Profielen Dijsselbloem en de Guindos, kandidaten voorzitterschap eurogroep

Jeroen Dijsselbloem en Luis de Guindos hebben zich kandidaat gesteld als voorzitter van de eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Ten midden van de crisis omtrent Griekenland lichten wij de kandidaten voor je uit. Maandag kiest de eurogroep zijn (nieuwe) voorzitter.

Jeroen Dijsselbloem
Huidige functie: minister van Financiën en parttimevoorzitter van de eurogroep. Hij was daarvoor met een korte onderbreking sinds 2000 Kamerlid voor de PvdA.

Loopbaan: Voordat Dijsselbloem parlementariër werd, was hij werkzaam op het ministerie van Landbouw. In 2000 werd hij Kamerlid voor de PvdA. In 2010 werd hij vicefractievoorzitter en sinds 5 november 2012 is hij minister van Financiën. Dijsselbloem is een vertrouweling van PvdA-leider Diederik Samsom.

In januari 2013 werd hij vrij verrassend gekozen tot voorzitter van de eurogroep. Hij had een moeilijk begin, met veel kritiek op zijn publieke uitlatingen rond de redding van Cyprus in maart 2013. Daarna verwierf hij snel aanzien en respect voor de manier waarop hij de Griekse schuldencrisis aanpakte.

In zijn sollicitatie voor herverkiezing wees Dijsselbloem op alles wat onder zijn leiding al is bereikt. "De eurozone staat er beter voor'' schreef hij. Hij duidde onder meer op de succesvolle afronding van de steunprogramma's voor Spanje, Ierland en Portugal en de rol van de eurozone bij de vorming van de Europese bankenunie.

Nu is de tijd voor volgende stappen, stelde Dijsselbloem. Hij wil onder meer dat de eurogroep het eens wordt over een beperkt aantal structurele hervormingen die cruciaal zijn voor het functioneren van de muntunie. Hij doelde dan onder meer op onderwerpen als pensioensystemen en flexibiliteit van de arbeidsmarkt.

Luis de Guindos
Huidige functie: minister van Economische Zaken en Concurrentievermogen. Sinds 2011.

Loopbaan: studeerde economie in Madrid. staatssecretaris tussen 2002 en 2004 in de regering van José Maria Aznar. In 2006 werd hij adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, tot het concern ineen klapte. Daarna werkte hij tot zijn ministerschap onder meer bij accountantsfirma PricewaterhouseCoopers.

De Guindos ontpopte zich de afgelopen maanden als fel tegenstander van souplesse tegenover Griekenland. Spanje, en ook andere landen zoals Ierland, hebben zich altijd gehouden aan de afspraken met de schuldeisers en dus moet Griekenland dat eveneens, stelde hij.

In zijn sollicitatiebrief aan zijn collega-ministers wees De Guindos op de enorme uitdagingen die er zijn voor de eurozone, zoals het terugdringen van de hoge werkloosheid en het aanjagen van groei. "De eurozone heeft niet alleen een brandweerman nodig, maar een bouwer'', schreef de Spanjaard.