FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 juli 2015

George Michael ontkent crackverslaving

George Michael (52) ontkent stellig het gebruik van crack. Jackie Georgiou, de vrouw van George's neef, vertelde zondag in de Britse krant The Sun dat hij zich eerder in een peperdure afkickkliniek liet opnemen wegens een slopende verslaving aan crack, cocaïne, alcohol en marihuana. "Aan al mijn lieffies, geloof die onzin van iemand die ik niet meer ken en al achttien jaar niet heb gezien alsjeblieft niet", laat de zanger op Twitter weten.

Hij vervolgt: "Ik ben prima in orde en geniet net als jullie van Wimbledon. Jammer dat het niet een vijfsetter is geworden. Liefs, De Zingende Griek xxx." Volgens Jackie zou zijn familie vrezen voor zijn dood en was hij 'een verwarde en door drugs bedorven wrak' toen hij de Zwitserse kliniek betrad.

Na de eerdere berichtgeving van Jackie liet de familie van George Michael meteen al bij hoge uitzondering snel van zich horen tegenover Mirror. "Normaal reageren wij niet op privézaken, maar wij willen in dit geval het verhaal van een vrouw van een ver familielid, met wie hij al jaren geen contact meer heeft, ontkrachten. Het is dus ook niet verrassend dat de verhalen totaal niet juist zijn. Verder geven wij geen commentaar omdat deze kwestie nu in de handen van meneer Michael's advocaten ligt."

Zwemmers Verlinden en Lijesen niet naar WK

Joeri Verlinden en Bastiaan Lijesen gaan niet naar de WK zwemmen (langebaan), die begin augustus in Kazan worden gehouden. Beide zwemmers hadden zondag bij de challenger in Alkmaar hun laatste kans aan de limiet te voldoen, maar slaagden daar niet in.

Verlinden probeerde op de 100 meter vlinderslag deelname aan de wereldkampioenschappen af te dwingen. Daarvoor had hij 51,96 moeten zwemmen, maar dat lukte niet. Verlinden tikte aan na 52.30, waarmee hij de race wel won.

Lijesen kwam zowel op de 50 als op de 100 meter rugslag niet onder de WK-limiet. Op de kortste afstand eindigde hij in 26.10, terwijl de richttijd 24.80 was. Bij de 100 meter kwam hij met 57.13 ook niet in de buurt van de limiet voor Kazan (54.03).

De WK zwemmen langebaan worden van 2 tot en met 9 augustus gehouden.

Zwemmers Verlinden en Lijesen niet naar WK
Zwemmers Verlinden en Lijesen niet naar WK (Foto: ANP)

Gemengde gevoelens bij golfer Luiten

Blij en toch een beetje balen. Zo omschreef golfer Joost Luiten zondag zijn gedeelde vierde plaats bij het Schots Open. De 29-jarige Rotterdammer eindigde op twee slagen meer dan de Amerikaanse winnaar Rickie Fowler. "Mijn flightgenoot heeft verdiend gewonnen", liet Luiten op zijn website sportief weten.

"Ik begon de vierde ronde met twee slagen achterstand op Daniël Brooks en er was dus nog alle kans om het toernooi te winnen", vervolgde hij. "De laatste dag ging het de eerste negen holes alleen niet vanzelf op deze lastige baan. Ik was een paar holes net uit positie en dan weet je dat je moet gaan knokken voor je par."

Na drie bogeys en een birdie op de eerste negen holes produceerde Luiten op de tweede negen twee birdies. "Het was jammer dat ik op vijftien en zestien niet meer profiteerde van goede slagen, want dat had het verschil nog kunnen maken."

Gemengde gevoelens bij Luiten
Gemengde gevoelens bij Luiten (Foto: ANP)

Waterpolosters winnen vierlandentoernooi

De Nederlandse waterpolosters hebben zondag ook hun derde en laatste duel op een vierlandentoernooi op Sicilië gewonnen. Wereld- en Europees kampioen Spanje werd zondagochtend met 8-6 verslagen. Lieke Klaassen scooorde drie keer. Door de zege gaan de vrouwen naar huis met de Siracusa Trophy.

Het toernooi in Italië was voor de waterpolosters de voorbereiding op het WK in Kazan, waar ze over twee weken hun eerste wedstrijd spelen.

Gesink had op meer gehoopt

Na de ijzersterke start van LottoNL-Jumbo in Utrecht dacht Robert Gesink al eens stiekem aan de ploegentijdrit. "In de optelsom die ik toen maakte moesten we een heel eind kunnen komen", vertelde de kopman zondag nadat zijn team als negende was geëindigd op 1 minuut en 14 seconden van winnaar BMC. "Ik had gehoopt dat we de verrassing van de dag zouden zijn."

Natuurlijk was er een en ander gebeurd in de eerste Tourweek. Waar Gesink schadevrij door was gerold, was de schade bij met name Laurens ten Dam en Wilco Kelderman groot. Maar beiden toonden de afgelopen dagen beterschap. Reden voor Gesink, die zelf al dagen een sterke indruk maakt, op meer te hopen. "We rijden als een trein, het draait en de gewonde jongens zijn aan de beterende hand. Maar onderweg gingen er een paar dingen fout."

Dat laatste was vooral een verwijt aan het adres van Laurens ten Dam, die verkeerd schakelde en de aansluiting met de rest al snel verloor.

"Laurens schakelde op een stuk waar het nog helemaal niet hoefde naar het binnenblad", mopperde Gesink. "Daarom verloor hij de aansluiting en vervolgens moest hij het hele stuk alleen rijden. Ik neem aan dat hij daar wel een beetje kapot van is. Maar de Tour gaat gewoon verder. Het was niet handig, maar we hebben het erover gehad. Ik weet dat alle jongens bij deze ploeg voor elkaar door het vuur gaan en dat een fout niet expres gemaakt wordt."

Ook ploegleider Nico Verhoeven sprak van een kleine tegenvaller. "Laurens en Bram (Tankink) zijn normaal mannen die er tot het einde bijzitten. Bram had weliswaar fysieke ongemakken (een zogenoemde derde bal) maar het verraste me toch dat hij er al op de eerste klim af moest." Tot zijn tevredenheid zag Verhoeven Jos van Emden en Sep Vanmarcke de rol van het vroeg geloste duo overnemen terwijl Wilco Kelderman na dagen van rugklachten herstel toonde. "Hij had er vanochtend na het inrijden geen vertrouwen in maar Wilco was echt heel goed."

"Ik denk dat de meeste jongens naar vermogen gereden hebben", concludeerde Gesink, die vier plaatsen toegaf in het algemeen klassement en nu vijftiende staat. "Er had onderweg misschien wat meer gescholden mogen worden, want dat betekent dat je op het allerscherpst rijdt."

Gesink had op meer gehoopt
Gesink had op meer gehoopt (Foto: ANP)

Extrema Outdoor 2015

Extrema Outdoor, XO, vierde dit jaar zijn 20e verjaardag. Dit was op verschillende manieren te merken, met als focus de speciale 20 Years of Love stage waar de DJ's van toen (maar nog steeds niet minder goed) de sfeer terughalen van de oude edities. Hier kreeg Marcel Minders, de CEO van Extrema, ook een mooi fotoboek uitgereikt. Hij werd verrast door een bezoek van zijn muze, Nicky Nicole.

Colombia en FARC bereiken staakt-het-vuren

Colombia gaat geen militaire acties meer uitvoeren tegen de FARC. In ruil daarvoor moet de Colombiaanse rebellenbeweging zich aan een wapenstilstand houden. Dat staat in een verklaring die de regering en de FARC zondag hebben gepubliceerd in de Cubaanse hoofdstad Havana. De afspraken gaan in op 20 juli.

Het is de eerste keer dat Colombia instemt met minder militaire activiteiten. Sinds de vredesgesprekken tussen de regering en de FARC in 2012 van start gingen, heeft Colombia dat altijd tegengehouden. De regering was namelijk bang dat de guerrillastrijders een wederzijdse wapenstilstand zouden aangrijpen om troepen te hergroeperen en nieuwe wapens in te slaan.

De FARC liet woensdag al weten bereid te zijn een eenzijdig staakt-het-vuren af te kondigen voor één maand. De wederzijdse gevechtspauze moet een impuls geven aan de vredesonderhandelingen.

Colombia en FARC bereiken staakt-het-vuren
Colombia en FARC bereiken staakt-het-vuren (Foto: ANP)

Verdacht pakketje bij Jumbo Groningen is leeg

De politie heeft zondagavond een melding gekregen dat er mogelijk een verdacht pakketje ligt bij een Jumbo-supermarkt in Groningen. De politie doet daar onderzoek naar. De Jumbo ligt aan de Beren in de Korrewegwijk in de stad.

Al eerder werden er bij verschillende Jumbo's in Groningen verdachte pakketjes gevonden. Begin mei werd een explosief gevonden bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Op 31 mei was er daadwerkelijk een explosie bij de pui van de winkel aan het Overwinningsplein. Op 6 juni werd de Jumbo bij de Euroborg ontruimd na een bommelding, maar dat bleek loos alarm.

Update 22:36 uur
De politie heeft het gebied weer vrijgegeven en is vertrokken. Het koffertje was leeg en onbeheerd achtergelaten. De politie lat weten dat er niemand is aangehouden.

Thornton wint European Darts Open na zege op Huybrechts

Michael van Gerwen staat in de halve finale van de European Darts Open. Hij was zondagavond in de kwartfinale met 6-3 te sterk voor Alan Norris. Vincent van der Voort en Jelle Klaasen stonden ook in de kwartfinale, maar beide spelers verloren hun wedstrijd van respectievelijk James Wade en Robert Thornton. 

Van Gerwen opent direct met een break, waarna Norris met een 86-finish zijn eerste leg pakte. Van Gerwen gooide even later 100 niet uit, waardoor het 3-2 werd, maar herstelde direct door een leg daarna 92 wel uit te gooien. Met een finish van 105 maakte de nummer één van de wereld een einde aan de partij en won met 6-3. Van Gerwen had een gemiddelde van 105 en 85% op zijn dubbels. Norris hoeft zich met 99 gemiddeld en 100% op zijn dubbels niet te schamen. 

Van der Voort wist Wade direct te breaken. Op 3-3 brak Wade echter terug en pakte ook de volgende leg. Van der Voort kreeg kansen om op gelijke hoogte te komen, maar gooide de dubbel niet uit. Wade profiteerde, pakte de leg en gooide daarna 65 uit om de wedstrijd te winnen. The Machine had een gemiddelde van 99,63 en Van der Voort bleef steken op 93,21. 

Klaasen en Thornton wonnen hun eerste leg, maar daarna was het de Engelsman die uitliep naar 4-1. Klaasen schakelde een tandje bij en kwam weer op gelijke hoogte. Toch was het The Thorn die de volgende twee legs pakte en daarmee de wedstrijd won. Thornton had een gemiddelde van 96,36 en Klaasen kwam niet verder dan 88,26. 

Zo worden de halve finales gepseeld. Van Gerwen speelt tegen Kim Huybrechts en Wade neemt het op tegen Thornton. De winnaars van de halve finales spelen later ook nog de finale. 

Uitslagen kwartfinales European Darts Open

Michael van Gerwen (1) 6-3 Alan Norris
Brendan Dolan (5) 3-6 Kim Huybrechts (13)
James Wade (2) 6-3 Vincent van der Voort
Robert Thornton (11) 6-4 Jelle Klaasen

Update 21.15 uur

Van Gerwen zal niet zijn vijfde Euro Tour-titel van het jaar winnen. In de halve finale van de European Darts Open in Düsseldorf was Kim Huybrechts met 6-3 te sterk voor de Brabander. De Belg pakte de openingsleg en gooide daarna 128 uit om op 2-0 te komen. Het werd 3-1 en met een 103-finish voor Van Gerwen 4-2. De break voorsprong werd niet meer weggegeven. Huybrechts won met 6-3.

De Belg had een gemiddelde van 94,17. Van Gerwen zat met 96,58 ietsjes hoger, maar het was voor de nummer één van de wereld een veel lager dan eerder vandaag. Huybrechts speelt straks in de finale tegen James Wade of Robert Thornton. 

Update 21.37 uur

De andere finalist is Robert Thornton. Hij verslaat James Wade met 6-1 en gooide een gemiddelde van 111,77. De finale tussen Thornton en Huybrechts begint over een klein half uur. 

Update 22.15 uur

Robert Thornton heeft voor het eerst in zijn carrière een toernooi van de European Tour gewonnen. In de finale was hij met 6-2 te sterk voor Kim Huybrechts. The Thorn mag 25.000 Britse pond (40.000 euro) bijschrijven. Huybrechts moet het toen met 10.000 pond (14.000 euro). 

Volgende week mogen de darters weer serieus aan de bak tijdens de World Matchplay in Blackpool, Namens Nederland zullen Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Vincent van der Voort, Raymond van Barneveld en Benito van de Pas meedoen. 

Nederlandse dealers gepakt op festival België

Twee Nederlanders zijn opgepakt op een dancefeest in de Vlaamse badplaats Blankenberge. Ze hadden ongeveer zeventig xtc-pillen bij zich, die ze wilden verkopen. Ze moesten zondag voor de rechter-commissaris komen en blijven voorlopig vastzitten. Dat meldde het Belgische Openbaar Ministerie zondag.

De twee werden opgepakt tijdens het festival Beachland, dat zaterdag en zondag werd gehouden op het strand van Blankenberge.

Nederlandse dealers gepakt op festival België
Nederlandse dealers gepakt op festival België (Foto: ANP)

Bedreiging blijkt fake, vijf onschuldige mannen weer vrij

Vijf mannen waren zaterdag opgepakt in Utrecht omdat ze een vrouw zouden hebben bedreigd met een vuurwapen. Uit onderzoek bleek echter dat er niets aan de hand was. Ze zijn meteen vrijgelaten, meldde de politie zondag.

Het is nog niet helemaal duidelijk of de vrouw de bedreiging heeft verzonnen. "Misschien was er een conflict, maar van een bedreiging met een vuurwapen was in elk geval geen sprake", zei een politie. De vrouw is niet opgepakt en de politie weet nog niet of ze misschien wordt vervolgd voor het doen van een valse melding.

De negentienjarige vrouw uit Nijmegen had zaterdag rond 18.20 uur gemeld dat ze werd bedreigd. Agenten gingen naar de Melis Stokestraat en zagen haar met vijf mannen. Die leken op de beschrijving die ze had doorgegeven. Ze werden met getrokken pistolen gearresteerd. Het ging om twee Rotterdammers (30 en 26), twee Utrechters (23 en 21) en een man uit Westbroek (28). De agenten vonden geen vuurwapen en toen ze verder zochten, bleek dat de rest van het verhaal ook niet klopte.

Bedreiging blijkt loos alarm, vijf man vrij
Bedreiging blijkt loos alarm, vijf man vrij (Foto: ANP)

Porte verlaat Sky na dit seizoen

De Australische wielrenner Richie Porte rijdt komend seizoen niet meer in dienst van Team Sky. Dat heeft de superknecht van Chris Froome, de Britse kandidaat voor de eindzege in de Ronde van Frankrijk, zondag na de ploegentijdrit in Plumelec gezegd op de Australische tv-zender SBS.

Porte heeft niet verteld wie zijn nieuwe werkgever wordt. De naam van BMC zingt al enkele weken rond. Volgens Belgische media heeft ook Etixx-QuickStep belangstelling. Bij Sky is de Spanjaard Mikel Landa in beeld als geschikte vervanger.

