FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 juli 2015

IS-kopstuk gedood bij luchtaanval

Een luchtaanval door de internationale coalitie in Syrië in juni heeft aan een groepsleider van Islamitische Staat het leven gekost. De man was verantwoordelijk voor de verspreiding van strijders en wapens vanuit Libië naar Syrië en zou ook zelfmoordaanslagen in Irak hebben gecoördineerd. Dat heeft het Pentagon donderdag gezegd.

Volgens een bron bij het Pentagon ging het om Tariq al-'Awni al-Harzi. Hij zou 16 juni zijn gedood in Shaddadi, in het noorden van Syrië.

Uitslagen eerste voorronde Europa League 02/07/2015

Het nieuwe Europa League-seizoen is begonnen. 96 ploegen kwamen in actie in de eerste voorronde. Go Ahead Eagles speelde thuis knap met 1-1 gelijk tegen het Hongaarse Ferencváros. In dit bericht de uitslagen van de overige wedstrijden. De returns zijn volgende week. 

Uitslagen eerste voorronde Europa League - heenwedstrijden - 02/07/2015

Thuis Uit Uitslag (ruststand)
Ordabasy (Kaz) Beitar Jerusalem (Isr) 0-0 (0-0)
Shirak Gyumri (Arm) HSK Zrinjski (Bos) 2-0 (1-0)
Kruoja Pakruojis (Lit) Jagiellonia Bialystok (Pol) 0-1 (0-0)
Alashkert (Arm) Saint Johnstone (Sch) 1-0 (0-0)
Laçi (Alb) Inter Baku (Aze) 1-1 (1-0)
Dinamo Tbilisi (Geo) FK Qabala (Aze) 2-1 (0-0)
Neftchi Baku (Aze) Mladost (Mne) 2-2 (1-1)
Skonto FC (Let) St. Patrick's Athletic (Ier) 2-1 (1-1)
Dinamo Batumi (Geo) Omonia Nicosia (Cyo) 1-0 (1-0)
FC Flora Tallinn (Est) Rabotnicki Skopje (Mac) 1-0 (0-0)
Vaasa PS (Fin) AIK (Zwe) 2-2 (1-0)
FC Lahti (Fin) IF Elfsborg (Zwe) 2-2 (1-1)
Atlantas Klaipeda (Lit) Beroe Stara Zagora (Bul) 0-2 (0-0)
Olimpik Sarajevo (Bos) Spartak Trnava (Slw) 1-1 (1-0)
UE Sant Julià (And) Randers FC (Den) 0-1 (0-1)
FK Aktobe (Kaz) Kalju Nõmme (Est) 0-1 (0-0)
FK Jelgava (Let) Litex Lovech (Bul) 1-1 (0-0)
Kukësi (Alb) Torpedo-BelAZ Zhodino (WRu) 2-0 (1-0)
SJK (Fin) FH (IJs) 0-1 (0-0)
Debreceni VSC (Hon) Sutjeska (Mne) 3-0 (1-0)
Kalev Sillamäe (Est) Hajduk Split (Kro) 1-1 (1-1)
Brøndby IF (Den) Juvenes/Dogana (SMR) 9-0 (6-0)
Strømsgodset (Noo) Partizani (Alb) 3-1 (1-0)
Sheriff Tiraspol (Mol) Odds BK (Noo) 0-3 (0-3)
FC Differdange 03 (Lux) Bala Town (Wal) 3-1 (3-1)
FC Botosani (Roe) Spartaki Tskhinvali (Geo) 1-1 (1-0)
Trakai (Lit) HB Thorshavn (Far) 3-0 (1-0)
Saxan Ceadir Lunga (Mol) Apollon Limass. (Cyp) 0-2 (0-1)
College Europa FC (Gib) Slovan Bratislava (Slw) 0-6 (0-5)
Airbus UK (Wal) Lokomotiva Zagreb (Kro) 1-3 (1-0)
Go Ahead Eagles (Ned) Ferencváros (Hon) 1-1 (1-1)
NK Celje (Slo) Slask Wroclaw (Pol) 0-1 (0-1)
BST Domzale (Slo) Cukaricki (Ser) 0-1 (0-1)
Víkingur (Far) Rosenborg BK (Noo) 0-2 (0-0)
Newtown (Wal) Valletta FC (Mlt) 2-1 (1-0)
MTK Hungária FC (Hon) Vojvodina Novi Sad (Ser) 0-0 (0-0)
Budocnost Podgorica (Mne) FK JPFS/Spartaks Jurmala (Let) 1-3 (1-2)
La Fiorita (SMR) FC Vaduz (Lie) 0-5 (0-3)
West Ham United (Eng) FC Lusitans (And) 3-0 (2-0)
Rode Ster Belgrado (Ser) Kairat Almaty (Kaz) 0-2 (0-1)
Cork City (Ier) KR (IJs) 1-1 (1-1)
Glenavon (NIE) Shakhtyor Soligorsk (WRu) 1-2 (0-2)
Linfield (NIE) NSÍ Runavík (Far) 2-0 (0-0)
UCD (Ier) F91 Dudelange (Lux) 1-0 (1-0)
FC Birkirkara (Mal) Ulysses Erevan (Arm) 0-0 (0-0)
Glentoran (Nie) MSK Zilina (Slw) 1-4 (0-2)
Shkendija 79 (Mac) Aberdeen (Sch) 1-1 (0-0)
Vikingur Reykjavík (IJs) FC Koper (Slo) 0-1 (0-0)

Federer wil meer kleur op Wimbledon

Als het aan tennisser Roger Federer ligt, is er op Wimbledon in de toekomst wat meer kleur te zien. Tennissers moeten op het prestigieuze grand slam al sinds jaar en dag verplicht geheel in het wit spelen, een regel die laatste jaren extra streng wordt nageleefd. Te streng, vindt Federer.

"Dat het wit moet zijn, prima. Maar dit is wel een beetje extreem", aldus de Zwitser. In 2013 werd Federer nog gesommeerd zijn schoenen met oranje zolen in te wisselen. "Het lijkt nu de jaren vijftig wel."

Federer verlangt terug naar de dagen waarin legendes als John McEnroe en Boris Becker in gestreepte shirts en met kleurrijke haarbanden op het heilige gras verschenen. "Dat waren iconische shirts", herinnert Federer, die zich in zijn begindagen op Wimbledon nog wel eens een lichtblauw accentje kon veroorloven.

"Maar nu is een streepje al te veel. Jammer, want nu kun je echt niets meer met je kleding doen", vindt hij. "Maar zo is het nu eenmaal, ik ben blij en trots hier te spelen."

Nummerdor/Varenhorst bij laatste vier op WK

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben zich donderdagavond geplaatst voor de halve finale van het WK beachvolleybal. In een spectaculaire wedstrijd in het nagenoeg gevulde drijvende stadion op de Hofvijver in Den Haag, werd het Amerikaanse koppel John Hyden en Tri Bourne in twee sets verslagen: 23-21 23-21.

Ondanks veel opslagfouten van Varenhorst en het sterke blok van netverdediger Bourne ging de eerste set gelijk op. Het Nederlandse duo kwam als eerste op setpoint. Het derde setpoint kon op eigen opslag worden verzilverd door sterk verdedigend werk van de strijdlustige Nummerdor.

In de tweede set kwam het Nederlandse team twee keer achter, maar herstelde het zich steeds knap. Er werden zelfs twee setpoints weggewerkt. Op het eerste matchpoint werd de eindstand bepaald.

De halve finale spelen de Nederlanders zaterdagmiddag vermoedelijk in tropische omstandigheden tegen het Braziliaanse duo Pedro/Evandro, dat als twaalfde is geplaatst en op de seizoenranglijst tweede staat. De Brazilianen vormen pas sinds dit jaar een team en bereikten donderdag de halve finale door landgenoten Alvaro Filho en Vitor Felipe in Rotterdam van het 'strand’ te slaan (21-14 14-21 15-8).

De halve finales, troostfinales en finales van het WK worden gespeeld in het grote drijvende stadion op de Hofvijver in Den Haag. De andere drie speelsteden (Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn) hebben donderdagavond afscheid genomen van het WK.


Het Nederlandse beachvolleybalduo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst is dicht bij een medaille op het WK in eigen land maar rekent zich nog niet rijk. "We zijn op de goede weg maar we zijn er nog niet'', reageerde Varenhorst donderdagavond na de zege in de kwartfinale. "We hebben een grote kans maar we moeten er keihard voor knokken."

Zijn partner Reinder Nummerdor stond met een grote glimlach de pers te woord na de spectaculaire zege op de Amerikanen John Hyden en Tri Bourne. De Amerikaanse tegenstanders dwongen hem donderdagavond tot het uiterste in het veld. "Ik geniet hier van. Ik kan me zo uitleven en mijn spel kwam iets meer tot zijn recht."

"Reinder is misschien wel de beste verdediger van de wereld. Hij was vanavond de grote man", complimenteerde Varenhorst hem.

De halve finale tegen het Braziliaanse duo Pedro/Evandro wordt zaterdagmiddag gespeeld, vermoedelijk in tropische omstandigheden. "Weer is altijd van grote invloed, maar met de hitte kunnen we omgaan. We zullen wel moeten", reageerde Varenhorst. Zijn ervaren partner haalde zijn schouders op bij het horen van de weersverwachting. "Het maakt me echt niet uit."

Reinder Nummerdor zet een blok in. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Reinder Nummerdor slaat de bal naast het blok. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Cricketers winnen ook derde duel met Nepal

De Nederlandse cricketers hebben ook het derde van vier oefenduels (Twenty20) met Nepal gewonnen. Op het complex van VOC in Rotterdam was het verschil donderdagavond wel kleiner. Oranje zegevierde met 18 runs.

Aanvoerder Peter Borren won de toss en koos ervoor te beginnen met batten. Dat resulteerde in een totaal van 149 runs voor het verlies van zes wickets. Stephan Myburgh was met onder meer vijf vieren en twee zessen de gevierde man: 71 not out. Hij had daarvoor 56 ballen voor nodig. De Nepalezen sloten na 20 overs af op 131/9. De Nederlandse bowler Ahsan Malik nam vier wickets ten koste van 21 runs.

Beide teams bereiden zich voor op de WK-kwalificatie T20 in Schotland en Ierland, die 9 juli begint. Nederland speelt in Schotland in groep B tegen Hongkong, Afghanistan, Oman, Canada, Verenigde Arabische Emiraten en het gastland.

Go Ahead Eagles geeft visitekaartje af aan Ferençvaros

Go Ahead Eagles heeft zich dapper staande gehouden in de Europa League-wedstrijd tegen Ferençvaros. De Deventenaren maakten voor de rust al hun eerste Europese goal. Helemaal volgens planning begon de wedstrijd voor Go Ahead Eagles niet tegen de doorgewinterde Europa League-ploeg Ferençvaros. Gera schoof al binnen drie minuten de openingstreffer binnen via de binnenkant van de paal. Na negentig minuten stond het 1-1.

Het publiek van Go Ahead in het Emmense JenS Stadion schaarde zich echter volledig achter het elftal, waardoor er zowaar een aantal grote kansen kwamen. Uit een corner had Bart Vriends de score al gelijk kunnen trekken. Zijn kopbal werd echter weggewerkt.

Vlak voor de rust had de centrale verdediger meer geluk. Dit keer zat zijn kopbal vanuit een corner wél. Niet veel later ging het fluitsignaal voor de theepauze, waarin Go Ahead een strijdplan kon bedenken voor het tweede bedrijf. Helemaal uit de verf kwam dat plan niet, omdat meerdere spelers van Go Ahead al snel moegestreden raakten. Tien minuten voor tijd stonden alle drie de te gebruiken wisselspelers al op het veld. Even later onderging Ferençvaros hetzelfde lot.

Niet voordat de club eerst nog de reflexen van Erik Cummins testte. De doelman redde echter goed en hield zijn ploeg daarmee in de race. Elvio van Overbeek had even later voor Go Ahead een grote kans op de winnende, maar zijn schot werd overgetikt.

Go Ahead gaat een mooi Europees uitje tegemoet, waarin alles voor de Jupiler League-club nog mogelijk is. Over precies een week vindt de return plaats in Hongarije.

Bart Vriends kopt de 1-1 binnen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Bart Vriends kopt de 1-1 binnen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Verzamelaar niet vervolgd voor 'Jodenzeep'

De man die begin dit jaar zogeheten Jodenzeep had aangeboden op Marktplaats, wordt niet vervolgd. In de zeep zouden resten van Joodse mensen uit de Tweede Wereldoorlog zijn verwerkt, maar dat is niet duidelijk geworden uit onderzoek in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Bovendien was zijn advertentietekst niet beledigend, hij zei alleen dat hij ,,een zeer zeldzaam stukje zeep'' aanbood.

Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag laten weten. Een antifascistische organisatie had geklaagd over de advertentie. De verkoper, een man uit Dokkum, is een fervent verzamelaar van spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn advertentie staat niet meer op Marktplaats.

Het verhaal dat de nazi's zeep maakten van Joden die in concentratiekampen waren vermoord, is onder historici omstreden en volgens menigeen een fabeltje.

Den Haag betaalt begrafenis Henriquez

De begrafenis van Mitch Henriquez wordt betaald door de gemeente Den Haag. Dat heeft zijn moeder tegen het ANP gezegd. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt het donderdag desgevraagd. Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart van Henriquez is. Ook het exacte bedrag is niet bekend.

Henriquez stierf afgelopen weekeinde. Hij was gearresteerd op een festival in Den Haag. Toen agenten hem wilden overmeesteren, is hij gestikt. Sinds zijn dood is het erg onrustig in delen van Den Haag.

Weer vroege uitschakeling Nadal op Wimbledon

Rafael Nadal is voor het vierde jaar op rij al in een vroeg stadium uitgeschakeld op Wimbledon. De Spanjaard, inmiddels afgegleden naar de tiende plaats op de wereldranglijst, moest het op het Center Court in Londen afleggen tegen de Duitse qualifier Dustin Brown.

Nadal had nog nooit van een kwalificatiespeler verloren op een grandslam (20-0), maar kwam er vandaag nauwelijks aan te pas. Brown, die de enige eerdere ontmoeting met Nadal ook al wist te winnen, gaf met zijn onberekenbare manier van spelen Nadal nauwelijks kansen. De Spanjaard won nog wel een set, maar verloor uiteindelijk met 7-5, 3-6, 6-4 en 6-4. Brown speelt in de volgende ronde tegen de Serviër Victor Troicki. 

Tweevoudig Wimbledon-winnaar Nadal werd in 2012 in de tweede ronde uitgeschakeld, terwijl hij een jaar later al na de eerste partij naar huis mocht. Vorig jaar reikte hij nog tot ronde vier, maar toen bleek Nick Kyrgios te sterk.

Roger Federer wist wel zonder al te veel moeite de derde ronde op Wimbledon te bereiken. De als tweede geplaatste Zwitser liet in zijn partij tegen de Amerikaan Sam Querrey zien nog altijd één van de beste grasspelers ter wereld te zijn en won in drie sets: 6-4, 6-2 en 6-2.

Hockeysters ruim langs Australië in HWL

De Nederlandse hockeysters hebben donderdag in de halve finale van het Hockey World League-toernooi in Antwerpen een ruime zege geboekt op Australië. In de herhaling van de eindstrijd van het WK van vorig jaar werd het 5-1 voor Nederland.

Carlien Dirkse van den Heuvel, Maartje Paumen, Ginella Zerbo, Lidewij Welten en Willemijn Bos waren voor Oranje trefzeker. Kathryn Slattery deed tussendoor namens Australië nog iets terug.

Dankzij de overwinning is Nederland door naar de eindstrijd van het Belgische toernooi. Daarin komt de ploeg Zuid-Korea of Nieuw-Zeeland tegen. Oranje was al geplaatst voor het eindtoernooi van de Hockey World League, in september in Argentinië. Ook het ticket voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 dat in Antwerpen op het spel stond, haalde Nederland dinsdag al binnen.

Hagel des Doods in Gelderland

De Hitte des Doods wordt gevolgd door de Hagel des Doods. In Oosterbeek vallen momenteel hagelstenen zo groot als pingpongballen.

Twitter wordt momenteel overspoeld met foto's en filmpjes uit de plaats onder de rook van Arnhem. Kijk maar even mee:

Hof: Le Pen mag lid Front National blijven

Jean-Marie le Pen mag lid blijven van het Front National. Het besluit van de partij, onder leiding van Le Pens dochter Marine, om Le Pen te royeren werd door de rechter teruggedraaid.

Marine had geprobeerd haar vader aan te kant te schuiven door hem wegens antisemitische uitlatingen het partijlidmaatschap af te nemen. Ze heeft het gemunt op het Franse presidentschap en cultiveert een gematigerder imago dan haar vader.

Le Pen, erevoorzitter van het door hem opgerichte FN, stapte daarop naar de rechter. Die stelde hem donderdag in het gelijk.

Erkenning Islamitische Universiteit op schop

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs zal niet schromen om de officiële erkenning van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) in te trekken. Ze kan dat nu niet zelf doen maar moet eerst een oordeel over de kwaliteit afwachten, zei ze donderdag in de Kamer.

Het accreditatieorgaan NVAO doet nu onderzoek naar de onderwijsinstelling. De minister is het vertrouwen kwijt in de rector, omdat die al drie keer omstreden uitspraken deed die strijdig zijn met de Nederlandse basisnormen en waarden. Die uitlatingen zijn niet los te koppelen van zijn functie, vindt niet alleen Bussemaker maar ook een Kamermeerderheid.

Een gesprek dat de minister voerde met de raad van toezicht en het stichtingsbestuur leverde niet voldoende op. "Mijn vertrouwen is niet hersteld, omdat de IUR niet heeft laten zien de maatschappelijke opdracht te kunnen en willen vervullen", schreef ze in een brief.

Op zich vindt ze wel dat er in het onderwijslandschap ruimte is en moet zijn voor islamitische scholen en opleidingen.

Gasunie en Gazprom samen in LNG-klus

Gasunie en het Russische Gazprom hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) voor de transportsector in Noordwest-Europa. Dat maakte Gasunie donderdag bekend.

De topmannen van beide bedrijven, Han Fennema en Alexey Miller, tekenden een akkoord op hoofdlijnen. Ze gaan zich onder meer buigen over de aanleg van infrastructuur waarmee schepen en trucks LNG kunnen tanken op locaties langs de Oostzee. LNG speelt volgens beide bedrijven een belangrijke rol als schoner brandstofalternatief voor schepen en zwaar wegtransport.

Fennema en Miller bespraken ook de zogeheten voorzieningszekerheid van gas voor de Europese gasmarkt. In recente jaren draaide Rusland meermaals de gaskraan naar Oekraïne, een belangrijk doorvoerland naar West-Europa, dicht. De heren stelden vast "dat samenwerking van belang is om Europa te verzekeren van een stabiele en betaalbare energievoorziening".

Haase: "Ik was te rustig en te mat"

Robin Haase stapte donderdag vol goede moed de baan op tegen Andy Murray, maar anderhalf uur later droop de Haagse tennisser teleurgesteld en kansloos af. De Schot gunde hem in de tweede ronde van Wimbledon slechts zes games (6-1, 6-1 en 6-4). Haase had vooraf nog uitgesproken kansen te zien, maar kwam bedrogen uit. "Als ik niet geloof in een stunt, kan ik beter stoppen met tennis. Want waar doe je het dan voor?", vroeg hij zich af.

"Ik verwachtte er meer van", zei Haase. "Mijn eigen niveau lag deze wedstrijd te laag om Murray te testen. Ik was veel te rustig en te mat, noem het maar machteloos. Eigenlijk had ik mij in die tweede set kwader moeten maken."

Pas in het derde bedrijf liet Haase wat zien. "Die set was goed. Ik heb toen een game verpest en dat kost je meteen de set. Ik had nog wel het geloof dat ik die set kon winnen."

Nummerdor/Varenhorst naar kwartfinale WK, slagveld bij vrouwen

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben donderdag de kwartfinale van het WK beachvolleybal bereikt. In het WK-stadion in Den Haag zegevierden ze in drie sets over het als tiende geplaatste Russische duo Konstantin Semenov en Viatsjeslav Krasilnikov 21-17, 22-24 en 15-11.

Nummerdor en Varenhorst spelen hun kwartfinale donderdagavond tegen het als negende geplaatste Amerikaanse koppel John Hyden en Tri Bourne. Hyden is met 42 jaar de oudste deelnemer aan het WK, zijn partner is zestien jaar jonger.

Bij de vrouwen is de achtste finale van het WK beachvolleybal zijn een slagveld geworden voor de medaillekandidaten. De top drie teams van de plaatsingslijst werden donderdag uitgeschakeld. Nadat het Nederlandse duo Marleen van Iersel en Madelein Meppelink onderuit was gegaan, verloren ook de Braziliaanse topfavorieten Larissa en Talita en het Amerikaanse duo Kerri Walsh en April Ross.

Larissa en Talita waren op het WK in Nederland als tweede geplaatst. Ze verloren een Braziliaans onderonsje op de Dam in Amsterdam van Juliana en Antonelli in drie sets: 19-21, 21-18 en 15-13.

Walsh en Ross waren als derde geplaatst en gingen in Apeldoorn ten onder tegen de Chinese Fan Wang en Yuan Yue (19-21, 21-17 en 13-15). Walsh (37) is een ware beachvolleyballegende. Ze won drie keer goud op de Olympische Spelen en van haar is nota bene bij het WK-stadion in Den Haag een groot, tijdelijk standbeeld neergezet.

Griekse verdediger Katsikas naar FC Twente

Giorgos Katsikas is bij FC Twente de vervanger van de vertrokken Andreas Bjelland. De 25-jarige Griekse verdediger is donderdag door de Tukkers voor één jaar vastgelegd, met een optie op nog een seizoen. Katsikas komt transfervrij over van PAOK Saloniki.

Technisch manager Ted van Leeuwen van Twente is blij dat de club snel kon handelen na het vertrek van Bjelland naar het Engelse Brentford. "Onze prioriteit ligt bij het samenstellen van een solide verdediging en daarin is de komst van Giorgos een belangrijke stap", zei hij op de website van Twente.

Nantes trekt Ajacied Sigthórsson aan

Kolbeinn Sigthórsson maakt definitief de overstap van Ajax naar het Franse FC Nantes. De equipe uit de Ligue 1 heeft de IJslandse spits donderdag officieel gepresenteerd. Sigthórsson heeft in Nantes een contract voor vijf seizoenen ondertekend.

De spits had in Amsterdam, waar hij vier jaar speelde, nog een contract voor een jaar. Bij Ajax kon de voormalig speler van AZ het mede door verschillende blessures nooit volledig waarmaken.

"Dit project spreekt me aan", zei Sigthórsson op de website van Nantes. "Ook de passie van de fans en het familiaire gevoel dat de club uitstraalt, bevallen me. Dit is een mooie kans voor mij."

Foto's van gebouwen straks mogelijk verboden

In Nederland is er de ‘panoramavrijheid’. Dat wil zeggen dat je gewoon buiten een foto mag maken zonder dat je je druk hoeft te maken of er niet per ongeluk een auteursrechtelijk beschermd werk op staat, zoals een brug, een gebouw, een standbeeld of ander kunstwerk. Dat lijkt zo vanzelfsprekend dat weinig mensen erover nadenken.

Toch is er met de komende hervormingen van de auteurswetten ruimte voor architecten en kunstenaars nu een opening ontstaan om het gros van de burgers het simpelweg maken van een foto op de openbare weg, of dat nu een groepsfoto, selfie of wat anders is, onmogelijk te maken. Het op je facebook zetten van zo'n foto zou dan namelijk niet alleen inbreuk op auteursrecht zijn en daarmee strafbaar, het is ook goed mogelijk dat het auteursrecht van de foto die JIJ gemaakt hebt opeens bij de maker van een van de objecten op de foto komt te liggen.

Dat maakt het afbreken van panoramavrijheid een ideaal lobbyobject. Er is veel te winnen voor enkelen en de massa protesteert niet. En inderdaad, nu de copyright-hervormingen van de commissie Reda voor liggen in het Europees parlement, komt de lobby in actie.

Zonder panoramavrijheid krijg je rare dingen. In België is het zo dat anderen het auteursrecht over jouw foto’s hebben als je een kunstwerk fotografeert. Maar ook in Nederland moet je oppassen met wat je doet. Zolang er auteursrecht op rust, moet je het object fotograferen zoals het is. Het maken van een foto waarop een gebouw dusdanig in beeld komt dat het lijkt alsof je het als hoedje draagt kan worden gezien als verminking van het oorspronkelijke werk.

In België mogen bijvoorbeeld geen foto’s van het Atomium in Brussel op internet worden gebruikt, tenzij voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik en in beperkte resolutie. Een gecensureerde afbeelding van het Atomium is natuurlijk nog steeds fraai, maar mist toch wat kenmerkende elementen en staat wat knullig in je online vakantiealbum.

In Frankrijk zijn diverse mensen al aangeklaagd en veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen wegens het plaatsen van foto's van de Eiffeltoren bij nacht. De Eiffeltoren zelf is te oud om nog auteursrechtelijk beschermd te zijn, maar het bedrijf dat de verlichting van de toren heeft ontworpen verdedigt zijn auteursrecht hierop met hand en tand.

