Festivals dumpen homofobe dj Ten Walls

De Litouwse dj Ten Walls is voorlopig niet welkom op Nederlandse dancefestivals. De feesten Pitch en Mysteryland hebben zijn optredens geschrapt. Dat lieten de organisatoren maandag weten. Op zijn Facebook-pagina had de artiest homo's vergeleken met kindermisbruikers.

Pitch wordt op 3 en 4 juli gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam. 'We willen duidelijk maken dat Pitch een festival voor iedereen is en we zijn tegen elke vorm van discriminatie, binnen en buiten ons festivalterrein', verklaarde de organisator. Volgens het festival staat de uitspraak van Ten Walls 'zo ver van onze overtuigingen, dat het heel raar zou zijn als we deze act wel op ons festival zouden laten spelen'. 

Ten Walls zou eind augustus optreden bij Mysteryland in Haarlemmermeer. Het dancefeest meldt: 'Op Mysteryland vieren we de liefde, wordt diversiteit gestimuleerd en heeft iedereen de vrijheid om te zijn wie hij of zij wil zijn. De anti-gay uitlatingen van Ten Walls passen daar totaal niet bij. Daarom is zijn gig op Mysteryland 2015 gecanceld. Let love rule.'

Marijus Adomaitis, zoals Ten Walls in het echt heet, is door meer festivals op de keien gezet. Pukkelpop in België, Creamfields in Engeland, Sónar in Spanje en Hideout in Kroatië willen hem ook niet meer laten optreden. Het Oostenrijkse festival Urban Art Forms weert hem ook; op de site van het feest staat demonstratief een grote rode streep door de naam van Ten Walls. Daarnaast wil zijn boekingsagent hem niet meer vertegenwoordigen en heeft platenzaak Phonica in Londen bekendgemaakt zijn nieuwe album niet te zullen verkopen.

Ten Walls heeft excuses voor zijn eerdere uitlatingen aangeboden in een nieuw Facebook-bericht. 'Ik ben verdrietig over alles wat is gebeurd en ik wil graag mijn excuses aanbieden aan iedereen die ik heb teleurgesteld, in het bijzonder mijn vrienden uit de homowereld en mijn fans.' Het eerdere, gewraakte bericht is inmiddels verwijderd. Ten Walls schrijft niets over festivals die hem weigeren. Wel dat hij een 'pauze' neemt en zijn aankomende shows heeft 'afgezegd'.