Turken zien brood in islamitische bank in Nederland

De Turkse bank Kuveyt Türk, die vorige week in het Duitse Frankfurt de eerste halalbank opende, ziet in Nederland, met een miljoen moslims, ook veel potentie voor islamitisch bankieren. Kemal Ozan, directeur van het Duitse filiaal van de bank, legt uit dat halalbankieren gebeurt volgens de islamitische wetten. Zo is rente en speculeren verboden, net als investeren in porno, gokken, roken, wapens en varkensvlees, bericht Het Parool.

De Nederlandsche Bank(DNB) en de Autoriteit Financiële Markten(AFM) namen al in 2008 een geringe behoefte waar. Daarop werden er door de Rabobank proeven gedaan met islamitisch renteloos bankieren. Dat bleef echter vruchteloos omdat het commercieel niet interessant was voor de bank.

Er is nu hernieuwde interesse omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) een grote expansie voorspelt van het aantal moslims in Nederland. Het CBS zegt tevens dat het bruto inkomen van die groep zal stijgen. Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn, zo zijn niet alle moslims even fanatiek in de ideologie en dat is reden tot zorg.

De grootste zorg is echter de hypotheekrenteaftrek. Die maakt de gemiddelde hypotheek goedkoper omdat daarmee rente van de belasting afgetrokken kan worden. Het zou eenvoudiger zijn als voor de islamitische rentevrijevariant er een compatibele regeling wordt ingevoerd.

Per wanneer Nederland de opening van de eerste halalbank kan gaan vieren is nog niet bekend. Ozan wil eerst wachten tot het Duitse filiaal stabiel functioneert.