Op 9 juli wordt in het Europees Parlement gestemd op een inperking van de panoramavrijheid. Deze zou sowieso verplichten dat commerciële partijen voor elk kunst- of bouwwerk dat in beeld verschijnt afzonderlijk toestemming moeten hebben van de rechthebbende. Dit maakt filmen, het maken van reisgidsen en veel vormen van fotografie compleet onwerkbaar.

Vandaar dat er een petitie is opgezet om te zorgen dat niet alleen de lobbypartijen een stem laten horen, maar ook de betrokken burgers. Je kunt de petitie hier tekenen. En doe dat nou even, want je wilt niet dat dit is hoe je vakantiekiekjes eruit komen te zien:

London Eye zonder Panoramavrijheid
London Eye zonder Panoramavrijheid

IMF: bied Grieken schuldenverlichting

Griekenland heeft schuldenverlichting nodig en van oktober tot 2018 vijftig miljard euro aan nieuwe fondsen. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds donderdag gezegd. Het fonds legt de schuld van de huidige economische misère in Griekenland grotendeels bij de Griekse regering en premier Alexis Tsipras.

De financiële situatie van Griekenland is verslechterd, omdat Athene geen vaart heeft gezet achter economische hervormingen, aldus het IMF. Het fonds ging ervan uit dat Griekenland tegen eind 2015 vijftig miljard euro zou opstrijken met privatiseringen. Tot dusver is met de verkoop van staatsbedrijven pas 3,2 miljard euro binnengehaald.

Vorig jaar voorspelde het IMF dat de Griekse schuld zou dalen van 175 van zijn bnp in 2013 tot 128 in 2020. Nu schat het fonds dat de schuld in dat laatste jaar uitkomt op 150 procent van het bnp.

Kredietverstrekkers moeten Griekenland lagere rentetarieven bieden en een langere aflossingsperiode, vindt het IMF.

Advocaat: Jihad-verdachte mogelijk psychotisch

De 31-jarige Somaliër die wordt verdacht van ronselen voor de jihad, is mogelijk psychotisch. Dat verklaarde zijn advocaat André Seebregts donderdag in de rechtbank in Breda, waar een tussentijdse zitting was in de zaak. Seebregts denkt dat de aangifte tegen zijn cliënt berust op een misverstand.

De 31-jarige verdachte werd op 18 maart aangehouden, omdat hij in Tilburg drie minderjarige vluchtelingen zou hebben willen ronselen voor de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Volgens Seebregts komt de beschuldiging uit de koker van een jonge Jezidi, die de verdachte verkeerd begrepen zou hebben. De andere vluchtelingen waren er alleen maar bij aanwezig.

Varkens uren vast in brandende zon

Het is niet alleen warm voor mensen, maar ook voor dieren. Dat merkten vijfhonderd varkens in een Nederlandse veewagen donderdag. De truck stond urenlang met panne in de brandende zon op een parkeerplaats bij Gelsenkirchen in Duitsland. De brandweer moest eraan te pas komen om de dieren te verkoelen.

Volgens de Duitse politie strandde de vrachtwagen rond 9.30 uur. Reparatie duurde uren. Iets voor 12.00 uur werd de brandweer te hulp geroepen. De varkens zaten toen al uren zonder water en begonnen onrustig te dringen bij de ventilatieroosters. Brandweermensen spoten daarom 7000 liter water over de dieren. Rond 13.20 uur waren de dieren genoeg afgekoeld en mocht de vrachtwagen verder rijden.

Man smokkelt Syriërs 'uit naastenliefde'

Een 49-jarige Nederlander is woensdagavond opgepakt in Duitsland. Hij reed met veertien Syriërs in een klein busje richting Denemarken. De man zei bij verhoor dat hij "uit naastenliefde'' handelde, maar de vluchtelingen zeiden dat ze hem 700 euro per persoon hadden betaald. De man zit vast.

Dat meldde de Duitse politie donderdag. In het busje was plek voor negen mensen. De vijf kinderen in het gezelschap zaten op schoot en tussen de voeten.

Vorig jaar werd een Nederlandse mensensmokkelaar opgepakt op de snelweg tussen Nürnberg en Leipzig. Hij had dertien Syriërs in een bestelbusje. Ook die man zei dat hij uit pure naastenliefde handelde, maar de vluchtelingen zeiden dat ze 2500 euro per persoon moesten betalen om van Jordanië naar Zweden te worden gebracht.

'Record verbroken? 39,3°C in Nederland!'

Het hitterecord van Nederland lijkt te zijn verbroken. In Roermond is het namelijk momenteel 39,3 graden Celsius!

Zinderend heet dus in Nederland. Niet overal, want in Zeeland is het een stuk koeler.

Het aloude record stond op het Gelderse Warnsveld. Daar werd in 1944 een temperatuur gemeten van 38,6°C.

Overigens moeten we nog wel even een slag om de arm houden. Het weerstation van Roermond is namelijk geen officieel KNMI-weerstation.

Update 15.20 uur:
Officieel record of niet, wél officieel is dat het vandaag de heetste juli-dag aller tijden is. In Maastricht is het namelijk 37,3 graden.

Update 16.11 uur:
Het gaat erom spannen of de hoogste temperatuur aller tijden zal worden verbroken. Het officiële weerstation Arcen meldt momenteel 38°C. Dit is sowieso de hoogste temperatuur van deze eeuw.

Update 16:28

HeetUpdateHet is heet!

Murray laat Haase kansloos

Tennisser Robin Haase is in de tweede ronde van Wimbledon hard onderuit gegaan tegen Andy Murray. De Brit gunde de Hagenaar in een partij van nog geen anderhalf uur slechts zes games. Het werd donderdag 6-1, 6-1 en 6-4.

Haase pakte de eerste game van de eerste set, maar daarna begon het spel van de Haagse nummer 73 van de wereld te haperen. Hij sloeg veel fouten, plaatste zijn ballen slecht op de helft van Murray en gaf de Britse publiekslieveling zo alle kans om liefst negen games op rij te pakken. Daarmee was de kans op een comeback in de tweede set ook direct verkeken. Haase hield wederoméén opslagbeurt, maar bleef verder matig spel spelen tegen de veel betere Brit.

De nummer drie van de wereld kreeg het desondanks nog even lastig in de derde set. Haase begon meer winners te slaan, drukte Murray meer naar de zijkanten van de baan en achter de baseline en pakte drie servicegames op rij. Het enige breekpunt dat Haase kreeg in de hele wedstrijd verzilverde hij echter niet. Murray sloeg wel toe op de vierde opslagbeurt van Haase en sloeg de wedstrijd daarna beheerst uit.

"De derde set was lastiger. We speelde langere rally's en er zaten een paar leuke punten tussen", merkte de Brit tevreden op na zijn match. "Ik speelde een goede wedstrijd van begin tot eind." Haase zal minder tevreden zijn. Hij zei dinsdag nog dat "het heel lastig zou worden", maar dat hij "de baan op ging om te winnen". Die opzet slaagde bij lange na niet.

Kraai lift mee op rug zeearend

De Amerikaanse natuurfotograaf Phoo Chan kreeg onlangs de kans om een bijzondere gebeurtenis op de gevoelige plaat vast te leggen. De fotograaf, wiens foto's eerder al te zien waren bij National Geographic, was er getuige van hoe een kraai een stukje meevloog op de rug van een enorme zeearend.

Volgens Chan staan kraaien bekend als vrij agressieve vogels die geen concurrentie in hun territorium dulden, ongeacht de grootte van de opponent. Daar was echter geen sprake van bij de korte ontmoeting van een witkopzeearend en een stoere kraai. Chan: "In eerste instantie dacht ik dat de kraai de zeearend probeerde te verjagen. Ik was dan ook compleet verrast toen ik zag dat de kraai een landing maakte op de rug van de arend om vervolgens een stukje mee te vliegen." Hier kun je meer foto's van deze bijzondere rondvlucht bekijken.

Weer eens wat anders dan een jonge wezel op de rug van een specht.

Twee Franse militairen verdacht van misbruik

Twee Franse militairen zijn opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van kinderen in Burkina Faso. Dat heeft het openbaar ministerie in Parijs donderdag meegedeeld. De zaak staat los van een soortgelijke affaire in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De twee militairen werden opgepakt toen ze uit Burkina Faso in Frankrijk terugkeerden. Volgens het leger heeft het beweerde misbruik recentelijk plaatsgevonden en zijn de gerechtelijke autoriteiten in het Afrikaanse land ingelicht.

Frankrijk heeft in Burkina Faso en omliggende landen militairen gelegerd om extremisten in de regio te bestrijden.

Star Wars Battlefront alpha-gameplay gelekt

Er zijn gameplay-beelden van de alpha-versie  van Star Wars Battlefront gelekt. Kijk zo snel mogelijk, Electronic Arts haalt waar het kan de beelden offline.

Het is de alpha-testers uiteraard niet toegestaan om gameplay te tonen. Twitch-gebruiker Venomrl ontving daarom een ban van EA. Deze beelden zijn van de multiplayer op pc. De tester gebruikt een i5 2500K processor en een Nvidia GTX 680 met 4GB geheugen.

Gratis zonnebrandcrème bij concert Nijmegen

Concertorganisator Mojo deelt zaterdag bij een concert van Mumford and Sons in Nijmegen gratis zonnebrandcrème uit. De gemeente geeft flesjes water aan concertgangers die in de te verwachten files rond de stad komen te staan. Het kan zaterdag in Nijmegen rond de 37 graden worden, verwachten meteorologen.

Er komen naar schatting 50.000 mensen naar het concert in het Goffertpark. Die staan grotendeels op een weide zonder bomen. Mojo breidt het concertterrein wel uit, zodat mensen langs de randen in de schaduw van bomen kunnen gaan staan. Ook zullen er schaduwplekken worden gecreëerd.

Op het terrein worden veel extra watertappunten aangelegd. Bij wijze van uitzondering mogen de concertgangers een flesje water mee naar binnen nemen, zodat ze dit telkens opnieuw kunnen vullen. Mojo raadt aan het gebruik van alcohol en drugs te beperken.

De concertorganisator heeft ook voorbereidingen getroffen voor onweer dat mogelijk in de avond kan losbarsten. Op videoschermen zal naderend noodweer te zien zijn.

'George Clooney wil af van Italiaans huis'

George Clooney is bereid zijn huis aan het Comomeer te verkopen als hij er een goede prijs voor krijgt. Dat meldt de New York Post.

Volgens bronnen wil de acteur voor 100 miljoen dollar afstand doen van het huis, een luxueuze villa uit de achttiende eeuw. In 2002 kocht George het pand voor 10 miljoen dollar. De ster vindt het prima om in het dorp gezien te worden, maar stoort zich aan de paparazzi die hem op zijn privédomein niet met rust kunnen laten.

"George heeft een hoog bod gekregen voor de villa en hij overweegt het", meldt een bron. "Hij zou dan wel een ander pand in een andere regio van Italië willen kopen dat minder toegankelijk is." In 2007 overwoog Clooney ook al eens het huis te verkopen toen de toenmalige burgemeester (tevergeefs) voorstelde bij wijze van attractie een aanlegplaats voor boten om te toveren in een uitkijkpost op het huis van de celebrity. De huidige burgemeester zette zich juist in voor de privacy van zijn beroemde inwoner. Hij voerde parkeerverboden in op het land en water rond het huis.

George Clooney (Foto: Novum)
George Clooney (Foto: Novum)

Uitschakeling klap voor beachvolleybalsters

De uitschakeling in de achtste finale van het WK is bij de beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hard aangekomen. "Ik baal er goed van", zei Van Iersel. "We wilden heel graag. We wilden iets heel moois laten zien. Het gaat wel even duren tot we dit verwerkt hebben", aldus Meppelink.

Het Nederlandse vrouwenteam ging voor goud op het WK, een ambitieus en lastig maar niet onrealistisch doel, oordeelden ze vooraf. "We zijn er nog lang niet", was de ontnuchterende conclusie donderdag na afloop.

De oorzaak van het verlies tegen het Australische duo Bawden/Clancy zoekt het Nederlandse koppel vooral bij zichzelf. "Het was zeker mogelijk geweest. Maar het was niet scherp en niet overtuigend genoeg", reageerde Madelein Meppelink. Het spel was slordig en de service niet goed genoeg, analyseerde ze.

Of de verwachtingen van het Nederlandse publiek en de ambiance van het WK in eigen land mee hebben gespeeld, kon het duo niet zeggen. "Geen idee of het iets met de druk te maken heeft. We moeten het laten bezinken en nog eens allemaal goed doornemen", aldus Marleen van Iersel.