Tweede titel Hingis op Wimbledon

De Zwitserse tennisster Martina Hingis heeft aan Wimbledon 2015 twee titels in het dubbelspel overgehouden. De 34-jarige routinier zegevierde zondagavond in Londen in het gemengd dubbelspel met haar acht jaar oudere teamgenoot Leander Paes uit India. Het als zevende geplaatste koppel was binnen veertig minuten klaar tegen Alexander Peya uit Oostenrijk en Timea Babos uit Hongarije: 6-1 6-1.

Een dag eerder had Hingis aan de zijde van Sania Mirza ook de titel in het vrouwen dubbelspel gepakt. Ze versloegen in de finale de Russen Jekaterina Makarova en Jelena Vesnina: 5-7 7-6 (4) en 7-5.

De winnaressen maakten in de derde set een achterstand van 5-2 ongedaan. Bij een stand van 5-5 moest de finale vijftien minuten worden onderbroken vanwege de invallende duisternis. Nadat het dak was gesloten, speelde het kwartet onder kunstlicht verder.

Hingis won achttien jaar geleden het enkelspel op Wimbledon.

Tweede titel Hingis op Wimbledon
Tweede titel Hingis op Wimbledon (Foto: ANP)

Doden bij bomaanslag legerbasis Afghanistan

Zeker achttien mensen zijn zondag gedood bij een aanslag in Afghanistan. De bommen die afgingen waren geplaatst in een auto vlakbij de ingang van een legerbasis in de provincie Khost, in het oosten van het land. Onder de slachtoffers zouden vooral vrouwen en kinderen zijn.

De explosieven werden tot ontploffing gebracht bij een controlepost bij de militaire basis. Daar zijn Afghaanse en Amerikaanse militairen gestationeerd. Wie er achter de aanslag zit, is nog onduidelijk.

Doden bij bomaanslag legerbasis Afghanistan
Doden bij bomaanslag legerbasis Afghanistan (Foto: ANP)

Luiten gedeeld vierde op Schots Open

Golfer Joost Luiten is zondag bij het Schots Open op de gedeelde vierde plaats geëindigd. De 29-jarige Rotterdammer sloot het evenement van de Europese Tour af met een rondje van 70 slagen (par). Met een score van 270 kon hij in het eindklassement geen progressie meer boeken.

De eindzege was voor de Amerikaan Rickie Fowler, die met een slotronde van 68 slagen op 268 uitkwam. Zijn landgenoot Matt Kuchar en de Fransman Raphaël Jacquelin belandden samen op de tweede plek met een totaal van 269.

Luiten begon donderdag niet al te best aan het toernooi. Met een rondje van 71 slagen belandde hij buiten de top honderd. Een vrijwillige rustpauze na zijn 61e plaats in München eind vorige maand leek niet het juiste effect te hebben gehad. Luiten bewees in Schotland echter opnieuw dat hij mentaal veel aan kan.

Hij begon zondag als nummer drie aan de laatste dag. Na zijn imposante ronde op vrijdag (63 slagen) leverde hij zaterdag een scorekaart met 66 slagen in. De nummer één van Nederland moest in de vierde ronde twee slagen goedmaken op de Engelse leider Daniel Brooks, die weinig last leek te hebben van een polsblessure.

De aspiraties van Luiten op de eindzege kregen zondag op de eerste negen holes een flinke knauw. Hij produceerde drie bogeys tegen éen birdie. Op de laatste negen holes sloop hij met solide spel, inclusief twee birdies, echter gestaag weer omhoog in het klassement. Zijn vijfde toernooizege zat er echter net niet in.

Luiten zal komende week niettemin met het nodige vertrouwen beginnen aan het befaamde Brits Open, op St. Andrews, eveneens in Schotland.

Luiten gedeeld vierde op Schots Open
Luiten gedeeld vierde op Schots Open (Foto: ANP)

Eurotop over Griekenland hervat

De speciale top van de eurolanden zondag in Brussel over de voorwaarden voor nieuwe Griekse steun is hervat. De bijeenkomst was rond 18.20 uur geschorst. Tijdens de onderbreking konden de staatshoofden en regeringsleiders in onderlinge gesprekken proberen tot compromissen te komen.

De Griekse premier Alexis Tsipras sprak tijdens de schorsing met onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande. Merkel stelt zich hard op richting Athene, Hollande is soepeler.

Speciale eurotop over Griekenland hervat
Speciale eurotop over Griekenland hervat (Foto: ANP)

Profielen Dijsselbloem en de Guindos, kandidaten voorzitterschap eurogroep

Jeroen Dijsselbloem en Luis de Guindos hebben zich kandidaat gesteld als voorzitter van de eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Ten midden van de crisis omtrent Griekenland lichten wij de kandidaten voor je uit. Maandag kiest de eurogroep zijn (nieuwe) voorzitter.

Jeroen Dijsselbloem
Huidige functie: minister van Financiën en parttimevoorzitter van de eurogroep. Hij was daarvoor met een korte onderbreking sinds 2000 Kamerlid voor de PvdA.

Loopbaan: Voordat Dijsselbloem parlementariër werd, was hij werkzaam op het ministerie van Landbouw. In 2000 werd hij Kamerlid voor de PvdA. In 2010 werd hij vicefractievoorzitter en sinds 5 november 2012 is hij minister van Financiën. Dijsselbloem is een vertrouweling van PvdA-leider Diederik Samsom.

In januari 2013 werd hij vrij verrassend gekozen tot voorzitter van de eurogroep. Hij had een moeilijk begin, met veel kritiek op zijn publieke uitlatingen rond de redding van Cyprus in maart 2013. Daarna verwierf hij snel aanzien en respect voor de manier waarop hij de Griekse schuldencrisis aanpakte.

In zijn sollicitatie voor herverkiezing wees Dijsselbloem op alles wat onder zijn leiding al is bereikt. "De eurozone staat er beter voor'' schreef hij. Hij duidde onder meer op de succesvolle afronding van de steunprogramma's voor Spanje, Ierland en Portugal en de rol van de eurozone bij de vorming van de Europese bankenunie.

Nu is de tijd voor volgende stappen, stelde Dijsselbloem. Hij wil onder meer dat de eurogroep het eens wordt over een beperkt aantal structurele hervormingen die cruciaal zijn voor het functioneren van de muntunie. Hij doelde dan onder meer op onderwerpen als pensioensystemen en flexibiliteit van de arbeidsmarkt.

Luis de Guindos
Huidige functie: minister van Economische Zaken en Concurrentievermogen. Sinds 2011.

Loopbaan: studeerde economie in Madrid. staatssecretaris tussen 2002 en 2004 in de regering van José Maria Aznar. In 2006 werd hij adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, tot het concern ineen klapte. Daarna werkte hij tot zijn ministerschap onder meer bij accountantsfirma PricewaterhouseCoopers.

De Guindos ontpopte zich de afgelopen maanden als fel tegenstander van souplesse tegenover Griekenland. Spanje, en ook andere landen zoals Ierland, hebben zich altijd gehouden aan de afspraken met de schuldeisers en dus moet Griekenland dat eveneens, stelde hij.

In zijn sollicitatiebrief aan zijn collega-ministers wees De Guindos op de enorme uitdagingen die er zijn voor de eurozone, zoals het terugdringen van de hoge werkloosheid en het aanjagen van groei. "De eurozone heeft niet alleen een brandweerman nodig, maar een bouwer'', schreef de Spanjaard.

PSV meldt zich bij Vitesse voor Pröpper

PSV heeft Davy Pröpper van Vitesse al een tijdje op het oog. De middenvelder moet Georginio Wijnaldum, die gisteren bij Newcastle United tekende, gaan vervangen. De Eindhovenaren hebben zich eerder vandaag officieel bij Vitesse gemeld, dus een overgang lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn.

Mocht Vitesse akkoord gaan met de geboden transfersom, dan hoopt technisch manager Marcel Brands Pröpper binnen enkele dagen definitief binnen te hengelen. PSV streeft er namelijk naar om de voetballer nog aan te laten sluiten bij het trainingskamp in Evian.

Pröpper speelde in de afgelopen jaren 133 competitiewedstrijden in het shirt van Vitesse en maakte daarin vijftien goals. Vorige maand maakte de middenvelder zijn debuut bij het Nederlands eltal. Tijdens de oefeninterland tegen de Verenigde Staten (4-3) kwam hij als vervanger binnen de lijnen.

Halfjaarcijfers eisen aandacht beleggers op

De halfjaarcijferperiode komt komende week zowel in Europa als de Verenigde Staten op stoom. Mogelijk biedt dat beleggers enige welkome 'afleiding', na weken waarin hoofdzakelijk Griekenland de richting van de aandelenhandel bepaalde.

Het ziet evenwel ernaar uit dat het begin van de beursweek nog grotendeels in het teken zal staan van thema's die ook vorige week de toon zetten. Hoewel voortgang lijkt te zijn geboekt in het overleg tussen de Grieken en hun schuldeisers, is een definitief akkoord over nieuwe financiële noodsteun nog van veel onzekere factoren afhankelijk.

Verder komen maandag cijfers naar buiten over de economische groei, industriële productie en consumptie in China. Die zullen met extra aandacht worden bestudeerd omdat de Chinese aandelenmarkten de afgelopen weken forse klappen te verduren kreeg. Ook in de Verenigde Staten en Europa leidde dat tot onrust.

ASML
In Amsterdam is ASML woensdag het eerste grote beursgenoteerde bedrijf dat de cijfers over het tweede kwartaal naar buiten brengt. Verwacht wordt dat de Veldhovense chipmachinefabrikant de omzet en winst ongeveer op het niveau van een jaar eerder heeft weten te houden. Verder zullen beleggers gespitst zijn op de vooruitzichten voor de rest van het jaar.

Groothandel in voedingsmiddelen Sligro opent donderdag de boeken over de eerste jaarhelft. Het bedrijf heeft volgens analisten kunnen profiteren van economisch herstel, dat zich meestal vertaalt in meer horecabezoek. Ook de afhandelaar van internetbestellingen Docdata komt donderdag met kwartaalcijfers naar buiten. Vrijdag is de beurt aan beddenverkoper Beter Bed.

Banken
Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt komende week met cijfers over onder meer de internationale handel, de winkelverkopen en de arbeidsmarkt. Elders in Europa zullen met name inflatiecijfers, onder meer in Duitsland en Frankrijk, de aandacht trekken. Donderdag vergadert de Europese Centrale Bank (ECB).

In de VS komen vijf grote banken (Wells Fargo, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America en Citigroup) deze week met cijfers. Ook de technologiesector op Wall Street is met General Electric, Google, Intel, en Netflix goed vertegenwoordigd op de bedrijvenagenda. Verder staat een belangrijk economisch rapport van de Fed, het zogeheten Beige Book, op de rol.

Halfjaarcijfers eisen aandacht beleggers op
Halfjaarcijfers eisen aandacht beleggers op (Foto: ANP)

Irak krijgt lening voor wederopbouw

Irak krijgt een lening van 350 miljoen dollar (ruim 313 miljoen euro) van de Wereldbank om steden die zijn verwoest door Islamitische Staat (IS) te herbouwen. De bank heeft de lening voor vijftien jaar zondag toegezegd.

Sinds IS vorig jaar juni een snelle opmars maakte in Irak heeft de terreurgroep grote delen van het westen en noorden van het land in handen. Het Iraakse leger heeft inmiddels meerdere gebieden teruggewonnen. Het grootste succes is de herovering van de stad Tikrit. Veel steden zijn er echter slecht aan toe. Veel gebouwen en huizen zijn vernietigd en er liggen op veel plekken nog bommen die niet zijn afgegaan.

Het geld van de Wereldbank is bedoeld voor wederopbouw. Een van de voorwaarden voor de lening is dat de basisvoorzieningen snel worden hersteld.

Irak krijgt lening voor wederopbouw
Irak krijgt lening voor wederopbouw (Foto: ANP)

Europese titel voor BMX'er Twan van Gendt

BMX'er Twan van Gendt is zondag op superieure wijze Europees kampioen geworden. In Erp (Noord-Brabant) won de 23-jarige fietscrosser alle manches en finales.

Ook de Nederlanders Niek Kimmann en Niels Bensink bereikten in Erp de finale. Bensink won het zilver en Kimmann eindigde door een valpartij als laatste in de slotronde.

"Het is ontzettend mooi om in eigen land de Europese titel te veroveren", reageerde Van Gendt. "Deze overwinning is een mooie opsteker voor het wereldkampioenschap over twee weken."

Ook bij de vrouwen bereikten drie Nederlandse BMX'ers de finale. Laura Smulders, Merle van Benthem en Lieke Klaus hadden alle drie een matige start in het sterke deelnemersveld. Smulders pakte het brons door een fout van de concurrentie in de laatste bocht. Van Benthem werd vierde. Het goud was voor de Belgische Elke Vanhoof.

Europese titel voor BMX'er Twan van Gendt
Europese titel voor BMX'er Twan van Gendt (Foto: ANP)

Van Persie gearriveerd in Istanbul

Robin van Persie is zondagavond aangekomen in Istanbul waar hij een contract gaat tekenen bij de Turkse topclub Fenerbahçe. Op het vliegveld werd de spits opgewacht door honderden supporters die hem toezongen en vuurwerk afstaken. Zijn aankomst werd rechtstreeks uitgezonden door de televisiezender van de voetbalclub. "Ik kijk ernaar uit om zo snel mogelijk te kunnen trainen en spelen", reageerde de aanvoerder van het Nederlands elftal direct na de landing.

"Bedankt voor jullie warme welkom. Ik heb al veel meegemaakt maar dit is ongelofelijk. Ik hoop dat ik jullie blij kan maken", sprak hij de fans toe.

Van Persie komt van Manchester United waar hij van trainer Louis van Gaal steeds minder speelminuten kreeg.

Van Persie gearriveerd in Istanbul
Van Persie gearriveerd in Istanbul (Foto: ANP)

Djokovic: "Hier doe je het voor"

Novak Djokovic won zondag het tennistoernooi van Wimbledon. Het is voor de Serviër de kers op de taart, zei hij na afloop van zijn overwinning op Roger Federer. "Naar dit soort wedstrijden werk je heel je leven toe. Je stelt je voor dat je op het centercourt staat met de beker in je handen." Dat deed Djokovic voor de derde keer, na zijn eerdere triomfen in 2011 en 2014.

Djokovic moest hard vechten voor zijn overwinning. "Je weet dat Roger niets cadeau zal doen en dat hij op de belangrijkste momenten zijn beste spel laat zien. Dat zet de druk erop", vertelde hij. "Maar het is een grote eer om tegen hem te spelen."

Opvallend detail: Djokovic nam na het winnende punt een hap gras, zoals hij dat ook deed na zijn eerste twee titels. "Ik weet niet wat de terreinknecht heeft gedaan, maar het smaakte heerlijk", grapte hij.

Djokovic: hier doe je het voor
Djokovic: hier doe je het voor (Foto: ANP)

Man. City betaalt 49 miljoen pond voor Sterling

Aanvaller Raheem Sterling verruilt Liverpool voor Manchester City. Beide clubs hebben zondag een akkoord bereikt over de afkoopsom voor de twintigjarige international. Volgens de BBC gaat het om een bedrag van 49 miljoen pond (circa 68 miljoen euro). Sterling moet zelf nog overeenstemming met The Citizens bereiken over zijn contract en dient ook nog een medische keuring te ondergaan.

