Spaans jochie (6) overleden aan difterie

Redactie

In Spanje is een 6-jarig jochie overleden aan difterie. Dat heeft een woordvoerster van een ziekenhuis in Barcelona gezegd. De ouders hadden hun zoontje om principiële redenen niet laten vaccineren.

Het patiëntje werd op 30 mei in het ziekenhuis opgenomen. Omdat bijna iedereen tegen difterie is ingeënt, was er niet zo snel medicatie voorhanden. Uiteindelijk bleek Rusland nog medicijnen voorradig te hebben. De Spaanse ambassadeur in Rusland is in het vliegtuig gestapt om de medicatie naar Spanje te brengen.

Het heeft allemaal niet mogen baten. Zaterdagochtend overleed het jongetje. Hij woonde in Olot, een stadje ten noorden van Barcelona, niet ver van de grens met Frankrijk. Zijn ouders hadden hem om principiële redenen niet laten vaccineren. Ze hebben hun oren laten hangen naar agressieve anti-vaccinatiecampagnes. De ouders verklaarden eerder al dat ze zich erg schuldig voelen, maar ook misleid en opgelicht.

In landen als Spanje is veel te doen om de zogeheten anti-vaxxers, die misleidende informatie over vaccinaties de wereld in sturen. Deze beweging is in de Verenigde Staten populair, waar wint ook in Europa aan populariteit. Autoriteiten noemen dergelijke campagnes onverantwoordelijk. José Antonio Alonso, de Spaanse minister van gezondheid, zei eerder deze maand: 'Dit voorval moet ouders doen beseffen dat ze hun kinderen moeten inenten. We moeten in de eerste plaats de rechten van kinderen beschermen. Kinderen niet vaccineren is onverantwoordelijk en gevaarlijk.'