Met een wereldtitel had het Nederlandse koppel zich ook al kunnen plaatsen voor het beachvolleybaltoernooi van de Olympische Spelen op het wereldberoemde strand van Rio de Janeiro, de Copacabana. Met goede resultaten op internationale toernooien gaan de Nederlandse vrouwen ervan uit dat ze zich toch wel zullen kwalificeren voor de Spelen. Meppelink: "Het wereldkampioenschap was eigenlijk een oefening voor Rio maar dit was een hele slechte generale."

Schietincident op marinebasis Washington

Op een marinebasis in de Amerikaanse hoofdstad Washington is donderdag groot alarm gegeven na een melding over schoten. De hele basis is afgesloten, zei een woordvoerder.

De woordvoerder gaf verder geen bijzonderheden. Op ruime afstand van de Navy Yard waren straten afgesloten. Er waren veel politie- en brandweerauto's te zien en in de lucht cirkelde een helikopter.

In september 2013 schoot een man in een gebouw op de basis twaalf burgermedewerkers dood.

De Navy Yard is de oudste marine-installatie in de Verenigde Staten.

'Voldoende vet op botten zorgverzekeraars'

Zorgverzekeraars zijn over het algemeen goed ingedekt tegen mogelijke risico's als onvoorziene tegenslagen en schommelingen op de beurzen. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag naar aanleiding van de nieuwe toetsingsregels voor verzekeraars die aanstaande zijn.

Volgens DNB overtreffen de reserves van verzekeraars in de meeste gevallen de wettelijke eis, maar ook hun eigen norm, zo blijkt uit gegevens die de verzekeraars zelf hebben aangeleverd. De nieuwe regels worden 1 januari van kracht en moeten meer inzicht geven of en waarom verzekeraars bijvoorbeeld enerzijds meer of minder geld achter houden en anderzijds de premie aanpassen.

In de afgelopen twee jaar hebben volgens DNB verzekeraars een deel van hun reserves ingezet om de premies niet te laten stijgen.

Verkeershinder door bermbrandjes

Bermbrandjes op verschillenden plekken in Nederland hebben donderdagmiddag voor verkeershinder gezorgd. Op de A7 richting Groningen ontstond door rookontwikkeling bij Beetsterzwaag een file. De brandweer is ter plekke. Ook op de A28 bij Harderwijk zou een brandje in de berm zijn ontstaan, maar een file of afsluiting is nog niet gemeld, aldus de VID. De brandweer is onderweg.

Eerder op de dag zorgde een brandje bij de A15 voor files in beide richtingen tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam.

Drama bij 'K3 zoekt K3', opnames gestaakt

Een groot drama bij de opnames van 'K3 zoekt K3' gisteravond. Door de hitte zijn drie kandidaten onwel geworden en naar het ziekenhuis afgevoerd. De opnames zijn voorlopig stilgelegd.

"Heel jammer dat dit gebeurt, maar het is gewoon té warm in de televisiestudio", reageert presentator Gerard Joling. "We hebben daarom de opnames gestaakt. Het is intussen al de derde kandidaat die wordt weggedragen. Heel triest."

Het drama heeft zicht gisteren voltrokken. Uitgerekend de dag dat de Belgen de heetste dag ooit meemaakten.

"Iedereen werkt hard en iedereen doet ongelooflijk z’n best. Maar wie had er verwacht dat het zo warm ging worden", meldt Geer. Hij is blij dat hij heelhuids de studio heeft kunnen verlaten.

Politie plaatst video redding peuter verdrinkingsdood

Met het warme weer zoeken veel mensen de verkoeling op. Zeker in een week van een hittegolf gaan we massaal naar het water. De zee, een plas, een meertje zijn uiteraard favorieten plekken. 

Helaas kan water ook heel verraderlijk zijn en kan een gezellig dag in een halve seconde veranderen in een zwarte dag. 

Mocht u de komende dagen ergens verkoeling zoeken let dan alstublieft op elkaar en op elkaars kinderen. Wees voorzichtig en Alert.

De ouders van deze video waren enorm blij dat hun zoontje werd gered door twee dappere meiden en de inzet van hulpdiensten. Deze video is in overleg met zijn ouders geplaatst om aandacht te vragen voor dit onderwerp en de risico's bij drukke recreatiegebieden. 

(Tekst: Politie Rotterdam Oost)

Kamp houdt vast aan veilen radiofrequenties

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) houdt vast aan zijn plan om de frequenties voor commerciële radiostations vanaf 2017 opnieuw te gaan veilen. Hij gaat een model gaat uitwerken om die veiling op een nette manier te laten verlopen, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

De minister vindt daarbij de Kamer tegenover zich. De Kamer ziet niets in een veiling en wil dat de vergunningen gewoon worden verlengd. Kamerleden vrezen dat de ontwikkeling van digitale radio stilvalt als bedrijven moeten focussen op de veiling en denken dat Kamp met de veiling vooral veel geld wil binnenhalen.

Volgens Kamp kan hij niet zomaar de bestaande vergunningen verlengen. Veilen is de regel. Ik moet de noodzaak aantonen als ik daar van wil afwijken en dat kan ik niet, aldus de minister.

Henk Kamp (Foto: Novum)
Henk Kamp (Foto: Novum)

'Pinnen maakt betalen aan de kassa goedkoper'

Winkeliers zijn steeds minder geld kwijt aan het verwerken van betalingen aan de kassa, omdat er steeds meer wordt gepind. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen.

De totale kosten van het toonbankbetalingsverkeer in de detailhandel, horeca, tankstationbranche en ambulante handel samen bedroegen vorig jaar 1,3 miljard euro. Dat is 3 procent minder dan bij de vorige meting in 2012.

Het aantal transacties steeg tegelijkertijd juist met 2 procent naar 5,8 miljard. Er wordt over het algemeen nog steeds iets vaker contant betaald dan dat mensen hun pasje trekken.

Het grootste deel van de kosten kwam voor rekening van contante betalingen, namelijk 711 miljoen euro. Een gemiddelde contante betaling kost een ondernemer volgens het onderzoek 25 cent, een gemiddelde pinbetaling 19 cent.

'Pinnen maakt betalen aan de kassa goedkoper' (Foto: Novum)
'Pinnen maakt betalen aan de kassa goedkoper' (Foto: Novum)

Meppelink/Van Iersel uitgeschakeld op WK

Marleen van Iersel en Madelein Meppelink zijn in de achtste finale van het WK beachvolleybal verrassend uitgeschakeld. Het duo uit Den Haag begon het WK nog met titelaspiraties maar voor eigen publiek was het als zeventiende Australische koppel Louise Bawden en Taliqua Clancy donderdag in drie sets te sterk: 24-22, 16-21 en 15-12.

De eerste set ging gelijk op, maar na de eerste time-out nam het Australische duo een kleine voorsprong. De Oranjedames kwamen bij 19-19 echtechter sterk terug en kregen het eerste setpoint. Bawden en Clancy werkten dat setpoint weg, waarna ze drie keer op setpoint kwamen. Bij het derde setpoint was het raak voor de Australische dames: 24-22.

Van Iersel en Meppelink herpakten zich aan het begin van de tweede set en liepen uit naar 10-4. Deze voorsprong gaven ze niet meer uit handen. Het eerste setpoint werd nog weggewerkt door Bawden/Clancy, maar bij het tweede was het raak: 21-16.

In de derde en beslissende set maakten Van Iersel en Meppelink wat foutjes, waardoor Bawden en Clancy een kleine voorsprong kregen. De Nederlandse dames knokten zich terug tot 12-11, maar de Australische dames sloegen bij hun eerste matchpoint al toe: 15-12.

Voor de Nederlandse dames zit het WK erop. Alle vier de koppels zijn uitgeschakeld. Bij heren zit nog één Nederlands koppel in het toernooi. Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst spelen later vandaag hun achtste finale tegen het Russische koppel Konstantin Semenov en Viacheslav Krasilnikov.

Leeuwen en tijgers zien na 13 jaar weer buitenlucht

Een bijzonder moment voor Reza, Radja, Aya en Kai. Na 13 jaar opsluiting in een oude circuswagen aan de rand van een Franse snelweg, mogen de twee leeuwen en twee tijgers eindelijk naar buiten. Eind mei haalde Stichting AAP de dieren weg uit hun veel te kleine kooien, waarna ze de eerste bewoners werden van de nieuwe leeuwen- en tijgeropvang in Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP.

Inmiddels zit hun verplichte periode in de special care unit erop en kunnen ze genieten van hun nieuwe, ruime buitenverblijven. De luiken zijn geopend, een belangrijke stap op weg naar hun nieuwe toekomst. Na al die tijd kunnen ze eindelijk weer aarde onder hun poten voelen.

De bijzonder video zie je hieronder.

Waterschap beregent dijken tegen uitdroging

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gaat de veendijken in zijn gebied beregenen. Het extra water moet voorkomen dat er scheuren in de dijken ontstaan, waardoor die in het ergste geval kunnen gaan schuiven. Dat gebeurde in 2003 met een veendijk in het Utrechtse Wilnis, toen er ook sprake was van een hittegolf.

De dijken zijn volgens het schap al erg droog. Sommige waterkeringen hadden al kleine scheurtjes. Dat neemt deze dagen door de extreme warmte snel toe. Door de droogte kan er boezemwater onder de dijk terechtkomen. Het veenpakket in het dijklichaam drijft dan als het ware weg op het water, zodat de dijk afschuift of breekt.

HDSR stuurt voorlopig tweemaal per week een sproeiboot langs dijken langs de Grecht, de Wierickes en de Geer. Donderdag starten ook extra inspecties van zwakke stukken dijk. Volgens het schap zijn er vooralsnog geen problemen.

BBC schrapt duizend banen

De Britse zender BBC schrapt duizend banen om een begrotingstekort van 150 miljoen pond (211 miljoen euro) te dichten. Het tekort is ontstaan omdat steeds meer huishoudens niet live tv kijken en daarom geen kijk- en luistergeld hoeven te betalen.

De omroep moet nog meer gaan bezuinigen, omdat de ontslagronde de BBC 'slechts' 50 miljoen pond oplevert.

De ontslagen vallen in het hele bedrijf. De Britse BBC en BBC Worldwide worden samengevoegd en er wordt fors gesneden in het aantal managers.

'Zwembadjes niet aan te slepen'

Het warme weer tekent zich duidelijk af in de verkoop van zomerspullen en voedingsmiddelen. Airco's en ijsjes vliegen als heel warme broodjes over de toonbank, maar vooral het opblaaszwembad is een gewild item, bleek donderdag uit een rondgang door het ANP.

"De zwembaden breken deze week alle records. Vanaf zondag zijn er al veel verkocht, maar de afgelopen dagen waren echt recorddagen", laat een woordvoerster van Bol.com weten. Bij de webwinkel werden de afgelopen dagen duizenden badjes verkocht. In voorgaande weken waren dit er honderden.

Consumenten willen tijdens de grote hitte graag betalen voor waterpret. Zo ziet Bol.com ook een grote vraag naar andere waterartikelen, zoals waterpistolen en waterbanen. "Deze producten gaan de laatste dagen zo hard dat ze het in de loop van de week waarschijnlijk gaan winnen van de zwembaden”, zegt de online winkel.

Ook de voedselindustrie profiteert van de tropische temperaturen. "We zien altijd dat er meer wordt verkocht bij mooi weer. Als mensen gaan barbecueën, kopen ze toch net altijd wat meer dan anders”, vertelt een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Vooral frisdranken, water, ijsjes en barbecueartikelen zijn in trek.

Een biertje blijkt eveneens lekkerder in de zon. "Mooi weer is uiteraard altijd goed voor de verkoop. De terrassen zitten vol of mensen drinken thuis een biertje”, laat Heineken weten. "Of de hittegolf van deze week de verkoop ook gaat stuwen, is nog niet te zeggen. In het verleden zagen we wel altijd een piek als de temperatuur omhoog ging.

Rutte: rellen Schilderswijk moeten stoppen

Premier Mark Rutte vindt de rellen in de Haagse Schilderswijk "verschrikkelijk" en zegt dat de ongeregeldheden direct moeten stoppen. Dat zei hij donderdag tegen het ANP. In de wijk is al enkele nachten een groep ordinaire relschoppers bezig de boel flink te verzieken.

"Ik vind het verschrikkelijk. Ik vind het heel erg en totaal onbestaanbaar dat daar vernielingen worden aangericht, dat de politie wordt aangevallen. Dit moet echt stoppen. Ik sta vierkant achter het gezag en achter de burgemeester die hier goed werk doet", aldus de premier.

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft inmiddels een samenscholingsverbod afgekondigd. Bij de rellen zijn de afgelopen dagen 61 mensen aangehouden voor vernieling en openlijke geweldpleging. Agenten moesten in de nacht van woensdag op donderdag twee waarschuwingsschoten lossen om hun belagers op afstand te houden. Een agent in burger werd door een groep mannen mishandeld en agenten werden zelfs overgoten met brandstof.