Liverpool wees in juni twee keer een bod van Manchester City op Sterling af. Zijn contract bij Liverpool heeft een looptijd tot medio 2017. Hij sloeg eerder een salarisverhoging naar 100.000 pond per week in Liverpool af.

Sterling, geboren in Kingston op Jamaica, belandde in 2010 bij Liverpool. Zijn jeugdjaren bracht hij door bij Queens Park Rangers. Sterling wordt als één van de grootste talenten in Europa gezien.

ManCity betaalt 49 miljoen pond voor Sterling
City betaalt 49 miljoen pond voor Sterling (Foto: ANP)

Doden bij explosie vuurwerkfabriek China

Zeker vijftien mensen zijn in China omgekomen bij een explosie in een illegale vuurwerkfabriek. Het depot in de provincie Hebei in het noorden van China ontplofte zondagochtend. Daarbij zijn ook meer dan een tiental gewonden gevallen.

Door de explosie zijn ramen van huizen in de omgeving vernield. De ontploffing was krachtig genoeg om ook ruiten van een meelfabriek 1 kilometer verderop te laten breken.

Doden bij explosie vuurwerkfabriek China
Doden bij explosie vuurwerkfabriek China (Foto: ANP)

Paus eist einde van uitbuiting en manipulatie

Paus Franciscus heeft zondag vlak bij Asunción in Paraguay voor één miljoen mensen de laatste mis van zijn rondreis door Zuid-Amerika opgedragen. De 78-jarige kerkvorst eiste het einde van uitbuiting en onderdrukking in de wereld. De mensheid moet van een logica van overheersing, onderdrukking en manipulatie overgaan naar een "logica van opnemen, ontvangen en verzorgen".

Voor de mis vlak bij de hoofdstad van Paraguay bezocht de paus opnieuw een sloppenwijk. Aan de oevers van de rivier de Paraguay wonen circa 100.000 mensen die regelmatig zijn blootgesteld aan overstromingen.

In ruim een week in Zuid-Amerika heeft Franciscus naast Paraguay Ecuador en Bolivia aangedaan.

Paus eist einde van uitbuiting en manipulatie
Paus eist einde van uitbuiting en manipulatie (Foto: ANP)

Brandje in oven afvalverwerker Moerdijk

In de oven van een afvalverwerker in Moerdijk heeft zondagmiddag een kleine brand gewoed. Het vuur was snel onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen, aldus de veiligheidsregio.

De brand bij afvalverwerker Attero ontstond door het verbranden van hydraulische olie. De rook is niet naar buiten gekomen, dus zijn er geen gevolgen voor de omgeving.

Brandje in oven afvalverwerker Moerdijk
Brandje in oven afvalverwerker Moerdijk (Foto: ANP)

Drone komt neer bij landingsbaan Schiphol

Een Bulgaar is zondag opgepakt omdat hij een drone heeft laten vliegen bij een landingsbaan van Schiphol. Hij verloor de controle over het toestel, dat naast de baan neerkwam. Volgens de politie heeft het vliegverkeer geen last gehad van de actie van de man en was er geen direct gevaar voor bemanningsleden en passagiers.

De drone-vlieger, een 22-jarige vrachtwagenchauffeur, moet een boete van 500 euro betalen. Het is niet bekend bij welke landingsbaan hij vloog en of die op dat moment in gebruik was. Drones mogen in de wijde omgeving van Schiphol niet vliegen.

Drone komt neer bij landingsbaan Schiphol
Drone komt neer bij landingsbaan Schiphol (Foto: ANP)

Eurotop geschorst om te zoeken naar compromis

De speciale top van de eurolanden zondag in Brussel over de voorwaarden voor nieuwe Griekse steun is geschorst. De onderbreking moet de deelnemende staatshoofden en regeringsleiders de mogelijkheid geven in onderlinge gesprekken tot een compromis te komen.

Dat maakte een woordvoerder van de voorzitter van de top, Donald Tusk, rond 18.20 uur bekend. De Griekse premier Alexis Tsipras zit aan tafel met onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande. Merkel stelt zich hard op richting Athene, Hollande is soepeler.

Eurotop geschorst om te zoeken naar compromis
Eurotop geschorst om te zoeken naar compromis (Foto: ANP)

Mollema vindt verlies vrij groot

De wielerploeg van Bauke Mollema, Trek Factory Cycling, verloor in de ploegentijdrit van zondag in de Tour de France bijna anderhalve minuut op BMC. "Dat is vrij veel. Ik had rond de minuut verlies verwacht. Maar veel concurrenten voor het klassement zitten nog bij ons in de buurt", zei de Nederlandse kopman achteraf. Zijn team werd elfde.

Vooraf wist hij dat zijn ploeg tijd zou verliezen op de specialisten, zoals BMC, Sky en Movistar. Zeker na het verlies van Fabian Cancellara, die uitviel in de derde etappe na een zware valpartij, was de hoop op een goede klassering vervlogen. "We hebben afgezien en alles gegeven. Maar ik had wel verwacht dat we in de middenmoot zouden eindigen. Cancellara is onze beste tijdrijder en hij maakt lange beurten. Maar ik denk dat we het goed hebben opgevangen."

Over zijn eigen optreden was Mollema redelijk te spreken. "Het was niet super, ik moest er wel even inkomen. Maar daarna kon ik mijn beurten op kop wel goed doen en had ik op de slotklim nog wat over." Vol bewondering sprak hij over zijn Belgische ploeggenoot Stijn Devolder. "Hij heeft op die klim zeker een kilometer op kop doorgetrokken. Omdat Markel (Irizar) niet meer kon volgen, moest Stijn ook nog als vijfde man mee tot de finish. Hij was wellicht onze sterkste man vandaag."

Mollema vindt verlies vrij groot
Mollema vindt verlies vrij groot (Foto: ANP)

Djokovic prolongeert Wimbledon-titel

Novak Djokovic heeft zondag zijn titel op het tennistoernooi van Wimbledon geprolongeerd. In de eindstrijd van het Londense grandslam was de Serviër met 7-6 (1) 6-7 (10) 6-4 6-3 te sterk voor Roger Federer. Het was voor Djokovic zijn derde Wimbledon-eindzege.

Vooral in de eerste twee sets van de partij, die halverwege even stil lag vanwege een regenbui, zaten beide tennissers dicht bij elkaar in de buurt. In het eerste bedrijf slaagden de kemphanen er niet in een beslissende break te plaatsen, ondanks de twee setpoints die Federer bij een stand van 6-5 op de service van Djokovic kreeg. In de tie-break was de Serviër daarna veel te sterk.

De tweede set was een klassieker. De elfde game, die tien minuten duurde en waarin Djokovic na vier deuces zijn service hield, was ijzingwekkend spannend. De tie-break was zo mogelijk nog zenuwslopender. Het niveau was torenhoog en Federer won de beslissende game met 12-10, na in totaal niet minder dan zeven setpoints van Djokovic te hebben weggewerkt.

Daarna verloor Federer - met liefst 35 fouten aanzienlijk minder scherp dan in zijn magistrale halvefinaleduel vrijdag tegen Andy Murray - zijn grip op de partij. Djokovic brak hem vlak voor de regenpauze, genoeg voor de overwinning in de derde set. De nummer één van de wereld speelde op de toppen van zijn kunnen en strafte elke fout van Federer genadeloos af. In de laatste set vocht Federer voor wat hij waard was, maar twee breaks (in de vijfde en in de laatste game) werden hem fataal.

Djokovic won dit jaar ook de Australian Open. De Wimbledon-titel is de negende grandslamzege van zijn carrière.

Novak Djokovic voor de derde keer de beste op het gras van Wimbledon. (PRO SHOTS/Action Images)
Novak Djokovic voor de derde keer de beste op het gras van Wimbledon. (PRO SHOTS/Action Images)

Tour 1980: Oosterbosch soleert naar zege

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Na bijna een week van zware en lange etappes was de achtste rit relatief eenvoudig. Een vlakke rit van Flers naar Saint-Malo over slechts 164 kilomter. De Raleigh-ploeg had er na de twee zeges van een dag eerder weer zin in, ditmaal zat tourdebutant Bert Oosterbosch mee in de kopgroep.

Naast Oosterbosch bestond de kopgroep uit Didi Thurau, Christian Levavasseur, Roger Legeay en Ludo Delcroix. Het gat met het peloton werd nooit groot, maar toch slaagde het er maar moeizaam in het gat met de kopgroep dicht te rijden. Oosterbosch wist dat hij de zwakste sprinter was en het dus solo moest proberen.

Op tien kilometer van de finish reageerde Oosterbosch op een demarrage van Thurau. Nadat hij de Duitser had bijgehaald ging hij er direct zelf vandoor en de rest kan de kopgroep keek vooral naar elkaar. Oosterbosch reed solo naar de finish en zorgde daarmee voor de zesde Nederlandse ritzege van 1980. Achter hem haalde het peloton de overige vluchters nog wel bij waarna Sean Kelly de sprint won. Die had helaas niet in de gaten Oosterbosch er nog voor reed en kwam juichend over de streep.

Verder was er ook update over de knieblessure van Bernard Hinault. Het ging duidelijk beter en hij had er minder last van dan een dag eerder. "In de laatste omlopen, toen ik bijna alleen aan de leiding heb gereden, had ik nog wel wat last, maar dat was niets in vergelijking met donderdag."

Uitslag 8e etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Bert Oosterbosch (Ned) Ti - Raleigh 4:21'04"
2. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral + 00'13"
3. William Tackaert (Bel) DAF Trucks + 00'13"
4. Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh + 00'13"
5. Guido Van Calster (Bel) Splendor - Admiral + 00'13"
6. Klaus-Peter Thaler (Dui) Teka - Campagnolo + 00'13"
7. Yvon Bertin (Fra) Renault + 00'13"
8. Benny Vermeulen (Bel) Boston - Ifi + 00'13"
9. Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 00'13"
10. Jacques Osmont (Fra) Boston - Ifi + 00'13"

Klassement na de 8e etappe:

# Naam Ploeg Tijd
1 Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke 40u34'39"
2 Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 02'20"
3 Bernard Hinault (Fra) Renault + 03'56"
4 Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 05'56"
5 Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 05'59"
6 Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 06'20"
7 Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 06'41"
8 Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 07'24"
9 Patrick Bonnet (Fra) Renault + 09'16"
10 Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 09'16"

Gezeur om klassieke Al Jolson op North Sea Jazz

Ophef op sociale media over beelden die bij het North Sea Jazz-festival zijn vertoond. Op een scherm was te zien hoe zanger Al Jolson eind jaren 20 het nummer 'Mammy' vertolkte, met zijn gezicht geschminkt als zogenaamde Blackface. De vertolking is wereldberoemd, hoewel in deze tijd inmiddels omstreden, en dat tijdsbeeld tonen is natuurlijk not done in een land waar tegenwoordig het hele jaar door over Zwarte Piet wordt gediscussieerd.

Zanger Al Jolson (1886-1950) brak in 1927 door met zijn optreden in de film The Jazz Singer. Het was de eerste film met geluid die een groot commercieel succes had. Jolson wordt gezien als iemand die Afro-Amerikaanse muziek introduceerde bij een blank publiek. Hoewel hij zich schminkte als Blackface, zette hij zich al sinds 1911 in tegen discriminatie. Toch wordt hij door nieuwe generaties slachtoffers nog steeds beschuldigd van vuig racisme.

Beelden van Jolson waren op een scherm te zien tijdens de opening van het muziekfestival in Rotterdam. Uiteraard zijn de beelden tegen het zere been van veel anti-Zwarte Piet-activisten. Ze zagen hun kans schoon om de 'schandalige' vertoning aan de kaak te stellen en de link te leggen met Zwarte Piet. Gebruikelijke kopstukken als Quinsy Gario en Anousha Nzume lieten zich er over uit.

Uiteraard zijn er activistjes die zoals gebruikelijk meteen in het 'racisme'-roepen zijn geschoten. De organisatie heeft (nog) niet gereageerd op het hoe en waarom van de beelden. NPO Cultura, het digitale themakanaal dat volop live-muziek van North Sea Jazz laat zien, zou hebben laten weten dat ze geen beelden van Jolson in hun samenvatting hebben opgenomen. 

Transferoverzicht: FC Utrecht, Vitesse en Monaco actief

Ook de laatste dagen zijn er verschillende transfers geweest in Nederland en in het buitenland. FC Utrecht haalt twee verrassende versterkingen binnen uit het buitenland, een back komt over van Lyon en een middenvelder uit het reserveteam van Bayern Munchen. Ook Vitesse haalt weer twee spelers uit het buitenland, opnieuw worden er twee spelers van Chelsea gehuur. AS Monaco raakte hun belangrijke middenvelder Carrasco kwijt, maar haalde hiervoor ook spelers terug. Hieronder het overzicht:

Transfers Nederland

Speler Van Naar
Yves de Winter AZ Sint Truidense
Ben Sahar Willem II Hapoel Beer-Sheva
Fatih Turan Fortuna Sittard Boluspor
Bruno Appels FC Den Bosch Verbroedering Geel
Louis Nganioni (Huur) Olympique Lyon FC Utrecht
Nathan Chelsea Vitesse
Isaiah Brown Chelsea Vitesse
Rico Strieder Bayern Munchen FC Utrecht
Georginho Wijnaldum PSV Newcastle
Erwin Mulder Feyenoord sc Heerenveen
Adnane Tighadouini NAC Breda Malaga CF

Transfers buitenland

Speler Van Naar
Souza Sao Paulo Fenerbahce
Bryan Ruiz Fulham Sporting Lissabon
Samuel Eto'o Sampdoria Antalyaspor
Dolly Menga (Huur) Sporting Braga Tondela
Sammy Ameobi (Huur) Newcastle United Cardiff
Toby Alderweireld Atletico Madrid Tottenham Hotspur
Kevin Trap Eintracht Frankfurt Paris Saint-Germain
Uffe Bech FC Nordsjaelland Hannover 96
Osvaldo Al-Ahli Fluminense
Alef AA Ponte Preta Sporting Braga
Jorge Martinez (Huur) Juventus Juventud
Asamoah Gyan Al-Ain SIPG
Luca Marrone (Huur) Juventus Carpi
Matos (Huur) Fiorentina Carpi
Steven N'Zonzi Stoke City Sevilla
Edu Jeonbuk HB China Fortun
Emmanuel Emenike (Huur) Fenerbahce Al-Ain FC
Birkir Bjarnason Pescara FC Basel
Luis Pedro Cavanda Lazio Roma Trabzonspor
Cristiano Piccini Fiorentina Real Betis
Matias Silvestre Internazionale Sampdoria
Mark Bunn Norwich City Aston Villa
Delvin N'Dinga (Huur) AS Monaco Lokomotiv Moskou
Diogo Figueiras (Huur) Sevilla Genoa
Yannick Ferreira Carrasco AS Monaco Atletico Madrid
Ivan Cavaleiro Benfica AS Monaco
Adama Traore LOSC Lille AS Monaco
Yohan Cabaye Paris Saint-Germain Crystal Palace
Idrissa Gueye LOSC Lille Aston Villa
Angelo Ogbonna Juventus West Ham United
Davide Zappacosta Atalanta Torino
Daniele Baselli Atalanta Torino
Shay Given Aston Villa Stoke City
Marco van Ginkel (Huur) Chelsea Stoke City
Nabil Ghilas (Huur) Porto Levante
Bebe (Huur) Benfica Rayo Vallecano
Bastian Schweinsteiger Bayern Munchen Manchester United
Frederik Sorensen Juventus FC Koln
Emiliano Insua Atletico Madrid VfB Stuttgart
John Guidetti Manchester City Celta de Vigo
Stephan El Sharaawy AC Milan AS Monaco

Assassin's Creed Syndicate stripboekanimatie vat verhaal samen

Ubisoft pakt wederom groots uit om gamers lekker te maken voor de nieuwste telg uit de Assassin's Creed-familie. F. Gary Gray, regisseur van onder andere Friday, Straight outta Compton en The Italian Job, is van stal gehaald om een indrukwekkende animated short in elkaar te draaien voor Assassin's Creed Syndicate.

