[Tour] Sky was not the limit

Jan (Bakoenin)

Daar ging team Sky langzaam omhoog
Maar Roche deed eventjes niet mee
En daardoor was zijn ploeg de lul
En was de winst voor BMC

Je zag het aankomen. BMC reed boven de dertig per uur naar boven op de laatste helling en Sky bleef eronder. Dat zou dus mis gaan voor Froome en zijn ploeg. Beide ploegen hadden een zwakke schakel. Voor BMC was dat Van Avermaet en voor Sky was het Roche. Blijkbaar was Van Avermaet toch net iets minder zwak in de ketting dan Roche.

Eigenlijk mag een tijdrit op de negende dag helemaal niet van de UCI, maar de UCI zal wel een oogje dicht hebben gedaan ten opzichte van de ASO. Ik vind het echter wel vervelend dat je dan een ploegentijdrit krijgt waarin veel ploegen gehavend zijn en klassementsrenners tijd verliezen door de pech van een ander. Kijk naar TREK met Cancellara, Etixx-Quickstep met Tony Martin, Giant met Dumoulin en Lotto Jumbo met Kelderman. En kijk vooral naar Orica GreenEdge. Normaal één van de kanshebbers en nu laatste door diverse uitvallers en blessures.

Ik had vooraf al wel mijn kaarten op BMC gezet, hoewel dit geen vlakke tijdrit was en de ploegen niet fit meer waren. Het zou dus spannend worden en dat klopte. BMC won met een seconde de tijdrit. Tussen de klassementsrenners zijn ook geen echt grote verschillen, maar Contador moet toch al meer dan een minuut goed maken op Froome en over de Nederlanders zullen we het wat dat betreft maar niet hebben. Toch deed Lotto Jumbo het niet echt slecht. Wel moet Ten Dam vanavond zonder eten naar bed omdat hij verkeerd had geschakeld en daardoor tijdens een klim moest afhaken. Daar heb je dan een paar dagen ondraaglijke pijn voor geleden.

Buiten de spanning van de tijdsverschillen is een ploegentijdrit niet echt mijn ding. Saai om naar te kijken en het commentaar van D&D maakt het er niet beter op. Toen Herbert voor de achthonderdste keer zei dat je IAM als JAM uit moest spreken schakelde ik nog maar even naar de Belg.

De renners gaan nu richting Pau voor de rustdag. Er zullen er veel zijn die de rust nodig hebben.

De leukste uitspraak van Herbert: De tijd wordt doorberekend, dus het is zaak om zo hard mogelijk te fietsen.

Tweet van de dag: Grommetje: Dijkstra moet niet zoveel bonensoep eten, dat scheelt heel wat gezeik over wind

De rit van overmorgen

Morgen is er een rustdag. Dan verschijnt er geen tourcolumn. Niet dat ik het net zo zwaar heb gehad als de renners, maar dat is nu eenmaal de afspraak. Veel renners zijn wel aan zo'n rustdag toe, maar er zijn er ook die niet echt gebaat zijn bij een rustdag. Gelukkig gaat het niet meteen zwaar bergop vanaf het begin dinsdag. Het venijn zit in de staart. Er zijn namelijk genoeg renners die meteen zware benen krijgen als ze na een rustdag meteen moeten klimmen.

De renners finishen in een skioord niet ver van de Spaanse grens. Het is 14 juli en dat is de Franse nationale feestdag. Er zullen dus wel Fransen zijn die de etappe per se willen winnen. De Fransen vieren de bestorming van de Bastille. Tijdens de bestorming werd gouverneur De Launey gevangen genomen. Daarna werd hij door meerdere lanssteken om het leven gebracht, hij werd onthoofd en zijn hoofd werd op een lans gezet. Ik ben benieuwd of het peloton ook van een van zijn favorieten wordt onthoofd.

Het skioord is uitstekend als je nog moet leren skiën. Niet erg groot en redelijk makkelijk. Er zijn elf liften en van het totale aantal pistes is 58% blauw en dus prima voor beginners. Er zijn voldoende barretjes voor een leuke après-ski als je met een groepje bent. Verder is er niet veel te beleven. Skiën en zuipen dus. Ook in de wijde omtrek is alleen maar natuur en je hebt dus wel spectaculaire vergezichten en prachtige panorama's tijdens het skiën en natuurlijk ook tijdens het wielrennen.