Rutte: rellen Schilderswijk moeten stoppen
Rutte: rellen Schilderswijk moeten stoppen (Foto: ANP)

Verkoop tweedehands auto's stijgt

De verkoop van tweedehands personenauto's is in het tweede kwartaal gestegen. In totaal kochten 449.130 consumenten een occasion, een stijging van 4,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

De verkoop van tweedehands auto's zit al sinds begin dit jaar in de lift. VWE schrijft dit vooral toe aan het verbeterde economische klimaat en consumentenvertrouwen. Daarnaast denkt de organisatie dat de verkoop ook wordt gestimuleerd doordat de fiscale voordelen op de aanschaf van kleine en zuinige nieuwe personenauto's inmiddels zijn afgeschaft. VWE constateerde vorige maand al dat de kleine tweedehands auto steeds meer in trek is.

De meeste occasions worden door autobedrijven verkocht aan consumenten. In het tweede kwartaal waren dat er ruim 278.500, 5,4 procent meer dan een jaar geleden. Consumenten verhandelden onderling 170.600 auto's, 3,3 procent meer ten opzichte van het tweede kwartaal 2014.

Verkoop tweedehands auto's stijgt (Foto: Novum)
Verkoop tweedehands auto's stijgt (Foto: Novum)

Asscher vindt harde taal in polder vervelend

De verwijten die vakbonden en werkgevers over en weer maken en de harde taal die ze bezigen, zijn 'heel vervelend en zeer betreurenswaardig'. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat donderdag in een Kamerdebat.

"En het helpt helemaal niks. Er zijn meer maatschappelijke belangen dan verschillen. Mijn oproep is daarom: mag het ietsje normaler van toon?", zei Asscher. De harde woorden waar hij op doelde, kwamen onder meer van FNV-voorzitter Ton Heerts en van werkgeversvoorman Hans de Boer. Heerts noemde een andere werkgeversvoorman een gladjakker, De Boer noemde uitkeringsgerechtigden labbekakken.

Asscher meldde de Kamerleden dat land- en tuinbouworganisatie LTO en de FNV hem hebben gemaild dat ze samen gaan kijken naar een regeling voor seizoenswerkers. LTO vreest dat Asschers nieuwe flexwet grote problemen gaat opleveren in het seizoens- en oogstwerk.

Lodewijk Asscher (Foto: Novum)
Lodewijk Asscher (Foto: Novum)

'Griekse economie zwaar onderuit bij Grexit'

Als Griekenland de euro vaarwel zegt, leidt dat tot een krimp van de Griekse economie met zo'n 20 procent in vier jaar tijd. Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Volgens S&P zullen de Griekse banken het zonder steun van de Europese Centrale Bank (ECB) niet redden. Bovendien zal de nieuwe Griekse munt snel waarde verliezen ten opzichte van de euro. Daardoor stijgen zowel publieke als private schulden die in het buitenland uitstaan explosief, wat de situatie verder verergert.

De effecten van een Grieks vertrek op de rest van de eurozone schat S&P relatief laag in. Wel wordt rekening gehouden met onrust op de kapitaalmarkt, waardoor landen met een zwakke financiële positie de rentes op hun staatsleningen kunnen zien oplopen.

Bruin water uit kranen in Limburg

Een onbekend aantal inwoners van de Limburgse dorpen Echt, Maasbracht, Linne, Montfort en Sint Odiliënberg krijgt donderdag bruin drinkwater uit de kraan. Volgens Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) komt dit door excessief hoog watergebruik, waardoor de filterinstallaties onvoldoende mangaan uit het water kunnen halen.

Het water komt van een pompstation in Pey, bij Echt, en bevat veel mangaan. Dit metaal kleurt water roestbruin. Consumptie is niet gevaarlijk, aldus een woordvoerder van WML. De was doen met dit water is geen goed idee: die kleurt bruin. Ook erin baden maakt erg bruin.

Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, Vitens, adviseert mensen donderdag zuinig te zijn met watergebruik. Door de enorme afname van water kolkt het door de leidingen, waardoor ijzerdeeltjes kunnen loslaten. Ook die geven het water een bruine kleur, aldus Vitens.

Stroomstoringen in centrum Amsterdam

Het centrum van Amsterdam is donderdagmiddag getroffen door twee stroomstoringen. Onder meer op de Wallen in de omgeving Warmoesstraat en op de Oudezijds Achterburgwal is de stroom om 12.40 uur uitgevallen. Daarnaast zitten delen van de Herengracht en de Keizersgracht sinds 13.00 uur zonder elektriciteit.

Volgens netbeheerder Liander hebben op de Wallen in totaal 757 aansluitingen last van de stroomstoring. Op de grachten betreft het 483 aansluitingen. In beide gevallen betreft het een storing in een hoofdkabel naar een transformatorhuisje.

Liander kampt de afgelopen dagen met meer stroomstoringen in Amsterdam. Hoewel de oorzaak nog onbekend is, kan het volgens de woordvoerster te maken hebben met de combinatie van aanhoudende hitte en droogte. "Daardoor gaat de grond werken en dat kan leiden tot een toename van stroomstoringen", legt de woordvoerster van Liander uit.

Wielerploeg Trek gelooft in kopman Mollema

Ook voor een nuchtere Groninger moet het bijzonder zijn als Fabian Cancellara je zijn volledige steun betuigt. Bauke Mollema hoorde de Zwitser donderdag in Utrecht uitspreken dat hij in de eerste Tourweek weliswaar een gooi naar het geel wil doen, maar dat dat niet ten koste zal gaan van zijn kopman. "We gaan 100 procent voor een goed klassement voor Bauke", zei Cancellara die Mollema afgelopen winter zag overkomen van Belkin.

Mollema gedijt in zijn nieuwe omgeving al schopte een rugblessure, veroorzaakt door een val in de Ronde van Baskenland, zijn voorjaar in de war. De zorgen kwamen terug in het Critérium du Dauphiné waar hij zich een betere generale had voorgesteld dan de zwaar tegenvallende 60e plaats in het eindklassement. Tijdens een hoogtestage in de Sierra Nevada werd hij geholpen aan zijn klachten. "Alles is nu in orde", klonk het donderdag monter.

Rond hem zaten mannen met ervaring: Cancellara dus, die mogelijk aan zijn laatste Tour begint, de Spanjaard Haimar Zubeldia die zeven keer in de top 20 eindigde en de Colombiaan Julián Arredondo, bergkoning in de Giro van 2014. Het zijn renners die hem nog iets kunnen leren, kleine dingen soms: Mollema wilde in Bunnik, waar de ploeg zich dezer dagen ophoudt, nog even naar de supermarkt wandelen voor een paar pakken hagelslag voor tijdens de Tour. Laat dat een verzorger maar doen, adviseerde Zubeldia, elke meter lopen is er een te veel. Zoals Cancellara in de Tirreno-Adriatico Mollema, in gesprek met de pers na een tijdrit, in het voorbijgaan adviseerde toch vooral eerst een lange broek aan te trekken. Ze waken over hun kopman, zo veel is duidelijk.

Hij was klaar bij Belkin, het huidige LottoNL-Jumbo, waar ze niet altijd raad wisten met de eigenwijze en soms wat afwezige Groninger. In interviews was hij niet bepaald positief over de sfeer bij de Nederlandse ploeg die hem wel eens benauwde. De nieuwe, meer internationale omgeving deed Mollema goed. In Tirreno-Adriatico eindigde hij vroeg in het seizoen als tweede achter de Colombiaan Nairo Quintana, een van de favorieten voor de Tour.

Met een late hoogtestage waarvan hij pas woensdag terugkwam wil Mollema vooral in de laatste Tourweek nog goed zijn. "Het is de eerste negen dagen zaak geen schade op te lopen en dan gaan we het zien in de bergen. Ook na de Duaphiné hield de ploegleiding alle vertrouwen in me. Ze hadden alle begrip, maken zich geen zorgen. Die steun is wel fijn."

Wielerploeg Trek gelooft in kopman Mollema
Wielerploeg Trek gelooft in kopman Mollema (Foto: ANP)

Controverse rond nieuw logo Brussel

De stad Brussel heeft een nieuw logo, en dat heeft voor flinke controverse gezorgd in de Belgische hoofdstad. Niet alleen is er ophef over het prijskaartje van 80.000 euro, maar ook over de gebruikte afkorting BXL.

Het nieuwe logo bestaat uit twee cirkels. De bovenste, zwarte cirkel toont een afbeelding van de patroonheilige Sint-Michiel van de stad en daaronder de letters BXL. De tweede, witte cirkel heeft met de tekst "onze stad'' in het Nederlands en Frans.

De vleugels van de patroonheilige zijn zo afgevlakt dat het net lijkt op Batman, vinden Brusselaars. En over de letters BXL zijn met name Vlaamse politici ontstemd. "De toekomst van de stad is blijkbaar Franstalig", klinkt het bij de N-VA. Vlaams Belang noemt het nieuwe logo zelfs "een regelrechte belediging voor de Vlamingen in de hoofdstad", tekende brusselsnieuws op.

Burgemeester Yvan Mayeur verdedigt zich door te zeggen dat uit tests is gebleken dat jonge Nederlandstaligen ook de afkorting BXL gebruiken. "Anders hadden we hier niet voor gekozen.''

Agenten fietsen voor reclamekaravaan uit

De politiebonden voeren zondag wel acties tijdens de Tour de France in Rotterdam, maar die zullen geen vertraging opleveren. Zo gaan actievoerende agenten voor de reclamekaravaan uit fietsen, en zal de Erasmusbrug vol staan met politievoertuigen. "Uiteraard zijn er ook veel collega's aan het werk om er alles aan te doen om het evenement vlekkeloos te laten verlopen", zeiden de bonden donderdag op een persconferentie in het Rotterdamse stadhuis.

Hiermee is een kort geding, dat was aangespannen door Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en dat donderdag zou dienen, van de baan.

De politiebonden hadden aanvankelijk een grote verkeerscontrole gepland op de route van de reclamekaravaan, die vooruit rijdt op de wielrenners, met als doel het begin van de etappe van Utrecht naar Neeltje Jans te vertragen. De controle zou worden gehouden op de Erasmusbrug in Rotterdam, maar gaat nu dus niet door.

Reisadvies Tunesië aangescherpt, toeristen weg

Nederlandse touroperators gaan hun reizigers donderdag terughalen uit Tunesië. Aanleiding is een aanscherping van het reisadvies voor Tunesië. Dat heeft een woordvoerster van reisorganisatie Thomas Cook gemeld aan het ANP.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdagavond laat het reisadvies voor Tunesië aangepast. Alle niet-essentiële reizen naar het land worden ontraden. Er bestaat een risico op nieuwe terreuraanslagen, die gericht kunnen zijn tegen westerlingen en toeristen. Ook bestaat er gevaar voor ontvoeringen.

In Tunesië en op het eiland Djerba zitten nog 275 Nederlanders via vier reisorganisaties, Corendon, Sunweb, Thomas Cook (Neckermann) en TUI (Arke). Zij worden opgehaald met een vliegtuig van het Duitse Condor en zullen aan het begin van de avond aankomen in Amsterdam, aldus de woordvoerster van Thomas Cook.

Reltuig overgiet agenten met brandstof

Tijdens de rellen in en rond de Schilderswijk is brandstof over agenten gegooid. Dat heeft politiechef Paul van Musscher donderdag gezegd. Ook worden agenten bedreigd, onder meer in hun eigen woning.

Op twitter roepen diverse tuigjongeren op door te rellen. "Gisteren hebben wij gezien wat mogelijk is. We pikken het niet langer: vannacht, morgen en elke komende dag", aldus deze pareltjes van de samenleving.

In totaal zijn sinds maandag 61 aanhoudingen verricht voor vernieling, brandstichting, plundering en openlijke geweldpleging.

Van Musscher liet weten dat niemand van bureau De Heemstraat betrokken is geweest bij de arrestatie van Mitch Henriquez. De rellen van de afgelopen dagen richtten zich op dat bureau.

Burgemeester Jozias van Aartsen heeft inmiddels een samenscholingsverbod afgekondigd als ultiem middel tegen dit tuig.

Samenscholingsverbod in Schilderswijk

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft een samenscholingsverbod afgekondigd naar aanleiding van de hevige rellen in en rond de Schilderswijk. Hij zei dat donderdag tijdens een persconferentie.

Het samenscholingsverbod geldt voor groepen van meer dan drie mensen die "zonder redelijk doel'' bijeen zijn.

De Schilderswijk is deze week het toneel geweest van rellen. Aanleiding is de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij is zeer waarschijnlijk gestikt door toedoen van de agenten die hem arresteerden in het Haagse Zuiderpark.

