Wielerploeg Trek gelooft in kopman Mollema

Ook voor een nuchtere Groninger moet het bijzonder zijn als Fabian Cancellara je zijn volledige steun betuigt. Bauke Mollema hoorde de Zwitser donderdag in Utrecht uitspreken dat hij in de eerste Tourweek weliswaar een gooi naar het geel wil doen, maar dat dat niet ten koste zal gaan van zijn kopman. "We gaan 100 procent voor een goed klassement voor Bauke", zei Cancellara die Mollema afgelopen winter zag overkomen van Belkin.

Mollema gedijt in zijn nieuwe omgeving al schopte een rugblessure, veroorzaakt door een val in de Ronde van Baskenland, zijn voorjaar in de war. De zorgen kwamen terug in het Critérium du Dauphiné waar hij zich een betere generale had voorgesteld dan de zwaar tegenvallende 60e plaats in het eindklassement. Tijdens een hoogtestage in de Sierra Nevada werd hij geholpen aan zijn klachten. "Alles is nu in orde", klonk het donderdag monter.

Rond hem zaten mannen met ervaring: Cancellara dus, die mogelijk aan zijn laatste Tour begint, de Spanjaard Haimar Zubeldia die zeven keer in de top 20 eindigde en de Colombiaan Julián Arredondo, bergkoning in de Giro van 2014. Het zijn renners die hem nog iets kunnen leren, kleine dingen soms: Mollema wilde in Bunnik, waar de ploeg zich dezer dagen ophoudt, nog even naar de supermarkt wandelen voor een paar pakken hagelslag voor tijdens de Tour. Laat dat een verzorger maar doen, adviseerde Zubeldia, elke meter lopen is er een te veel. Zoals Cancellara in de Tirreno-Adriatico Mollema, in gesprek met de pers na een tijdrit, in het voorbijgaan adviseerde toch vooral eerst een lange broek aan te trekken. Ze waken over hun kopman, zo veel is duidelijk.

Hij was klaar bij Belkin, het huidige LottoNL-Jumbo, waar ze niet altijd raad wisten met de eigenwijze en soms wat afwezige Groninger. In interviews was hij niet bepaald positief over de sfeer bij de Nederlandse ploeg die hem wel eens benauwde. De nieuwe, meer internationale omgeving deed Mollema goed. In Tirreno-Adriatico eindigde hij vroeg in het seizoen als tweede achter de Colombiaan Nairo Quintana, een van de favorieten voor de Tour.

Met een late hoogtestage waarvan hij pas woensdag terugkwam wil Mollema vooral in de laatste Tourweek nog goed zijn. "Het is de eerste negen dagen zaak geen schade op te lopen en dan gaan we het zien in de bergen. Ook na de Duaphiné hield de ploegleiding alle vertrouwen in me. Ze hadden alle begrip, maken zich geen zorgen. Die steun is wel fijn."

Wielerploeg Trek gelooft in kopman Mollema
Wielerploeg Trek gelooft in kopman Mollema (Foto: ANP)