Waar Ubisoft vorig jaar Rob Zombie nog strikte voor een trailer van Assassin's Creed Unity, zijn het dit keer F. Gary Gray en Pop Mhan die ons een pareltje van een trailer voorschotelen. In het tot leven gewekte stripboek wordt de wereld van Syndicate uiteengezet en krijgen enkele sleutelfiguren een keurige introductie, waaronder de tweeling - en tevens hoofdpersonen - Jacob en Evie Frye.

Assassin's Creed Syndicate staat op de planning voor Xbox One en PlayStation 4 op 23 oktober dit jaar. De pc-versie volgt wat later. De vorige generatie consoles heeft pech.

Omar Sharif in Caïro begraven

Onder grote publieke belangstelling is Omar Sharif zondag in Caïro begraven. De doodskist van de acteur was tijdens de rouwdienst gehuld in een Egyptische vlag. Onder de honderden aanwezigen waren naast vrienden en familie ook fans en andere acteurs.

Omar Sharif was vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Hij werd beroemd door zijn rollen in de Hollywood-films Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965) en Funny Girl (1968). Hij werd genomineerd voor een Oscar en won drie keer een Golden Globe Award.

Omar Sharif in Caïro begraven
Omar Sharif in Caïro begraven (Foto: ANP)

Citadel van Aleppo deels ingestort

De beroemde dertiende-eeuwse citadel van Aleppo in Syrië is zondag deels vernietigd na een bomexplosie zondagochtend. Delen van de muren van het fort zijn ingestort, aldus het Observatorium voor de Mensenrechten.

De citadel is in handen van het Syrische regeringsleger. Die gebruikt hem als basis voor militairen. Het leger en rebellen tegen de regering van president Bashar al-Assad zijn al jaren met elkaar in gevecht in de strijd om Aleppo. Het is onduidelijk wie de bomexplosie van zondag heeft veroorzaakt. De regering beweert dat rebellen de bom hebben laten afgaan in een tunnel onder de citadel, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De burgeroorlog in Syrië begon in maart 2011 toen rebellen in opstand kwamen tegen het regime van Assad. Sindsdien zijn al meer dan 230.000 mensen omgekomen. Steden zoals Aleppo zijn grotendeels vernietigd door onder meer luchtaanvallen van de Syrische overheid. De strijd om Aleppo is begin juli weer opgelaaid toen rebellen een offensief begonnen tegen de troepen van Assad.

Citadel van Aleppo deels ingestort
Citadel van Aleppo deels ingestort (Foto: ANP)

'Deal over Iraans atoomprogramma bijna rond'

De onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma in Wenen zijn bijna rond en de onderhandelaars willen maandag een akkoord bekendmaken. Dat hebben twee anonieme diplomaten die betrokken zijn bij de onderhandelingen gezegd tegen persbureau AP.

Iran en de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland praten al jaren over een inperking van het Iraanse atoomprogramma. Volgens de bronnen wordt de voorlopige overeenkomst eerst naar de regeringen van de onderhandelingspartners gestuurd voor goedkeuring. Als iedereen zich in de tekst van de deal kan vinden wordt hij maandag officieel bekendgemaakt, aldus de diplomaten.

De overeenkomst zou voorzien in de inperking van het Iraanse atoomprogramma, in ruil voor verlichting van de internationale sancties tegen Iran. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei zondag dat er nog een paar 'lastige punten' over zijn maar voegde eraan toe dat er 'serieuze beslissingen zijn genomen'. Kerry zei tot tweemaal toe 'hoopvol' te zijn en gaf aan zaterdag een 'erg goede bespreking' te hebben gehad met zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif.

Ook de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius was voorzichtig optimistisch. "Ik hoop dat we eindelijk de laatste fase van de onderhandelingen ingaan", zei Fabius.

Warcraft-filmtrailer in november, nieuwe character art getoond

Duncan Jones, regisseur en co-schrijver van de aankomende Warcraft-film, heeft op Twitter aangegeven dat fans nog even geduld moeten opbrengen voor de trailer. In november kunnen we de eerste beelden verwachten.

Hoewel Jones eerder deze week aangaf dat Warcraft bijna af is, is de uiteindelijke release pas in de zomer van 2016. De trailer daarentegen mogen we komende november aanschouwen.

Jones zelf woonde Comic-Con bij om zijn film te promoten. Er werd onder andere filmposter-art getoond en een 'VR-trailer' bekendgemaakt van de Warcraft-film. De VR-trailer is te bekijken met Google's low-budget VR headset Cardboard, maar kan ook met smartphones (iOS en Android) bekeken worden. De VR-trailer, waarin een 360 graden weergave wordt gegeven van de Stormwind-regio vanaf de rug van een Gryphon, is te downloaden via de Legendary Pictures-app van de studio.

Warcraft komt op 10 juni 2016 in de bioscoop.

BMC wint ploegentijdrit, Froome blijft in gele trui

BMC heeft de ploegentijdrit gewonnen in de Tour de France. De ploeg met kopman Tejay Van Garderen was in de lastige rit naar Plumelec 0,62 seconden sneller dan het Team Sky van topfavoriet Chris Froome. De Brit bleef wel in het bezit van de gele leiderstrui.

De strijd om de dagzege ging zoals verwacht tussen de ploegen van de diverse kanshebbers voor het eindklassement. Het Astana van Vincenzo Nibali was de eerste die aan de bak moest van de favorieten en zetten de tot dan toe snelste tijd neer. Movistar (met Nairo Quintana en Alejandro Valverde) had de ploegentijdrit beter ingedeeld en pakten in het tweede deel tijd op zowel Tinkoff-Saxo als Astana.

De Spaanse formatie lag op het eerste en tweede tussenpunt wel achter op BMC en Sky, die tot twee keer toe dezelfde tijd reden. Bij dat tweede tussenpunt had Movistar hun achterstand al gehalveerd en de winnaar zou op de twee kilometer lange slotklim bepaald worden. BMC hield op de streep vier seconden voorsprong op Movistar, maar moest nog wachten tot de laatste ploeg binnenkwam.

Sky was aan de voet van de slotklim vijf seconde sneller dan BMC, maar de mannen van Froome bleken op de klim zelf de benen niet meer te hebben. Ze verloren net genoeg tijd om de ritzege aan BMC over te moeten laten. Het verschil was echter miniem; 0,62 seconden.

LottoNL-Jumbo verloor al vrij snel Laurens ten Dam en Bram Tankink, maar zette toch een knappe negende tijd neer op 1.14 minuut van BMC. Daarmee won Robert Gesink tijd op de meeste directe concurrenten voor een top tien plek. Daarbij won hij ook tijd op Bauke Mollema, die met zijn ploeg Trek elf seconden achter Lotto eindigde.

Uitslag negende etappe

# Ploeg Tijd
1. BMC 32' 15''
2. Team Sky + 00' 01''
3. Movistar + 00' 04''
4. Tinkoff-Saxo + 00' 28''
5. Astana + 00' 35''
6. IAM Cycling + 00' 38''
7. Etixx-Quick-Step + 00' 45''
8. Lampre-Merida + 00' 48''
9. LottoNL-Jumbo + 01' 14''
10. AG2r + 01' 24''

Koenders verwelkomt eerste stap akkoord Libië

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) verwelkomt de eerste stap die is gezet om een akkoord over een eenheidsregering in Libië te bereiken. Zaterdagavond sloot een aantal Libische delegaties in het Marokkaanse Skhirat een principeakkoord over de vorming van een regering van nationale eenheid. De groep die de hoofdstad Tripoli controleert, doet er echter niet aan mee.

In het Noord-Afrikaanse land zijn sinds de zomer van 2014 twee rivaliserende regeringen actief. Koenders benadrukte zondag het belang van de deelname van alle betrokken partijen aan een akkoord. "Dit is pas een eerste stap in een lang proces om Libië weer stabiel te maken", aldus de bewindsman.

Libië is notoir instabiel sinds de dood van dictator Muammar Kaddafi in 2011.

Koenders verwelkomt eerste stap akkoord Libië
Koenders verwelkomt eerste stap akkoord Libië (Foto: ANP)

Vijf minuten gameplay van Trackmania Turbo

Tijdens E3 werd al bekend dat er een nieuwe Trackmania aan zit te komen, genaamd Trackmania Turbo. Wij gaven al even een voorproefje met de preview afgelopen week en er zijn inmiddels wat meer gameplaybeelden uitgebracht.

Trackmania Turbo komt, in tegenstelling tot zijn recente voorgangers, ook uit voor consoles. De laatste Trackmania-game die op een console (Wii) uitkwam was Trackmania: Build to Race. Trackmania Turbo komt in november uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Van Gerwen, Van der Voort en Klaasen in kwartfinale European Darts Open

Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Jelle Klaasen hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van de European Darts Open. Het toernooi in het Duitse Düsseldorf is het zesde toernooi van de Euro Tour. 

Van Gerwen had geen enkele moeite met Johnny Haines. Met een gemiddelde van 101,47 werd het 6-1 voor de Brabander. Van der Voort won met dezelfde cijfers van Justin Pipe. Klaasen gunde zijn tegenstander Devon Petersen helemaal geen leg en won met 6-0. Klaasen won vorige week zijn eerste PDC-toernooi in bijna acht jaar en zet zijn goede vorm in Düsseldorf. 

Het darten gaat vanavond verder. Van Gerwen speelt tegen Alan Norris, Van der Voort treft James Wade en Klaasen mag aanttreden tegen Robert Thornton. Ook de halve finales en finale worden vanavond gespeeld. 

Uitslagen achste finales European Darts Open

Michael van Gerwen (1) 6-1 Johnny Haines
Alan Norris 6-5 Mervyn King (9)
Brendan Dolan (5) 6-4 Terry Jenkins (12)
Kim Huybrechts (13) 6-4 Michael Smith (4)
James Wade (2) 6-4 Mark Webster
Vincent van der Voort (7) 6-1 Justin Pipe (10)
Robert Thornton (11) 6-3 Simon Whitlock (6)
Jelle Klaasen 6-0 Devon Petersen 

Kwartfinales vanaf 19.00 uur

Michael van Gerwen v Alan Norris
Brendan Dolan v Kim Huybrechts 
James Wade  v Vincent van der Voort
Robert Thornton  v Jelle Klaasen

Merkel: geen akkoord tegen elke prijs

Duitsland wil geen akkoord over Griekenland tegen elke prijs. Dat stelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag voor een top in Brussel over de Griekse crisis.

Ze sprak over een extreem moeilijke situatie. Aan de ene kant is de economische situatie in Griekenland verslechterd. Aan de andere kant zijn de belangrijkste "valuta" met de Grieken verloren gegaan: "Vertrouwen en betrouwbaarheid", aldus Merkel.

De Duitse regeringsleider verwacht ,,hard overleg". De voordelen voor een akkoord over financiële steun moeten opwegen tegen de nadelen, zowel voor de toekomst van Griekenland als voor de eurozone, stelde ze.

Frankrijk, dat zich soepeler opstelt richting Athene, zal er ,,alles aan doen om een akkoord te bereiken dat Griekenland in de eurozone houdt". President Francois Hollande sprak zich nadrukkelijk uit tegen een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone, zoals van Duitse kant zou zijn gesuggereerd. Dat is een Europa dat achteruit gaat en niet vooruit, zei Hollande.

Merkel: geen akkoord tegen elke prijs
Merkel: geen akkoord tegen elke prijs (Foto: ANP)

Rondvaartboten vastgelopen in Waddenzee

In de Duitse Waddenzee in Nordfriesland zijn zaterdag twee rondvaartboten vastgelopen. Reddingsdiensten moesten er aan te pas komen om de in totaal 300 passagiers in veiligheid te brengen. Dat heeft de Duitse reddingsmaatschappij DGzRS zondag bekendgemaakt.

Een schip, de 42 meter lange Adler Express met 230 mensen aan boord, was op weg van het eiland Amrum naar het eiland Hooge toen het buiten de vaargeul raakte. Een andere rondvaartboot, de Hauke Haien, schoot te hulp, maar ook die belandde op een zandbank.

Uiteindelijk werden de passagiers met behulp van drie andere boten van zee gehaald door de reddingsdiensten. Niemand raakte gewond. Toen het 's avonds vloed werd, konden de boten zich op eigen kracht losmaken.

De rondvaartboten varen onder meer naar zandbanken met zeehonden en attracties op de eilanden, zoals musea.

Rondvaartboten vastgelopen in Waddenzee
Rondvaartboten vastgelopen in Waddenzee (Foto: ANP)

Schutter van Ansbach blijkt psychotisch

De man die vrijdag in de buurt van het Zuid-Duitse Ansbach twee willekeurige mensen doodschoot, lijdt aan een acute psychose en "bizarre waandenkbeelden". Dit heeft de politie van Beieren zondagmiddag laten weten na psychiatrisch onderzoek. Verder is over het motief van de werkloze verpleger niets bekend.

De 47-jarige man schoot vanuit zijn cabrio eerst een 82-jarige vrouw voor haar huis neer en daarna een 72-jarige man op een fiets. Dat gebeurde in korte tijd in de gehuchten Tiefenthal en Rammersdorf. Beide slachtoffers overleden ter plekke. De man zit vast op verdenking van moord.

Schutter van Ansbach blijkt psychotisch
Schutter van Ansbach blijkt psychotisch (Foto: ANP)

Rusland overweegt steun aan Griekenland

Rusland overweegt om zeer binnenkort te beginnen met rechtstreekse energieleveranties aan Griekenland. Dit heeft minister van Energie Aleksandr Novak zondag gezegd. Het is het eerste concrete en openbare Russische hulpaanbod aan Griekenland. Moskou zou direct gas kunnen leveren aan het EU-land.

Tot nu toe had Rusland volgehouden dat de financiële crisis om Griekenland binnen de EU moet worden opgelost. Vrijdag al maakte president Vladimir Poetin een opening door te zeggen dat Rusland ondanks eigen economische problemen nog steeds in staat is om andere landen te helpen.

Rusland overweegt steun aan Griekenland
Rusland overweegt steun aan Griekenland (Foto: ANP)

Eurogroep afgelopen: "We zijn ver gekomen''

De vergadering in Brussel van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) over het noodlijdende Griekenland is afgelopen. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem stelde zondagmiddag dat hij en zijn collega's "ver zijn gekomen".

