en Pinot waren de beste klimmers, maar Cummings was de slimste. Verder kregen we aan het einde van de etappe twee soorten strijd. Eentje voor de zege en eentje voor het algemeen klassement. En iedere keer denk je dat die gele aliën wordt gelost en dan komt hij uiteindelijk toch weer voor de andere klassementsrenners binnen.

Sepúlveda uit Tour gezet door ritje in auto

Voor Eduarde Sepúlveda is de Tour de France voorbij. De kopman van Franse Bretagne-Séche Environnement stond op plek negentien in het klassement, maar mag morgen niet meer opstappen van de organisatie.

Sepúlveda kreeg vandaag in de veertiende etappe pech op dertig kilometer van de streep pech. Omdat zijn eigen ploegleider hem al voorbijgereden was besloot AG2R hem een nieuw wiel te geven, op zich al strafbaar, maar het euvel bleek een gebroken ketting te zijn. In plaats van te rennen naar de inmiddels 100 meter verderop gestopte ploegleiderswagen van Bretagne-Séche Environnement nam de Argentijn plaats op de achterbank van de auto van AG2R. Hoewel het weinige meters betroffen was de Tourorganisatie onverbiddelijk: diskwalificatie.

Op Twitter gaf Sepúlveda zijn fout toe: "Ik heb een dwaze vergissing gemaakt. Ik wou de aansluiting met het peloton niet verliezen. Ik hoop ook dat mijn slechte beslissing geen invloed zal hebben op het goeie imago van AG2R in de koers. Dit was mijn eigen fout."

Eduarde Sepúlveda moet Tour verlaten na ritje op achterbank (Pro Shots/George Deswijzen)
Eduarde Sepúlveda moet Tour verlaten na ritje op achterbank (Pro Shots/George Deswijzen)

Rugbysters blijven winnen, zorgen om Veldhuis

De Nederlandse rugbysters zijn met een zege begonnen aan het Europees kwalificatietoernooi voor het rugby sevens op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. In Portugal werd met 22-0 gewonnen van Zweden. De Nederlandse Ladies Sevens moeten in Portugal bij de beste drie eindigen, dan mogen ze naar het wereldwijde kwalificatietoernooi waar de laatste tickets voor de Spelen te winnen zijn.

Nederland werd in juni zesde in de Grand Prix, de hoogste divisie van het EK, waarvan winnaar Frankrijk zich plaatste voor de Spelen. Rusland, de nummer twee, mocht rechtstreeks naar het wereldwijde OKT, terwijl de rest daar nu tickets voor moet winnen. In de eerste wedstrijd kende Nederland weinig problemen met Zweden, dat zich via de derde plaats in Divisie A plaatste voor het toernooi in Portugal. Dankzij tries van Tessa Veldhuis, Nikki Weijers en Tessel van Donghen ging Nederland met 15-0 de rust in. Dankzij een try van Pien Selbeck en de conversie van Lorraine Laros kwam de 22-0 eindstand op het bord. "Het was een solide wedstrijd, een uitstekend begin om wat moois neer te gaan zetten tijdens dit toernooi", aldus bondscoach Chris Lane na afloop. 

Om 15.45 uur Nederlandse tijd staat de tweede wedstrijd op het programma. Dan wacht Finland, dat in Divisie A tweede werd. Om 19.50 uur speelt Nederland tegen Italië, de nummers acht van de Grand Prix. Zondag wordt de beslissende knock-outfase gespeeld. De wedstrijden zullen live te zien zijn via de site van de Nederlandse rugbysters.

De livestream van het OKT, met om 15.45 uur Nederland - Finland (Bron: Ladies Sevens)

Update 18.30 uur

Nederland heeft in de tweede wedstrijd met groot vertoon van macht gewonnen van Finland. In een wedstrijd zonder fatsoenlijke tegenstand stond Nederland halverwege op 19-0, maar in de tweede helft ging het nog veel harder. De teller stopte uiteindelijk toen Pleuni Kievit de laatste try scoorde en de eindstand op 52-0 zette. "Een goede overwinning en een goede prestatie van het hele team. We bleven bij het plan en hebben het goed uitgevoerd", aldus Lane na afloop.

Om 19.50 uur speelt Nederland tegen Italië in de laatste groepswedstrijd. Ook die wedstrijd zal via bovenstaande stream live te kijken zijn.

Update 20.37 uur

Ook de derde wedstrijd heeft voor Nederland een overwinning opgeleverd, waardoor de ploeg ongeslagen naar de knock-outfase van zondag gaat. De Ladies Sevens kwamen tegen Italië al snel op voorsprong door twee tries van Tessa Veldhuis: 10-0. Bij de tweede van die tries ging het echter flink mis voor Veldhuis, die getackled werd en snoeihard met haar hoofd op de grond knalde. Ze bleef roerloos liggen terwijl ze werd verzorgd en pas na ruim tien minuten - Veldhuis was met een brancard afgevoerd - ging de wedstrijd verder. Via tries van Kievit en Van Donghen en een conversie van Laros werd de eindstand van 22-0 bereikt. Over de toestand van Veldhuis is nog niks bekend.

Zondag staat Nederland om 12.44 uur Nederlandse tijd in de kwartfinale tegen België, dat Divisie A van het EK - één niveau onder de Grand Prix - won.

Weer vluchtelingenopvang Duitsland in brand

In Duitsland is opnieuw een vluchtelingenopvang in brand gestoken. Een leegstaand vakantieverblijf in Remchingen bij Karlsruhe, waar komend jaar vluchtelingen opgevangen zouden worden, ging in de nacht van vrijdag op zaterdag in vlammen op.

Premier Winfried Kretschmann van de deelstaat Baden-Württemberg veroordeelde de brandstichting. "Bij ons is er geen plek voor haat en uitsluiting", zei hij zaterdag. "Elke aanslag op een vluchtelingenverblijf is een aanslag op onze gemeenschap, een aanslag op ons allen", reageerde minister Heiko Maas van Justitie.

In de plaats Waldaschaff bij Frankfurt brak zaterdagochtend brand uit in een papiercontainer in de garage van een vluchtelingenopvang. Het gebouw raakte daardoor niet beschadigd. Getuigen zeiden dat ze kort voor de uitbraak een man in de aangrenzende tuin zagen lopen.

Weer vluchtelingenopvang Duitsland in brand
Weer vluchtelingenopvang Duitsland in brand (Foto: ANP)

Vergoeding huisartsbezoek in 2016 nog onzeker

Er is een kans dat in 2016 huisartsbezoek niet meer vergoed wordt door de zorgverzekeraars. Dit komt doordat veel huisartsen het contract met de zorgverzekeraar, dat regelt dat deze vergoeding rechtstreeks gefactureerd kan worden, nog niet getekend hebben. De huisartsen hebben moeite met het contract omdat dit volgens hen niet voldoende zeggenschap geeft aan de huisarts, is te lezen op Zorgwijzer.nl

De huisartsen hebben wel gepleit voor meer zeggenschap maar daarover is nog geen overeenstemming bereikt. Dit is voor veel huisartsen een reden om het contract niet te tekenen. De zorgverzekeraars roepen nu op het contract alsnog te tekenen omdat anders de patiënt hiervan veel nadelige gevolgen zal ondervinden.

Huisartsbezoek is onderdeel van het basispakket en telt ook niet mee in het eigen risico dat nu 375 euro bedraagt. Zonder contract moet er wel een eigen bijdrage worden betaald en draait de patiënt ook eerst zelf op voor de kosten van huisartsbezoek. Er rest de zorgverzekeraar en huisartsen nog een paar maanden om tot overeenstemming te komen.

150.000 Russen opgeroepen voor dienstplicht

In Rusland zijn 150.000 mensen opgeroepen voor dienstplicht. Onder hen zijn ook bewoners van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Dat maakte het Russische ministerie van Defensie zaterdag bekend, meldden Russische media.

De Russen zijn in april en juni opgeroepen voor dienst. Ongeveer vijfhonderd inwoners van schiereiland de Krim en de Russische stad Sebastopol hebben een brief gekregen. Het is voor het eerst dat Rusland een beroep doet op Krimbewoners, na de annexatie door Rusland in maart vorig jaar.

Volgens het ministerie zullen de Krimbewoners worden ingezet voor de Russische militaire bases op het schiereiland. De andere dienstplichtigen worden zo ver mogelijk van hun woonplaats gestationeerd, tenzij ze moeten zorgen voor familieleden.

150.000 Russen opgeroepen voor dienstplicht
150.000 Russen opgeroepen voor dienstplicht (Foto: ANP)

Mega-patch Witcher 3 is uit

De langverwachte patch 1.07 voor The Witcher 3: Wild Hunt wordt nu uitgerold voor alle platforms. Er zijn berichten van enkele PlayStation 4-gebruikers dat zij de patch al hebben gedownload. De patch is ongeveer 7,5 GB groot.

 De patch wordt hier uitgebreid beschreven en pakt onder andere de volgende zaken aan: 

  • In de pc-versie loopt Geralt minder soepel dan in bijvoorbeeld de PlayStation-versie. Er komt een alternatieve modus voor Geralt om te bewegen. Ook krijgt het gedrag van je paard Roach enige verbeteringen.
  • Geralt kan maar een beperkt aantal spullen meesjouwen. Om spelers tegemoet te komen, heeft CD Projekt RED wat bedacht:
    • Geralt krijgt een stash-mogelijkheid. Verspreid door het spel komen er punten waar je jouw spullen kunt opbergen. Dat geeft aardig wat ruimte.
    • Zaken die je gebruikt om te craften of  voor alchemie tellen niet meer mee met je gewicht. Dat scheelt aardig wat, als ijzer niets meer weegt.
  • Je inventaris is nogal rommelig. Het kost met een controller aardig wat moeite om even een kippenbout te pakken, laat staan om een specifiek boek te vinden.
    • CD Projekt RED geeft je meerdere sorteermogelijkheden. Dat klinkt veelbelovend.
    • Boeken krijgen hun eigen tabblad. Boeken die je reeds hebt gelezen, worden grijs weergegeven.
    • Je kunt alchemie-recepten en crafting-diagrammen vastzetten. Dat zorgt ervoor dat de ingrediënten en componenten die je hiervoor nodig hebt worden aangemerkt in de voorraad van de handelaren en verkopers.
  • Natuurlijk komen er ook kleine en grotere verbeteringen voor quests, gameplay en grafische weergave.

Update 19:13:
CD Projekt RED geeft meteen de 'extra outfit voor Ciri'-DLC vrij, samen met patch 1.07.

Voor gebruikers van Via GOG.com wordt de patch in gedeelten gedownload, maar de server heeft af en toe problemen. Veel PlayStation-gamers hebben de patch al werkend en laten zien wat de anderen mogen verwachten.

Update scherm PS4

Volgens Eurogamer is de framerate voor PlayStation 4 en Xbox One teruggelopen. Rondwandelen in de grote stad Novigrad kan nog steeds zonder schokken, maar sjokkend door het moeras liep de framerate terug tot acht. Ja, acht (8). Het gebruiken van de vuur-toverspreuk Igni blaast ook de frames weg. Moeten we weer wachten op een patch hiervoor helaas. Eurogamer meldt ook dat de voordelen van patch 1.07 de nadelen van de framerate ruimschoots overtreffen, dus gewoon downloaden die hap.