Warm welkom voor Kuijt bij Feyenoord

Dirk Kuijt heeft donderdag letterlijk en figuurlijk een warm welkom gekregen bij Feyenoord. De 34-jarige aanvaller werd op trainingscomplex Varkenoord, tegenover De Kuip, begroet door honderden fans die rijendik langs het veld stonden. Toen Kuijt rond 10.15 uur in zijn oranje trainingsshirtje het veld opstapte, werd hij luidkeels toegezongen door de supporters die tevens fakkels en vuurwerk afstaken. De Katwijker reageerde op de van hem bekende wijze, met twee duimen omhoog.

Kuijt groeide tussen 2003 en 2006 uit tot een publiekslieveling in De Kuip. Via Liverpool en Fenerbahçe keerde de oud-international deze zomer zoals beloofd terug bij Feyenoord. Kuijt gaat met zijn vertrouwde rugnummer 7 spelen in de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst.

De Katwijker sloeg zondag de eerste training van Feyenoord over, omdat hij wat langer vakantie had gekregen. Donderdag deed hij voor het eerst mee, met zijn vrouw en drie zoontjes pal langs de lijn als aandachtige toeschouwers.

Dirk Kuijt warm onthaald bij Feyenoord (Pro Shots/Kay Int Veen)
Dirk Kuijt warm onthaald bij Feyenoord (Pro Shots/Kay Int Veen)

Diensten mogen meer gaan afluisteren

De geheime diensten AIVD en MIVD mogen meer gaan afluisteren. Maar er komt ook meer controle. Dat blijkt uit de conceptvoorstel voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten die donderdag openbaar is gemaakt.

De diensten kunnen straks onder meer chatsessies, e-mails en telefoongesprekken die via de kabel gaan onderscheppen. Het gaat dan om 'metadata' zoals nummers en tijdstippen van de gesprekken.

Met deze nieuwe bevoegdheden moeten zogenaamd jihadstrijders beter kunnen worden opgespoord. Ook zou het meer bescherming bieden tegen cyberaanvallen en spionage, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Daar staat tegenover dat het toezicht op de diensten wordt verscherpt. De onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) krijgt meer macht. Onderschepte gegevens mogen maar een bepaalde tijd worden bewaard.

2 jaar cel voor A. in Valkenburgse zedenzaak

Armin A. (21) moet twee jaar de cel in voor mensenhandel. Dat heeft de rechtbank in Maastricht donderdag bepaald in de Valkenburgse zedenzaak. De rechtbank acht bewezen dat A. een minderjarig meisje gedwongen heeft tot seks tegen betaling met verscheidene mannen.

De rechtbank kende het meisje verder een immateriële schadevergoeding toe van 2500 euro. A. is ook veroordeeld voor onttrekking van het meisje aan het ouderlijke gezag. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste drie jaar cel tegen A., waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De verdachte heeft volgens de rechtbank op geen enkel moment laten zien 'dat hij het kwalijke van zijn handelen inziet en hij heeft bovendien geen besef getoond van wat hij bij het slachtoffer teweeg heeft gebracht'. Ook het feit dat A. een strafblad heeft weegt in diens nadeel mee, evenals het grote aantal klanten dat in korte tijd misbruik maakte van het meisje. A. regelde voor de prostitutie de kamers in twee Valkenburgse hotels en onderhield contacten met klanten. Ook hield hij toezicht op haar werkzaamheden.

Volgens het OM hebben in tien dagen tijd mogelijk 80 mannen misbruik gemaakt van het meisje. 29 van deze klanten moeten zich binnenkort voor de rechtbank verantwoorden. 27 in juli, de andere twee later dit jaar.

Meer Nederlanders als zzp'er aan de slag

Het aantal Nederlanders dat als zzp'er aan de slag gaat, neemt toe. Vooral de opkomst van groene energie zorgt voor veel nieuwe zzp-initiatieven, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel.

Afgelopen halfjaar werden in totaal 98.744 bedrijven gestart, een toename op jaarbasis van 0,6 procent. In bijna twee derde van de gevallen ging het om zzp'ers. Het aantal startende zzp'ers lag daarmee 2,4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Ook het aantal zzp'ers dat de stekker uit hun eigen bedrijfje trok steeg, met 3 procent naar 33.361. In totaal zijn er in het afgelopen halfjaar 59.067 bedrijven gestopt, wat 2,1 procent meer is dan een jaar eerder.

Nu Nederland de crisis achter zich laat, gaan er daarbij steeds minder bedrijven failliet. Waren er in het eerste halfjaar van 2014 nog 3392 bankroeten, dit jaar liep dit aantal terug tot 2639.

UM stopt met dierproeven op honden

De Universiteit Maastricht (UM) stopt met het gebruiken van honden als proefdieren. Volgens de universiteit lopen de dieren en hun verzorgers 'onaanvaardbare risico's' tijdens hun dagelijks transport van en naar de speelweide. Daarmee doelt de universiteit op naar eigen zeggen 'extreme activisten' die regelmatig protesteren tegen de proeven op de beagles en labradors.

Het bestuur heeft donderdag laten weten de faciliteiten voor onderzoek met honden niet meer aan te bieden.

Afgelopen jaar waren er veel protesten tegen het gebruik van honden als proefdieren. Ruim honderdduizend mensen ondertekenden een petitie tegen de dierproeven.

DNA-match verdachte zaak-Marilyn en steekpartij

De 35-jarige man die is opgepakt na de verdwijning van de veertienjarige Marilyn uit Hardinxveld, wordt ook verdacht van betrokkenheid bij een steekpartij in Haarlem in 2010. Dat blijkt nadat zijn DNA door een databank is gehaald bij het NFI. In die databank zitten sporen van onopgeloste zaken. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Bij de steekpartij op de Grote Houtstraat in Haarlem in juli 2010 werden twee broers aangevallen op straat. Volgens het OM overleefde een van de twee de steekpartij ternauwernood.

De man zit momenteel in voorarrest voor de zaak-Marilyn. Donderdag beslist de raadkamer over de verlening hiervan. De officier van justitie zal dan ook verzoeken de man vast te houden voor de steekpartij.

Vernield theater eert beschermers uit buurt

Het grotendeels vernielde wijktheater De Vaillant in de Schilderswijk eert de buurtbewoners zich die zich midden in de nacht bij het gebouw verzamelden om het tegen nog meer onheil te beschermen. Ze stelden zich op voor en in het pand.

"Van alles wat er is gebeurd ben ik daarvan het meest onder de indruk'', zegt directeur Harrie van de Louw. Deuren en ruiten werden in de nacht van woensdag op donderdag ingeslagen. De inboedel belandde op straat. De piano die 's nachts op de kop, half op de stoep had gelegen is naar binnen getrokken.

Door de gebeurtenissen gaat de seizoensafsluiter aankomende zondag niet door, vertelt Joëlla Matena van het theater. Het was de bedoeling dat er met tweedehands meubels een kunstberg gemaakt zou worden. Ook zouden er optredens zijn van bijvoorbeeld een Turkse dansgroep.

Matena noemt de beschermende buurtbewoners "onze helden''. "Het is heel bijzonder dat mensen dit doen'', al vraagt ze zich af of ze niet te veel gevaar hebben gelopen.

Dijsselbloem: 'Nee' wordt buitengewoon lastig parket

Een Grieks 'nee' in het referendum zal het land in een 'buitengewoon lastig parket' brengen. Dat zei minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem donderdag in de Tweede Kamer. Een 'ja' biedt 'meer perspectief' om te praten.

Hij zei verder dat een 'nee' niet zal leiden tot een beter hulppakket. De Griekse bevolking moet 'ingrijpende maatregelen' accepteren. Dijsselbloem blijft bereid de Grieken verder te helpen, maar het land zit met de rest van de EU 'op inhoud ver uit elkaar'.

De Griekse bevolking kan die kloof overbruggen door 'maatregelen te accepteren die onvermijdelijk zijn'. Als de kloof met Griekenland niet wordt beslecht dan is het maar de vraag of het land in de eurozone kan blijven. Hij noemde de situatie in Griekenland 'buitengewoon ernstig'.

ING sluit groot kantoor in Arnhem

ING gaat zijn kantoor aan de Velperweg in Arnhem eind volgend jaar sluiten. Dat raakt ongeveer 650 medewerkers. De werkzaamheden worden verplaatst naar andere locaties. Dat heeft een woordvoerder van de bank donderdag bevestigd.

Het betreft vooral callcenter-activiteiten en IT-werkzaamheden. Het grootste deel van het werk wordt verhuisd naar Leeuwarden. Verder gaat er werk over naar Amsterdam en Rotterdam.

Ontslagen zijn volgens de woordvoerder nu nog niet aan de orde. Maar als er 'enkele' banen worden geschrapt, dan is dit onderdeel van de vorig jaar november aangekondigde reorganisatie, waarbij circa 1700 banen verdwijnen.

Vakbond CNV reageert geschokt. "Dit is een ramp voor de lokale werkgelegenheid. Een callcenter medewerker met een parttime baan gaat zeker niet naar Leeuwarden om daar te werken'', aldus CNV-bestuurder Ike Wiersinga.

'Weinig onafhankelijk onderzoek suikerziekte'

De onafhankelijkheid is ver te zoeken als het gaat om onderzoek naar suikerziekte. Het gros van de publicaties wordt geschreven door onderzoekers en auteurs die banden hebben met farmaceutische bedrijven. Dat concludeert het Academisch Medisch Centrum (AMC) in een donderdag verschenen studie in het Britse wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal (BMJ).

De AMC-onderzoekers namen bijna 3800 artikelen onder de loep, geschreven in een periode van twintig jaar. Slechts 6 procent van de berichten bleek volledig onafhankelijk. "Het diabetesonderzoek kent weinig werkelijk onafhankelijk onderzoek en is veel te afhankelijk van een paar onderzoekers bij wie sprake is van serieuze belangenverstrengeling", zegt Frits Holleman, internist bij AMC.

Slechts 110 auteurs, minder dan 1 procent van het totaal, zijn verantwoordelijk voor een derde deel van het totaal aantal artikelen. Van deze groep is 44 procent in dienst bij de farmaceutische industrie en 56 procent is werkzaam op de universiteit en werkt nauw samen met het bedrijfsleven.

'Fabrikant moet smartphones langer updaten'

De Consumentenbond gaat er bij telefoonfabrikanten op aandringen dat ze smartphones langer ondersteunen met updates. Veel Android-toestellen die de bond afgelopen twee jaar testte, werden niet meer ondersteund met de nieuwste software en een groot deel draaide zelfs op een onveilige versie van het besturingssysteem.

In totaal was 84 procent van de 171 geteste toestellen niet geüpdatet naar Android 5.0. De helft daarvan beschikte zelfs over Android 4.3 of ouder, terwijl er bekende veiligheidslekken in deze versie zitten.

"Fabrikanten zouden hun toestellen minimaal twee jaar na de releasedatum van updates moeten voorzien", stelde Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, donderdag.

De updates worden uitgebracht door Google, de maker van Android. De telefoonfabrikanten bepalen vervolgens of én wanneer ze een update doorzetten naar hun toestellen.

'Fabrikant moet smartphones langer updaten' (Foto: Novum)
'Fabrikant moet smartphones langer updaten' (Foto: Novum)

Camera's op risicovolle treinstations

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) trekt 13,3 miljoen uit voor cameratoezicht op 30 kleine en middelgrote stations. ProRail plaatst in overleg met de NS en regionale vervoerders in totaal 776 nieuwe camera's. De extra's camera's maken deel uit van de maatregelen om het aantal geweldsincidenten op en rond het spoor terug te dringen.

Deze zomer komen er al camera's op twaalf risicovolle stations. Deze stations in onder meer Almere Centrum, Amsterdam Sloterdijk, Gouda en Rotterdam Zuid zijn aangemerkt als risicovol vanwege de geregistreerde incidenten, zwartrijders en uitgedeelde boetes. "Ik wil dat iedereen veilig kan reizen en werken in het ov. Daarom trek ik 13 miljoen uit voor extra camera's op stations. Samen met alle andere maatregelen van bijvoorbeeld de politie en vervoerders zorgen deze extra 'ogen' op de stations voor meer veiligheid voor reizigers en OV medewerkers", aldus Mansveld

Varoufakis verbindt lot aan referendum

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis treedt af als de Griekse bevolking zondag voor de voorwaarden stemt die aan de noodsteun voor het land worden gesteld. Dat zei hij donderdag in een interview met persbureau Bloomberg.

Varoufakis benadrukte dat de eisen die de Europese Commissie, het IMF en de ECB stellen de problemen van Griekenland alleen maar verlengen. "Daar teken ik niet voor", stelde hij. Zijn aftreden bij een overwinning van het ja-kamp hoeft echter niet het einde te beteken van de huidige Griekse regering, bleek uit zijn woorden. Die zal zich 'eventueel met andere mensen' achter de wil van het volk scharen, aldus Varoufakis.