Het is nu de beurt aan de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden om zich over de redding van Griekenland te buigen. Volgens Dijsselbloem zijn er nog wel een aantal grote kwesties onopgelost. Hij wilde niet zeggen welke zaken nog open zijn. Het is nu aan de leiders om definitief de knoop door te hakken, zo stelde hij. Dijsselbloem schuift ook aan bij het topoverleg in Brussel, dat kort na 16.00 uur begon.

De Grieken moeten nog aan de bak, voordat onderhandelingen over nieuwe financiële hulp kunnen beginnen. De Finse minister van Financiën, Alexander Stubb, zei dat de Grieken uiterlijk woensdag al een aantal hervormingen moeten hebben voorgelegd aan het eigen Griekse parlement.

Ook moeten de Grieken stappen zetten met de oprichting van een fonds voor de verkoop van overheidsbezittingen. En daarnaast moet Athene een aantal hervormingen verder aanscherpen. Stubb had het over een "goed voorstel".

Eurogroep afgelopen: ,,We zijn ver gekomen''
Eurogroep afgelopen: ,,We zijn ver gekomen'' (Foto: ANP)

Zwaar ongeval bij finish WSR

Vanochtend kwam voor Roberto Merhi en Nicholas Lafiti de World Series-race op de Oostenrijkse Red Bull Ring op een spectaculaire wijze aan een eind. Merhi remde na het passeren van de finish hevig af, waarna de nog vechtende Lafiti hem niet meer kon ontwijken en met een enorme klap tegen hem aan reed. Beide coureurs konden na het incident ongedeerd uitstappen.

De wedstrijdleiding legde Merhi na het incident een tijdstraf op van twintig seconden, waardoor hij van de vierde naar de elfde plaats degradeerde, en een uitsluitsel voor race twee. Later verklaarde hij dat hij een probleem met de ophanging had en daarom naar rechts stuurde.


Zwaar ongeval bij finish WSR (Bron: Youtube)

Van der Breggen wint Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft de Giro Rosa gewonnen. In de slotetappe naar San Domenico di Varzo verdedigde de Nederlandse wielrenster met succes de roze leiderstrui, die ze veroverde in de tijdrit van zaterdag. De laatste etappe in de Giro d'Italia voor vrouwen werd gewonnen door Mara Abbott uit de Verenigde Staten.

Van der Breggen werd in de laatste etappe op zondag tweede op de slotklim. Aan de voet van die klim spatte het peloton uiteen en viel een kopgroep van twaalf vrouwen vooraan uit elkaar. Van der Breggen moest op de weg naar boven de Amerikaanse oud-winnares van de wedstrijd, die toen nog de Giro d'Italia Internazionale Femminile heette, voor zich dulden.

De Nederlandse wielrenster van Rabo-Liv volgt met haar zege Marianne Vos op als eindwinnaar in de wielerwedstrijd. Zij was er niet bij vanwege een blessure. Van der Breggen fietste een constante ronde en werd al met al in tien etappes twee keer tweede, een keer derde en twee keer vierde. Alleen de individuele tijdrit wist ze met overmacht te winnen.

Van der Breggen werd eerder dit jaar al Nederlands kampioenschap tijdrijden. Op de Europese spelen in Bakoe werd ze derde op die discipline. In totaal boekte ze negen rit- of eindzeges dit jaar, waaronder de Omloop het Nieuwsblad en de Waalse Pijl. Vorig jaar werd ze derde in de Giro.

Van der Breggen wint Giro Rosa
Van der Breggen wint Giro Rosa (Foto: ANP)

Griekenland bereid tot 'eerlijk' compromis

Griekenland is bereid tot een "eerlijk" compromis. Dat verklaarde de Griekse premier Alexis Tsipras zondag kort voor een Europese top over het jongste Griekse verzoek om internationale steun.

Tsipras achtte een akkoord op de top mogelijk als "alle partijen dat willen."De Europeanen willen een verenigd, geen verdeeld Europa, zei hij.

Griekenland bereid tot 'eerlijk' compromis
Griekenland bereid tot 'eerlijk' compromis (Foto: ANP)

Nederlander dood na botsing Duitse ambulance

Een Nederlandse automobilist is in Duitsland om het leven gekomen na een aanrijding met een ambulance. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag in de plaats Höxter, ten zuiden van Hannover. De 23-jarige Nederlander raakte bekneld in zijn auto en stierf ter plekke. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Dat meldde de Duitse politie zondag. De ambulance was met zwaailichten onderweg. Achterin zaten een arts, een verpleger en een patiënt. De arts en de patiënt raakten zwaargewond, de verpleger en de ambulancechauffeur liepen lichte verwondingen op.

Nederlander dood na botsing Duitse ambulance
Nederlander dood na botsing Duitse ambulance (Foto: ANP)

Van Persie zondagmiddag in Istanbul

Fenerbahçe twijfelt niet meer aan de komst van Robin van Persie. De Turkse topclub meldt op zijn website dat de Nederlandse international zondagmiddag in Istanbul aankomt. Naar verwachting zal hij dan een contract ondertekenen.

Voorzitter Aziz Yildirim stelde zaterdag al dat de transfer zo goed als rond was. "We hebben hard gewerkt. Manchester United heeft ons vijf faxen verstuurd en we hebben er zes teruggestuurd. Er is een akkoord bereikt", meldde hij aan journalisten.

De club waar Dirk Kuyt de afgelopen jaren speelde, bevestigde eerder deze week al de onderhandelingen over de transfer van Van Persie.

Beroemde operazanger Jon Vickers (88) overleden

De Canadese tenor Jon Vickers, die wordt beschouwd als een van de grootste operazangers van de twintigste eeuw, is overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer en was 88 jaar. Dat heeft de BBC zondag gemeld.

Vickers, geboren in de prairieprovincie Saskatchewan, mocht eind jaren vijftig auditie doen voor het Londense Royal Opera House, maar verwierf pas echt faam in de jaren zestig. Toen maakte hij deel uit van de Metropolitan Opera in New York, het beroemdste operagezelschap in de Verenigde Staten.

In zijn dertig jaar lange carrière vertolkte hij hoofdrollen in opera's van onder anderen Wagner en Händel. Vicker werd vanwege zijn stem en zijn geloof ook wel ,,de tenor van God" genoemd. Hij won onder meer twee Grammy's en werd onderscheiden met een Canadese ridderorde.

Vanwege zijn christelijke opvattingen moest hij sommige rollen aan zich voorbij laten gaan. Dat gold bijvoorbeeld voor de romantische opera Tannhäuser. Die gaat over de gelijknamige kunstenaar wiens lust hem in conflict brengt met zijn religieus ingestelde verstand.

Vickers stopte in 1988.

Beroemde operazanger Jon Vickers (88) dood
Beroemde operazanger Jon Vickers (88) dood (Foto: ANP)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Duitsland

Marc Marquez heeft met overmacht de Grand Prix van Duitsland in de MotoGP gewonnen. De regerend wereldkampioen was op de Sachsenring ongenaakbaar en won alweer zijn 21e race in de MotoGP. Het is al de zesde keer op rij dat Marquez wint op de Sachsenring, die eerder ook in de Moto3 en Moto2 al de beste was.

Bij de start wist Jorge Lorenzo de Honda's van Marquez en Dani Pedrosa te verrassen, met als gevolg dat Lorenzo de koppositie pakte. Valentino Rossi kwam vanaf plek zes voorbij Yonny Hernandez en Andrea Iannone en nam zijn positie in achter de drie koplopers. Het kwartet reed gedurende de volgende ronden langzaam maar zeker weg, waarna na vijf ronden de eerste aanvallen geplaatst werden. Rossi ging voorbij aan Pedrosa en pakte plek drie, terwijl Marquez een bocht later Lorenzo passeerde en de leiding pakte.

Voor Marquez leek het op dat moment al de beslissende move, want zijn voorsprong werd alsmaar groter. Lorenzo moest zich na een kort gevecht gewonnen geven tegen Yamaha-teamgenoot Rossi en ook Pedrosa ging voorbij aan Lorenzo. Halverwege de race pakte Pedrosa nog een positie terug door Rossi te passeren, maar Marquez was inmiddels al lang gevlogen.

Na de schermutselingen tussen Pedrosa en Rossi verdween de spanning uit de race. Marquez werd geen enkel moment meer bedreigd en reed naar zijn tweede overwinning van het jaar. Pedrosa reed alsmaar verder weg bij Rossi en werd tweede, voor de Italiaan. Lorenzo pakte de vierde plek en werd gevolgd door Andrea Iannone en Bradley Smith.

Emotioneel afscheid Casillas bij Real Madrid

Iker Casillas heeft op emotionele wijze afscheid genomen van zijn club Real Madrid. De Spaanse doelman, die na zestien seizoenen en 725 duels de Koninklijke verruilt voor FC Porto, gaf zondag een persconferentie in het Bernabeu-stadion. "Dit is de moeilijkste dag in mijn loopbaan", zei Casillas.

Met tranen in zijn ogen bedankte de 34-jarige keeper zijn voormalige werkgever. "Real heeft me alles gegeven. De club heeft me gevormd als persoon", zei Casillas, die met Real drie keer de Champions League won en vijf keer landskampioen werd. "Ik wil dat mensen me niet alleen herinneren als een goede of een slechte keeper, maar vooral als een goed mens", voegde de geroerde Casillas daaraan toe, alvorens te besluiten met een uitsmijter in het Frans: "C'est fini."

Over een zondag in El Mundo verschenen interview waarin zijn ouders Real-voorzitter Florentino Pérez ervan betichten hun zoon er moedwillig te hebben uitgewerkt, zei Casillas niets.


Beelden van de persconferentie (Bron: YouTube)

15 gewonden bij ongeluk bus met scholieren

Bij een zwaar busongeluk in Italië zijn zaterdag veertien Duitse scholieren en de buschauffeur gewond geraakt. De bus raakte in Zuid-Tirol van de weg en kantelde. Volgens reddingswerkers is de buschauffeur mogelijk in slaap gevallen.

De 36 scholieren van zeventien en achttien jaar oud waren op terugreis naar het Noord-Duitse Bremerhaven na een schoolreis naar het Zuid-Italiaanse Sorrento in de provincie Napels. Het ongeluk gebeurde op de Brenner-snelweg richting Oostenrijk. Na het ongeluk hadden de inzittenden moeite om de bus te verlaten. De gewonden zijn behandeld in ziekenhuizen in Trento. De meeste van hen zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

15 gewonden bij ongeluk bus met scholieren
15 gewonden bij ongeluk bus met scholieren (Foto: ANP)

Borren en Cooper batten cricketers succesvol langs VAE

Het Nederlands cricketteam heeft de derde wedstrijd in het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20 gewonnen. In het Schotse Edinburgh werd gewonnen van de Verenigde Arabische Emiraten. Nederland haalde na 17.1 overs het target van 119 runs, dat was neergezet door de VAE. 

Nederland won de toss en koos ervoor om eerst te fielden. Oranje wist de VAE op 119 runs te houden tegenover het verlies van zeven wickets. Vooral Roelof van de Merwe was goed aan het bowlen en stond in vier overs slechts elf runs toe. Ook pakte hij twee wickets. Swapnil Patil noteerde 33 runs was namens de VAE het productiefst. 

De score van 119 runs moest te doen zijn voor Oranje. Openingsbatters Wesley Barresi (18 runs) en Stephan Myburgh  (10 runs) waren uit na 3.1 en 5.2 overs, Het batten daarna echter moeizaam. Ben Cooper en Michael Swart  kwamen er nauwelijk aan de pas. Halverwege de inning stond de teller pas op 52 runs. In het vervolg ging het beter en in over twaalf sloeg Cooper de eerste zes van de wedstrijd, waarna hij echt los was. Cooper kwam uiteindelijk tot een halve century (50 runs, 3x4, 3x6, not out). Swart (19 runs) ging nog uit waarna Peter Borren het af mocht maken. 

Borren, goed voor 18 runs, eindigde de wedstrijd in stijl door de bal rechtstreeks uit het veld te slaan. Nederland heeft nu vier punten uit drie wedstrijden en staat er goed voor om de play-offs te halen. Over twee dagen is Oman de volgende tegenstander. Vervolgens speelt Oranje ook nog tegen Canada en Kenia. 

'Clasie op weg naar Southampton'

Het heeft er alle schijn van dat Jordy Clasie zijn laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord heeft gespeeld. Dat meldt Voetbal International. Southampthon heeft inmiddels concrete belangstelling getoond, wat ook de reden is dat de middenvelder vanmiddag niet tegen Fortuna Düsseldorf zal spelen.

Feyenoord heeft de concrete belangstelling inmiddels bevestigd. "Club en speler hebben daarom in goed overleg besloten hem niet te laten spelen, zolang gesprekken over een eventuele transfer gaande zijn", aldus de Rotterdammers in een statement.

Meerdere ploegen zouden naar de diensten van Clasie hengelen, maar Southampthon is naar verluidt dus het meest concreet. Ronald Koeman, die de scepter bij The Saints zwaait, liet eerder al weten gecharmeerd te zijn van Clasie. "Hij is een goede, jonge speler en international van het Nederlands elftal. In mijn ogen is hij klaar voor een stap hogerop", aldus de oefenmeester tegenover The Guardian.

Luxemburg waarschuwt voor conflict tussen Duitsland en Frankrijk om Grexit

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone heeft verregaande gevolgen. Als Duitsland druk uitoefent op Athene voor een Grexit zorgt dat voor een "rampzalige tweespalt met Frankrijk". Die waarschuwing gaf de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn, zondag af aan Duitsland.

Zijn reactie volgde op een voorstel van de Duitse minister Wolfgang Schäuble. Die suggereerde zaterdag dat Griekenland voor minstens vijf jaar (dus tijdelijk) de eurozone zou moeten verlaten, als Athene niet met betere voorstellen komt voor financiële steun. "Het zou rampzalig zijn voor de reputatie van Duitsland in de Europese Unie en de rest van de wereld als Berlijn niet de kans grijpt die is ontstaan, nu de Grieken met hervormingsvoorstellen zijn gekomen", zegt Asselborn in de Süddeutsche Zeitung. "Als Duitsland aanstuurt op een Grexit lokt het een diepgaand conflict uit met Frankrijk. Dat zou een catastrofe voor Europa zijn."

Luxemburg waarschuwt voor tweespalt Grexit
Luxemburg waarschuwt voor tweespalt Grexit (Foto: ANP)

Jongen (19) overleden na botsing met viaduct

Een 19-jarige jongen uit Lopik is zondagochtend om het leven gekomen nadat hij op de A2 richting Utrecht tegen een viaduct was gereden.

Bij Hagestein raakte zijn auto door onbekende oorzaak van de weg en klapte tegen het viaduct. Hulpdiensten kwamen ter plaatse en er werd ook een traumahelikopter ingezet. De jongen werd overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij even later overleed aan zijn verwondingen. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk.

Jongen (19) overleden na botsing met viaduct
Jongen (19) overleden na botsing met viaduct (Foto: ANP)

Lestienne op huurbasis naar PSV

Het had wat voeten in de aarde, maar PSV heeft dan eindelijk de vervanger voor Memphis Depay binnen. Maxime Lestienne wordt komend seizoen gehuurd van het Qatarese Al Arabi en kan na dit seizoen zelfs definitief overgenomen worden.

In het afgelopen seizoen kwam Lestienne, die op 5-jarige leeftijd al begon met het spelen van voetbal, op huurbasis uit voor het Italiaanse Genoa CFC. Kort daarvoor werd de vleugelaanvaller gekocht van het Belgische Club Brugge, waar hij als publiekslieveling te boek stond.