Geralt heeft nu ook een alternatief bewegingspatroon. Hij pivoteert op z'n plek, zoals het bij veel andere games ook gebeurd. Minder realistisch, maar makkelijker om bij een specifieke plek te komen.

Je kunt sorteren in je inventaris, zodat je snel spullen kunt (terug)vinden. Helaas kun je niet zaken sorteren op level.

Sorteren

Boeken hebben, zoals beloofd, een eigen tabblad in je inventaris.

Boeken-tab

Je kan overtollige zaken die je even niet nodig hebt opslaan in een bergplaats. Er zijn meerdere bergplaatsen in het spel die magisch steeds je spulletjes verplaatsen.

Stash

Broers Murray geven Britten hoop in Davis Cup

De Schotse broers Andy en Jamie Murray hebben de hoop van Groot-Brittannië op tennissucces in de Davis Cup vergroot. Ze versloegen op het gras van de Queen's Club in Londen Jo-Wilfried Tsonga en Nicolas Mahut zaterdag in het dubbelspel waardoor de stand in de kwartfinale tegen Frankrijk nu 2-1 is.

M&M begonnen nerveus aan het karwei maar herstelden zich na het verlies van de eerste set voortreffelijk. Met dominant spel overrompelden ze Tsonga en Mahut. De Fransen kregen alleen in de derde set nog een serieuze kans. Die verloren ze in de tiebreak: 4-6, 6-3, 7-6 (5) en 6-1.

De schrik sloeg het publiek in die derde set even om het hart toen Andy Murray uitgleed en kermend op de grond bleef liggen, met pijn in de lies en heup. De tweevoudig grandslamwinnaar werd opgelapt en zei na afloop dat hij ook zondag verwacht te kunnen spelen.

Broers Murray geven Britten hoop
Broers Murray geven Britten hoop (Foto: ANP)

Feyenoord verliest van VVV-Venlo

Feyenoord heeft zaterdag in de oefenperiode een pijnlijke nederlaag geïncasseerd. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst verloor in Halsteren met 2-1 van VVV-Venlo. De eindstand was al bij de rust bereikt. Voor de Limburgse ploeg kwam Leandro Resida (ex-FC Emmen) twee keer tot scoren. Jens Toornstra bracht tussendoor namens de Rotterdammers de gelijkmaker op zijn naam.

Bij Feyenoord ontbraken Sven van Beek, Stef Gronsveld en Rodny Lopes Cabral door blessures. Dirk Kuijt begon voor de eerste keer sinds zijn rentree bij Feyenoord in het basisteam. De routinier, die in het matige oefenduel als rechtsbuiten begon en later naar de spitspositie verhuisde, werd in de 78e minuut gewisseld. De Zweedse aanwinst Simon Gustafson kwam bij de Rotterdammers nog niet in actie.

Feyenoord speelt donderdag in De Kuip tegen Southampton, de club van oud-trainer Ronald Koeman en van de ex-spelers Graziano Pellè en Jordy Clasie.

Feyenoord verliest van VVV-Venlo
Feyenoord verliest van VVV-Venlo (Foto: ANP)

Tour 1980: Peeters wint na solo in overgangsetappe

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

In een typische overgangsrit ging het van Lézignan-Corbièrer naar Montpellier over 189 kilometer. De Belg Ludo Peeters greep er de zege.
Na een week vol Nederlandse etappezeges en het geel voor Joop Zoetemelk zag de wereld er voor de Raleigh-ploeg nu anders uit. Niet langer werd er gejaagd op dagsuccessen, vanaf nu werd het geel naar Parijs rijden het belangrijkste doel. Zoetemelk deed daarvoor zelfs goede zaken door in een tussensprint acht bonificatieseconden te pakken. Zijn grootste concurrent Hennie Kuiper zag het te laat en liep dus een beetje extra achterstand op.

Over de rit viel verder weinig te melden. Peeters, die een paar dagen eerder nog net naast zege greep door een sprint van Gerrie Knetemann te verliezen, won nu na een solo van veertig kilometer. Op iets meer dan anderhalve minuut won Leo van Vliet de sprint van het peloton.

Geklaagd werd er wel, namelijk over de lange verplaatsingen. Zo moesten de renners voorafgaand aan de veertiende etappe eerst nog drie uur reizen met de trein. "Eigenlijk te gek, je komt na een etappe over vier pyreneencols laat in bed, omdat er ook zoiets bestaat als verzorging. Daarna moet je in alle vroegte opstaan om een afstand van een paar honderd kilometer naar de volgende startplaats te overbruggen", zo luidde een van de commentaren.

Uitslag veertiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Ludo Peeters (Bel) Ijsboerke 5:34'49"
2. Leo van Vliet (Ned) Ti - Raleigh + 01'34"
3. Patrick Bonnet (Fra) Renault + 01'34"
4. Klaus-Peter Thaler (Dui) Teka - Campagnolo + 01'34"
5. Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 01'34"
6. Régis Ovion (Fra) Puch - Sem + 01'34"
7. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 01'34"
8. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke + 01'34"
9. Mariano Martinez (Fra) La Redoute + 01'34"
10. Ludwig Wijnants (Bel) Ijsboerke + 01'34"

Klassement na de veertiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh 69u56'29"
2. Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 01'18"
3. Raymond Martin (Fra) Miko - Mercier + 04'55"
4. Johan De Muynck (Bel) Splendor - Admiral + 07'01"
5. Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 07'20"
6. Jean-René Bernaudeau (Fra) Renault + 08'05"
7. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 08'59"
8. Joaquim Agostinho (Por) Puch - Sem + 09'52"
9. Christian Seznec (Fra) Miko - Mercier + 10'00"
10. Sven-Ake Nilsson (Zwe) Miko - Mercier + 10'01"

Cricketers winnen van Kenia, maar lopen rechtstreekse kwalificatie WK mis

De Nederlandse cricketers hebben op een paar ballen na rechtstreekse kwalificatie voor het wereldkampioenschap Twenty 20 misgelopen. In Edinburgh speelde Nederland tegen Kenia. De ploeg moest winnen om in ieder geval de play-offs te halen. Vanwege de eerdere uitslagen van vandaag zou een grote overwinning betekenen dat de ploeg zich rechtstreeks voor het WK zou plaatsen. De grote uitslag kwam er, het was echter niet groot genoeg.

Kenia kwam tot 86 runs, Nederland haalde deze score al na 8.3 overs. Dit was echter een halve over, ofwel drie ballen, teveel. Nederland eindigt nu als tweede in de groep en moet nu play-offs spelen om alsnog het WK te halen.  

Nederland won de toss en koos ervoor om eerst te fielden. Kenia ging precies in over twintig na 86 runs all out. Collins Obuya leverde met 33 runs de belangrijkste aandeel in de Keniaase inning. 

Stephen Myburgh ging namens Oranje snel uit. Wesley Barresi en Ben Cooper kwamen daarna op stoom en brachten respectievelijk 28 en 59 runs binnen. Barresi ging in over 6.2 uit en Cooper volgden twee ballen later. De laatste runs kwamen moeizaam op het bord en Nederland verloor nog eens drie overs. Pieter Seelaar liep in over 8.3 de beslissende run waardoor Nederland de partij won.  

Nederland weet zondag wie de tegenstander wordt in de play-offs. De beslissende wedstrijden in groep A worden dan gespeeld. De play-off is op dinsdag. Als Oranje die wedstrijd wint is het zeker van het WK. Bij een nederlaag is er nog een tweede kans tegen Oman, wat vierde is geworden in groep B. 

Koeman: "Clasie moet nog groeien"

Southampton-trainer Ronald Koeman heeft nog geen basisplek in gedachten voor Jordy Clasie als de club straks aan het nieuwe seizoen in de Premier League begint.

Clasie is deze week gepresenteerd als nieuwste aanwinst van Southampton. De middenvelder komt over van Feyenoord, waar hij al jaren een vaste waarde was. In Rotterdam werkte hij ook al eens samen met Koeman, die aan zijn tweede seizoen in dienst van Southampton begint.

Southampton won in de Euroborg een oefenduel met FC Groningen. Daarin maakte Clasie zijn debuut. "Hij speelt op een heel belangrijke positie in ons elftal, vooral bij het druk zetten. Je zag het verschil tussen de eerste en tweede helft, toen Clasie binnen de lijnen kwam", zegt Koeman tegen FOX Sports.

"Fysiek wordt het voor Jordy moeilijk in de Premier League. Hij zal geen luchtduel winnen, dus moet hij slim zijn en sneller handelen. Uiteindelijk zijn voetbalkwaliteiten het allerbelangrijkste en die heeft hij. Jordy zal nog wel moeten groeien, maar daar heb ik alle vertrouwen in."

Tegen hetzelfde medium toont Clasie zich zelfbewust als het gaat om de vraagtekens over zijn fysiek. "Het is aan mij om aan de Premier League te wennen. Ik ga veel investeren in krachttraining en werken aan mezelf. Dat leeft anders dan in Nederland. Ik zal mij moeten verbeteren op dat vlak, maar daar heb ik alle vertrouwen in."

Aleppo heeft weer water en elektriciteit

De inwoners van de Syrische stad Aleppo hebben weer toegang tot water en elektriciteit. Dat was drie weken geleden afgesloten door al-Nusra Front, een lokale tak van terreurgroep al-Qaeda, om de regering onder druk te zetten, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zaterdag.

Een woordvoerder van het Rode Kruis heeft laten weten dat er sinds vrijdagavond (lokale tijd) weer beperkte toegang tot water is. Van de drie belangrijkste bronnen voor elektriciteit in Aleppo is er slechts een operationeel.

De betrokken partijen in het Syrische conflict, dat al vier jaar duurt, hebben toegang tot water en elektriciteit vaak gebruikt bij onderhandelingen.

Aleppo heeft weer water en elektriciteit
Aleppo heeft weer water en elektriciteit (Foto: ANP)

Schietpartij marine VS eist zesde leven

Door de schietpartij bij een marinekantoor in Chattanooga in de Amerikaanse staat Tennessee, donderdag, is een zesde dode gevallen. Het gaat om een matroos, schrijft CNN.

De 24-jarige man overleed zaterdag aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Eerder overleden al vier militairen en de schutter. Die laatste werd doodgeschoten door de politie.

De schutter is Mohammad Youssef Abdulazeez (24). Hij kwam uit Koeweit, maar was Amerikaans staatsburger geworden. De man begon rond het middaguur (lokale tijd) om zich heen te schieten bij een kantoor van de marine.

Motief
Zijn motief is nog altijd onduidelijk. De FBI, die onderzoekt of de man contacten had met radicale moslims, achterhaalde dat de in Koeweit geboren schutter afgelopen jaar in Jordanië en mogelijk ook in Jemen is geweest. Maar aanwijzingen dat sprake was van een terreurdaad zijn er niet.

De man zou alleen hebben gehandeld en in Chattanooga hebben gewoond. De FBI zegt dat de verdachte geen militair was.

