Thornton wint European Darts Open na zege op Huybrechts

Michael van Gerwen staat in de halve finale van de European Darts Open. Hij was zondagavond in de kwartfinale met 6-3 te sterk voor Alan Norris. Vincent van der Voort en Jelle Klaasen stonden ook in de kwartfinale, maar beide spelers verloren hun wedstrijd van respectievelijk James Wade en Robert Thornton. 

Van Gerwen opent direct met een break, waarna Norris met een 86-finish zijn eerste leg pakte. Van Gerwen gooide even later 100 niet uit, waardoor het 3-2 werd, maar herstelde direct door een leg daarna 92 wel uit te gooien. Met een finish van 105 maakte de nummer één van de wereld een einde aan de partij en won met 6-3. Van Gerwen had een gemiddelde van 105 en 85% op zijn dubbels. Norris hoeft zich met 99 gemiddeld en 100% op zijn dubbels niet te schamen. 

Van der Voort wist Wade direct te breaken. Op 3-3 brak Wade echter terug en pakte ook de volgende leg. Van der Voort kreeg kansen om op gelijke hoogte te komen, maar gooide de dubbel niet uit. Wade profiteerde, pakte de leg en gooide daarna 65 uit om de wedstrijd te winnen. The Machine had een gemiddelde van 99,63 en Van der Voort bleef steken op 93,21. 

Klaasen en Thornton wonnen hun eerste leg, maar daarna was het de Engelsman die uitliep naar 4-1. Klaasen schakelde een tandje bij en kwam weer op gelijke hoogte. Toch was het The Thorn die de volgende twee legs pakte en daarmee de wedstrijd won. Thornton had een gemiddelde van 96,36 en Klaasen kwam niet verder dan 88,26. 

Zo worden de halve finales gepseeld. Van Gerwen speelt tegen Kim Huybrechts en Wade neemt het op tegen Thornton. De winnaars van de halve finales spelen later ook nog de finale. 

Uitslagen kwartfinales European Darts Open

Michael van Gerwen (1) 6-3 Alan Norris
Brendan Dolan (5) 3-6 Kim Huybrechts (13)
James Wade (2) 6-3 Vincent van der Voort
Robert Thornton (11) 6-4 Jelle Klaasen

Update 21.15 uur

Van Gerwen zal niet zijn vijfde Euro Tour-titel van het jaar winnen. In de halve finale van de European Darts Open in Düsseldorf was Kim Huybrechts met 6-3 te sterk voor de Brabander. De Belg pakte de openingsleg en gooide daarna 128 uit om op 2-0 te komen. Het werd 3-1 en met een 103-finish voor Van Gerwen 4-2. De break voorsprong werd niet meer weggegeven. Huybrechts won met 6-3.

De Belg had een gemiddelde van 94,17. Van Gerwen zat met 96,58 ietsjes hoger, maar het was voor de nummer één van de wereld een veel lager dan eerder vandaag. Huybrechts speelt straks in de finale tegen James Wade of Robert Thornton. 

Update 21.37 uur

De andere finalist is Robert Thornton. Hij verslaat James Wade met 6-1 en gooide een gemiddelde van 111,77. De finale tussen Thornton en Huybrechts begint over een klein half uur. 

Update 22.15 uur

Robert Thornton heeft voor het eerst in zijn carrière een toernooi van de European Tour gewonnen. In de finale was hij met 6-2 te sterk voor Kim Huybrechts. The Thorn mag 25.000 Britse pond (40.000 euro) bijschrijven. Huybrechts moet het toen met 10.000 pond (14.000 euro). 

Volgende week mogen de darters weer serieus aan de bak tijdens de World Matchplay in Blackpool, Namens Nederland zullen Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Vincent van der Voort, Raymond van Barneveld en Benito van de Pas meedoen.