'Weinig onafhankelijk onderzoek suikerziekte'

De onafhankelijkheid is ver te zoeken als het gaat om onderzoek naar suikerziekte. Het gros van de publicaties wordt geschreven door onderzoekers en auteurs die banden hebben met farmaceutische bedrijven. Dat concludeert het Academisch Medisch Centrum (AMC) in een donderdag verschenen studie in het Britse wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal (BMJ).

De AMC-onderzoekers namen bijna 3800 artikelen onder de loep, geschreven in een periode van twintig jaar. Slechts 6 procent van de berichten bleek volledig onafhankelijk. "Het diabetesonderzoek kent weinig werkelijk onafhankelijk onderzoek en is veel te afhankelijk van een paar onderzoekers bij wie sprake is van serieuze belangenverstrengeling", zegt Frits Holleman, internist bij AMC.

Slechts 110 auteurs, minder dan 1 procent van het totaal, zijn verantwoordelijk voor een derde deel van het totaal aantal artikelen. Van deze groep is 44 procent in dienst bij de farmaceutische industrie en 56 procent is werkzaam op de universiteit en werkt nauw samen met het bedrijfsleven.