Schietpartij marine VS eist zesde leven
Schietpartij marine VS eist zesde leven (Foto: ANP)

Twee mensen opgepakt om bosbrand Athene

In Griekenland zijn twee mannen opgepakt die per ongeluk een bosbrand hadden veroorzaakt ten zuiden van Athene. De twee, een Griek en een Bulgaar, zijn bijenhouders. Dat meldde de BBC zaterdag op basis van Griekse media.

De brand brak vrijdag uit en verspreidde zich snel, waardoor een deel van Athene blauw kwam te staan van de rook. Het vuur was ontstaan door brandend tabak, meldden Griekse media. Het is onduidelijk of dat werd gebruikt voor het bijenhouden of dat de twee het zelf aan het roken waren. De mannen zijn 67 en 58 jaar en moeten zich verantwoorden voor een rechter.

Griekenland werd vrijdag getroffen door bosbranden op 52 plaatsen, waardoor dorpen moesten worden ontruimd en hulpdiensten met groot materieel moesten uitrukken. Een 58-jarige man bezweek door rookvergiftiging. Zaterdag waren alle branden onder controle, aldus de BBC.

Twee mensen opgepakt om bosbrand Athene
Twee mensen opgepakt om bosbrand Athene (Foto: ANP)

Cameron wil 'gesprek' over dodelijke meeuwen

De Britse premier David Cameron wil dat er een "flink gesprek" komt over agressieve zeemeeuwen in Engeland. "Ik heb in de kranten gelezen over agressieve zeemeeuwen in St. Ives. We hebben een probleem", aldus de premier zaterdag volgens de Britse krant The Guardian.

In de plaats Cornwall werd een schildpad aangevallen door zeemeeuwen. Twee dagen nadat de beesten hem te grazen namen, legde hij het loodje. In de afgelopen maanden zijn er bovendien twee hondjes gedood door zeemeeuwen in Engeland.

Cameron liet weten dat er een discussie nodig is om maatregelen te nemen tegen de agressieve vogels. "We moeten bepalen of het misschien moet worden toegestaan de beesten te doden of iets te doen aan hun eieren en nesten", aldus de premier. De gemeenteraad van Cornwall heeft laten weten dat de zilvermeeuwen zijn beschermd en niet mogen worden afgemaakt.

Cameron wil 'gesprek' over dodelijke meeuwen
Cameron wil 'gesprek' over dodelijke meeuwen (Foto: ANP)

Cummings beloont aanval met winst in veertiende etappe

Stephen Cummings heeft na een lange aanval de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. Na een steile slotklim richting Mende was de Britse renner van MTN-Qhubeka als eerste over de streep. Hij versloeg daar de Fransen Thibaut Pinot en Romain Bardet, die respectievelijk tweede en derde werden.

Cummings viel niet op in de aanvallende groep, die pas de ruimte kreeg halverwege de etappe. Eerder aanvallen strandden, maar uiteindelijk reed toch een groep van ongeveer twintig man weg. Op de slotklim lette Cummings goed op en reed op zijn eigen tempo naar boven.

Bardet en Pinot treuzelden op de top met nog een kilometer voor de boeg iets te lang, waardoor de renner van de Afrikaanse ploeg hen nog bij kon halen en zonder pardon voorbij stak. Voor de Fransen restten de ereplaatsen. Koen de Kort, die mee zat in de ontsnapping van twintig renners in totaal, moest al vroeg op de slotklim lossen. Hij werd uiteindelijk vijftiende.

De klassementsmannen bestookten elkaar eveneens op de slotklim, de Côte de la Croix Neuve. Nairo Quintana en Vincenzo Nibali vielen klassementsleider Chris Froome aan. Die zat geïsoleerd op de helling en moest zelf het gat dichtrijden. Hij deed dat op zijn eigen tempo en dat bleek voldoende. Uiteindelijk kwam Froome samen met Quintana aan bij de finish, ruim voor concurrenten als Nibali, Tejay van Garderen en Alberto Contador.

Cummings beloont aanval met winst in Mende
Cummings beloont aanval met winst in Mende (Foto: ANP)

Haase en Rojer zetten Oranje op voorsprong

Jean-Julien Rojer en Robin Haase hebben het Nederlands tennisteam opnieuw op voorsprong gebracht in het Daviscupduel met Oostenrijk. Het Nederlandse duo versloeg zaterdag Jurgen Melzer en Oliver Marach in drie sets. De laatste twee werden in de tiebreak beslist: 6-3, 7-6 (4) en 7-6 (5).

Haase, die in het dubbelspel de voorkeur kreeg boven Jesse Huta Galung, en Rojer legden met een goede service de basis voor de zege. Ze kregen amper breekkansen tegen. Oranje leidt in Kitzbühel nu met 2-1. Zondag zijn de beslissende enkelspelen.

Haase en Rojer zetten Oranje op voorsprong
Haase en Rojer zetten Oranje op voorsprong (Foto: ANP)

FIFA neemt het op voor Frimpong

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Russische bond RFU om opheldering gevraagd over het racistische incident dat vrijdag plaatsvond bij het duel tussen Spartak Moskou en Oefa. Fans van de Moskovieten scholden de Ghanese speler Emmanuel Frimpong van Oefa uit voor aap en maakten oerwoudgeluiden. Frimpong was daar niet van gediend en stak zijn middelvinger op naar het publiek. Dat kwam hem op een rode kaart te staan.

"We hebben recentelijk onze strijd tegen discriminatie opgeschroefd, met de introductie van een nieuw systeem dat racisme moet monitoren voor de kwalificaties voor het WK in 2018", aldus een verklaring van de FIFA. "We zijn van mening dat het organiseren van een WK een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt als het gaat om het uitbannen van racisme."

Rusland organiseert het WK in 2018. Frimpong vroeg zich vrijdag na afloop van het duel af hoe dat mogelijk is. "Ik krijg straf omdat ik word uitgescholden en gediscrimineerd. Toch gaan we een WK houden in dit land, waar straks Afrikanen komen voetballen?", vroeg hij zich hardop af op Twitter.

FIFA neemt het op voor Frimpong
FIFA neemt het op voor Frimpong (Foto: ANP)

PSV contracteert middenvelder Gudmundsson

PSV heeft zich zaterdag versterkt met Albert Gudmundsson. De 18-jarige IJslander is afkomstig van sc Heerenveen. De rechtsbenige middenvelder ondertekende zaterdag in Eindhoven een driejarig contract.

Gudmundsson maakte vorig jaar indruk tijdens een jeugdtoernooi van de landskampioen. Hij begint komend seizoen in de Jupiler League met Jong PSV. In de selectie zit nog een IJslander, Hjörtur Hermannsson.

Southampton ruim langs FC Groningen

Southampton heeft zaterdag de oefenwedstrijd tegen FC Groningen met ruime cijfers gewonnen. De Engelse club van trainer Ronald Koeman zegevierde in de Euroborg met 3-0. De treffers kwamen op naam van José Fonte, Sadio Mané en invaller Graziano Pellè. Bij alle treffers was Dusan Tadic (ex-FC Groningen) in de voorbereiding betrokken.

Jordy Clasie (ex-Feyenoord) maakte bij Southampton, dat in de derde voorronde van de Europa League tegen Vitesse speelt, na de rust zijn officieuze debuut. Doelman Maarten Stekelenburg bleef bij de Engelse bezoekers op de bank. Een andere nieuwkomer, Cuco Martina (ex-FC Twente), had bij Southampton een basisplaats.

Southampton ruim langs FC Groningen
Southampton ruim langs FC Groningen (Foto: ANP)

Sinkeldam stapt uit de Tour

Ramon Sinkeldam is tijdens de veertiende etappe in de Tour de France afgestapt. Op weg van Rodez naar Mende gaf de wielrenner van Giant-Alpecin zaterdag op, zo meldde de Tourorganisatie.

De Nederlandse wielrenner is ziek en kon niet verder. De belangrijke schakel in de sprinttrein van John Degenkolb had toch al geen goede Tour de France. Hij viel in de eerste week. Bovendien lukte het de ploeg meermaals niet om Degenkolb perfect te lanceren voor de spurt.

Sinkeldam stapt uit de Tour
Sinkeldam stapt uit de Tour (Foto: ANP)

Judoka Verhagen pakt brons op Grand Slam Tyumen

Sanne Verhagen heeft zaterdag een bronzen medaille veroverd bij de grand slam judo in de Russische stad Tyumen. De 22-jarige Nederlandse judoka won de strijd om de derde plek in de klasse tot 57 kilogram van Sabrina Filzmoser. Verhagen versloeg de Oostenrijkse met waza-ari.

Verhagen begon het toernooi met een zege op Johanna Müller uit Duitsland op ippon. Daarna versloeg ze de Russische Tatjana Kazenyuk op straffen. Tegen de Roemeense Corina Caprioriu was ze in de halve finales echter niet opgewassen, waarna de strijd om brons resteerde. De judoka die vorig jaar brons won op het WK lijkt al kaar Nederlandse concurrenten voor de Olympische Spelen te hebben afgeschud. Per gewichtsklasse mag ieder land slechts één judoka inschrijven. 

Voor Annicka van Emden zat het toernooi in klasse tot 63 kilogram er snel op. Ze nam het in haar eerste partij op tegen Ketleyn Quadros uit Brazilië en verloor direct. De Braziliaanse versloeg Van Emden met een golden score. Zondag komen Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk (beiden in de klasse -78 kg) nog op de mat. 

Judoka Verhagen pakt brons in Tjoemen
Judoka Verhagen pakt brons in Tjoemen (Foto: ANP)

E3-beelden Fallout 4 nu volledig en in hogere resolutie

De gameplaybeelden die tijdens de Microsoft-conferentie op E3 te zien waren, staan nu ook volledig online in hogere resolutie en zonder commentaar van Todd Howard. Ook zijn er enkele (voor velen) nieuwe fragmenten te zien, zoals het gebruik van de pipboy en de conversation-wheel.

Kijk en geniet. Fallout 4 komt over honderdvijftien dagen uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Fallout 4 lithografie te koop in Bethesda Store

In de Bethesda Store wordt momenteel een lithografie aangeboden van een bekende scene uit de game. De steendruk is beschikbaar in een normale en een premium-editie, met respectievelijk afmetingen van 24x11" 37x16". Helaas is de premium-versie inmiddels al niet meer verkrijgbaar.

Van de premium-editie waren slechts 500 stuks verkrijgbaar en deze kostte 65 dollar. de normale versie zit op 25 dollar.

Fallout 4 duurt niet lang meer. Op 10 november komt de game uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'IS wil van executiefilmpjes af'

Leider Abu Bakr al-Baghdadi van Islamitische Staat (IS) heeft een verbod ingesteld op executiefilmpjes en andere video's van 'wrede acties'. In een brief aan media van de terreurbeweging stelt hij dat sommige moslims gruwen van de beelden en dat hun kinderen er bang van kunnen worden. Dat meldde het Syrische persbureau ARA zaterdag op basis van IS-media.

