Bazoer: "Mijn kansen zijn fifty-fifty"

Riechedly Bazoer was afgelopen seizoen een van de lichtpuntjes bij Ajax. De middenvelder is vastberaden om deze lijn door te trekken.

Het seizoen 2014/15 werd uiteindelijk een mooie jaargang voor Ajax-middenvelder Riechedly Bazoer (18). De controleur debuteerde in Ajax 1 en speelde vanaf de winterstop nagenoeg alles in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Nu Bazoer aan het grote werk heeft geroken wil hij meer. Goal sprak met de voormalig PSV’er tijdens het trainingskamp van Ajax in De Lutte.

Batterij opladen

Voordat Bazoer aan de voorbereiding begon, genoot hij van een welverdiende vakantie op Curaçao. Daar waar zijn roots liggen kon hij de batterij weer volledig opladen. "Mijn vakantie was heerlijk. Ik heb denk ik iets van vier weken vakantie gehad. Ik ben met mijn broer en neef naar Curaçao geweest en daar heb ik mijn oom opgezocht en nog meer familieleden die daar nog wonen. Gewoon lekker chillen, lekker relaxed."

Even de drukte ontsnappen en genieten van het weer. "Dat zit er in Nederland vaak niet in", zegt de goedlachse voetballer. "En ik word daar niet heel veel herkend. Mijn tante had wel een evenement in Koraalspecht georganiseerd, een achterstandswijk bij Willemstad. Daar kwamen veel kinderen op af en heb ik wat handtekeningen uitgedeeld en foto’s genomen. Maar verder was het een heel rustige vakantie."

Ook bezocht Bazoer het WK-kwalificatieduel dat Curaçao in juni speelde. "Daar ben ik met mijn broer en mijn neef gaan kijken. Ze speelden tegen Cuba geloof ik, maar de wedstrijd eindigde in 0-0. Het was ook niet zo'n beste wedstrijd moet ik eerlijk zeggen."

Daarna meldde Bazoer zich in Amsterdam en ging hij met de A-selectie op trainingskamp in Oostenrijk. "Volgens mij was het al de vierde keer dat ik daar was. Door de hoogte is zo’n trainingskamp wel zwaar, maar je kweekt er wel inhoud. Ik denk dat we als team daar goede sessies hebben gehad. Daarbuiten deden we ook activiteiten als raften en fietsen. Altijd goed voor de teambuilding", zegt Bazoer en opnieuw komt er een glimlach tevoorschijn. "Ik vind het ook niet erg om van huis te zijn. Dat ben ik wel gewend van de jeugdtoernooien en het hoort er gewoon bij."

Bazoer en trainingskampen, dat gaat inderdaad wel aardig samen. Afgelopen seizoen speelde hij vanaf de winterstop een hele serie wedstrijden, na de wintertrip van Ajax in Qatar . "In Qatar kreeg ik complimenten van de trainer en van mijn medespelers. Ik deed het daar goed, maar om eerlijk te zijn was ik daarvoor bij Jong Ajax ook al een tijdje goed bezig. Het was een mooie kans om mijn visitekaartje af te geven en dat heb ik gedaan. Toen mocht ik na de winterstop ineens in de basis staan in De Klassieker door een blessure van Davy Klaassen. Sindsdien heb ik eigenlijk alles gespeeld."

"Kan het niet in mijn eentje"

Helaas voor Bazoer was dat net de periode waarin Ajax de landstitel aan PSV verspeelde, maar daar trekt de jongeling zich niet veel van aan. "Daar voel ik me niet verantwoordelijk voor. Ik haalde zelf een hoog niveau, maar met de ploeg ging het minder. Dat is natuurlijk wel jammer, maar ik kan het natuurlijk niet in mijn eentje doen hè." En weer gaan de mondhoeken omhoog. "Als ik het afgelopen seizoen een cijfer zou moeten geven, dan zou dat een 8 zijn. Ik wilde veel minuten maken, maar was op een gegeven moment gewoon basisspeler. Dat overtrof mijn eigen verwachtingen. Ik heb ook wel het gevoel dat ik ben doorgebroken en heb aan heel Nederland laten zien wat ik kan."

Ook keerde Bazoer in de tweede seizoenshelft even terug bij PSV, de club waar hij in de jeugd speelde, waarna hij in 2012 een veelbesproken transfer maakte. "Een bijzondere wedstrijd. Ik sprak van tevoren veel met mijn broer (tevens zaakwaarnemer, red.) en hij zij al dat ik me niks van randzaken moest aantrekken. Mijn telefoonnummer lekte in die week ook uit, waardoor ik allerlei berichten kreeg van PSV-supporters. Daar stond ik wel versteld van. Tijdens de wedstrijd kreeg ik bij de eerste corner ook van alles naar mijn hoofd, waaronder een iPhone. Soms gaan mensen wel wat te ver."

Maar nu gaat de blik op komend seizoen, waarin hij zijn basisplaats hoopt te behouden. "Dat zal lastig genoeg worden, want er is veel concurrentie op het middenveld. Daar komt nog eens bij dat alle middenvelders op alle drie de posities kunnen spelen. Mijn kansen zijn daarom fifty-fifty, maar tegelijkertijd is het ook de kracht van dit Ajax."

Daarnaast zorgen de nieuwelingen van Ajax voor een frisse wind. "Dat Ajax John Heitinga heeft gehaald is een sterke zet geweest. Zijn ervaring is precies wat deze ploeg nodig heeft en ook (Nemanja, red.) Gudelj is voor Ajax een goede voetballer, evenals Mitchell Dijks. Van (Amin, red.) Younes en (Yaya, red.) Sanogo weet ik nog niet zoveel, maar ik heb wel gehoord dat het goede voetballers zijn. Dat Ajax een speler van Arsenal kan halen is natuurlijk ook niet niks."

Doelstellingen

Bazoer is dus, met Ajax, klaar voor het komende seizoen. "Kampioen worden en Champions League spelen, dat zijn mijn twee doelen." En het Nederlands elftal? "Daar denk ik zelf nog niet aan. Eerst maar eens goed spelen bij Ajax, dan komt dat als het goed is vanzelf wel."

Met Oranje onder-19 had Bazoer onlangs het jeugd-EK kunnen spelen, maar Frank de Boer bepaalde anders. "Donny van de Beek, Jairo Riedewald en ik konden niet naar het EK. Maar ik was daar eerlijk gezegd wel blij mee, want ik wil met Ajax een goed seizoen draaien. De voorronde van de Champions League komt eraan en daar wil ik heel graag bij zijn. Dat toernooi trekt me toch wat meer dan het jeugd-EK." De komende periode is niet alleen voor Ajax, maar ook voor Bazoer heel belangrijk, wil hij zijn doelen voor dit seizoen verwezenlijken. Op 29 juli kan hij tegen Rapid Wien de eerste stap in de goede richting zetten.