Hoe dan ook, de voetballer kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging. "PSV is een grote club. Ik kom hier naar toe met een erg goed gevoel, omdat ik al met de trainer heb gesproken", liet hij in een gesprek met PSV TV weten.

Het gaat goed met de libellen in Nederland

Positief nieuws, het gaat goed met de libellen in Nederland. Veel soorten die in de vorige eeuw sterk achteruit gingen, hebben zich in de laatste 25 jaar hersteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlinderstichting, het CBS en Wageningen Universiteit.

Het aantal libellensoorten nam in de vorige eeuw drastisch af door verslechtering van de waterkwaliteit en vernietiging van de woongebieden. Maar gaandeweg zijn milieuverbeteringen doorgevoerd en kwam er steeds meer aandacht voor het herstel van beken, vennen en moerasgebieden.

Dat heeft geleid tot een toename van het aantal soorten, met name libellen die leven bij beken en rivieren en warmteminnende libellen die zich verspreiden vanuit Zuid-Europa.

Sterk herstel libellen
Sterk herstel libellen (Foto: ANP)

Slachtoffer ongeluk pickup-truck Ouddorp overleden

De jongen van 19 uit De Lier, die zaterdag zwaargewond raakte bij een ongeluk in Ouddorp, is aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie zondag gemeld.

Het slachtoffer en een andere jongen uit De Lier lagen in de nacht van vrijdag op zaterdag samen te slapen in de bak van een pickup-truck, op de zandplaat Kabbelaarsbank. Een vriend die terugkeerde van een avondje stappen, wist dat niet en begon met de pickup over het terrein te crossen. De twee jongens vielen daarbij uit de bak en liepen zware verwondingen op.

Het ene slachtoffer, een jongen van 18, werd naar het ziekenhuis in Dirksland gebracht. Hij was al snel weer aanspreekbaar. De 19-jarige werd in kritieke toestand naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. Daar is hij aan zijn verwondingen overleden.

De 19-jarige jongen die met de auto is gaan crossen, is zaterdag aangehouden.

Slachtoffer ongeluk Ouddorp overleden
Slachtoffer ongeluk Ouddorp overleden (Foto: ANP)

Burenruzie loopt uit de hand, heel gezin uitgeroeid

Bij een burenruzie in het Zuid-Italiaanse Trentola Ducenta zijn zondagochtend vier doden gevallen. Een heel gezin is uitgeroeid: vader, moeder en de zoon van 23. Ook een toevallige voorbijganger is doodgeschoten.

De verdachte is een cipier die met een pistool de woning van de buren binnenstormde. Hij had al herhaaldelijk met het gezin ruzie gehad over een parkeerplaats, aldus Italiaanse media.

Trentola Ducenta is een plaats van zo'n 18.000 inwoners, op ruim 20 kilometer van Napels.

Vier doden bij burenruzie in Zuid-Italië
Vier doden bij burenruzie in Zuid-Italië (Foto: ANP)

Minder woninginbraken in zomermaanden

De campagne om vakantiegangers te waarschuwen voor woninginbraken lijkt effect te hebben. In twee jaar tijd is het aantal woninginbraken in de zomermaanden juli en augustus gedaald van 13.000 in 2012 naar 10.000 in 2014. Dat heeft Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraken bij de politie gezegd.

De daling komt vermoedelijk door meer aandacht van onder meer politie en justitie voor deze vorm van criminaliteit, een persoonsgerichte aanpak van inbrekers die iedere keer weer in de fout gaan en bewustwording bij mensen zelf. Ook wordt er meer gedaan aan preventie. "Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar ik ben ervan overtuigd dat een combinatie van deze factoren zorgt voor die daling", aldus Van der Velden.

Het aantal inbraken kan volgens hem nog verder omlaag als bouwers worden verplicht hang- en sluitwerk in woningen te gebruiken dat door de politie is goedgekeurd, het zogeheten Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Met dat keurmerk is de kans 70 tot 80 procent kleiner dat er wordt ingebroken, weet de politie uit onderzoek. "Sterker nog, als een woning dat keurmerk heeft en een dief wil daar inbreken de kans groter is dat die naar de buren gaat die dat keurmerk niet hebben."

Er is ook meer aandacht gekomen voor inbrekers die keer op keer in herhaling vallen. "Vooral steden hebben steeds meer last van daders uit de eigen stad, vaak al met een strafblad. Zodra die mensen vrijkomen, zorgen we met allerlei instanties dat de kans zoveel mogelijk wordt verkleind dat ze in herhaling vallen."

In bijvoorbeeld Utrecht komt daar een element bij. Harrie Dijkhuizen van het basisteam Utrecht West vertelt dat zijn collega's zich vooral richten op het contact met burgers om inbraken te voorkomen. "We zijn heel erg bezig met het bewust maken van mensen dat ze verdachte zaken moeten melden. En dat zien wij ook gebeuren. Mede daardoor hebben wij ook vaak aanhoudingen op heterdaad en pakken we ook relatief veel daders achteraf op."

Minder woninginbraken in zomermaanden
Minder woninginbraken in zomermaanden (Foto: ANP)

Opnieuw drugscontrole veerdienst Harlingen

In Harlingen in de terminal van de veerdienst naar Terschelling en Vlieland zijn zaterdag opnieuw vakantiegangers gecontroleerd op drugs. In totaal werden negentien verdachten aangehouden, onder wie vijftien minderjarigen.

Bij negen verdachten werd daadwerkelijk drugs aangetroffen. Tegen zes minderjarigen is proces-verbaal opgemaakt. Vrijdag werd ook al een drugscontrole gehouden. Een serie van dergelijke controles is vaste prik aan het begin van de zomervakantie, zegt een woordvoerder van de politie Noord-Nederland.

De hele zomer lang worden er op gezette tijden in de Harlinger veerterminal drugshonden aan het werk gezet. Met de controles wil de politie drugsoverlast op de twee Waddeneilanden voorkomen.

Opnieuw drugscontrole veerdienst Harlingen
Opnieuw drugscontrole veerdienst Harlingen (Foto: ANP)

De gelekte trailers van San Diego Comic-Con 2015

Comic-Con 2015 is inmiddels haast tot een einde gekomen en dat betekent trailers voor heel veel nieuwe films. FOK! zet even op een rijtje wat er allemaal lekte tot nu toe:

1. Deadpool

Deadpool, de Marvel-superheld, krijgt een hele korte teaser, maar deze geeft wel direct de toon aan van de film. Met dank aan FOK!ker Netsplitter zijn dat opeens drie minuten geworden!

2. X-Men: Apocalypse

Degene die deze trailer probeerde te filmen werd of bang, of hem werd vriendelijk gevraagd of 'ie zijn mobieltje weg wilde leggen.

3. Warcraft

Ook de Warcraft-trailer is niet echt een trailer, maar meer een snelle rondkijk naar beeldmateriaal en foto's die aan het publiek werden getoond. Ach, het is iets.

4. Suicide Squad

Kijk, dat is een trailer! Zie hier hoe de eerste beelden van de nieuwe DC-film het publiek helemaal gek maken. Zeker, wanneer een zekere persoon met groen haar wordt getoond...

5. Batman v Superman: Dawn of Justice

Deze trailer werd eerst getoond aan een publiek op Comic-Con, en daarna door Warner Bros. online geplaatst. Zie hier de HD-versie die ons toch wel heel erg enthousiast maakt!

Wat is jouw favoriet? Waar kijk jij het meest naar uit? Volg ons om op de hoogte te blijven van het materiaal dat uitlekt op de Comic-Con.

Polen massaal naar ziekenhuis na inname drugs

In het zuiden van Polen zijn mensen massaal behandeld na het innemen van drugs, genaamd 'strongman'. Meer dan 150 gebruikers moesten de afgelopen dagen naar het ziekenhuis, heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De eerste patiënten kwamen donderdag binnen. Velen van hen komen uit Katowice, de hoofdstad van de provincie Silezië. Een groot aantal heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Strongman is een zogeheten 'designerdrug'. Dat is een ontworpen drug, waarbij de werkzame stoffen die men wil hebben, worden nagemaakt. Lange tijd werd het als legaal beschouwd, maar sinds juli staat strongman op de lijst van verboden middelen in Polen. Drie mensen zijn vastgezet op verdenking van dealen van de drugs. Zij lopen het risico tot tien jaar achter de tralies te verdwijnen.

Volgens de Poolse radio is de verkoop van designer drugs "een grijs gebied". De pakjes poeder worden vaak als collectors item verkocht met daarop de vermelding dat het niet is bedoeld om in te nemen. Het is een maas in de wet, aldus de zender.

Polen massaal naar ziekenhuis na inname drugs
Polen massaal naar ziekenhuis na inname drugs (Foto: ANP)

Uitslag Moto2 Grand Prix van Duitsland

De Grand Prix van Duitsland in de Moto2 is gewonnen door Xavier Simeon. De Belg boekte de eerste Grand Prix-overwinning uit zijn loopbaan en zorgde voor de eerste Belgische zege sinds Didier de Radigues in 1983 op Spa-Francorchamps won.

De beste start was voor Franco Morbidelli, die de leiding pakte na vanaf plek drie gestart te zijn. Polesitter Johann Zarco zag ook de Belg Simeon voorbij komen en moest genoegen nemen met plek drie, voor Simone Corsi, Tom Lühti, Jonas Folger, Sandro Cortese en wereldkampioen Tito Rabat. Simeon liet zien de snelheid goed te pakken te hebben, want hij pakte een paar ronden later kortstondig zelfs de leiding in een fel gevecht met Zarco, Corsi en Morbidelli.

Gedurende de race liep Zarco alsmaar verder weg, terwijl Simeon en Morbidelli achter hem aan het vechten waren voor plek twee. Toch kon de Belg Simeon richting het einde van de race weer versnellen, waarbij hij Morbidelli achter zich liet. Zes ronden voor het einde had hij de aansluiting met Zarco zelfs weer gevonden en leek hij de Fransman serieus te gaan bedreigen en dat gebeurde dan ook.

Simeon ging als eerste de slotronde in, maar had Zarco in zijn nek zitten. De Fransman probeerde alles, maar kwam er niet meer voorbij en moest toezien hoe de Belg zijn eerste Grand Prix-zege ooit boekte. De ontknoping om plek drie was nog razendspannend tussen Morbidelli, Rabat en Alex Rins. Morbidelli ging in de laatste bocht onderuit, waarbij hij Rabat meenam. Rins profiteerde en kon de derde plek pakken.

Politie had dit weekend handen vol aan steekincidenten

De politie heeft dit weekeinde de handen vol gehad aan diverse steekincidenten. In Oosterhout liep een ruzie tussen twee partners zaterdagavond uit in een mishandeling met een mes. De vrouw raakte daarbij gewond aan de armen en keel. Ook de man liep verwondingen op aan zijn arm. Hij is aangehouden.

In Schiedam werd een 19-jarige vrouw uit Delft met een mes gestoken na een ruzie met een bekende van haar. Ze raakte gewond aan haar bovenlijf en is naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte is nog voortvluchtig.

In het recreatiegebied aan de Withagenweg in Wilp raakte een 40-jarige vrouw uit Deventer gewond bij een steekincident met een een jaar oudere plaatsgenote. De twee kregen onenigheid met elkaar. De politie heeft de vrouw aangehouden.

Op de Sumatrastraat in Amsterdam-Oost liep een man verwondingen aan zijn bovenlichaam op. De politie hield op de Insulindeweg een verdachte met een mes aan.

Politie heeft handen vol aan steekincidenten
Politie heeft handen vol aan steekincidenten (Foto: ANP)

Nederlander helpt bootvluchtelingen op zee

De Amsterdammer Reinier Boere gaat volgende week aan boord van de Sea-Watch voor een reddingsoperatie van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Het schip biedt eerste hulp aan migranten die in nood verkeren.

De Sea-Watch vaart woensdag vanaf het Italiaanse eiland Lampedusa voor de derde keer uit naar het gebied tussen Malta en Libië. Daar blijft het twee weken op zee. Behalve het redden van mensenlevens wil de bemanning ook aandacht vragen voor het "dodelijke beleid" van de Europese Unie. De 37-jarige Boere vindt het niet te verkroppen dat mensen verdrinken in de Middellandse Zee "omdat ze niet op een legale manier asiel kunnen aanvragen in Europa". "Mensen worden gedwongen op een bootje te stappen en hun leven te wagen."

De 37-jarige Boere hielp de Duitse initiatiefnemers vorig jaar bij de aankoop van het schip in Harlingen. De voormalige vissersboot is flink verbouwd voordat hij in april vanuit het Duitse Hamburg naar Lampedusa vertrok. Zo kreeg het betere communicatiemiddelen en een kraan om een rubberboot snel in het water te kunnen laten. Ook zijn er aan boord driehonderd reddingsvesten en -vlotten.

Ondersteuning
Het schip biedt ondersteuning aan hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen die in de regio varen. "We nemen in principe geen mensen aan boord, behalve als een boot dreigt te zinken", vertelt de Amsterdammer. Tijdens de laatste operatie heeft de Sea-Watch voor het eerst zelf bootvluchtelingen gespot. "Afgelopen donderdag troffen we een boot met 98 vluchtelingen aan. Iemand aan boord was onwel en ook een zwangere vrouw had het zwaar. We hebben ze medische hulp kunnen bieden en water en reddingsvesten gebracht. Artsen zonder Grenzen heeft ze vervolgens aan boord genomen."

Boere, de enige Nederlander aan boord, weet niet goed wat hij moet verwachten en vindt de missie "heel spannend". Hoewel hij eerder als matroos op een binnenvaartschip werkte, heeft Boere nog nooit zo lang op zee gezeten. Hij realiseert zich dat de operatie niet geheel ongevaarlijk is. "Je weet niet hoe mensen eraan toe zijn en zij weten niet meteen met wie ze te maken hebben."

Tolk
Om vertrouwen te wekken, is er een Arabische tolk aan boord en heeft het schip, dat onder Duitse en Europese vlag vaart, "een rustige en geen militaire" uitstraling.

Volgens Boere is de grens met Europa voor Nederlanders en Duitsers ver weg. Hij hoopt dat door deze Duits-Nederlandse missie deze grens voor mensen iets dichterbij komt. "En dat ze zich beter realiseren dat er iets moet gebeuren."

Nederlander helpt bootvluchtelingen op zee
Nederlander helpt bootvluchtelingen op zee (Foto: ANP)

Drukbezochte jubileumeditie Extrema

Vijfentwintigduizend festivalgangers bezochten zaterdag Extrema Outdoor in het Brabantse Best. Het dance-evenement vierde zijn twintigste verjaardag en het was zeer geslaagd, zegt festivalbaas Marcel Mingers zondag: "Alles klopte aan deze twintigste editie. Een liefdevol én sfeervol geheel".

Er traden artiesten op als 2ManyDJs, Flosstradamus, Madeon, Jamie Jones, Oliver Heldens en Boys Noize. Speciaal voor de twintigste editie waren ook dj's 'van toen' uitgenodigd om te draaien op het 20 Years of Love-podium. Daar stonden Lady Aïda, Miss Monica, DJ Jean, Joost van Bellen en Marcello in de schijnwerpers.