De terreurbeweging heeft internationale aandacht gekregen met filmpjes van onder meer executies, die op een professionele manier gemaakt worden. Het verbod op verspreiding is niet door iedereen van harte genomen, schrijft ARA. Sommige strijders kunnen zich erin vinden, maar anderen vinden de video's juist nodig voor intimidatie van vijanden.

De Syrische politicus en advocaat Ferid Hisso stelt dat het verbod weinig uit zal maken. "In plaats van het verbieden van de video's, kan Baghdadi beter de misdaden verbieden die achter de schermen plaatsvinden. Maar hij heeft het barbarisme van zijn volgers al gerechtvaardigd", aldus Hisso.

'IS-chef wil van executiefilmpjes af'
'IS-chef wil van executiefilmpjes af' (Foto: ANP)

Prototype-remasters presteren slechter dan origineel

Dinsdag jongstleden maakten we bekend dat zonder enige aankondiging er opeens een Prototype-bundel verschenen was in de Xbox One-store. Deze geheimzinnige verschijning zou bijna doen vermoeden dat men liever niet heeft dat het iemand zou opvallen. Nu is duidelijk waarom.

DigitalFoundry, het aan Eurogamer gelieerde analyseplatform, heeft de remasters onder de loep genomen en de resultaten zijn uitermate teleurstellend.

Het eerste deel van Prototype draait op 30fps met Xbox One's adaptive V-sync, waarbij drops naar 20-25fps geen uitzondering zijn wanneer er explosies op het scherm plaatsvinden. Bovendien is er voortdurend sprake van screen-tearing zodra het wat druk wordt in beeld. Verder speelt de game redelijk, hoewel er behalve een iets hogere resolutie weinig bijzonders op te merken is ten opzichte van het origineel.

Bij Prototype 2 wordt echter pas echt duidelijk hoe dramatisch slecht een 'remaster' kan zijn. De Xbox One-versie lijdt aan voortdurende stotteringen tijdens cutscenes en op momenten dat de camera van hoek wisselt. Wanneer je je eenmaal begeeft op en tussen de wolkenkrabbers van Manhattan, wordt duidelijk dat de game op een gemiddelde van 20-25fps speelt, met zeer storende screen-tearing. Volgens DigitalFoundry is dit een van de slechtst presterende Xbox One-games ooit, ondanks zijn relatief bescheiden origine. Hoewel er sprake is van ietwat verbeterde licht- en physics-effecten, is het totaalplaatje bedroevend.

Het meest schrijnende is nog niet genoemd. Prototype 2 voor Xbox One presteert slechter dan de PlayStation 3-versie. Zelfs meekomen met het origineel van Xbox 360 lukt nauwelijks. Wanneer je je vliegend over NYC begeeft, daalt de framerate soms tot een treurige 18fps, waar de last-gen consoles het nog op 20fps wisten te houden. PlayStation 3 was al winnaar ten aanzien van de prestaties van de toenmalige Prototype-versies, maar wint het nu zelfs van Xbox One. De remasters hebben voortdurend last van zeer storende screen-tearing, waar daar in het verleden geen of nauwelijks sprake van was.

Uiteindelijk is het gewoon een draak van een remaster. Het enige wat je krijgt is een resolutie-boost, waarbij verder eigenlijk nauwelijks iets verbeterd is. Een constante framerate van in ieder geval 30fps was schijnbaar nog te veel gevraagd. Het uitblijven van enige marketing omtrent deze titels lijkt opeens een stuk logischer. Er zit waarschijnlijk ook nog een PlayStation 4-versie aan te komen, maar als dit een voorbode is van hoe dergelijke remasters worden uitgepoept, is er niet veel hoop en toont het vooral hoezeer het woordje 'remaster' aan inflatie onderhevig is.

Brutale roof bij juwelier in IJmuiden

Een juwelierszaak aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden is zaterdagochtend overvallen. Kort voor 10.30 uur sloegen twee met bivakmutsen getooide jonge mannen de etalageruiten met een moker kapot en laadden diverse sieraden in een plastic zak.

De eigenaar van de zaak probeerde de twee dieven tegen te houden en ook omstanders bemoeiden zich ermee, maar tevergeefs. De twee gingen er met de buit vandoor op een scooter. De overval is gefilmd door een omstander.

De politie doet sporenonderzoek en vraagt getuigen zich te melden.

 

Bizarre beelden uit IJmuiden, een omstander filmde daar vanmorgen een overval op een juwelier. http://www.rtvnh.nl/nieuws/167652/video-omstander-filmt-overval-juwelier-ijmuiden

Posted by RTV Noord-Holland on Saturday, July 18, 2015

Messenzwaaier steekt vrouw in Roosendaal

Een verwarde man uit Roosendaal heeft vrijdagavond in Roosendaal een 36-jarige vrouw uit die plaats gestoken met een mes. Kort daarna werd de verdachte (57) opgepakt.

De man stond volgens de melder met een mes te zwaaien op het Jordaensplein, waar hij ruzie had. Toen agenten ter plaatse kwamen, troffen ze het slachtoffer aan. Zij had een snijwond in haar halsstreek en werd door ambulancepersoneel behandeld.

De messenzwaaier was intussen zijn woning binnen gegaan. Agenten bevolen hem naar buiten te komen. Toen de man hier niet op in ging, werd hij aangehouden. In de woning is een mes gevonden en in beslag genomen.

Messenzwaaier steekt vrouw in Roosendaal
Messenzwaaier steekt vrouw in Roosendaal (Foto: ANP)

Nieuwe bewindslieden Griekenland beëdigd

In Athene zijn zaterdagochtend de nieuwe bewindslieden van de Griekse regering beëdigd. Dat heeft de Griekse staatsradio ERT gemeld.

De beëdiging volgde op een stoelendans eerder deze week. Premier Alexis Tsipras stuurde bewindslieden de laan uit die tegen het hervormingsakkoord hadden gestemd. Minister Panagiotis Lafazanis (Energie) moest om die reden het veld ruimen voor Panos Skourletis.

Ook staatssecretaris Dimitris Stratoulis (Arbeid) en staatssecretaris Costas Isychos (Defensie) werden weggestuurd. Christoforos Vernadakis (Defensie) en Pavlos Chaikalis (Arbeid) namen hun plaatsen in. Staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën, die eerder deze week opstapte, is opgevolgd door Tryfon Alexiadis.

Nieuwe bewindslieden Griekenland beëdigd
De recent aangetreden minister van Financiën Euclides Tsakalotos (links) en premier Alexis Tsipras. (Foto: ANP)

Haase verliest, Oostenrijk op gelijke hoogte

Robin Haase is er zaterdag niet in geslaagd te winnen van Andreas Haider-Maurer in het Daviscupduel met Oostenrijk. De 28-jarige Hagenaar en zijn thuisspelende leeftijdsgenoot moesten vrijdag hun partij na drie sets afbreken vanwege een hoosbui. Haider-Maurer stond toen al met 2-1 in sets voor en won zaterdag ook de vierde set: 6-3 6-4 5-7 7-5.

Door de nederlaag van Haase is de tussenstand in het duel 1-1. Thiemo de Bakker won vrijdag verrassend van de Oostenrijkse kopman Dominic Thiem. Later op de middag moet Haase weer de baan op om het in de dubbelpartij met Jean-Juliën Rojer tegen het Oostenrijkse duo Melzer/Marach op te nemen.

Haase redt het niet tegen Haider-Maurer
Haase redt het niet tegen Haider-Maurer (Foto: ANP)

Sinead O'Connor voor het eerst oma

Zangeres Sinead O'Connor is op 48-jarige leeftijd oma geworden. Op Facebook onthult de zangeres dat de vriendin van haar zoon Jake is bevallen van een jongetje. De baby is het eerste kleinkind van Sinead.

De zangeres, bekend van nummers als Nothing Compares 2 U en Troy, stelde haar fans al op de hoogte toen de bevalling nog gaande was. 'Oh mijn god. Nog een paar uur en dan komt mijn grootste droom uit, dan word ik oma', schreef de artiest.

Vrijdagavond laat maakte ze bekend dat het een jongetje is geworden. Sinead heeft vier kinderen. In maart maakte ze bekend dat Lia, de vriendin van haar 27-jarige zoon Jake, zwanger was.

Sinead O'Connor voor het eerst oma
Sinead O'Connor voor het eerst oma (Foto: ANP)

Laatste supermarkt van C1000 sluit deuren

Het bekende supermarktmerk C1000 is niet meer. Zaterdag om 13.00 uur sloot de laatste C1000 in het Gelderse Ulft. Vlak voor sluitingstijd was het volgens een woordvoerder nog 'zeer druk' in de zaak. Eind augustus gaat de winkel weer open, maar dan als Jumbo.

C1000 kwam in 2012 in handen van concurrent Jumbo. Sindsdien is het merendeel van de 424 C1000-vestigingen gefaseerd omgebouwd tot Jumbo-supermarkten. Nederland telt inmiddels 578 Jumbo's. Ook gingen tientallen winkels van C1000 over naar Ahold, Coop en kleinere spelers als het Friese Poiesz.

De naam C1000 prijkte begin jaren tachtig voor het eerst op een supermarktgevel. De prijsvechtersformule van de familie Schuitema was een tijd lang een van de snelst groeiende ketens van het land. De laatste jaren zijn meerdere bekende namen uit het Nederlandse supermarktlandschap verdwenen, bijvoorbeeld Edah, Super de Boer en Konmar.

Laatste supermarkt van C1000 sluit deuren
Laatste supermarkt van C1000 sluit deuren (Foto: ANP)

Sterling: "Het einde was erg vervelend"

Raheem Sterling maakte onlangs de overstap van Liverpool naar Manchester City. De jongeling wil prijzen winnen met The Citizens. Na een ellenlange transfersoap maakte Sterling uiteindelijk de transfer naar Manchester. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de aanhang van The Reds. "De manier waarop ik ben vertrokken is teleurstellend", zei hij voor het oefenduel met met Melbourne City.

Einde

"Dat was mijn grootste probleem met deze hele situatie; de manier waarop ik bij Liverpool ben vertrokken. Ik kan het goed vinden met iedereen binnen die club", liet hij optekenen. "De managers, de spelers en de staf. Ik wens hen het allerbeste toe. Maar het einde was erg vervelend."

Sterling maakte voor maximaal 70 euro miljoen de overstap naar Manchester City. De Engelse international gaf al lang te kennen dat hij een transfer wilde maken. Ook Arsenal was geïnteresseerd, maar haakte af na het horen van de hoge transfersom.

Raheem Sterling ondertekent zijn contract bij Manchester City. (Bron: Vine)

Ulefone Be Touch, overslaan en naar de opvolger?

Een paar maanden geleden is de Ulefone Be Touch aangekondigd, een 5,5-inch telefoon dat als 'vlaggenschip' van Ulefone in de markt is gezet. Het 720P scherm staat dan ook raar in de lijst met specificaties, waarvan de rest er wel allemaal prima uitziet. Gorilla Glass, snelle octa-core, 3GB RAM, Sony IMX214 sensor en een vingerafdrukensor. In deze review kan je terugvinden of het de moeite is om de Be Touch in de uitverkoop te kopen of wat meer neer te leggen voor de opvolger die nu ook al verkocht wordt, de Be Touch 2. 