Formule 1-fans willen meer strijd

De Formule 1-fans willen meer strijd zien, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Grand Prix Drivers' Association en Motorsport. Liefst 89 procent van de respondenten wil het veld dichter bij elkaar zien racen.

In totaal hebben ruim 215.000 fans uit 194 landen de enquête ingevuld, onder hen vele Nederlanders. Naast de wens om meer strijd wil 85 procent van de deelnemers dat er meer gedaan wordt om nieuwe fans aan te trekken en 77 procent vindt dat het te veel is gaan draaien om zakelijke belangen.

Aan kunstmatige ingrepen hebben de fans een hekel. Het idee van de omgekeerde grid kon op maar 18 procent steun rekenen, het werken met ballast (26 procent) en klantenauto's (44 procent). Ook de ideeën om van de Formule 1 een eenheidsklasse maken (16 procent), het gebruik van standaard motoren (16 procent) en minder teams die ieder meer auto's inzetten (14 procent) konden op zeer weinig steun rekenen.

In plaats daarvan willen de fans meer vrijheden in de regels, zodat er een grotere diversiteit aan auto's en technologie ontstaat (74 procent). Ook een bandenoorlog (80 procent) en de terugkeer van het bijtanken (60 procent) kunnen op veel steun rekenen. Een budgetlimiet (54 procent) en het geven van punten voor de snelste raceronde (51 procent) kunnen op een krappe meerderheid rekenen.

De fans zijn ook duidelijk over de rol van de coureurs in de sport: deze moet groter worden. Zo wil 88 procent van de volgers dat de beste coureurs in de Formule 1 rijden, maar slechts 46 procent denkt dat dit op dit moment al zo is. 86 procent van de respondenten vindt dat de coureurs altijd het eerlijke verhaal moeten vertellen. De rijders moeten meer macht krijgen om veranderingen in de F1 door te kunnen voeren (78 procent) en ze moeten helpen om de sport dichter bij de fans te krijgen (76 procent).

Wat denk jij dat er moet gebeuren om de Formule 1 populairder te krijgen? Laat het in de reacties weten!

Schultz: geen extra geld voor nieuwe snelwegen

Ondanks meevallers voor het kabinet en de aantrekkende economie komt er voorlopig geen extra geld voor nieuwe snelwegen. Dat zegt minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) donderdag in De Telegraaf.

Schultz heeft extra budget gevraagd om de infrastructuur te herstellen, maar kreeg van haar collega Jeroen Dijsselbloem (Financiën) te horen dat dit er nu niet is. "Wel wat voor Defensie en de zorg. That's it."

De bewindsvrouw hoopt dat er in 2017 wél geld zal zijn voor nieuwe investeringen. Ze wil graag de A8 doortrekken naar de A9 boven Amsterdam. Ook pleit ze voor het verbreden van de A58 en A67 in Noord-Brabant en de verdere aanpak van de A12 in Oost-Nederland.

Melanie Schultz (Foto: Novum)
Melanie Schultz (Foto: Novum)

Rijkswaterstaat koelt bruggen

Rijkswaterstaat is in deze hete dagen alert op bruggen en viaducten in het wegennet. Een aantal bruggen wordt van te voren al gekoeld omdat die 'gevoelig' zijn voor de hitte. Aannemers staat klaar als er toch problemen zijn. Die kunnen dan snel aan de slag, zei donderdag een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Hij zei dat er nog geen grote problemen zijn geweest.

In draagbare bruggen zit veel staal en zijn extra gevoelig voor de hitte. "Die bruggen moeten we kunnen blijven bedienen omdat ook de scheepvaart door moet gaan." Ook de bruggen in de Afsluitdijk worden preventief gekoeld door ze nat te houden.

Rijkswaterstaat koelt bruggen (Foto: Novum)
Rijkswaterstaat koelt bruggen (Foto: Novum)

Gebruiker maakt fotorealistische beelden met Unreal Engine 4

Eens in de zoveel tijd komen er projecten langs van hobbyisten die goed hebben begrepen waar de Unreal Engine van Epic Games toe in staat is. Zo ook gebruiker Koola, die het voor elkaar krijgt om, weliswaar stilstaande beelden, er dermate realistisch uit te laten zien dat ze niet of nauwelijks van 'echt' zijn te onderscheiden.

De vierde generatie van de Unreal Engine wordt gebruikt in games als Street Fighter V, EVE: Valkyrie, Gears of War 4 en natuurlijk de nieuwe Unreal Tournament. De game-engine is sinds maart dit jaar gratis te gebruiken door het publiek.

Er komen regelmatig interessante projecten voorbij die gemaakt zijn met de Unreal Engine, zoals bijvoorbeeld de infiltrator-tech demo en recentelijk nog zagen we het indrukwekkende 'Unreal Paris' langskomen. Bekijk ze hieronder nog even, mocht je ze gemist hebben. 

Team Fortress 2-update brengt veel nieuws

Vandaag krijgt Team Fortress 2 een nieuwe update. The Gun Mettle Update voegt vier nieuwe maps, nieuwe taunts en nieuwe achievements toe. Ook is er de Gun Mettle Campaign en veel, heel veel gebalanceerd en gewijzigd in de game.

De Gun Mettle Campaign kun je kopen voor zes dollar (waarschijnlijk zes euro). Hiermee krijg je elke week nieuwe uitdagingen. Wanneer je deze voltooit, krijg je unieke wapens tot je beschikking. Het zijn reskins van al bestaande wapens, maar het leuke eraan is dat elk wapen een skin krijgt die alleen dat wapen heeft. Elk wapen ziet er dus net even wat anders uit dan de rest.

De grootste wijziging in de gameplay is dat wapens van je tegenstander geen ammo meer geven wanneer je deze opraapt. In plaats hiervan droppen ze een medium ammo-crate en is het vanaf nu wel mogelijk om wapens van een tegenstander te pakken en gebruiken, mits deze beschikbaar is voor jouw klasse. Hiervoor hoef je dus niet meer terug naar de load-out. Daarnaast zijn er veel dingen gebalanceerd voor elke klasse. Deze wijzigingen kun je hier bekijken.

Team Fortress 2 Borneo

Nieuwe beelden en informatie Uncharted 4

Op E3 kregen we al gameplaybeelden te zien van een achtervolging in Uncharted 4. In een recente stream is meer te zien van deze scene, waarin we de achtervolging tot een einde zien komen. De nieuwe beelden zijn hieronder te bekijken.

Daarnaast is bevestigd dat de singleplayer van Uncharted 4 draait met een resolutie van 1080p met een vaste 30fps. Voor de multiplayer richt de ontwikkelaar zich echter op een resolutie van 1080p met 60fps. Voor de singleplayer zou het verhogen naar 60fps teveel tijd kosten. Ook is er een foto modus aangekondigd, waar later meer informatie over wordt vrijgegeven.

Mensen die in oktober de Uncharted: Nathan Drake Collection aanschaffen, krijgen toegang tot een beta van Uncharted 4 wanneer deze beschikbaar komt.

Japan naar finale WK voetbal voor vrouwen

In het Canadese Edmonton heeft Japan de finale bereikt van het WK voetbal voor vrouwen. Het Aziatische team won in de halve finale in de slotfase van Engeland: het werd 2-1

Via een benutte penalty zette middenvelder Aya Miyama Japan in de 33e minuut op voorsprong. Maar de blijdschap was van korte duur. In de 40e minuut was er een strafschop aan de andere kant. Fara Williams benutte het buitenkansje. Vervolgens was het heel lang gelijk. Uiteindelijk hielp verdediger Laura Bassett Japan in blessuretijd aan de zege door een eigen doelpunt te maken.

Dinsdag bereikten de vrouwen van de Verenigde Staten al de eindstrijd door in de halve finale Duitsland met 2-0 te verslaan. Het is de tweede keer dat de VS in de finale staan. Daarin kunnen de vrouwen revanche nemen voor de verloren finale in 2011. Toen was uitgerekend Japan te sterk.

Maar weinig klachten over Zwarte Piet

Bij een mobiele politiebus op het Museumplein in Amsterdam zijn woensdag ongeveer driehonderd klachten binnengekomen over Zwarte Piet. Dat meldde een woordvoerder van de politie donderdag. Deze steunbetuigingen ondersteunen de aangifte die anti-zwartepietwerkeloze Jerry Afriyie heeft gedaan tegen de goedlachse, alom geliefde kindervriend en assistent van Sinterklaas.

Tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij woensdag werd opgeroepen in het hele land aangifte te doen tegen de figuur Zwarte Piet, maar daarvoor lijkt vooralsnog dus niet bijzonder veel animo. Op het Museumplein werd een mobiele politiepost neergezet om het mensen makkelijker te maken hun beklag te doen, maar daar hadden maar weinig mensen behoefte aan.

De stichting Nederland Wordt Beter en andere anti-piet-groeperingen deden vorig jaar al aangifte tegen Zwarte Piet wegens discriminatie, racisme en (groeps)belediging. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak omdat er absoluut geen sprake is van een strafbaar feit.

Londen wil luchtaanvallen op Syrië beginnen

De Britse minister van Defensie Michael Fallon wil zijn luchtmacht luchtaanvallen laten uitvoeren op stellingen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Hij zal het Britse Lagerhuis vragen te kijken naar mogelijkheden voor missies in Syrië, aldus de BBC donderdag.

Volgens Fallon kunnen die luchtaanvallen terroristische aanslagen voorkomen zoals in het Tunesische Sousse, waar 38 mensen door een student werden doodgeschoten onder wie dertig Britten. Die aanslag kan in Syrië zijn beraamd.

Op dit moment doet de Britse luchtmacht RAF mee aan de luchtaanvallen op stellingen van IS in Irak.

Tunesië arresteert twaalf verdachten aanslag Sousse

Tunesië heeft tot nu toe twaalf mensen aangehouden in verband met de aanslag in Sousse. De autoriteiten zijn verder op zoek naar nog twee verdachten die samen met de student die de aanslag pleegde, hebben getraind in jihadistenkampen in buurland Libië.

Volgens Tunesië is een groep verantwoordelijk voor de aanslag in Sousse en die op het Bardomuseum in Tunis in maart. "Deze groep is getraind in Libië en had een gezamenlijk doel", aldus de minister voor Parlementaire Relaties, Lazhar Akremi.

In Sousse schoot een student 38 mensen dood, onder wie dertig Britten. In Tunis zaaiden twee schutters dood en verderf in het Bardomuseum waardor 21 mensen omkwamen. De terroristen vonden ook de dood.

34 aanhoudingen na rellen in Schilderswijk

De politie heeft 34 relschoppers aangehouden na de ongeregeldheden in de Schilderswijk in de nacht van woensdag op donderdag. Dat heeft de politie donderdag laten weten. Van de aangehouden onruststokers waren er elf minderjarig.

Er werden in de Schilderswijk winkelruiten ingeslagen, twee pinautomaten bewerkt, een bushokje en een aantal politievoertuigen vernield. Theater De Vaillant werd eveneens mikpunt van de relschoppers. Ruiten en deuren moesten het ontgelden en de inboedel van het cultuurcentrum belandde op straat. Ook werden meerdere brandjes gesticht.

Toen relschoppers probeerden op woensdagavond het politiebureau in de De Heemstraat te bestormen, greep de ME in met enkele charges. Er werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid, er werden brandjes gesticht en vernielingen gepleegd.

Enkele honderden relschoppers waren betrokken bij de ongeregeldheden.

34 aanhoudingen na rellen in Schilderswijk
34 aanhoudingen na rellen in Schilderswijk (Foto: ANP)

[eSports] Copenhagen Wolves ruilen Nederlander in voor Belgen

Na een periode van grote onrust en controverses neemt het League of Legends-team van Copenhagen Wolves afscheid van de twee meest ervaren spelers, Joey 'Youngbuck' Steltenpool en Petar 'Unlimited' Georgiev. Hiervoor in de plaats worden per direct de onervaren Belgen Lenny 'Lenny' Uytterhoeven en Christophe 'je suis kaas' van Oudheusden.

Het teammanagement van de Wolves lag recent aardig onder vuur. Er waren klachten vanuit de spelers over de leefomstandigheden in het huis en het team zou nog achterstallige salarissen moeten betalen. Er zou zelfs een verzoek zijn gedaan door spelers in het team bij Riot Games om Copenhagen Wolves uit de Europese LCS te zetten.