Drukbezochte jubileumeditie Extrema
Drukbezochte jubileumeditie Extrema (Foto: ANP)

1-2-3-4-5-6-7'tje voor BMW op Zandvoort

Op het circuit van Zandvoort hebben de coureurs van BMW zaterdag voor een historisch resultaat gezorgd tijdens de eerste DTM-race van het weekeinde. Het Duitse merk, dat tot nu toe een zeer moeizaam seizoen kende, legde beslag op de eerste zeven plekken, een unicum in de DTM-geschiedenis. 

In de kwalificatie was er al dominantie te zien voor BMW, dat in de eerste zes races niet verder kwam dan één schamele derde plek voor Christian Vietoris. Augusto Farfus pakte de poleposition, voor Marco Wittmann, Antonio Felix da Costa en Maxime Martin. Gary Paffett zette zijn Mercedes op plek vijf, als eerste niet-BMW. 

De beste start was voor Wittmann en Da Costa, die als eersten de Tarzanbocht weer verlieten. Voor Paul di Resta hield de race één bocht later op, nadat hij zijn Mercedes in de bandenstapel parkeerde. Het duel tussen Wittmann en Da Costa om de leiding leek elk moment los te gaan branden, maar uiteindelijk bleek regerend kampioen Wittmann net te sterk om echt bedreigd te worden.

BMW werd in haar dominantie geholpen door de Britten Jamie Green (Audi) en Paffett (Mercedes). Green maakte een fout bij het insturen van het Scheivlak en kwam in het grind terecht. Paffett probeerde uit alle macht de vierde plek over te nemen van Farfus, maar daarbij nam hij iets teveel risico en daardoor kwam ook hij in het grind uit: de Brit viel terug naar de elfde plek.

De zege ging inderdaad naar Wittmann, voor Felix de Costa. De top-7 werd gecompleteerd door Martin, Farfus, Bruno Spengler, Timo Glock en Tom Blomqvist. Martin Tomczyk, de achtste BMW-rijder, haalde de finish niet. Op plek acht was Audi-coureur Mike Rockenfeller de eerste in een andere auto dan een BMW. 

Zondag om 14:15 uur staat de tweede race in Zandvoort op het programma. De pole is daar in handen van Da Costa, voor Spengler, Farfus en Wittmann, wat betekent dat BMW opnieuw de eerste twee startrijen bezet.

Grote brand op bedrijventerrein Urk

In een pand met meerdere bedrijven op een bedrijventerrein in Urk is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Het dak staat in brand. Zeker twee bedrijven in het bedrijfsverzamelgebouw zijn volgens de brandweer getroffen.

Er was niemand aanwezig en er komen volgens een woordvoerder van de brandweer geen stoffen vrij die schadelijk zijn voor de omgeving. De eerste melding van de brand was rond 01.30 uur. Een uur later was het vuur in het pand aan Het Scheer nog niet onder controle.

Grote brand op bedrijventerrein Urk
Grote brand op bedrijventerrein Urk (Foto: ANP)

Vliegveld Bali weer dicht om aswolk

De internationale luchthaven van het Indonesische eiland Bali is zondag opnieuw gesloten, melden verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder het Indonesische Garuda Indonesia. De luchthaven was zaterdag juist weer geopend nadat het donderdag werd gesloten vanwege een vulkaanuitbarsting op Java.

Volgens Air New Zealand is de wind gedraaid. Een toestel van de maatschappij was onderweg naar Denpasar op Bali en is teruggekeerd naar het Nieuw-Zeelandse Auckland.

Door de eerdere sluiting werden veel reizigers gedupeerd, onder meer mensen die bij KLM hadden geboekt. Zo'n vierhonderd reizigers die donderdag vanuit Amsterdam naar Denpasar zouden vliegen, kwamen niet verder dan Singapore. In Denpasar strandden 328 reizigers. Zaterdag meldde KLM dat de problemen waren verholpen.

Vliegveld Bali weer dicht om aswolk
Vliegveld Bali weer dicht om aswolk (Foto: ANP)

Michiel van Erp ontroerd door reis Oekraïne

Documentairemaker Michiel van Erp is erg ontroerd geraakt tijdens de reis die hij onlangs maakte naar Oekraïne. Hij sprak er Oekraïners die graag in contact willen komen met nabestaanden van de vliegtuigramp MH17.

Van Erp bezocht Oekraïne onlangs voor zijn documentaire MH17: Het verdriet van Nederland. In de VARA-film portretteert hij nabestaanden van slachtoffers van de vliegtuigcrash en toont hij eveneens hoe Oekraïners een jaar na dato omgaan met de ramp.

"Ik wilde graag laten zien dat de ramp met vlucht MH17 aan veel kanten slachtoffers heeft gemaakt. In Oekraïne heerst nog veel verdriet en verbijstering. De mensen in de kleine dorpjes die ik bezocht, zijn er erg mee bezig", blikt Van Erp terug op zijn reis naar de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli vorig jaar neerstortte. Een herdenkingsbordje met de Oekraïense tekst 'respect, "hier is een Boeing neergestort en iemands leven weggerukt", markeert een van de plekken.

Monumenten

Hij filmde Oekraïense vrouwen die een van de monumenten wekelijks onderhouden met verse bloemen. 'God, laat ze rusten?, smeekt een van de vrouwen aan het einde van de film. "Ik zag ook een boer fietsen langs de rand van het dorp. Bij een van de monumentjes stopte hij om een kruisje te slaan."

Van Erp zegt dat de Oekraïners die nauw betrokken waren bij de ramp behoefte hebben aan contact met Nederlandse nabestaanden. "Ze hopen dat die nabestaanden ooit langskomen. Oekraïners vonden letterlijk in hun achtertuin slachtoffers die voor hun altijd anoniem zijn gebleven. Ze vragen zich af: wie is die man of vrouw dan?"

De filmmaker was tweeënhalve dag onderweg en trotseerde naar eigen zeggen grenzen en barricades tot hij op de plaats van bestemming was, op veilige afstand van het front. "Het was onwezenlijk om op de plek te zijn waar de mensen zijn neergekomen, de geliefden van Nederlanders waarmee ik lang ben opgetrokken. Het was ook helend, voor mezelf."

Michiel van Erp ontroerd door reis Oekraïne
Michiel van Erp ontroerd door reis Oekraïne (Foto: ANP)

Ouderen dood bij brand Spaans verzorgingshuis

In het noordoosten van Spanje heeft brand gewoed in een verzorgingshuis. Daardoor zijn in de nacht van zaterdag op zondag acht ouderen omgekomen. Twaalf mensen raakten gewond, van wie er twee slecht aan toe zijn, heeft een regeringsfunctionaris gemeld.

Onder de gewonden is ook een medewerker van het verzorgingshuis. Het vuur ontstond in het dorpje Cuarte de Huerva, vlakbij Zaragoza.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Ouderen dood bij brand Spaans verzorgingshuis
Ouderen dood bij brand Spaans verzorgingshuis (Foto: ANP)

Uitslag Moto3 Grand Prix van Duitsland

Danny Kent heeft met grote overmacht de Grand Prix van Duitsland in de Moto3 gewonnen. De Brit was op de Sachenring ongenaakbaar en kon alleen in het begin nog bijgehouden worden door zijn teamgenoot Efren Vazquez, die zelf relatief simpel de tweede plek pakte.

De zogenaamde kopstart kwam op naam van Karol Hanika, die van plek twee de leiding pakte. Polesitter Kent zag ook teamgenoot Vazquez nog langszij komen, terwijl vooral Fabio Quartararo vanaf plek drie een slechte start kende. Hanika kon niet lang genieten van zijn leidende positie, want al snel kwamen Kent en Vazquez voorbij.

Het duo van het Leopard-team nam vervolgens ronde na ronde meer voorsprong en werd de rest van de race niet meer teruggezien door de rest. Na zes ronden was de strijd voorbij voor Quartararo, die in het grind belandde. Voorin was duidelijk dat, zo lang niemand onderuit ging, Kent de race zou gaan winnen en Vazquez de tweede plek ging pakken. Daarachter was het wel spannend, met een grote groep van ongeveer tien rijders die voor plek drie aan het vechten waren.

Vooral Romano Fenati wist zich in de achtervolgende groep langzaam maar zeker naar voren te werken, terwijl ook Brad Binder en Enea Bastianini constant voorin te vinden waren. In de slotronde ging het met name tussen Fenati, Niccolo Antonelli en Bastianini om plek drie, maar ook Jorge Navarro en Brad Binder meldden zich vooraan. Het werd uiteindelijk Bastianini die als derde de streep passeerde, voor Fenati, Antonelli, Navarro en Binder, die op nog geen drie tienden van een seconde van Bastianini over de finish kwam.

'Niemand blokkeert een Griekse deal'

"Niemand blokkeert een Griekse deal, iedereen werkt hard om een oplossing te vinden." Dat zei de Finse minister van Financiën Alexander Stubb zondag voorafgaand aan het overleg met zijn collega-ministers in de eurogroep over Griekenland.

Zaterdag kwam het bericht uit Finland dat er binnen de regeringscoalitie onenigheid is. De Ware Finnen zouden dreigen met opstappen als de andere partijen zouden instemmen met een nieuwe lening voor Griekenland.

Stubb legde uit dat het voorstel van de Grieken voor een derde steunpakket op dit moment niet voldoende is. Hij wil bewijs dat de Grieken zich echt vastleggen aan de plannen, en ze ook daadwerkelijk aan uitvoeren. "We zitten erg ver nog van het type voorwaarden dat wij zouden willen hebben", zei Stubb. Volgens hem zitten de onderhandelingen tussen een drie en vier op een schaal van tien.

'Niemand blokkeert een Griekse deal'
'Niemand blokkeert een Griekse deal' (Foto: ANP)

Israël laat Palestijnse hongerstaker vrij

Israël heeft een Palestijnse hongerstaker, een leider van de Islamitische Jihad, vrijgelaten uit zijn cel. Khader Adnan was al 56 dagen in hongerstaking. Hiermee wilde hij zijn vrijlating afdwingen. Dat is zondag gebeurd, meldt nieuwszender Al-Jazeera.

Adnan (37) werd gearresteerd en in zogeheten 'administratieve hechtenis' genomen. Dat is een methode waarbij Israël Palestijnen opsluit zonder dat er een aanklacht ligt of er een proces volgt. Het is een veiligheidsmaatregel om geweld te voorkomen.

Nadat Adnan al sinds begin mei niet meer had gegeten, kwam hij begin juli onder medisch toezicht te staan in de gevangenis. Zijn vrijlating was onvermijdelijk na waarschuwingen van allerlei organisaties, zoals het Rode Kruis, dat de Palestijn op het randje van de dood was.

Hij is al tien keer vastgezet zonder aanklacht. Meermalen ging hij in hongerstaking. In 2013 hield hij het hongerstaken 66 dagen vol.

Update: Bericht aangepast.

Israël laat Palestijnse hongerstaker vrij
Israël laat Palestijnse hongerstaker vrij (Foto: ANP)

Na dipje vanaf woensdag beter weer

De komende dagen zorgen wind vanuit het zuidwesten tot westen en storingen vanaf de Atlantische Oceaan voor bewolking en lagere temperaturen. Maar vanaf woensdagmiddag gaat het kwik weer wat omhoog en donderdag keert de zomer terug in Nederland. Dat meldt Weeronline zondag. Vrijdag voert de zuidelijke wind hete lucht en kan het lokaal 30 graden worden.

Na een paar mooie dagen zal door een nieuwe storing de stroming weer naar het westen draaien, waardoor na vrijdag de temperatuur weer omlaag gaat. Ook is komend weekend de kans op buien groot.

Volgens Weeronline is dit het patroon dat we vaker terugzien in de Nederlandse zomer.

Na dipje vanaf woensdag beter weer
Na dipje vanaf woensdag beter weer (Foto: ANP)

Geen Europese top over Griekenland

De top van regeringsleiders en staatshoofden van alle 28 EU-landen met Griekenland als thema is afgelast. EU-president Donald Tusk maakte dat zondagochtend bekend via Twitter.

Wel komen de leiders van de negentien eurolanden bij elkaar om over Griekenland te praten.

In de ochtend praten eerst de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) over Griekenland. Belangrijkste vraag daar is of er solide hervormings- en besparingsplannen zijn om de Griekse economie uit het slop te trekken en of de Griekse regering echt bereid is die door te voeren. Naar verwachting zet de eurogroep het licht nog niet op groen om te gaan onderhandelen over een derde leningenprogramma, maar wordt een aanbeveling gegeven aan de regeringsleiders.

De aangepaste top begint om 16 uur en "duurt totdat we een conclusie hebben over Griekenland", meldde Tusk via Twitter.

Geen Europese top over Griekenland
Geen Europese top over Griekenland (Foto: ANP)

Weening ziet nog genoeg kansen voor Orica

Hij is volgens zijn ploegleider Matthew White de enige renner van Orica-GreenEdge die nog dagelijks ongeschonden uit de loopgraven van de Tour tevoorschijn is gekomen. Maar met alleen een schadevrije Pieter Weening valt er zondag weinig te beginnen in een teamopdracht als de ploegentijdrit over 28 kilometer tussen Vannes en Plumelec. Terwijl juist de negende etappe zo ongeveer tot het hoofddoel van de Tour was gebombardeerd.

"Daar verwachten we dan ook absoluut niets van", zeggen de Australiër en de Friese routinier gezamenlijk. "Orica is de beste op dit onderdeel, dat hebben we bij herhaling bewezen. Wij doen hier niet mee om als vijfde of zesde te eindigen. Laten we er daarom een extra rustdag van maken en ons voorbereiden op het tweede deel van de koers dat aanstaande dinsdag begint", is oud-professional White heel duidelijk.

"En geef hem eens ongelijk", valt Weening hem bij. "We kwamen naar de Ronde van Frankrijk met een team dat klaar was voor de strijd. Kijk wat er een week later over is: we zijn Gerrans, Albasini en Impey door valpartijen kwijt. Drie supercoureurs die we keihard nodig hadden voor een race tegen de klok. Wat Matthew zegt, klopt wel. We hebben er deze keer niets te zoeken. Natuurlijk is het balen dat het zo is gelopen. Da's pure pech. Niets aan te doen. En nee, het voelt nu niet alsof we aan een overlevingstocht bezig zijn. Er komen nog genoeg kansen. Als er iemand van ons volgende week met een goede ontsnapping meespringt, kan hij zomaar winnen. Dan ziet alles er weer heel anders uit", meent de renner uit Harkema voor wie het na de Giro zijn tweede grote ronde van het seizoen is.

"Gewoon niet bij de pakken neerzitten, maar omschakelen. Dat is voor mij niet moeilijk. Bovendien bekommer ik me om de broertjes Yates die hun eerste Tour rijden. Aan hen is echt niet te merken dat het afgelopen dagen allemaal heeft tegengezeten. Hopelijk krabbelt 'Bling? (Michael Matthews) ook op, zodat we met hem wellicht een kans krijgen. Vergeet niet dat we al voor vertrek uit Utrecht zeiden dat onze etappes in de laatste anderhalve week liggen."

Weening ziet nog genoeg kansen voor Orica
Weening ziet nog genoeg kansen voor Orica (Foto: ANP)

Touretappe van vandaag: lastige ploegentijdrit

Op de dag voor de rustdag krijgen de renners weer een lastige rit voor de kiezen; een ploegentijdrit van een kleine dertig kilometer naar Plumelec. Niet zomaar een ploegentijdrit; een vrij lastige met finish op een bergje van de vierde categorie.