Verstappen sprakeloos over overlijden Bianchi

Max Verstappen was zaterdag duidelijk aangedaan door het overlijden van voormalig collega-coureur Jules Bianchi. "We hebben vandaag een geweldig talent en mens verloren", liet hij via Twitter weten. "Er zijn geen woorden om onze gevoelens te beschrijven. We zullen je missen Jules."

Bianchi overleed vrijdagavond in een ziekenhuis in Nice op 25-jarige leeftijd aan de gevolgen van een crash tijdens de Grand Prix van Japan op 5 oktober 2014. De Fransman klapte in zijn bolide met 126 kilometer per uur op een stilstaande takelwagen. Hij lag sindsdien in coma. Bij die grand prix kwam Verstappen voor het eerst in actie in een vrije training in de Formule 1.

Grote klap voor de Franse sport

Het overlijden van Jules Bianchi is een grote klap voor de Franse sport. Dat heeft president François Hollande zaterdag via Twitter laten weten. "De Franse sport verliest met hem een de grootste talenten die we hebben. Mijn gedachten zijn bij zijn ouders, zijn familie en zijn vrienden."

Een greep uit de Twitterreacties op het overlijden van Jules Bianchi.

Italiaans golftalent (15) overleden

Golfer Teodoro Soldati is donderdag op 15-jarige leeftijd overleden. Het Italiaanse toptalent - hij won meerdere Europese jeugdtoernooien - kwam een week geleden nog in actie tijdens het EK teams voor jongens tot 18 jaar. Daar moest hij het team halverwege het toernooi verlaten, omdat hij zich niet goed voelde en klaagde over stevige buikpijn.

"Tijdens het begin van het toernooi voelde Teodoro zich al niet helemaal goed, hij leek wat koorts te hebben", aldus coach Alberto Bianghi van het nationale jongensteam. "Hij wilde toch spelen, zoals altijd. Toen we weer terug in Italië waren kreeg hij de vreselijke diagnose te horen." Na thuiskomst werd Soldati onderzocht en bleek hij een ernstige vorm van leukemie te hebben. Dat zorgde voor interne bloedingen, waaraan de jonge golfer donderdag bezweek. 

Soldati vorig jaar tijdens The Junior Open in Groot-Brittannië (Foto: Getty)

F1 2015

Een nieuw jaar een nieuwe Formule 1-game van Codemasters. Waar de vorige delen pas uitkwamen tegen het einde van het seizoen, komt F1 2015 vlak voor de zomerstop uit en dus kunnen we gelukkig nu al flink aan de gang nog voordat het kampioenschap ècht beslist is. Al durf ik er nu wel al vergif op in te nemen welk team de cup dit jaar weer mee naar huis mag nemen, maar dat ter zijde.

ManUnited wint bij debuut Depay

Memphis Depay weet sinds vrijdag hoe het voelt om een wedstrijd voor Manchester United te spelen. De talentvolle aanvaller stond in de oefenwedstrijd tegen het Mexicaanse Club America in de basis van de ploeg van trainer Louis van Gaal. United won het duel in Seattle, dat deel uitmaakt van de International Champions Cup, met 1-0.

ManUnited wint bij debuut Depay
ManUnited wint bij debuut Depay (Foto: ANP)

Depay speelde, net als de andere tien basiskrachten, alleen de eerste helft. Daarin kwam United al na vijf minuten op voorsprong. Morgan Schneiderlin, net als Depay ook nieuw in Manchester, kopte raak uit een voorzet van Juan Mata. Naast Depay en Schneiderlin maakte ook Matteo Darmian zijn debuut in de eerste helft. In het tweede bedrijf trad United met elf andere spelers aan, van wie Bastian Schweinsteiger zijn eerste minuten in het wedstrijdshirt van de Mancunians maakte.

De Boer rekent op vertrek Kishna

Trainer Frank de Boer houdt ernstig rekening met het vertrek van Ricardo Kishna. "Hij zal de komende dagen wel ergens gaan kijken", zei hij.

De buitenspeler staat in de belangstelling van Lazio, waar de Nederlanders Stefan de Vrij, Wesley Hoedt en Edson Braafheid al onder contract staan. Hij heeft bij Ajax nog geen aanbieding gekregen om zijn volgend jaar aflopende contract te verlengen.

Kishna moet zich eerst iedere week laten zien, vinden De Boer en de leiding van Ajax. De hoofdtrainer herkent het talent van de buitenspeler maar voelt het niet als een nederlaag dat Kishna bij Ajax dreigt te vertrekken zonder dat hij echt is doorgebroken. "Ik heb het gevoel dat ik er alles aan heb gedaan om Kishna bij ons te laten slagen. Of het een goed moment voor hem is om nu al naar het buitenland te gaan? Zo denkt hij er volgens mij zelf wel over."

Ajax heeft met het aantrekken van de Duitse buitenspeler Amin Younes al ingespeeld op het vertrek van Kishna.

De Boer rekent op vertrek Kishna
De Boer rekent op vertrek Kishna (Foto: ANP)

Chery op weg naar QPR: "Een stap omhoog"

Tjaronn Chery is op een punt in zijn carrière beland, waarop het volgens hem tijd is voor een vervolgstap. De smaakmaker van FC Groningen is op weg naar Engeland.

De aanvallende middenvelder is op weg naar Queens Park Rangers. Chery kon ook naar onder meer PAOK Saloniki en Rizespor, schrijft het Algemeen Dagblad. "Er hebben zich de voorbije periode heel veel clubs gemeld", vertelt Chery in het dagblad.

Fer

"Daar zaten ook wel interessante opties tussen, maar ik wilde het liefst naar Engeland. Dit is voor mij het grootste voetballand en deze wens had ik al heel lang", vertelt Chery, die door Leroy Fer op het juiste spoor werd geholpen. "Leroy zei dat QPR een grote en mooie club is en dat het voor mij een mooie stap zou zijn."

QPR en FC Groningen hebben een akkoord bereikt over een transfersom van ongeveer 3 miljoen euro. De speler zelf is zo goed als akkoord. "Het klinkt misschien raar, ook omdat FC Groningen in de groepsfase van de Europa League zal spelen, maar ik zie dit wel als een stap omhoog."

Gigantisch

"De stadions, de sfeer, de spelers, alles is in Engeland gigantisch. Ik kan niet wachten om er te beginnen. Ik heb goede gesprekken gehad met de clubleiding van QPR. De directeur vertelde mij dat de trainer Chris Ramsey mij er graag bij heeft", weet Chery.

QPR blijft een ambitieuze club, ondanks de degradatie. "Ook zei hij dat het de bedoeling is dat ze meteen terugkeren naar de Premier League. Dat hoorde ik graag. Ik hoop ook dat we meteen de stap terug kunnen zetten en dat ik daar met goals en assists een mooie bijdrage aan kan leveren."

Wind blaast schema Brits Open in de war

Het gaat nog wel even duren voor de tweede ronde van het Brits Open is afgerond. De golfers die hun tweede ronde van het majortoernooi nog moesten afmaken kwamen zaterdagochtend vroeg de baan op om de resterende holes af te werken, maar gingen al snel weer naar binnen. De stevige wind op de beroemde Old Course van het Schotse St. Andrews liet geen golfbal stil liggen op de baan, waardoor de organisatie de spelers weer naar binnen riep.

Vrijdag werd de tweede ronde voortijdig afgebroken, omdat de golfers door de zware regenval niet meer konden spelen. Zaterdag is de wind, die volgens de weerdeskundigen nog wel tot diep in de middag kan aanhouden, het probleem. Het is onduidelijk wanneer de tweede ronde wordt hervat.

Joost Luiten hoeft zich er niet druk om te maken. De enige Nederlander in het toernooi voltooide vrijdag wel zijn tweede ronde en miste de cut.

Wind blaast schema Brits Open in de war
Wind blaast schema Brits Open in de war (Foto: ANP)

Van Bronckhorst wil spelers huren van topclubs

Feyenoord is nog niet klaar op de transfermarkt. De club uit Rotterdam-Zuid wil bij Europese topclubs informeren naar spelers die het daar net niet kunnen maken.

Trainer Giovanni van Bronckhorst laat weten dat hij nog altijd aast op versterkingen. Daarvoor wil hij zijn eigen netwerk gebruiken. Zo kent hij FC Barcelona-trainer Luis Enrique goed uit hun gezamenlijke tijd bij de Catalanen. Ook Arsène Wenger van Arsenal behoort tot zijn kring.

Contacten

"Dergelijke clubs hebben grote selecties, uiteindelijk gaan ze altijd spelers verhuren", vertelt Van Bronckhorst in het Algemeen Dagblad. "Maar dat gebeurt pas eind augustus. Die grote clubs kunnen dan opties zijn. Ik heb de contacten dus als het nodig is, zal ik die zeker aanboren."

Gio hoopt dat de clubs enkele spelers willen verhuren, zodat ze een kans om te rijpen krijgen in Rotterdam. Simon Gustafson en Marko Vejinovic werden recentelijk aangetrokken door Feyenoord. Echter, Jordy Clasie verliet de club voor een avontuur bij Southampton.

Gerrard bij debuut in MLS meteen belangrijk

Steven Gerrard kent voorlopig geen aanpassingsproblemen bij zijn nieuwe werkgever Los Angeles Galaxy. De Engelse voetballer was vrijdag bij zijn debuut in de Major League Soccer (MLS) voor de Amerikaanse club meteen belangrijk met een doelpunt, een assist en een versierde strafschop in het duel met San Jose Earthquakes. Mede daardoor won zijn ploeg met 5-2.

Gerrard bij debuut in MLS meteen belangrijk
Gerrard bij debuut in MLS meteen belangrijk (Foto: ANP)

LA Galaxy kwam met 2-0 achter in Carson. Na ruim een half uur werd Gerrard in het strafschopgebied in zijn gezicht geraakt door de arm van Tommy Thompson. De vedette, die deze zomer Liverpool na zeventien seizoenen verliet, ging gewillig liggen met een strafschop tot gevolg. Die werd verzilverd door Robbie Keane. Vlak daarna zorgde Gerrard zelf voor de 2-2 met een schot van afstand.

In de tweede helft leverde Gerrard de assist op Keane voor 3-2. De Engelsman had daarna pech dat een vrije trap van 25 meter op de lat belandde. Tien minuten voor tijd werd hij naar de kant gehaald, begeleid door een staande ovatie van het publiek.


Samenvatting wedstrijd LA Galaxy - San Jose Earthquakes. (Bron: YouTube)

IAAF vreest lege tribunes bij WK atletiek

Er moet nog flink aan getrokken worden, wil de organisatie van het WK atletiek in Peking de belofte van volle tribunes kunnen inlossen. Lamine Diack, voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, vreest dat vooral tijdens de ochtendsessies weinig mensen zullen kijken naar de verrichtingen van de internationale topatleten. "De organisatie heeft nog veel werk te doen", stelde de Senegalees over het mondiale evenement dat eind volgende maand plaatsvindt. "Er is geen tijd te verliezen."

