Hofland: Renners verplichten om bij het NK te starten

Frank (franklop)

Bauke Mollema, Robert Gesink, Lieuwe Westra, Tom Dumoulin, Wout Poels en Tom-Jelte Slagter, allemaal Nederlandse top-wielrenners die niet aan de start zijn verschenen van het NK wielrennen in Emmen. Moreno Hofland, één van de grote kanshebbers voor de zege op het vlakke parcours, vind dat de KNWU deelname aan het Nederlands kampioenschap moet verplichten.

"Misschien moet de KNWU maar eens een maatregel gaan invoeren die renners verplicht te starten bij de NK", aldus Hofland tegen de NOS. "Als beroepsrenner moet je daar gewoon aan meedoen. Als de NK in Limburg zijn, staan wij als sprinters er ook gewoon aan de start. Ondanks dat we er niks te zoeken hebben. Persoonlijk vind ik dat ze hier gewoon moeten zijn. Ik snap dat het bij sommigen niet echt in het plaatje past en dat ze risico’s willen vermijden. Er zitten op de NK ook wat continentale renners bij, die wat risico’s gaan nemen. De kans op valpartijen is aanwezig. Maar de NK blijven de NK en dat is een speciale wedstrijd voor iedereen. Jongens als Gesink kunnen hier ook zeker winnen, denk ik."

Dezelfde mening is aan Wim Jansen, organisator van dit NK, toebedeeld. “De afzeggers laten de boel toch wel een beetje in de steek. Ik denk dat de NK een eretitel is voor het wielrennen. Als je je sport goed bedrijft, dan moet je een finale rijden en dat is een NK. En als je niet voor de winst kunt gaan, dan nog vind ik dat je aanwezig moet zijn. Ook richting de mensen die je het hele jaar ondersteunen, zoals de fans en de sponsors. Je bent een voorbeeld voor de toekomst.”