Voor veel ploegen van de klassementsrenners een belangrijke dag dus. Enkele teams zijn door de vele valpartijen ook al enigszins uitgedund en dat betekent dat het voor hen vooral schadebeperking zal zijn. De renners kunnen echer wel voluit gaan, morgen wacht immers de eerste rustdag.

Vannes
Vannes is een redelijk bekende stad in de Tour de France. Al in 1925 kwam de ronde aan in het stadje van 55.000 inwoners.De laatste aankomst was in 1993, toen de Belg Wilfried Nelissen de tweede etappe won. In 2000 vertrok de vijfde etappe in Vannes. De rit, die eindigde in Vitre, werd gewonnen door Marcel Wüst.

Vannes is een vrij oude stad in Bretagne. De plaats ligt aan de monding van de rivier die eveneens Vannes heet. De gemeente Vannes telt ruim 50.000 inwoners.

Plumelec
Het kleine plaatsje Plumelec kent slechts 2500 inwoners. Toch is de Tour hier al vier keer eerder gefinisht. In 1982 finishte in Plumelec de negende etappe van de Tour de France, een ploegentijdrit over 69 kilometer, die gewonnen werd door de Nederlandse TI-Raleigh-ploeg.

In 2008 eindigde de eerste etappe bovenop dezelfde klim waar de renners vandaag ook op finishen. Toen wist Alejandro Valverde de eerste gele trui te pakken.


Finale van de eerste etappe van 2008. (Bron: YouTube)

Etappebeschrijving
Waar een ploegentijdrit in het verleden vrij vlak was, is dat bij deze rit zeker niet het geval. Het gaat eigenlijk de gehele dag op en af en de finish is zelfs op een berg; de Côte de Cadoudal. De klim is 1,7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%.

Het is aan de teams dus vooral belangrijk om niet te vroeg mensen te verliezen tijdens deze rit, aangezien de tijd van de vijfde renner geldt voor het team. Op het bergje kunnen de specialisten dus ook niet allemaal vol gas gaan, want daar kunnen ze de rest van de ploeg mee in de problemen brengen. Vooral de ploegen die al renners hebben verloren in de eerste week zullen dus niet te hard moeten starten.

Profiel van de negende etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de negende etappe (Bron: LeTour.fr)

Klassement na de achtste etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 31h 01' 56''
2. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 11''
3. Tejay Van Garderen VS BMC + 00' 13''
4. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 00' 26''
5. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 28''
6. Rigoberto Uran Col Etixx - Quick-Step + 00' 34''
7. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 00' 36''
8. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 01' 07''
9. Zdenek Stybar Tsj Etixx - Quick-Step + 01' 15''
10. Bauke Mollema NED Trek + 01' 32''
11. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 01' 39''
12. Alejandro Valverde Spa Movistar + 01' 47''
13. Vincenzo Nibali Ita Astana + 01' 48''
14. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 01' 51''
15. Geraint Thomas GBr Team Sky + 01' 52''
16. Nairo Quintana Col Movistar + 01' 56''
17. Joachim Rodiguez Spa Katusha + 02' 00''
18. Jean-Christophe Péraud Fra AG2r + 02' 07''
19. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 02' 49''
20. Romain Bardet Fra AG2r + 03' 15''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Normaliter zou Orica-GreenEdge als één van de favorieten aan de start hebben staan. De ploeg is echter al drie renners kwijt en zal waarschijnlijk wat rustiger aan doen om bijvoorbeeld de gehavende Michael Matthews niet inde problemen te brengen. De favorieten zijn toch wel de ploegen van de klassementsrenners; Sky, BMC en Astana. Die hebben in het verleden al goede dingen laten zien en kunnen zo'n aankomst goed aan. Ook Tinkoff-Saxo en Movistar moeten niet worden uitgevlakt. Het kan in ieder geval alle kanten op!

***** Team Sky, BMC
**** Astana
*** Movistar, Tinkoff-Saxo
** Katusha, Etixx - Quick-Step
*  Trek, LottoNL-Jumbo, IAM Cycling

Starttijden

Starttijd Ploeg Belangrijkste renner(s)
15.00 uur Orica-GreenEdge Simon Yates, Adam Yates
15.05 uur Bretagne-Séché Envoironnement Eduardo Sepúlveda
15.10 uur Lampre-Merida Rui Costa
15.15 uur FDJ Thibaut Pinot
15.20 uur Europcar Pierre Rolland, Bryan Coquard
15.25 uur Bora-Argon 18 Dominik Nerz, Sam Bennett
15.30 uur Lotto-Soudal Tony Gallopin, André Greipel
15.35 uur IAM Cycling Mathias Frank
15.40 uur MTN-Qhubeka Louis Meintjes,
15.45 uur LottoNL-Jumbo Robert Gesink
15.50 uur Trek Bauke Mollema
15.55 uur Astana Vincenzo Nibali
16.00 uur Cannondale-Garmin Andrew Talansky, Dan Martin
16.05 uur Cofidis Julien Simon, Daniel Navarro
16.10 uur Katusha Joaquim Rodriguez, Alexander Kristoff
16.15 uur Movistar Nairo Quintana, Alejandro Valverde
16.20 uur Giant-Alpacin Warren Barguil, John Degenkolb
16.25 uur AG2r Jean-Christophe Péraud, Alexis Vuillermoz
16.30 uur Etixx - Quick-Step Michal Kwiatkowski, Mark Cavendish
16.35 uur Tinkoff-Saxo Alberto Contador, Peter Sagan
16.40 uur BMC Tejay Van Garderen, Greg van Avermaet
16.45 uur Team Sky Chris Froome

Accuprobleem houdt zonnevliegtuig op Hawaï

Het gaat nog wel even duren voor zonnevliegtuig Solar Impulse 2 weer de lucht in kan. Het toestel is bezig met een reis rond de wereld op zonne-energie, maar blijft voorlopig aan de grond op Hawaï omdat accu's moeten worden vervangen. De oude raakten oververhit tijdens de recordvlucht van Japan naar Hawaï, meldde het team rond het vliegtuig zaterdag. Voor augustus kan het toestel niet opstijgen.

De nieuwe tegenslag brengt het schema voor de wereldreis verder in gevaar, meldt CNN. Door de vertraging is het onduidelijk of piloten André Borschberg en Bertrand Piccard op tijd Abu Dhabi kunnen bereiken. Daar begon de reis in maart. In het gebied waar het vliegtuig nog gaat vliegen worden de dagen korter, waardoor er steeds minder tijd is om de accu's op te laden. Het zonnevliegtuig maakte vanwege slecht weer eerder al een ongeplande landing in Japan.

Accuprobleem houdt zonnevliegtuig op Hawaï
Accuprobleem houdt zonnevliegtuig op Hawaï (Foto: ANP)

'Mexicaanse drugsbaas El Chapo ontsnapt'

Een van de grootste criminelen in Mexico, drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán, is voor de tweede keer ontsnapt uit de gevangenis. Dat meldt de BBC zondag.

Guzmán is oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij stond ooit op de lijst van miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Hij zou nu zijn ontsnapt uit de gevangenis in Almoloya de Juárez in Mexico.

El Chapo ('de kleine') slaagde daar jaren geleden ook al in. Nadat hij in 1993 in Guatemala werd gearresteerd, wist hij in 2001 uit een extra beveiligde gevangenis in de deelstaat Jalisco te ontsnappen. Pas in 2014 werd hij opgepakt, in de havenstad Mazatlán.

'Mexicaanse drugsbaas El Chapo ontsnapt'
'Mexicaanse drugsbaas El Chapo ontsnapt' (Foto: ANP)

Lichtmast doodt festivalbezoeker Oostenrijk

Op een muziekfestival in Oostenrijk is zaterdagavond een jonge mannelijke bezoeker gedood. Oorzaak was een lichtmast die door de storm was omgevallen en op de festivalganger terechtkwam. Dat heeft het Rode Kruis bekendgemaakt.

Het incident gebeurde op de camping van het 'Electric Love Festival' in Koppl, bij de Salzburgring, een racecircuit bij Salzburg. Zo'n 11.000 mensen waren op dat moment op het kampeerterrein.

Bijna een uur voor het fatale ongeluk hadden meteorologen de organisatie voor de storm gewaarschuwd. Het festival heeft daarop allerlei maatregelen genomen, zoals het extra vastzetten van tenten en apparatuur. "Helaas is toch dit verschrikkelijke ongeval gebeurd", aldus de organisatie.

Ondanks het fatale voorval ging het festival gewoon door, meldt de Oostenrijkse omroep ORF. Daarop kwam de nodige kritiek; andere bezoekers toonden juist hun begrip.

Lichtmast doodt festivalbezoeker Oostenrijk
Lichtmast doodt festivalbezoeker Oostenrijk (Foto: ANP)

Ronaldinho tekent bij Fluminense

Voormalige topvoetballer Ronaldinho heeft zaterdag een contract getekend bij de Braziliaanse voetbalclub Fluminense. De 35-jarige Braziliaan is van plan om zeker tot eind 2016 bij zijn nieuwe werkgever te blijven.

Vorige maand liet de goedlachse Braziliaan zijn contract bij het Mexicaanse Queretaro ontbinden. De aanvaller kwam eerder uit voor onder meer Paris Saint-Germain, FC Barcelona en AC Milan en werd twee keer verkozen tot beste voetballer ter wereld.

In een verkaring op de internetpagina van Fluminense verklaarde Ronaldinho dat het ontbreken van het Braziliaanse landskampioenschap op zijn erelijst een van de redenen was om terug te keren naar zijn geboorteland. Fluminense staat momenteel tweede in de Braziliaanse competitie, op twee punten achterstand van Atlético-MG.

Indrukwekkende trailer voor The Man from U.N.C.L.E.

Gisteren is een indrukwekkende trailer op de Comic-Con vertoond voor de film The Man from U.N.C.L.E. van de Britse cineast Guy Ritchie. In de remake van de gelijknamige tv-serie uit de zestiger jaren draait het om CIA-agent Napoleon Solo (Henry Cavill) en KGB-agent Illya Kuryakin (Armie Hammer), die samen de strijd aan moeten gaan met een criminele organisatie die nogal duistere plannen heeft met atoomwapens.

Naast Hammer en Cavill zien we Alicia Vikander en Hugh Grant in de belangrijkste rollen. The Man from U.N.C.L.E. draait vanaf 20 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Hingis en Mirza winnen vrouwendubbelspel

De Zwitserse Martina Hingis heeft zaterdagavond met Sania Mirza uit India het vrouwendubbelspel op Wimbledon gewonnen. Ze versloegen in de finale de Russen Ekaterina Makarova en Elena Vesnina: 5-7, 7-6 (4) en 7-5.

De winnaressen maakten in de derde set een achterstand van 5-2 ongedaan. Bij een stand van 5-5 moest de finale vijftien minuten worden onderbroken vanwege de invallende duisternis. Nadat het dak was gesloten, speelde het kwartet onder kunstlicht verder.

De 34-jarige Hingis won achttien jaar geleden het enkelspel op Wimbledon. Ze staat zondag samen met Leander Paes uit India ook nog in de finale van het gemengddubbelspel. Het duo stuit op de Oostenrijker Alexander Peya en Timea Babos uit Hongarije.

CBD, nu bij mezelf

Tot voor kort was er voor mij geen reden om CBD-olie te gaan gebruiken; ik had geen lichamelijke euvels, dus hoefde ik alleen met andere mensen over hun ervaringen van gedachten te wisselen. Dat gaat natuurlijk nog steeds door, ware het niet dat ik korte tijd geleden opeens met een ouderdomskwaal werd opgezadeld, en wel met artrose. Mijn duimen en polsen gingen plotseling vervelend pijn doen. De functionaliteit van mijn handen wordt niet minder, alleen doen veel bewegingen gewoon pijn.

FIA maakt behalen superlicentie iets eenvoudiger

Autosportfederatie FIA heeft de mogelijkheden om een superlicentie voor de Formule 1 te behalen iets verruimd, zo is bekend geworden na een vergadering van de World Motor Sport Council. Er bestond veel kritiek op het vorig jaar geïntroduceerde systeem omdat niet alle raceklasses op het juiste niveau gewaardeerd werden.

Op dit moment leveren titels in de GP2, Europese Formule 3, World Endurance Championship (LMP1), IndyCar en de toekomstige Formule 2 de benodigde veertig punten op om een superlicentie te kunnen krijgen. De World Series by Renault gaat van dertig naar 35 punten, waarmee dit kampioenschap hoger aangeslagen wordt dan de GP3 Series (30 punten). Verder zijn het WTCC en de DTM toegevoegd aan de lijst. Coureurs moeten in drie jaar tijd veertig punten bijeen rijden om in aanmerking te komen voor een superlicentie.

Coureurs die in het verleden al een superlicentie gehad hebben en voldaan hebben aan het puntensysteem krijgen meer mogelijkheden om hun licentie terug te krijgen. Dit kan gelden voor bijvoorbeeld testcoureurs die de afgelopen drie seizoenen niet geracet hebben.

Turken zien brood in islamitische bank in Nederland

De Turkse bank Kuveyt Türk, die vorige week in het Duitse Frankfurt de eerste halalbank opende, ziet in Nederland, met een miljoen moslims, ook veel potentie voor islamitisch bankieren. Kemal Ozan, directeur van het Duitse filiaal van de bank, legt uit dat halalbankieren gebeurt volgens de islamitische wetten. Zo is rente en speculeren verboden, net als investeren in porno, gokken, roken, wapens en varkensvlees, bericht Het Parool.

De Nederlandsche Bank(DNB) en de Autoriteit Financiële Markten(AFM) namen al in 2008 een geringe behoefte waar. Daarop werden er door de Rabobank proeven gedaan met islamitisch renteloos bankieren. Dat bleef echter vruchteloos omdat het commercieel niet interessant was voor de bank.

Er is nu hernieuwde interesse omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) een grote expansie voorspelt van het aantal moslims in Nederland. Het CBS zegt tevens dat het bruto inkomen van die groep zal stijgen. Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn, zo zijn niet alle moslims even fanatiek in de ideologie en dat is reden tot zorg.

De grootste zorg is echter de hypotheekrenteaftrek. Die maakt de gemiddelde hypotheek goedkoper omdat daarmee rente van de belasting afgetrokken kan worden. Het zou eenvoudiger zijn als voor de islamitische rentevrijevariant er een compatibele regeling wordt ingevoerd.

Per wanneer Nederland de opening van de eerste halalbank kan gaan vieren is nog niet bekend. Ozan wil eerst wachten tot het Duitse filiaal stabiel functioneert.

Márquez op pole in Duitsland

Motorcoureur Marc Márquez begint zondag vanaf de eerste startrij aan de Grote Prijs van Duitsland. De Spanjaard snelde zaterdag op de Sachsenring naar de snelste tijd in de kwalificatie (1.20,336). Hij was beduidend sneller dan zijn landgenoot Dani Pedrosa (1.20,628). Jorge Lorenzo, eveneens uit Spanje, klokte de derde tijd (1.20,921).

De Italiaan Valentino Rossi, na acht races de leider in het klassement van de MotoGP, eindigde als zesde.

De Fransman Johann Zarco, de leider in de Moto2, start ook in Duitsland vanaf pole. De Brit Danny Kent won de kwalificatie van de Moto3.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.