De organisatie in Peking beloofde bij het bid voor de WK dat het stadion tijdens de avondwedstrijden volledig vol zou zitten en in de ochtend minimaal voor 30 procent bezet zou zijn. "Maar op dit moment is het beeld dat 's avonds slechts de helft plaatsen bezet zullen zijn", aldus Diack.

De WK worden van 22 tot en met 30 augustus gehouden in het atletiekstadion waar in 2008 ook de Olympische Spelen plaatsvonden. Destijds haalde de organisatie met bussen Chinezen uit de stad op om lege plaatsen in het stadion op te vullen.

IAAF vreest lege tribunes bij WK atletiek
IAAF vreest lege tribunes bij WK atletiek (Foto: ANP)

Touretappe van vandaag: de Muur van JaJa

Vandaag opnieuw een overgangsetappe in de Tour. Gisteren werden de aanvallers in het zicht van de haven gegrepen. De 178,5 kilometer lange etappe tussen Rodez en Mende leent zich wederom voor een lange aanval die dit keer mogelijk meer kans op succes zal hebben, al moeten de vluchters wel over klimmersbenen beschikken.

Rodez
Rodez was gisteren de finishplaats van de dertiende etappe. De 26.000 inwoners tellende plaats is onder meer bekend van de kathedraal en het museum van de moderne kunst Musée Soulages, genoemd naar kunstenaar Pierre Soulages.

Voor FDJ-renner Alexandre Geniez is het een thuiswedstrijd. De Fransman is geboren in Rodez en ging gisteren op weg naar huis in de aanval. In de slotkilometers kon hij helaas het tempo niet meer volgen en haakte af in de kopgroep. Eerder dit jaar werd de 27-jarige coureur nog negende in het eindklassement van de Giro d'Italia.

Mende
Mende is de 12.000 inwoners tellende hoofdplaats in het departement Lozère. De rivier Lot stroomt door het stadje dat in de middeleeuwen een bedevaartsoord was. De Kathedraal Saint-Privat is de belangrijkste bezienswaardigheid en stamt al uit de veertiende eeuw. In de zeventiende eeuw is de kerk opnieuw opgebouwd.

Het is niet de eerste maal dat de Tour Mende aandoet. In 1995 was het Laurent Jalabert die in het groen getooid de steile Côte de la Croix Neuve als eerste bedwong en zegevierde. In 2005 was Marcos Serrano de beste, terwijl vijf jaar geleden Joaquim Rodríguez de eerste was die boven kwam.

Etappebeschrijving
De 178,5 kilometer lange etappe begint heuvelachtig, waardoor de aanvallers mogelijk de ruimte krijgen om weg te rijden. Na een forse afdaling volgt bijna tachtig kilometer vlakke weg, voor een stevige finale opduikt. Mogelijk houdt het peloton op weg naar de Côte de Sauveterre de vlucht van de dag binnen schootsafstand, want op de laatste klimmen kunnen stevige verschillen gemaakt worden. De afsluitende Côte de la Croix Neuve is met drie kilometer à tien procent een stevige klim. Daarna daalt de weg voordat het in de laatste kilometer nog even omhoog gaat.

Profiel van de veertiende etappe (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de veertiende etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 51h 34' 21''
2. Tejay Van Garderen VS BMC + 02' 52''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 03' 09''
4. Alejandro Valverde Spa Movistar + 03' 58''
5. Geraint Thomas GBr Team Sky + 04' 03''
6. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 04' 04''
7. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 05' 32''
8. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 07' 32''
9. Vincenzo Nibali Ita Astana + 07' 47''
10. Bauke Mollema NED Trek + 08' 02''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpecin + 09' 53''
12. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 12' 35''
13. Samuel Sanchez Spa BMC + 13' 14''
14. Pierre Rolland Fra Europcar + 14' 07''
15. Romain Bardet Fra AG2r + 17' 26''
16. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 20' 07''
17. Joaquim Rodriguez Spa Katusha + 23' 21''
18. Jakob Fuglsang Den Astana + 25' 36''
19. Eduardo Sepúlveda Arg Bretagne-Séché Environnement + 28' 19''
20. Gorka Izagirre Spa Movistar + 29' 22''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Het zal bijna niet anders zijn dan dat de aanvallers het vandaag weer voor het zeggen krijgen. Het zal dus een strijd worden om in de juiste vlucht te zitten. De favorieten moeten wel worden gezocht bij de mensen die redelijk goed kunnen klimmen en al wat tijd hebben verloren.

***** Thomas Voeckler, Simon Geschke
**** Tangel Kangert, Thibaut Pinot
*** Steven Kruijswijk, Julien Simon
** Jacques Janse van Rensburg, Romain Sicard
* Jarlinson Pantano, Bob Jungels

'Duran Duran even goed als Beethoven'

Duran Duran vergelijkt zich met Beethoven, Shakespeare en Picasso. De mannen van de in de jaren 80 zo populaire band zeggen in een interview met Billboard dat hun muziek vandaag de dag nog steeds relevant is.

"Je hoort Beethoven toch ook niet en denkt dan: dit is nostalgie", claimt bassist John Taylor. Daarna doet hij er nog een schepje bovenop: "En bij Shakespeare van: oh nee, niet weer iets van Hamlet of bij Picasso: een kunstenaar die op zijn zeventigste nog steeds vitaal was."

Bandlid Simon Le Bon geeft wel toe dat niemand had verwacht dat ze ooit zo groot zouden worden. "Ze dachten dat we een eendagsvlieg waren, waarschijnlijk ook nog bij elkaar gezet door een management."

'Duran Duran net Beethoven'
'Duran Duran net Beethoven' (Foto: ANP)

'Grieken hebben baat bij hervormingen'

Het leven in Griekenland kan goedkoper worden als gevolg van het hervormingsakkoord waar het land deze week mee instemde. Dat zegt eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een zaterdag gepubliceerd interview met het AD.

Dijsselbloem breekt in het interview een lans voor de gemaakte afspraken. "Veel mensen zeggen dat het programma zo hard is. Maar hoe hard is het om belastingontwijking aan te pakken of corruptie?", vraagt hij zich hardop af. "Hoe hard is het om het pensioenstelsel zo te hervormen dat het ook betaalbaar kan zijn?"

Grieken kunnen volgens de PvdA'er bijvoorbeeld profiteren van de afspraken over het openbreken van zeer beschermde beroepen. "Neem apothekers. Gewone mensen in Griekenland betalen veel meer voor hun medicijnen dan in elk ander Europees land. Het leven kan er een stuk goedkoper worden", aldus Dijsselbloem.

'Ook Grieken hebben baat bij hervormingen'
'Ook Grieken hebben baat bij hervormingen' (Foto: ANP)

Alarm tandartsen om rotte kindergebitten

Naar schatting 40.000 jonge kinderen hebben een ernstig verwaarloosd melkgebit. Dat komt zaterdag naar voren uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Tandartsen komen allerlei ellende tegen, variërend van dikke lagen plak, etensresten tot afgebrokkelde en tot stompjes afgesleten tanden. Ook zien ze geregeld ernstige ontstekingen en abcessen in de kindermonden.

Oorzaak van de gebitsproblemen zijn ouders die hun kinderen de hele dag door zoetigheid geven en ook 's avonds en 's nachts nog een flesje sap of 'pyjama-papje' geven. Poetsen loopt soms uit op een strijd die deze ouders niet altijd aangaan, aldus RTL. Ook mijden ze de tandarts en gaan ze er pas naartoe als de pijn bij hun kind ondraaglijk is. Dan is het vaak al te laat.

Alarm tandartsen om rotte kindergebitten
Alarm tandartsen om rotte kindergebitten (Foto: ANP)

Bazoer: "Mijn kansen zijn fifty-fifty"

Riechedly Bazoer was afgelopen seizoen een van de lichtpuntjes bij Ajax. De middenvelder is vastberaden om deze lijn door te trekken.

Het seizoen 2014/15 werd uiteindelijk een mooie jaargang voor Ajax-middenvelder Riechedly Bazoer (18). De controleur debuteerde in Ajax 1 en speelde vanaf de winterstop nagenoeg alles in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Nu Bazoer aan het grote werk heeft geroken wil hij meer. Goal sprak met de voormalig PSV’er tijdens het trainingskamp van Ajax in De Lutte.

Batterij opladen

Voordat Bazoer aan de voorbereiding begon, genoot hij van een welverdiende vakantie op Curaçao. Daar waar zijn roots liggen kon hij de batterij weer volledig opladen. "Mijn vakantie was heerlijk. Ik heb denk ik iets van vier weken vakantie gehad. Ik ben met mijn broer en neef naar Curaçao geweest en daar heb ik mijn oom opgezocht en nog meer familieleden die daar nog wonen. Gewoon lekker chillen, lekker relaxed."

Even de drukte ontsnappen en genieten van het weer. "Dat zit er in Nederland vaak niet in", zegt de goedlachse voetballer. "En ik word daar niet heel veel herkend. Mijn tante had wel een evenement in Koraalspecht georganiseerd, een achterstandswijk bij Willemstad. Daar kwamen veel kinderen op af en heb ik wat handtekeningen uitgedeeld en foto’s genomen. Maar verder was het een heel rustige vakantie."

Ook bezocht Bazoer het WK-kwalificatieduel dat Curaçao in juni speelde. "Daar ben ik met mijn broer en mijn neef gaan kijken. Ze speelden tegen Cuba geloof ik, maar de wedstrijd eindigde in 0-0. Het was ook niet zo'n beste wedstrijd moet ik eerlijk zeggen."

Daarna meldde Bazoer zich in Amsterdam en ging hij met de A-selectie op trainingskamp in Oostenrijk. "Volgens mij was het al de vierde keer dat ik daar was. Door de hoogte is zo’n trainingskamp wel zwaar, maar je kweekt er wel inhoud. Ik denk dat we als team daar goede sessies hebben gehad. Daarbuiten deden we ook activiteiten als raften en fietsen. Altijd goed voor de teambuilding", zegt Bazoer en opnieuw komt er een glimlach tevoorschijn. "Ik vind het ook niet erg om van huis te zijn. Dat ben ik wel gewend van de jeugdtoernooien en het hoort er gewoon bij."

Bazoer en trainingskampen, dat gaat inderdaad wel aardig samen. Afgelopen seizoen speelde hij vanaf de winterstop een hele serie wedstrijden, na de wintertrip van Ajax in Qatar . "In Qatar kreeg ik complimenten van de trainer en van mijn medespelers. Ik deed het daar goed, maar om eerlijk te zijn was ik daarvoor bij Jong Ajax ook al een tijdje goed bezig. Het was een mooie kans om mijn visitekaartje af te geven en dat heb ik gedaan. Toen mocht ik na de winterstop ineens in de basis staan in De Klassieker door een blessure van Davy Klaassen. Sindsdien heb ik eigenlijk alles gespeeld."