Al deze onrust heeft er toe geleid dat Youngbuck en Unlimited aangaven zo snel mogelijk weg te willen bij het team. Zij zouden weggaan zodra er vervanging voor hun positie was geregeld. Dit is dus nu gebeurd in de vorm van Lenny en je suis kaas. Youngbuck heeft volgens zijn Twitter-account in ieder geval alvast zijn bureau leeggehaald en het bed netjes opgemaakt.

Hoe de toekomst van de Wolves eruit gaat zien zal moeten blijken. Met nog acht wedstrijden te gaan staat het team nu op de laatste plaats in de LCS, wat directe degradatie naar de Challenger Series betekent. Of de vervanging gaat zorgen voor handhaving in de LCS is nog maar de vraag. Zowel Lenny als je suis kaas hebben beide nog geen enkele ervaring op professioneel niveau.

Warm, dus NS rijdt minder

Geen bladeren op de weg, geen sneeuw, geen kou, geen wind, maar vandaag is het wat warm en dus past de NS de treindiensten aan, zodat het quotum 'op tijd rijden' behaald kan worden. Vanaf 10:00 uur worden de treindiensten aangepast.

Op de volgende trajecten zullen de treinregelingen aangepast worden en zullen minder Sprinters tijden: Breukelen-Utrecht-Veenendaal, Rotterdam-Vlaardingen, Rotterdam-Gouda, Den Haag-Gouda, Woerden-Utrecht en Nijmegen-Wijchen. Naar verwachting duurt deze situatie tot ongeveer 20:00 uur vanavond.

In de loop van de dag maakt de NS bekend of ook morgen de dienstregeling wordt aangepast.

16 relschoppers aangehouden in Schilderswijk

Het was woensdagavond en -nacht opnieuw bingo in de Haagse Schilderswijk. Relschoppers gingen de straat op om te 'demonstreren' en dat mondde uit in een golf van vernielingen. Via Twitter meldt de politie dat er zestien relschoppers zijn aangehouden.

Relschoppers hebben winkelruiten ingeslagen, twee pinautomaten bewerkt en een bushokje vernield. Ook zijn er meerdere brandjes gesticht, waarbij ook fietsen in vlammen zijn opgegaan. Dat gebeurde bij het Hobbemaplein, de Hobbemastraat, het Paletplein en de Vaillantlaan. De precieze omvang van de schade is nog niet bekend.

Ook theater De Vaillant werd mikpunt van de relschoppers. Ruiten en deuren moesten het ontgelden en de inboedel van het cultuurcentrum belandde op straat. Wat het theater te maken heeft met de dood van de Arubaanse arrestant Mitch Henriquez afgelopen weekend is vooralsnog een mysterie.

De politie heeft meerdere delen van de wijk schoongeveegd. Mensen werden weggedreven, soms met harde hand. Daarbij zijn ook politiehonden ingezet. Desondanks was het rond 2.00 uur nog steeds onrustig.

Update 09:12

Video toegevoegd

Professor Bob Smalhout overleden

Professor dr. Bob Smalhout is overleden. De oud-anesthesioloog en columnist bezweek donderdagochtend op 87-jarige leeftijd in zijn huis in Bosch en Duin. Dat schrijft De Telegraaf, waar hij columnist voor was.

Volgens de krant worstelde Smalhout al jarenlang met zijn gezondheid. Hij overleed uiteindelijk aan nierfalen. Dialyse wees de professor pertinent af.

Smalhout schreef ruim twintig jaar voor De Telegraaf over allerlei maatschappelijke thema's, zoals de bezuinigingen in de zorg en de invloed van managers, die hij 'een verwoestende plaag voor ons land' noemde.

De Telegraaf noemt zijn dood "een groot verlies voor de krant, ook in persoonlijk opzicht voor de redactie en hoofdredactie".

Schilderswijkrellen: dag drie

In de Haagse Schilderswijk is het woensdagnacht nog allerminst rustig. ME'ers die op de kruising Hobbemastraat/Vaillantlaan in twee linies stonden opgesteld, werden rond 2.30 uur aan twee kanten aangevallen door relschoppers.

De tientallen politiemensen werden met stenen bekogeld en moesten zich uit de voeten maken voor de naar schatting honderden relschoppers. De ME'ers vluchtten in busjes.

Inmiddels zijn woensdagnacht al zestien relschoppers opgepakt, liet de politie eerder via Twitter weten. Er zijn vernielingen aangericht en brandjes gesticht.

Jonge moslims moeten zich beheersen
Jongeren in de Schilderswijk moeten zich beheersen en ouders moeten hun kinderen tot bedaren brengen. Dat stelt het bestuur van de moskee as-Soennah woensdagavond in een verklaring. De moskee is net buiten de wijk gevestigd.

Het is al een paar dagen onrustig in de Schilderswijk. Jongeren klagen al langer op het optreden van de politie, en die onvrede laaide op na de dood van arrestant Mitch Henriquez. "Alhoewel wij allemaal het harde optreden van de politie afkeuren, en begrip hebben voor de woede, het verdriet en de frustraties die de zinloze dood van deze Arubaanse burger oproepen, kunnen we ons absoluut niet vinden in de wijze waarop deze jongeren hun emoties tonen", schrijft as-Soennah

Dit heeft niets te maken met dood Henriquez
Ongeloof. Dat voelen mensen uit de Schilderswijk, als ze in de nacht van woensdag op donderdag kijken naar de schade die relschoppers hebben aangericht in hun buurt. "Dit heeft niets meer te maken met de dood van die meneer. Dit is gewoon afschuwelijk. Dit treft de buurt", zeiden ze.

Theater De Vaillant, een cultureel centrum in de buurt, werd zwaar beschadigd. Deuren en ruiten werden ingeslagen. De inboedel belandde op straat. Een piano lag op de kop tegen een ruit, half op de stoep. "Dit theater doet heel veel voor de buurt. Dit is zo zinloos. Kijk die arme vleugel", treuren de omwonenden.

Rust keert terug in Schilderswijk
De rust keert op enkele incidenten na terug in de Haagse Schilderswijk. De grote rellen, waar eerder woensdagnacht nog sprake van was, zijn voorbij. Ook is er geen grote groep relschoppers meer op de been.

De politie, die nog in groten getale aanwezig is, is bezig om alle straten in de wijk schoon te krijgen. Er zijn kleine schermutselingen, omdat niet iedereen het bevel om weg te gaan opvolgt.

De politie liet eerder weten dat er woensdagnacht zestien relschoppers waren opgepakt. Het betrof een tussenstand.

Vogel knalt op drone FOK!ker

Nattekat had vandaag de schrik van zijn leven. Terwijl hij stiekem met zijn drone zonnende tienermeisjes bij het zwembad aan het filmen was, botste ineens een vogel snoeihard op zijn drone.

De impact is uiteraard gefilmd. Volgens kenners gaat het hier om een scholekster. Hoe het nu met het beestje is, is helaas onbekend.

ScholeksterDe bewuste foto, met dank aan Nattekat

Update 7.27 uur:
Dit is hem dan: het filmpje waarop jullie zolang hebben gewacht!


FOK! Wat een weer... Heet, bloedheet, en misschien onweer.

Mogge! Het mag duidelijk zijn dat het heet is. Toch hoor ik bijna alle media al roeptoeteren dat het record van 38,4 eraan gaat. Dat hoor ik al dagen, en ik blijf erbij dat dat niet gaat gebeuren. Er zitten te veel mitsen en maren aan de komende dagen. Maar ja, bevriezen zullen we ook niet, daar niet van.

Ik heb me behoorlijk zitten ergeren aan de diverse media die opkwamen zetten met 40 graden en meer. Het AD kwam zelfs met 41 graden. Flauwekul natuurlijk. Er zijn zoveel dingen die pérfect moeten vallen om het tot een record te laten komen, maar de meeste journalisten hebben géén enkel verstand van het weer en die gaan gewoon mee in de heisa. 

Er kunnen zoveel oorzaken zijn waardoor het niet gaat gebeuren. Hoge bewolking zoals we die gisteren zagen tempert de temperatuur al een graad. Het is nog helemaal geen uitgemaakte zaak dat het zaterdag overal helder is. Bovendien zit er een gerede kans op zeewind in die de temperatuur tot in Limburg kan doen zakken. Nou ja zakken, dat is ook maar relatief gezien natuurlijk. Verder is er nog een kans dat zich op zaterdag buien gaan ontwikkelen, juist in de heetste gebieden, of er worden restanten van buien aangevoerd in de vorm van wolkenvelden. Ook kunnen er nog spontaan wolken ontstaan. De weermodellen zijn slecht berekend op dit soort hitte. 

En dan kwam ik gisteren weer wat tegen van een 'supercel des doods'. Ik ga daar geen woorden aan vuil maken aan dit soort bagger van het ergste soort. 

Even actueel voor vandaag. Ik schat de hoogste waarden voor deze dag een graad hoger in dan die van gisteren, en dan alleen voor Brabant en Limburg. Daar kan het net aan 37 graden worden. In een groot deel van het binnenland een graad of 32 tot 34. Dan komt de zeewind erin en zal het kwik langs de kust gaan zakken tot 27 graden of iets lager. Langs de Noordkust kan het zelfs nog 'koeler' worden.

Verder worden er vanavond enkele fikse onweersbuien berekend voor met name het westen van het land. In het oosten van het land is die kans kleiner vanwege drogere lucht.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

  

 vogels
Klapmongeaul looft een krat pils uit voor diegene die het juiste aantal vogels weet te schatten. Succes!

 

Comapatiënte Bobbi Kristina aangeklaagd voor auto-ongeluk

Ondanks dat Bobbi Kristina Brown al bijna een half jaar in coma ligt, wordt ze aangeklaagd voor haar rijgedrag dat vooraf ging aan een auto-ongeluk in januari. Dat melden Amerikaanse media.

Drie dagen voordat de dochter van zangeres Whitney Houston bewusteloos werd aangetroffen in bad, verloor ze de macht over het stuur van haar Jeep na een klapband. Ze botste vervolgens frontaal op tegenligger Russel Eckerman. In de rechtszaak claimt Eckerman nu dat Brown te hard reed en aan het bumperkleven was.

Politie-onderzoek concludeerde eerder dat een spijker de boosdoener was van de klapband die het ongeluk veroorzaakte en er werd Brown niets ten laste gelegd.

Terwijl Brown ongedeerd uit haar auto kon stappen, werd Eckerman in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Behalve Brown roept Eckerman ook de fabrikant van zijn auto, Ford, ter verantwoording vanwege het slechte functioneren van de gordel en airbag. Hij zegt 730.000 dollar (660.000 euro) kwijt te zijn aan de ziekenhuisrekening en andere kosten en wil die schade nu vergoed zien.

Groningen: bijstandstrekkers naar Duitsland

De gemeente Groningen gaat onderzoeken op welke manier meer bijstandsgerechtigden een baan kunnen vinden in Duitsland. Dat meldt RTV Noord.

Ruim 10.000 inwoners van de gemeente zitten nu in de bijstand. Dat terwijl Duitse werkgevers staan te springen om arbeidskrachten. Volgens de gemeenteraad is dat nog niet genoeg bekend in Groningen.

De gemeente denkt onder meer aan het aanbieden van taalcursussen. Een andere mogelijkheid is om werklozen in contact te brengen met organisaties die al een stap over de grens hebben gezet. 'Je kunt ook bedrijfsbezoeken organiseren', zegt Emile Zirkzee van D66. De democraten steunen het onderzoek.

De bedoeling is dat de gemeente niet alles zelf organiseert. 'Misschien dat mensen eerst in de bakker in de regio zoeken en hun voorkeur daarvoor aangeven. Pas als het echt niet lukt, moeten ze buiten hun directe regio gaa kijken', aldus Zirkzee. Dit najaar moet er meer duidelijkheid komen over de precieze plannen.

Robot doodt technicus Volkswagen-fabriek

Een bizar ongeluk in een fabriek van Volkswagen in Duitsland. Een 21-jarige technicus is dodelijk verwond door een robot. De man was samen met een collega bezig om de robot te installeren, toen het apparaat hem in de borststreek raakte.

Het noodlottige ongeval gebeurde maandag in de fabriek in Baunatal, zo'n 100 kilometer ten noorden van Frankfurt. Robots worden in de fabriek doorgaans in speciale veiligheidskooien geplaatst, om contact met mensen en daarmee ongelukken te voorkomen. De omgekomen man bevond zich in de kooi, terwijl zijn collega buiten de omheining werkte.

De robot stak de technicus in de borststreek en drukte hem tegen een metalen plaat. De man overleed later aan zijn verwondingen. Hoe het zo mis kon gaan, wordt onderzocht. De robot zou geen technisch mankement hebben vertoond.

Een woordvoerder van Volkswagen verklaarde dat het 'niet om een lichtgewicht robot van de nieuwste generatie ging'. Deze robots werken, buiten de veiligheidskooien, zij aan zij met mensen aan de productielijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.