"Kan het niet in mijn eentje"

Helaas voor Bazoer was dat net de periode waarin Ajax de landstitel aan PSV verspeelde, maar daar trekt de jongeling zich niet veel van aan. "Daar voel ik me niet verantwoordelijk voor. Ik haalde zelf een hoog niveau, maar met de ploeg ging het minder. Dat is natuurlijk wel jammer, maar ik kan het natuurlijk niet in mijn eentje doen hè." En weer gaan de mondhoeken omhoog. "Als ik het afgelopen seizoen een cijfer zou moeten geven, dan zou dat een 8 zijn. Ik wilde veel minuten maken, maar was op een gegeven moment gewoon basisspeler. Dat overtrof mijn eigen verwachtingen. Ik heb ook wel het gevoel dat ik ben doorgebroken en heb aan heel Nederland laten zien wat ik kan."

Ook keerde Bazoer in de tweede seizoenshelft even terug bij PSV, de club waar hij in de jeugd speelde, waarna hij in 2012 een veelbesproken transfer maakte. "Een bijzondere wedstrijd. Ik sprak van tevoren veel met mijn broer (tevens zaakwaarnemer, red.) en hij zij al dat ik me niks van randzaken moest aantrekken. Mijn telefoonnummer lekte in die week ook uit, waardoor ik allerlei berichten kreeg van PSV-supporters. Daar stond ik wel versteld van. Tijdens de wedstrijd kreeg ik bij de eerste corner ook van alles naar mijn hoofd, waaronder een iPhone. Soms gaan mensen wel wat te ver."

Maar nu gaat de blik op komend seizoen, waarin hij zijn basisplaats hoopt te behouden. "Dat zal lastig genoeg worden, want er is veel concurrentie op het middenveld. Daar komt nog eens bij dat alle middenvelders op alle drie de posities kunnen spelen. Mijn kansen zijn daarom fifty-fifty, maar tegelijkertijd is het ook de kracht van dit Ajax."

Daarnaast zorgen de nieuwelingen van Ajax voor een frisse wind. "Dat Ajax John Heitinga heeft gehaald is een sterke zet geweest. Zijn ervaring is precies wat deze ploeg nodig heeft en ook (Nemanja, red.) Gudelj is voor Ajax een goede voetballer, evenals Mitchell Dijks. Van (Amin, red.) Younes en (Yaya, red.) Sanogo weet ik nog niet zoveel, maar ik heb wel gehoord dat het goede voetballers zijn. Dat Ajax een speler van Arsenal kan halen is natuurlijk ook niet niks."

Doelstellingen

Bazoer is dus, met Ajax, klaar voor het komende seizoen. "Kampioen worden en Champions League spelen, dat zijn mijn twee doelen." En het Nederlands elftal? "Daar denk ik zelf nog niet aan. Eerst maar eens goed spelen bij Ajax, dan komt dat als het goed is vanzelf wel."

Met Oranje onder-19 had Bazoer onlangs het jeugd-EK kunnen spelen, maar Frank de Boer bepaalde anders. "Donny van de Beek, Jairo Riedewald en ik konden niet naar het EK. Maar ik was daar eerlijk gezegd wel blij mee, want ik wil met Ajax een goed seizoen draaien. De voorronde van de Champions League komt eraan en daar wil ik heel graag bij zijn. Dat toernooi trekt me toch wat meer dan het jeugd-EK." De komende periode is niet alleen voor Ajax, maar ook voor Bazoer heel belangrijk, wil hij zijn doelen voor dit seizoen verwezenlijken. Op 29 juli kan hij tegen Rapid Wien de eerste stap in de goede richting zetten.

Hoofd Boliviaanse voetbalbond opgepakt

Het hoofd van de Boliviaanse voetbalfederatie, Carlos Chavez, is vrijdag opgepakt. Hij wordt verdacht van gesjoemel met een fonds dat is opgericht voor de familie van een supporter die is overleden tijdens een wedstrijd, berichtte staatspersbureau ABI.

Volgens ABI heeft de familie nooit geld uit het fonds ontvangen. Ook een andere topman van de voetbalbond, secretaris-generaal Alberto Lozada, is gearresteerd.

Chavez is ook de penningmeester van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol. Het is nog onduidelijk of zijn arrestatie iets te maken heeft met het Amerikaanse onderzoek naar misstanden bij Wereldvoetbalbond FIFA en gerelateerde organisaties, zoals Conmebol.

Hoofd Boliviaanse voetbalbond opgepakt
Hoofd Boliviaanse voetbalbond, Carlos Chavez (links), opgepakt (Foto: ANP)

Natuurbrand raast over snelweg VS

Automobilisten hebben in de Amerikaanse staat Californië moeten vluchten voor hun leven toen een natuurbrand vrijdag (lokale tijd) een snelweg naderde. Daar stond op dat moment een rij voertuigen in de file, berichtten Amerikaanse media.

Er zouden diversen gewonden zijn gevallen. Of er ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend. Volgens de Los Angeles Times besloten tientallen mensen hun wagens achter te laten en een veilig heenkomen te zoeken. Dat bleek geen overbodige luxe. Op televisiebeelden is te zien hoe verschillende voertuigen in vlammen opgaan.

Inmiddels worden ook woningen bedreigd door de brand, die razendsnel door het gebied raast. Dat komt mede door de harde wind en de droogte in het gebied bij San Bernardino. De brandweer probeert het vuur onder meer vanuit de lucht te blussen.

Natuurbrand raast over Amerikaanse snelweg
Natuurbrand raast over Amerikaanse snelweg (Foto: ANP)

Hagelslag en aardappelen mee in de caravan

Nederlandse vakantiegangers nemen nog steeds veel etenswaren mee van thuis. Koffie, thee, hagelslag, pindakaas, kaas en aardappelen zijn veel genoemde zaken die meegaan in de caravan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Bovag, waarvoor 931 mensen werden ondervraagd.

De Bovag grijpt de gelegenheid aan om nog maar eens te waarschuwen voor verkeerde of te zware belading van de caravan. Als de bagage niet goed wordt verdeeld, kan te veel druk ontstaan op de trekhaak en kan de caravan bij hoge snelheden gaan slingeren. Bij een caravancontrole vorige week in Brielle werden 39 boetes uitgedeeld, waarvoor de meeste voor overbelading.

Hagelslag en aardappelen mee in de caravan
Hagelslag en aardappelen mee in de caravan (Foto: ANP)

'IS gebruikte gifgas in Syrië'

Islamitische Staat heeft in juni gifgas gebruikt bij aanvallen in het noordoosten van Syrië. Dat stelde de Koerdische militie YPG. Het is niet bekend welk gas de terreurgroep zou hebben gebruikt.

IS zou het gas op 28 en 29 juni hebben ingezet bij aanvallen op gebieden die in handen waren van YPG. Volgens een woordvoerder van de militie kwam daarbij niemand om het leven, omdat blootgestelde YPG-strijders snel naar een ziekenhuis zijn vervoerd.

De Koerdische militie krijgt bijval van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De organisatie zegt te hebben vastgelegd dat IS op 28 juni gifgas gebruikte in het noordoosten van Syrië.

'IS gebruikte gifgas in Syrië'
'IS gebruikte gifgas in Syrië' (Foto: ANP)

Rood voor Ghanees na apengeluiden

De Ghanese voetballer Emmanuel Frimpong vraagt zich af waarom het WK voetbal in 2018 in Rusland wordt gehouden. De speler van Oefa was vrijdag slachtoffer van racisme in de wedstrijd tegen Spartak Moskou. Supporters van Spartak scholden de oud-speler van Arsenal uit voor aap en begonnen daarna apenkreten te slaken.

Frimpong reageerde woedend door zijn middelvinger omhoog te steken. Dat gebaar leverde hem nota bene een rode kaart op, waardoor hij ook nog eens het veld af moest. "Ik krijg straf omdat ik word uitgescholden en gediscrimineerd. Toch gaan we een WK houden in dit land, waar straks Afrikanen komen voetballen?", vroeg hij zich hardop af op Twitter.

Rood voor Ghanees na apengeluiden
Rood voor Ghanees na apengeluiden (Foto: ANP)

'Meer dwangopnamen psychiatrische patiënten'

Het aantal mensen met een psychiatrische aandoening dat gedwongen wordt opgenomen, is in de afgelopen vijf jaar met tien procent gestegen. Dat heeft Niels Mulder, hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg, uitgezocht op verzoek van de NOS.

Het gaat om mensen met een psychiatrische aandoening met een risico dat zij anderen binnen 24 uur doden of ernstig verwonden. Vorig jaar waren er 2323 van dit soort dwangopnamen.

Dagelijks worden zes of zeven mensen in Nederland gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat ze levensgevaarlijk zijn voor anderen. Burgemeesters beslissen daarover, na een beoordeling door een psychiater.

'Meer dwangopnamen psychiatrische patiënten'
'Meer dwangopnamen psychiatrische patiënten' (Foto: ANP)

Brute zwanendrifter toch het haasje

Het Openbaar Ministerie gaat Piet O. uit Nieuwerbrug alsnog vervolgen. Hij wordt verdacht van het overtreden van de Flora- en Faunawetgeving met illegale zwanendrift-praktijken. EenVandaag maakte twee reportages over de wrede praktijken van O. die veel ophef veroorzaakte, schrijft Bert Brusse op ThePostOnline.

In de reportages is te zien hoe O. knobbelzwanen op wrede wijze mishandeld en naar mensen bedreigingen uit, mishandelingen pleegt en intimideert tegen onder andere een lokale 50-jarige dierenarts en de reportagecrew van EenVandaag. Ook begeeft hij zich illegaal op privé terrein.

De lokale politie wilde niet reageren op aangiftes en meldingen over Piet O. Van de aangifte van stalking door diens zoon tegen de lokale 50-jarige dierenarts maakte de politie wél werk. Het Openbaar Ministerie zal beide aangiftes bekijken maar maakte al wel het voorbehoud dat de dierenarts de grove dierenmishandeling door O. aangepakt wilde zien.

Ook een later weblogitem op FOK! bracht de nodige terechte heftige ophef teweeg onder dierenliefhebbers over het dierenleed en onrecht. Staatssecretaris Sharon Dijksma kreeg naar aanleiding van de uitzendingen duizenden mails over de wrede illegale praktijken van de asociale Piet O. Inmiddels heeft het Hoogheemraadschap de dierenbeulen gelast hun wrede werkzaamheden geheel te staken.

De inmiddels non-actieve burgemeester van Krimpenerwaard, Tjerk Bruinsma (PvdA), liet via Twitter weten de beelden niet echt schokkend te vinden. “Ik vond de beelden niet zo sterk.”, zegt de burgervader letterlijk tegen ene Jan op het maximaal 140-letterige medium.

MH17-schadeclaim ook namens Nederlanders

De Amerikaanse advocaat Floyd Wisner, die namens nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp een claim indient tegen de voormalige Russische inlichtingenofficier Igor Girkin, handelt ook namens de families van zes omgekomen Nederlandse passagiers. Dit zei de jurist uit de VS vrijdagavond in de actualiteitenrubriek EenVandaag.

De claim ter waarde van 900 miljoen dollar (bijna 825 miljoen euro) werd donderdag al gemeld door Britse media. Toen werd nog gemeld dat het niet om Nederlandse families zou gaan.

Girkin kwam als verdachte in beeld omdat een internetpagina met banden met zijn rebellengroep kort na het neerhalen van het toestel de verantwoordelijkheid voor de daad claimde. De mededeling op Twitter werd snel weer weggehaald.

Desondanks denkt Wisner de verantwoordelijkheid van Girkin, die zichzelf Strelkov noemt, te kunnen bewijzen. De Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops zette er in EenVandaag vraagtekens bij dat de bewijsvoering even makkelijk zal lopen als Wisner denkt.

Wisner zei eveneens dat de daders van het neerhalen van MH17 met de stilzwijgende toestemming van de regering van Rusland hebben gehandeld. Bij de vliegramp een jaar geleden kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en stortte neer boven het oosten van Oekraïne.

3 Doors Down-zanger stuurt concertganger weg

De zanger van 3 Doors Down heeft tijdens een concert in het Amerikaanse Broomfield eerder deze week een fan weggestuurd omdat deze een vrouw had geslagen.

Op het filmpje, op YouTube geplaatst door gitarist Chris Henderson, is te zien hoe Brad Arnold middenin een nummer stopt en roept: "Wacht even, wacht even. Hé maat, je slaat geen vrouwen. Je duwde net een vrouw omdat je wilde vechten, jij lul!" Daarna vraagt hij aan de beveiliging of ze de man uit het publiek willen halen en hem af willen voeren.

De band, bekend van de nummers Kryptonite en Here Without You, tourt momenteel door de Verenigde Staten.

3 Doors Down-zanger stuurt concertganger weg
3 Doors Down-zanger stuurt concertganger weg (Foto: ANP)


Ernstig treinongeval Zuid-Afrika

Meer dan 200 mensen zijn vrijdag gewond geraakt bij een ernstig treinongeval in de buurt van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Dat melden verschillende internationale media, waaronder de Britse zender BBC. Twee treinen zouden op elkaar zijn gebotst, waardoor er eentje ontspoorde. Voor zover bekend zijn er geen doden.

Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Volgens een woordvoerder van de hulpdiensten zijn sommigen er ernstig aan toe. Anderen hebben slechts lichte verwondingen. Circa 85 slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De oorzaak van de botsing is nog onduidelijk. Volgens een getuige was een van de treinen na een stopsignaal gestopt en botste de tweede trein onder luid getoeter achterop de stilstaande trein.

Ernstig treinongeval Zuid-Afrika
Ernstig treinongeval Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Boxershort verbergt paarsgepunte lans

Veel mannelijke leden van FOK! scheppen graag op over hun mannelijke lid. Toch komt de zichtbaarheid van de genotsknots niet altijd even gelegen. Daarom is er nu een oplossing bedacht, zo meldt RTL Nieuws: de Bloxer. Het is een onderbroek die een erectie uit het zicht houdt.

Voordat je meteen naar de winkel rent: wacht nog maar even. De Bloxer is namelijk nog niet op de markt. De ontwerpers - twee vrouwen en één man - willen via crowdfunding genoeg geld bij elkaar halen om het kledingstuk op de markt te brengen. Ze denken 20.000 dollar nodig te hebben, waarvan pas 9 procent binnen is.

De Bloxer 'beschermt je tegen de negatieve effecten van iets wat eigenlijk heel erg goed is', schrijven de ontwerpers op hun crowdfundingpagina. Het broekje is van katoen. Er zit een extra laag in die de paarsgepunte lans in erecte toestand de juiste kant op leidt: links, rechts, afhankelijk van wat je wilt.

Als de broekjes echt op de markt komen, moeten ze 20 tot 25 dollar per stuk gaan kosten. De makers denken aan drie maten: small, medium en large. Ook hebben ze al plannen voor een zwembroek-variant. De initiatiefnemers hebben een filmpje op hun site gezet om de Bloxer toe te lichten.

Formule 1-coureur Bianchi (25) overleden

De Franse Formule 1-coureur Jules Bianchi is in een ziekenhuis in Nice overleden aan verwondingen die hij vorig jaar opliep bij een crash. Dat maakte zijn familie bekend.

De 25-jarige Bianchi raakte in coma toen hij in 2014 in Japan tegen een takelwagen botste die een eerder gecrashte auto weghaalde. "Jules vocht tot het einde, zoals hij altijd deed. Maar vandaag is een einde gekomen aan zijn gevecht", schreef zijn familie in een verklaring op de Facebookpagina van de fanclub van de coureur.

Formule 1-coureur Bianchi (25) overleden
Formule 1-coureur Bianchi (25) overleden (Foto: ANP)

Agenten schieten gewapende man in been

Een man is in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn been geschoten toen hij agenten in Boxmeer (Noord-Brabant) bedreigde met een mes. Dat meldt de politie.

De politiemensen reageerden op een melding van huiselijk geweld. Toen ze arriveerden bij de woning aan De Hulst, werden ze op straat geconfronteerd met de man. 'Ze probeerden hem aan te spreken, maar kregen geen contact', zegt een politiewoordvoerder.

Daarop zou de man dreigend op de agenten zijn afgestapt en werd hij in zijn been geschoten. De verdachte is overgebracht naar het ziekenhuis. De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het voorval. Dat is gebruikelijk als agenten hun vuurwapen gebruiken.

Agenten schieten gewapende man in been
Agenten schieten gewapende man in been (Foto: ANP)

Trump verbannen naar entertainment-sectie

Goed nieuws voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump: het invloedrijke weblog The Huffington Post blijft berichten over hem plaatsen. Het slechte nieuws: de berichten staan voortaan in de rubriek entertainment. Dat meldt de Volkskrant.

'Na kijken en luisteren naar Trump sinds hij zijn kandidaatschap aankondigde, hebben we besloten dat we zijn campagne geen deel laten uitmaken van onze politieke verslaggeving', schrijven hoofdredacteur Danny Shea en chef politiek Ryan Grim. 'In plaats daarvan plaatsen we alles rond zijn campagne in de entertainment-sectie. Onze reden is simpel: Trumps campagne is een bijzaak. We happen niet. Als u geïnteresseerd bent in wat 'De Donald' te zeggen heeft, kunt u dat vinden naast onze verhalen over de Kardashians en The Bachelorette.'

Schatrijk
Trump is een schatrijke en succesvolle zakenman. Hij staat bekend om gigantische bouwprojecten, zijn opvallende kapsel en de harde opmerkingen die hij maakt in zijn eigen tv-programma. Onder meer latino-immigranten moeten het ontgelden bij Trump. Vorige maand kondigde Trump aan dat hij namens de Republikeinse partij kandidaat voor het presidentschap wil zijn. De concurrentie is groot: al vijftien Republikeinen hebben zich gekandideerd.

The Huffington Post zegt Trump per abuis te hebben aangezien voor een daadwerkelijke presidentskandiaat. Het weblog dicht Trump kennelijk weinig kansen toe, maar in de peilingen gaat Trump samen met Jeb Bush aan kop. Geld om een campagne te bekostigen is ook geen punt: Trump is de rijkste presidentskandidaat ooit. Zijn vermogen bedraagt meer dan 10 miljard dollar en zijn jaarinkomen is 362 miljoen dollar.

Clown
Het campagneteam van Trump publiceerde vrijdag een reactie. 'De enige clown in dit verhaal is The Huffington Post, dat zich voordoet als een legitieme nieuwsbron. Trump is niet bezig met media-aandacht krijgen van een opgehemeld weblog. Zijn doel is om Amerika weer geweldig te maken.' Eerder deze week deed David Letterman zijn beklag over de kandidatuur van Trump. De onlangs gepensioneerde talkshowhost verscheen onverwacht op het podium tijdens een comedyshow van Steve Martin en Martin Short en las een Top 10 List over Trump voor.

'Jonge koningin Elizabeth bracht Hitlergroet'

De Britse boulevardkrant The Sun heeft een video op de kop getikt waarop te zien is hoe koningin Elizabeth in haar kinderjaren de Hitlergroet lijkt te brengen. Het koninklijk huis heeft boos gereageerd op de onthulling, berichtten Britse media zaterdag.

Op de beelden is te zien hoe leden van de Britse koninklijke familie de beruchte nazi-begroeting lijken te oefenen. Volgens The Sun stamt het filmpje vermoedelijk uit 1933 of 1934. De krant schrijft spottend over 'Their Royal Heilnesses', maar erkent dat er geen aanwijzingen zijn dat de koningin ooit nazi-sympathieën heeft gekoesterd.

De koninklijke familie is bepaald niet blij met de onthulling. Buckingham Palace noemt het 'teleurstellend dat 80 jaar oude beelden zijn bemachtigd en geëxploiteerd.' Een bron binnen het paleis zei tegen de BBC er vertrouwen in te hebben dat mensen de beelden in de juiste context zullen plaatsen.

De nu 89-jarige Elizabeth is al sinds 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere landen. 

'Jonge koningin Elizabeth bracht Hitlergroet'
'Jonge koningin Elizabeth bracht Hitlergroet' (Foto: ANP)

Griekse stoelendans begonnen

De Griekse premier Tsipras heeft de ministers uit zijn kabinet die tegen het hervormingsakkoord hebben gestemd de laan uitgestuurd.

De premier verving zijn minister Panagiotis Lafazanis (Energie) met Panos Skourletis. Staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën moest het veld ruimen voor Tryfon Alexiadis. De minister van Financiën Euklides Tsakalotos, die de omstreden minister Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven.

Na het sluiten van een akkoord met de euroland, stuitte Tsipras binnen zijn eigen partij Syriza op veel verzet. Door de steun van oppositiepartijen wist hij het akkoord toch met een meerderheid door het parlement te loodsen.

Tsipras ontdoet zich van ministers
Tsipras ontdoet zich van ministers (Foto: ANP)

Zo speel je Rocket League

Rocket League is een vrij rechttoe-rechtaan game voor PlayStation 4 en pc: het is voetbal met auto's. De cross-platformgame van ontwikkelaar Psyonix krijgt niet veel spotlight, maar is inmiddels immens populair onder gamers.

Ondanks de relatief simpele gamplaymechanieken, zijn het de subtiliteiten in Rocket League die mensen aanspreken. Net zoals in andere sportgames zijn het 'de momenten' die de game zo verslavend maken. Zo ook in onderstaand filmpje, waarin we een 1v1-match zien tussen twee vaardige spelers, Gambit en Kronovi.

Vorige week kwam Rocket League uit voor PlayStation 4 en pc, en hij is deze maand gratis te downloaden voor PlayStation Plus-leden. Sinds de release is de populariteit van de game geëxplodeerd, met momenteel drie miljoen actieve spelers over beide platforms. De keerzijde van deze roem is echter dat er veel serverproblemen worden gesignaleerd. Psyonix belooft gamers tegemoet te komen met gratis DLC-maps die later deze maand beschikbaar gemaakt worden.

Rocket League is zo'n game die bewijst dat een eenvoudig concept ontzettend goed kan aanslaan. Momenteel wordt de ontwikkelaar gebombardeerd met vragen over een eventuele Xbox One-versie. Harde uitspraken daarover zijn nog niet gedaan, maar Psyonix heeft in ieder geval nog niets uitgesloten. Check ook even het Rocket League-topic op het forum, waar je tevens een lijst van actieve FOK!-spelers kunt vinden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.